2/10/10

Παναθηναϊκός - Ζαλγκίρις 70-76 στο τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι».


 Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Ζαλγκίρις Κάουνας στην πρώτη μέρα του τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» στη Μόσχα. Ηττήθηκε 76-70 και αύριο (4μ.μ.) θα αντιμετωπίσει την ηττημένη του δεύτερου αγώνα που θα γίνει σήμερα ανάμεσα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και την Παρτίζαν.
 Με εμφανή την πρόθεση να δοκιμάσει σχήματα ο Παναθηναϊκός δεν έκανε το ξεκίνημα που θα ήθελε απέναντι στην Ζαλγκίρις Κάουνας. Οι δύο ομάδες συμβάδισαν στα πρώτα λεπτά στο σκορ με τον Τράβις Γουότσον να κάνει καλή δουλειά κοντά στο καλάθι για τους Λιθουανούς, και τον Ντελινινκάιτις να σκοράρει πίσω από τα 6μ75. Το αποτέλεσμα ήταν η Ζαλγκίρις να προηγηθεί στο πρώτο δεκάλεπτο (11-16) και να συνεχίσει στον ίδιο αριθμό. Οι «πράσινοι» πλησίασαν στους δύο πόντους (17-19, 12’40’’), αλλά ο Άκο Πέτροβιτς είδε την ομάδα του να ξεφεύγει με οχτώ πόντους (17-25, 13’10’’). Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε λίγο αργότερα. Ο Κώστας Τσαρτσαρής έφερε τον Παναθηναϊκό σε απόσταση ενός πόντου (26-27, 16’), βλέποντας όμως τους αντιπάλους του να φτάνουν στο +9 (30-39) με τη συμπλήρωση του πρώτου μισού του αγώνα και να ανεβαίνουν ως το +14 (37-51, 25’) παραμένοντας εύστοχοι από μακρινή απόσταση και εκμεταλλευόμενοι κάθε λάθος των παικτών του Παναθηναϊκού, τόσο στην επίθεση, όσο και στην άμυνα. Δύο τρίποντα από Νίκολας και Σάτο μίκρυναν την ψαλίδα (43-51, 26’) με την τρίτη περίοδο να κλείνει 44-57 και στο πρώτο τρίλεπτο της τέταρτης να διαμορφώνεται το 51-68 (33’20’’). Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε στα τελευταία λεπτά, μείωσε τη διαφορά (64-71 στο 36’30’’, 66-73 στο 37’, 68-75 στο 39’), πριν ο αγώνας κλείσει με το τελικό 70-76.
 Δεκάλεπτα: 11-16, 30-39, 44-57, 70-76.
 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 10, Μάριτς 6, Περπέρογλου 13, Μπατίστ 6, Φώτσης, Σάτο 5 (1), Νίκολας 11 (2), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 4, Καλάθης 2, Σερμαντίνι 4, Καϊμακόγλου 5 (1).
  Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τόνισε μετά τον αγώνα: «Είναι περίοδος προετοιμασίας και χρησιμοποιούμε τους αγώνες αυτούς για δοκιμάσουμε κάποια πράγματα, χρησιμοποιούμε τους παίκτες που δεν αγωνίστηκαν πολύ πέρυσι και για να δούμε που βρισκόμαστε και τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα. Είδαμε αρκετά πράγματα, αδυναμίες και δυνατότητες. Είδαμε πάρα πολλά πράγματα σήμερα και συνεχίζουμε».
 Από εδώ.

* Είδα το ματς και η εικόνα με προβλημάτισε. Βέβαια είναι ακόμη νωρίς και ο Ομπράντοβιτς θα είδε τα πράγματα που ήθελε. Το σίγουρο πάντως είναι ότι χρειαζόμαστε έναν καλό πλέιμεϊκερ, γιατί ο Καλάθης δεν κάνει για υψηλό επίπεδο.

