25/12/09

It' s a Wonderful Life, Frank Capra, 1946




 Στο πνεύμα των ημερών είναι αφιερωμένη αυτή εδώ η ταινία του Frank Capra και του 1946.
 Σήμερα, με πάνω από 60 χρόνια ζωής παραμένει τόσο "φρέσκια", τόσο όμορφη και τόσο αισιόδοξη!

Μια ταινία που προβάλεται πολύ συχνά τέτοια εποχή -και- στην ελληνική τηλεόραση και οπωσδήποτε αποτελεί την νούμερο 1 επιλογή (μην ξεχνάμε φυσικά και τον "Χριστουγεννιάτικο Εφιάλτη" του μεγάλου παραμυθά Tim Burton!) για τις γιορτές των Χριστουγέννων.
 Ξεχωρίζει τόσο για την πανέμορφη ιστορία της, όσο και για την άρτια κινηματογραφική δομή της. Την εκπληκτική σκηνοθεσία του Κάπρα, τη μεγάλη ερμηνεία του James Stewart, τις υπόλοιπες πολύ καλές ερμηνείες (Donna Reed, Lionel Barrymore), το σενάριο φυσικά, το μοντάζ... δεν υστερεί πουθενά! Μάλιστα, θα τολμούσα να πω ότι όλα αυτά τα στοιχεία κάνουν την ταινία ένα μικρό κινηματογραφικό αριστούργημα!

 Η υπόθεση της ταινίας:
Ο George Bailey είναι ένας καλόκαρδος άνθρωπος που νοιάζεται πάντα για τους συνανθρώπους του. Την παραμονή των Χριστουγέννων ο George, απογοητευμένος και πιεσμένος από οικονομικά χρέη, είναι έτοιμος να βάλει τέλος στη ζωή του. Τότε εμφανίζεται ο φύλακας άγγελός του για να του δείξει πόσο πολύτιμος είναι για τη ζωή πολλών ανθρώπων και ότι αξίζει πολλά περισσότερα απ’ ότι ο ίδιος νομίζει...

 

Μερικές "ατάκες" του φύλακα άγγελου του Τζορτζ είναι πράγματι μνημειώδεις:

"Δεν είναι παράξενο; Η ζωή κάποιου επηρεάζει πολλές άλλες ζωές. Όταν αυτός λείπει, αφήνει ένα μεγάλο κενό. Έζησες μια υπέροχη ζωή. Δε βλέπεις ότι είναι λάθος να τη χαραμίσεις;" και φυσικά:

"Κανείς δεν είναι φτωχός όταν έχει κοντά του άτομα που τον αγαπάνε." 

Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται και το υπέροχο νόημα της ταινίας, των ημερών αυτών αλλά και... μιας υπέροχης ζωής!


 
5 υποψηφιότητες στα Oscar (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, Α' ανδρικού ρόλου,μοντάζ και ήχου) και το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (AFI) την συμπεριέλαβε στον κατάλογο με τις 100 καλύτερες ταινίες!
 
Βαθμολογία: 10/10!


Καλά Χριστούγεννα εύχομαι σε όλες και όλους σας, να περάσετε πάρα πολύ όμορφα, με υγεία, χαρά, αγάπη, ευτυχία!

23/12/09

Παναθηναϊκός - Απόλλων Καλαμαριάς 3-0



 Θετικά έκλεισε τη χρονιά ο Παναθηναϊκός, κερδίζοντας εύκολα στο Μετς (αποτελεί είδηση!) τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με 3-0 σετ. Οι πράσινοι μετά την εντός έδρας ήττα από την ΕΑΠ ήθελαν τη νίκη για να ξαναπεράσουν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα ευελπιστώντας σε ήττα του ΟΣΦΠ στη Μίκρα απ' τον Ηρακλή. Οι Θεσσαλονικείς λίγη ώρα αργότερα εάν κερδίσουν τον... πελάτη τους, το Τριφύλλι θα μείνει στην κορυφή και στο βόλεϊ.

 Οι πράσινοι ξεκίνησαν το δεύτερο γύρο όπως ακριβώς και τον πρώτο. Με καθαρό 3-0 απέναντι στον Απόλλωνα όπως είχαν περάσει και απ' την Καλαμαριά. Να σημειώσω ότι αυτή ήταν μόλις η δεύτερη "καθαρή" νίκη με 3-0 στο Μετς, αφού σε ολόκληρο τον α' γύρο με αυτό το σκορ είχαμε κερδίσει μόνο τον Φοίνικα Σύρου!!

 Αντε να δούμε με αυτή την ομάδα τι θα γίνει, ήδη ακούγεται ότι ψάχνουν να βρουν γήπεδο για να αφήσουν το Μετς...

