16/6/12

2η αγωνιστική-4ος όμιλος: Ουκρανία-Γαλλία 0-2 / Σουηδία-Αγγλία 2-3

 

  Στην "Donbass Arena" του Ντόνετσκ διεξήχθη το πρώτο χρονικά ματς για τη 2η αγωνιστική του 4ου ομίλου μεταξύ της συνδιοργανώτριας Ουκρανίας του Μπλαχίν και της ανανεωμένης Γαλλίας του Μπλαν. 
 Με καθυστέρηση μιας ώρας λόγω τρομερής μπόρας οι δύο ομάδες συνέχισαν απ' το 4' όταν και ο ολλανδός διαιτητής Κάιπερς είχε προσωρινά διακόψει το παιχνίδι. Οι ουρανοί ξανάνοιξαν στο Ντόνετσκ, οι αστραπές κι οι κεραυνοί σταμάτησαν, τα νερά απορροφήθηκαν και η αναβολή του αγώνα, που ήταν προ των πυλών απετεύχθη, με τον αγώνα τελικώς να ολοκληρώνεται και να βρίσκει νικητές του Γάλλους και μάλιστα σχετικά εύκολα.

 Στο πρώτο ημίχρονο η Γαλλία είχε την υπεροχή, όμως έχασε μόλις 1-2 σημαντικές ευκαιρίες για γκολ, ενώ και η Ουκρανία είχε μια καλή στιγμή με τον Σεβτσένκο. Στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο οι τρικολόρ απέδειξαν έμπρακτα τη διαφορά κλάσης που χωρίζει τις δύο ομάδες, ο Ριμπερί ανέβασε την απόδοσή του, ο Μπενζεμά έδωσε τις ασίστ στα δύο γκολ, ο Μενέζ άνοιξε το σκορ με πανέμορφη ενέργεια στο 53' και αφού νωρίτερα είχε χάσει άλλες τρεις ευκαιρίες και ο Καμπάι με επίσης ωραία σουτ στο 56' σφράγισε τη νίκη για την ομάδα του, με την οποία οι Γάλλοι έγιναν το φαβορί για την πρόκριση στους «8», καθώς τελευταία αγωνιστική παίζουν με τους αποκλεισμένους Σουηδούς.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ουκρανία: Πιάτοβ, Γκούσεβ, Μιχάλικ, Χατσερίντι, Σέλιν, Τιμόστσουκ, Ναζαρένκο (60' Μιλέβσκι), Γιαρμολένκο (68' Αλίεβ), Κονοπλιάνκα, Βορόνιν (46' Ντέβιτς), Σεβτσένκο.
 Γαλλία: Λορίς, Ντεμπουσί, Ραμί, Μεξέ, Κλισί, Αλού Ντιαρά, Καμπάι (68' ΕμΒιλά), Νασρί, Μενέζ (73' Μαρτέν), Ριμπερί, Μπενζεμά (76' Ζιρού).


 Ματσάρα με διπλή ανατροπή και επικράτηση των «λιονταριών»

 Στο βραδινό ματς, που ξεκίνησε ένα τέταρτο μετά τον προκαθορισμένο χρόνο ένεκα τηλεοπτικών αναγκών, Σουηδία και Αγγλία έπαιζαν τα ρέστα τους για την πρόκριση.


 Στο "Olympic Stadium" του Κιέβου παρακολουθήσαμε το συναρπαστικότερο δεύτερο ημίχρονο έως τώρα στη διοργάνωση. Η Αγγλία ήταν μπροστά στο σκορ από το πρώτο ημίχρονο με την κεφαλιά-οβίδα του Κάρολ απ' τη σέντρα 50 μέτρων του Τζέραρντ στο 23'. Η Σουηδία έφτασε στη σπουδαία ανατροπή με αυτογκόλ του Τζόνσον (προσπάθησε να διώξει πάνω στη γραμμή το πλασέ του Μέλμπεργκ) στο 49' και κεφαλιά του Μέλμπεργκ στο 59', όμως τελικά τα «λιοντάρια» κατάφεραν όχι μόνο να ισοφαρίσουν με ένα φανταστικό σουτ του Γουόλκοτ στο 64', αλλά να πάρουν τη νίκη-μισή πρόκριση με το καλύτερο γκολ του Euro, ένα υπέροχο τακουνάκι του Γουέλμπεκ στο 78' από σέντρα του Γουόλκοτ, ο οποίος μπήκε αλλαγή και άλλαξε όλο το ματς.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Σουηδία: Ίσακσον, Γκράνβιστ (66' Λούστιγκ), Μέλμπεργκ, Γιόνας Όλσον, Μάρτιν Όλσον, Σβένσον, Σέλστρεμ, Λάρσον, Ελμ (81' Βίλχεμσον), Ιμπραΐμοβιτς, Ελμάντερ (79' Ρόζενμπεργκ).
 Αγγλία: Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Πάρκερ, Τζέραρντ, Μίλνερ (61' Γουόλκοτ), Γιανγκ, Γουέλμπεκ (90' Τσάμπερλεϊν), Κάρολ.

 Πλέον οι Άγγλοι αρκεί να μην ηττηθούν απ' τους φιλόδοξους Ουκρανούς ώστε να προκριθούν στα νοκ-άουτ, ενώ η 1η θέση θα κριθεί στη διαφορά τερμάτων, αν Άγγλοι και Γάλλοι ολοκληρώσουν με νίκες τη φάση των ομίλων.
 