 * Με την Παρτίζαν θα παίξουμε αύριο (16:00) για την 3η θέση, ενώ το τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» θα διεκδικήσουν Ζαλγκίρις και ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

30/9/10

Παναθηναϊκός - Κοπεγχάγη 0-2. ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ!!


 Σε μία απ' τις χειρότερες Ευρωπαϊκές βραδιές του (ίσως και στη χειρότερη) ένας τραγικός, απαράδεκτος, ανεκδιήγητος Παναθηναϊκός ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ από «κάποια» Κοπεγχάγη με 2-0 και έχασε πολύ έδαφος όσον αφορά την πρόκριση στους «16» του Champions League..

 Ο μόνος που στάθηκε στο ύψος του ήταν για μία ακόμη φορά ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Περισσότεροι από 50.000 οπαδοί βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, στήριξαν τους παίχτες ακόμη και μετά την «παγωμάρα» του γρήγορου 0-2, ενώ προστάτευσαν και την ομάδα που είναι υπότροπη στην Uefa.

 Από κει και πέρα το μεγάλο πρόβλημα ΚΑΙ χθες ήταν η φυσική κατάσταση. Οι παίχτες με εξαίρεση το πρώτο 20λεπτο κλάταραν κυριολεκτικά. Χωρίς νεύρο, χωρίς πάθος και χωρίς τρεξίματα (η Κοπεγχάγη έτρεξε περισσότερο!) ο Παναθηναϊκός ήταν ανήμπορος να αντιδράσει μετά τα γκολ που δέχτηκε απ' τους Εντόι (ωραίο μακρινό πλασέ αλλά και τραγική έξοδος του Τζόρβα) και Βίνγκααρντ (εκτέλεση φάουλ και τραγική αντίδραση Τζόρβα-τείχους).
 Στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου ήρθε και η αποβολή του Ζιλμπέρτο Σίλβα και το 0-2 έμεινε μόνο επειδή η Κοπεγχάγη δεν είναι καμιά δυνατή ομάδα, αν και είχε μια δυο ευκαιρίες για τρίτο γκολ.

 Μόνο δύο παίχτες των γηπεδούχων ξεχώρισαν απ' το χθεσινό ναυάγιο. Ο Σισέ που έδειξε πάθος και μαχητικότητα και ο Λέτο που προσπάθησε πολύ αλλά τελικά δεν μπόρεσε ούτε αυτός. Οι υπόλοιποι είχαν τα μαύρα τους τα χάλια. Ο Τζόρβας είχε τραγική βραδιά, που θύμισε σε όλους τον Γκαλίνοβιτς. Καλός και χρυσός ο Άλεξ, έχει δουλέψει πολύ, τον αγαπάμε, αλλά η ασυλία τέλος. Ο Κατσουράνης έτρεξε... 10 λεπτά με τον Πανιώνιο και χθες έκανε μόνο ένα τάκλιν, ο Νίνης πάλι χώμα, ο Μαρίνος τίποτα (εντάξει αυτός είναι «λίγος», δε φταίει), ενώ ο Ζιλμπέρτο, που πρέπει επιτέλους να πάρει μερικές ανάσες, χαρακτήρισε μόνος του τραγική τη βραδιά και την εμφάνιση του, αλλά προς τιμήν του ζήτησε συγγνώμη.

