16/1/10

Where Eagles Dare, Brian G. Hutton, 1968


 "Εκεί όπου τολμούν οι αετοί" είναι ο ελληνικός τίτλος αυτής της πολύ δυνατής πολεμικής περιπέτειας του 1968 από τον Brian G. Hutton, με δύο σπουδαίους ηθοποιούς, τον Clint Eastwood και τον Richard Burton να "συναγωνίζονται" μεταξύ τους για το ποιος θα πετάξει ψηλότερα ερμηνευτικά!


 Η υπόθεση της ταινίας:
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μια ομάδα πρακτόρων των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών αναλαμβάνει να εισχωρήσει σε απόρθητο κάστρο των Γερμανών και να απελευθερώσει έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό στρατιωτικό. Όμως, οι Γερμανοί γνωρίζουν για την επιχείρηση και τους περιμένουν...

 Το ενδιαφέρον θέμα της ταινίας είναι απόρροια του πολύ καλού σεναρίου από το μπεστ-σέλερ του Alistair MacLean, "Τα κανόνια του Ναβαρόνε", και απογειώνεται χάρις -κυρίως- στις δυνατές ερμηνείες των "αετών" Eastwood και Burton.
 Ο Κλιντ συνηθίζει να σκηνοθετεί τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστεί. Ωστόσο, την σκηνοθεσία εδώ υπογράφει ο Brian G. Hutton και νομίζω ότι το τελικό αποτέλεσμα πιστώνεται κατά ένα σημαντικό ποσοστό και σε αυτόν, που μάλιστα κάνει μια πολεμική περιπέτεια δυόμιση ωρών να μην κουράζει καθόλου, ακόμη και σήμερα, 40 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της!

 Μια ομάδα Βρετανών πρακτόρων λοιπόν, με τη βοήθεια κάποιων Αμερικανών έχει μια αποστολή. Να απελευθερώσει έναν Αμερικανό στρατηγό από ένα κάστρο-φρούριο όπου βρίσκεται κρατούμενος των Ναζί.

 Ο βρετανός ταγματάρχης Τζον Σμιθ, ο αξιωματικός των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων Μόρις Σέιφερ και μια πράκτορας των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών είναι οι "Αετοί" που θα επιχειρήσουν αυτή τη δύσκολη αποστολή...

 Οι σκηνές δράσης είναι εκπληκτικές, ενώ οι τρομερές ατάκες του μέγα Κλιντ δένουν υπέροχα στο σενάριο. Στα συν και τα πάλευκα τοπία από τις πανέμορφες χιονισμένες Άλπεις και η πολύ όμορφη μουσική υπόκρουση του Ron Goodwin.

 Μία καθηλωτική πολεμική περιπέτεια με τεράστιες ερμηνείες!

 Βαθμολογία: 7,5/10

Για την 10η αγωνιστική στην Α1 πόλο των ανδρών, Παναθηναϊκός - Παλαιό Φάληρο 12-12

 Δεν ξεκίνησε καλά τη νέα χρονιά στο πόλο ο Παναθηναϊκός. Η ομάδα του Ντράγκαν Άντριτς μετά την απίθανη ήττα στα Ιλίσια από τον Ποσειδώνα με 9-7, άφησε βαθμούς και σήμερα το απόγευμα στο ΟΑΚΑ, όπου στο πλαίσιο της δέκατης αγωνιστικής στην Α1 ήρθε ισόπαλη, με το εντυπωσιακό 12-12, με την ομάδα του Παλαιού Φαλήρου.

 Σε ένα ματς που πήγαινε πόντο πόντο, με εξαίρεση το 3-1 στην αρχή για τους γηπεδούχους, Παναθηναϊκός και Π. Φάληρο μοιράστηκαν τελικά τους βαθμούς, με τους πράσινους μάλιστα να ισοφαρίζουν στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με το 5ο προσωπικό γκολ του Βράνιες και να "σώζουν" το βαθμό.

 Δυσανάλογη λοιπόν η εικόνα της ομάδας μέσα στο 2010 με εκείνη που μας είχε δείξει στις πρώτες 8 αγωνιστικές. Παρόλα αυτά δεν πρέπει να τα παρατήσουν τώρα οι πράσινοι. Ο μεγάλος στόχος της κατάληψης της τρίτης θέσης ή -τουλάχιστον- της εισόδου στην πρώτη τετράδα, είναι ορατός, και με μεγαλύτερη προσοχή στο εξής, απόλυτα εφικτός!

Τα οκτάλεπτα: 4-3, 2-3, 2-2, 4-4.

Τα γκολ των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός (Άντριτς): Βράνιες 5, Τσόκας 3, Χαριτάκης 3, Βουλγαράκης 1.

Παλαιό Φάληρο (Βλάχος): Λιτζούν Γιου 6, Κόλιανιν 3, Γενηδούνιας 2, Παπαδόπουλος 1.

