31/10/09

Εκστρατεία υπέρ της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα



Τα μέλη του Keep on Blogging σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα στο φυσικό τους χώρο αποφάσισαν να δράσουν όλοι μαζί ενωμένοι ανεβάζοντας την ίδια ημέρα Κυριακή 1 Νοεμβρίου το παρακάτω κείμενο:

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε επισκεφτεί ή θα επισκεφτούμε το νέο μουσείο Ακρόπολης.
Κάποιοι έχουμε επισκεφτεί και τα κομμάτια που είναι στο Βρετανικό Μουσείο.

Επειδή τα έργα τέχνης αξίζουν περισσότερο όταν είναι ολοκληρωμένα.
Επειδή τα κενά στις μετώπες του Παρθενώνα αποτελούν παραφωνία στο υπέροχο αυτό δημιούργημα.
Επειδή πλέον υπάρχει ζεστός και φιλόξενος χώρος που μπορεί να τα φιλοξενήσει.
Επειδή αυτός ο χώρος βρίσκεται σε αρμονία και άμεση οπτική επαφή με την ίδια την Ακρόπολη.
Επειδή ο αγώνας της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και η προσδοκία όλων των Ελλήνων είναι καιρός να ευοδωθούν.

Για όλα αυτά λέμε ΝΑΙ στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.





The members of Keep on Blogging , in an attempt to support the return of the Parthenon Marbles to their natural space, have decided to act together by posting on the same day, Sunday November 1st, the text below:

Most of us have already or will visit the New Acropolis Museum.
Some of us have also visited the pieces held at the British Museum.

Since works of art are more valuable when they are complete.
Since there now exists a warm and hospitable place to host the marbles.
Since it’s high time that Melina Mercouri’s battle and the expectations of all Greeks were realized.

We say YES to the return of the Parthenon Marbles to Greece.

Εύκολα οι γυναίκες, 3-0 τον Άρη στη Γλυφάδα



Πολύ εύκολα με 3-0 σετ σε λιγότερο από μία ώρα, ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Άρη στη Γλυφάδα, για την τρίτη αγωνιστική της Α1 γυναικών. Οι πράσινες έκαναν μια γερή προπόνηση απέναντι σε μία -η αλήθεια είναι- πολύ αδύναμη ομάδα.

Κορυφαία για το τριφύλλι η Γεωργία Τζανακάκη με 11 πόντους και 8/8 επιθέσεις.

Τα σετ: 25-16, 25-9, 25-11.
 
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φλώρος): Τομάσεβιτς 2 (1/6 επ.), Κουτουξίδου, Τζανακάκη 11 (8/8 επ.), Χατζηνικολάου 7 (5/10 επ.), Ντουμιτρέσκου 12 (9/14 επ.), Μόλναρ 6 (4/8 επ.), Μυλωνά (λ- 78%) /  Χατζηνίκου 7 (6 μπλ.), Σαπαρέφσκα 1, Χριστοδούλου, Καρπουζά 1, Παπαγεωργίου 5 (5/6 επ.).

ΑΡΗΣ (Καλτσίκης): Ορολογοπούλου, Μιγιάνοβιτς 4 (4/14 επ.), Καλανταρίδου 1 (1/4), Στάνιτς 8 (7/23 επ.), Χρήστου 5 (4/19 επ.), Μιλόσεβιτς 4 (3/13 επ.), Διαμαντή (λ- 88%) / Γεωργιάδου 1, Σταφυλίδου 1.

* Μετά βίας βρέθηκαν 100 οπαδοί στη Γλυφάδα για να παρακολουθήσουν το παιχνίδι αυτό.

Ισοπαλία για ΠΑΟ στην πρεμιέρα της Α1 στο πόλο, 10-10 με ΝΕΠ


Ο Παναθηναϊκός αν και βρέθηκε να χάνει από την Πάτρα με 4-9, κατάφερε να γυρίσει το παιχνίδι και να προηγηθεί με 10-9 αλλά τελικά ισοφαρίστηκε και οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους βαθμούς. Σίγουρα οι πράσινοι θα ήθελαν να ξεκινήσουν νικηφόρα το πρωτάθλημα και ιδιαίτερα από τη στιγμή που αγωνίζονταν εντός έδρας, αλλά εν τέλει, έτσι όπως διαμορφώθηκε το αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι.

Τα οχτάλεπτα: 2-3, 1-4, 5-2, 2-1.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Άντριτς): Βράνιες 3, Φλώρος 2, Βουλγαράκης 2, Τσόκας 1, Χαρiτάκης 1, Καφετζόπουλος 1.

ΝΕ ΠΑΤΡΩΝ (Λυκούδης): Βαμβουνάκης 3, Σάντα 3, Μπιτσάκος 1, Μουσάτ 1, Τέττερης 1, Γεωργαράς1.

30/10/09

Νέα ήττα στο Μετς, ΠΑΟ - ΟΣΦΠ 2-3



Αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός δεν ήταν κακός. Ήταν ίσως απρόσεχτος σε ορισμένες φάσεις και κυρίως στο τάι-μπρέικ, όπου αν και προηγήθηκε με 6-3 βρέθηκε πίσω με 7-8 στην αλλαγή και τελικά έχασε το 5ο σετ με 12-15 και κατά συνέπεια το ματς. Τα λάθη όμως είναι μέρος του παιχνιδιού. Ο Αγκάμεζ έκανε και πάλι μεγάλο ματς σημειώνοντας 36(!) πόντους, οι οποίοι τελικά δεν αποδείχτηκαν αρκετοί. Οι φιλοξενούμενοι, με τις δύο ήττες στα πρώτα τρία ματς, ήρθαν στο Μετς με την πλάτη στον τοίχο. Και με κορυφαίο τον Καλντέιρα και πολύ καλούς τους Τζούριτς, Κούναρι, πήρε τη νίκη.

'Ενα παιχνίδι, απόψε στο κλειστό του Μετς, που ήταν πάρα πολύ καλό. Είχαμε χρόνια να δούμε τέτοια ματσάρα σε ελληνικό derby και αν μη τι άλλο ο φίλαθλος κόσμος ευχαριστήθηκε βόλεϊ. Το αποτέλεσμα βέβαια είναι αρνητικό για την ομάδα μας που κάνει δεύτερη ήττα στις 4 πρώτες αγωνιστικές και μάλιστα και οι δύο ήττες έγιναν εντός έδρας. Από την άλλη βέβαια, τώρα ξεκινάει η σεζόν. Και φυσικά είναι και η μεγάλη απουσία του Σαμικά, με την επιστροφή του οποίου το τριφύλλι θα δυναμώσει αισθητά.
Μην ξεχνάμε ότι το βόλεϊ έχει play-off και εκεί ο Παναθηναϊκός -έχοντας καταλάβει την πρώτη θέση στη κανονική διάρκεια- χάνει εδώ και τρεις σεζόν το πρωτάθλημα, τις δύο από τον Ηρακλή και πέρυσι από τον σημερινό του αντίπαλο.

Τα σετ: 27-29, 25-23, 25-27, 25-18, 12-15.

Παναθηναϊκός (Καζάζης):
Χριστοφιδέλης 9 (8/23 επ., 1 μπλοκ, 68% υπ. - 47% άριστες), Ζαγκούμνι 4 (2 μπλοκ), Αγκάμεζ 36 (29/52 επ., 6 μπλοκ), Λάππας 8 (6/9 επ., 47% υπ. - 16% άριστες), Σμαραγδής 7 (6/11 επ., 1 μπλοκ), Πανταλέων 13 (10/15 επ., 3 μπλοκ) / Παπαδημητρίου -λ 71% υπ. - 58% άριστες, Ψάρρας.
ΟΣΦΠ (Κρίστιανσον): Κούναρι 12 (7/25 επ., 3 άσοι, 2 μπλοκ, 79% υπ. - 51% άριστες), Τίσερ 5 (3 άσοι), Ανδρεάδης 5 (4/8 επ., 1 μπλοκ), Τζούριτς 14 (11/17 επ., 2 μπλοκ), Μίλκοβιτς 24 (23/51 επ.), Καλντέιρα 22 (20/32 επ., 60% υπ. - 56% άριστες) / Στεφάνου-λ 83% υπ. - 66% άριστες, Σουλτανόπουλος, Αγγελόπουλος.