15/6/12

2η αγωνιστική-3ος όμιλος: Ιταλία-Κροατία 1-1, Ισπανία-Ιρλανδία 4-0. Το μπλέξιμο της Ιταλίας και η Ισπανία των ρεκόρ!

 

 Ιταλία και Κροατία ήρθαν ισόπαλες 1-1 στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου, ενώ η Ισπανία έκανε εμφανή επίδειξη δύναμης νικώντας τη μαχητική Ιρλανδία με 4-0.

 Στο πρώτο χρονικά ματς στο "Municipal Stadium" του Πόζναν η Ιταλία μπήκε πολύ δυνατά, είχε την υπεροχή έναντι των Κροατών σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ στο 39' με καταπληκτική εκτέλεση φάουλ του κινητήριου μοχλού αυτής της ομάδας, Αντρέα Πίρλο.
 Η εικόνα όμως του β' ημιχρόνου ήταν διαφορετική, με την Κροατία να βελτιώνεται, τον ανύπαρκτο Μόντριτς του πρώτου ημιχρόνου να ανεβάζει στροφές και την ομάδα του Μπίλιτς να ισοφαρίζει με το τρίτο γκολ του Μάντζουκιτς στο 72' αλλά και να απειλεί τη Σκουάντρα Ατζούρα με ήττα. 
 Το τελικό 1-1 έστειλε τους Κροάτες στους 4 βαθμούς (μαζί με Ισπανία) και άφησε τους Ιταλούς στους 2. Πλέον την τελευταία αγωνιστική η Ιταλία θα πρέπει να νικήσει τους Ιρλανδούς (αλίμονο αν αυτοκτονήσει κόντρα στην ομάδα του Τραπατόνι) με όσα το δυνατόν περισσότερα γκολ και θα περιμένει να δει τι θα συμβεί στο άλλο ματς.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Κιελίνι, Μάτζο, Μαρκίζιο, Πίρλο, Τιάγκο Μότα (Μοντολίβο 63'), Τζακερίνι, Κασάνο (Τζοβίνκο 83'), Μπαλοτέλι (Ντι Νατάλε 70').
 Κροατία (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς, Πέρισιτς (Πράνιτς 68'), Μάντζουκιτς (Κράνιτσαρ 90+4'), Γέλαβιτς (Εντουάρντο 83').

 Επίδειξη δύναμης από Ισπανία - Ρεκόρ για Τόρες

 Την πρώτη της νίκη πέτυχε στο Euro η Ισπανία στην "PGE Arena" του Γκντανσκ πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης απέναντι στη μαχητική αλλά κλάσεις κατώτερη Ιρλανδία, της οποίας επικράτησε με 4-0. Δύο γκολ σημείωσε ο Τόρες (4', 70') και από ένα οι Σίλβα (49'), Φάμπρεγκας (83').

 Οι Ισπανοί ακόμη και με ισοπαλία με την Κροατία θα είναι πρώτοι στον όμιλο, αφού θα υπερτερούν στο goal average, εκτός κι αν οι Ιταλοί ξεπεράσουν κατά πολύ τους εαυτούς τους και νικήσουν την Ιρλανδία με 5(!) γκολ διαφορά. Μια ενδεχόμενη πάντως ισοπαλία στο Ισπανία - Κροατία θα φέρει σε πολύ δύσκολη θέση την ομάδα του Πραντέλι, μιας και θα πρέπει να νικήσει τους Ιρλανδούς του... Ιταλού Τραπατόνι με 3 γκολ διαφορά, ώστε να βρεθούν σε καλύτερη θέση απ' τους Κροάτες! Απ' την άλλη πλευρά η Ιρλανδία έγινε η πρώτη ομάδα που αποκλείστηκε μαθηματικά απ' τη φάση των ομίλων.

 Η Ισπανία των τελευταίων χρόνων έχει κατακτήσει τα πάντα και σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Κόντρα στους Ιρλανδούς ο Φερνάντο Τόρες με τα γκολ που πέτυχε έγινε ο 3ος σκόρερ στην ιστορία της Furia Roja πίσω απ' τους Βίγια και Ραούλ ξεπερνώντας τον θρυλικό Φερνάντο Ιέρο, ενώ παράλληλα πρώτος -μαζί με Βίγια- στα Euro.

 Άλλο ατομικό ρεκόρ σημειώθηκε απ' τον Ίκερ Κασίγιας, ο οποίος έφτασε τις 10 συμμετοχές σε τελική φάση Euro, ενώ κόντρα στην Κροατία θα ξεπεράσει τον Κορντίγια (επίσης, 10).

 Σε ομαδικά ρεκόρ, οι Ισπανοί άλλαξαν 860(!) πάσες, πραγματικά τρομακτικό ρεκόρ, ενώ μόνον ο Τσάβι είχε 127/136 σωστές μεταβιβάσεις, ξεπερνώντας το ρεκόρ του Κούμαν με 117! 

