10/10/09

Με το δεξί ο ΠΑΟ στην Α1 βόλεϊ ανδρών



Εύκολα, με το καθαρό 3-0 στα σετ (23-25, 17-25, 29-31) πέρασε ο Παναθηναϊκός από την Καλαμαρία, επικρατώντας του τοπικού Απόλλωνα και ξεκινώντας με το δεξί τη φετινή σεζόν. Μπορεί οι γηπεδούχοι να δυσκόλεψαν το έργο των πρασίνων στο 3ο σετ, αλλά τελικά οι φιλοξενούμενοι το κατέκτησαν στην παράτηση και έφυγαν αλώβητοι απ΄την Καλαμαριά.
Είναι αρχή της σεζόν και αυτό που μετράει μέχρι να αρχίσει η ομάδα να βρίσκει ρυθμό, είναι οι νίκες και οι βαθμοί.

O προπονητής της ομάδας, Στέλιος Καζάζης, που ξεκίνησε με τους Αγκάμεζ, Ζαγκούμνι, Σαμικά, Χριστοφιδέλη, Πανταλέων, Σμαραγδή και λίμπερο τονΠαπαδημητρίου υποστήριξε μετά το τέλος του αγώνα: "Κάναμε νικηφόρο ξεκίνημα στην πρεμιέρα, κάτι που το θέλαμε πολύ. Θα ήθελα περισσότερο να μη χάσουμε τόση ενέργεια σωματική και ψυχική στο τρίτο σετ μιας και τα υπόλοιπα δυο τα κερδίσμα πιο εύκολα και είχαμε τη διαφορα. Σημαντικό είναι ότι αντιδράσαμε στο τρίτο σετ στα κρισιμα σημεία, παίζοντας πολύ καλά σε μπλοκ και άμυνα στο κλείσιμο του σετ. Ο Αγκάμεζ τελείωσε δυο πολύ δύσκολες μπάλες απέναντι σε τριπλό μπλοκ. Σήμερα φάνηκε πόση δουλειά θέλουμε. Εκτιμώ ότι ο χρόνος μέρα με τη μέρα θα κυλά υπέρ μας. Α πό την άλλη κάποιοι από τους παίκτες μας έχουν "αδειάσει" λόγω των υποχρεώσεων στο Ευρωβόλεϊ και έχουν από σήμερα δυο μέρες να ξεκουραστούν και να επιστρέψουν". 

Τα στατιστικά:
Απόλλων Καλαμαριάς (Γ.Πετσιανλής): Ζομπο 15, Φίνος, Παπαϊακώβου 2,  Βντόβιν 8, Νικηφορίδης 10, Βλασσακίδης (λ, 68%), Κοντογιάννης 3, Τέσιτς 8.
Παναθηναϊκός (Σ.Καζάζης):  Χριστοφιδέλης 10, Μηνούδης, Ζαγκούμνι 3, Ψάρρας, Αγκάμεζ 16, Σαμικά 9, Σμαραγδής 4, Πανταλέων 11, Παπαδημητρίου (λ, 70%).


* Την ίδια ώρα ο Ηρακλής έκανε πάρτι στο Ρέντη, επικρατώντας με 3-0 του ΟΣΦΠ. Έτσι από την πρώτη κιόλας αγωνιστική... πλάτη και στο βόλεϊ!

Papillon, Franklin J. Schaffner ,1973



Η αληθινή ιστορία του Γάλλου Ανρί Καριέρ, γνωστού ως «Πεταλούδα». Ο Πεταλούδας, που οφείλει το όνομά του στο μεγάλο τατουάζ πεταλούδας που φέρει στο σώμα του, είναι ένας μικροαπατεώνας που έχει αδίκως καταδικαστεί για φόνο σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές της Γουινέας στη Νότια Αμερική. Ο Πεταλούδας, αποφασισμένος να δραπετεύσει ξεκινά μια σειρά από απόπειρες που όμως αποτυγχάνουν.  Η τιμωρία του είναι να φυλακισθεί στο Νησί του Διαβόλου, μια πιο σκληρή φυλακή μέσα στη φυλακή της Γουινέας,  από όπου δεν έχει καταφέρει κανείς έως τώρα να δραπετεύσει. Απτόητος και παρά την εξαθλίωση, την απομόνωση και τα βασανιστήρια, συνεχίζει τις προσπάθειες… 

Οι συγκλονιστικές ερμηνίες των Steve McQueen και Dustin Hoffman (ιδιαίτερα του Χόφμαν, ανεπανάληπτη), το σέναριο, και η σκηνοθεσία υπογεγγραμένη από τον Franklin J. Schaffner είναι τα μεγάλα ατού του "Πεταλούδα". Ίσως να κουράζει λίγο η μεγάλη διάρκεια (περίπου δυόμιση ώρες).

Μία ταινία φρέσκια, υπέροχη, αξέχαστη κυρίως χάρις στη δεινή ερμηνευτική ικανότητα του δυναμικού πρωταγωνιστικού διδύμου, ο "Πεταλούδας" είναι ένας μεγάλος ύμνος στο πιο σημαντικό αγαθό, στην ελευθερία.

