23/6/12

Γερμανία - Ελλάδα 4-2, πάλεψε όσο μπορούσε κόντρα στο φαβορί για την κατάκτηση του Euro

 

 Η Εθνικής μας ομάδα πάλεψε όσο μπορούσε, όμως δεν τα κατάφερε κόντρα στο φαβορί για την κατάκτηση του Euro Γερμανία, από την οποία ηττήθηκε 4-2 και αποκλείστηκε, διαγράφοντας σημαντική πορεία μέχρι τα προημιτελικά. Με το νικητή Αγγλίας - Ιταλίας στους «4» οι Γερμανοί.

 Ένα ακόμη ημίχρονο σπατάλησε η Ελλάδα. Στην "Γκντανσκ Αρένα" η Εθνική μας απουσίασε απ' το χορτάρι στα πρώτα σαρανταπέντε λεπτά, με αποτέλεσμα η Γερμανία να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Μάλιστα έφτασε την κατοχή μπάλας στο 70-30% και δημιούργησε πολλές ευκαιρίες πριν ανοίξει το σκορ στο 39' με εξαιρετικό σουτ του Λαμ.
 Η Ελλάδα ήταν τυχερή που έκλεισε το ημίχρονο με μόλις ένα γκολ πίσω στο σκορ. Ο Φερνάντο Σάντος είδε και διόρθωσε τις σοβαρότερες αδυναμίες της ομάδας με διπλή αλλαγή στο 46'. Πέρασε τον Γκέκα στη θέση του Νίνη και το Φωτάκη αντί τον Τζαβέλα, τη θέση του οποίου στο άκρο της άμυνας πήρε ο Τοροσίδης, ενώ δεξιά στην άμυνα πέρασε ο Μανιάτης. Η Εθνική προσπάθησε να κρατήσει μπάλα και κατάφερε να βγάλει τρομερή αντεπίθεση στο 55'. Ο Σαλπιγγίδης (καλύτερος παίκτης μας στο Euro, μαζί με Κ. Παπαδόπουλο) έφυγε από δεξιά και με σέντρα ξυράφι βρήκε εξαιρετικά το Σαμαρά, ο οποίος πλάσαρε από κοντά για το 1-1!
 Δυστυχώς οι διεθνείς μας δεν μπόρεσαν να κρατήσουν αυτό το σκορ παρά μόνον 6 λεπτά. Στο 61' ο Κεντίρα με το... καλάμι έκανε το 2-1, για να έρθει ο δήμιος του παρελθόντος Μίροσλαβ Κλόζε στο 68' και να κάνει το 3-1. Στο σημείο εκείνο το ματς κρίθηκε υπέρ των Γερμανών, οι οποίοι διεύρυναν το προβάδισμά τους με τον Μάρκο Ρόις, νέο απόκτημα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ο οποίος έκανε το 4-1 στο 74', πριν ο Σαλπιγγίδης μειώσει στο τελικό 4-2 με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 88'.

 Οι συνθέσιες των δύο ομάδων:
 Γερμανία (Λεβ): Νόιερ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Μπάντστουμπερ, Λαμ, Σβάινσταϊγκερ, Κεντίρα, Ρόις (80' Γκέτζε), Εζίλ, Σίρλε (68' Μίλερ), Κλόζε (79' Γκόμεζ).
 Ελλάδα (Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλας (46' Γκέκας), Κυρ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Μάκος (70' Λυμπερόπουλος), Μανιάτης, Νίνης (46' Φωτάκης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης.

  * Κόντρα στο φαβορί, μαζί με την κορεσμένη Ισπανία, για την κατάκτηση του Euro 2012 Γερμανία, η Ελλάδα πάλεψε όσο μπορούσε αλλά δυστυχώς η διαφορά κλάσης ήταν εμφανής. Ο αποκλεισμός κάθε άλλο παρά αποτυχία είναι, αφού η ομάδα ξεπέρασε τις προσδοκίες φθάνοντας στα νοκ άουτ, αποκλείοντας μάλιστα τη Ρωσία. Επόμενος στόχος πλέον για την ήδη νεανική ομάδα, που αναμένεται να χάσει κι άλλα "γερόντια" (ήδη αποχώρησαν Λύμπε, Χαλκιάς), το Mundial του 2014 στη Βραζιλία.
 Ευχαριστούμε τον Φερνάντο Σάντος και τα παιδιά αυτά για την ψυχή και το αγωνιστικό τους σθένος που επέδειξαν σε αυτήν τη διοργάνωση, με τις πενιχρές δυνάμεις που διέθεταν.