 Ακόμη, το 4-0 είναι η ευρύτερη νίκη της Ισπανίας σε τελικά Euro. 
 Μένει να δούμε αν οι Ισπανοί πετύχουν το ιδιότυπο τρεμπλ, δηλαδή συνεχείς κατακτήσεις Euro, Mundial και ξανά, Euro, που φυσικά, δεν έχει συμβεί ποτέ.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (65' Χάβι Μαρτίνεθ), Σίλβα, Ινιέστα (80' Καθόρλα), Τόρες (74' Φάμπρεγκας).
 Ιρλανδία: Γκίβεν, Ο' Σέι, Λέτζερ, Νταν, Γουόρντ, Άντριους, Γουίλαν (80' Γκριν), Νταφ (77' ΜακΚλίν), ΜακΓκίτι, Κοξ (46' Γουόλτερς), Κιν.

14/6/12

2η αγωνιστική-2ος όμιλος: Δανία-Πορτογαλία 2-3 / Ολλανδία-Γερμανία 1-2. Τα πιθανά σενάρια..

 

 Στο μεγάλο παιχνίδι του 2ου ομίλου, στο "Metalist Stadium" του Χάρκοβο, σε ένα πιθανό ζευγάρι τελικού μεταξύ δύο εκ των τριών φαβορί για την κατάκτηση του Euro, η Γερμανία επικράτησε πολύ εύκολα της Ολλανδίας 2-1 με 2 γκολ του σούπερ σκόρερ Μάριο Γκόμες και ουσιαστικά σφράγισε την πρόκρισή της στους «8» (θεωρητικά μόνον μπορεί να μπλεχτεί σε σενάριο τριπλής ισοβαθμίας). Από την άλλη πλευρά η Ολλανδία ηττήθηκε ξανά και πλέον πρέπει να νικήσει με 2 γκολ διαφορά την Πορτογαλία και παράλληλα η Δανία να ηττηθεί από τη Γερμανία, ώστε σε τριπλή ισοβαθμία με Δανούς, Πορτογάλους να έχει καλύτερο goal average και να προκριθεί εκείνη στα νοκ άουτ.

 Δυστυχώς οι Oranje είναι η έως τώρα απογοήτευση του τουρνουά. Μία ομάδα που διαθέτει εξαιρετικούς παίκτες στο ρόστερ της και ξεχειλίζει από ταλέντο, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο μετά τις πρώτες δύο αγωνιστικές, έχοντας ισάριθμες ήττες και μόλις 1 γκολ ενεργητικό και μια ανάσα απ' τον πρόωρο αποκλεισμό. Ο Ρόμπεν φαίνεται σκασμένος, ο Αφελάι επηρεασμένος απ' τη μακρόχρονη απουσία του (αλήθεια, γιατί παίζει βασικός;), ο Χούντελαρ χρησιμοποιείται ελάχιστα και οι δύο κόφτες που χρησιμοποιεί ο Μάαρβαϊκ (Φαν Μπόμελ, Ντε Γιονγκ) πιθανώς να καθυστερούν την ανάπτυξη των Ολλανδών, κάτι που θα μπορούσε να πετύχει ένας πιο επιθετικογενής χαφ όπως ο Φαν ντερ Φάαρτ. 

 Πλέον οι Ολλανδοί πρέπει να νικήσουν τους Πορτογάλους με τουλάχιστον 2 γκολ διαφορά και παράλληλα οι Δανοί να ηττηθούν έστω με ένα γκολ απ' τους Γερμανούς, ώστε οι Oranje να πάρουν την πρόκριση σε τριπλή ισοβαθμία. Απ' την άλλη το φαβορί της διογάνωσης, τα πάντσερ έφτασαν στο 2χ2, όμως μαθηματικά τουλάχιστον δεν πήραν την πρόκριση, αφού ενδέχεται να υπάρξει τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή, αν χάσουν απ' τη Δανία και η Πορτογαλία νικήσει την απογοητευτική Ολλανδία. Ακόμη κι αυτό να συμβεί βέβαια, θα έχουν τον πρώτο λόγο για πρόκριση, καθώς βρίσκονται ήδη με θετικό πρόσημο αντίθετα με τους έτερους διεκδικητές της μίας εκ των δύο θέσεων που οδηγούν στα νο άουτ.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ολλανδία: Στέκλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Χάιτινχα, Ματάισεν, Βίλεμς, Φαν Μπόμελ (46' Φαν ντερ Φααρτ), Νάιτζελ ντε Γιονγκ, Σνάιντερ, Ρόμπεν (83' Κάουτ), Αφελάι (46' Χούντελααρ), Φαν Πέρσι.
 Γερμανία: Νόιερ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Μπάντστουμπερ, Λαμ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Εζίλ (80' Κρόος), Μίλερ (92' Μπέντερ), Ποντόλσκι, Γκόμες (72' Κλόζε).


