17/6/10

2ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Αργεντινή - Νότια Κορέα 4-1, Ελλάδα - Νιγηρία 2-1. Ιστορικά τα πρώτα γκολ και φυσικά η πρώτη νίκη της Εθνικής μας σε τελική φάση Μουντιάλ!!


 Για την 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου στο "Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ η Αργεντινή διέλυσε με 4-1 τη Νότια Κορέα και έκανε το μεγάλο βήμα όχι μόνο για πρόκριση αλλά και για πρωτιά στον όμιλο. Χατ-τρικ πέτυχε ο Ιγκουαΐν για την ομαδάρα του Μαραντόνα που για δεύτερο σερί ματς έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο. Από την άλλη πλευρά οι Νοτιοκορεάτες έπαιξαν καλά και το 4-1 τους αδικεί λίγο, αλλά έδειξαν καλά στοιχεία, με οργανωμένη άμυνα, μείωσαν σε 2-1, αλλά η μεγάλη διαφορά κλάσης των δύο ομάδων έγειρε την πλάστιγκα υπέρ των Λατινοαμερικάνων.
 Η Αργεντινή προηγήθηκε γρήγορα 2-0 με σκόρερ τους Παρκ Τσου Γιουνγκ (αυτογκόλ στο 16') και Ιγκουαΐν (κεφαλιά στο 33'). Το ημίχρονο θα μπορούσε κάλιστα να κλείσει και 3-0 και 4-0 αλλά ένα λάθος του Ντεμικέλις στο 45+' έφερε τον Τσουνγκ Γιονγκ τετ α τετ με τον Ρομέρο για να πλασάρει σωστά για το 2-1. Οι Ασιάτες ανέβηκαν ψυχολογικά και μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα των Αργεντινών στο β' ημίχρονο, πήραν τα ηνία και απείλησαν σοβαρά για ισοφάριση. Προς το τέλος όμως η μεγάλη κλάση της "αλμπισελέστε" έκρινε το αποτέλεσμα του αγώνα, με τους Ιγκουαΐν και Αγκουέρο να σημειώνουν το τελικό 4-1 από δύο ακόμη άσιστ του Μέσι, ο οποίος είχε συμμετοχή σε όλα τα γκολ της Αργεντινής και που κατέ με ήταν ο MVP του αγώνα. Και όχι ο Ιγκουαΐν που έβαλε τρία γκολ (το τρίτο μάλιστα οφσάιντ) σχεδόν μπροστά από κενό τέρμα...

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Αργεντινή (Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα): Ρομέρο, Γκουτιέρες, Ντεμιτσέλις, Σάμουελ (23' Μπουρδίσο), Χέινσε, Μ. Ροντρίγκες, Μαστσεράνο, Ντι Μαρία, Ιγκουαΐν (82' Μπολάτι), Μέσι, Τέβες (75' Αγουέρο) .

 Νότιος Κορέα (Χου-Γιουνγκ Μο): Σουνγκ Ριόνγκ, Μπέομ Σέοκ, Γιόνγκ Χιούνγκ, Γιούνγκ Σου, Γιούνγκ Πιό, Σουνγκ Γιούενγκ (Ναμ Ιλ), Γιούνγκ Γου, Τσουνγκ Γιόνγκ, Γι Σουνγκ, Κι Χουν, Τσου Γιούνγκ (81' Ντονγκ Γκουκ).



 Στο δεύτερο ματς του 2ου ομίλου που διεξήχθει στο "Φρι Στέιτ Στέιντιουμ" του Μπλουμφοντέιν η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία. Αφού αρχικά σημείωσε το πρώτο της γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ, στη συνέχεια έφτασε και στην ιστορική πρώτη νίκη στην διοργάνωση παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, με μεγάλη ψυχή και πετυχαίνοντας μία εκπληκτική ανατροπή απέναντι στη Νιγηρία ξαναμπήκε σε τροχιά πρόκρισης που βέβαια παραμένει αουτσάιντερ αφού δυστυχώς υστερεί στις ισοβαθμίες...

