8/7/10

Γερμανία - Ισπανία 0-1, με γκολ του Πουγιόλ οι Ισπανοί προκρίθηκαν για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Μουντιάλ, όπου θα αντιμετωπίσουν την Ολλανδία


 Στον δεύτερο ημιτελικό του "Ντούρμπαν Στέιντιουμ" η Ισπανία με την καρφωτή κεφαλιά του Πουγιόλ στο 73' έλυσε την κλειστή άμυνα των Γερμανών, προκρίθηκε δίκαια -για πρώτη φορά στην ιστορία της- στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ επί μίας πολύ κακής Γερμανίας και την Κυριακή στο Γιοχάνεσμπουργκ θα διεκδικήσει για 1η φορά στην ιστορία της το τρόπαιο (όπως βέβαια θα κάνει και η Ολλανδία)!

 Οι Γερμανοί απόψε ήταν τραγικοί. Σε αντίθεση με ότι είχαμε δει μέχρι τώρα, ο Λεβ αποφάσισε να παίξει αμυντικά. Δεν λέω όχι, αφενός έλειπε ο Μίλερ (φάνηκε πολύ η απουσία του), ο οποίος οργάνωνε μαζί με τον Οζίλ το παιχνίδι των Γερμανών και αφετέρου η Ισπανία είναι ανώτερη ομάδα, αλλά οι Γερμανοί το παράκαναν. Έπαιζαν εκνευριστικά αμυντικά, με όλους τους παίχτες πίσω από την μπάλα (και τον Κλόζε!), έδιναν χώρους στους Ισπανούς και περίμεναν υπομονετικά να βρουν την κόντρα επίθεση.
 Η Ισπανία από την αρχή ανέλαβε πρωτοβουλίες, είχε τον έλεγχο και την κατοχή μπάλας, αλλά για μία ακόμη φορά δυσκολευόταν να δημιουργήσει ευκαιρίες. Μία προβολή του Βιγια και μία κεφαλιά του Πουγιόλ ήταν όλες κι όλες οι φάσεις του πρώτου ημιχρόνου.
 Στο δεύτερο ημίχρονο η Ισπανία συνέχισε υπομονετικά να γυρνάει τη μπάλα και να ψάχνει τις προϋποθέσεις για το γκολ. Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο έκαναν πολύ δουλειά και προσπαθούσαν να βρουν το Βίγια. Ο Λεβ έκανε δύο αλλαγές περνώντας Γιάνσεν και Κρος αντί Μπόατενγκ και Τροχόφσκι. Με τον δέυτερο μάλιστα έκανε ακόμη πιο αμυντική μία ομάδα που μέχρι τότε δεν έκανε τίποτα άλλο από το να αμύνεται...
 Στο 73' ήρθε η λύτρωση - δικαίωση για την Ισπανία με τρόπο όμως που δεν περίμεναν οι Γερμανοί. Με στημένη φάση δηλαδή! Ο Τσάβι εκτέλεσε το κόρνερ και ο Πουγιόλ αφού έκανε τρομερή κίνηση, με φόρα και δύναμη πήρε την κεφαλιά και έκανε το 0-1. Ο Λεβ αμέσως ρίσκαρε βγάζοντας τον Κεντίρα (ο καλύτερος των Γερμανών και ο μόνος που μάρκαρε) και βάζοντας τον Γκόμεζ. Αναμενόμενα οι Γερμανοί βγήκαν μπροστά, οι Ισπανοί υποχώρησαν και τα τεευταία λεπτά είχαν ενδιαφέρον, μιας και η Γερμανία έδειξε ότι σαφώς και είχε τις δυνατότητες να χτυπήσει το ματς από νωρίτερα...
 Ο Ντελ Μπόσκε έκανε σταδιακά τις αλλαγές του, για να κερδίζει χρόνο και να σπάει το ρυθμό, η Γερμανία δεν έχασε κάποια μεγάλη ευκαιρία και το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος για να φέρει την Ισπανία στον πρώτο τελικό Μουντιάλ της ιστορίας της και τη Γερμανία στον μικρό τελικό απέναντι στην Ουρουγουάη.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Φρίντριχ, Μερτεσάκερ, Μπόατενγκ (52' Γιάνσεν), Κεντίρα (81' Γκόμεζ), Σβαινστάϊγκερ, Τροχόφσκι (62' Κρόος), Οζίλ, Ποντόλσκι, Κλόζε.
 