* Την επόμενη αγωνιστική πάμε στη Θεσσαλονίκη όπου θα θέλουμε τη νίκη απέναντι στον ΠΑΟΚ στη μεγάλη μάχη για την τρίτη θέση.

15/1/10

A Man Called Horse, Elliot Silverstein, 1970


 "Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο", είναι η πιστή απόδοση στα ελληνικά, αυτού του ιδιαίτερου και πολύ όμορφου γουέστερν που "σκάρωσε" ο Elliot Silverstein το 1970.

 Η υπόθεση της ταινίας:
Στο Γουέστ του 1825 ένας Άγγλος αριστοκράτης αιχμαλωτίζεται από Ινδιάνους Σιού. Τον ονομάζουν "άλογο" και του φέρονται σαν να ήταν ζώο. Όταν σκοτώνει δυο ανιχνευτές Σοσόνι -μια επιθετική φυλή, εχθροί των Σιού- τον δέχονται ως όμοιό τους...

 Αυτή είναι η υπόθεση του ιδιόμορφου, αλλά γοητευτικού γουέστερν, "Ένας άνθρωπος που τον έλεγαν άλογο". Ο Ιρλανδικής καταγωγής, πολύ σημαντικός ηθοποιός Richard Harris πρωταγωνιστεί και μας δίνει μία σπουδαία ερμηνεία που τον καθιέρωσε οριστικά στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, σε ένα φιλμ που ξεχώρισε στα 70s για την αισθητική του, την περίεργη και πρωτότυπη θεματολογία του και που φυσικά αποτέλεσε μία μεγάλη στιγμή για την κατηγορία των western και γενικά αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και σήμερα!


  Να αναφέρω ότι ακολούθησαν δύο τρόπον τινά συνέχειες του φιλμ, "The Return Of A Man Called Horse", 1976 και "El Triunfo de un Hombre Llamado Caballo", 1982. Η μία χειρότερη απ' την άλλη(!), δεν είχαν καμία σχέση με την πρώτη ταινιάρα. Ωστόσο ο Richard Harris πρωταγωνίστησε και στις δύο συνέχειες...

 Το εντυπωσιακό του "A man called horse" για τους λάτρεις του είδους, είναι ότι με αφορμή την αιχμαλωσία του Άγγλου αριστοκράτη από μία φυλή Ινδιάνων, ο σκηνοθέτης μας οδηγεί στην ζωή, την καθημερινότητα των Ινδιάνων και συγκεκριμένα της φυλής Σιού, όπου θα παρακολουθήσουμε τα ήθη και έθιμά τους, τις προλήψεις τους, τα πιστεύω τους, θα δούμε τον τρόπο ζωής τους, τις συνήθειές τους, θα μάθουμε τα μυστικά τους...

 Και φυσικά τα όσα θα δούμε ανταποκρίνονται κατά μεγάλο ποσοστό στην πραγματικότητα, αφού ο σκηνοθέτης μαζί με τους υπόλοιπους συντελεστές της ταινίας, μάζευαν για πολύ καιρό υλικό από συνεντεύξεις και διαφόρων μορφών ντοκουμέντα, ώστε να μπορέσουν να αποδώσουν όσο το δυνατό καλύτερα και πιο σφαιρικά τις ζωές και τις συνήθειες των Σιου!

 Ακόμα, η Ελληνίδα ηθοποιός, Κορίνα Τσοπέη, η μις Υφήλιος του 1964 (πρώτη Ελληνίδα που κατακτά τον τίτλο!), πραγματοποιεί εδώ, σε ηλικία 26 ετών, την μοναδική εμφάνισή της σε ταινία του Χόλυγουντ!

 Για την "ιδιαίτερη" ιστορία, τη μεγαλειώδη ερμηνεία του Richard Harris, την Κορίνα Τσοπέη και μία τρομερή σεκάνς, μοναδική σε σύλληψη και παρουσίαση, αυτή της τελετής μέσα απ' την οποία ο Harris θα αναδειχθεί αρχηγός των Σιου. Ολόκληρη την τελετή, την παρακολουθείς με κομμένη την ανάσα!

 Μεγάλο γουέστερν, σπουδαία ταινία!

 Βαθμολογία: 8/10

14/1/10

Θριαμβευτικά στους "16" του Τσάλεντζ Καπ ο Παναθηναϊκός, 1-3 τον ΟΣΦΠ στου Ρέντη!


