21/5/10

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 6-7, τα 5(!) γκολ του Μιράλη και οι διαιτητές έστειλαν τον Πανιώνιο στον τελικό


 Την Τετάρτη οι πολίστες του Παναθηναϊκού εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία κοινοποιούσαν την κακή οικονομική κατάσταση του τμήματος. Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι υπάρχουν οφειλές προς αυτούς, τόσο από τη φετινή σεζόν όσο και από την προηγούμενη. Επίσης ενώ αρχικά αποφάσισαν εξαιτίας της αδιαφορίας των υπευθύνων του Ερασιτέχνη να απέχουν από τις προπονήσεις, αλλά τελευταία στιγμή άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν τελικά να αγωνιστούν στο final four του κυπέλλου, τιμώντας τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού, την ιστορία της ομάδας και τη διοργανώτρια αρχή, υποσχόμενοι μάλιστα ότι θα τα δώσουν όλα.

 Σήμερα λοιπόν, στην Ερμούπολη της Σύρου, στον δεύτερο ημιτελικό του κυπέλλου (νωρίτερα ο ΟΣΦΠ προκρίθηκε επί του Παλαιού Φαλήρου), ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηττήθηκε από τον Πανιώνιο με 6-7, αλλά οι πολίστες του Ντράγκαν Άντριτς κράτησαν την υπόσχεση τους και κατέθεσαν την ψυχή τους στην πισίνα, χάνοντας το ματς από τον εξαιρετικό Μιράλη αλλά και τους διαιτητές, που έδωσαν στον Πανιώνιο 3 πέναλτι έναντι ενός στον ΠΑΟ και 8 αποβολές στους πράσινους έναντι μόλις 4 στους κυανέρυθρους, ενώ ακόμη αποβλήθηκε από το ματς ο Φαναριώτογλου, σταμάτησε ένας αιφνιδιασμός σε κρίσιμο σημείο για βύθισμα της μπάλας(!) από τον Στελλάτο και γενικά για μία ακόμη φορά φέτος είδαμε κακή αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από τους διαιτητές.

 Στο ματς, οι δυο ομάδες έπαιξαν καταπληκτική άμυνα. Ο Πανιώνιος μάλιστα ήταν καλύτερα οργανωμένος αμυντικά, με τους παίχτες του να κλείνουν καλά τους χώρους και να αναγκάζουν τον Παναθηναϊκό να κάνει πολλά σουτ από μακριά αλλά και αρκετές φορές να τελειώνουν τα 30'' της επίθεσης. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη έπαιζε πιο σκληρή άμυνα κάνοντας αρκετά φάουλ, αλλά και αυτό απεδείχθει έξυπνο αφού έτσι κυλούσε ο χρόνος και ο Πανιώνιος έκανε αρκετά βιαστικά σουτ.
 2-2 έλειξε το πρώτο οχτάλεπτο με τον Πανιώνιο να προηγείται δύο φορές και τον Παναθηναϊκό να ισοφαρίζει ισάριθμες, χάνοντας μάλιστα πέναλτι στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ωστόσο το Τριφύλλι πέρασε μπροστά 3-2 στο δεύτερο οχτάλεπτο, αλλά οι Νεοσμυρνιώτες γύρισαν το ματς με τον παίχτη παραπάνω και με πέναλτι, για να ισοφαρίσει αμέσως ο Παναθηναϊκός για το 4-4 του ημιχρόνου.

 Σφιχτό ήταν το ματς και στη συνέχεια. 1-1 το τρίτο οχτάλεπτο με ακόμη ένα πέναλτι για τον Πανιώνιο και μία πραγματική γκολάρα από τον Δερμιτζάκη για το 5-5. Στο τέταρτο οχτάλεπτο ο Παναθηναϊκός έχασε οριστικά τον Φαναριώτογλου με τρεις αποβολές, ο Μιράλης με δύο συνεχόμενα γκολ έβαλε τον Πανιώνιο μπροστά με δύο (για πρώτη φορά στο ματς) 3' πριν τη λήξη, με τον Παναθηναϊκό να χάνει πολύ χρόνο και απλά να μειώνει στα τελευταία δευτερόλεπτα για το τελικό 6-7.

