26/9/13

Παναθηναϊκός - Εργοτέλης 2-1, νίκησε, δεν πέρασε ακόμη...

Στο παραένα ο Παναθηναϊκός πήρε ότι καλύτερο μπορούσε, επικρατώντας 2-1 του Εργοτέλη στο "Απόστολος Νικολαΐδης" και αποκτώντας ισχνό προβάδισμα για την πρόκριση στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Ντεμπούτο με γκολ ο Κλωναρίδης, γκολ-ανακούφιση ο Σίλντεφελντ.

Ικανός να στείλει στον ψυχίατρο τον πιο λογικό άνθρωπο αποδεικνύεται ο Παναθηναϊκός, αφού ένα παιχνίδι το οποίο φαινόταν ότι θα καθαρίσει εύκολα με αντίπαλο τον Εργοτέλη, χρειάστηκε να το φτάσει στο 90' προκειμένου να το νικήσει.
Μετά από ένα πολύ καλό πρώτο 45λεπτο, όπου επιτέθηκε με κάθε τρόπο και προηγήθηκε με ένα γκολ του Κλωναρίδη, αποτέλεσμα ενός ωραίου συνδυασμού, κατέρρευσε στο δεύτερο μέρος, επέτρεψε στον Εργοτέλη να ισοφαρίσει, να απειλήσει με ένα δεύτερο γκολ, αλλά τελικά πήρε τη νίκη χάρη σε μία κεφαλιά του Σίλντεφελντ στο 90'! Κοινώς, μία μικρή ποδοσφαιρική παράνοια!
Φυσικά, το σκαμπανέβασμα δεν είναι ανεξήγητο, αφού ο Παναθηναϊκός είναι μία νεανική ομάδα, χωρίς την εμπειρία να διαχειριστεί τις δυνάμεις της και να ελέγξει το ρυθμό όταν δεν έχει την απαιτούμενη ενέργεια και φρεσκάδα. Παρόλα αυτά, το καλό της διάστημα άφησε πολλές υποσχέσεις και μόλις μπορέσει να σταθεροποιηθεί, θα πετύχει πολλά πράγματα!
Ο Αναστασίου κρατάει πολλά θετικά για να αναπτύξει, πολλά αρνητικά για να διορθώσει και σίγουρα η απόδοση του άφησε ανάμεικτα συναισθήματα.
Αγωνιστικά, ο Φιγκερόα έδειξε ότι παρότι ανέτοιμος είναι ένας στράικερ σπουδαίας κλάσης, ο Κλωναρίδης θα βοηθήσει πάρα πολύ, ο Πράνιτς όσο ανεβαίνει θα βελτιώνει τη δημιουργία, ενώ ο Μέντες οφείλει να αλλάξει τελείως την εικόνα του, ώστε να φανεί χρήσιμος στον Παναθηναϊκό...
Το καλύτερο ημίχρονο
O Παναθηναϊκός άρχισε το παιχνίδι με πολλές αλλαγές συγκριτικά με το ματς με τον ΟΦΗ, αφού ο Αναστασίου ξεκούρασε κάποιους ποδοσφαιριστές και έδωσε ευκαιρία σε κάποιους άλλους. Γκολκίπερ έπαιξε ο Κοτσόλης, στην άμυνα οι Σπυρόπουλος, Σίλντεφελντ, Τριανταφυλλόπουλος, Χουχούμης, στη μεσαία γραμμή οι Μέντες, Ζέκα, Πράνιτς και στην επίθεση οι Κλωναρίδης, Ντίνας, Καρέλης.
Από την αρχή η ομάδα του Αναστασίου προσπάθησε να επιβάλλει το ρυθμό της, απέναντι στον Εργοτέλη ο οποίος επίσης έπαιξε με πολλούς αναπληρωματικούς. Σε γενικές γραμμές, κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο και όσο περνούσαν τα λεπτά, πλησίαζε την εστία του Καβουσάκη.
Στο 15’, ένα μακρινό σουτ του Κλωναρίδη απέκρουσε ο Κρητικός τερματοφύλακας, ενώ σε δεύτερο χρόνο μπλόκαρε ένα χλιαρό πλασέ του Ντίνα. Ο Εργοτέλης απάντησε με μία κεφαλιά του Γιοβάνοβιτς από στημένη μπάλα και στο 19’, ο Ζέκα σούταρε συρτά και αστόχησε για χιλιοστά.
