2/7/14

Αργεντινή (1-0 παρ. την Ελβετία) - Βέλγιο (2-1 παρ. τις ΗΠΑ) το τελευταίο ζευγάρι των «8»

 

Αργεντινή - Βέλγιο το τέταρτο και τελευταίο ζευγάρι των προημιτελικών του Μουντιάλ της Βραζιλίας.

 Το αντίπαλο δέος της διοργανώτριας υπέφερε αρκετά απέναντι σε μία πολύ καλή Ελβετία, κατάφερε ωστόσο να πάρει την αγχωτική νίκη πρόκριση στο 118' με γκολ του Ντι Μαρία!
 Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο για περίπου 72 λεπτά. Από εκείνο το σημείο και μετά η Αργεντινή θυμήθηκε να παίξει μπάλα και να δικαιολογήσει το ρόλο του φαβορί. Οι Λατίνοι πίεσαν και έχασαν κάποιες ευκαιρίες, όμως οι Ελβετοί κρατούσαν με νύχια και δόντια μέχρι την στιγμή που στο 118' ο Μέσι, που ήταν μέτριος αλλά πιο δραστήριος από τις προηγούμενες φορές, έκανε ωραίο σλάλομ και πάσαρε τη σωστή στιγμή στον Ντι Μαρία, ο οποίος με ωραίο πλασέ στην κίνηση έκανε το 1-0. Παρά το γκολ που δέχτηκαν, οι Ελβετοί δεν παραιτήθηκαν από το ματς. Αντίθετα βγήκαν μπροστά και έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες για να πάνε το ματς στα πέναλτι, με αποκορύφωμα το δοκάρι στο φινάλε!

 Στο τελευταίο ματς της φάσης των «16» Βέλγιο και ΗΠΑ μας πρόσφεραν πιθανώς την ωραιότερη ποδοσφαιρική παράσταση του Μουντιάλ. Παρά το 0-0 της κανονικής διάρκειας, το ματς ήταν καλό, γρήγορο, με ρυθμό, πάνω κάτω και τις φάσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Βέβαια το Βέλγιο απειλούσε περισσότερο, έπεσε όμως πάνω σε έναν εξαιρετικό Χάουαρντ, με τον αμερικανό πορτιέρο να κάνει ιστορικό ματς σημειώνοντας 15(!) επεμβάσεις, αριθμός ρεκόρ στα χρονικά των παγκοσμίων κυπέλλων.
 Στην παράταση οι Ευρωπαίοι έδειχναν να καθαρίζουν με το γρήγορο 2-0 του πρώτου ημιχρόνου και τα γκολ των Ντε Μπρούιν (εξαιρετικός), Λουκάκου, οι Αμερικανοί ωστόσο δεν το έβαλαν κάτω, μείωσαν με τη σέντρα στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Γκριν και έχασαν απίστευτες ευκαιρίες προς το φινάλε για το 2-2! Τελικά, το 2-1 έδωσε στο ενθουσιώδες Βέλγιο το τελευταίο εισιτήριο των «8», που τους φέρνει απέναντι από την Αργεντινή.

 Τα τέσσερα ζευγάρια των προημιτελικών:

 Βραζιλία - Κολομβία

 Ολλανδία - Κόστα Ρίκα


 Γαλλία - Γερμανία

 Αργεντινή - Βέλγιο


1/7/14

Ολλανδία (2-1 το Μεξικό) - Κόστα Ρίκα (5-3 πέν. την Ελλάδα, κ.α 1-1) / Γαλλία (2-0 τη Νιγηρία) - Γερμανία (2-1 παρ. την Αλγερία) στους «8»

 

Έχοντας απομείνει το αποψινό μενού με τα ματς Αργεντινή-Ελβετία και Βέλγιο-ΗΠΑ, για να ολοκληρωθεί το παζλ των προημιτελικών του Μουντιάλ της Βραζιλίας, ας θυμηθούμε πώς τα κατάφεραν οι προηγούμενοι τέσσερις προκριθέντες.