 Σπουδαίο ματς με νικητή την Πορτογαλία στο φινάλε

 Στο παιχνίδι που άνοιξε χρονικά την αυλαία της 2ης αγωνιστικής στο 2ο όμιλο, στην "Arena Lviv" στο Λβιβ, η Πορτογαλία νίκησε με 3-2 τη Δανία και μπήκε στο κόλπο της πρόκρισης. Σε ένα συναρπαστικό ματς, οι Πορτογάλοι προηγήθηκαν με 2-0 νωρίς, με τα γκολ των Πέπε στο 24' και Ποστίγκα στο 36', όμως οι Δανοί μείωσαν σε 1-2 με τον Μπέντνερ στο 41' και κατάφεραν να ισοφαρίσουν ξανά με τον υψηλόσωμο στράικερ στο 80'. Στο 87' ο Βαρέλα, που μπήκε αλλαγή όπως και στο πρώτο ματς, πέτυχε το νικητήριο γκολ για τους Ίβηρες, οι οποίοι πλέον βρίσκονται κοντά στην πρόκριση στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Αρκεί να μη χάσουν από τους Ολλανδούς και οι Δανοί βεβαίως να μη νικήσουν τους Γερμανούς ή έστω, με δεδομένη την επικράτηση των πάντσερ επί των Σκανδιναβών, να ηττηθούν από τους Oranje με μόλις ένα γκολ διαφορά.
 Το ζητούμενο για την Πορτογαλία είναι να πάρει μπρος ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που απόψε ήταν σε πολύ κακή βραδιά και παραλίγο να χριζόταν μοιραίος για την ομάδα του, αν δεν υπήρχε ο λυτρωτής Βαρέλα, που λύγισε στο φινάλε τους αξιέπαινους μαχητές Δανούς.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Δανία: Άντερσεν, Γιάκομπσεν, Κίερ, Άγκερ, Σίμον Πόουλσεν, Κβίστ, Ζίμλινγκ (16' Γιάκομπ Πόουλσεν), Έρικσεν, Ρόμενταλ (60' Μίκελσεν), Κρον-Ντέλι (90' Σόνε), Μπέντνερ.
 Πορτογαλία: Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Μπρούνο Άλβες, Πέπε, Κοεντράο, Βελόζο, Μεϊρέλες (87' Βαρέλα), Μοουτίνιο, Νάνι (89' Ρολάντο), Κ. Ρονάλντο, Ποστίγκα (64' Νέλσον Ολιβέιρα).

13/6/12

Ελλάδα - Τσεχία 1-2, τζάμπα ήττα, για νίκη-πρόκριση στον τελικό με Ρωσία η Εθνική

 

 Η Ελλάδα δεν έμαθε απ' το πάθημα του πρώτου ματς με τους Πολωνούς, δέχτηκε το πιο γρήγορο 2-0 στην ιστορία των Euro απ' την Τσεχία και μετά τρέχοντας να μαζέψει τα ασυμμάζευτα μείωσε απλώς σε 1-2. Τραγικοί οι Χολέμπας-Χαλκιάς, έδωσαν τζάμπα γκολ στους μετριότατους Τσέχους. Τη νίκη-πρόκριση στον τελικό με τη Ρωσία θα ψάξει πλέον η Εθνική μας.

 Δυστυχώς η Ελλάδα πλήρωσε ακόμη ένα κακό ξεκίνημα στο δημοτικό γήπεδο Βρότσλαβ, δέχτηκε το πιο γρήγορο 2-0 στην ιστορία των Euro και τελικά ηττήθηκε 2-1 από μία επιεικώς μέτρια Τσεχία. Δώρα στην ομάδα του Μπίλεκ τα γκολ (Γιράτσεκ, Πίλαρ) απ' τους Χολέμπας (κάναμε αγώνα δρόμου για να τον ελληνοποιήσουμε, λες και η θέση του αριστερού μπακ είναι τόσο σημαντικά και ενώ υπάρχουν Τζαβέλας, Σπυρόπουλος αλλά και Τοροσίδης) και Χαλκιά στο 3' και 6' με τα οποία ουσιαστικά κρίθηκε το ματς. Τουλάχιστον ο Χαλκιάς είχε την ευθιξία (αφού μας κατέστρεψε βέβαια) να αποχωρήσει απ' το παιχνίδι. 
 Αφού έπεσε ο ρυθμός του ματς, το ημίχρονο έληξε 0-2, με την Ελλάδα να μπαίνει δυνατά στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο. Στο 53' ήταν η σειρά μας να σταθούμε τυχεροί, όταν μια κακή μπαλιά του Σαμαρά βγήκε... ασίστ του Τσεχ στον Γκέκα. Ο τερματοφύλακας της Τσέλσι έκανε τραγικό για την αξία του λάθος και ο έλληνας επιθετικός που είχε περάσει στο ματς αντί του Φωτάκη στο 46' πλάσαρε εύστοχα στην κενή εστία για το 1-2. 
 Η συνέχεια δυστυχώς δεν ήταν ανάλογη, καθώς η «πίεση» από πλευράς Ελλάδας ήρθε με απίστευτες γιόμες του Κατσουράνη απ' την άμυνα(!) προς τους Σαμαρά-Γκέκα, οι οποίες εξουδετερώνονταν απ' την καλοστημένη τσέχικη άμυνα. Ουσιαστικά μεγάλη στιγμή για το 2-2 δεν υπήρξε ποτέ και πλέον η Εθνική μας πάει για τον τελικό με τη Ρωσία, όπου αν καταφέρει να νικήσει τους πολύ καλούς μεν γερασμένους δε Ρώσους, αυτομάτως παίρνει την πρόκριση για τους «8».

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ελλάδα (Σάντος): Χαλκιάς (23' Σηφάκης), Τοροσίδης, Χολέμπας, Κυρ. Παπαδόπουλος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μανιάτης, Φωτάκης (46' Γκέκας), Σαλπιγγίδης, Φορτούνης (71' Μήτρογλου), Σαμαράς.

