7/9/12

Λετονία - Ελλάδα 1-2, με ανατροπή στο δρόμο για τη Βραζιλία!

 

 Με γκολ των Σπυρόπουλου και Σαμαρά η Εθνική μας ομάδα πέρασε από την Ρίγα επικρατώντας με 2-1 της Λετονίας με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο και ξεκίνησε με το δεξί την προσπάθεια στα προκριματικά του Μουντιάλ του 2014. Δοκάρι ο Μανιάτης στο πρώτο ημίχρονο.
 
 Με το δεξί ξεκίνησε η Εθνική μας ομάδα την προσπάθειά της στον 7 προκριματικό όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 που θα γίνει στην Βραζιλία.
Η "γαλανόλευκη" πέρασε από την Ρίγα επικρατώντας της Λετονίας με 2-1 κάνοντας την ανατροπή μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο με γκολ των Σπυρόπουλου και Σαμαρά. Η Ελληνική ομάδα ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και είχε και δοκάρι με τον Μανιάτη στο πρώτο μέρος.
 
 Η Εθνική μας στο πρώτο ημίχρονο ήταν καλύτερη. Είχε την κατοχή της μπάλας, ευκαιρίες για γκολ και δοκάρι με τον Μανιάτη. Βέβαια υπήρχε ένα πρόβλημα στην μεσαία γραμμή και σε μια στιγμή αδράνειας δέχθηκε το γκολ από το σημείο του πέναλτι.
 Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική παρουσιάστηκε πιο φρέσκια και ακόμη πιο σοβαρή, με αποτέλεσμα να κάνει εύκολα την ανατροπή με γκολ των Σπυρόπουλου και Γκέκα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν κινδύνεψε σε καμιά φάση και πήρε αυτό που άξιζε δηλαδή τη νίκη στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η χρησιμοποίηση του Κατσουράνη πίσω από τον Γκέκα σαν δεκάρι.
 Επόμενος αντίπαλος για την Εθνική η Λιθουανία την προσεχή Τρίτη (11/9) στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης".

 Γήπεδο: "Σκόντο Στάντιουμ"
 Διαιτητής/Βοηθοί: Μπέμπεκ (Κροατία)/ Πέτροβιτς (Κροατία), Γκρκιτς (Κροατία)
 Λετονία (Στάρκοβς): Βανίνς, Κραούκλις, Κλάβα, Ιβάνοβς, Γκορκς, Λάιζανς, Φέρτοβς, Λουκιάνοβς, Βισνάκοβς, Τσάουνα, Ρούντνεβς. 
 Ελλάδα (Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Μανιάτης, Φορτούνης, Γκέκας, Μήτρογλου (46' Σαμαράς).
 Κίτρινες κάρτες: Μανιάτης (23', Ελλάδα)
 Σκόρερ: Τσάουνα (40' πεν. Λετονία)

 Με Γκέκα-Μήτρογλου στην κορυφή
 Όπως αναμενόταν ο Φερνάντο Σάντος παρέταξε την Εθνική μας ομάδα με 4-4-2. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Καρνέζης, στην άμυνα οι Τοροσίδης (δεξιά), Σπυρόπουλος (αριστερά), Κυριάκος Παπαδόπουλος και Παπασταθόπουλος (κεντρικό αμυντικό δίδυμο).
Στην μεσαία γραμμή τα αμυντικά χαφ ήταν οι Τζιόλης, Κατσουράνης, δεξιά ο Μανιάτης, αριστερά ο Φορτούνης και στην επίθεση οι Μήτρογλου-Γκέκας.
 Η ισχυρή βροχόπτωση στην Ρίγα επηρέασε την Εθνική μας στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και μέχρι να βρουν οι διεθνείς τα πατήματά τους, οι Λετονοί δημιούργησαν δύο φάσεις.
Στο 5' από την κεφαλιά του Λουκιάνοβς η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Καρνέζης ήταν στην σωστή θέση και μπλόκαρε την μπάλα στο σουτ του Τσάουνα.
 Στην επόμενη φάση η Εθνική μας βρέθηκε κοντά στο γκολ, όταν ο Γκέκας μέσα από την περιοχή έκανε την κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.
 Στο 14' η Ελλάδα έφτασε και πάλι κοντά στο γκολ, όταν ο Σπυρόπουλος έστρωσε την μπάλα με το κεφάλι στον Μήτρογλου ο οποίος έκανε το σουτ αλλά κόντραρε και κατέληξε κόρνερ.
 Δύο λεπτά αργότερα η "γαλανόλευκη" έχασε μια ακόμη ευκαιρία όταν ο Κατσουράνης βρήκε τον Μήτρογλου αυτός προσπάθησε να κάνει το σουτ η μπάλα κόντραρε έφτασε στον Κατσουράνη ο οποίος την έστειλε λίγο άουτ.
 Στο 20' η Λετονία βρέθηκε κοντά στο γκολ, όταν από λάθος της άμυνας ο Ρούντνεβς βρέθηκε τετ α τετ με τον Καρνέζη και από πλάγια θέση έστειλε την μπάλα άουτ.
 Όσο περνούσαν τα λεπτά η βροχή δυνάμωνε και έτσι ήταν δύσκολο για τις δύο ομάδες να παίξουν καλό ποδόσφαιρο και με την μπάλα κάτω.