 Ισπανία: Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάμπι Αλόνσο (Μαρτσένα), Τσάβι, Ινιέστα, Πέδρο (86' Σίλβα), Βίγια (81' Τόρες).


 * Καμία σχέση η σημερινή Γερμανία με αυτή που απολαύσαμε μέχρι τώρα στο Μουντιάλ. Έπαιξε εκνευριστικά αμυντικά και αδίκησε πάνω απ' όλα τον εαυτό της. Από την άλλη η Ισπανία έπαιξε για μία ακόμη φορά αυτό το εκπληκτικό passing game με διαρκή κυκλοφορία, κατοχή μπάλας και σαφή υπεροχή. Φάσεις πολλές δεν έκανε, όμως ήταν και πάλι αποτελεσματική, έφτασε στο γκολ που άξιζε με βάση την εικόνα των δύο ομάδων και με το τρίτο σερί 1-0 φτάνει στον τελικό.

 * Όποιος και να το πάρει την Κυριακή (προσωπικά θέλω Ολλανδία) θα είναι η 1η φορά που Ευρωπαϊκή ομάδα θα το σηκώσει εκτός Ευρώπης, ενώ επίσης θα είναι η 1η φορά για όποια εκ των Ισπανία ή Ολλανδία το πάρει και θα έχουμε την 8η Εθνική ομάδα που θα σηκώσει Μουντιάλ μετά τις Βραζιλία, Ιταλία, Γερμανία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Γαλλία και Αγγλία.

7/7/10

Ουρουγουάη - Ολλανδία 2-3, μετά από 32 χρόνια οι Οράνιε φτάνουν σε τελικό Μουντιάλ και θα παίξουν με το νικητή του αυριανού δεύτερου ημιτελικού μεταξύ Γερμανίας και Ισπανίας.


 Στον πρώτο ημιτελικό που διεξήχθει στο "Γκριν Πόιντ Στέιντιουμ" του Κέιπ Τάουν η Ολλανδία κέρδισε με 3-2 την Ουρουγουάη και πήρε το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει στο Γιοχάνεσμπουργκ το νικητή του Γερμανία - Ισπανία. Μάλιστα θα είναι η 1η φορά στην ιστορία που θα δούμε τελικό με 2 Ευρωπαϊκές ομάδες εκτός Ευρώπης (και άρα για 1η φορά θα το σηκώσει Ευρωπαϊκή ομάδα μακρυά από τη Γηραιά ήπειρο)!

 Το παιχνίδι παρά τα 5 γκολ ήταν μέτριο και ειδικά οι νικητές δεν έπεισαν σε ακόμη έναν αγώνα τους σε αυτή τη διοργάνωση, όπου όμως έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό έχοντας 6 νίκες σε 6 παιχνίδια!

 Διαφορά δυναμικότητας πάντως υπήρχε και η Ολλανδία ήταν ξεκάθαρο φαβορί. Η οποία είχε και δύο απουσίες, τους Φαν Ντερ Βιλ και Ντε Γιονγκ, με τον Φαν Μάαρβικ να τους αντικαθιστά με τους Μπουλαρούζ και Ντε Ζέου αντίστοιχα. Η απουσία του δεύτερου πάντως στα χαφ ήταν τεράστια, αφού ο Ντε Ζέου ήταν πολύ λίγος (αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο με τον Φαν Ντερ Φάαρτ) και ο Φαν Μπόμελ αναγκάστηκε να τρέχει για δύο.
 Απουσίες όμως -και σημαντικότερες- είχε η Ουρουγουάη, που έπαιξε χωρίς τον αρχηγό, Ντιέγκο Λουγκάνο και τους Φουτσίλε, Σουάρεζ. Ο Όσκαρ Ταμπάρεζ τους αντικατέστησε με τους Γκοντίν, Κάσερες και Γκαργκάνο.