Τα σετ: 25-17, 25-21, 25-21.
Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 11 (8/13 επ., 2 μπλοκ 82% υπ. - 47% άριστες), Ζαγκούμνι 2, Ντονάς 10 (9/11 επ.), Σαμικά 13 (9/12 επ., 2 άσοι, 2 μπλοκ), Σμαραγδής 8 (2/6 επ., 5 μπλοκ), Πανταλέων 5 (2/5 επ., 2 μπλοκ) / Παπαδημητρίου -λ 72% υπ. - 50% άριστες, Ψάρρας, Μηνούδης, Λάππας 2, Αγκάμεζ 7 (6/10 επ.).
 
Απόλλων Κ. (Περσιανλής): Ζομπό Λεμπέ 16 (14/33 επ., 1 μπλοκ), Νικηφορίδης 3 (3/5 επ., 67% υπ. - 39% άριστες), Βντόβιν 10 (8/18 επ., 64% υπ. - 23% άριστες), Κοντογιάννης 6 (5/7 επ., 1 μπλοκ), Τέσιτς 1, Δημητριάδης Μ. 1 / Βλασσακίδης-λ 45% υπ. - 36% άριστες, Κυριακίδης 4 (4/9 επ., 71% υπ. - 50% άριστες, Παπαϊακώβου 5 (4/7 επ.), Δημητριάδης Αν.

Καθάρισε ο Παναθηναϊκός απ' το πρώτο ματς και βρίσκεται ουσιαστικά στον τελικό... περιμένοντας τον πελάτη!



 Ο Παναθηναϊκός πέρασε απ' το Ιβανώφειο με χαρακτηριστική άνεση, κερδίζοντας τον Ηρακλή με 64-80 για την ημιτελική φάση του κυπέλλου και μετέτρεψε τη ρεβάνς του ΟΑΚΑ στις 20 Ιανουαρίου για την πρόκριση στον τελικό σε τυπική διαδικασία.

 Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς είχε ζητήσει απ' τους παίχτες του την πρέπουσα σοβαρότητα. Χαρακτηριστικά, ο Παναθηναϊκός ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη για να πάρει την πρόκριση... δίχως να σκέφτεται τη ρεβάνς στο ΟΑΚΑ. Στο Ιβανώφειο μέτρησε η μεγάλη διαφορά κλάσης που χωρίζει τις δύο ομάδες και οι γηπεδούχοι με αρκετό ενθουσιασμό αλλά λίγες δυνατότητες κατάφεραν να κοντράρουν τους πρωταθλητές Ευρώπης μόνο για ένα δεκάλεπτο, το οποίο μάλιστα τελείωσε ισόπαλο  (21-21). Στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον αρχηγό, Δημήτρη Διαμαντίδη έσφιξε η άμυνα και οι φιλοξενούμενοι έτρεξαν ένα επιμέρους σκορ 11-1 για να ξεφύγουν με 10 πόντους (22-32) για πρώτη φορά αφού μέχρι εκείνο το σημείο το ματς ήταν πραγματικό ντέρμπι.
 Στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός πάτησε γκάζι, αύξησε τη διαφορά και έκλεισε το ημίχρονο με +18 (29-47).
 Στο τρίτο δεκάλεπτο και ενώ το σκορ ήταν στο 39-55 με την εικόνα να μην αλλάζει, μετά από διαρκή ρίξη αντικειμένων είχαμε διακοπή του αγώνα για 40+ λεπτά. Το γήπεδο εκκενώθηκε όπως ζήτησαν οι διαιτητές και το ματς συνεχίστηκε. Ίδιος ρυθμός, δεν άλλαξε κάτι μέχρι το τελικό 64-80, τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού και την 9η νίκη επί του Ηρακλή για το κύπελλο σε 9 αναμετρήσεις των δύο ομάδων!

Τα δεκάλεπτα: 21-21, 29-47, 45-62, 64-80.

Ηρακλής (Κακιούσης): Καστλ 4, Κέκελης 5 (1), Καμπερίδης, Ακεψιμαϊδης, Λάππας 4, Λαμπρόπουλος 13, Καραποστόλου 3 (1), Πέτροβιτς 13 (1), Τσαμάτος 4, Μπούτσι 16 (4), Δέσπος 2.
 

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Σερμαντίνι 2, Τέπιτς 4, Σπανούλης 10, Περπέρογλου 6, Μπατίστ 17, Φώτσης 11 (2), Γιασικεβίτσιους, Νίκολας 9 (1), Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 8 (2), Πέκοβιτς 7, Καλάθης 2.


* Το τελευταίο ματς της χρονιάς θα είναι αυτό με τα Τρίκαλα στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Τρίτη στις 29/12 και αναμένεται πολύς κόσμος στο κλειστό.