 Μετά τις Βραζιλία και Κολομβία λοιπόν, που θα παίξουν μαζί στους «8», η Ολλανδία ήταν εκείνη που πανηγύρισε την πιο συναρπαστική πρόκριση έως τώρα. Οι Οράνιε έβλεπαν ένα καλύτερο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα Μεξικό να προηγείται 1-0 μέχρι και το 88ο λεπτό, με το γκολ του Ντος Σάντος από το 48ο και μαζί το φάσμα του πρόωρου αποκλεισμού. Ένα ξαφνικό ξερό σουτ του Σνέιντερ όμως έδωσε το φιλί της ζωής στην ομάδα του Φαν Χάαλ και όποιος έβλεπε το ματς θα πίστεψε σίγουρα ότι οι Ολλανδοί θα έφταναν στην ολική ανατροπή. Η ασφυκτική πίεση των τελευταίων λεπτών και η απότομη κατάρρευση των κεντροαμερικανών έφεραν το 2-1 με το εύστοχο χτύπημα του Χούντελαρ στις καθυστερήσεις και την πρόκριση για τους Ευρωπαίους.

 Αντίπαλος η Κόστα Ρίκα, η ομάδα που απέκλεισε την Εθνική μας, με 5-3 στα πέναλτι. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το χαλαρό 0-0 του ημιχρόνου ακολούθησε η... φωτιά που έβαλε το γκολ του Ρουίζ στο 52'. Λίγο αργότερα οι κεντροαμερικανοί έμειναν με 10 παίκτες, όμως η Ελλάδα, αν και πίεσε, δεν κατάφερε παρά να ισοφαρίσει στις καθυστερήσεις με τον Παπασταθόπουλο. Οι Κοσταρικανοί, που έδειξαν ότι το ήθελαν περισσότερο, δε λύγισαν με το λιγότερο παίκτη, έφτασαν το ματς στα πέναλτι και εκεί ο Γκέκας αστόχησε ή ακριβέστερα ο Μπράβο απέκρουσε, ο Καρνέζης έφαγε και τα πέντε και μοιραία ήρθε ο αποκλεισμός για την Εθνική, που έβαλε τέλος σε ένα ωραίο ταξίδι και από την άλλη η ιστορική πρόκριση για την Κόστα Ρίκα.

 Στη συνέχεια ήρθε η ώρα των Ευρωπαίων. Η Γαλλία νίκησε ρελαντί 2-0 τη δυσκολοκατάβλητη Νιγηρία (τα γκολ στο 79' από τον Πόγκμπα και στις καθυστερήσεις με αυτογκόλ του Γιόμπο) και η Γερμανία 2-1 στην παράταση την σκληροτράχηλη αλλά εκπληκτική Αλγερία, που όχι απλώς... τρομοκράτησε τους Γερμανούς τουλάχιστον για 90', είχε και μοναδικές ευκαιρίες να πάρει μια σπουδαία, ιστορική νίκη-πρόκριση. Τελικά, στην παράταση οι ψύχραιμοι και μεθοδικοί Γερμανοί έφτασαν στο 2-0, με τα γκολ των Σύρλε στο 92' και Εζίλ στο 120' πριν ο Τζαμπού μειώσει στην επόμενη φάση σε 1-2, που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

 Ως τώρα λοιπόν, με εξαίρεση την Κολομβία, που προκρίθηκε νικώντας κατά κράτος την Ουρουγουάη ούτε η Βραζιλία ήταν εμφανώς καλύτερη από τη Χιλή, ούτε η Κόστα Ρίκα από την Ελλάδα ούτε και η Γερμανία από την Αλγερία. Βλέπουμε δηλαδή τις μεγάλες ομάδες ή έστω τα φαβορί, να παίζουν χειρότερα από τους ασθενέστερους αντιπάλους τους αλλά τελικά να προκρίνονται. 