Ο Παναθηναϊκός με εμφατικό τρόπο, απέδειξε ποιος είναι το μεγάλο αφεντικό στο ελληνικό βόλεϊ, και διπλασιάζοντας τις νίκες του επί του ΟΣΦΠ προκρίθηκε πανηγυρικά στους "32" του Τσάλεντζ Καπ!
Μετά την νίκη στο πρώτο ματς της Γλυφάδας με 3-0, οι πράσινες ήθελαν μόλις ένα σετ στο κλειστό του Ρέντη για να προκριθούν. Παρόλα αυτά, τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου, με δηλώσεις τους καθόλη την εβδομάδα, έδειξαν πόσο πεισμωμένες είναι και πώς περίμεναν το αποψινό ματς για να αποκαταστήσουν την τάξη, αφού είχαν θέσει ως στόχο, μαζί με την πρόκριση, μία ακόμη νίκη επί του "αιωνίου".
 Με το ξεκίνημα του αγώνα λοιπόν, έδειξαν τα δόντια τους και προηγήθηκαν στο πρώτο σετ με 0-6! Διατήρησαν το προβάδισμά τους σε όλο το σετ, μέχρι που ανέλπιστα ισοφαρίστηκαν 23-23, για να καταφέρουν όμως χάρις σε μία εκπληκτική Τομάσεβιτς να φτάσουν στο 25-27!

 Μέσα στα πανηγύρια της πρόκρισης, οι γηπεδούχες κατάφεραν να φέρουν το ματς στα ίσια, παίρνοντας το 2ο σετ με 25-18. Κάπου εκεί όμως οι κορίτσαροι του Παναθηναϊκού σοβαρεύτηκαν και θυμήθηκαν... τον όρκο νίκης. Με συνοπτικές διαδικασίες καθάρισαν τα δύο επόμενα σετ, με το ίδιο σκορ, 19-25 και πανηγύρισαν τον θρίαμβο μέσα στο Φάληρο ενώ παράλληλα δικαιώθηκαν αποδεικνύοντας την ανωτερότητά τους μες στο τάραφλεξ!

 Επόμενος αντίπαλος για το Τριφύλλι, στη φάση των "16", η Σλοβενική Μάριμπορ, η οποία προκρίθηκε με δύο νίκες κόντρα στην Γιεντίτσβο από το Μαυροβούνιο. Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στη Σλοβενία (26-28/1) και το δεύτερο στη Γλυφάδα (2-4/2).

Τα σετ: 25-27, 25-18, 19-25, 19-25.

Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:


ΟΣΦΠ (Νικολάκης): Μουλστεΐνοβα 4, Μαρκοπούλου 10, Χαντάβα 16, Νικολαΐδου 3, Κόλεβα 19, Τένεβα 15, Βλάχου (λ-75%) / Χούντα.

Παναθηναϊκός (Φλώρος): Χατζηνίκου 6, Τομάσεβιτς 15, Τζανακάκη 2, Χατζηνικολάου 12, Ντουμιτρέσκου 17, Μόλναρ 15, Μυλωνά (λ-42%) / Κουτουξίδου, Σαπαρέφσκα 7, Παπαγεωργίου 1, Καρπουζά.

13/1/10

Όλντεμπουργκ - Παναθηναϊκός 64-67



 Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα, με νίκη μέσα στη Γερμανία επί της Όλντεμπουργκ με 67-64. Ωστόσο, προκρίθηκε σαν δεύτερος από τον 4ο όμιλο, αφού η Ρεάλ κατάφερε να πάρει το διπλό στην Ιταλία επί της Μιλάνο και να καπαρώσει την πρωτιά του ομίλου. Οι Ιταλοί μάλιστα ήταν μπροστά στο σκορ από την αρχή του αγώνα, με τη Ρεάλ να περνάει για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με τη λήξη του τρίτου δεκαλέπτου. Βέβαια, από κει και μετά δεν ξαναέχασε το προβάδισμα μέχρι το τελικό 66-75.

 Ο Παναθηναϊκός, χωρίς τους Σπανούλη, Διαμαντίδη και Πέκοβιτς, τρεις πολύ σημαντικές απουσίες, αλλά έχοντας απέναντι του μια ανίσχυρη αν και μαχητική ομάδα, έκανε το χρέος του, δεν "τσαλάκωσε" το γόητρο του και έφυγε απ' τη Γερμανία με το ροζ φύλλο αγώνα.
 21 πόντους για τους Πρωταθλητές σημείωσε ο Μάικ Μπατίστ.


Τα δεκάλεπτα: 10-20, 25-33, 49-50, 64-67.  

Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:


Όλντεμπουργκ (Κρούνιτς): Σκέκιτς 4, Στράουτς, Φόστερ 15 (2), Μαϊστόροβιτς 12 (1), Χάιν, Γκάρντνερ 2, Πόλντινγκ 19 (4), Κάρτερ 7 (2), Μπούμτσε Μπούμτσε 5.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 6, Περπέρογλου 3 (1), Μπατίστ 21, Φώτσης 7 (1), Νίκολας 14 (4), Τσαρτσαρής 2, Καλάθης 10, Σερμαντίνι 2, Γιασικεβίτσιους 2.

 * Στην επόμενη φάση, στο Top 16 ο Παναθηναϊκός θα έχει ως μεγάλο αντίπαλο την Μπαρτσελόνα.