22/6/12

Τσεχία - Πορτογαλία 0-1, στους «4» οι Ίβηρες με -επιτέλους- πραγματικό ηγέτη!

 

 Με γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο, που φέτος δείχνει ικανότερος από ποτέ να ηγηθεί της εθνικής του ομάδας, η Πορτογαλία νίκησε 1-0 την Τσεχία και προκρίθηκε για τρίτη φορά στα τελευταία τέσσερα Euro στα ημιτελικά, όπου περιμένει το νικητή του αγώνα Ισπανία - Γαλλία. 

 Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν δεδομένη και αποτυπώθηκε εμφανώς στο χορτάρι του "National Stadium" της Βαρσοβίας. Η Τσεχία πραγματοποίησε τη μεγάλη έκπληξη του πρώτου γκρουπ, όπου αν και ξεκίνησε με ήττα 4-1 απ' τη Ρωσία κατόρθωσε νικώντας Ελλάδα και Πολωνία να προκριθεί και μάλιστα, ως 1η, παρά τον αρνητικό συντελεστή τερμάτων. Απέναντι στην Πορτογαλία όμως και δίχως τον τραυματία Ροζίτσκι δεν κατάφερε να κάνει ακόμη μία υπέρβαση, ηττήθηκε μόνο 1-0 και αποκλείστηκε απ' τους «8», στην 5η σερί συμμετοχή της μετά τη διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας σε τελικά Euro, όπου μετράει ισάριθμες προκρίσεις απ' τους ομίλους αλλά και δύο συμμετοχές σε ημιτελικά (1996, 2004).

 Οι νικητές Πορτογάλοι, με το γκολ με καρφωτή κεφαλιά από κοντά, στο 79', του Ρονάλντο, ο οποίος είχε και δύο δοκάρια, πήραν πανάξια την πρόκριση στα ημιτελικά για 4η φορά στην ιστορία τους και 3η στα τελευταία τέσσερα Euro (1984, 2000, 2004, 2012). Εκεί, θα αντιμετωπίσουν το νικητή του Ισπανία - Γαλλία, με μία ενδεχόμενη ιβηρική μονομαχία να παρουσιάζει τεράστιο ενδιαφέρον.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Τσεχία: Τσεχ, Γκέμπρε Σελάσιε, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι, Χούμπσμαν (86' Πέχαρτ), Πλάσιλ, Γιράτσεκ, Πίλαρ, Νταρίντα (61' Ρέζεκ), Μπάρος.
 Πορτογαλία: Ρουί Πατρίσιο, Περέιρα, Πέπε, Άλβες, Κοεντράο, Βελόζο, Μοουτίνιο, Μεϊρέλες (88' Ρολάντο), Νάνι (84' Κουστόντιο), Κ. Ρονάλντο, Ποστίγκα (40' Αλμέιδα).

20/6/12

3η αγωνιστική, 4ος όμιλος: Αγγλία-Ουκρανία 1-0 / Σουηδία-Γαλλία 2-0. Ισπανία-Γαλλία & Αγγλία-Ιταλία ολοκλήρωσαν τα ζευγάρια των «8»

 

  Με βάση την εικόνα του 4ου ομίλου στις προηγούμενες δύο αγωνιστικές θα περίμενε κανείς τη Γαλλία να τερματίσει 1η και την Αγγλία από 2η έως 3η. Όμως την τρίτη και τελευταία αγωνιστική οι Γάλλοι παρουσιάζοντας ανεξήγητα κακό πρόσωπο (λες και «προτίμησαν» Ισπανία) ηττήθηκαν δίκαια με 2-0 από τους αδιάφορους καθότι αποκλεισμένους, αν και ψυχωμένους Σουηδούς, που ήθελαν να αποδείξουν ότι άξιζαν κάτι περισσότερο και να φύγουν με ψηλά το κεφάλι, όπως τελικώς έκαναν. 
 Σε συνδυασμό με τη νίκη με σκορ 1-0 της Αγγλίας επί της Ουκρανίας, οι Άγγλοι πήραν την 1η θέση του ομίλου και την Ιταλία ως αντίπαλο στα προημιτελικά, οι Γάλλοι τη 2η και την Ισπανία, οι συνδιοργανωτές Ουκρανοί την 3η μένοντας εκτός, όπως και οι Σουηδοί, που σημείωσαν μία μεγάλη νίκη κι έχασαν δύο ματς δεχόμενοι ισάριθμες ανατροπές!