Βαθμολογία: 8/10

The Ipcress File, Sidney J. Furie, 1965


 
Όταν ο πράκτορας Χάρι Πάλμερ (Michael Caine) αναλαμβάνει μια άκρως μυστική και απόρρητη αποστολή που αφορά σε θέματα της Βρετανικής Εθνικής Ασφάλειας, θα βρεθεί στο κέντρο μιας υπόθεσης διπλών πρακτόρων, συνωμοσίας και δολοφονίας. Με τη βοήθεια της Τζιν Κόρτνει (Sue Lloyd), ο Πάλμερ θα αναλάβει να ρίξει φως στην υπόθεση με τον κωδικό Φάκελος Ίπκρες, εισχωρώντας ολοένα και βαθύτερα στο κύκλωμα της αντικατασκοπίας, ενός κυκλώματος τόσο σκοτεινού και υπόγειου όσο και η γενεσιουργός του αιτία: ο ανελέητος Ψυχρός Πόλεμος.

Ο Michael Cane ενσαρκώνει ιδανικά τον Βρετανό πράκτορα Χάρι Πάλμερ σε αυτή την υπέροχη κατασκοπική περιπέτεια. 
Βραβευμένη με 3 βραβεία BAFTA και υποψήφια για τον χρυσό φοίνικα των Καννών του 1965, η ταινία αυτή του Σίντνεϊ Φιούρι μπορεί να περιγραφεί ως η Βρετανική "απάντηση" στον James Bond. 
Ο απολαυστικός και πολύ ταλαντούχος Μάικλ Κέιν, το μπόλικο σασπένς, ο τρόπος με τον οποίο ο Πάλμερ ξεμπλέκει προοδευτικά το κουβάρι του μυστηρίου, η δυνατή σκηνοθεσία και ένα εξίσου ωραίο και ανατρεπτικό φινάλε συνθέτουν τον "Απόρρητο φάκελο Ίπκρες", μία σπουδαία ταινία απ΄τα 60s.

Βαθμολογία: 8,5/10

9/10/09

Ξεκινάει η Α1 βόλεϊ ανδρών, με Απόλλωνα ο Παναθηναϊκός αύριο στην Καλαμαριά

Ξεκινάει αύριο Σάββατο, 10/10 η Α1 βόλεϊ ανδρών. Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει στην Καλαμαριά τον τοπικό Απόλλωνα (Σάββατο, 19:00). Σε ένα φαινομενικά εύκολο ματς, οι πράσινοι πρέπει να ξεκινήσουν με το δεξί τις φετινές τους υποχρεώσεις και να πάνε βήμα -βήμα προς τον τίτλο που τα τελευταία χρόνια χάνουν μέσα απ΄τα χέρια τους.
Ο προπονητής του ΠΑΟ, Στέλιος Καζάζης είχε την ευκαιρία να δει μέσα απ΄τα φιλικά κόντρα σε Πάτρα και Πανελλήνιο την κατάσταση των παικτών του και να δοκιμάσει κάποια σχήματα και θέσεις.
Ανακοινώθηκαν κια οι αρχηγοί της ομάδας: Captain για ακόμα μια χρονιά η "σημαία" του Παναθηναϊκού, ο Σωτήρης Πανταλέων ενώ Πάβελ Ζαγκούμνι και Λίμπερμαν Αγκάμεζ είναι ο δεύτερος και τρίτος αρχηγός αντίστοιχα.
Το Μετς, που από φέτος θα στεγάζει το πράσινο βόλεϊ, θα αποτελέσει σίγουρα έδρα, αντίθετα απ΄ τη μακρινή και αφιλόξενη Γλυφάδα. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού οφείλει να συμπαρασταθεί στην ομάδα σε μία "πράσινη" περιοχή. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες φέτος για κόσμο και παίκτες. Μεταγραφές έγιναν, ο Καζάζης ανέλαβε, τα οικονομικά τακτοποιήθηκαν, ο Κίτσιος βρέθηκε να αναλάβει το ΤΑΑ. Και ο κόσμος πρέπει να είναι δίπλα στην ομάδα, για να ξαναφέρουμε το πράσινο βόλεϊ εκεί που πρέπει.
Καλή χρονιά να έχουμε και στο βόλεϊ.

Πέρασε με επιτυχία και το τεστ της Κύπρου

 Συνέχισε με νίκες ο Παναθηναϊκός την προετοιμασία του στο μπάσκετ. Οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κατέκτησαν και το τουρνουά «Love Cyprus Basketball», που διεξήχθει στη Μεγαλόνησο, στο κλειστό γυμναστήριο «Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία». Οι πράσινοι, που δεν κατάφεραν να πάνε με 12άδα στην Κύπρο (με 10 παίκτες στην αποστολή) κέρδισαν εύκολα το ΑΠΟΕΛ με 86-66, για να προκριθούν στο "τελικό" κόντρα στη σαφώς πιο δυνατή και έμπειρη Κίμκι (κέρδισε τον Κεραυνό Στροβόλου). Σε ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τουρνουά επικρατώντας των Ρώσων με 78-72. Ο Νικ Καλάθης πήρε το βραβείο του MVP του τουρνουά.

Επόμενο, μεγάλο ραντεβού των πράσινων, αυτό και πάλι κόντρα στην ΤΣΣΚΑ, στο ΟΑΚΑ αυτή τη φορά, μεθαύριο την Κυριακή.



Όλοι στο ΟΑΚΑ για να τιμήσουμε και να αποχεραιτήσουμε τον μεγάλο αρχηγό, Φραγκίσκο Αλβέρτη, που πρόσφερε τόσα πολλά κατά την 19χρονη παρουσία του στην ομάδα!
Να είστε όλοι εκεί!