 Τα οκτάλεπτα: 2-2, 1-1, 2-2, 1-2.

 Τα γκολ των δύο ομάδων:

  Παναθηναϊκός (Άντριτς): Καφετζόπουλος 2, Χαριτάκης 1, Βουλγαράκης 1, Δερμιτζάκης 1, Τσόκας 1.

  Πανιώνιος (Βολτυράκης): Μιράλης 5, Μάζης 1, Μπεριστιάνος 1.

 * Οι πολίστες του Παναθηναϊκού τα έδωσαν όλα για μία ακόμη φορά φέτος και παρά τα εξωαγωνιστικά προβλήματα και την κακή διαιτησία πάλεψαν στα ίσια απέναντι σε έναν ανώτερο αντίπαλο, για να ηττηθούν στις λεπτομέρειες. Πολλά μπράβο σε αυτή την ομάδα, που επιτέλους πια πρέπει να βρεθεί κάποιος να την προστατεύσει. Αφού τα παιδιά πληρωθούν αρχικά μέχρι τελευταίου λεπτού, στη συνέχεια ας βρεθεί κάποιος χρηματοδότης. Έχουμε ξαναπεί τόσες φορές και δεν θα βαρεθούμε να λέμε ότι ο Ερασιτέχνης είναι το Α και το Ω για μία μεγάλη ομάδα. Δεν νοείται μεγάλος Σύλλογος δίχως υγιή ερασιτέχνη. Και φυσικά, για να συντηρηθεί ο ερασιτέχνης, κυρίως δηλαδή τα τμήματα του βόλεϊ (άντρες, γυναίκες), το πόλο και το μπάσκετ γυναικών απαιτείται ένα μπάτζετ περί τα 3 εκατομμύρια Ευρώ. Μόνο! Κανονίστε κύριοι πολυμετοχικοί και μη, σώστε τον ερασιτέχνη και κάντε τον Παναθηναϊκό μεγάλο παντού!

19/5/10

Εντυπωσιακό ξεκίνημα για τους Boston Celtics στους τελικούς της Ανατολής, όπου με 2 μπρέικ μέσα στο Orlando επί των Magic βρίσκονται με το ένα πόδι στον μεγάλο τελικό του NBA, με πιθανό αντίπαλο τους Los Angeles Lakers, που απ' ότι φαίνεται θα βγουν πρωταθλητές στη Δύση, εκτός αν κάνουν την έκπληξη οι Phoenix Suns.


 Ξημερώματα Δευτέρας  και Τετάρτης άξιζε πραγματικά το ξενύχτι για την παρακολούθηση των τελικών της Ανατολής στο NBA για τον διπλό θρίαμβο των σούπερ Celtics:
 Orlando Magic VS Boston Celtics λοιπόν, με τους Magic να παρουσιάζονται ως φαβορί, αφενός γιατί είχαν το πλεονέκτημα της έδρας, αφετέρου γιατί έτρεχαν ένα εντυπωσιακό σερί 44 ημερών χωρίς ήττα και είχαν 14 σερί νίκες εκ των οποίων ένα sweep επί της Ατλάντα στα ημιτελικά των play offs!
 Παράλληλα οι Celtics ήταν από πολλούς ξεγραμένοι, αφού παρουσιάζονταν ως γερασμένοι, παππούδες και με ένα σωρό άλλους χαρακτηρισμούς που απ' ότι αποδείχθηκε πείσμωσαν τους πρώην πρωταθλητές. Οι οποίοι έδωσαν τις πρώτες απαντήσεις στα ημιτελικά, απέναντι στους φαινομενικά πανίσχυρους Cavaliers του «Βασιλιά» LeBron James, που αποχωρεί από το Clevelant.