Αργεντινή-Ελβετία και Βέλγιο-ΗΠΑ ολοκληρώνουν απόψε το πρόγραμμα των «16», σε ακόμη δύο μονομαχίες Ευρωπαίων-Αμερικανών. Από τις έξη ομάδες που έχουν προκριθεί έως τώρα, έχουμε τρεις αμερικανικές (Βραζιλία, Κολομβία, Κόστα Ρίκα) και τρεις ευρωπαϊκές (Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία). Οπότε πάμε για τέσσερις-τέσσερις αν προκριθούν Αργεντινή, Βέλγιο, που είναι τα φαβορί ή πέντε-τρεις, εάν προκριθούν είτε Αργεντινή-ΗΠΑ είτε Ελβετία-Βέλγιο.


29/6/14

Βραζιλία (3-2 πέν. τη Χιλή, κ.α 1-1) - Κολομβία (2-0 την Ουρουγουάη) στους «8»

Brazil 1:1 (3:2 PSO) Chile  

Βραζιλία - Κολομβία είναι το πρώτο ζευγάρι των προημιτελικών του Μουντιάλ.
Οι οικοδεσπότες του 20ου Παγκοσμίου Κυπέλλου παρουσίασαν ακόμη μια μέτρια εικόνα στον νοτιοαμερικανικό εμφύλιο με τη Χιλή, κατόρθωσαν όμως χάρη στον Ζούλιο Σέζαρ, που απέκρουσε δύο πέναλτι αλλά και το... δοκάρι, που σταμάτησε τη βολίδα του Πινίγια στο τελευταίο λεπτό της παράτασης, να πανηγυρίσουν μια αγχώδη πρόκριση στους «8», όπου θα αντιμετωπίσουν ξανά λατινομερικανούς, μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις του τουρνουά, την Κολομβία.
 Η οποία Κολομβία ήταν η θριαμβεύτρια του έτερου εμφυλίου. Κόντρα σε μία επιεικώς μέτρια Ουρουγουάη, που προκρίθηκε από τον όμιλο μόνο και μόνο επειδή αντιμετώπισε τα... φαντάσματα της Ιταλίας και της Αγγλίας και χωρίς τον Σουάρεζ, που τιμωρήθηκε για την δαγκωματιά στον Κιελίνι, μία ουσιαστική Ο Μ Α Δ Α με ή χωρίς τον Φαλκάο έφτασε άνετα στο 2-0, με το ανερχόμενο αστέρι Χάμες Ροδρίγες (εξαιρετικές υποσχέσεις από την Πόρτο κιόλας) να πετυχαίνει και τα δύο γκολ φτάνοντας τα 5 και με το πρώτο να μας χαρίζει το ωραιότερο της διοργάνωσης.

 Η Βραζιλία λοιπόν, για να επιστρέψουμε στη διοργανώτρια, παραλίγο να πάθει μεγάλο κάζο αποκλειόμενη απ' τους «16» από μία εξαιρετική Χιλή, που έφτασε πολύ κοντά και σίγουρα άξιζε το «μπαμ». Με τον Φρεντ να είναι με διαφορά ό,τι χειρότερο έχει επιδείξει μπροστά ποτέ η πλέον χαρισματική επιθετικά ομάδα και τον Ζο ως αναπληρωματικό του... Γκέκα της Βραζιλίας να προκαλεί αστείρευτο γέλιο, τους αμυντικούς να ξέρουν περισσότερη μπάλα από τους μέσους(!) αλλά αν και παιχταράδες να μην φτιάχνουν καλή αμυντική λειτουργία και τον Σκολάρι να μην ξέρει τι να κάνει στον πάγκο περιμένοντας τα πάντα από τον Νεϋμάρ, αυτή η Βραζιλία δεν αξίζει το τρόπαιο μόνο και μόνο επειδή είναι γηπεδούχος. Η Χιλή δεν τα κατάφερε, προσωπικά εύχομαι η Ο Μ Α Δ Α Κολομβία να τους αποκλείσει.