*
Το Μετς αντίθετα απ΄ το ματς με τον ΠΑΟΚ ήταν ασφυκτικά γεμάτο. Τί να το κάνεις όμως; Αν είναι να γεμίζει μία φορά και ορισμένοι ανεγκέφαλοι (ήπιος χαρακτηρισμός) να κάνουν τέτοια αίσχη, με συγχωρείτε, αλλά καλύτερα να μην ξαναγεμίσει!


Συγκεκριμένα, στο 3ο σετ και ενώ το ματς πήγαινε πόντο πόντο, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να προσπεράσει στο σκορ με 16-15 και να πάει προηγούμενος στο 2ο τεχνικό τάιμ-άουτ. Τότε, ο Κουζούνης έκανε προκλητικές χειρονομίες στον κόσμο του Παναθηναϊκού και οι πράσινοι οπαδοί δεν συγκρατήθηκαν και εκτόξευσαν κέρματα και μπουκάλια. Ένα κέρμα πέτυχε τον Κουζούνη στο μάτι. Παράλληλα οι οπαδοί σημάδεψαν και τον Κρίστιανσον και τότε ο προπονητής του ΟΣΦΠ έφυγε για τα αποδυτήρια. Ο Καζάζης επενέβει, οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν στο τάραφλεξ μετά από δεκάλεπτη τουλάχιστον διακοπή και έγιναν συστάσεις σύμφωνα με τις οποίες, αν γινόταν το παραμικρό ξανά, ο Παναθηναϊκός θα τιμωρούταν. Το σετ συνεχίστηκε και κατέληξε στους φιλοξενούμενους, διαμορφόνωντας έτσι το 1-2 σε ένα σετ που ο Παναθηναϊκός φαινόταν να είχε τον έλεγχο πριν τη διακοπή!

* Το φύλλο αγώνος πάντως μάλλον καίει τον Παναθηναϊκό, αφού καταγράφτηκαν τα πάντα. 
Τέτοιες κινήσεις, τουλάχιστον από αυτόν εδώ το χώρο, θα κατακρίνοται και δεν θα αποσιωποιούνται, γιατί τα επεισόδια δεν έχουν χρώματα και φανέλες. Όλοι όσοι κάνουν κακό στην ομάδα και τον αθλητισμό γενικότερα και βάζουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, κάποια στιγμή πρέπει να αποβληθούν απ΄ τους αγωνιστικούς χώρους. Δεν πάει άλλο, ας πάρουν οι αρμόδιοι μέτρα επιτέλους. Εκτός αν κάποιοι επωφελούνται από τα επεισόδια. Γιατί η σιωπή τους και η απραξία τους όλα αυτά τα χρόνια, τουλάχιστον αυτό δείχνει.


Εντυπωσιακό εντός έδρας ντεμπούτο στην Ευρωλίγκα για ΠΑΟ, διέλυσε την Κίμκι με 101-66!



Oι Πρωταθλητές παίζοντας εντυπωσιακό και ουσιαστικό ταυτόχρονα μπάσκετ απόψε στο ΟΑΚΑ, έκαναν θρίψαλα τους φιλόδοξους Ρώσους της Κίμκι, τους πάτησαν με κατοστάρα, έφτασαν στο 2/2 στον δ΄ όμιλο της Ευρωλίγκα και έδειξαν από νωρίς τις άγριες διαθέσεις τους, τόσο όσον αφορά στην κατάληψη της πρώτης θέσης του ομίλου, όσο κυρίως για το repeat με την κατάκτηση και του φετινού τροπαίου.
Χωρίς τρεις παιχταράδες στη διάθεσή του -Μπατίστ, Σάρας, Τσαρτσαρή-, ο Παναθηναϊκός έπαιξε εκπληκτικό μπάσκετ και διέσυρε την -πολύ καλή κατά τ΄ άλλα- Ρωσική ομάδα με 35(!) πόντους διαφορά. Με συγχωρείτε αλλά... αν η ομαδάρα μας ήταν πλήρης τί θα βλέπαμε απόψε;

 Οι Δημήτρης Διαμαντίδης με 22 (προσωπικό ρεκόρ στην Ευρωλίγκα) και Νίκολα Πέκοβιτς με 20 πόντους, ήταν οι πρώτοι σκόρερ του «τριφυλλιού».
Η Κίμκι έμεινε στο παιχνίδι μόλις για τρία λεπτά και με το σκορ στο 7-7 να είναι η τελευταία φορά που έβρισκε ισόπαλες τις δύο ομάδες. Η είσοδος του Διαμαντίδη -του νέου αρχηγού του ΠΑΟ- είχε ως αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να πρεσάρουν πολύ και να βγάλουν τρομερές άμυνες. Επιθετικά ο Παναθηναϊκός έτρεξε ένα σερί 10-0 αρχικά και 15-2 συνολικά για να διαμορφωθεί το 22-9 στα 7΄20΄΄. Το δεκάλεπτο έκλεισε με νταμπλ σκορ (28-14) και οι πράσινοι δεν χαλάρωσαν λεπτό. Κάτι που είχε ως αποτέλεσμα το +26 του ημιχρόνου (51-25).
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε σχετικά πιο χαλαρά, τουλάχιστον όσον αφορά στην άμυνα, μιας και στα πρώτα λεπτά του γ΄ δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός δεν πίεσε ασφυκτικά. Ο δε Ομπράντοβιτς δοκίμασε σχήματα αλλά και έδωσε ευκαιρίες στα νέα παιδιά, το Δημήτρη Βεργίνη και τον Γιώρο Μπόγρη. Η τρίτη περίοδος έκλεισε στο +22 (72-50) αλλά το τελευτάιο δεκάλεπτο ήταν τι πιο παραγωγικό επιθετικά για την ομαδάρα του "Ζοτς". Ένα 11-0 έφερε το σκορ στο 83-50 για να φτάσουμεσ τη μεγαλύτερη διαφορά και το +35 (94-59, στα 37’30’’) από το πρώτο καλάθι του Μπόγρη στη διοργάνωση. Ο ίδιος παίχτης μάλιστα λίγο αργότερα με δύο εύστοχες βολές έφτασε -και ξεπέρασε- την κατοστάρα για να γράψει και το τελικό σκορ, το 101-66 για τον θριαμβευτή Παναθηναϊκό.

Τα δεκάλεπτα: 28-14, 51-25, 72-50, 101-66.

Οι συνθέσεις του αγώνα:
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 8, Σπανούλης 12 (6 ασίστ), Περπέρογλου 3 (1), Φώτσης 5 (1), Γκόλεματς 3 (1), Νίκολας 9 (1), Διαμαντίδης 22 (5/5 βολ., 4/4 διπ., 3/4 τριπ., 4 ασίστ), Πέκοβιτς 20 (9/14 διπ.), Καλάθης (6 ασίστ), Σερμαντίνι 10, Βεργίνης 3 (1), Μπόγρης 4.

Κίμκι (Σκαριόλο): Λάνγκφορντ 14 (2), Φριντζόν 5, Τοπόροφ 2, Καμπέθας 6 (5 λάθη), Ντιμιτρίεφ 5 (5 ριμπ.), Γιανκούνας (5 ριμπ.), Γκουμπάνοφ, Γιαβτόκας 7, Λόπεζ 9 (1), ΜακΚάρτι 9 (1), Μοζγκόφ 9.