 Το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό και κρίθηκε με δύο πολύ μακρινά σουτ. Αρχικά ο αρχηγός των Οράνιε, ο Φαν Μπρόνκχορστ έκανε το 1-0 στο 35' από τα 35+ μέτρα πετυχαίνοντας ένα από τα ωραιότερα γκολ στη διοργάνωση. Η απάντηση για τους Λατινοαμερικάνους δόθηκε από τον Φορλάν στο 41', με επίσης μακρινό σουτ και ενώ η μπάλα πήρε φάλτσα και ξεγέλασε τον Στεκέλενμπουργκ που βέβαια φέρει και ευθύνη.
 Στην επανάληψη η Ουρουγουάη ξεκίνησε καλύτερα και είχε 2-3 καλές στιγμές για να προηγηθεί στο σκορ με τελευταία ένα απευθείας χτύπημα φάουλ του Φορλάν στο 67' που απέκρουσε ο τερματοφύλακας του Άγιαξ. Τρία λεπτά μετά έγινε το 1-2 για τους Ολλανδούς με γκολ του Σνάιντερ. Η μπάλα βρήκε και σε δύο αμυντικούς, ενώ κίνηση προς αυτή έκανε κι ο Φαν Πέρσι από θέση οφσάιντ. Μπορεί ο Ολλανδός επιθετικός να μην τη βρήκε όμως έπρεπε να υποδειχθεί ως οφσάιντ αφού επηρέασε τη φάση. Επί της ουσίας λοιπόν είναι ακόμη ένα διαιτητικό λάθος, για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους..
 Στο 76' ο Ρόμπεν με καρφωτή κεφαλιά από σέντρα του Κάιτ έκανε το 1-3 και κλείδωσε την πρόκριση για την Ολλανδία, αν και στα τελευταία λεπτά του αγώνα παρακολουθήσαμε ένα θρίλερ!
 Στο 92' ο Περέιρα έκανε το 2-3 για την Ουρουγουάη και ενώ ο Ουζμπέκος διαιτητής είχε δώσει 3' καθυστερήσεις, σφύρηξε τη λήξη του αγώνα στο 96', με τους Νοτιοαμερικάνους να αγγίζουν την ισοφάριση στο τελευταίο τρίλεπτο!
 Το 2-3 όμως έμεινε και οι Ολλανοί 32 χρόνια μετά επιστρέφουν σε τελικό Μουντιάλ, τον 3ο της ιστορίας τους μετά από εκείνους του 1974 και 1978, δείχνοντας ικανοί να φτάσουν στην κατάκτηση ανεξάρτητα τον αντίπαλό τους.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρεζ): Μουσλέρα, Γκοδίν, Γκαργκάνο, Βικτορίνο, Καβάνι, Φορλάν (84’ Φερνάντεζ), Α. Περέιρα (78’ Αμπρέου), Πέρεζ, Μ. Περέιρα, Ρίος, Κάσερες.

 Ολλανδία (Μπερτ Φαν Μάρβικ): Στεκέλενμπουργκ, Μπουλαρούζ, Χάιτινγκα, Όιγερ, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόμελ, Κάουτ, Ντε Ζέου (46’ Φαν Ντερ Φάαρτ), Φαν Πέρσι , Σνάιντερ, Ρόμπεν (90’ Ελία).


