26/8/11

Παναθηναϊκός - Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-1, η ομάδα συρρικνώνεται, οι Αμέτοχοι τρίβουν τα χέρια τους


 Ο Παναθηναϊκός δεν πλησίασε καν στο θαύμα που θέλαμε να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να πετύχει, αφού νίκησε μόλις 2-1 τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και σε συνδυασμό με το «περίεργο» 3-0 του Ισραήλ σφραγίστηκε ο οδυνηρός αποκλεισμός από την Ευρώπη, από τον Αύγουστο...

 Για την ιστορία και μόνο, τα γκολ των γηπεδούχων πέτυχαν οι Μπουμσόνγκ (71') και Τοτσέ (78'), ενώ για τους φιλοξενούμενους είχε ανοίξει το σκορ ο Μεντουτζανίν στο 60'. Στο πρώτο ημίχρονο ο Παναθηναϊκός είχε 2-3 καλές στιγμές, ενώ στο δεύτερο δέχτηκε το γκολ και μετά έτρεχε και δεν έφτανε. Ο Σπυρόπουλος αποδοκιμάστηκε έντονα από τον κόσμο, όπως και ο Τζίγκερ, αλλά και ο Βγενόπουλος με τους υπόλοιπους μετόχους. Φραστικό επεισόδιο και κόσμου-Κατσουράνη στο τέλος. Επεισόδια που έλαβαν χώρα στο 3' μετά από προκλήσεις των Ισραηλινών, που πέταξαν καπνογόνα στους πράσινους οπαδούς των κάτω διαζωμάτων, αντεγκλήσεις από τον κόσμο του Τριφυλλιού και ρίψη χημικών από τους μπάτσους, είχαν ως αποτέλεσμα τη διακοπή του αγώνα για 30', ενώ ο Παναθηναϊκός κινδυνεύει με βαριά τιμωρία από την Uefa, μετά τη ρίψη αντικειμένων, κροτίδων και μιας ακόμη μικροδιακοπής στο β' ημίχρονο.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παναθηναϊκός: Κοτσόλης, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Βύντρα (64' Καραγκούνης), Σπυρόπουλος, Κατσουράνης, Ζέκα, Νίνης (64' Κλέιτον), Κουίνσι, Λέτο, Τοτσέ.

 Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χαϊμοφ, Νιβάλντο, Μεντουντζανίν (76' 'Αλμπερμαν), Μίχα (59' Ζιβ), Ατάρ (81' Κολαούτι), Παβίσεβιτς, Κονάτε, Γέινι, Λόγκασι, Ντάχαν, Βερέντ.

 Με το συνολικά διπλό ντροπιαστικό αποκλεισμό (προσθέτω και αυτόν που προηγήθηκε, από την Οντένσε) καταλαβαίνει κανείς ότι η χρονιά για τον Παναθηναϊκό είναι μισοτελειωμένη. Κι αν υπολογιστεί ότι στη γαυρολίγκα ο Μαρινάκης κάνει κυριολεκτικά ότι θέλει (με πραξικόπημα ξεκινάει το πρωτάθλημα κι ας είχε αντίθετη άποψη η κυβέρνηση!), η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ είναι εμφανώς καλύτεροι από πέρυσι, ενώ υπάρχει και ο πάντα υπολογίσιμος Άρης, τότε αντιλαμβάνεστε ότι οι πράσινοι θα φτύσουν αίμα για να διεκδικήσουν την ευρωπαϊκή έξοδο. Βέβαια, με χάλια σαν κι αυτά, καλύτερα να μην ξαναπαίξουν στα κύπελλα Ευρώπης, εκεί όπου έχουν γράψει πάμπολλες χρυσές σελίδες ιστορίες και εκεί που παράλληλα είχαν φτάσει τα 11 ματς χωρίς νίκη και τουλάχιστον «έσπασε» αυτό το άκρως αρνητικό ρεκόρ με τη νίκη του απέναντι στους Ισραηλινούς.

