29/7/11

Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Ελλάδα, 9-8 την Κίνα στον τελικό!


 Έγραψε ιστορία με ολόχρυσα γράμματα η εθνική ομάδα πόλο των γυναικών αφού νίκησε μέσα στη Σαγκάη την Κίνα με 9-8 και στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια για πρώτη φορά στην ιστορία της!

 Τα κορίτσια του αρχιτέκτονα αυτής της ασύλληπτης επιτυχίας, Γιώργου Μορφέση, είχαν πραγματοποιήσει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες και κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο τόσο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας όσο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ το 2010.
 Όμως αυτήν τη φορά έκαναν ακόμη ένα βήμα παραπάνω κατακτώντας την κορυφή του κόσμου, στην οποία και θα παραμείνουν έως το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα διεξαχθεί στη Βαρκελώνη το 2013!

 Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό ήταν και το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα που κατακτούμε ως Ελλάδα σε οποιοδήποτε ομαδικό άθλημα (ανδρών και γυναικών), κάτι που προσδίδει ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία στον άθλο των κορίτσαρων και κάνει το γυναικείο πόλο το πλέον πετυχημένο άθλημα στην ιστορία μας!

 Οι Αντιγόνη Ρουμπέση, Κική Λιόση, Γιούλη Λαρά, Άντι Μελιδώνη, Σταυρούλα Αντωνάκου, Άλκηστη Αβραμίδου,  Φιλιώ Μανωλιουδάκη,  Αγγελική Γερόλυμου, Αλεξάδρα Ασημάκη,  Χριστίνα Τσουκαλά,  Έλενα Κούβδου, Ηλέκτρα Ψούνη, Ελένη Γουλά και φυσικά το προπονητικό τιμ με επικεφαλής το Γιώργο Μορφέση έγραψαν ιστορία και βάζουν στο εξής ακόμη υψηλότερα τον πήχη των προσδοκιών ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου στους οποίους θα προκριθούμε μέσω του προολυμπιακού τουρνουά.

 Καθόλη τη διάρκεια της διοργάνωσης η Εθνική μας ομάδα έκανε επίδειξη δύναμης πιστοποιώντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρισκόταν τελευταία, ενώ και στον τελικό είχε το πάνω χέρι και τον απόλυτο έλεγχο απέναντι στη γηπεδούχο Κίνα. Μετά το ισόπαλο 2-2 του πρώτου οκταλέπτου οι ελληνίδες «γοργόνες» πήραν σταθερή διαφορά 2 και 3 τερμάτων μέχρι και τα τελευταία λεπτά του τελικού, όπου οι Κινέζες μείωσαν στο γκολ αλλά δεν κατάφεραν να πετύχουν την ολική ανατροπή, με το 9-8 υπέρ της Ελλάδας να μένει μέχρι το τέλος και να δίνει αυτό το χρυσό μετάλλιο στη χώρα μας!

 Τα οκτάλεπτα: 2-2, 0-2, 4-4, 2-1
 Τα γκολ του τελικού:
 Κίνα: Πινγκ Λιου 2, Ζι 1, Τενγκ 1, Γουάνγκ 2, Σονγκ 1, Σουν 1.
 Ελλάδα: Ασημάκη 3, Ρουμπέση 3, Μανωλιούδάκη 1, Μελιδώνη 1, Λιόση 1.

28/7/11

Επίσημα στον Παναθηναϊκό ο Πατ Καλάθης



Ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση του Πατ Καλάθη για τον επόμενο χρόνο. Ο Καλάθης (2.10) γεννήθηκε στη Φλόριντα των ΗΠΑ στις 12 Δεκεμβρίου 1985 και πριν από τρία χρόνια πέρασε τον Ατλαντικό για να αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μετά από δύο χρόνια στο Μαρούσι, πέρυσι φόρεσε τη φανέλα του Κολοσσού Ρόδου, για να υπογράψει φέτος συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.
«Νιώθω ευλογημένος που ανήκω στην οικογένεια του Παναθηναϊκού», δήλωσε ο Πατ Καλάθης από το Καρπενήσι όπου βρίσκεται για την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας. «Ήταν ένα όνειρό μου εδώ από τη στιγμή που άρχισα να παίζω στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια και είμαι πραγματικά ευτυχισμένος που μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω ένα όνειρό μου πραγματικότητα. Το να παίξω υπό τις οδηγίες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς είναι μεγάλη τιμή και είμαι σίγουρος ότι θα μάθω πολλά από αυτόν ως παίκτης. Θα… κατασκηνώσω στο γήπεδο, θα προσπαθήσω να βελτιωθώ δίπλα σε αυτό το τεχνικό επιτελείο και αυτούς τους παίκτες που ήδη βρίσκονται στον Παναθηναϊκό, ώστε να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα όσο γίνεται περισσότερο».
Ιδιαίτερη κάνει τη μεταγραφή για τον Πατ Καλάθη, η παρουσία του αδελφού του Νικ στον Παναθηναϊκό: «Το να αγωνιστούμε στην ίδια ομάδα με τον Νικ είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι κάτι που έχουμε ονειρευόμασταν και οι δύο από παιδιά, το να καταφέρουμε να παίξουμε μαζί, στην ίδια ομάδα, επαγγελματικά. Η οικογένειά μου είναι πραγματικά ενθουσιασμένη που θα ανήκουμε πλέον και οι δύο στον Παναθηναϊκό».
 