Πολύ κοντά στους "12" του Τσάμπιονς Λιγκ στο βόλεϊ ο Παναθηναϊκός, παρά την ήττα με 3-0 από τη Φριντρισχάφεν



 Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τη Φριντρισχάφεν με 3-0 σετ στη Γερμανία, για την προτελευταία αγωνιστική του 5ου ομίλου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Παρά την ήττα τους όμως, οι πράσινοι που υποδέχονται την Πολωνική Γιαστρζέμπσκι στην Γλυφάδα την ερχόμενη Τετάρτη, θέλουν μόνο ένα σετ για να σφραγίσουν την πρόκριση!

 Οι Γερμανοί λοιπόν κέρδισαν απόψε τον Παναθηναϊκό για δεύτερη φορά, και πάλι με 3-0 κατακτώντας δίκαια την πρώτη θέση του ομίλου. Απ' την άλλη, οι πράσινοι χωρίς τον Λίμπερμαν Αγκάμεζ δεν αντιστάθηκαν σθεναρά απέναντι στους ανώτερους Γερμανούς και γνώρισαν δίκαια την ήττα. Όμως, τα ευχάριστα νέα για το Τριφύλλι ήρθαν από την Πολωνία, όπου η Γιαστρζέμπσκι κέρδισε με 3-2 σετ την Πιατσέντζα, αποτέλεσμα που άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την "πράσινη" πρόκριση!

Τα σετ: 25-20, 25-19, 25-15.


Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

Φριντριχσάφεν (Μοκουλέσκου): Γκάιγκερ 5, Τίχατσεκ 6, Γκρόζερ 16, Μπούμε 4, Ίντι 12, Ζοάο 9, Ρόλιτς (λ-84%), Γκοντάριου.

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 7, Ντονάς 11, Σαμικά 8, Ζαγκούμνι, Σμαραγδής 1, Πανταλέων 1, Παπαδημητρίου (λ-42%), Ψάρρας, Λάππας 3.

Βαθμολογία (σε 5 αγώνες)
1. Φριντριχσάφεν 14-4 9
2. Παναθηναϊκός 9-9 8
3. Γιαστρζέμπσκι 8-13 7
4. Πιατσέντζα 7-12 6

* Την Τετάρτη να γεμίσουμε τη Γλυφάδα για να πανηγυρίσουμε τη μεγάλη πρόκριση!

Στους "8" του κυπέλλου hellas online ο ΠΑΟ, 2-1 τον Πιερικό στο 93'!





 Με τα χίλια ζόρια και τον... ξεχασμένο και πριν από λίγες μέρες προ των πυλών της εξόδου απ' την Παιανία, Σίλβα Κλέιτον, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Πιερικού με 2-1 στο ΟΑΚΑ και προκρίθηκε στους "8" του κυπέλλου hellas online.
 Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι ήταν πολύ κακοί. Κανείς από τους αναπληρωματικούς που χρησιμοποιήθηκαν από τον Νίκο Νιόπλια δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. Οι Χριστοδουλόπουλος, Πετρόπουλος, Κλέιτον (παρά το γκολ), Τζιόλης δεν έκαναν τίποτα, ενώ το αμυντικό δίδυμο Σαριέγκι - Μπιάρσμιρ πάλι είχε προβλήματα. Ο Λέτο αντίθετα ήταν ίσως ο μοναδικός που έδειξε κάτι, που είχε μία κινητικότητα στο παιχνίδι του.
 Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Νιόπλιας προχώρησε σε διπλή αλλαγή. Έξω Λάζαρος και Πετρόπουλος. Μέσα Νίνης και Σισέ. Μάλιστα 15' μετά ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε τις αλλαγές του, με τον Καραγκούνη να περνάει στη θέση του Τζιόλη. Πλέον, από τη μέση και μπροστά ο Παναθηναϊκός είχε: Κατσουράνη, Καραγκούνη, Νίνη, Λέτο, Σισέ. Παιχταράδες δηλαδή!
 Και αυτό δεν άργησε να φανεί. Οι γηπεδούχοι άλλαζαν πιο εύκολα και σωστά τη μπάλα, πίεσαν τον αντίπαλό τους, ενώ κατάφεραν να δημιουργήσουν και αρκετές φάσεις για γκολ. Χωρίς να πιάσει κάποια εξαιρετική απόδοση, τουλάχιστον δεν είχε το χάλι του α' ημιχρόνου!
 Μπορεί να δυσκολεύτηκε αρκετά, μπορεί να χρειάστηκε ένα γκολ στις καθυστερήσεις (το 2ο προσωπικό του Κλέιτον!) για να πάρει τη νίκη - πρόκριση επί του Πιερικού, όμως τουλάχιστον ο Παναθηναϊκός -και- απόψε έδειξε μαχητικότητα και αγωνιστικότητα μέχρι το τέλος.
 Το κύπελλο άλλωστε πάντοτε υπήρξε ο θεσμός των εκπλήξεων, πόσο μάλλον όταν τα ματς είναι νοκ-άουτ και όχι διπλοί αγώνες.