 Τσεχία (Μπίλεκ): Τσεχ, Γκέμπρε Σελάσι, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι, Χούμπσμαν, Πλάζιλ, Γιράτσεκ, Ροζίτσκι (46' Κόλαρ, 90' Ραϊτόλαρ), Πίλαρ, Μπάρος (64' Πέχαρτ).

 * Στο άλλο ματς του ομίλου, ένα από τα καλύτερα έως τώρα στη διοργάνωση Πολωνία και Ρωσία ήρθαν ισόπαλες 1-1. Η Ρωσία προηγήθηκε με τον Ντζαγκόεβ, που έφτασε τα 3 γκολ σε 2 ματς, ενώ η συνδιοργανώτρια ισοφάρισε με υπέροχο γκολ του Μπλαστσικόφσκι. Το σημαντικό για εμάς, που πρέπει να εκμεταλλευτούμε στον τελικό του Σαββάτου είναι το γεγονός ότι η εξαιρετική επιθετικά Ρωσία κλατάρει μετά το 70', κάτι που παραλίγο να της στοιχίσει χθες, αν οι Πολωνοί ήταν πιο εύστοχοι. Αν λοιπόν με καλή άμυνα και λίγη τύχη κρατήσουμε το μηδέν μέχρι το 60-65', πιστεύω ότι έχουμε τύχει να πάρουμε το ματς και την πρόκριση στα νοκ-άουτ, μαζί με το νικητή του άλλου ματς ή με τους Ρώσους, αν Τσεχία-Πολωνία λήξει ισόπαλο.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Πολωνία: Τίτον, Πίστσεκ, Βασιλέβσκι, Περκίς, Μπένις, Ντούντκα (74' Μιερζεγέβσκι), Πολάνσκι (85' Ματούστσικ), Μουράβσκι, Μπλαστσικόβσκι, Ομπράνιακ, Λεβαντόβσκι.
 Ρωσία: Μαλαφέεβ, Ανιουκόβ, Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόβ, Ντενίσοβ, Σιρόκοβ, Ζιριάνοβ, Ντζαγκόεβ (79' Ιζμάιλοβ), Αρσάβιν, Κερζακόβ (70' Παβλιουτσένκο).

 

12/6/12

1η αγωνιστική-4ος όμιλος: Γαλλία-Αγγλία 1-1 / Ουκρανία-Σουηδία 2-1

 

 Στο καλύτερο ματς έως τώρα στο Euro η συνδιοργανώτρια Ουκρανία νίκησε με ανατροπή τη Σουηδία με δύο γκολ του τεράστιου Αντρέι Σεβτσένκο και ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση. Στο πρώτο χρονικά παιχνίδι του ομίλου Γαλλία και Αγγλία εμφανώς δε θέλησαν να ρισκάρουν μένοντας στο 1-1.

 Κακοποίηση του ποδοσφαίρου για την... ασφάλεια του «χ»

 Στο ματς που άνοιξε την αυλαία του 4ου και τελευταίου ομίλου, στο μεγάλο παραδοσιακό ευρωπαϊκό ντέρμπι Γαλλία και Αγγλία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1. 
 Πριν τη σέντρα οι ανανεωμένοι Γάλλοι του Λοράν Μπλαν ήταν το φαβορί απέναντι στην ομάδα του Ρόι Χότζον των πολλών και σημαντικών απουσιών (Φέρντιναντ, Κέιχιλ, Λάμπαρντ, Μπάρι, Ρούνεϊ). Πράγματι στο χορτάρι του Donbass Arena στο Ντόνετσκ οι «τρικολόρ» πατούσαν καλύτερα και είχαν τον έλεγχο των κινήσεων. Η Αγγλία όμως με καρφωτή κεφαλιά του Λέσκοτ (τρομερή σεζόν με τη Σίτι) άνοιξε το σκορ στο 30'. Πριν το ημίχρονο πάντως και συγκεκριμένα στο 39' ο Νασρί (και πάλι παίκτης της πρωταθλήτριας Αγγλίας) με καταπληκτικό μακρινό σουτ έκανε το 1-1.
 Στο δεύτερο ημίχρονο και όσο περνούσε η ώρα οι δύο αντίπαλοι κακοποιώντας το ποδόσφαιρο, εμφανώς πήγαιναν προς την «ασφάλεια» του 1-1, ώστε να μοιραστούν τους βαθμούς. Κάτι που έγινε εν τέλει με το τελευταίο σφύριγμα του Ιταλού Ριτσόλι.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Γαλλία: Λορί, Ντεμπουσί, Ραμί, Μεξέ, Εβρά, Νασρί, Καμπάι (84' Μπεν Αρφά), Α. Ντιαρά, Μαλουντά (85' Μαρτέν), Ριμπερί, Μπενζεμά.

 Αγγλία: Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Πάρκερ (78' Χέντερσον), Τζέραρντ, Τσάμπερλεϊν (77' Ντεφόε), Μίλνερ, Γιανγκ, Γουέλμπεκ (90+1' Γουόλκοτ).