 * Απολύτως δίκαια η Ολλανδία έκλεισε μία θέση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής. Επίσης δίκαια η Ουρουγουάη θα διεκδικήσει την 3η θέση στον μικρό τελικό του Σαββάτου. Οι Νοτιοαμερικάνοι έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά κάνοντας μία μίνι υπέρβαση με τον Ντιέγκο Φορλάν να κάνει μεγάλο Μουντιάλ και σίγουρα να κερδίζει μία θέση ανάμεσα στους MVP της διοργάνωσης. Για την Ουρουγουάη τα είχα ξαναγράψει. Μία πολύ καλή ομάδα, που δεν παίζει θεαματικά, αλλά ξέρει τι ζητάει μέσα στο γήπεδο, είναι καλά στημένη σε όλες τις γραμμές, παίζει δυνατά αλλά όχι βρώμικα και διαθέτει ένα εξαιρετικό επιθετικό δίδυμο (απουσίαζε ο Σουάρεζ σήμερα) και έναν προπονητή που έχει φτιάξει μία ΟΜΑΔΑ και δικαίως λατρελυεται στη χώρα του.
 Από την άλλη, οι "Ιπτάμενοι Ολλανδοί" φτάνουν στον τελικό με 6/6, το απόλυτο των νικών. Σίγουρα δεν έχουν παίξει μπαλάρα -ούτε καν-, έχουν προβλήματα στην άμυνα, αλλά από το κέντρο και μπροστά είναι ικανοί να διαλύσουν τον οποιοδήποτε. Την Κυριακή επιστρέφει κι ο Ντε Γιονγκ και έτσι ο Φαν Μπόμελ θα έχει βοήθειες. Ο Κάιτ κάνει πάντα πολύ δουλειά, ενώ ο Ρόμπεν με τον Σνάιντερ, που σήμερα ήταν μέτριοι, θα βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Σνάιντερ ειδικά φαίνεται να τον πηγαίνει κι η μπάλα, αφού έφτασε ήδη τα 5 γκολ (πρώτος σκόρερ μαζί με Βίγια) και έχει σκοράρει με κόντρες, με κεφαλιά (η πρώτη στην καριέρα του!) και γενικά ότι κάνει του βγαίνει. Αν τελικά το πάρει η Ολλανδία, νομίζω ότι θα είναι κι ο MVP του Mundial!

 * Από τον αυριανό ημιτελικό πιστεύω ότι θα προκριθεί η Ισπανία, όχι γιατί με έχει πείσει για τη μπάλα που παίζει -κάθε άλλο-, αλλά επειδή έχει τις μονάδες (Βίγια, Ινιέστα, Φάμπρεγκας, Τσάβι, ακόμη και Τόρες που δεν παίζει καλά) που μπορούν να επιβληθούν του εκπληκτικού Γερμανικού συνόλου που όλοι έχουμε απολαύσει μέχρι τώρα. Μεγάλη απουσία πάντως για τους Γερμανούς θα είναι ο Μίλερ. Αμφίρροπο ματς, που θα κριθεί στις λεπτομέρειες. Όποιος κι αν περάσει πάντως προσωπικά θα είμαι με την Ολλανδία στον τελικό..

4/7/10

Παραγουάη - Ισπανία 0-1, Γερμανία - Ισπανία ο 2ος ημιτελικός.


 Σε έναν ακόμη συναρπαστικό σε εξέλιξη προημιτελικό, στο "Έλις Παρκ Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ η Ισπανία δεν έπεισε σε ακόμη ένα παιχνίδι της, όμως πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά σε βάρος της Παραγουάης με γκολ του Νταβίντ Βίγια στο 83' και θα παίξει με τη Γερμανία για μία θέση στον μεγάλο τελικό!