Ο Προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δήλωσε μετά το ματς:
 "Παίξαμε πολύ καλά για πρώτη φορά μπροστά στο κοινό μας. Προετοιμαστήκαμε για ένα ματς απέναντι σε μία πολύ καλή και επιθετική ομάδα και τα καταφέραμε. Καταρχήν η άμυνα απέναντι στον Λάνγκφορντ και τον Μακάρτι ήταν εξαιρετική στο πρώτο ημίχρονο που είχαν πέντε και δύο πόντους αντίστοιχα. Σημαντικό ήταν που ελέγξαμε και τα ριμπάουντ, γεγονός που μας επέτρεψε να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό, αν και ήμαστε καλοί και στο πέντε εναντίον πέντε, διότι είχαμε καλές επιθετικές επιλογές και παίρναμε τις σωστές αποφάσεις.

Είχα πει κάτι στο Μιλάνο, επειδή δεν είχε παίξει καλά στο πρώτο ημίχρονο ο Διαμαντίδης, απόψε ήταν εξαιρετικός, ίσως ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του με τον Παναθηναϊκό. Ολη η ομάδα έπαιξε, βέβαια, εξαιρετικά. Ο Γκόλεματς προπονήθηκε προχθές και κατάφερε να μας βοηθήσει, ενώ πολύ καλός ήταν ο Καλάθης αν και δεν σκόραρε, αλλά μοίρασε ασσίστ. Δώσαμε συνολικά 24 και αυτό δείχνει ομαδικό πνεύμα" δήλωσε ο "Ζοτς".

* H ηλεκτροδότηση του ΟΑΚΑ λίγο έλειψε να περιπλέξει την κατάσταση αναφορικά με το τζάμπολ της αποψινής αναμέτρησης. Ωστόσο, το πρόβλημα λύθηκε... on time, με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός να εκδίδει σχετική ανακοίνωση:

«Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ευχαριστεί δημοσίως την Πολιτεία για την ουσιαστική και αποτελεσματική παρέμβασή της, στην επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με την ηλεκτροδότηση του ΟΑΚΑ. Η άμεση αντίδρασή της συνέβαλλε στην ομαλή διεξαγωγή της αποψινής αναμέτρησης» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τους Παύλο Γερουλάνο (Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), Άντζελα Γκερέκου (Υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού), Χρήστο Παπουτσή, Κώστα Παπαβούκα, Πέτρο Ευθυμίου και Τίνα Μπιρμπίλη να είναι οι... αφανείς ήρωες της όλης υπόθεσης.

* Ο Βασίλης Σπανούλης σκόραρε για 8η συνεχόμενη φορά με διψήφιο αριθμό πόντων σε αγώνα της Ευρωλίγκα.
* Επόμενο ματς και λογικά το πιο δύσκολο του ομίλου, αυτό κόντρα στη Ρεάλ, μέσα στη Μαδρίτη την επόμενη αγωνιστική.
* Ο Ρομπέρτας Γιαβτόκας χειροκροτήθηκε από τους φίλους του Παναθηναϊκού στην παρουσίαση της Κίμκι, καθώς έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας και έχει προσφέρει και αυτός.
* Ο Γιώργος Μπόγρης και ο Δημήτρης Βεργίνης έκαναν το ντεμπούτο τους στην Ευρωλίγκα.
* Περίπου 8.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν απόψε στο ΟΑΚΑ, στο εντός έδρας ντεμπούτο της ομάδας στην Ευρωλίγκα αλλά και γενικά στη φετινή χρονιά.

29/10/09

All the president' s men, Alan J. Pakula, 1976



Τα συγκλονιστικά γεγονότα που συντέλεσαν στην αποκάλυψη του σκανδάλου "Watergate" και οδήγησαν στην παραίτηση του Προέδρου Νίξον παρουσιάζονται εξαιρετικά σε μια μοναδική στο είδος της ταινία. Στο "Όλοι οι άνθρωποι τυ Προέδρου" του Άλαν Πάκουλα, ίσως το σημαντικότερο πολιτικό θρίλερ στην ιστορία του κινηματογράφου.

Με λίγα λόγια η ιστορία του περιβόητου σκανδάλου:
Όλα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 1972. Στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, συλλαμβάνονται κάποιοι διαρρήκτες που φέρουν επάνω τους "κοριούς" για υποκλοπές τηλεφωνημάτων. Ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον αρνείται κάθε ανάμιξη…
Στις 9 Αυγούστου 1974, παρά τις προσπάθειες του 37ου προέδρου των ΗΠΑ να αποφύγει την παραπομπή του στη δικαιοσύνη, εξαναγκάζεται σε παραίτηση. Αν και ο Λευκός Οίκος διέψευσε τα πάντα και ο Νίξον επανεξελέγη το Νοέμβριο του 1972 με μεγάλη πλειοψηφία, το Μάιο του 1973 άρχισαν οι αποκαλύψεις. Στην αρχή αποκαλύφθηκε η σχέση τριών κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης με τις υποκλοπές, οι οποίοι καταδικάστηκαν και φυλακίστηκαν. Στη συνέχεια παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Έλιοτ Ρίτσαρτνσον, εξαιτίας των πιέσεων που δέχτηκε και την προσπάθεια αποπομπής του ειδικού ανακριτή, Άρτσιμπαλντ Κοξ, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση. Όλα τα στοιχεία ενοχοποιούν το άμεσο περιβάλλον του Νίξον, άρα και τον ίδιο. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζον Σιρίκα που κινεί τα νήματα διαλεύκανσης του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου στην ιστορία των ΗΠΑ, ανακηρύσσεται από το περιοδικό Τάιμ, ο άνθρωπος της χρονιάς. Ο αντιπρόεδρος, Τζέραλντ Φορντ, αναλαμβάνει την προεδρία μετά την παραίτηση Νίξον και μερικές εβδομάδες μετά, με προεδρικό διάταγμα απονέμει χάρη στον προκάτοχό του "για όσα αδικήματα ενδέχεται να διέπραξε από τις 20 Ιανουαρίου 1969 μέχρι τις 9 Αυγούστου 1974".

Οι δημοσιογράφοι που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο:
Ο Καρλ Μπερνστάιν και ο Μπομπ Γούντγουορντ, ήταν δύο δημοσιογράφοι στην Ουάσινγκτον Ποστ. Οι δύο αυτοί άνθρωποι, ήταν που, ουσιαστικά με τις επίπονες έρευνές τους, έφεραν στο φως το σκάνδαλο. Αξιοποιώντας τα στοιχεία της πηγής τους, που οι εφημερίδες της εποχής ονόμαζαν Βαθύ Λαρύγγι, έκαναν έρευνα σε βάθος τα αποτελέσματα της οποίας έδειξαν την πόρτα εξόδου από την προεδρία στο Ρίτσαρντ Νίξον. Επί δεκαετίες οι δύο άνδρες αρνούνταν να αποκαλύψουν την ταυτότητα της πηγής τους, έχοντας δεσμευτεί πως θα την αποκαλύψουν μόνο μετά το θάνατό του. Την περασμένη Πέμπτη διαβάσαμε στις εφημερίδες πως ο μυστηριώδης άνθρωπος, που όλοι γνώριζαν ως Βαθύ Λαρύγγι, αποκαλύφθηκε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο περιοδικό Βάνιτι Φέιρ. Ήταν ο Μαρκ Φελτ, 91 ετών σήμερα και πρώην υποδιευθυντής του Εφ Μπι Άι. Οι Μπερνστάιν και Γούντγουορντ, μετά την ομολογία του Φελτ, επιβεβαίωσαν την αλήθεια των λόγων του. Όπως είπε ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό, ένας από τους λόγους που τον ώθησε στην πράξη του, ήταν η οικογένειά του που κατάφερε να τον πείσει πως η πράξη του είναι ηρωική και θα αποδειχτεί ωφέλιμη για τον ίδιο.