 Τέλος ο Νίκος Νιόπλιας φέρει φυσικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για το χθεσινό χάλι, όπως κάθε προπονητής σε αντίστοιχη εμφάνιση. Καταρχήν απεδείχθη μέγα λάθος η τοποθέτηση του Ζιλμπέρτο στο κέντρο της άμυνας. Αφενός χάθηκε η δύναμη και η ηρεμία στα χαφ, αφετέρου -όπως φάνηκε άλλωστε- ήταν πολύ αργός για να αντιμετωπίσει τον Εντόι -και γενικά κάθε γρήγορο επιθετικό-. Επίσης η μη χρησιμοποίηση του Μπουμσόνγκ. Εντάξει είπαμε ότι δεν είναι το περιβόητο «hummer» που ψάχναμε, αλλά είναι καλύτερος από κάθε άλλο αμυντικό που έχουμε.
 Και τέλος οι αλλαγές: Ο Λουίς Γκαρσία δεν ήταν χειρότερος απ' το Μαρίνο που έμεινε στο ματς και απλώς άλλαξε θέση, ενώ η τρίτη αλλαγή του Πλεσί έδειξε καθαρά ότι ο προπονητής του Παναθηναϊκού έριξε λευκή πετσέτα..

 Στο Champions League πλέον ο Παναθηναϊκός δε φαίνεται να έχει μέλλον. Τουλάχιστον όχι με αυτή την εικόνα. Για να συνεχίζει να ελπίζει σε κάτι καλό (αν μη τι άλλο στην 3η θέση) θα πρέπει πάση θυσία να κερδίσει τη Ρούμπιν Καζάν την επόμενη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ.
 Πριν όμως από αυτό έχουμε το παιχνίδι στην Κρήτη με τον Εργοτέλη, όπου η νίκη είναι αναγκαία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα χάσουμε πολύ έδαφος και στη Superleague.
 Μα πάνω απ' όλα πρέπει εδώ και τώρα να διορθωθεί αυτό το χάλι που ντροπιάζει την ιστορία και τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Μαρίνος, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Σαριέγκι, Σιμάο, Κατσουράνης (46' Καραγκούνης), Λέτο, Νίνης (60' Πλεσί) , Λουίς Γκαρσία (46' Σπυρόπουλος), Σισέ.

 Κοπεγχάγη (Στάλε Σολμπάκεν):Βίλαντ, Ποσπέκ, Κλάουντεμιρ (79' Τιλέινι), Κβιστ, Γκρόνκγιερ, Εντόι (77' Σαντίν), Aντονσον, Βεντ, Βίνγκααρντ, Γιόργκενσεν, Μπολάνιος (60' Νόρεγκαρντ).

 * Στο άλλο ματς του ομίλου, Ρούμπιν Καζάν - Μπαρτσελόνα 1-1. Μονόδρομος πια η νίκη την 3η αγωνιστική με τους Ρώσους, αν θέλουμε να ελπίζουμε είτε σε πρόκριση είτε στην 3η θέση.

 * Πατέρα πάρε θέση άμεσα. Μην ξαναπάς στην Παιανία για να «τους τρίξεις τα δόντια», ούτε για να τα χαϊδέψεις τα «καημένα τα παιδιά», αλλά για να τους στρώσεις. Αν χρειαστεί τιμώρησέ τους. Τέρμα τα παραχαϊδέματα σε Νιόπλια και παίχτες. Και το ματς με τον Εργοτέλη δεν συγχέεται με το χθεσινό στραπάτσο. Ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος βάσει της ιστορίας του να διεκδικεί κάθε χρόνο το νταμπλ και να κάνει πορεία στην Ευρώπη. Μία νίκη στην Κρήτη δε χρυσώνει το χάπι για τη σφαλιάρα απ' την Κοπεγχάγη, ούτε θα γίνουμε γάυροι και θα λέμε: «εντάξει δεν έγινε κάτι, συνεχίζουμε τώρα στο πρωτάθλημα». Έγινε και παραέγινε. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει να ξεφτυλίζεται στην Ευρώπη και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα!