 Στο "Olympic Stadium" του Κιέβου η Σουηδία απέδειξε, αν και μαθηματικά αποκλεισμένη μετά από δύο ήττες, ότι θα άξιζε ίσως ακόμη και την πρόκριση. Έχοντας νωρίτερα χάσει δύο ματς δεχόμενη ισάριθμες ανατροπές από Ουκρανούς και Άγγλους, η Σουηδία νίκησε εύκολα το φαβορί του 4ου ομίλου Γαλλία με 2-0, την άφησε στη 2η θέση, αλλά δυστυχώς για την παρέα του Ιμπραΐμοβιτς, που σημείωσε ίσως το καλύτερο γκολ έως τώρα στη διοργάνωση (μαζί με το ψαλιδάκι του Μπαλοτέλι στο Ιταλία-Ιρλανδία, την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Πίρλο στο Ιταλία-Κροατία και το τακουνάκι του Γουέλμπεκ στο Σουηδία-Αγγλία), η κακή διαχείριση του προβαδίσματος απέναντι σε Ουκρανία, Αγγλία έκοψε το δρόμο προς τους «8».

 Το 1-0 λοιπόν για την ομάδα του Όλσεν πέτυχε με τρομερό γυριστό σουτ του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς από το ύψος του πέναλτι, ενώ το 2-0 έκανε στις καθυστερήσεις ο Σεμπάστιαν Λάρσον. Η Γαλλία είχε μια μεγάλη φάση με τον Ριμπερί στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου, ενώ στο β' σαρανταπεντάλεπτο είχε κάποιες καλές στιγμές με τον Μπενζεμά στο 51', Νασρί στο 64' και Μενέζ, στην κορυφαία στιγμή στο 82'. Πάντως, αν οι Σκανδιναβοί ήταν πιο προσεκτικοί θα μπορούσαν να είχαν διευρύνει το σκορ σε 2-3 περιπτώσεις, καθώς κι δεν σταμάτησαν να είναι επιθετικοί και να δημιουργούν φάσεις για γκολ. 
 Με το τελικό 2-0 η Σουηδία αποχαιρέτησε με ψηλά το κεφάλι το Euro, ενώ η Γαλλία θα αντιμετωπίσει σε έναν σπουδαίο προημιτελικό την Ισπανία, το Σάββατο, χωρίς τον Φιλίπ Μεξέ που συμπλήρωσε δύο κίτρινες κάρτες.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Σουηδία: Ίσακσον, Γκράνκβιστ, Μέλμπεργκ, Γιόνας Όλσον, Μάρτιν Όλσον, Σβένσον (79' Χόλμεν), Σέλστρεμ, Λάρσον, Μπαϊράμι (46' Βίλχελμσον), Ιμπραΐμοβιτς, Τόιβονεν (78' Βέρνμπλουμ).
 Γαλλία: Λορίς, Ντεμπουσί, Ραμί, Μεξέ, Κλισί, Αλού Ντιαρά, Μ' Βιλά (83' Ζιρού), Νασρί (77' Μενέζ), Μπεν Αρφά (59' Μαλουντά), Ριμπερί, Μπενζεμά.

 * Στο άλλο ματς που διεξήχθει στην Donbass Arena του Ντόνετσκ η Αγγλία στάθηκε τυχερή, καθώς το μοναδικό γκολ που έκρινε υπέρ της την αναμέτρηση, στο 48' και το πρώτο του Γουέιν Ρούνεϊ στη διοργάνωση (στο πρώτο ματς που αγωνίστηκε καθώς ήταν τιμωρημένος από το προκριματικό ματς κόντρα στο Μαυροβούνιο), προήλθε από τραγικό λάθος του Πιάτοβ. Ακόμη η Ουκρανία ισοφάρισε στο 62', όμως το γκολ δε μέτρησε ποτέ, αν και στο ριπλέι φάνηκε καθαρά ότι η μπάλα πέρασε τη γραμμή στο πλασέ του Ντέβιτς. Πάντως, η φάση ξεκίνησε από οφσάιντ του Μιλέφσκι, με διαιτητή και επόπτη να «διορθώνουν» το αρχικό τους λάθος με ένα άλλο.
 Οι Άγγλοι είχαν φάσεις για το 2-0, με τους Ουκρανούς να είναι καλύτεροι μόνον στα πρώτα 20 λεπτά του αγώνα και να έχουν μόλις μία σημαντική στιγμή στο β' ημίχρονο, ένα σουτ του Γιαρμολένκο στις καθυστερήσεις, που βέβαια ακόμη και να έμπαινε δε θα άλλαζε τίποτα στον όμιλο (πάλι πρώτοι οι Άγγλοι, πάλι εκτός οι Ουκρανοί).