 Στον πρώτο τελικό, οι Celtics παίζοντας τρομερή άμυνα, δεν δυσκολεύτηκαν σχεδόν καθόλου να κάνουν το μπρέικ με το καλημέρα. Πήραν από νωρίς το προβάδισμα στο σκορ και το διατήρησαν καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, με τους Magic να δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν, αλλά και για να τα λέμε όλα, να βρίσκονται σε κακή βραδιά. Περιορίζοντας αρκετά τον Dwight Howard, οι παίχτες του Doc Rivers έβρισκαν τις επιθετικές λύσεις που ήθελαν και με κύριους εκφραστές τους 2 εκ των Big Three (ο τρίτος της παρέας, Kevin Garnett ήταν σχεδόν εξαφανισμένος), Ray Allen και Paul Pierce με 25 και 22 πόντους αντίστοιχα, αλλά και πολλές βοήθειες από τους αναπληρωματικούς Rasheed Wallace και Tony Allen, οι πρώην πρωταθλητές, αν και τα χρειάστηκαν στο τέλος, όταν οι γηπεδούχοι πλησίασαν μέχρι και στο καλάθι, έμειναν ψύχραιμοι και έφτασαν στο τελικό 92-88 και το 1-0 στη σειρά των τελικών.

 Τον θρίαμβο του πρώτου τελικού επανέλαβαν οι "παππούδες" και σήμερα τα ξημερώματα. Σε έναν συναρπαστικό και πιο αμφίρροπο δεύτερο τελικό, οι φιλοξενούμενοι έκαναν εκ νέου το μπρέικ και πλέον, με τα δύο επόμενα ματς να διεξάγονται στη Βοστώνη, οι Celtics έχουν την μεγάλη ευκαιρία να φτάσουν σε ένα απίστευτο sweep επί των Magic και να προκριθούν στους τελικούς περιμένοντας τους «αιωνίους αντιπάλους» τους, L.A. Lakers. Μεγάλη αντιπαλότητα στο NBA υφίσταται ανάμεσα σε αρκετές ομάδες για διάφορους λόγους, αλλά αναμφίβολλα το ζευγάρι Boston Celtics - Los Angeles Lakers είναι εκείνο που έχει τις μεγαλύτερες κόντρες και συγκινήσεις, μεταξύ των δύο σπουδαιότερων ομάδων με βάση τους τίτλους που έχουν, αφού το δαχτυλίδι του πρωταθλητή έχουν κερδίσει 17 φορές οι Celtics και 15 οι Lakers. Συνολικά οι δυο τους έχουν 32 από τα 63 πρωταθλήματα που έχουν διεξαχθεί -παραπάνω από τα μισά δηλαδή-!

 Στα του ματς, ο Paul Pierce σημείωσε 28 πόντους και ο Rajon Rondo 25, ενώ ο Kevin Garnett έπαιξε εκπληκτική άμυνα πάνω στον Rashard Lewis. Από την άλλη, οι 30 πόντοι του Dwight Howard και οι 32 από τους Vince Carter and J.J. Redick (από 16 έκαστος) δεν έφτασαν στους Magic, που είναι πια υποχρεωμένοι να πάνε στη Βοστώνη για τουλάχιστον ένα μπρέικ, είτε Κυριακή (ξημερώματα Ελλάδας πάντα) είτε Τρίτη, για να ελπίζουν στην ανατροπή.

18/5/10

Με τρίποντο του Νίκολας 1,6'' πριν από τη λήξη, ο Παναθηναϊκός έκανε το 2-0 επί του Πανελληνίου (73-75) και στο ΟΑΚΑ βγαζει τις σκούπες για τον τελικό


 Ο Παναθηναϊκός σήμερα ήταν μέτριος, τα χρειάστηκε στην Κυψέλη κόντρα στον Πανελλήνιο και σώθηκε στην κυριολεξία στο παρά 1. Συγκεκριμένα, στα 1,6'' πριν τη λήξη του αγώνα, ο Ντρου Νίκολας ευστόχησε στο μοναδικό σουτ τριών πόντων για τον Παναθηναϊκό στο β' ημίχρονο (είχαν προηγηθεί 11 άστοχα!) για το τελικό 73-75 και την πολύ σημαντική νίκη για τους πρωταθλητές. Έγινε το 2-0, την Κυριακή βγαίνουν οι... σκούπες στο ΟΑΚΑ και φυσικά συνεχίστηκε το μεγάλο σερί νικών. 25η σερί νίκη ήταν αυτή για τους πράσινους: 21 στην κανονική περίοδο και 4 ήδη στα play offs.