8/10/09

Who is afraid of Virginia Wolf?, Mike Nichols, 1966



"Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;" είναι ο τίτλος της ταινίας με την οποία πραγματοποιεί το σκηνοθετικό του ντεμπούτο εν έτη 1966 ο πολύ γνωστός και πετυχημένος θεατρικός σκηνοθέτης του Broadway, Μάικ Νίκολς. Και ξεκινάει την πορεία του στο χώρο του κινηματογράφου με τη μεταφορά ενός θεατρικού έργου, το δράμα "Who's afraid of Virginia Woolf?", του σπουδαίου θεατρικού συγγραφέα, Edwar Albee.

Η Elisabeth Taylor και ο Richard Burton υποδύονται ένα μεσήλικο παντρεμένο ζευγάρι διανοούμενων, τη Martha και τον George, που ζουν μέσα από τα σκληρά εγκεφαλικά παιχνίδια που δημιουργεί ο ένας στον άλλο.
"Μετά από ένα δείπνο στο σπίτι του πατέρα της Martha και εργοδότη του George, μετά από αρκετό αλκοόλ, αργά μέσα στη νύχτα, η Martha καλεί -εν αγνοία του George- ένα νεαρό ζευγάρι που μόλις έχει φτάσει στην επαρχιακή τους πόλη, να συνεχίσουν το γλέντι στο σπίτι τους. Ο George είναι καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας του κολεγίου που διευθύνει ο πατέρας της Martha, ενώ ο νέος τους φιλοξενούμενος διδάσκει στο τμήμα Βιολογίας. Η νεαρή του σύζυγος, η Honey είναι ήδη λίγο μεθυσμένη και το ζευγάρι γίνεται εύκολη λεία στα παιχνίδια του George και της Martha. Η πρόκληση, ο εξευτελισμός, ο πόνος, το αδιέξοδο, ξεδιπλώνονται βίαια και επιθετικά, μπροστά στους αμήχανους νεαρούς φιλοξενούμενους, οι οποίοι ξετυλίγουν αργά, αργά, με τη σειρά τους, μέσα στη συνεχόμενη μέθη τα δικά τους μυστικά, τα κατά συνθήκη ψεύδη τους, τις δικές τους αναιρέσεις του άλλου και αυτοαναιρέσεις". 

Η μόλις 34χρονη τότε Elizabeth Taylor εντυπωσιάζει υποδυόμενη την 50χρονη(!) και βάλε, Μάρθα. Προσωπικά η Τέιλορ δεν μου άρεσε ποτέ σαν ηθοποιός. Εδώ όμως δίνει μία τεραστίων διαστάσεων ερμηνεία, στη μοναδική ίσως ταινία που δικαιολογεί το μεγάλο ντόρο γύρω από το όνομά της! Μαζί με τον Richard Burton (παντρεμένοι στη ζωή εδώ και λίγα χρόνια), βγάζουν μια εκπληκτική χημεία και καθηλώνουν τους θεατές με τις ερμηνείες τους. Εξίσου καλοί και το έτερο ζευγάρι, οι George Segal, Sandy Dennis. 
Οι ερμηνείες, μαζί με τη σκηνοθεσία του Νίκολς, τα ευφυή λογοπαίγνια και τις τρομερές, φαρμακερές ατάκες που εκτοξεύονται ασταμάτητα από το ένα φύλλο στο άλλο, κάνουν την κλασική αυτή πια ταινία, αριστούργημα. 
Και όλα αυτά στήνονται γύρω από τα εγκεφαλικά παιχνίδια που παίζουν οι Τέιλορ, Μπάρτον μπροστά στους ανυποψίαστους καλεσμένους τους κατά τη διάρκεια μίας νύχτας. 
Ανομολόγητες εξομολογήσεις, ψέμματα, συμβάσεις, κρυφές επιθυμίες, λεκτική βία, ερωτικό πάθος-μίσος είναι τα περιεχόμενα των εγκεφαλικών παιχνιδιών του ζευγαριού, ενώ το αλκοόλ δε σταματά στιγμή να ρέει άφθονο στα ποτήρι. Ένα ανελέητο, κανιβαλιστικό παιχνίδι (αυτό)εξόντωσης. Όλα αυτά μέχρις ότου να επέλθει η κάθαρσις.

Η κάθαρση έρχεται όταν στη τρίτη πράξη ο George αποφασίζει να σκληρύνει αποφασιστικά το παιχνίδι, καταργεί το τελευταίο μύθο-στήριγμα της Martha, το παιδί τους. Τον σκοτώνει εκεί μπροστά στους καλεσμένους, χωρίς περιθώρια επαναφοράς του νεκρού.
Αυτή η καταλυτική πράξη, που δεν είναι διόλου μονοσήμαντη -διότι καταργεί το παιχνίδι και για τους δύο- γίνεται κοντά στα ξημερώματα και βάζει τέλος στη φιλοξενία του νεαρού ζεύγους. Όταν μένουν μόνοι, η πίκρα και η κοινή τους μοναξιά τους βρίσκει εξαντλημένους, κουρασμένους και ενωμένους όσο ποτέ.


Η ταινία τιμήθηκε με 5 βραβεία Όσκαρ: Α΄ Γυναικείου ρόλου στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Β΄ Γυναικείου ρόλου στην Σάντι Ντένις, Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στους Ρίτσαρντ Σίλμπερτ και Τζορτζ Τζέιμς Χόπκινς, Φωτογραφίας στον Χάσκελ Γουέξλερ και Κοστουμιών στην Αϊρίν Σάραφ. 

Κλασικός κινηματογράφος, σπουδαία ταινία.