 Όπως έγραψα πριν από το ματς νωρίτερα το μεσημέρι, ο Ρεχάγκελ διόρθωσε πράγματα και σύστημα και τα πρώτα μηνύματα ήταν θετικά για κάτι καλό. Οι Κυριάκος, Παπασταθόπουλος (πόσες φορές έχω πει ότι είναι οι δύο καλύτεροι αμυντικοί μας..) επέστρεψαν στο αρχικό σχήμα, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έπαιξε λίμπερο, ο Λουκάς πήγε στα δεξιά και ο Τοροσίδης στα αριστερά. Ο Τζόρβας φυσικά στο τέρμα. Δύο κόφτες στο κέντρο, Τζιόλης, Κατσουράνης, ο Καραγκούνης πιο μπροστά με κίνηση προς τα αριστερά, ο Σαλπιγγίδης δεξί χαφ-εξτρέμ και ο Γκέκας στην κορυφή της επίθεσης σε ένα 5-4-1 όταν αμυνόμασταν που γινόταν 3-5-2 στην επίθεση με προωθήσεις των πλάγιων μπακ.

 Πολύ ορθολογικό στήσιμο λοιπόν, με σωστό σύστημα και κυρίως τους σωστούς παίχτες. Παρ' όλα αυτά όμως βρεθήκαμε ξανά πίσω στο σκορ με ακόμη ένα ηλίθιο γκολ. Ένα λάθος του Βύντρα ανάγκασε τον Παπασταθόπουλο να κάνει φάουλ και να δεχτεί την κίτρινη κάρτα. Στημένη φάση, χαλαρή εκτέλεση, ο Τζόρβας και ΟΛΗ η άμυνα δεν μπόρεσε να διώξει και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για ένα πολύ φτηνό 0-1.. Στη συνέχεια λάβαμε ένα ανέλπιστο δώρο, αφού στο 32' ο Καϊτά εκτός φάσης έκανε μία κίνηση καράτε στον Τοροσίδη και δικαιολογημένα αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίχτες..
 Αμέσως περάσαμε μπροστά και η ευχή όλων ήταν μία ισοφάριση μέχρι το ημίχρονο ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας ολόκληρο δεύτερο ημίχρονο για την ολική ανατροπή. Ο Ρεχάγκελ κινήθηκε πολύ γρήγορα βγάζοντας τον Παπασταθόπουλο από το παιχνίδι, που αφενός δεν χρειαζόταν πια τρίτος κεντρικός μπακ μιας και παίζαμε με παίζτη παραπάνω και αφετέρου είχε την κίτρινη κάρτα. Στη θέση του πέρασε ο Σαμαράς και ήταν μάλιστα ένας από τους καλύτερους της Εθνικής μας.
 Η Ελλάδα πίεσε, έχασε μια δυο φάσεις και τελικά ο Σαλπιγγίδης στο 44' με δυνατό σουτ που κόντραρε σε έναν Αφρικανό έκανε το 1-1 για να γράψει ιστορία για τον ίδιο αλλά και για την Ελλάδα με το πρώτο γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 Στο β' ημίχρονο η Ελλάδα συνέχιζε να πιέζει με πίστη για την ολική ανατροπή. Η καλή άμυνα όμως της Νιγηρίας αλλά και ο Ενιεάμα που για ακόμη ένα ματς ήταν φανταστικός (ψηφίστηκε MVP του αγώνα) σταματούσαν τις επιθέσεις των Ελλήνων παιχτών. Στο 58' λίγο έλειψε να πάθουμε έμφραγμα. Ο Γκέκας έχασε απίστευτη ευκαιρία για το 2-1 και η Νιγηρία ξεχύθηκε στην αντεπίθεση. Ο Αγιεγκμπένι βρέθηκε τετ α τετ αλλά ο Τζόρβας με εκπληκτική απόκρουση κράτησε το 1-1 και πήρε τη ρεβάνς για την ευθύνη του στο γκολ που φάγαμε. Αλλά και μετά την τρομερή απόκρουση του Τζόρβα ο Ομπάσι σε κενό τέρμα δεν μπόρεσε να σκοράρει...
 Αφού έχασαν κι αυτό οι Νιγηριανοί ο καθένας έβλεπε ότι το δεύτερο γκολ της Ελλάδας θα ερχόταν αργά ή γρήγορα.
 Κι αφού ο Ενιεάμα συνέχισε να πιάνει τα άπιαστα φτάσαμε στο 70', όπου ο Τζιόλης έπιασε δυνατό μακρινό σουτ, ο τερματοφύλακας της Νιγηρίας δεν απέκρουσε καλά και ο Τοροσίδης πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1, την επική ανατροπή για την Ελλάδα και πλέον αναπτερώθηκαν οι -λιγοστές- ελπίδες για πρόκριση στους "16".