 Δοκάρι ο Μανιάτης
 Στο 34' η Εθνική μας έχασε την μεγαλύτερη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ. Ο Γκέκας άφησε στον Φορτούνη, αυτός έβγαλε μια πολύ ωραία μπαλιά στο κέντρο της άμυνας και ο Μανιάτης που ήρθε από πίσω με πλασέ έστειλε την μπάλα στο αριστερό κάθετο δοκάρι των γηπεδούχων.
 Η Εθνική μας συνέχισε να έχει την κατοχή της μπάλας, αλλά μια στιγμή αδράνειας στο 40΄την πλήρωσε.
 Οι Λετονοί βγήκαν στην αντεπίθεση ο Κυριάκος Παπαδόπουλος ανέτρεψε τον Βισνάκοβς και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Τσάουνα που έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0.
 Στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου η Εθνική προσπάθησε να αντιδράσει. Ο Κατσουράνης έβγαλε μια ωραία μπαλιά στον Γκέκα ο οποίος έκανε το σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής με τον τερματοφύλακα των Λετονών να πέφτει και να μπλοκάρει την μπάλα.

 Φρέσκαρε την επίθεση ο Σάντος
 Στο δεύτερο ημίχρονο ο Σάντος φρέσκαρε την επίθεση με την είσοδο του Σαμαρά στον αγώνα στην θέση του Μήτρογλου.
 Ο Σαμαράς στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έκανε το γύρισμα με τον τερματοφύλακα των γηπεδούχων να μπλοκάρει την μπάλα.
 Στο 48' ο Μανιάτης και πάλι βρέθηκε σε καλή θέση έκανε το πλασέ με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ, ενώ την ίδια τύχη είχε και το σουτ του Σαμαρά στο 52'.
 Τέσσερα λεπτά αργότερα όμως (56’) η τάξη αποκαταστάθηκε. Ο Σπυρόπουλος δοκίμασε ένα μακρινό σουτ και έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας των Λετονών για να ισοφαρίσει σε 1-1 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.
 Λίγο αργότερα ο Σαμαράς τραυματίστηκε σε μια προσπάθειά του, καθώς έπεσε άτσαλα στο χορτάρι (χτύπησε στο χέρι) και ο Σάντος αναγκάστηκε να τον αντικαταστήσει με τον Νίνη.

 Και αυτή η αλλαγή "βγήκε" του Σάντος, καθώς στο 69' από ενέργεια του Νίνη, η μπάλα έφτασε στον Κατσουράνη αυτός με πάσα πάρε-βάλε έδωσε στον Γκέκα ο οποίος μέσα από την περιοχή το έκανε πράξη και έκανε το 1-2 για την Ελλάδα.
 Η Εθνική μας συνέχισε να πιέζει και στο 73’ από την κεφαλιά του Γκέκα η μπάλα έφυγε λίγο άουτ. Στην συνέχεια της αναμέτρησης η Εθνική μας έλεγχε τον ρυθμό και χωρίς να απειληθεί ιδιαίτερα κράτησε το αποτέλεσμα και πανηγύρισε μια πολύ μεγάλη νίκη στην πρεμιέρα των προκριματικών του Μουντιάλ του 2014.

MVP της αναμέτρησης

 Ο Γιώργος Σαμαράς μπορεί να στάθηκε άτυχος και να αποχώρησε τραυματίας, ωστόσο ήταν ο παίκτης που άλλαξε την εικόνα της Εθνικής προ το καλύτερο και συνέβαλε ώστε να γίνει η ανατροπή του σκορ. Από τους κορυφαίους και ο Κώστας Κατσουράνης για ένα ακόμη παιχνίδι με την Εθνική.

 Από sport24

 * Στο πρώτο ημίχρονο η Εθνική είχε την υπεροχή όμως δεν ήταν ιδιαίτερα ανώτερη των Λετονών, οι οποίοι αν και ακίνδυνοι, βρέθηκαν μπροστά στο σκορ απ' το πουθενά, με πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Κυρ. Παπαδόπουλος εξαιτίας του βρεγμένου γηπέδου, που τον παρέσυρε.
 Στο δεύτερο ημίχρονο η είσοδος του Σαμαρά έδωσε πνοή στην ομάδα και η ανατροπή ήρθε φυσιολογικά και απολύτως δίκαια.
 Θετικό ξεκίνημα λοιπόν, ενώ την Τρίτη η Ελλάδα θα ψάξει το 2χ2 κόντρα στη Λιθουανία εντός έδρας.
 Επίδειξη δύναμης απ' τη μεγαλύτερη αντίπαλο της Εθνικής μας σε αυτόν το μαραθώνιο, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, η οποίο συνέτριψε με 8-1(!) εκτός έδρας το πολύ αδύναμο βέβαια Λιχτενστάιν.