 Έτσι η Αγγλία θα παίξει με την Ιταλία, την Κυριακή σε έναν ακόμη αμφίρροπο προημιτελικό, όπως είναι και το Ισπανία-Γαλλία, τα δύο ζευγάρια δηλαδή που βγήκαν απ' τον 3ο και 4ο όμιλο, όπου ως φαβορί θα μπορούσαν να χριστούν ελαφρώς Ισπανοί και Ιταλοί. Αντίθετα, σε αυτά που προέκυψαν από τον 1ο και 2ο όμιλο, Τσεχία-Πορτογαλία και Γερμανία-Ελλάδα έχουν καθαρά φαβορί Πορτογάλους και Γερμανούς.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Αγγλία: Χαρτ, Τζόνσον, Κόουλ, Τέρι, Λέσκοτ, Τζέραρντ, Γιάνγκ, Μίλνερ (69' Γουόλκοτ), Πάρκερ, Ρούνεϊ (87' Τσάμπερλεϊν), Γουέλμπεκ (82' Κάρολ).
 Ουκρανία: Πιάτοβ, Σέλιν, Χατσερίντι, Ρακίτσκι, Τιμόστσουκ, Γκάρμας (78' Ναζαρένκο), Γκούσεβ, Γιαρμολένκο, Κονοπλιάνκα, Μιλέβσκι (77' Μπουτκό), Ντέβιτς (70' Σεβτσένκο).

19/6/12

Τα κατάφερε τελικώς η Ιταλία, πέρασε στους «8»! Πρώτη απ' τον 3ο όμιλο η Ισπανία, εκτός η Κροατία

 

 Η Ιταλία νίκησε 2-0 την Ιρλανδία με γκολ των Κασάνο, Μπαλοτέλι και κατάφερε να προκριθεί στους «8» ως 2η του 3ου ομίλου πίσω απ' την Ισπανία, που νίκησε με γκολ του Νάβας στο φινάλε 1-0 την Κροατία!

 Στον πιο περίεργο όμιλο όσον αφορά στην εξέλιξη, το ενδεχόμενο τριπλής ισοβαθμίας (υπήρχε μέχρι το 88'), το σενάριο για ισοπαλία 2-2 Κροατίας-Ισπανίας, με το οποίο θα προκρίνοντας οι δύο τους ανεξαρτήτως αποτελέσματος της Ιταλίας, η λευκή ισοπαλία στο Κροατία-Ισπανία που έδινε την 1η(!) θέση στη Σκουάντρα Ατζούρα και άφηνε 2ους τους Ισπανούς κι εκτός τους Κροάτες, αλλά και το 1-1 στο φινάλε του ντέρμπι, που θα άφηνε εκτός την Ιταλία, όπως και πιθανό γκολ νίκης των Κροατών όσο έμενε το 0-0, που θα άφηνε εκτός την Ισπανία, ήταν αρκετά για να κρατήσουν ολοζώντανο το ενδιαφέρον στον πιο συναρπαστικό όπως εξελίχθηκε όμιλο της διοργάνωσης, σκορπίζοντας ορισμένα εγκεφαλικά όσο οδηγούμασταν προς το φινάλε!