 Ο Παναθηναϊκός πάντως δεν ξεκίνησε καλά το ματς. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι πρωταθλητές ισοφάρισαν για πρώτη φορά 9-9 στο 5'. Στη συνέχεια φόρτσαραν και πήραν προβάδισμα, το οποίο και διατήρησαν, αυξάνοντας μάλιστα τη διαφορά μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου, 30-44.
 Το τρίτο δεκάλεπτο ήταν τραγικό για τον Παναθηναϊκό. Το πολύ χαλαρό ξεκίνημα και τα λάθη αλλά και η αστοχία που ακολούθησαν έδωσαν την ευκαιρία στον Πανελλήνιο να μειώσει σταδιακά το σκορ, μέχρι το 56-60 στην λήξη της τρίτης περιόδου.
 Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός έκανε βιαστικά σουτ τριών πόντων, τα οποία δεν έβρισκαν στόχο. Ο Πανελλήνιος συνέχισε την πιεστική άμυνα και την επιμονή στην επίθεση και ανταμείφθηκε με την ισοφάριση του σκορ, 60-60, 7' πριν από τη λήξη του αγώνα. Στο επόμενο δίλεπτο ανέλαβε δράση ο Πέκοβιτς, ο οποίος με 6 απανωτούς πόντους έκανε το 60-66. Το 5-0 όμως των γηπεδούχων ξαναέφερε το ματς στον πόντο 3' πριν από τη λήξη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού όμως, αρχικά με 2/2 βολές αύξησε τη διαφορά στους 3 και στη συνέχεια, ο Διαμαντίδης έκλεψε τη μπάλα και έβγαλε μόνο του τον Νίκολας που κάρφωσε για το 65-70.
 Τα πάνω κάτω έφερε στο ματς ο Σμιθ, ο οποίος με 2 συνεχόμενα τρίποντα έβαλε τον Πανελλήνιο και πάλι μπροστά στο σκορ (για δεύτερη φορά μετά τα πρώτα λεπτά του αγώνα) στα 13,6'' πριν τη λήξη!

 Και τότε ο «μπόμπερ» του Παναθηναϊκού, ο μέγας Ντρου πήρε την άσιστ του Διαμαντίδη (έκανε μπάσιμο ο αρχηγός, πήγαν τρεις πάνω του για να τον κλείσουν και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον αμαρκάριστο Νίκολας) πυροβόλησε και ευστόχησε για πρώτη φορά μετά από το 0/11 του Παναθηναϊκού στο β' ημίχρονο για το τελικό 73-75.

 Τα δεκάλεπτα: 14-19, 30-44, 56-60, 73-75.
 
 Πανελλήνιος (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Παπαμακάριος 3 (1/3τρίπ., 4ασ., 3λ.), Χαραλαμπίδης 12 (1/3τρίπ.), Καλαϊτζής 3 (1), Όουενς 2, Σμιθ 22 (6/9δίπ., 3/6τρίπ., 1/1β.), Πέτρουλας, Κολώκας, Μπλάκνεϊ 10 (3ασ., 2κλ.), Ντέιβις 5 (8ρ.), Βουγιούκας 14 (5/9δίπ.,, 4/6β., 4ρ., 2ασ., 2κλ., 4λ.).
 
 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 4, Σπανούλης 6 (0/3τρίπ.), Περπέρογλου 5, Μπατίστ 10 (4ρ., 2κλ.), Φώτσης 7 (0/5τρίπ., 7ρ., 3λ.), Γιασικεβίτσιους 8 (2/4τρίπ.), Νίκολας 5 (1/6δίπ., 1/1τρίπ., 2ασ.), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 13 (2/6τρίπ., 9ρ., 7ασ., 2κλ.), Πέκοβιτς 11, Καλάθης 2 (2κλ.).