 Στο πρώτο ημίχρονο η Παραγουάη ήταν καλύτερη. Η Ισπανία μπορεί να είχε τον έλεγχο του αγώνα και την κατοχή μπάλας αλλά έκανε την πρώτη ευκαιρία στο 30' με σουτ του Τσάβι. Αντίθετα οι Νοτιοαμερικάνοι με ασφυκτικό πρέσινγκ από πολύ ψηλά και με δύο και τρεις παίχτες πάνω στον Βίγια πατούσαν καλύτερα στο γήπεδο, δεν άφηναν τους Ισπανούς να κάνουν το παιχνίδι τους και μάλιστα άγγιξαν το 1-0 δύο φορές, ενώ πέτυχαν και γκολ που κακώς ακυρώθηκε. Ήταν το 41' όπου ο Βαλντέζ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και ούτε ήταν οφσάιντ ούτε κοντρόλαρε με το χέρι, όμως ο διαιτητής ακύρωσε το γκολ.
 Στην επανάληψη ο Ντελ Μπόσκε έβαλε τον Φάμπρεγκας στη θέση του Τόρες και ο Βίγια πέρασε στην κορυφή της επίθεσης και φυσικά έδωσε μεγαλύτερες βοήθειες από ότι όσο έπαιζε έξω αριστερά. Στο δίλεπτο 58'-59' ο διαιτητής από την Γουατεμάλα υπέδειξε δύο πέναλτι, ένα για κάθε ομάδα. Αρχικά υπέρ της Παραγουάης σε καθαρή παράβαση του Πικέ, όμως ο Κασίγιας απέκρουσε την εκτέλεση του Καρντόσο (κι ενώ κάποιοι Ισπανοί βιάστηκαν να μπουν στην περιοχή, ο διαιτητής λανθασμένα δεν έδωσε επανάληψη) και στην επόμενη φάση υπέρ της Ισπανίας, για κράτημα του Αλκαράζ στον Βίγια. Ο Αλόνσο σκόραρε, αλλά οι μισοί παίχτες είχαν μπει στην περιοχή πριν την εκτέλεση και ο διαιτητής έδωσε επανάληψη. Ο Αλόνσο άλλαξε γωνία αλλά το έχασε τη δεύτερη φορά. Ο Βιγιάρ απέκρουσε, όμως ο Φάμπρεγκας ανατράπηκε εκ νέου από τον τερματοφύλακα της Παραγουάης, ωστόσο ο ρέφερι μέσα στην αναμπουμπούλα δεν ξανασφύριξε πέναλτι.
 Στο 83' ο Ινιέστα μετά από εκπληκτική ατομική ενέργεια πάσαρε στον Φάμπρεγκας, ο οποίος με πλασέ πέτυχε το δοκάρι και στην επαναφορά ο Βίγια έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, αφού πρώτα χτύπησε και στα δύο κάθετα δοκάρια. Με αυτό το γκολ ο επιθετικός της Ισπανίας έφτασε τα 5 και είναι μόνος πρώτος στους σκόρερ.
 Το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος και η Ισπανία πήρε τη μεγάλη πρόκριση για τα ημιτελικά!

 Ακόμη μία κακή διαιτησία είχαμε πάντως. Ο διαιτητής από τη Γουατεμάλα(!) τα έκανε θάλασσα αδικώντας και τις δύο ομάδες. Λίγο περισσότερο την Παραγουάη βέβαια, με το λανθασμένα ακυρωθέν γκολ και την μη υπόδειξη επανάληψης του πέναλτι του Καρντόσο, ενώ δεν υπέδειξε το δεύτερο πέναλτι για την Ισπανία. Στο όνομα της "αμεροληψίας" η FIFA βάζει σε νοκ-άουτ ματς διαιτητές από απίθανες χώρες και τα αποτελέσματα είναι δυστυχώς αυτά που βλέπουμε...

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παραγουάη (Χεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Βερόν, Μορέλ, Καρδόζο, Μπαρέτο (64’ Βέρα), Σαντάνα, Ντα Σίλβα, Κάσερες (84’ Μπάριος), Ριβέρος, Βαλντέζ (72’ Σάντα Κρουζ), Αλκαράζ.

 Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πικέ, Πουγιόλ (84 Μαρτσένα), Ινιέστα, Βίγια, Τσάβι, Τόρες (56’ Φάμπρεγκας), Καπντεβίλα, Αλόνσο (75’ Πέδρο), Ράμος, Μπουσκέτς.


 * Η Ισπανία δυσκολεύτηκε αρκετά απέναντι στην Παραγουάη αλλά τελικά κατόρθωσε να προκριθεί στα ημιτελικά, όπου περιμένει η Γερμανία για να ψάξει τη ρεβάνς για τον χαμένο τελικό του Euro 2008. 
 Η Ευρώπη λοιπόν επιστρέφει, με τρεις ομάδες στα ημιτελικά. Ολλανδία, Γερμανία και Ισπανία ήταν οι 3/8 Ευρωπαϊκές των προημιτελικών αλλά κατάφεραν όλες να προκριθούν στην τετράδα. Η Ουρουγουάη που ολοκληρώνει το παζλ των ημιτελικών είναι η μόνη Λατινοαμερικάνικη που τα κατάφερε, ωστόσο δεν έχει ακόμη παίξει κόντρα σε Ευρωπαϊκή ομάδα. Ποτέ στο παρελθόν Ευρωπαϊκή ομάδα δεν έχει καταφέρει να σηκώσει Μουντιάλ εκτός Ευρώπης, όμως νομίζω ότι ήρθε η ώρα. Καλή και υπολογίσημη η Ουρουγουάη, αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί να φτάσει μεχρι το τέλος...