 Στο "Municipal Stadium" του Πόζναν η Ιταλία μπορεί να ήθελε νίκη με σκορ 3-0 απέναντι στην αδύναμη, αποκλεισμένη αλλά άκρως μαχητική Ιρλανδία, για να εξασφαλίσει την πρόκρισή της στα προημιτελικά, όμως μετά το 1-0 με την κεφαλιά του Κασάνο στο 35' από κόρνερ του Πίρλο, «κάθισε» και δεν κυνήγησε άλλο τέρμα. Μάλιστα στο β' ημίχρονο έδωσε πολλούς χώρους στους Ιρλανδούς του Τραπατόνι (που μέχρι χθες δεν είχε ηττηθεί απ' την ομάδα της χώρας του), οι οποίοι έγιναν απειλητικοί αρκετές φορές, με τον Μπουφόν και την ιταλική άμυνα να κρατούν το μηδέν. Ο Μπαλοτέλι, που αντικατέστησε τον Ντι Νατάλε πέτυχε το 2-0 με εκλπηκτικό ψαλίδι από κόρνερ και πάλι του Πίρλο στο 90' και σφράγισε τη νίκη της Σκουάντρα Ατζούρα. Με το σφύριγμα της λήξης απ' τον τούρκο διαιτητή Τσακίρ, οι Ιταλοί περίμεναν να ολοκληρωθεί και το άλλο ματς, στο οποίο η Ισπανία προηγούταν 1-0 με γκολ του Νάβας στο 88', όμως αν οι Κροάτες ισοφάριζαν έπαιρναν εκείνοι την πρόκριση!
 Τελικώς, το 1-0 έμεινε και η Ιταλία κατάφερε για ακόμη μία φορά να προκριθεί απ' τη φάση των ομίλων ευνοούμενη από το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ιταλία: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπαρτζάλι, Κιελίνι (57' Μπονούτσι), Μπαλτζαρέτι, Πίρλο, Τιάγκο Μότα, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Κασάνο (63' Ντιαμάντι), Ντι Νατάλε (74' Μπαλοτέλι).
 Ιρλανδία: Γκίβεν, Ο' Σέι, Νταν, Λέτζερ, Γουόρντ, Γουίλαν, Άντριους, ΜακΓκίτι (65' Λονγκ), Νταφ, Κιν (86' Κοξ), Ντόιλ (76' Γουόλτερς).

 Σα να μην ήθελαν να νικήσουν οι Ισπανοί!

 Στο άλλο ματς, στην "PGE Arena" του Γκντανσκ η Ισπανία παρουσίασε ένα επιεικώς μέτριο πρόσωπο. Σα να μην ήθελαν να σκοράρουν και να νικήσουν οι παίκτες του Βιθέντε ντελ Μπόσκε, με το ματς κόντρα στους Κροάτες και όλες τις ιδιαιτερότητες που το ακολουθούσαν και τα πιθανά και απίθανα σενάρια του 3ου ομίλου, να κυλάει χαλαρά για τουλάχιστον 70'. Το 0-0 έμενε χωρίς φάσεις στον αγώνα, μέχρι που ο Μπίλιτς αποφάσισε να ρισκάρει πολύ, πραγματοποιώντας επιθετικές αλλαγές με σκοπό να τα παίξει όλα για όλα για την πρόκριση. Ένα γκολ των Κροατών αυτομάτως θα τους έδινε την πρωτιά στον όμιλο και την πρόκριση μαζί με την Ιταλία, ενώ θα άφηνε εκτός τους Πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου!
 Στην άλλη πλευρά ο ντελ Μπόσκε είχε ήδη αποσύρει τον Φερνάντο Τόρες, μοναδικό επιθετικό των Ιβήρων, περνώντας στη θέση του τον Χεσούς Νάβας και παίζοντας χωρίς φορ για περίπου μισή ώρα όταν κι έβαλε στο ματς τον Νεγρέδο στο 89'!

 Ένα λεπτό νωρίτερα, στο 88' ο Νάβας είχε ανοίξει το σκορ για τους Ισπανούς, οι οποίοι λυτρώθηκαν, καθώς κινδύνεψαν σοβαρά με αποκλεισμό. Το 1-0 διατηρήθηκε παρά την πίεση των Κροατών στα τελευταία λεπτά, με αποτέλεσμα η Ισπανία να κατακτήσει την 1η θέση του ομίλου και την Ιταλία τη 2η. Και οι δύο περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλό τους στους «8» από τα αποψινά τελευταία ματς του 4ου ομίλου μεταξύ Αγγλία-Ουκρανίας και Σουηδίας-Γαλλίας. Εκεί, η Σουηδία είναι ήδη αποκλεισμένη, η Ουκρανία θέλει μόνο νίκη, ενώ η Γαλλία έχει το πάνω χέρι ακόμη και για την 1η θέση, αφού έχει το πλεονέκτημα απέναντι στους Άγγλους στο goal average, το οποίο βέβαια μπορεί να ανατραπεί. Μένει να δούμε αν οι συνδιοργανωτές με ηγέτη τον Σεβτσένκο καταφέρουν να κάνουν την έκπληξη και να αποκλείσουν την Αγγλία, ώστε να συνεχίσουν τουλάχιστον εκείνοι στα νοκ άουτ μιας και οι Πολωνοί δεν τα κατάφεραν.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Κροατία: Πλετίκοσα, Βίντα (66' Γέλαβιτς), Τσόρλουκα, Ζίλντενφελντ, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς (81' Εντουάρντο), Ράκιτιτς, Σρνα, Πράνιτς (66' Πέρισιτς), Μόντριτς, Μάντζουκιτς.
 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι (89' Νεγρέδο), Τσάμπι Αλόνσο, Σίλβα (73' Φάμπρεγκας), Ινιέστα, Τόρες (61' Χεσούς Νάβας).