 Κουτσά στραβά λοιπόν τα καταφέραμε, αν και νομίζω ότι και παράταση να παίζαμε θα ερχόταν το γκολ και η πρόκριση. Ο στόχος επετεύχθει πάντως, που δεν ήταν άλλος απ' την πρόκριση στους "8" και τη διατήρηση του καλού ψυχολογικού κλίματος ενόψη της πολύ δύσκολης συνέχειας με τα δύο μεγάλα ματς απέναντι σε Άρη και ΑΕΚ... μετά τον Πανθρακικό.

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Γκαλίνοβιτς, Δάρλας, Βύντρα, Σαριέγκι, Μπιάρσμιρ, Κατσουράνης, Τζιόλης (60' Καραγκούνης), Χριστοδουλόπουλος (46' Νίνης), Κλέιτον, Λέτο, Πετρόπουλος (46' Σισέ).

Πιερικός (Σούλης Παπαδόπουλος): Καρακούτσης, Χατζηζήσης (65' Κωνσταντινίδης), Γιαζιτζόγλου, Παστός, Τασίδης, Πέντα (78' Τσιτλακίδης), Μακρής, Μαρτίνεζ, Φρέντερικς, Κοντεών, Γκουγκούλιας (85' Όλγουιν).

12/1/10

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Tim Burton, 2007



 "Sweeney Todd: Ο φονικός κουρέας της οδού Φλιτ", είναι ο πιστά δοσμένος στα ελληνικά τίτλος αυτής της πανέμορφης ταινίας του Tim Burton. Ο μεγάλος παραμυθάς, εδώ, με κάτι εντελώς ξεχωριστό από τα... αθώα "παραμυθάκια" του, συνεργάζεται για μία ακόμη φορά με τον "μούσο" του, Johnny Depp, και δημιουργεί ένα "ασυνήθιστο" μιούζικαλ, σε μεταφορά του πετυχημένου θεατρικού μιούζικαλ του Stephen Sondheim. Και το στολίζει με ένα σωρό εντυπωσιακά στοιχεία, που κάνουν το "Sweeney Todd" ένα μακάβριο, σκοτεινό, αιματοβαμένο, επικό αριστούργημα!

 Η υπόθεση της ταινίας:
Ο κουρέας Σουίνι Τοντ τιμωρείται άδικα από το διεφθαρμένο δικαστή Τάρπιν και φυλακίζεται, μαινόμενος για εκδίκηση, όχι μόνο για την τύχη του, αλλά και για τη σκληρή μοίρα της γυναίκας του και της κόρης του. Όταν αποφυλακίζεται, επιστρέφει στο κουρείο του με έναν αιματηρό σκοπό: να "ξυρίζει" τα… κεφάλια των κυρίων που τον επισκέπτονται και που του φέρθηκαν άτιμα στο παρελθόν. Βοηθός του θα είναι η διαβολική Μις Λάβετ, η οποία έχει ένα μαγαζάκι με πίτες κάτω από το κουρείο, μόνο που οι πίτες που πουλάει είναι…δηλητηριασμένες! Χιούμορ, τρόμος και συναίσθημα, υπό τα ανάλαφρα τραγούδια του Σόντχαϊμ και την επίβλεψη της ρομαντικής ματιάς του Μπάρτον.
Η ταινία κέρδισε το 2008 δύο Χρυσές Σφαίρες για Καλύτερη ταινία και Α' Ανδρικού ρόλου με τον Τζόνι Ντεπ ενώ έχει κερδίσει ακόμα 6 βραβεία και 17 υποψηφιότητες σε διάφορα φεστιβάλ, μεταξύ των οποίων και 3 υποψηφιότητες για Όσκαρ το 2008 (Α' Ανδρικού ρόλου με τον Τζόνι Ντεπ, Ενδυματολογίας με τον Κολίν Άτγουντ και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης με τους Ντάντε Φερέτι & Φραντσέσκα ΛοΣκιάβο).

 Καινοτόμος για ακόμη μία φορά, ο μεγάλος παραμυθάς Tim Burton (Edward Scissorhands, Big Fish, Charlie and the Chocolate Factory , Corpse Bride και φυσικά ο καλύτερος Batman ever!), με αυτό το ιδιότυπο μιούζικαλ, αυτή την αιματοβαμένη όπερα, υπογράφει το αριστούργημά του!
Παίρνει στα χέρια του ένα θρυλικό μιούζικαλ του Broadway, του βραβευμένου θεατρικού συνθέτη Στίβεν Σόντχαϊμ, τεστάρει για πρώτη φορά τις... φωνητικές ικανότητες των Ντεπ και Κάρτερ (έξοχοι και οι δύο -και- σε αυτόν το ρόλο) και προσθέτει στοιχεία εντυπωσιακά στυλιζαρισμένα, απογειώνοντάς το στην κυριολεξία! 