Η ιστορία λοιπόν είναι γνωστή στους περισσότερους. Αυτό όμως δεν αποθαρρύνει στο παραμικρό τον σκηνοθέτη, Άλαν Πάκουλα, από το να εμπλουτίσει το καταπληκτικό σενάριο που έχει στα χέρια του, με αμείωτη ένταση και αγωνία ως προς την έκβαση της υπόθεσης, και ξεδιπλώνοντας επί της οθόνης τις διαρκείς σεναριακές ανατροπές να κρατάει ζεστό το ενδιαφέρον του υποψιασμένου θεατή. Όσο δε, για εκείνους οι οποίοι παρακολουθήσουν το "All the president' s men" δίχως να είναι ενήμεροι των πραγματικών γεγονότων, αυτοί σίγουρα θα αποζημιωθούν με το παραπάνω! 
Και βέβαια, ο μεγάλος Αμερικανός σκηνοθέτης αντλεί δύναμη, πέρα από το εκπληκτικό -και βραβευμένο- σενάριο, κυρίως από το πρωταγωνιστικό δίδυμο. Δύο σπουδαίοι ηθοποιοί, Ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Ρόμπερτ Ρέντφορντ, υποδυόμενοι τους δύο δημοσιγράφους που ξεσκέπασαν το σκάνδαλο "Γουότεργκεϊτ", ξεδιπλώνουν το τεράστιο ταλέντο τους αφήνοντας εποχή ως ένα από τα καλύτερα δίδυμα στην ιστορία του Σινεμά. 

Βαθιά πολιτικό σινεμά, από τις σημαντικότερες και σπουδαιότερες πολιτικές ταινίες.



Βαθμολογία: 9/10

28/10/09

Εύκολα στους "16", 3-0 τον Εορδαϊκό στην Κοζάνη



Ο Παναθηναϊκός ξεπέρασε εύκολα το εμπόδιο του Εορδαϊκού και νικώντας με 3-0 μέσα στην Κοζάνη, προκρίθηκε στους "16" του κυπέλλου Ελλάδος. Με δύο γκολ από τον Ρουκάβινα και ένα πανέμορφο -με απευθείας εκτέλεση φάουλ- από το Νίνη, οι πράσινοι επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους ΕΝΤΟΣ αγωνιστικού χώρου και μαζί με τους περίπου 1500 οπαδούς τους πανηγύρισαν την πρόκριση.

Μόλις στο 2΄ και από λάθος της άμυνας των γηπεδούχων, ο Ρουκάβινα με ωραίο ψαλιδάκι άνοιξε το σκορ, για να έρθει ο ίδιος παίχτης στο 26΄ με τρομερή κεφαλιά πάνω στην κίνηση από ωραία σέντρα του Νίνη έκανε το 0-2. Το τελικό 0-3 σε ένα ματς που δεν αντέχει περαιτέρω κριτικής, διαμόρφωσε ο Νίνης με πολύ όμορφη εκτέλεση φάουλ στο 75΄.

Οι συνθέσεις του αγώνα:
Εορδαϊκός: Παρασκευάς, Σερσέμης (54` Οικονόμου), Μαργιορίδης, Καραμπατζάκης, Τζελέπης, Δεληζήσης, Γεροντίδης, Μερεσιώτης (69` Γεραγώτης), Τοπάλης, Μπίκος (63` Κουλίδης), Διαμαντόπουλος.
Παναθηναϊκός: Γκαλίνοβιτς, Σεϊταρίδης, Καντέ, Βύντρα, Δάρλας, Σιμάο, Νίνης, Χριστοδουλόπουλος (46` Πετρόπουλος), Ρουκάβινα, Λέτο, Σισέ (57` Μαχλελής).

* Στην επανεμφάνισή του με την φανέλα με το τριφύλλι στο στήθος, ο Γιούρκας Σεϊταρίδης ήταν καλός και έδειξε έτοιμος από πλευράς φυσικής κατάστασης. Μία πολύ καλή λύση για την άμυνα, για τη συνέχεια της αγωνιστικής σεζόν.

27/10/09

Γελάει η Ελλάδα με τους Γελοίους!

Για μία ακόμη φορά -αλήθεια πόσες συνολικά όλα αυτά τα χρόνια;- γελάει όλη η Ελλάδα με τους κόκκινους καρνάβαλους.

Ο ΟΣΦΠ άφησε πολλούς βασικούς του παίχτες στην Αθήνα και ταξίδεψε στις Σέρρες με πολλούς αναπληρωματικούς για να παίξει στο νοκ-άουτ ματς του κυπέλλου κόντρα στον Πανσσεραϊκό. Εδώ, βασίζεται σε 3-4 παίχτες για να τον ξελασπώνουν (Ντουντού, Τοροσίδης, Γκαλέτι, Νικοπολίδης) και απ΄ αυτούς, ο Ζίκο(ς) μόνο τον Αργεντινός έβαλε. Η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο των Σερρών ήταν αναμενόμενη. Η διαιτησία με 10-90 υπέρ του θρήνου -ως συνήθως- δεν τον βοήθησε καθόλου, έβγαλε το ματς με 10 παίχτες αντί με 8 και ηττήθηκε με κάτω τα χέρια από έναν ανώτερο Πανσσεραϊκό με 3-1... αντί για 5-1. Πάλι καλά δηλαδή που έχασε, γιατί το Σάββατο αντί να χάσει με... 1-5 από τον Εργοτέλη, κατάφερε τελικά να κερδίσει(!) με 2-1.

Το θέμα όμως δεν είναι αυτή καθ΄ εαυτή η ήττα του θρήνου. Το τραγικό της ιστορίας είναι ότι στο μπουρδελολίμανο ετοιμάζουν λέει έφεση (ναι αυτό το ίδιο που τους έδωσε ένα πρωτάθλημα!) γιατί οι Σέρρες αγωνίστηκαν για... 3 λεπτά με ξένο παίχτη παραπάνω! Συγκεκριμένα, από το 75΄ έως το 78΄ ο Όγιος έβαλε 6 ξένους αντί για 5 που προβλέπει ο κανονισμός για την β΄ Εθνική.

Εμ βέβαια, ο... έκτος παίχτης έδωσε τη νίκη στους γηπεδούχους.
Σα δε ντρεπόμαστε λέω γω. Δεν κοιτάνε τα χάλια τους. Δεν κοιτάνε που τους γαμάνε στα ίσια, ΜΕΣΑ στο γήπεδο η Καλαμαριά και ο Πανσσεραϊκός, θέλουν να περάσουν πάλι στα χαρτιά. Δεν πάνε να γαμηθούνε λέω γω!
Έχει αηδιάσει όλη η Ελλάδα πια... Ειλικρινά, πώς δεν ντρέπονται ορισμένοι να αυτοαποκαλούνται περήφανοι οπαδοί αυτής της ομάδος; Καμία τσίπα, καμία παραδοχή ανωτερότητας του αντιπάλου.

Αλλά τί μαλακίες λέω... Ποια παραδοχή, ποιο fair play, ποια ευγενής άμμιλα;
 "Ο ΟΣΦΠ και το Αιγάλεω να κερδίζουν και όλοι οι άλλοι....".
Αυτοί είναι, αυτοί ήταν μια ζωή.
Άθλιοι, κωλόγαυροι, πούστηδες, απόγονοι.

Πανηγυρίστε αύριο όλες οι "αντικειμενικές" φυλλάδες για τη μεγάλη πρόκριση μέσα στις Σέρρες.
Χα χα χα χα χα χα χα!!!

Ένα καταπράσινο, γεμάτο επιτυχίες τριήμερο!



Το αγωνιστικό τριήμερο, Σάββατο-Δευτέρα, 24-26/10, βάφτηκε καταπράσινο. Ο Παναθηναϊκός μας όπου και αν αγωνίστηκε, σε οποιοδήποτε άθλημα, σε οποιαδήποτε έδρα, βγήκε νικητής!

Ας θυμηθούμε στα γρήγορα:


Η αρχή έγινε το Σάββατο το πρωί, όπου για το Len Trophy του πόλο, ο Παναθηναϊκός κέρδισε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 12-9 και λίγες ώρες αργότερα, το απόγευμα της ίδιας μέρας, αναδείχθηκε ισόπαλος, 9-9 με τη Ματάρο και σφράγισε την πρόκρισή του στην επόμενη φάση.