 Οι οποίες ελπίδες θα ήταν πάρα πολλές εάν η Εθνική μας ομάδα πετύχαινε ακόμη ένα γκολ. Οι παίχτες μας βγήκαν μπροστά και έχασαν δυο τρεις φάσεις για το 3-1 το οποίο και θα μας έφερνε πολύ κοντά στην επόμενη φάση... Ήδη χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο για το πρώτο ματς με τη Νότιο Κορέα, όπου μετά το 2-0 μία ευκαιρία από τις 5-6 που είχαμε, να την κάναμε γκολ, τώρα θα μιλάγαμε με αισιοδοξία για την πρόκριση...

 Για μένα ο καλύτερος παίχτης σήμερα από μία έτσι κι αλλιώς ψυχομένη Εθνική ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ πλέον έκανε καταπληκτικό ματς, έτρεξε πολύ, κέρδισε πολλές μάχες και ήταν αυτός που με δικό του γκολ άνοιξε τον δρόμο για την ομάδα μας. Από κει και πέρα μεγάλο ματς έκανε ο Τοροσίδης, τόσο αμυντικά όσο και με το νικητήριο γκολ που πέτυχε, ο Καραγκούνης που έπαιξε πολύ καλύτερα από το πρώτο ματς και ο Τζιόλης σίγουρα που έτρεξε πολύ στο κέντρο.
 Από τους υπόλοιπους πολύ καλά τα πήγαν οι κεντρικοί αμυντικοί, ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη του αγώνα ήταν η απόκρουση του Τζόρβα, ο Σαμαράς έδωσε πνοή στην ομάδα, ο Κατσουράνης βοήθησε στα χαφ, ο Νίνης έπαιξε λίγο, ενώ ο μόνος αρνητικός ήταν ο Γκέκας που άργησε να αντικατασταθεί.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Τζιόλης, Παπαδόπουλος, Καραγκούνης. Βύντρα, Σαλπιγγίδης, Τοροσίδης, Κυργάκος, Γκέκας, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Κατσουράνης.

 Νιγηρία (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενιάμα, Γιόμπο, Ταϊβό, Σίτου, Αγεγμπένι, Οντεμβίγκιε, Ούτσε, Κάιτα, Αρούνα, Οντιά, Ετούχου.


 * Από τη μία είναι πολύ μεγάλη η νίκη και οι ελπίδες πρόκρισης υπαρκτές, αλλά από την άλλη οι ελπίδες είναι λίγες εξαιτίας της μειονεκτικής διαφοράς τερμάτων σε σχέση με Νότιο Κορέα και Νιγηρία. Γιατί η συνολική διαφορά τερμάτων μετράει πρώτα σε διπλές/τριπλές ισοβαθμίες, μετά η καλύτερη επίθεση και μετά τα μεταξύ μας παιχνίδια. Οπότε με το 2-3 γκολ αυτή τη στιγμή μειονεκτούμε ήδη απέναντι σε Ν. Κορέα (3-4, καλύτερη δηλαδή επίθεση) αλλά και απέναντι στη Νιγηρία (ελάχιστη ήττα δική μας από Αργεντινή πάμε 2-4 και ελάχιστη νίκη Νιγηρίας επί Ν. Κορέας πάνε 2-3).
 Εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε για να πάρουμε την πρόκριση είναι στο "χ" με την Αργεντινή στο τελευταίο ματς και παράλληλα να περιμένουμε νίκη της Νιγηρίας επί της Ν. Κορέας. Ή δύο ισοπαλίες με την προϋπόθεση η δική μας ισοπαλία να έχει περισσότερα γκολ από εκείνη μεταξύ Ν. Κορέας - Νιγηρίας..

2 σχόλια:

Unknown είπε...

Λοιπόν Μάικ. άργησες χαρακτηριστικά να κάνεις ποστ σήμερα. χαχαχα

Επιτέλους πήραμε τα πάνω μας. Αντε να δούμε τι θα γίνει.

Mike είπε...

Αντε να δουμε.. Δυστυχως υστερουμε στις ισοβαθμιες.. Παμε για "χ" με Αργεντινη και περιμενουμε ηττα της Ν. Κορεας...