 Απόλυτο respect στον τεράστιο Andriy Shevchenko

  Στο βραδινό ματς του 4ου ομίλου και πιθανώς το καλύτερο έως τώρα στο Euro, η Ουκρανία νίκησε με ανατροπή τη Σουηδία με 2 κεφαλιές του 36χρονου Αντρέι Σεβτσένκο, έσπασε την «κατάρα» των γηπεδούχων στις πρεμιέρες και ελπίζει σε πρόκριση στους «8».

 Ουκρανία και Σουηδία έπαιξαν ανοικτό, επιθετικό ποδόσφαιρο και μας χάρισαν το ωραιότερο ματς (μαζί με το Ισπανία-Ιταλία) του Euro έως τώρα. Οι συνδιοργανωτές Ουκρανοί του θρυλικού Ολέγκ Μπλαχίν στον πάγκο αλλά και του ζωντανού θρύλου Αντρέι Σεβτσένκο στο βασικό σχήμα, αν και βρέθηκαν πίσω στο σκορ από τη Σουηδία με το γκολ του... περισσότερο σταρ αντί ποδοσφαιριστή Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο 52', κατάφεραν με 2 φοβερές κεφαλιές του 36χρονου σούπερ σκόρερ να γυρίσουν το παιχνίδι και να πανηγυρίσουν τη σπουδαία νίκη στην πρώτη τους παρουσία σε τελική φάση Euro.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ουκρανία: Πιάτοβ, Γκούσεβ, Μιχάλικ, Χατσερίντι, Σέλιν, Τιμόστσουκ, Γιαρμολένκο, Κονοπλιάνκα (93' Ντέβιτς), Ναζάρενκο, Βόρονιν (85' Ροτάν), Σεβτσένκο (81' Μιλέβσκι).

 Σουηδία: Ισακσόν, Λούστιγκ, Μέλμπεργκ, Γκράνκβιστ, Όλσον, Ελμ, Σέλστρεμ, Σεμπάστιαν Λάρσον (68' Βίλχεμσον), Τόιβονεν (62' Άντερς Σβένσον), Ιμπραΐμοβιτς, Ρόσενμπεργκ (71' Ελμάντερ).

 * Η δεύτερη αγωνιστική θα κρίνει πολλά στον 4ο όμιλο, καθώς η Γαλλία ουσιαστικά αντιμετωπίζει με την πλάτη στον τοίχο την Ουκρανία και θέλει μόνο τη νίκη για να ελπίζει σε πρόκριση, ενώ Αγγλία και Σουηδία ξέρουν ότι ο χαμένος στη μεταξύ τους αναμέτρηση αποκλείεται πρόωρα από τη διοργάνωση.

11/6/12

1η αγωνιστική-3ος όμιλος: Ισπανία-Ιταλία 1-1, Ιρλανδία-Κροατία 1-3

 Με ένα μεγάλο παιχνίδι, που έληξε ισόπαλο μεταξύ Ισπανίας και Ιταλίας άνοιξε η αυλαία στον 3ο όμιλο του Euro, ενώ στο έτερο ματς η Κροατία νίκησε με 3-1 την Ιρλανδία και τέθηκε επικεφαλής στην προσπάθεια να μπει σφήνα στους δύο ισχυρούς για την πρόκριση στα νοκ άουτ.

 Spaghetti Western χωρίς νικητή! (vds)

 Στο Arena Gdansk Ισπανία και Ιταλία ήρθαν ισόπαλες 1-1 στην πρεμιέρα του 3ου ομίλου. Σε ένα σπουδαίο ματς αντάξιο της ιστορίας των ομάδων, αλλά και "περίεργο", αφού η μεν Ισπανία κατέβηκε χωρίς κλασικό φορ "αλά Μπαρτσελόνα", με τους Φάμπρεγκας, Σίλβα να εναλλάσσονται στην κορυφή της επίθεσης, η δε Ιταλία για πρώτη φορά στην ιστορία της με σύστημα 3-5-2 και τον... Ντε Ρόσι κεντρικό αμυντικό, οι δύο μεγάλοι του ομίλου αλληλοεξουδετερώθηκαν, με αποτέλεσμα να βρίσκονται πίσω απ' την Κροατία, η οποία δεν έπεσε θύμα έκπληξης απ' την Ιρλανδία του Τραπατόνι.