Το απόγευμα του Σαββάτου το γυναικείο τμήμα στο μπάσκετ επικράτησε του Πανιωνίου στη Λεωφόρο με 67-59.
Για να περάσουμε στο βόλεϊ, όπου οι άντρες πέρασαν σαν σίφουνες από το Νέο Ηράκλειο, κερδίζοντας την ΑΕΚ με 3-0 σετ σε 75 λεπτά!
Την Κυριακή το πρωί, το πράσινο πόλο σημείωσε ακόμη μία νίκη, με 12-7 απέναντι στους Ολλανδούς της Σούρμαν, σφραγίζοντας πανηγυρικά την πρόκριση.
Το βράδυ της Κυριακής ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός κέρδισε τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με 2-1 και παρέμεινε στην κορυφή.



Την ίδια μέρα είχαμε και την πρεμιέρα στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Εκεί ο Παναθηναϊκός έκανε επίδειξη δύναμης στην άτυχη Λάρισα, διαλύοντας την Ολύμπια εκτός έδρας με 83-48.
Για να ολοκληρωθεί η τριήμερη πράσινη μαγεία, τη Δευτέρα. Τα κορίτσια του βόλεϊ πέρασαν εύκολα από το Ζηρίνειο, κερδίζοντας τον Ηρακλη Κιφησιάς, μία καλή ομάδα, εύκολα με 3-0 σετ.



Αυτός είναι ο Παναθηναϊκός που όλοι θέλουμε και ονειρευόμαστε. Να πρωταγωνιστεί σε όποιο άθλημα λαμβάνει μέρος. Και με τον κόσμο που δείχνει εμπράκτως την αγάπη του στην ομάδα, ακολουθώντας όλα τα τμήματα παντού, είμαι σίγουρος ότι τα καλύτερα έρχονται.
Ο Παναθηναϊκός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί παντού!
<<.....Πρωταθλητή σ΄ όλα τα σπορ Παντοτινέ>>!

Δύσκολη η κλήρωση στο πόλο, θα γίνει σφαγή για την πρόκριση

Άτυχος μπορεί να χαρακτηριστεί ο Παναθηναϊκός, καθώς σίγουρα θα μπορούσε να τύχει καλύτερης κλήρωσης στο Len Trophy. Για την δεύτερη προκριματική φάση, οι πράσινοι κληρώθηκαν με τις: Μπρέσια, Κατάρο και Γαλατάσαραϊ.
Η Μπρέσια είναι η οικοδέσποινα του ομίλου και οπωσδήποτε θα έχει τη δύναμη της έδρας. Πέραν αυτού διαθέτει πολλούς καλούς πολίστες και ορισμένους διεθνείς με την Ιταλία. Η Κατάρο από το Μαυροβούνιο είναι πολύ ισχυρή και δίνεται ως ένα από τα φαβορί ακόμη και για το τρόπαιο. Τέλος, η Γαλατά είναι καλή ομάδα αλλά δεν αποτελεί φόβητρο για τους πράσινους.
Πάντως τα πράγματα δεν φαντάζουν εύκολα. Κάθε άλλο. Από τους 8 ομίλους αυτής της φάσης, προκρίνονται οι δύο πρώτοι κάθε ομίλου για να σχηματιστεί η δεκαεξάδα. Αναμφίβολα, αν ο Παναθηναϊκός προκριθεί στους "16" και πόσο μάλλον στους "8" θα αποτελέσει σημαντική επιτυχία για το πράσινο πόλο.

Όλοι οι αγώνες θα γίνουν στο διήμερο 6-8 Νοεμβρίου.

Αναλυτικά οι 8 όμιλοι:
5ος ΟΜΙΛΟΣ (Πάτρα)
Σίμπενικ (Κροατία), Ματαρό (Ισπανία), Νις (Σερβία), ΝΕ Πατρών (ΕΛΛΑΔΑ)

6ος ΟΜΙΛΟΣ (Μπρέσια)
Μπρέσια (Ιταλία), Καταρό (Μαυροβούνιο), Γαλατασαράι (Τουρκία), Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)

7ος ΟΜΙΛΟΣ (Ριέκα)
Βουλιαγμένη (ΕΛΛΑΔΑ), Πριμόριε Ριέκα (Κροατία), Λοτζ (Πολωνία), Ντιναμό Μόσχας (Ρωσία)

8ος ΟΜΙΛΟΣ (Ζέγκεντ)
Ποζίλιπο (Ιταλία), Ζέγκεντ (Ουγγαρία), Ντούισμπουργκ (Γερμανία), Μονπελιέ (Γαλλία)

9ος ΟΜΙΛΟΣ (Οραντέα)
Χόρνετς Κόζιτσε (Σλοβακία), Σόρι (Ιταλία), Οραντέα (Ρουμανία), FTC Βουδαπέστης (Ουγγαρία)

10ος ΟΜΙΛΟΣ (Βερολίνο)
Σπαντάου Βερολίνου (Γερμανία), Γιάντραν Σπλιτ (Κροατία), Ολιμπίκ Νις (Γαλλία), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

11ος ΟΜΙΛΟΣ (Κόπερ)
Μαρσέιγ (Γαλλία), Σαβόνα (Ιταλία), Κόπερ (Σλοβενία), Αμερσφόορτ (Ολλανδία)

12ος ΟΜΙΛΟΣ (Πρτσάνι)
Σπαρτάκ Βόλγκογκραντ (Ρωσία), Σαμπαντέλ (Ισπανία), Τιρόλ Ίνσμπρουκ (Αυστρία), Βαλ Πρτσάνι (Μαυροβούνιο)

26/10/09

Περίπατος στο Ζηρίνειο για τους κορίτσαρους!



Με έναν συγκλονιστικό κόσμο στο πλευρό τους, τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου, πέρασαν σαν σίφουνες από το Ζηρίνειο, κέρδισαν τον Ηρακλή Κηφισιάς με 3-0 σετ (12-25, 20-25, 22-25) και έδειξαν τις άγριες διαθέσεις που έχουν και φέτος. Μετά το τραγελαφικό ματς της πρεμιέρας όπου αγωνίστηκαν οι Νεανίδες, στο Ζηρίνειο απόψε οι νταμπλούχες Ελλάδος ουσιαστικά ξεκίνησαν με το δεξί στο πρωτάθλημα. Πρώτη σκόρερ για τις πράσινες η Μόλναρ με 13 πόντους.
 Επόμενο ραντεβού και πρώτο εντός έδρας, το οποίο θα γίνει στη Γλυφάδα, για τις πράσινες κόντρα στον Άρη την Κυριακή.

Τα στατιστικά του αγώνα:
ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ (Σπ. Χουντουμάδης): Σιμάνκοβα 2π. (1 άσος, 1 μπλοκ), Κούκου 10 (1 άσος, 9/18 επ.), Ιζ. Ιβάνοβα 1 (1/5 επ., 45% υπ.), Ούτλα 9 (8/16 επ., 1 μπλοκ, 35% υπ.), Γιώτα 7 (1 άσος, 5/10 επ. 1 μπλοκ), Γιακουμή 7 (1 άσος, 5/7 επ., 1 μπλοκ), Μαγγίνα (λ.-45% υπ.) / Όστοϊτς 3 (3/12 επ., 64%υπ.), Λαμπρούση 1 (1άσος).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Τ. Φλώρος): Κουτουξίδου 3π. (1 άσος, 1/2 επ., 1 μπλοκ), Ντουμιτρέσκου 13 (3 άσοι, 10/13 επ.), Τομάσεβιτς 5 (4/9 επ., 1 μπλοκ, 57% υπ.), Μόλναρ 13 (3 άσοι, 8/13 επ., 2 μπλοκ, 33% υπ.), Χατζηνικολάου 8 (3 άσοι, 4/6 επ., 1 μπλοκ)  Τζανακάκη 12 (1 άσος, 8/14 επ., 3 μπλοκ), Μυλωνά (λ.-50% υπ.) / Παπαγεωργίου 4 (4/5 επ.), Χατζηνίκου.