18/6/12

Τσεχία-Πορτογαλία, Γερμανία-Ελλάδα τα πρώτα ζευγάρια στους «8» του Euro 2012

 

  Τσεχία-Πορτογαλία και Γερμανία-Ελλάδα είναι τα πρώτα ζευγάρια των «8» του Euro. Χωρίς κάποια έκπληξη ολοκληρώθηκε ο 2ος όμιλος, που διασταυρώνει με τον 1ο της Εθνικής μας.
 Οι Γερμανοί απέδειξαν τόσο την ανωτερότητά τους όσο και το γεγονός ότι δε χαρίζονται ποτέ σε κανέναν νικώντας 2-1 τους Δανούς και παίρνοντας με 3χ3 την 1η θέση στο γκρουπ τους, που τους φέρνει αντιμέτωπούς μας στα προημιτελικά. Στο άλλο ματς η Πορτογαλία νίκησε με ανατροπή 2-1 την Ολλανδία και προκρίθηκε ως 2η, ενώ οι Oranje αποκλείστηκαν με 3 ήττες αποτελώντας τη μεγάλη αρνητική έκπληξη του τουρνουά.

 Στο "Metalist Stadium" του Χάρκοβο η Ολλανδία αγωνιζόταν με την πλάτη στον τοίχο, έχοντας 0 βαθμούς σε 2 ματς και θέλοντας νίκη με 2 γκολ διαφορά κόντρα στην Πορτογαλία για να προκριθεί στα νοκ άουτ ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο άλλο ματς του ομίλου. 
 Υπό τα δύσκολα για τους Ολλανδούς δεδομένα το ματς ξεκίνησε ιδανικά με το εκπληκτικό γκολ του Φαν ντερ Φάαρτ μόλις στο 10'. Όμως τα κενά στο κέντρο ήταν πολλά, ο Ντε Γιονγκ ήταν ο μοναδικός κόφτης, ο Φαν Μπόμελ έμεινε στον πάγκο στο ρίσκο του φαν Μάαρβαϊκ για πιο επιθετικό σχήμα, με αποτέλεσμα οι Μεϊρέλες, Βελόζο και Μουτίνιο να κάνουν πάρτι. Ακόμη η τραγική ολλανδική άμυνα επέτρεψε στους Ρονάλντο, Νάνι, Πόστιγκα να πατούν πολύ συχνά περιοχή. Αποτέλεσμα, να χάσουν πολλές ευκαιρίες για την ισοφάριση πριν τελικώς τα καταφέρει ο Ρονάλντο στο 28'. Η ανατροπή για την Πορτογαλία, που για τρίτο σερί ματς παρατάχθηκε με την ίδια 11άδα, ήρθε στο 74' και πάλι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έστειλε την ομάδα του στους «8». 
 Αντίθετα η Ολλανδία, που ξεκίνησε το τουρνουά ως 3ο φαβορί για κατάκτηση, πίσω από Ισπανία, Γερμανία, κατέλαβε την τελευταία θέση του 2ου ομίλους, με 3 ήττες σε ισάριθμα ματς και αποκλείστηκε απ' τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά από το 1980, καταγράφοντας την πλέον αρνητική έκπληξη της διοργάνωσης.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Πορτογαλία: Ρουί Πατρίσιο, Ζοάο Περέιρα, Μπρούνο Άλβες, Πέπε, Κοεντράο, Βελόζο, Μεϊρέλες (72' Κουστόντιο), Ζοάο Μοουτίνιο, Νάνι (87' Ρολάντο), Κριστιάνο Ρονάλντο, Ποστίγκα (64' Νέλσον Ολιβέιρα).
 Ολλανδία: Στέκλενμπουργκ, Φαν ντερ Βιλ, Φλααρ, Ματάισεν, Βίλεμς (67' Αφελάι), Νάιτζελ ντε Γιονγκ, Φαν ντερ Φααρτ, Ρόμπεν, Σνάιντερ, Φαν Πέρσι, Χούντελααρ.