Από paobc.

 * Πρώτη μεταγραφή λοιπόν μετά τις αποχωρήσεις των Φώτση, Νίκολας, Σάτο(;) και τις ανανεώσεις των Τσαρτσαρή, Περπέρογλου για τον Εξάστερο. Πολλά ακούστηκαν για τους Γιαννακόπουλους που «διαλύουν» τον Αυτοκράτορα της Ευρώπης, αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμη. Μένουν ανοικτά κι άλλα θέματα με ανανεώσεις αλλά και νέες μεταγραφές. Σίγουρα ο μπασκετικός Παναθηναϊκός διανύει περίοδο κρίσης αλλά ελπίζουμε Γιαννακόπουλοι και Ομπράντοβιτς να ξανακάνουν το θαύμα τους...

Οντένσε - Παναθηναϊκός 1-1


 Ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί το 1-1 που πήρε στο "TRE-FOR Park" ο Παναθηναϊκός. Η ισοπαλία με γκολ εκτός έδρας είναι σίγουρα καλό αποτέλεσμα ενόψει της ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, ωστόσο υπάρχει μια μικρή απογοήτευση για την ισοφάριση της Οντένσε στο τέλος του αγώνα.

 Η εμφάνιση των πρασίνων ήταν μέτρια, όμως η ανωτερότητά του απέναντι στους δευτεραθλητές Δανίας σαφής. Με διακριθέντες τους Σεμπαστιάν Λέτο, που έκανε πολύ καλό ματς και φυσικά, πέτυχε το πολύτιμο εκτός έδρας γκολ, τον Σιμάο, που βρισκόταν παντού (μεγάλο λάθος αν τελικά φύγει), τον Κατσουράνη που ήταν επίσης θετικός με αρκετά τρεξίματα και τον Σπυρόπουλο που πραγματοποίησε μετά από καιρό καλή εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε, το το οποίο τον χρίζει φαβορί για την πρόκριση στα πλέι οφ του Champions League. Η οποία πρόκριση, όταν με το καλό σφραγιστεί σε έξη βράδια στο ΟΑΚΑ, θα φέρει 5,1 εκατομμύρια Ευρώ στα ταμεία, ποσό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας, ενώ αυτομάτως θα σημαίνει και απευθείας πρόκριση στους ομίλους του Europa League, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί από κει και πέρα για την υπέρβαση και την είσοδο στους ομίλους του Champions League.

 Οι Δανοί μπήκαν δυνατά στο ματς σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που ξεκίνησε αγχωμένος. Έτσι υπήρξε μια σχετική πίεση στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά αλλά η εστία του Τζόρβα δεν απειλήθηκε. Η ομάδα του Φερέιρα ισορρόπησε το ματς και είχε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ με το Λέτο, όταν στο 34' ο Αργεντινός με ωραία ατομική ενέργεια μπήκε μες στην περιοχή από αριστερά, ντρίμπλαρε τον τελευταία αμυντικό και σούταρε δυνατά, όμως ο τερματοφύλακας της Οντένσε απόκρουσε σε κόρνερ. Ό,τι δεν κατάφερε όμως ο παιχταράς τότε το πέτυχε με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου. Μετά από φάση διαρκείας στην περιοχή των γηπεδούχων η μπάλα στρώθηκε στο Λέτο, ο οποίος με ωραίο φαλτσαριστό σουτ την έστειλε στα δίχτυα για το 0-1.
 Δυστυχώς όμως ο Παναθηναϊκός λύγισε στην έντονη πίεση της Οντένσε, η οποία έφτασε στο τελικό 1-1 στο 90' με τον στόπερ Ρεγκίνιοσεν. Παρόλα αυτά ο Κουίνσι, που μπήκε αλλαγή στη θέση του Πετρόπουλου, θα μπορούσε να σκοράρει στο ντεμπούτο του στο 93', όταν ο Λέτο τον έβγαλε με μαγικό τρόπο σε τετ α τετ, όμως ο ανέτοιμος Νιγηριανός νικήθηκε από τον Βέσελ.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Οντένσε (Χένρικ Κλάουσεν): Βέσελ, Ρουντ, Αντρέασεν, Κρίστενσεν, Ουτάκα, Ρεγκίνιουσεν, Φαλκ (85' Χεγκ), Γιόνχανσον, Σόρενσεν, Μεντί (46' Γκίλσασον, 69' λ.τρ. Τζεμπά Τζεμπά), Καντρί.

 Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Τζόρβας, Βύντρα, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης, Σιμάο, Νίνης (77' Καραγκούνης), Μαρίνος, Λέτο, Πετρόπουλος (72' Κουίνσι).

 * Την Τρίτη είναι η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, στο οποίο αναμένεται να επιστρέψει ο Τζιμπρίλ Σισέ!

 * Τις 100 συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα συμπλήρωσε ο Γιώργος Καραγκούνης, αντικαθιστώντας το Νίνη στο 77'. Πέρυσι στη Δανία με την Κοπεγχάγη δεν είχε χρησιμοποιηθεί από το Ζεσουάλδο Φερέιρα, όμως φέτος και πάλι στη Δανία, με την Οντένσε αυτήν τη φορά ο Πορτογάλος πρόσφερε αυτήν την ευκαιρία στον «Τυπάρα».

27/7/11

Panathinaikos ξανά!


 Να γίνει ξανά Panathinaikos επιθυμεί ο πραγματικός πρέσβης της Ελλάδας στην Ευρώπη, όπου απόψε το βράδυ (21:00, Novasports 2) αντιμετωπίζει στη Δανία την Οντένσε, στο πρώτο ματς των προκριματικών του Champions League.

 Απουσίαζα στο εξωτερικό την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο πληροφορήθηκα για την κακή εμφάνιση της ομάδας στο Περιστέρι και το 0-0 κόντρα στον Ατρόμητο, στο υποτιθέμενο crash test ενόψει Οντένσε.
 Ο Φερέιρα ακόμη ψάχνει να βρει τη βασική ενδεκάδα, ο Βιτόλο είναι ανέτοιμος κι έχει τεθεί εκτός, ενώ οι Κουίντσι Αμπέγιε και Τοτσέ βρίσκονται στην αποστολή με τον πρώτο μάλιστα να αναμένεται να αγωνιστεί. Τέλος φαίνεται πως θα ξεκινήσουν στο αρχικό σχήμα οι Μαρίνος, Πετρόπουλος αντί των Καραγκούνη, Κλέιτον με τον «Κάρα» να έχει «κολλήσει» στις 99 εμφανίσεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα και να απέχει μόλις μία από τις 100 αλλά και 5 από τις 104 που έχει ο Νικοπολίδης.

 Κατά τα άλλα ο Ζάκε ήρθε στην Αθήνα το βράδυ της Τρίτης και ο 23χρονος Πορτογάλος μέσος της Σετούμπαλ θα αποτελέσει την 4 μεταγραφή του Παναθηναϊκού. Από την άλλη φαίνεται πως δυστυχώς θα συνεχιστούν οι αποχωρήσεις και δεν αναφέρομαι σε παίκτες όπως Δημούτσος, Λεοντίου, Μελίσσης, Μουν, Σεϊταρίδης, Πλεσί, αλλά στους Μπουμσόνγκ και Σιμάο. Και ειδικά ο Μοζαμβικανός θα είναι πολύ μεγάλη απώλεια, που δεν πρόκειται να καλυφθεί με το Ζέκα, ούτε καν με τον Κάστρο, τον κεντρικό χαφ της Πόρτο, που έχει μπει στο στόχαστρο του Φερέιρα.

 Πάμε λοιπόν για το εκτός έδρας γκολ και -τουλάχιστον- την ισοπαλία απόψε για να κάνουμε το πρώτο βήμα πρόκρισης στα πλέι οφ, όπου πλέον με λίγη τύχη θα βρεθούμε στους ισχυρούς ώστε να έχουμε πιθανότητες εισόδου στους ομίλους του Champions League.