 Η αρχηγός του Παναθηναϊκού, Ρούξι Ντουμιτρέσκου, δήλωσε μετά το ματς:
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να φθάσουμε στο 100% της απόδοσης μας. Καταφέραμε και πήραμε μια καθαρή νίκη παρά την μέτρια εμφάνιση μας. Για εμάς ήταν ουσιαστικά η πρεμιέρα και είναι λογικό να γίνουν λάθη και ασυνονοησίες. Γιαυτό δουλεύουμε άλλωστε στις προπονήσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κόσμο.

* 100 με 150 οπαδοί του Παναθηναϊκού έκαναν Λεωφόρο το Ζηρίνειο δείχνοντας ότι και φέτος θα ακολουθούν παντού ένα από τα πιο πετυχημένα πράσινα τμήματα.

Με Πανελλήνιο στο κύπελλο, στο δρόμο για ακόμη ένα τίτλο

Με τον Πανελλήνιο θα κοντραριστεί ο Παναθηναϊκός, στη φάση των "8" του κυπέλλου Ελλάδος. Η αναμέτρηση είναι νοκ-άουτ και θα γίνει στο ΟΑΚΑ. Εάν οι πράσινοι προκριθούν, θα αντιμετωπίσουν σε διπλό ημιτελικό το νικητή του ζευγαριού Ηρακλή - Πανιωνίου.

Ο Τάσος Στεφάνου, γενικός διευθυνής του Παναθηναϊκού, τόνισε: «Ο στόχος μας στη διοργάνωση είναι απλά να κατακτήσουμε τον τίτλο. Δεν μπορεί να υπάρχει διαφορετικός στόχος για εμάς. Γι’ αυτό θα αγωνιστούμε. Για τον τίτλο».
O Μάνος Παπαδόπουλος, μάνατζερ του Παναθηναϊκού, δήλωσε: «Ο στόχος για τον Παναθηναϊκό είναι πάντα οι τρεις τίτλοι. Με αυτόν τον στόχο ξεκινάμε. Το κύπελλο είναι ο πρώτος χρονικά τίτλος της αγωνιστικής περιόδου, οπότε αυτός είναι και ο πρώτος μας στόχος. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι επιτύχαμε πέρυσι».
 
Τα ζευγάρια που ανέδειξε η κλήρωση είναι:
Προημιτελικοί
Τετάρτη 18 Νοεμβρίου
Παναθηναϊκός-Πανελλήνιος (1)
Ηρακλής-Πανιώνιος (2)
Άρης-Μαρούσι (3)
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός (4)
Ημιτελικοί (23/12 και 20/1)
Νικητής 4-Νικητής 3
Νικητής 2-Νικητής 1
Ο τελικός είναι προγραμματισμένος για τις 20 Φεβρουαρίου.
 
* Εν τω μεταξύ νέο πρόβλημα με τραυματισμό στον Παναθηναϊκό. Ο νεοαποκτηθείς Γιούριτσα Γκόλεματς γλύστρισε στο παρκέ της Νεάπολης, αντιμετωπίζει μυικό πρόβλημα στον οπίσθιο μηριαίο και έμεινε εκτός προπόνησης. 
Αύριο, Τρίτη, θα υποβληθεί σε μαγνητική και από τα αποτελέσματά της ο γιατρός της ομάδας, Θανάσης Κονίδης, θα διαπιστώσει το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη και το πότε θα είναι έτοιμος να επιστρέψει στην αγωνιστική δράση. 

The Apartment, Billy Wilder, 1960



"Η Γκαρσονιέρα" του Billy Wilder αποτελεί μία εκ των πιο απολαυστικών ταινιών του σημαντικού Αμερικανού σκηνοθέτη. Με το πρωταγωνιστικό δίδυμο Jack Lemmon, Shirley MacLaine σε μεγάλα κέφια, ο Γουάιλντερ, αφήνοντας εδώ και λίγα χρόνια τα φιλμ-νουάρ που έκανε και ενώνοντας δραματικά με κωμικά στοιχεία, υπογράφει αυτή την υπέροχη, γλυκόπικρη ερωτική κομεντί.
Το σενάριο είναι πανέξυπνο, η πλοκή εξελίσσεται πολύ γρήγορα, περιττές σκηνές δεν υπάρχουν, οι ατάκες είναι ιδιαίτερα εύστοχες, ενώ ο σκηνοθέτης αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής του με υποδόρια σατιρική ματιά, και ο οποίος δεν μοιάζει να έχει αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Αντίθετα, επίκαιρες όσο ποτέ είναι οι θεματικές του ενότητες. Το χρήμα, το κυνήγι της καριέρας, το σεξ ακόμη και σήμερα απειλούν τις κοινωνίες που ζούμε και έχουν πάρει για τα καλά τη θέση της ανθρωπιάς, της αλληλοστήριξης, της αγάπης και του ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπο.  

Η Υπόθεση της ταινίας:
Ο Κ.Κ. Μπαντ Μπάξτερ (Τζακ Λέμον), είναι ένας μοναχικός χαμηλόμισθος υπάλληλος σε μια ασφαλιστική εταιρία της Νέας Υόρκης. Στην προσπάθεια του να ανέβει στα αξιώματα, κάνει χατίρια και δανείζει το διαμέρισμα του σε ανωτέρους του, που το μετατρέπουν σε γαμηστρώνα. Η δική του ερωτική ζωή δεν προχωράει καθόλου καλά, αφού είναι ερωτευμένος με το κορίτσι του ασανσέρ, την Φραν Κιούμπελικ (Σίρλεϊ ΜακΛέιν). Ακόμα χειρότερα δε που η Φραν έχει σχέση με το μεγάλο αφεντικό, που και αυτό θα ζητήσει με τη σειρά του το "χρυσό" κλειδάκι από τον Μπάξτερ.


 Απολαυστικός ο -35 ετών τότε- Τζακ Λέμον, ΘΕΑ η Σίρλεϊ, ευφυής ο Γουάιλντερ. Απολαυστική γλυκόπικρη κομεντί, σε ασπρόμαυρο φόντο, έξυπνη σάτιρα πάνω στις κοινωνικές "επιβολές".

Ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την "Γκαρσονιέρα":
Η ταινία θεωρείται μία από τις κλασσικότερες κωμωδίες όλων των εποχών. Έχει προταθεί συνολικά για 24 βραβεία και κατέκτησε τα 16, μεταξύ των οποίων την χρυσή σφαίρα για καλύτερο άνδρα ηθοποιό και γυναίκα ηθοποιό (Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ ΜακΛέιν), το βραβείο για καλύτερο αλλοδαπό άνδρα ηθοποιό και αλλοδαπή γυναίκα ηθοποιό (Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ ΜακΛέιν) από την Βρετανική Ακαδημία κινηματογράφου και 4 βραβεία Όσκαρ για καλύτερη ταινία, σκηνοθεσία, σεναρίου και μοντάζ με τους Μπίλι Γουάιλντερ - Μπίλι Γουάιλντερ - Μπίλι Γουάιλντερ και Ι.Α.Λ. Ντάιμοντ - Ντάνιελ Μαντέλ, αντίστοιχα.
Το περιοδικό Premiere ψήφισε και συμπεριέλαβε την ταινία ανάμεσα στις 50 Καλύτερες Κωμωδίες Όλων των Εποχών το 2006, ενώ από το 1998 συγκαταλέγεται στις 100 κορυφαίες ταινίες του Αμερικάνικου κινηματογράφου από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου.

Σινεμά άλλων εποχών, πανέμορφο, διαχρονικό, κλασικό, αξεπέραστο, αγαπημένο.