 Οι ερμηνείες είναι πολύ δυνατές. Ο Johnny Depp είναι πολύ καλός (όχι όμως εξαιρετικός!), ενώ εκείνη που κλέβει ουσιαστικά την παράσταση είναι η Helena Bonham Carter, η οποία ξεδιπλώνει έξοχα έναν αναμφισβήτητα πιο πολύπλοκο χαρακτήρα από εκείνον του Depp! Και οι δύο, ως ζευγάρι, το μόνο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι ο σχεδιασμός των φόνων. Ο Τοντ για να εκδικηθεί εκείνους που του στέρησαν τη ζωή του, τον έστειλαν φυλακή και του απομάκρυναν τη γυναίκα και τα παιδιά του. Και η μις Λάβετ απλά επειδή είναι παθιασμένα ερωτευμένη μαζί του.

 Και ο Alan Rickman είναι πολύ καλός ως σαδιστής δικαστής Turpin, ενώ μικρό ρόλο - έκπληξη έχει ο Sacha Baron Cohen!



 Και ο μέγας Burton στήνει μέσα σε μόλις δύο ώρες, ένα μεγαλόπρεπο -non stop singing- gothic μιούζικαλ, με στοιχεία εκδίκησης, θανάτου, αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, παραμυθένιας ατμόσφαιρας, λεπτής ειρωνίας, μαύρου χιούμορ, και όλα αυτά "στολισμένα" με ένα καλαίσθητο λουτρό αίματος!

 Η ιστορία εκδίκησης στήνεται εντυπωσιακά, εκτελείται τελετουργικά, για να οδηγηθούμε στο προδιαγεγραμένο, τραγικό φινάλε των ηρώων. Ε, βέβαια, τί άλλη κατάληξη θα μπορούσαν να είχαν δύο άνθρωποι με τόσο μίσος μέσα τους και ένα ιστορικό φόνων πίσω τους; Άλλωστε τίποτε άλλο δεν τους ένοιαζε. Ήθελαν να ολοκληρώσουν το σχέδιο εκδίκησης και ήταν έτοιμοι να πληρώσουν το οποιοδήποτε κόστος για αυτό. Είναι βέβαιο όμως, ότι πίσω από το "προσωπείο" της εκδίκησης, ο Τοντ κρύβει ένα πρόσωπο βίαιο, αιμοδιψές που αναζητά το αίμα για να κατευνάσει την γεμάτη δολοφονικά ένστικτα "ψυχή" του!


 Και καθόλη τη διάρκεια τα υπέροχα τραγούδια δίνουν μία μαγική διάσταση στην ιστορία!


Κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την ταινία:

Η τρομακτική ιστορία του φονικού κουρέα της Φλιτ Στριτ πρωτοεμφανίστηκε το 1846 ως λαϊκό ανάγνωσμα φτηνού αγγλικού περιοδικού, διασκευάστηκε για πολλά θέατρα της εποχής, έδωσε υλικό σε βιβλία, λαϊκά άσματα και ραδιοφωνικές εκπομπές, και γυρίστηκε ταινία το 1936. Το 1973 ο θεατρικός συγγραφέας Κρίστοφερ Μποντ έδωσε στην ιστορία την τελική θεατρική της μορφή, στην οποία βασίστηκαν ο Στίβεν Στόνχαϊμ και ο Χιου Γουέλερ για το διάσημο πια «θρίλερ-μιούζικαλ» που ανέβηκε το 1979 στο Μπρόντγουεϊ.


Η κορυφαία στιγμή του Tim Burton, το μεγάλο αριστούργημα του δαιμόνιου Αμερικανού σκηνοθέτη. Υποκλίνομαι!


Βαθμολογία: 9,5/10

11/1/10

Πρώτος παντού ο Παναθηναϊκός!



 Από χθες το βράδυ, ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος και στα τρία αθλήματα με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα πιο διαδεδομένα, ποδόφαιρο δηλαδή, μπάσκετ και βόλεϊ.
 Χθες λοιπόν, για την 14η αγωνιστική στην Α1 βόλεϊ ανδρών, ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ΑΕΚ με 3-1 σετ στη Γλυφάδα και ξαναπέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας αφού ο ΟΣΦΠ άφησε βαθμούς στην Κηφισιά.
 Η ΑΕΚ πήρε το πρώτο σετ, αλλά στη συνέχεια οι πράσινοι, με έναν εκπληκτικό Γκιγιόμ Σαμικά να πετυχαίνει 25 πόντους, ήταν αυτοί που έπρεπε και έφτασαν στο τρίποντο, κάνοντας ένα αποφασιστικό βήμα για την πρωτιά στην κανονική περίοδο, πριν το μεγάλο derby στου Ρέντη.


Τα σετ: 20-25, 25-23, 25-16, 25-18.


Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:
 
ΠΑΟ (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 14 (10/22 επ., 3 μπλοκ, 86% υπ.-57% άριστες), Ντονάς 15 (13/26 επ., 2 άσοι), Ψάρρας 2, Χατζηαντωνίου 1, Σαμικά 25 (24/28 επ., 1 μπλοκ, 83% υπ.- 33% άριστες), Σμαραγδής 10 (5/10 επ., 1 άσο, 4 μπλοκ) / Παπαδημητρίου (λ, 84%- 56% άριστες), Ζαγκούμνι 3, Πανταλέων 6 (4/6 επ., 2 μπλοκ), Λάππας 1.
 