Βαθμολογία: 9/10

7/10/09

Fury, Fritz Lang, 1936


Η πρώτη ταινία του Fritz Lang ("Metropolis", "M", "Die Nibelungen") στο Χόλυγουντ αποτελεί την θριαμβευτική του είσοδο στον κόσμο των στούντιο. Με πρωταγωνιστή τον εκπληκτικό Σπένσερ Τρέισι, η "Νέμεσις" είναι ένα δράμα μαζικής βίας, οργής και εκδίκησης, που συγκλόνισε τους Αμερικανούς κριτικούς. Ξεκινώντας να επισκεφθεί την αγαπημένη του, ο Τζο Γουίλσον συλλαμβάνεται για την απαγωγή μιας κοπέλας. Αθώος ο ίδιος, φυλακίζεται και πέφτει θύμα άγριου λιντσαρίσματος από τους κάτοικους της κωμόπολης. Επιβιώνει και, ενώ όλοι τον θεωρούν νεκρό, αυτός οργανώνει την εκδίκησή του.

Αυτή είναι η υπόθεση της πολύ σπουδαίας ταινίας του Φριτς Λανγκ, μια δυναμική καταγγελία της αυτοδικίας και του δημόσιου λιντσαρίσματος, μεθόδου «απονομής δικαιοσύνης» που συνηθιζόταν στις ΗΠΑ και όπου στο χρονικό διάστημα 50 ετών, μετρούσε 6.000 θύματα.

Περισσότερα από 70 χρόνια μετά, η ταινία αυτή, τόσο επίκαιρη και τόσο σύγχρονη. Το μεγάλο αριστούργημα ενός τεράστιου Ευρωπαίου (Αυστριακού συγκεκριμένα) σκηνοθέτη, που μετά την άνοδο του ναζιστικού κόμματος στην εξουσία, κατέφυγε στην Αμερική, όπου και συνέχισε το σπουδαίο έργο του. Σύμφωνοι ρε παιδιά, τις πολύ μεγάλες ταινίες τις έκανε στην Ευρώπη, αλλά αυτό δε μηδενίζει την προσφορά του στο Χόλυγουντ!


"Οι ταινίες μου δείχνουν τη μάχη του ατόμου ενάντια στις συνθήκες -αυτόν τον αιώνιο προβληματισμό των αρχαίων Ελλήνων- τη μάχη ενάντια στους θεούς, τη μάχη του Προμηθέα.
Με τον ίδιο τρόπο σήμερα μαχόμαστε νόμους,
πολεμάμε τα πρέπει που δεν μας φαίνονται ούτε καλά ούτε δίκαια για την εποχή μας…
Πάντα αγωνιζόμαστε
".
Fritz Lang

Ένας ακόμη σπουδαίος σκηνοθέτης που είχε την "ατυχία" να ζει πολλά χρόνια μπροστά από την εποχή του. Καλό θα ήταν πάντως να ρίξουμε ένα βλέφαρο στο έργο ενός ανθρώπου που ταυτίζεται με τον Γερμανικό εξπρεσιονισμό και που ενέπνευσε τους Γκοντάρ, Τρυφώ, Σαμπρόλ, Χίτσκοκ μεταξύ άλλων.

Βαθμολογία: 8/10

The Untouchables, Brian de Palma, 1987



"Οι αδιάφθοροι" είναι σε κάθε περίπτωση μία σπουδαία γκανγκστερική περιπέτεια. Η καλύτερη ταινία του Ντε Πάλμα, ο οποίος αν είχε μια σταθερότητα θα ήταν μέσα στους "μεγάλους" του cinema.

Κριτικοί και κοινό συμφωνούν: "Οι Αδιάφθοροι" του Μπράιαν ντε Πάλμα είναι ένα αριστούργημα που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε, μία ένδοξη, σκληρή αλλά και χορταστικά απολαυστική απεικόνιση των γκάνγκστερ που εξουσίαζαν το Σικάγο της Ποτοαπαγόρευσης κι ενός υπερασπιστή του νόμου που τολμά να τα βάλει μαζί τους.
Το Κακό και το Καλό αναμετριούνται με ένα καστ βαρύ πυροβολικό που περιλαμβάνει τους Κέβιν Κόστνερ ως τον ομοσπονδιακό πράκτορα Ελιοτ Νες, τον Ρόμπερτ ντε Νίρο στο ρόλο του θρυλικού Αλ Καπόνε και τον Σον Κόνερι στον ρόλο του Μαλόουν, του αστυνομικού που διδάσκει στον Νες τον μοναδικό τρόπο εξόντωσης της Μαφίας: ασταμάτητοι, ανελέητοι πυροβολισμοί.

Πρόκειται σαφώς για σπουδαία γκανγκστερική ταινία. Και αυτό γιατί εμπεριέχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που την κάνουν τέτοια. Γρήγορη πλοκή, δυνατοί χαρακτήρες, έντονοι διάλογοι, πολύ πιστολίδι, μεγάλες ερμηνείες, πολύ δυνατό φινάλε. Κι όλα αυτά πλαισιόνονται από μεγάλα ονόματα σε καστ -έξοχοι όλοι, εκείνος όμως που κλέβει την παράσταση είναι ο Κόνερι (κέρδισε και το μοναδικό του Όσκαρ-β' ανδρικού ρόλου), σκηνοθεσία, σενάριο (Ντέιβιντ Μάμετ), μουσική (Ένιο Μορικόνε).

"Οι Αδιάφθοροι" είναι σίγουρα μέσα στις δέκα καλύτερες Αμερικάνικες των 80s και μία must see τανία.