Βαθμολογία: 9/10

Πολύ εύκολο ποδαρικό στην Α1 μπάσκετ ανδρών για ΠΑΟ



Πολύ εύκολα ο Παναθηναϊκός, ξεκίνησε με νίκη στην Α1 μπάσκετ των ανδρών περνώντας σαν σίφουνας από το ΕΑΚ Νεάπολης επικρατώντας της Ολύμπιας Λάρισας με 83-48!
Οι πράσινοι με τις γνωστές απουσίες των Μπατίστ, Τσαρτσαρή, Γιασισκεβίτσιους έκαναν έναν υγιεινό περίπατο στο δρόμο προς ακόμη ένα πρωτάθλημα, αλλά και παράλληλα μία πρόβα εν΄ 'οψη Ευρωλίγκα που ακολουθεί με το ματς κόντρα στην Κίμκι στο ΟΑΚΑ. Το αρχικό... 2-26(!) τα λέει νομίζω όλα για το πως ξεκίνησε ο αγώνας, τη μεγάλη διαφορά δυναμικότητας αλλά και το πως οδηγήθηκε το σκορ με μαθηματικούς υπολογισμούς σε αυτό το 83-48 υπέρ του Παναθηναϊκού.

Τα δεκάλεπτα: 6-26, 18-45, 31-63, 48-83.
Οι συνθέσεις:

ΓΣ Ολύμπια Λάρισας (Κουτσοκέρας): Γκριν 13, Μπόγδανος 1, Παπαχρήστος 1, Μάσι 10, Μπάτλερ 10, Τόντιτς 2, Πόποβιτς 2, Σάλσμπερι 5, Παπακώστας.
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Διαμαντίδης 2 (7ρ., 4ασ. 3κλ.), Καλάθης 15, Γκόλεματς 2, Τέπιτς 8, Πέκοβιτς 14 (6ρ., 3κοψ.), Σερμαντίνι 9 (7ρ.), Σπανούλης 9 (6ασ.), Περπέρογλου 7, Νίκολας 8, Φώτσης 7, Μπόγρης 2, Βεργίνης.

* Ντεμπούτο με την πράσινη φανέλα έκανε ο Γιούρι Γκόλεματς.
* Η διοίκηση των γηπεδούχων τίμησε τον Φραγκίσκο Αλβέρτη για την πολυετή προσφορά του στο μπάσκετ, καθώς και τον Λαρισαίο διεθνή διαιτητή Νίκο Πιτσίλκα, ο οποίος αποσύρθηκε από την ελληνική διαιτησία.



* Αρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιούργησε η βροχή στο γήπεδο, καθώς έσταζε σε αρκετά σημεία του παρκέ και υπήρχαν πετσέτες όχι μόνο γύρω από τις γραμμές, αλλά και μέσα από αυτές! Τελικά χρειάστηκε να διακοπεί ο αγώνας για περίπου 15 λεπτά στα μισά της τρίτης περιόδου, προκειμένου να αδειάσουν μουσαμάδες που υπήρχαν στην οροφή του ΕΑΚ Νεάπολης από το νερό που είχε μαζευτεί και να σκουπιστεί το παρκέ, ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Οι παίκτες αναγκάστηκαν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ δεν έλειψαν και οι στιγμές που κάποιοι γλίστρησαν με τους ανθρώπους του γηπέδου, αλλά και της γηπεδούχου ομάδας να κάνουν ότι είναι δυνατό για να βελτιωθεί η κατάσταση.

* Ο κόουτς του τριφυλλιού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς δήλωσε μετά το ματς:
«Το σημαντικότερο είναι ότι παίξαμε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα πολύ σοβαρά. Ουσιαστικά αυτές είναι οι αρχές μας. Να σεβόμαστε τον αντίπαλο και τον εαυτό μας, γι΄ αυτό παίξαμε σοβαρά από το πρώτο δευτερόλεπτο. Προσπάθησα να δώσω συμμετοχή στους παίκτες που ήρθαν φέτος στην ομάδα, ιδιαίτερα στον Τέπιτς, στον Καλάθη και στον Γκόλεματς. Γενικότερα είμαι ευχαριστημένος από τη διάθεση και τη σοβαρότητα, αλλά υπήρχαν και στιγμές που έγιναν λάθη που δεν ήταν αναγκαίο να γίνουν. Καλή επιτυχία στην Ολύμπια για τη συνέχεια που την περιμένει. Σε ότι αφορά την κατάσταση στο γήπεδο, μας εξήγησαν οι άνθρωποι τι συμβαίνει και έκαναν ότι είναι δυνατό για να γίνει το παιχνίδι. Στα 11 χρόνια που είμαι στον Παναθηναϊκό δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο, αλλά όλη η συγκέντρωση και η προσπάθεια των φορέων ήταν για να βοηθήσουν να γίνει το παιχνίδι κανονικά. Εδώ στη Λάρισα πάντα γίνονταν όμορφα παιχνίδια. Έτυχε αυτή η κατάσταση, αλλά όλοι προσπάθησαν να βρουν λύσεις και να τελειώσει το παιχνίδι, όσο γίνεται πιο ομαλά».

Έπαιξε ωραία, κέρδισε τον ΠΑΟΚ, έμεινε στην κορυφή.



Ο Παναθηναϊκός κέρδισε στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με 2-1, έπαιξε κατά διαστήματα ωραίο ποδόσφαιρο και στα δύο ημίχρονα, προδόθηκε προσωρινά από την άμυνα του όταν και δέχτηκε την ισοφάριση, αλλά πίεσε, κυριάρχησε μες στο γήπεδο και πήρε τελικά μία ακόμη πολύτιμη νίκη, ενώ ο "Κατσούρ" σημείωσε και τα δύο τέρματα του τριφυλλιού, φτάνοντας στην πρώτη θέση των σκόρερ στη Superleague με 6 και εξακολουθώνατς να δίνει βαθμούς στον Παναθηναϊκό.

Το πρώτο γκολ, στο 24΄ προήλθε από εξαιρετική σέντρα με εξωτερικό φάλτσο από το Νίνη και γυριστή κεφαλιά του Κατσουράνη, ενώ το δεύτερο, στο 70΄ είναι ίσως ότι ωραιότερο έχουμε δει φέτος συνολικά στο πρωτάθλημα από ομαδική ενέργεια. Οι παίχτες του Παναθηναϊκού κυριολεκτικά έκρυψαν τη μπάλα και ο Κατσούρ με υπέροχο γυριστό σουτ πάνω στην κίνηση την έστειλε στα δίχτυα του Χαλκιά.

Ο ΠΑΟΚ, είχε ισοφαρίσει στο 39΄ με τον Βιεϊρίνια να πετάγεται στο κενό χώρο και εκμεταλευόμενος το γεγονός ότι κανένας αμυντικός των γηπεδούχων δεν τον πίεσε, έφτασε μέχρι το ύψος της περιοχής και πλάσαρε εύστοχα το Τζόρβα.
Πέρα όμως από τη φάση του γκολ ο ΠΑΟΚ, που έπαιζε στην κορυφή με τον Ίβιτς εξαιτίας των απουσιών των Μουσλίμοβιτς, Φιλομένο, Κονσεϊσάο, ήταν ανύπαρκτος σε όλο τον αγώνα και το τελικό 2-1 είναι πολύ λίγο για τον ΠΑΟ, αναλογικά με τις φάσεις των δύο ομάδων αλλά και τη συνολική τους παρουσία στο ΟΑΚΑ.
Πάντως εδώ φάνηκε ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει ο Παναθηναϊκός και το έχουμε ξαναπεί. Μπροστά φέτος, σε αντίθεση με άλλες χρονιές βρίσκει λύσεις και σκοράρει εύκολα ή δύσκολα. Πίσω όμως είναι το πρόβλημα. Λάθη σαν κι αυτό με τον ΠΑΟΚ έχουν ξαναγίνει και έχουν στοιχήσει κι άλλα γκολ στην ομάδα. Το πρόβλημα λοιπόν εστιάζεται στο ότι μπορεί η αμυντική λειτουργία της ομάδας να
"προδώσει" την ευχαίρια στο σκοράρισμα και την γενική καλή αγωνιστική εικόνα της ομάδας και στο μέλλον να στερήσει άδικα κάποιους βαθμούς.
Για τον Μπιάρσμιρ είχαμε πει καλά λόγια. Αποδεικνύεται όμως τελικά ότι ο Σουηδός είναι αργός και πως αντιμετωπίζει προβλήματα απέναντι σε γρήγορους επιθετικούς.
Άρα λοιπόν, Μπιάρσμιρ, Σαριέγκι, Βύντρα, Καντέ δεν είναι αξιόπιστοι σε καμία περίπτωση. Μακάρι με την επάνοδο του Γιούρκα να βελτιωθεί κατά πολύ η αμυντική λειτουργία.