Η πρώτη κλασική ευκαιρία σημειώθηκε στο 25’, όταν ο Πράνιτς πάσαρε έξυπνα στον Καρέλη, αυτός γύρισε τη μπάλα στη μικρή περιοχή, αλλά ο Ντίνας υπό πίεση πλάσαρε ψηλά άουτ. Η πράσινη πίεση συνεχίστηκε, αλλά τα σουτ των Χουχούμη και Καρέλη δεν ανησύχησαν σοβαρά τον Καβουσάκη.
Στο 35’, ο Ντίνας έπαιξε διαδοχικά «ένα-δύο» με τον Καρέλη και Κλωναρίδη, βρέθηκε τετ α τετ, αλλά πλάσαρε πάνω στον Καβουσάκη και δεν σκόραρε. Το εξαιρετικό ημίχρονο του Τριφυλλιού δικαιώθηκε με γκολ στο 41’! Ο Ντίνας άλλαξε τη μπάλα με τον Πράνιτς από αριστερά, μπήκε στην περιοχή και προ του Καβουσάκη, πάσαρε στον Κλωναρίδη ο οποίος προ κενής εστίας, σκόραρε, διαμορφώνοντας το 1-0, που ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου.
Έμεινα στα αποδυτήρια
Το δεύτερο 45λεπτο άρχισε χωρίς αλλαγή για τον Παναθηναϊκό, αλλά και με τον Εργοτέλη να αγγίζει την ισοφάριση. Ο Γιοβάνοβιτς έπιασε την κεφαλιά σε στημένη φάση και ο Κοτσόλης μπλόκαρε δύσκολα με διπλή προσπάθεια. Η δεύτερη καλή στιγμή για τους Κρητικούς ήρθε στο 49’, όταν ο Κοτσόλης απέκρουσε ένα επικίνδυνο σουτ του Πελέ.
Ο Εργοτέλης συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία και έχασε τεράστια ευκαιρία στο 53’, όταν από κακή εκτίμηση του Τριανταφυλλόπουλου, ο Διαμαντάκος βγήκε τετ α τετ, αλλά ο Κοτσόλης αποσόβησε τον κίνδυνο. Η υπεροχή του Εργοτέλη μετουσιώθηκε στο 59’, όταν ο Μπρούνο γύρισε ανενόχλητος έξω από την περιοχή, ο Μέντες απλά τον κοιτούσε, αυτός πάσαρε στον Διαμαντάκο και αυτός «κεραυνοβόλησε» τον Κοτσόλη ισοφαρίζοντας.
Ο Αναστασίου έκανε την πρώτη κίνηση του στο 64’ αντικαθιστώντας τον Λαγό με τον Πράνιτς. Στην επόμενη φάση ο Κλωναρίδης από πλάγια θέση σούταρε άουτ και την ίδια κατάληξη είχε ένα μακρινό σουτ του Σπυρόπουλου. Η επόμενη αλλαγή ήταν ο Φιγκερόα στο 71’ στη θέση του Καρέλη.
Στο 74’ ο Ντίνας έχασε μεγάλη ευκαιρία, όταν ο Λαγός τον βρήκε αφύλακτο στην περιοχή, αλλά το σουτ εξουδετέρωσε ο Καβουσάκης. Δύο λεπτά αργότερα ο Κρητικός «αρνήθηκε» εντυπωσιακά στον Ντίνα το γκολ, αποκρούοντας την εξ’ επαφής προβολή του.
Η τελευταία αλλαγή του Αναστασίου έγινε στο 78’, με τον Μουζακίτη να παίρνει τη θέση του Κλωναρίδη. Όμως η αλλαγή δεν απέδωσε, αφού το άγχος και η νευρικότητα κυριάρχησαν στα μυαλά των ποδοσφαιριστών του Παναθηναϊκού και έκαναν ανόητα λάθη, στις επιθετικές προσπάθειες τους.
Ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να προηγηθεί στο 90’ με μία κεφαλιά του Γκόρντον Σίλντεφελντ. Ο Σπυρόπουλος έκανε τη σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, ο Καβουσάκης έκανε κακή έξοδο και ο Κροάτης τον «κρέμασε» με κεφαλιά! Το γκολ του Σίφο "έσωσε" τον Παναθηναϊκό, αφού του έδωσε ένα ισχνό προβάδισμα εν όψει της ρεβάνς και παράλληλα, εκτόνωσε την ένταση που συσσωρεύθηκε στο γήπεδο... 