Βαθμολογία: 9/10

Έτσι θα κυβερνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου

Η σύνθεση της κυβέρνησης δια χειρός αποκλειστικά Γιώργου Παπανδρέου



Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης
Γιώργος Α. Παπανδρέου

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με αρμοδιότητα συντονισμού των συλλογικών κυβερνητικών οργάνων ΚΥΣΕΑ και Επιτροπής Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Θεόδωρος Πάγκαλος

Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Υπουργός : Γιάννης Ραγκούσης
Υφυπουργός: Ντίνος Ρόβλιας
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη : Θεοδώρα Τζάκρη

Υπουργείο Οικονομικών (αυτονομείται από το Οικονομίας)

Υπουργός: Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Υφυπουργός: Φίλιππος Σαχινίδης

Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργός: Γιώργος Α. Παπανδρέου
Αναπληρωτής Υπουργός: Δημήτρης Δρούτσας
Υφυπουργός: Σπύρος Κουβέλης

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Υπουργός: Βαγγέλης Βενιζέλος
Αναπληρωτής Υπουργός: Πάνος Μπεγλίτης
Υπουργείο Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Υπουργός: Λούκα Κατσέλη
Υφυπουργός: Σταύρος Αρναουτάκης
Υφυπουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη : Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Υπουργός: Τίνα Μπιρμπίλη
Υφυπουργός : Γιάννης Μανιάτης
Υφυπουργός: Θάνος Μωραΐτης

Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων
Υπουργός: Άννα Διαμαντοπούλου
Υφυπουργός: Εύη Χριστοφιλοπούλου
Υφυπουργός: Γιάννης Πανάρετος

Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
Υπουργός: Δημήτρης Ρέππας
Υφυπουργός: Γιάννης Μαγκριώτης
Υφυπουργός: Νίκος Σηφουνάκης

Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Υπουργός: Ανδρέας Λοβέρδος
Υφυπουργός: Γιώργος Κουτρουμάνης

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Υπουργός: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου
Υφυπουργός: Φώφη Γεννηματά

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Υπουργός: Κατερίνα Μπατζελή
Υφυπουργός: Μιχάλης Καρχιμάκης

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Υπουργός: Χάρης Καστανίδης
Υφυπουργός: Απόστολος Κατσιφάρας

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (πρώην Δημόσιας τάξης)

Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Σπύρος Βούγιας

Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Υπουργός: Παύλος Γερουλάνος
Υφυπουργός: Αγγελική Γκερέκου

Υπουργός Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ
Χάρης Παμπούκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Γιώργος Πεταλωτής

Ο Πρωθυπουργός θα προτείνει :
Για Πρόεδρο της Βουλής  τον Φίλιππο Πετσάλνικο
Για Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ  τον Χρήστο Παπουτσή
Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι θα οριστούν οι:  Χρήστος Παπουτσής και  Πέτρος Ευθυμίου
Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου αναλαμβάνει ο κ. Σωτήρης Λύτρας


Τα πρώτα συμπεράματα που μπορούμε να βγάλουμε από τη σύνθεση της κυβέρνησης:

Η νέα κυβέρνηση απαρτίζεται από 37 συνολικά μέλη: Τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο -το χαρτοφυλάκιο του οποίου ανέθεσε ο κ. Παπανδρέου στον Θεόδωρο Πάγκαλο- 14 υπουργούς, 2 αναπληρωτές υπουργούς και 19 υφυπουργούς.

Ο Πρωθυπουργός, καταρχήν, προχωράει σε μία πρωτοποριακή για τα Ελληνικά δεδομένα κίνηση με τον ορισμό του Θ. Πάγκαλου ως Αντιπροέδρου και συντονιστή κάθε κομματικής δραστηριότητας. Πόστο που δεν είχε η προηγούμενη κυβέρνηση και για το οποίο είχε δεχθεί έντονη κριτική ο Καραμανλής. Μια κίνηση πολύ σωστή, που  τονίζεται περισσότερο από τη συγκεκριμένη επιλογή, αυτή του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενός έμπειρου πολιτικού, με έργο στο παρελθόν (υπουργός επί Ανδρέα) και μεγάλες δυνατότητες.

Επίσης, στα πλαίσια της ανανέωσης, τα 26 μέλη είναι νέα παιδιά, άφθαρτα πολιτικά, αφού δεν έχουν προηγούμενη κυβερνητική θητεία. Μόλις οι 11 λοιπόν (συμπεριλαμβανομένων των Παπανδρέου, Πάγκαλου) βρίσκονταν στην κυβέρνηση Σημίτη.

Ακόμα, 9 κυβερνητικά μέλη είναι γυναίκες εκ των οποίων 5 υπουργοί και 4 υφυπουργοί.

5 είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί (το είχε προαναγγείλει ο Γιώργος Παπανδρέου): οι κ.κ. Χάρης Παμπούκης, Τίνα Μπιρμπίλη, Δημήτρης Δρούτσας (στενός συνεργάτης του Γιώργου), Γιάννης Πανάρετος, Φώφη Γεννηματά.

Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου θα  κρατήσει το υπουργείο Εξωτερικών, τουλάχιστον μέχρι το Δεκέμβρη, με φλέγοντα ζητήματα να τρέχουν και εξελίξεις που πρέπει να δρομολογηθούν.

Έκπληξη σίγουρα προκάλεσε η απουσία του Κώστα Σκανδαλίδη και σε μικρότερο βαθμό της Βάσως Παπανδρέου.