Οι συνθέσεις:
Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σαριέργκι, Νίνης (66' Λέτο), Σισέ, Σαλπιγγίδης, Ζιλμπέρτο Σίλβα (87' Σιμάο), Μπιάρσμιρ, Γκάμπριελ, Καραγκούνης (90' Ρουκάβινα), Κατσουράνης, Σπυρόπουλος.

ΠΑΟΚ (Φερνάντο Σάντος): Χαλκιάς (76' Κρέσιτς), Γκαρσία, Τσιρίλο, Σορλέν, Κοντρέρας, Φωτάκης (73' Παπάζογλου), Κουτσιανικούλης (70' Μουν), Βιεϊρίνια, Ίβιτς, Σνάουτσνερ, Σαβίνι.

Ας πούμε και ορισμένα πραγματάκια πέραν του αγώνα:
* Ο Νίνης βγήκε πολύ σωστά από το παιχνίδι, όπως άλλωστε ο ίδιος δήλωσε αφού ταλαιπωρούταν από ίωση. Ορισμένοι που δεν το ήξεραν, βιάστηκαν να αποδοκιμάσουν τον Τεν Κάτε για την επιλογή του αυτή. Και πέρα από την ίωση, ο Νίνης και πάλι δεν ήταν πολύ καλός. Απλός για μία ακόμη φορά έδωσε πνοή στην επίθεση του ΠΑΟ.
* Δυστυχώς ο κόσμος που αναμενόταν στο ΟΑΚΑ, γύρω στις 40.000 δεν ήρθε καθώς φοβήθηκε από τον καιρό και τις προβλέψεις για βροχές. Έτσι στο γήπεδο βρέθηκαν περίπου 20.000.
* Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει αήττητος με 7 νίκες και 1 ισοπαλία σε 8 ματς. Έχει την καλύτερη επίθεση με 16 γκολ και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 4. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος ο Κατσουράνης με 6.

Και το σημαντικότερο απ΄ όλα:
* Ο Χενκ Τεν Κάτε ξέσπασε στη συνέντευξη τύπου κατά των δημοσιογράφων. Αφορμή βέβαια τί άλλο; Αυτή η απίστευτη γκρίνια και η μιζέρια που έχουμε στον Παναθηναϊκό μια ζωή. Η ομάδα καρδίζει, είναι πρώτη και κάποιοι "Παναθηναϊκάρες" βγαίνουν και επικαλούμενοι το καλό της ομάδας γκρινιάζουν για το ότι δεν παίζουμε καλή μπάλα, γιατί δεν βλέπουν θέαμα και γενικά δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα στην ομάδα που θέλοντας και μη, επηρεάζει πολύ κόσμο.



Αναλυτικά τα όσα είπε ο Χενκ Τεν Κάτε και τα οποία "έτσουξαν" πολλούς:
"Ο λόγος που είναι εδώ δίπλα μου ο Γιάννης (Αναστασίου) είναι για να με βοηθήσει στη μετάφραση. Αγγλικά δεν μιλάω τέλεια, οπότε κάτι μπορεί από τις δηλώσεις μου να παρερμηνευθεί. Όμως ο Γιάννης μιλάει άψογα ολλανδικά και έτσι θα με βοηθήσει να πω ολόσωστα όσα θέλω.

Δεν δώσαμε ευκαιρίες στον αντίπαλο για να μας απειλήσει και πρέπει να σκεφτεί κάποιος ότι την Πέμπτη το βράδυ δώσαμε ένα παιχνίδι και η ομάδα δείχνει πως διαθέτει ποιότητα και δύναμη. Δείξαμε πόσο σημαντικό θεωρούσαμε αυτό το ματς.

(Ενα σχόλιο για το κλίμα πίεσης λόγω της εικόνας μετά το ματς με Στουρμ, τι έχετε να πείτε;) "Πως δημιουργήθηκε αυτό. Εσείς μήπως... το δημιουργήσατε. Σε όλους σας έχω φερθεί με σεβασμό αλλά δεν παίρνω τον σεβασμό που πρέπει και μερικοί από εσάς δεν σέβεστε το πρόσωπό μου.

Ξεκίνησα από την περασμένη σεζόν με την ομάδα να μην παίρνει αποτελέσματα και να κάνει καλά παιχνίδια και επικρίθηκα. Ανεξάρτητα από αυτό γύρισε τώρα και νικάμε και άρχισαν να λένε ότι τα αποδυτήρια δεν είναι καλά. Και τώρα είμαστε πρώτοι και η ομάδα λέτε ότι δεν παίζει καλά σε μερικά παιχνίδια. Βρείτε μου ένα παιχνίδι να το κερδίσαμε από τύχη ή δεν είμασταν καλοί.

Ψάχνεται όλοι να βρείτε τον Ν' Ντόι που είχε βάλει δύο γκολ και δουλέψαμε μαζί 3 εβδομάδες και δημιουργήθηκε η αίσθηση από τον παίκτη ότι η δουλειά μου δεν είναι σωστή. Αυτό δεν το ασπάζομαι. Αυτός που έγραψε το άρθρο να πάρει τον Μέσι και Ροναλντίνιο να ακούσει άλλες απαντήσεις και απόψεις. Δημιουργήτε μια αρνητική ατμόσφαιρα αλλά αυτό είναι άδικο. Οι περισσότεροι λέτε ότι έχετε πράσινη καρδιά αλλά εγώ δεν συμφωνώ. Ειμαι νικητής και δεν παραδίδομαι ποτέ. Ο μόνος που μπορεί να με διώξει είναι ένας... ο κύριος Πατέρας, ο οποίος με σέβεται και αυτό είναι αμοιβαίο και όχι εσείς.
".

 Έβαλε τα πράγματα στη θέση τους ο Ολλανδός. Κάποιοι θα ενοχλήθηκαν από τις δηλώσεις αυτές. Αλλά θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα. Όσοι πολεμάνε την ομάδα θα τυγχάνουν παρόμοιας μεταχείρησης.
Όλοι ενωμένοι, παίχτες, προπονητές, διοίκηση και κόσμος για να οδηγήσουμε τον Παναθηναϊκό μας εκεί που του αρμόζει. Στην κορυφή.

25/10/09

Με μία ακόμη νίκη σφραγίστηκε η πρόκριση στην επόμενη φάση του Len Trophy



Ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του Len Trophy κυρίως χάρις στη νίκη κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την ισοπαλία με την οικοδέσποινα Ματάρο. Σήμερα το πρωί όμως, οι πράσινοι δεν παρουσιάστηκαν αδιάφοροι απέναντι στους Ολλανδούς της Σούρμαν και σημειώνοντας ακόμη μία νίκη με 12-7 προκρίθηκαν πανηγυρικά, καταλαμβάνοντας τελικά την πρώτη θέση του 2ου ομίλου!

Τα οχτάλεπτα: 4-0, 2-1, 4-3, 2-3.

Οι σκόρερ του Παναθηναϊκού: Βουλγαράκης 4, Τσόκας 3, Φαναριώτογλου 2, Καφετζόπουλος 1, Βράνιες 1, Φλώρος 1.