Παναθηναϊκός: Κοτσόλης, Σίλντεφελντ, Τριανταφυλλόπουλος, Σπυρόπουλος, Χουχούμης, Μέντες, Ζέκα, Πράνιτς (64’ Λαγός), Κλωναρίδης (78’ Μουζακίτης), Ντίνας, Καρέλης (71’ Φιγκερόα).
Εργοτέλης: Καβουσάκης, Κοιλιάρας, Πελέ (80’ Ουέλινγκτον), Γιοβάνοβιτς, Βερπακόφσκις (84’ Δωματάς), Διαμαντάκος, Χαλκιαδάκης, Κοζορώνης, Μπαντιμπανγκά (73’ Ρομάνο), Ρέντζας, Σαρρής.

Από prasinanea

* Αρχίζει και αποδίδει καλό ποδόσφαιρο ο νέος Παναθηναϊκός, έστω κατά διαστήματα. Στη Λεωφόρο θα παρουσιάζεται πάντα πιο δυνατός, δεδομένα, όμως θα πρέπει σύντομα να δείχνει καλό πρόσωπο και στα εκτός έδρας, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη με τον Εργοτέλη, στη ρεβάνς του αποψινού 2-1, όπου σε περίπου πέντε εβδομάδες θα κληθεί να το υπερασπιστεί και να προκριθεί στην επόμενη φάση του κυπέλλου...