Τέλος, η δημιουργία των δύο υφυπουργείων και η τοποθέτηση της έδρας τους στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται με την επιθυμία του κ. Παπανδρέου να τονώσει την κυβερνητική δραστηριότητα στη βόρεια Ελλάδα δίνοντας στα δύο υφυπουργεία σημαντικές αρμοδιότητες, αντικαθιστώντας έτσι ένα υπουργείο, το Μακεδονίας Θράκης, το οποίο δεν είχε ουσιαστικά καμία αρμοδιότητα!!

Όπως ανακοινώθηκε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης εξέφρασε την επιθυμία να στηρίξει το έργο της κυβέρνησης και την αναβάθμιση του κοινοβουλίου από τη θέση του απλού βουλευτή.

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί σήμερα Τετάρτη στις 11:00.

6/10/09

Touch of Evil, Orson Welles, 1958



"Το άγγιγμα του κακού" είναι ένα εκπληκτικό, σαιξπηρικών αναφορών, φιλμ νουάρ. Ο Όρσον Γουέλς σκηνοθετεί αριστουργηματικά και ενσαρκώνει ιδανικά τον διεφθαρμένο αστυνομικό Κουίνλαν, τον διφορούμενο ηθικά και εκπληκτικό ερμηνευτικά χαρακτήρα της ταινίας. Μιας εκπληκτικής ταινίας γύρω απ΄την αέναη μάχη του καλού (Βάργκας, τον υποδύεται ο Charlton Heston) με το κακό (Κουίνλαν, τον υποδύεται φυσικά ο Welles).
Αλλά κυρίως, το "Touch of Evil" αναλύει τους κώδικες της εξουσίας, της δικαιοσύνης και της ηθικής, όπως η τελευταία διαγράφεται μέσα από τις πράξεις των χαρακτήρων.

Η υπόθεση: Ένας κυβερνητικός πράκτορας του Μεξικού, που βρίσκεται με τη νεαρή Αμερικανίδα σύζυγό του στα σύνορα της χώρας για το μήνα του μέλιτος, έρχεται αντιμέτωπος με διεφθαρμένους αστυνομικούς, πολιτικούς-πιόνια, μοιραίες γυναίκες και ανθρώπους του υποκόσμου όταν οι άνθρωποι ενός βαρόνου των ναρκωτικών επιχειρούν να τρομάξουν τη σύζυγό του ώστε να τον αφήσει ήσυχο...

Η ταινία ξεκινάει με ένα αξεπέραστης εικαστικής ομορφιάς μονοπλάνο διάρκειας περίπου 5 λεπτών. Εξελίσσεται ξετυλίγοντας το κουβάρι των χαρακτήρων αλλά κυρίως του "κακού", καθώς ενδιαφέρεται να ψάξει στο εσωτερικό των ηρώων, να ρίξει φως στις απόκρυφες έννοιες και πράξεις της ηθικής και της δικαιοσύνης και ολοκληρώνεται με την αυτοκαταστροφή στην οποία οδηγείται -με βάση τη δική του ιδεολογία- ο διεφθαρμένος χαρακτήρας του Γουέλς.
Καθ΄όλη τη διάρκεια της, ο Γουέλς σκηνοθετεί με απίστευτη μαεστρία, καλύπτοντας τις όποιες σεναριακές αφέλειες, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι βρισκόταν πάρα πολλά χρόνια μπροστά απ΄την εποχή του!
Σε μικρό ρόλο-έκπληξη εμφανίζεται η Μάρλεν Ντίντριχ, ξεδιπλώνοντας τη γοητεία της παρά τα 60 της σχεδόν χρόνια!

Βαθμολογία: 8/10

6χ6 ο ΠΑΟ, δεν το κουνάει απ΄την κορυφή!



  Με μία ακόμη νίκη, την έκτη στη σειρά, προχώρησε ο Παναθηναϊκός στο μαραθώνιο της Superleague. Στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ οι πράσινοι εμφάνισαν δύο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα.
Ένα κακό, κάκιστο πρώτο ημίχρονο, όπου και το 0-0 αν έμενε, ίσως θεωρούταν άδικο για τη Λάρισα! Το γκολ όμως του Λουκά Βίντρα στις καθυστερήσεις έστειλε τους γηπεδούχους προηγούμενους στα αποδυτήρια. Μέχρι εκείνο το σημείο όμως, ο Παναθηναϊκός είχε να παρουσιάσει δύο μόλις φάσεις με ισάριθμα κερδισμένα κόρνερ από τα αριστερά. Τίποτα περισσότερο..
Νωχελικός στην ανάπτυξη, επιπόλαιος στη μεσαία γραμμή και με λάθη από τους αμυντικούς, ουσιαστικά σπατάλησε ολόκληρο ημίχρονο. Ας είναι καλά ο Βίντρα...
 Στην επανάληψη και κυρίως με την  είσοδο του Νίνη, ο Παναθηναϊκός έδειξε ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο. Σαν να έβλεπες εντελώς διαφορετική ομάδα! Με γρήγορες πάσες, ασφυκτικό pressing, μαχητικότητα, νεύρο και ομαδικότητα, οι γηπεδούχοι έκαναν πάρτι! Το δεύτερο -πανέμορφο σε εκτέλεση και ευφυές σε σύλληψη- γκολ του Κατσουράνη κλείδωσε τη νίκη, η οποία σφραγίστηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο.
Με άλλα δύο τέρματα από τον Τζιμπρίλ Σισέ. Επιτέλους, πήρε μπρος ο παικταράς!
Το ένιωθε ο Τεν Κάτε, το είχε υποσχεθεί ο Γάλλος, το πίστευε και το περίμενε ο κόσμος.