 * Το Νιόπλια τον στηρίξαμε σε αυτό το νέο ξεκίνημα της ομάδας, αλλά δυστυχώς δε δείχνει να βελτιώνεται. Ένα σημαντικό ματας δεν έχει πάρει από πέρυσι, στην Ευρώπη τρώμε σφαλιάρες και το σημαντικότερο είναι ότι η εικόνα αυτή δεν αρμόζει ούτε σε ομάδα β' εθνικής. Για την προετοιμασία πλην του Κέζου φταίει και ο προπονητής. Για να μην τρελαθούμε τελείως. Ας έρθει η νίκη με τον Εργοτέλη και μετά να επωφεληθούν της διακοπής λόγω Εθικών ομάδων και να κάτσουν όλοι μαζί να δουλέψουν και να διορθώσουν τα πράγματα. Στην αρχή της χρονιάς είμαστε, φυσικά και μπορεί να διορθωθεί το χάλι, αλλά χρειάζεται πολύ δουλειά. Τέρμα η στήριξη, τέρμα το παραχαΐδεμα.
 ΑΜΕΣΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ. ΤΩΡΑ.

 * Φυσικά και ούτε να ακούω θέλω για Μπάγεβιτς. Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Απορώ με φίλους Παναθηναϊκούς που θέλουν στην ομάδα μας έναν άνθρωπο που και έχει περάσει απ΄τον πάγκο ΟΛΩΝ των αντιπάλων μας και φαινομενικά έχει κλείσει ο προπονητικός του κύκλος.

 * Προσωπικά δεν θέλω ούτε τον Κούπερ. Όχι γιατί δεν είναι καλός, κάθε άλλο. Ας τον παίρναμε πριν έρθει στον Άρη. Τώρα ΔΕΝ έχουμε το δικαίωμα. Αφήστε τον άνθρωπο να δουλέψει εκεί. Δεν είναι σωστό, πώς να το κάνουμε. Άλλωστε τόσοι προπονητές κυκλοφορούν ελεύθεροι, και υπάρχουν αρκετοί αξιόλογοι σε περίπτωση τελικά που αποφασίσει ο Πατέρας να απομακρύνει το Νιόπλια και δεν προχωρήσει έτσι από εγωισμό και μόνο, επειδή ήταν δική του επιλογή.

 * Καλή μας χώνεψη το χθεσινό και ελπίζω να διορθωθούν τα πράγματα, γιατί με τέτοιους παιχταράδες, ε είναι κρίμα πως να το κάνουμε...

28/9/10

Πάμε Στοίχημα - Προτάσεις για Champions League, Europa League

 Πάμε για νέα προγνωστικά στην καθιερωμένη πλέον στήλη, τουλάχιστον για τα ματς του Champions League και του Europa League.

 Champions League

 Άγιαξ - Μίλαν Χ
 Οσέρ - Ρεάλ Μαδρίτης 2Χ
 Παρτίζαν - Άρσεναλ 2
 Τσέλσι - Μαρσέιγ 1Χ

 Ρούμπιν Καζάν - Μπαρτσελόνα 2
 Ίντερ - Βέρντερ Βρέμης 1Χ
 Ρέιντζερς - Μπούρσασπορ 1
 Χάποελ Τελ Αβίβ - Λυών 2

 Europa League

 Ντόρτμουντ - Σεβίλλη 1
 Ουτρέχτη - Λίβερπουλ 2
 ΤΣΣΚΑ Μόσχας - Σπάρτα Πράγας 1
 Βιγιαρεάλ - Κλαμπ Μπριζ 1Χ
 Γάνδη - Λιλ 2Χ
 Μάντσεστερ Σίτι - Γιουβέντους Χ2
 Ρόζενμποργκ - Άρης Χ1
 Σερίφ Τίρασπολ - Ντιναμό Κιέβου 2


  Καλή επιτυχία σε ότι παίξετε!