 Οι Ίβηρες θα αντιμετωπίσουν την Τσεχία στον πρώτο προημιτελικό του Euro 2012, την Πέμπτη 21 Ιουνίου, στο Γκντανσκ, με ώρα έναρξης 21:45, όπως και όλα τα παιχνίδια στο εξής.

 Πρώτοι και καλύτεροι οι Γερμανοί με 3χ3

 Αντίθετα απ' τους Ολλανδούς οι Γερμανοί νίκησαν τη Δανία με 2-1 στην "Arena Lviv" και κάνοντας το 3χ3 πήραν πανάξια την πρώτη θέση του 2ου ομίλου και φυσικά, την πρόκριση στα προημιτελικά. Η Γερμανία, που δε χαρίστηκε στους Σκανδιναβούς, σημείωσε για πρώτη φορά στην ιστορία της το απόλυτο στη φάση των ομίλων σε Euro και θα είναι ο αντίπαλος της Ελλάδας στους «8».

 Αυτήν τη φορά δε σκόραρε ο Μάριο Γκόμεζ και παρέμεινε έτσι στα 3 γκολ, όμως τη δουλειά για τους Γερμανούς έκαναν ο Ποντόλσκι, ανοίγοντας το σκορ στο 19' και ο Μπέντερ που έδωσε τη νίκη στο 80'. Οι μαχητικοί Δανοί, που προσπάθησαν να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο πρόκρισης, ισοφάρισαν προσωρινά στο 24' με τον επιθετικό της Μπρόντμπι, Κρον-Ντέλι.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Δανία: Άντερσεν, Γιάκομπσεν, Κιάερ, Άγκερ, Σίμον Πόουλσεν, Γιάκομπ Πόουλσεν (82' Μίκελσεν), Κβιστ, Ζίμλινγκ (79' Κρίστιαν Πόουλσεν), Έρικσεν, Κρον-Ντέλι, Μπέντνερ.
 Γερμανία: Νόιερ, Μπέντερ, Μπάντστουμπερ, Χούμελς, Λαμ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Μίλερ (84' Κρόος), Εζίλ, Ποντόλσκι (64' Σίρλε), Γκόμεζ (74' Κλόζε).

 Ο δεύτερος προημιτελικός μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας θα διεξαχθεί την Παρασκευή, επίσης στο Γκντανσκ.

17/6/12

Τεράστια νίκη-πρόκριση της Εθνικής μας στους «8», 1-0 τη Ρωσία!

 

 Τεράστια πρόκριση στους «8» του Euro πανηγυρίζει η Ελλάδα, ξανά για πρώτη φορά μετά το έπος της Πορτογαλίας! 
 
 Στο Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας η Εθνική μας ομάδα με γκολ του αρχηγού Γιώργου Καραγκούνη με τη λήξη του ημιχρόνου, υπερπροσπάθεια και σπουδαία ψυχή νίκησε με σκορ 1-0 τη Ρωσία, το "θηρίο" του 1ου ομίλου και προκρίθηκε στα νοκ άουτ της διοργάνωσης, όπου εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, φαβορί για την κατάκτηση. Από την άλλη οι Ρώσοι όχι μόνον ηττήθηκαν από την Ελλάδα, αλλά αποκλείστηκαν και επιστρέφουν στην πατρίδα τους, καθώς στο άλλο ματς η Τσεχία νίκησε με 1-0 τη συνδιοργανώτρια Πολωνία και κατέκτησε την 1η θέση του ομίλου παίρνοντας φυσικά την πρόκριση μαζί με τους πρωταθλητές του 2004.

 Η Ρωσία ήταν το φαβορί του ομίλου, όμως ήταν δεδομένα η πιο γερασμένη ομάδα του τουρνουά. Αυτό το ξέραμε και στόχος ήταν να κρατήσουμε το μηδέν στο πρώτο ημίχρονο και στη συνέχεια να προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε κάποιες ευκαιρίες για να κλέψουμε το ματς!
 Τελικά, αφού έφυγε ένα 20λεπτο πίεσης των Ρώσων, η Ελλάδα, που είχε ξεκινήσει δυνατά στα πρώτα 7-8 λεπτά του αγώνα όπου έχασε μια καλή ευκαιρία με τον Κώστα Κατσουράνη, κατάφερε σχεδόν απ' το πουθενά να ανοίξει το σκορ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, όταν ο Γιώργος Καραγκούνης πήρε την μπάλα, μπήκε στην περιοχή των Ρώσων και νίκησε με δεξί σουτ τον Μαλαφέεβ για το 1-0 της Εθνικής μας.

 Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα ήταν αυτή που έφτασε πιο κοντά στην επίτευξη ενός δεύτερου τέρματος. Αρχικά ο Σαμαράς στο 50' είχε ένα σουτ άουτ και εν συνεχεία ο Κάρα ξανά, έκανε ωραίο σλάλομ, μπήκε στην περιοχή και ανετράπη απ' τον Ιγκνασέβιτς, όμως το σουηδικό κοράκι όχι μόνο δεν υπέδειξε την παράβαση αλλά... τιμώρησε τον τυπάρα για θέατρο βγάζοντάς του κίτρινη κάρτα. Μεγάλη αδικία, αφού έτσι ο Καραγκούνης συμπλήρωσε κάρτες και θα χάσει τον προημιτελικό...

 Ακόμη η Ελλάδα είχε δοκάρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Γιώργου Τζαβέλα, ενώ η Ρωσία απείλησε μόνο με δύο μακρινά σουτ του Ντενίσοβ, πριν χάσει τη μοναδική μεγάλη ευκαιρία του β' ημιχρόνου με κεφαλιά του Ντζαγκόεβ στο 84, που πέρασε λίγο άουτ και με την οποία ουσιαστικά θα έκλεβε την πρόκριση. Λίγο νωρίτερα μάλιστα ο Σουηδός δεν απέβαλε με δεύτερη κίτρινη τον Ζιρκόβ, ο οποίος βούτηξε εντός ελληνικής περιοχής για να κερδίσει πέναλτι.

 Το 1-0 έμεινε, οι Ρώσοι δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν τι έπαθαν και η Ελλάδα πήρε μια πανάξια όσο και εντυπωσιακή πρόκριση στους «8» του Euro, όπου λογικά θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία, που αναμένεται να νικήσει και τους Δανούς και να περάσει με 3χ3 ως 1η στο 2ο όμιλο.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ελλάδα (Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Κυρ. Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Καραγκούνης (67' Μάκος), Μανιάτης, Σαλπιγγίδης (83' Νίνης), Σαμαράς, Γκέκας (64' Χολέμπας).
 Ρωσία (Άντβοκαατ): Μαλαφέεβ, Ανιούκοβ (81' Ιζμαΐλοβ), Μπερεζούτσκι, Ιγκνασέβιτς, Ζιρκόβ, Ντενίσοβ, Γκλουσακόβ (72' Πογκρέμπνιακ), Σιρόκοβ, Ντζαγκόεβ, Αρσάβιν, Κερζακόβ (46' Παβλιουτσένκο).

 * Ο Καραγκούνης έπιασε τον Θοδωρή Ζαγοράκη στην 1η θέση με συμμετοχές στην ιστορία της Εθνικής Ελλάδας, με 120. Μάλιστα θα τον ξεπερνούσε στον προημιτελικό, αν το κοράκι δεν του έδειχνε άδικα κίτρινη κάρτα στη φάση της καθαρής ανατροπής!

 * Στο άλλο ματς του ομίλου, στο "Municipal Stadium" του Βρότσλαβ η Τσεχία κατάφερε με γκολ του Γιράτσεκ στο 72' να νικήσει τη συνδιοργανώτρια Πολωνία με 1-0, να την αποκλείσει απ' τη συνέχεια και παράλληλα η ίδια μετά τη βαριά ήττα από τη Ρωσία με 4-1 στην πρεμιέρα, να προκριθεί και μάλιστα ως 1η στα νοκ άουτ!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Τσεχία: Τσεχ, Γκέμπρε Σελάσι, Σίβοκ, Κάντλετς, Λιμπέρσκι, Χούμπσμαν, Πλάζιλ, Γιράτσεκ (84' Ραϊτόραλ), Πίλαρ (88' Ρέζεκ), Κόλαρ, Μπάρος (90' Πέχαρτ).
 Πολωνία: Τίτον, Πίστσεκ, Βασιλέβσκι, Περκίς, Μπένις, Ντούτκα, Πολάνσκι (56' Γκροσίτσκι), Μουράβσκι (73' Μιερζεγέβσκι), Μπλαστσικόβσκι, Ομπράνιακ (73' Μπρόζεκ), Λεβαντόβσκι.