 Χωρίς επιθετικό η ομάδα του Ντελ Μπόσκε έμοιαζε εντελώς ακίνδυνη, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που δέχτηκε το γκολ από τον τεράστιο επιθετικό Αντόνιο ντι Νατάλε, που αντικατέστησε τον Μπαλοτέλι κι άνοιξε το σκορ στο 60' για την Squadra Azzurra. Στο σημείο εκείνο σα να... τσαντίστηκε η Furia Roja, βγήκε αμέσως μπροστά και με το γνωστό παιχνίδι της με τις συνεχείς πάσες προσπάθησε να διασπάσειθ την ιταλική άμυνα. Για καλή τύχη του ισπανού προπονητή, ο Φάμπρεγκας πετάχτηκε στην πλάτη της ιταλικής άμυνας μετά από εκπληκτική κάθετη πάσα του Σίλβα και νίκησε τον Μπουφόν για το γρήγορο 1-1 στο 64'.
 Πριν τα δύο γκολ, που έκριναν και το ματς, η Ιταλία έπαιξε καλύτερα από την πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου προς έκπληξη πολλών που την περίμεναν σε παθητικό ρόλο. Είχε περισσότερες ευκαιρίες με τον Κασίγιας να σώζει την ομάδα του σε δυο τρεις καίριες στιγμές.
 Μετά την ισοφάριση όμως η Ισπανία ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων, επανέκτησε την κατοχή και από τη στιγμή που πέρασε στο ματς ο Τόρες αντί του σκόρερ, έγινε πιο απειλητική, με το φορ της Τσέλσι να χάνει δύο πολύ καλές ευκαιρίες για την ανατροπή.
 Η Ιταλία σε μία απ' τις λιγοστές φάσεις στο β' ημίχρονο έχασε μεγάλη ευκαιρία με τον Ντι Νατάλε να πάρει εκείνη το ματς, αλλά και με τον Μπαλοτέλι, που πριν αντικατασταθεί έχασε τετ α τετ, όταν καθυστέρησε υπερβολικά μην αποφασίζοντας να σουτάρει ή να πασάρει, με τον Ράμος να τον κυνηγάει και τελικά να τον κόβει την τελευταία στιγμή.
 Το 1-1 είναι δίκαιο με βάση τη συνολική εικόνα του αγώνα, Ισπανία και Ιταλία μας πρόσφεραν σίγουρα το ματς της διοργάνωσης έως τώρα και αν δεν την πατήσουν απ' τους φιλόδοξους Κροάτες θα περάσουν χέρι-χέρι στους «8».

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Σίλβα (64' Νάβας), Ινιέστα, Φάμπρεγας (74' Τόρες).
 Ιταλία: Μπουφόν, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Κιελίνι, Μάτζο, Μαρκίζιο, Πίρλο, Τιάγκο Μότα (90' Νοτσερίνο), Τζακερίνι, Κασάνο (65' Τζοβίνκο), Μπαλοτέλι (56' Ντι Νατάλε).


 Είχε όρεξη η Ιρλανδία, το ταλέντο όμως των Κροατών έκρινε το ματς

 Στο "Municipal Stadium" η Ιρλανδία του Τραπατόνι, που εξέπληξε με την πορεία της στα προκριματικά και την πρόκρισή της στην τελική φάση του Euro 2012, προσπάθησε, θέλησε αλλά δεν μπόρεσε να κάνει την έκπληξη στην 1η αγωνιστική του 3ου ομίλου, καθώς υπέκυψε στην ανωτερότητα των Κροατών.

 Η Κροατία, μια φιλόδοξη ομάδα με πλούσιο ταλέντο και σπουδαίους μπαλαδόρους, απ' τη μέση και μπροστά ήταν τουλάχιστον μία κλάση πάνω απ' τους ορεξάτους Ιρλανδούς, που έτρεξαν πολύ, πάλεψαν αλλά δεν τα κατάφεραν, ενώ στάθηκαν και άτυχοι δεχόμενοι τα τρία γκολ στο 2', στο 43' και στο 47'!

 Ο Μάντζουκιτς της Βόλφσμπουργκ πέτυχε τα 2 γκολ για την ομάδα του Μπίλιτς, ενώ ο Γέλαβιτς που πραγματοποίησε εξαιρετικό φίνις με την Έβερτον, το άλλο. Προσωρινά είχε ισοφαρίσει για τους Ιρλανδούς, που αποτελούνται από παίκτες που αγωνίζονται στην Αγγλία, ο στόπερ της Λέστερ, Λέτζερ.

 Η Κροατία ξεκίνησε με νίκη αλλά το βασικότερο είναι ότι τέθηκε επικεφαλής σε όμιλο με αντιπάλους την Ισπανία και την Ιταλία, όπου αν καταφέρει να νικήσει έναν εκ των δύο αυτομάτως προκρίνεται εκείνη αντί των μεγάλων του 3ου ομίλου.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ιρλανδία: Γκίβεν, Ο'Σέι, Σεντ Λέτζερ, Ρίτσαρντ Νταν, Γουόρντ, Γουίλαν, Άντριους, ΜακΓκίτι (54' Κοξ), Νταφ, Ρόμπι Κιν (75' Σέιν Λονγκ), Ντόιλ (53' Γουόλτερς).
 Κροατία: Πλετίκοσα, Σρνα, Τσόρλουκα, Σίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς, Μόντριτς, Ράκιτιτς (92' Ντούιμοβιτς), Πέρισιτς (89' Εντουάρντο), Μάντζουκιτς, Γέλαβιτς (72' Κράνιτσαρ).

10/6/12

1η αγωνιστική-2ος όμιλος: Ολλανδία - Δανία 0-1 / Γερμανία - Πορτογαλία 1-0

 Θύμα πρώτης μεγάλης έκπληξης στο Euro έπεσαν οι Ολλανδοί γνωρίζοντας την ήττα απ' τους Δανούς, ενώ οι Γερμανοί ξεκίνησαν με νίκη κόντρα στους Πορτογάλους χωρίς ωστόσο να είναι καλύτεροι, στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου, που διασταυρώνεται με τον 1ο, της Εθνικής μας.