Με 4 νίκες στα ισάριθμα φιλικά επέστρεψε απ' τη Σερβία ο Παναθηναϊκός


 4 νίκες σε ισάριθμους φιλικούς αγώνες και καλό μπάσκετ είναι ο απολογισμός του Παναθηναϊκού στη Σερβία. Οι πρωταθλητές Ελλάδας κέρδισαν και στον χθεσινό και πιο δυνατό αγώνα στο Βελιγράδι τη Ζέλεζνικ 91-76 με όλους τους νέους παίχτες να προσαρμόζονται σταδιακά στο στυλ παιχνιδιού του Ομπράντοβιτς. Μόνος απόντας απ' το ματς ο Τέπιτς εξαιτίας του διαστρέματος που τον ταλαιπωρεί.
 Σήμερα το μεσημέρι η αποστολή του Παναθηναϊκού επέστρεψε απ' τη Σερβία, πλην του «Ζοτς» που έμεινε στο Βελιγράδι. Ολοκληρώθηκε έτσι το πρώτο και πιο κουραστικό μέρος της προετοιμασίας, με τους πρατωθλητές να αναχωρούν πλέον μες στη βδομάδα για το τουρνουά «Α. Γκομέλσκι» στη Μόσχα, 2-3/10.

26/9/10

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 2-1 εύκολα κι απλά. Και τώρα Κοπεγχάγη!


 Ο Παναθηναϊκός συνέχισε την εξαιρετική «πελατειακή» σχέση που έχει με τον Πανιώνιο κερδίζοντας σε ακόμη ένα εντός έδρας ματς τους Νεοσμυρνιώτες με 2-1 στο ΟΑΚΑ. Δύο έξοχες ατομικές ενέργειες και ισάριθμα γκολ των Νίνη και Κατσουράνη σε κάθε ημίχρονο στάθηκαν αρκετά για να δώσουν τη νίκη στους γηπεδούχους.
 Σε όλο το ματς πάντως ο Παναθηναϊκός είχε την υπεροχή και τον έλεγχο. Ειδικά μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο που ανέβηκαν και οι Ζιλμπέρτο, Κατσουράνης, Νίνης (μαζί με Λέτο δεν τράβηξαν καθόλου στο πρώτο) οι πράσινοι δημιούργησαν πολλές φάσεις, με τον Σισέ μόνο να χάνει 3 σημαντικές ευκαιρίες για να αυξήσει το σκορ. Ο Πανιώνιος, που ήταν ακίνδυνος σε όλο τον αγώνα, απλώς μείωσε στο τελικό 2-1 στις καθυστερήσεις. 
 Λίγο πριν ο Νίνης αποβλήθηκε με αυστηρή δεύτερη κίτρινη, ενώ και η πρώτη που είχε δεχτεί ήταν αστεία. Επίσης οι γηπεδούχοι έχουν κάθε δικαίωμα να φωνάζουν για δύο πέναλτι πάνω στο Νίνη και τον Μπουμσόνγκ, με τον διαιτητή Μήτσιο, που σφύριξε το πρώτο του ματς στη Superleague, να τα κάνει θάλασσα. Την ίδια στιγμή στο Φάληρο ο Αστέρας Τρίπολης πέτυχε πεντακάθαρο γκολ που ακυρώθηκε, ενώ τελείωσε το ματς με 9 παίχτες, με τον Παμπορίδη να «διασφαλίζει» το 50-50 του Μαριδάκη..

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι, Μπουμσόνγκ, Καντέ (74' Σιμάο), Βύντρα, Κατσουράνης (85' Καραγκούνης), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Νίνης, Λουίς Γκαρθία (67' Μαρίνος), Λέτο, Σισέ. 

 Πανιώνιος (Μίκαελ Στόρε): Μάχο, Μανιάτης, Λάτκα, Ριέρα (85' Χαλαλί), Μπάλαμπαν, Βάρο (72' Χίκα), Κουμορτζί, Σιόβας, Κοντοές, Τσότσαλιτς, Βαζ Τε (86' Κούκετς).

 * Σημαντική νίκη ψυχολογίας κυρίως και πλέον πάμε στο μεγάλο παιχνίδι με την Κοπεγχάγη την Τετάρτη. Με πάνω από 45000 οπαδούς στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να κάνει το πρώτο βήμα για πρόκριση στους «16» του Champions League.