ΑΕΚ (Αρσενιάδης): Εστράδα 8 (4/6 επ., 4 μπλοκ), Γκιρτζίκης 4 (3/7 επ., 1 μπλοκ), Τσέργας 6 (2/4 επ., 2 άσοι, 2 μπλοκ), Καριπίδης 19 (16/26 επ., 1 άσο, 2 μπλοκ, 75% υπ.- 17% άριστες, Μπέλλος 14 (12/30 επ., 2 μπλοκ), Ιβάνκοβιτς 10 (8/18 επ., 2 μπλόκ, 75% υπ.- 38% άριστες) / Βολουδάκης -λ, 56%- άριστες 37%, Κονσεισάο - λ 50%- αριστες 38%), Στιβαχτής, Θάνος, Πελτέκης.

10/1/10

Αντίο στη Γλυφάδα με νίκη για το γυναικείο βόλεϊ του Παναθηναϊκού, βαριά ήττα για το αντίστοιχο τμήμα του μπάσκετ



 Αποχαιρέτησαν το "Μάκης Λιούγκας" της Γλυφάδας τα κορίτσια του Παναθηναϊκού με νίκη επί του Ηρακλή Κηφισιάς με 3-1 σετ. Εδώ και μερικές μέρες είναι γνωστό ότι έγινε τράμπα με τις έδρες ανδρών - γυναικών. Έτσι μέχρι το τέλος της χρονιάς οι άνδρες μετακόμισαν στη Γλυφάδα, ενώ οι γυναίκες ανηφορίζουν στο Μετς. Φυσικά, τα Ευρωπαϊκά ματς και των δύο τμημάτων θα εξακολουθήσουν να διεξάγονται στο "Μάκης Λιούγκας".

 Σήμερα λοιπόν, τα κορίτσια έδωσαν τον τελευταίο τους αγώνα στη Γλυφάδα, όπου για την 13η αγωνιστική της Α1 υποδέχτηκαν τον Ηρακλή Κηφισιάς λίγες μέρες μετά την ευρωπαϊκή νίκη επί του ΟΣΦΠ. Συναντώντας δυσκολίες σε αρκετά σημεία του αγώνα, εν τέλει κατάφεραν να φτάσουν στη νίκη και μάλιστα δίχως να χάσουν βαθμό. Πρώτη σκόρερ για το Τριφύλλι, η Σάνια Τομάσεβιτς με 18 πόντους.

Τα σετ: 25-14, 27-25, 22-25, 25-22.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φλώρος): Χατζηνίκου 4 (1 άσος, 2/2 επ., 1 μπλ.), Τομάσεβιτς 18 (1 άσος, 15/36 επ., 2 μπλ.), Τζανακάκη 15 (2 άσοι, 9/21 επ., 4 μπλ.), Χατζηνικολάου 11 (1 άσος, 8/16 επ., 2 μπλ.), Ντουμιτρέσκου 9 (9/27 επ.), Μόλναρ 16 (2 άσοι, 13/36 επ., 1 μπλ., 68% υπ.), Μυλωνά (λ- 72%) / Κουτουξίδου 1, Παπαγεωργίου 1.
 
ΓΣΚ ΗΡΑΚΛΗΣ (Χουντουμάδης): Νομικού 18 (1 άσος, 13/40 επ., 4 μπλ.), Σιμάνκοβα 1 (1/2 επ.), Ούτλα 18 (1 άσος, 17/40 επ., 78% υπ.), Γιακουμή 6 (2 άσοι, 3/10 επ, 1 μπλ.), Γιώτα 11 (1 άσος, 6/13 επ., 4 μπλ.), Oστοϊτς 7 (1 άσος, 4/18 επ., 2 μπλ., 62% υπ.), Μαγγίνα (λ- 83%) / Κουντουρά, Καραγκούνη, Ιβάνοβα 3 (1 άσος, 2/6 επ.), Λαμπρούση.
 
* Επόμενο ματς, αυτό κόντρα στον ΟΣΦΠ, την ερχόμενη Πέμπτη για την πρόκριση στους "16" του Τσάλεντζ Καπ αλλά και για μία νίκη γοήτρου!


* Βαριά ήττα υπέστη ο Παναθηναϊκός στην Α1 μπάσκετ γυναικών. Για την 11η αγωνιστική, τα κορίτσια του Γιάννη Γερεουδάκη συνετρίβησαν στη Λεωφόρο από τις πολύ ανώτερες Εσπερίδες με 57-82. Πλέον ισοβαθμούμε στην 4η θέση με το Παλαιό Φάληρο, το οποίο και αντιμετωπίζουμε την ερχόμενη αγωνιστική εκτός έδρας.

Τα δεκάλεπτα: 10-19, 28-38, 36-62, 57-82.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γερεουδάκης): Γουίλσον 7, Χαλιβελάκη 3, Ξάνθου 3, Νικολαΐδου 7, Πανταζή 8, Ζικυρίδου 6, Μεντιόλα 5, Ίλιτς 6 (2), Χριστοφοράκη 12.
 