  Η Ολλανδία παραδοσιακά συγκαταλέγεται στις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης αλλά και του κόσμου. Με σπουδαίους παίκτες, ιδιαίτερα καταρτισμένους τεχνίτες της μπάλας, οι Oranje παίζουν πάντοτε επιθετικό ποδόσφαιρο, όμως ανέκαθεν είχαν σοβαρό πρόβλημα στην άμυνα. Με επιθετικούς προσανατολισμούς και κέντρο-επίθεση φωτιά απ' τη μία, αλλά μέτριους ατομικά παίκτες και κακή αμυντική λειτουργία απ' την άλλη, που αποτελούν το αγκάθι κάθε φορά στο δρόμο προς την κορυφή.

 Έτσι και στην πρεμιέρα του 2ου ομίλου. Κόντρα στη Δανία, η εθνική ομάδα της Ολλανδίας ήταν το απόλυτο φαβορί, καθώς και ποιοτικότερο ρόστερ διαθέτει από αυτό των Σκανδιναβών και κυρίως, πριν ξεκινήσει το Euro δινόταν ως τρίτο φαβορί για την κατάκτησή του πίσω από Ισπανία, Γερμανία (μαζί στον όμιλο). 
 Μες στο χορτάρι του "Metalist Stadium" στο Χάρκοβο η ομάδα του Φαν Μάαρβαϊκ ξεδίπλωσε τις επιθετικές αρετές της κι έχασε πάμπολλες ευκαιρίες για να πετύχει με το καλημέρα μια μεγάλη νίκη, όμως η μπάλα δεν ήθελε να μπει, με αποτέλεσμα το γκολ του επιθετικού της Μπρόντμπι, Κρον-Ντέλι στο 24' να δώσει την τεράστια, ανέλπιστη νίκη στους Δανούς, οι οποίοι ήταν οι θύτες της πρώτης μεγάλης έκπληξης στη διοργάνωση. 
 Στον πλέον αμφίρροπο όμιλο, το 2ο, που είχε ονομαστεί "όμιλος του θανάτου", η Δανία αναμενόταν να παίξει ρόλο ρυθμιστή για Ολλανδούς, Γερμανούς και Πορτογάλους, όμως με το τρίποντο αυτό βάζει πλώρη για πρόκριση στους «8».

 Ολλανδία - Δανία 0-1
 Γήπεδο: "Metalist Stadium", Χάρκοβο
 Διαιτητής: Ντάμιρ Σκόμινα (Σλοβενία)

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ολλανδία: Στέκλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ (84' Κάιτ), Χάιτινχα, Φλάαρ, Βίλεμς, Φαν Μπόμελ, Νάιτζελ ντε Γιονγκ (71' Φαν ντερ Φάαρτ), Σνάιντερ, Ρόμπεν, Αφελάι (71' Χούντελααρ), Φαν Πέρσι.
 Δανία: Άντερσεν, Γιάκομπσεν, Κιέρ, Άγκερ, Σίμον Πόουλσεν, Κβιστ, Ζίμλινγκ, Έρικσεν (74' Σόνε), Ρόμενταλ (83' Μίκελσεν), Κρον-Ντέλι, Μπέντνερ.


 Ξεκίνησαν με νίκη χωρίς να είναι καλύτεροι οι Γερμανοί

 Στο άλλο ματς του ομίλου, Γερμανία και Πορτογαλία ήξεραν ότι μετά την ήττα της Ολλανδίας, ο νικητής στο μεταξύ τους ματς θα κέρδιζε ισχυρό προβάδισμα για πρόκριση στις νοκ άουτ φάσεις. Η Γερμανία, που παρουσιάστηκε κουρασμένη ή καλύτερα όχι τόσο φρέσκια όσο η Πορτογαλία, κατάφερε με γκολ του σούπερ σκόρερ Μάριο Γκόμεζ στο 72' να ξεκινήσει ιδανικά στο τουρνουά και να πάρει σαφές προβάδισμα πρόκρισης έναντι Πορτογάλων, Ολλανδών.
 Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε ακόμη ένα ματς με την Εθνική του ομάδα ήταν μέτριος, όμως οι Πορτογάλοι δεν άξιζαν την ήττα, καθώς είχαν δύο δοκάρια, περισσότερες ευκαιρίες απ' τους Γερμανούς, αλλά και ένα πέναλτι που κακώς δεν τους δόθηκε.

 Γήπεδο: "Arena Lviv", Λβιβ
 Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Γερμανία: Νόιερ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Μπάντστουμπερ, Λαμ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Εζίλ (87' Κρόος), Μίλερ (94' Μπέντερ), Ποντόλσκι, Γκόμεζ (80' Κλόζε).
 Πορτογαλία: Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Μπρούνο Άλβες, Πέπε, Κοεντράο, Βελόζο, Μεϊρέλες (82' Βαρέλα), Μοουτίνιο, Νάνι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Ποστίγκα (70' Νέλσον Ολιβέιρα).

 * Πλέον τα ματς της 2ης αγωνιστικής αναμένονται σαν τελικοί, αφού οι Ολλανδοί παίζουν με την πλάτη στον τοίχο κόντρα στους Γερμανούς (πιο δύσκολη αποστολή δεν υπήρχε), ενώ και οι Πορτογάλοι, επίσης με την πλάτη στον τοίχο θα αντιμετωπίσουν τους Δανούς, που με ισοπαλία και μη νίκη των Ολλανδών, θα βρεθούν αγκαλιά με την πρόκριση.