* Η Λάρισα έχασε μερικές ευκαιρίες να μειώσει, το ίδιο και ο Παναθηναϊκός να αυξήσει τη διαφορά των τερμάτων. Θα μπορούσε ένα 5-2 να αντικατόπτριζε πιο δίκαια την εικόνα των ομάδων.


* Οεεεεέ οέ οέ οεεεέ, Djibril Sisse!

* Και τώρα διακοπή εν όψη Εθνικών ομάδων. Σε δύο βδομάδες όμως ο Πανθηναϊκός πάει στην Καβάλα με αποκλειστικό στόχο τη νίκη και τη διατήρηση της κορυφής. Ίσως το πιο επικίνδυνο ματς μέχρι την 11η αγωνιστική και το derby του Φαλήρου.

Οι συνθέσεις:
Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Βίντρα, Σαριέγκι (22' Γκάμπριελ), Μπιάρσμιρ, Καντέ, Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Καραγκούνης (61' Νίνης), Λέτο, Σαλπιγγίδης (75' Ρουκάβινα), Σισέ.

Λάρισα: Μάλαρτζ, Μπουκουβάλας, Νταμπίζας, Κατσιαρός, Μελίσσης, Ρομέου (73' Σιατραβάνης), Ααράμπ, Τουάμα, Σίμιτς (73' Κυριακίδης), Ντέλσον (64' Μετίν), Ντε Νίγκρις

5/10/09

Εκλογικός θρίαμβος με συντριπτική νίκη για το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου.



Ο Ελληνικός λαός στις 4/10/2009 μίλησε δυνατά και ξεκάθαρα. Και έβγαλε κυβέρνηση αυτοδυναμίας το ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, με 10 ολόκληρες μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ (43,8% - 33,8%) και 160 έδρες έναντι 93.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα:  
Το ΚΚΕ εξασφαλίζει ποσοστό 7,6%, το ΛΑΟΣ 5,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 4,5% και οι Οικολόγοι 2,4% ενώ το ποσοστό των λοιπών κομμάτων είναι 2,2%.
Μία μεγάλη ήττα για τη Δεξιά, που σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ήττα της παράταξης, με τη μικρότερη συγκέντρωση ποσοστών και στοιχίζει την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού, Κων/νου Καραμανλή να παραιτηθεί από το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος.

Μία μεγάλη νίκη για το ΠΑΣΟΚ, προσωπική νίκη για τον Γιώργο Παπανδρέου, νίκη της Δημοκρατίας, νίκη ελπίδας για την χώρα και τον πολίτη.

Τώρα αρχίζει η μάχη
Τίποτα δεν τελείωσε απόψε. Από αύριο αρχίζουν τα δύσκολα για τη νεοεκλεχθείσα κυβέρνηση. Τώρα είναι η ώρα για πράξεις. Πράξεις, με τις οποίες η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να ανταποδώσει στον ελληνικό λαό την ψήφο εμπιστοσύνης που της έδωσε σε αυτές τις εκλογές. Πράξεις, στις οποίες ουσιαστικά θα μετουσιώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις. Είναι ώρα για έργα. Έργα που ο τόπος έχει ανάγκη. Αλλαγές που ο λαός χρειάζεται, ανοιχτές υποθέσεις που θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν.

Λευκή επιταγή ο ελληνικός λαός δεν δίνει σε κανέναν. Αυτό οφείλει να γίνει αντιληπτό και να καταστεί σαφές από όλα τα μέλη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στρώνονται ήδη στη δουλειά. Βρισκόμενο δίπλα στον πολίτη και ενεργώντας για τον πολίτη, αλλά και για τη χώρα, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναλάβει να βγάλει την Ελλάδα από τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται, κυρίως οικονομικά.


Συγχαρητήρια Γιώργο, το άξιζες

Πολλά συγχαριτήρια στον Γιώργο Παπανδρέου, που πέτυχε αυτή τη σπουδαία νίκη. Όλα αυτά τα χρόνια δούλεψε πολύ, πέρασε αρκετές δυσκολίες, κυνηγήθηκε και υπονομεύτηκε μέσα από το ίδιο το κόμμα, παρέλαβε το περίφημο "δαχτυλίδι" από την μαϊμού της πολιτικής σκηνής, επί δύο ολόκληρα χρόνια είχε εναντίον του σύσσωμο τον έντυπο Τύπο, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε, απομόνωσε όλα τα καθίκια και τους κλέφτες, προχώρησε σε ανανέωση, βάζοντας δίπλα του δύο ανθρώπους που έδωσαν το δικό τους μεγάλο αγώνα (Ραγκούση, Παπακωνσταντίνου), διατηρώντας πάντα το χαμηλό προφίλ, την εικόνα του "καλού παιδιού" -δείγμα της διαφορετικής κουλτούρας που έχει-, δίχως να επιδεικνύει αλαζονικό ύφος, όλο αυτό τον καιρό στάθηκε δίπλα στον πολίτη, μίλησε με τον κόσμο,έκανε σκληρή αντιπολίτευση με προτάσεις, σαφές πρόγραμμα και προσωπικές δεσμεύσεις. Τέλος, με την προεκλογική του καμπάνια έπεισε και τους τελευταίους αναποφάσιστους για το πρόγραμμά του και την προοπτική ελπίδας για τη χώρα.

Έκανε πέρα τα λαμόγια, προώθησε νέα στελέχη


Μπορεί να τους κράτησε στο κόμμα, τους απομάκρυνε όμως από τον πυρήνα. Μιλάμε φυσικά για τους "Σημιτικούς", εκείνους που φέρθηκαν ύπουλα και άνανδρα στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Στη θέση τους και στα πλαίσια της ανανέωσης έβαλε νέα παιδιά, που έχουν πολλά να δώσουν στον τόπο.