ΕΣΠΕΡΙΔΕΣ (Νανάκος): Φοξ 17 (1), Καλογήρου, Τσέρου 9 (1), Σωτηρίου 25 (5), Τσαρουχά 4, Πασχοπούλου 2, Μπόνη 9 (1), Μάζιτς 13 (1), Λουκάτου, Χατζηγιακουμή 3 (1), Γκριτζά.

Περίπατος στο ΟΑΚΑ για την Α1 μπάσκετ ανδρών, Παναθηναϊκός - Περιστέρι 92-61, αναπάντεχη ήττα στην Α1 πόλο ανδρών!



 Εύκολο βράδυ για τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, όπου για την 11η αγωνιστική στην Α1 μπάσκετ ανδρών, οι πράσινοι επικράτησαν του Περιστερίου με 92-61.
 Οι φιλοξενούμενοι έμειναν στο παιχνίδι μόνο για 10΄ όταν μάλιστα το πρώτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο με 20-20.
 Στο δεύτεο δεκάλεπτο ένα σερί 7-0 ήταν αρκετό για τον Παναθηναϊκό για να τρέξει το ματς, να πιάσει τον γνωστό, καλό ρυθμό του και να κάνει πιο εύκολα το παιχνίδι του. Από εκείνο το σημείο, η διαφορά ολοένα και αυξανόταν μέχρι το +17 με τη λήξη του ημιχρόνου (49-32)!
 Ακριβώς ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο με το Περιστέρι να παραδίνεται ολοκληρωτικά στους πρωταθλητές Ευρώπης και παράλληλα τους γηπεδούχους να μην χαλαρώνουν στιγμή και με την απαραίτητη αγωνιστική σοβαρότητα και συνέπεια να φτάνουν τελικά στο επιβλητικό +31, σημειώνοντας μία ακόμη μεγάλη νίκη και περνώντας έστω και προσωρινά μόνος πρώτος στην κορυφή της βαθμολογίας. Το τελικό 92-61 αντιπροσωπεύει πλήρως την διαφορά κλάσης και ποιότητας των δύο ομάδων, όσο και την αποψινή αγωνιστική τους εικόνα στο κλειστό του ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 20-20, 49-32, 73-47, 92-61.
 
Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:


Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σερμαντίνι 2 (4ρ.), Τέπιτς 14 (5ρ., 3ασ.), Σπανούλης 6, Περπέρογλου 2, Μπατίστ 18 (6/8δίπ., 6/6β., 10ρ., 3λ.), Φώτσης 7 (1), Βεργίνης 3, Νίκολας 6 (2), Τσαρτσαρής 2, Γιασικεβίτσιους 6 (1), Πέκοβιτς 20 (9/9δίπ., 2/3β.), Καλάθης 6 (4ρ., 4ασ., 4λ.)
 
Περιστέρι (Σκουρτόπουλος): Χάμοντς 7 (1τρίπ., 3λ.), Φεϊζόν 8 (1/δίπ., 2/6τρίπ.), Παπανικολόπουλος 8, Μάντζαρης Β. 4, Μπράμος 4, Νέλσον 14 (1), Μάντζαρης Α., Μαργαρίτης 5 (1), Δεληγιάννης, Γουίλκινσον, Τσιάκος 5, Άρνολντ 6 (2).


* Ο Βασίλης Σπανούλης και ο Στράτος Περπέρογλου μετέβησαν μετά το τέλος της αναμέτρησης στο «Υγεία», προκειμένου να υποβληθούν σε ακτινογραφία. Ο Σπανούλης στο δεξί αστράγαλο, καθώς έχει υποστεί διάστρεμμα (το πόσο θα απουσιάσει από το παρκέ θα εκτιμηθεί τη Δευτέρα) και ο Περπέρογλου στον δεξί αντίχειρα, καθώς το γύρισε σε μία φάση στη διάρκεια της αναμέτρησης.



* Αναπάντεχη ήττα για το πράσινο πόλο, από τον Ποσειδώνα Ιλισίων, ουραγό της βαθμολογίας της Α1, με 9-7!
Με τον χειρότερο τρόπο μπήκε το 2010 για το πόλο, που παρά τις πολλές και σημαντικές απουσίες κανείς δεν περίμενε να πάθει ζημιά από τον Ποσειδώνα...
Πρέπει η ήττα αυτή να ξαχαστεί το γρηγορότερο και η ομάδα του Ντράγκαν Άντριτς να επικεντρωθεί στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει να τερματίσει στην πρώτη τριάδα του φετινού πρωταθλήματος.

Τα οκτάλεπτα: 2-3, 2-0, 2-2, 3-2.
 
Οι σκόρερ του Παναθηναϊκού: Βουλγαράκης 3, Βράνιες 2, Δερμιτζάκης 1, Καφετζόπουλος 1.