22/9/13

Παναθηναϊκός - ΟΦΗ 1-0

Χωρίς να πιάσει καλή απόδοση, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 1-0 του ΟΦΗ και νίκησε το πρώτο από τα τρία συνεχόμενα παιχνίδια στο "Απόστολος Νικολαΐδης". Ο Μπεργκ το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.
Αγχώθηκε, δεν ικανοποίησε με την απόδοση του, όμως ο Παναθηναϊκός πέτυχε έστω και δύσκολα τη δεύτερη νίκη του στο πρωτάθλημα με 1-0 επί του ΟΦΗ και τερμάτισε το σερί των τριών αγώνων με αρνητικά αποτελέσματα.
Το ζητούμενο για την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου ήταν να πάρει τους τρεις βαθμούς στην αρχή μιας δύσκολης εβδομάδας, αφού ακολουθούν το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Εργοτέλη την Τετάρτη, αλλά και το ματς με τον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή για την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, και τα δύο στο γήπεδο της Λεωφόρου. Ουσιαστικά, ο Παναθηναϊκός κρατά την επιστροφή του στις νίκες, την ψυχολογική ανάταση που είχαν ανάγκη οι ποδοσφαιριστές και το προπονητικό επιτελείο και κερδίζει μερικές μέρες ηρεμίας, ώστε να δουλέψει και να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο εν όψει της δύσκολης συνέχειας που ακολουθεί.
Συγχρόνως, ο Μπεργκ σημείωσε το δεύτερο τέρμα του με την πράσινη φανέλα, γεγονός σημαντικό για έναν επιθετικό, ενώ και ο Γιάννης Αναστασίου δεν προσέθεσε έξτρα πίεση στο κεφάλι του, όπως θα συνέβαινε εάν είχε νέα απώλεια βαθμών.
Όσο για το σχήμα που παρέταξε ο Αναστασίου, με ενισχυμένο κέντρο και χωρίς εξτρέμ, δεν του απέφερε καλύτερο ποδόσφαιρο και δεν φάνηκε ότι μπορεί να βοηθήσει στη συνέχεια. Μάλλον μπέρδεψε την κατάσταση παρά την ξεκαθάρισε.
Ο Παναθηναϊκός κρατά ακόμα την καλή απόδοση του κινητικού Ατζαγκούν, τη σοβαρότητα των ποδοσφαιριστών του και περιμένει ακόμα περισσότερα από τους ποιοτικούς Μπεργκ και Πράνιτς στη συνέχεια.
Απόλυτα προβλέψιμος
Ο Παναθηναϊκός άρχισε το παιχνίδι με τον Καπίνο στο τέρμα, τους Ρισβάνη, Τριανταφυλλόπουλο, Μαρινάκη, Νάνο στην τετράδα της άμυνας, τους Λαγό, Αμπεΐντ, Ατζαγκούν στην τριάδα της μεσαίας γραμμής και τους Ζέκα, Πράνιτς, Μπεργκ στην επίθεση. Το ματς άρχισε με την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου να πιέζει ψηλά, προκειμένου να κλέψει μπάλες και να βγάλει αντεπιθέσεις. Το πρώτο σκέλος το κατάφερε χωρίς όμως να πετύχει το δεύτερο, αφού για άλλη μία φορά του έλειψε η κάθετη πάσα και η σωστή τελική επιλογή, στοιχεία που του έλειψαν σε όλο το πρώτο μέρος.
Η πρώτη καλή στιγμή στο ματς άνηκε στον ΟΦΗ στο 26', όταν ο Παπάζογλου έγινε αποδέκτης της μπάλας στην περιοχή, γύρισε να σουτάρει αλλά ο Ρισβάνης με προβολή απομάκρυνε, ενώ ακολούθησε και ένα σουτ του Δασκαλάκη, που κατέληξε στην αγκαλιά του Καπίνο.
Μετά το 25', ο ρυθμός του Παναθηναϊκού έπεσε και χρειάστηκε να φτάσει το 42', προκειμένου να γίνει το πρώτο σουτ προς την εστία του Δασκαλάκη. Ο Μπεργκ κοντρόλαρε τη μπάλα έξω από την περιοχή και σούταρε, αλλά την έστειλε άουτ. Μέχρι το ημίχρονο δεν συνέβη κάτι άλλο και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες.
Αποβολή και γκολ
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε εξαιρετικά για τον Παναθηναϊκό, αφού ο Ζβασίγια στο 46' ανέτρεψε τον Μπεργκ, ο οποίος έβγαινε τετ α τετ και αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Ο Πράνιτς εκτέλεσε συρτά το φάουλ, αλλά αστόχησε για μερικά μέτρα.
Στο 56', ο Πράνιτς έκανε την παράλληλη πάσα από αριστερά ο Μπεργκ έκανε την προβολή αλλά δεν την έπιασε όπως ήθελε. Τέσσερα λεπτά αργότερα, ο Ντίνας αντικατέστησε τον Ζέκα, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να γίνει πιο επιθετικός.
Ο κλοιός του Τριφυλλιού έσφιξε και άλλο και στο 65', το πολυπόθητο γκολ επιτεύχθηκε. Ο Μπεργκ έπαιξε το "ένα-δύο" με τον Αμπεΐντ και σούταρε από το ημικύκλιο, "νικώντας" τον Δασκαλάκη. Στη συνέχεια του ματς, ο Μαρινάκης ένιωσε πόνους και στο 73' αντικαταστάθηκε από τον Σίλντεφελντ.
Παρότι πήρε προβάδισμα στο σκορ και έπαιζε με παίκτη παραπάνω, ο Παναθηναϊκός προτίμησε να διαφυλάξει τα νώτα του και στο 78', ο Αναστασίου αντικατέστησε τον Πράνιτς με τον Μέντες, ώστε να "δέσει" την άμυνα του. Στο 84' ο Ρισβάνης μάρκαρε τον Περογαμβράκη, ο διαιτητής τον "κιτρίνισε" για δεύτερη φορά και τον απέβαλε. Δίπλα στον Σίλντεφελντ στο κέντρο της άμυνας υποχώρησε ο Μέντες.
Ο ΟΦΗ δεν μπόρεσε να απειλήσει, ο Ατζαγκούν είχε ένα καλό σουτ και το φινάλε βρήκε τον Παναθηναϊκό να επιστρέφει στα νικηφόρα αποτελέσματα.

Παναθηναϊκός: Καπίνος, Νάνο, Ρισβάνης, Τριανταφυλλόπουλος, Μαρινάκης (73' λ.τ. Σίλντεφελντ), Λαγός, Πράνιτς (78' Μέντες), Ζέκα (60' Ντίνας), Αμπέιντ, Αντζαγκούν, Μπεργκ.

ΟΦΗ: Δασκαλάκης, Βερόν (85' Λαμπρόπουλος), Τριποτσέρης, Κουτσιανικούλης (76' Καλαϊτζίτς), Παπάζογλου, Εντουάρντο (54' Ζόρο), Ζβασίγια, Περογαμβράκης, Μπούρμπος, Μακρής, Μιλιαζές.

Από prasinanea