 «Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε απόψε» γράφουν ορισμένοι ή «άργησε να ξυπνήσει» γράφουν κάποιοι άλλοι για την ανατροπή και το 2-1 επί της Μακάμπι στο ΟΑΚΑ, αλλά η αλήθεια είναι μόνο μία: Ο Παναθηναϊκός παραμένει άρρωστος. Το ίδιο χάλι παρουσίασαν απόψε οι πράσινοι, μόνο που είχαν απέναντί τους μια αδύναμη ομάδα, η οποία είχε και το υπέρ της 3-0 του α' ματς και μετά το 0-1 ουσιαστικά τελείωσε την πρόκριση και έτσι οι γηπεδούχοι κατάφεραν να γυρίσουν το παιχνίδι και να περιοριστούν σε μία νίκη γοήτρου.

 Προσωπικά έχω αναφερθεί πολλάκις στους υπεύθυνους για αυτήν την τραγική εικόνα και στις ευθύνες που τους βαραίνουν. Μη λέμε τα ίδια, δεν έχει και νόημα άλλωστε. Ο Παναθηναϊκός είναι ακέφαλος διοικητικά, ο ιδιοκτήτης και μεγαλομέτοχος είναι άφαντος, απαθής, αδιάφορος, έχει 55% και λειτουργεί με το 30% (και αυτό στα λόγια, γιατί στην πράξη λειτουργεί με το 5%) και εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι της εκδίκησης, οι υπόλοιποι αμέτοχοι παραμένουν άφαντοι και άλαλοι και τα παικτάκια της σειράς, που δεν κάνουν ούτε για τις μικρότερες ομάδες της Superleague εξακολουθούν χωρίς ντροπή και τσίπα να ξεφτιλίζουν τη βαριά και ιστορική φανέλα που έχουν την τιμή να φοράνε. Ο κόσμος, τέλος, τουλάχιστον όσον αφορά τους οργανωμένους, έχει πλέον ξεκάθαρη διάθεση να κρατήσει εχθρική στάση απέναντι κυρίως στο Γιάννη Βαρδινογιάννη, τον οποίο «στόλισε» κανονικότατα στο αποψινό ματς, αλλά και στο Βγενόπουλο, ο οποίος τα «άκουσε» με τη σειρά του στο ΟΑΚΑ και σε Πατέρα και λοιπούς μετόχους, που παραμένουν άφαντοι.

 Συγκεκριμένα τα συνθήματα ήταν τα εξής: «Τζίγγερ φύγε κανένας δεν σε θέλει, κάθε μέρα που περνάει ο ΠΑΟ μας πεθάνει», «Είσαι η μοναδική ντροπή στα 100 χρόνια ιστορίας», «Μαλάκα Αντρέα μάς φέρνεις αηδία, κανείς δεν κοροϊδεύει τη Θύρα 13», «Προδότες, Εξαφανισμένοι, Καραγκιόζηδες (ΠΕΚ). Γαμημένοι μέτοχοι, αμέτοχοι, ανίκανοι, προδότες των ονείρων μας».

 * Φυσικά μόνο ο κόσμος πικράθηκε για ακόμη μία φορά και αυτήν τη φορά αναφέρομαι στον υπόλοιπο κόσμο, πλην των οργανωμένων, που δεν είναι ταγμένος σε «άρματα» μετόχων. Αν και η Θύρα 13, απόψε τουλάχιστον, σήκωσε πανό και εκτόξευσε επιθέσεις προς όλους ανεξαιρέτως του Αμέτοχους, με κύριο αποδέκτη βέβαια το μεγαλομέτοχο της συμφοράς, Γ. Βαρδινογιάννη, αλλά και τον εκτοξευτή-αλεξιπτωτιστή Α. Βγενόπουλο.
 Πάντως, οι ίδιοι οι μέτοχοι μάλλον θα συνεχίσουν να τρίβουν τα χέρια τους, αφού ο μεν άνιωθος Γιαννάκης σπάει πλάκα παίρνοντας την εκδίκησή του (αλήθεια, αυτό το πιστεύει ο ίδιος;) και οι «επίδοξοι αγοραστές» κάνουν αργά αλλά σταθερά βήματα προς την αγορά του μετοχικού πακέτου, περιμένοντας ωστόσο την κάθετη πτώση της τιμής.

 Και η μίζερη και αδιέξοδη ζωή στον Παναθηναϊκό συνεχίζεται. Τον πάτο του βαρελιού, ξαναλέω, ούτε από μακριά τον έχουμε δει...