Αναγνώριση από Βενιζέλο

Πολλά συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ για τη νίκη, επίτευγμα που κυρίως οφείλεται προσωπικά στον Γιώργο Παπανδρέου, είπε μετά τα επίσημα exit polls, ο Βαγγέλης Βενιζέλος.

Έπεισε στο debate και κέρδισε κατά κράτος την προεκλογική μάχη

Όπως είχαμε ξαναπεί και γράψει εδώ, μεγάλος νικητής στο debate των δύο ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ μαζί με τον Τσίπρα είχαν κερδίσει τις εντυπώσεις στην τηλεμαχία των 6 αρχηγών. Όσον αφορά τη συνολική προεκλογική μάχη, ο Γιώργος Παπανδρέου επικράτησε κατά κράτος, αφού το πρόγραμμά του, οι προσωπικές δεσμεύσεις, η προοπτική αλλαγής, η από κοινού συμμετοχή με τον πολίτη,  έπεισαν τους εναπομείναντες αναποφάσιστους, οι οποίοι γύρισαν αποδοκιμαστικά την πλάτη στον Καραμανλή, με το ανύπαρκτο πρόγραμμα και τις ασταμάτητες ψευτό-κατηγορίες.

Πιάνει δουλειά άμεσα

Ο Γιώργος Παπανδρέου, έχοντας κάνει τις προαπαιτούμενες ετοιμασίες για την ώρα ανάδειξης του ως Πρωθυπουργό της χώρας, έχει προχωρήσει σε έναν προγραμματισμό. Συγκεκριμένα, έχει κάνει τις πρώτες κρίσιμες επιλογές στη ζώνη της οικονομίας και έχει δώσει σε συγκεκριμένα πρόσωπα οδηγίες για κινήσεις και πρωτοβουλίες εντός και εκτός της χώρας, σε μια προσπάθεια να κερδηθεί από την αρχή η μάχη της εμπιστοσύνης.
 Στη ζώνη της πολιτικής από τις πρώτες πράξεις θα είναι αυτή της ανακοίνωσης όλων των αποφάσεων μέσω του Διαδικτύου, ώστε να γίνει πράξη η αρχή της διαφάνειας. Παραλλήλως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει δώσει σήματα σε συγκεκριμένα στελέχη ότι ένα από τα πρώτα νομοθετήματα θα είναι αυτό του εκλογικού νόμου. Ο κ. Παπανδρέου έχει αναγγείλει ότι θα φέρει το ταχύτερο στη Βουλή τον νέο εκλογικό νόμο, με την πρόθεση μάλιστα να ψηφισθεί από 200 βουλευτές, ώστε οι επόμενες εκλογές να διεξαχθούν με νέους όρους και κυρίως σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Σε κάθε περίπτωση ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ έχει πια την ευκαιρία και τη δύναμη να ηγεμονεύσει στην πολιτική ζωή της χώρας και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για καινούργια αρχή. Θα βοηθηθεί σε αυτή την προσπάθεια και από τη διεθνή ακτινοβολία και τη δυνατότητα επαφών και επικοινωνίας που έχει στο εξωτερικό. Το χθεσινό πρώτο συγχαρητήριο τηλεφώνημα από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα είναι εν προκειμένω απολύτως ενδεικτικό.

* Το ότι το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε τις εκλογές ήταν δεδομένο. Η διαφορά ομολογουμένως ξάφνιασε τους πάντες. Τόσο οι πιο αισιόδοξοι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι πλέον απαισιόδοξοι Νεοδημοκράτες δεν έβλεπαν τη διαφορά να ξεπερνά τις 6,5-7 μονάδες.
Κι όμως!
Ήρθε αυτή η απόλυτα δίκαιη διαφορά των 10 μονάδων.  Αυτό οφείλεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ γκρέμισε τα μπλε προπύργεια. Για πρώτη φορά πρασίνησε η Φλώρινα, ενώ θριάμβευσε σε Θεσσαλονίκη, Α΄ & Β΄(!) περιφέρεα, ενώ το μεγάλο "μπαμ" έγινε με την επικράτηση στην Α΄ Αθηνών! Επίσης, οι συνολικά 8 μονοεδρικές περιφέρειες βάφτηκαν πράσινες!
Εννοείται ότι έγινε "πάρτι" στα νησιά, τις αγροτικές επαρχίες, την Αττική, την Αχαΐα, τη Β΄Αθηνών και τη Β΄ Πειραιώς μεταξύ άλλων. Το ΠΑΣΟΚ έχασε μόνο σε Σέρρες, Καστοριά, Μεσσηνία, Αργολίδα (για μόλις 0,2%), Λακωνία.

*Ο ελληνικός λαός έδειξε με το μέγεθος της διαφοράς δύο πράγματα. Το ένα είναι πως σιχάθηκε τη διακυβέρνηση της Ν.Δ. και τα αποτελέσματα που αυτή έφερε, τα σκάνδαλα, τα ψέμματα, τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Το άλλο είναι η μεγάλη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Γιώργου Παπανδρέου. Την στήριξή του σε έναν άνθρωπο φύσει ευγενή, ήπιων τόνων, με πολύ όρεξη για δουλειά και προσφορά στη χώρα. Έναν άνθρωπο εργατικό, τίμιο, που καλείται βέβαια να αποδειχθεί αντάξιος αυτής της λαϊκής εντολής και επιθυμίας για αλλαγή.