21/12/09

Για την 12η αγωνιστική στην Α1 βόλεϊ γυναικών, Παναθηναϊκός - ΟΣΦΠ 1-3



 Ο Παναθηναϊκός διανύει περίοδο ντεφορμαρίσματος εδώ και μερικές εβδομάδες. Πριν από δύο αγωνιστικές άφησε τους πρώτους του βαθμούς στη Λάρισα (νίκη με 2-3), ενώ στην τελευταία αγωνιστική του α' γύρου γνώρισε εντός έδρας ήττα απ' το Μαρκόπουλο. Σήμερα, για την 12η αγωνιστική της Α1 βόλεϊ γυναικών, οι πράσινες ηττήθηκαν μέσα στη Γλυφάδα απ' τον "αιώνιο" και ουσιαστικά έχασαν την τελευταία ευκαιρία να διεκδικήσουν την πρωτιά στην κανονική περίοδο.
 Τρίτο σερί κακό παιχνίδι και δεύτερη διαδοχική εντός έδρας ήττα, με 1-3 αυτή τη φορά και πλέον η διαφορά αυξήθηκε στους 8 βαθμούς. Είναι σχεδόν σίγουρο πια ότι ο Ολυμπιακός θα τερματίσει πρώτος στην κανονική περίοδο.
 Πάντως σήμερα και εμείς δεν ήμασταν καλοί και ο Ολυμπιακός όμως ήταν καλύτερος και κέρδισε δίκαια.

 Το σημερινό ματς το θέλαμε πάρα πολύ. Όχι τόσο για τους βαθμούς, αφού ακόμη και σε περίπτωση νίκης, θα ήμασταν στο -2 και θα περιμέναμε στραβοπάτημα του ΟΣΦΠ (έστω ένα) που σε συνδυασμό με το δικό μας απόλυτο των νικών θα παίρναμε την πρωτιά.
 Περισσότερο, θέλαμε τη νίκη για το γόητρο και την αποκατάσταση της ψευτιάς του πρώτου γύρου. Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Αλλά δεν πειράζει. Θα μας δοθεί ακόμη μία ευκαιρία. Εκεί που πραγματικά κρίνεται το πρωτάθλημα στο βόλεϊ. Στα πλέι οφ. Με μειονέκτημα έδρας θα κληθούμε να κάνουμε μπρέικ στου Ρέντη ή ακόμη καλύτερα να το σηκώσουμε μέσα εκεί.

Τα σετ: 25-21, 24-26, 23-25, 20-25.


Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φλώρος): Τομάσεβιτς 6 (1 άσος, 3/11 επ., 2 μπλ.), Κουτουξίδου (1 άσος, 2/3 επ.), Τζανακάκη 12 (1 άσος, 10/20 επ., 1 μπλ.), Χατζηνικολάου 12 (3 άσοι, 4/10 επ., 5 μπλ.), Ντουμιτρέσκου 10 (8/24 επ., 2 μπλ.), Μόλναρ 12 (2 άσοι, 10/27 επ.), Μυλωνά (λ- 62%) / Χατζηνίκου, Παπαγεωργίου 7 (1 άσος, 6/15 επ.).
 
ΟΣΦΠ (Νικολάκης): Νικούλη 6 (2 άσοι, 2/6 επ., 2 μπλ.), Μουλστεΐνοβα 2 (1 άσος, 0/4 επ., 1 μπλ.), Χαντάβα 13 (3 άσοι, 9/27 επ., 1 μπλ.), Νικολαΐδου 8 (1 άσος, 5/10 επ., 2 μπλ.), Κόλεβα 24 (3 άσοι, 19/45 επ., 2 μπλ.), Τένεβα 16 (1 άσος, 14/32 επ., 1 μπλ.), Βλάχου (λ- 67%) / Μαρκοπούλου.


* Πριν από τους τελικούς πάντως του πρωταθλήματος, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα διασταυρωθούν στην Ευρώπη. Σε διπλούς αγώνες που θα γίνουν το Γενάρη, με το πρώτο ματς στη Γλυφάδα θα παιχτεί η πρόκριση στους "16" του Τσάλεντζ Καπ.
 Ας πάρουμε εκείνα τα ματς και χαλάλι το σημερινό...

20/12/09

Πρωταθλητής Χειμώνα ο Παναθηναϊκός στο ποδόσφαιρο, πρωτιά και στο μπάσκετ!



 Στο μεγάλο παιχνίδι της 15ης αγωνιστικής, με την οποία έπεσε η αυλαία του πρώτου γύρου αλλά και γράφτηκε η τελευταία πράξη για το 2009, ο Άρης κέρδισε τον Ολυμπιακό στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και έδωσε στον Παναθηναϊκό τον άτυπο τίτλο του Πρωταθλητή Χειμώνα. Οι κιτρινόμαυροι ήταν πολύ καλύτεροι απ' τους φιλοξενούμενους, έκαναν το καλύτερο ματς με τον Κούπερ στον πάγκο και ίσως το καλύτερο της σεζόν μέχρι τώρα και παρά την κάκιστη διαιτησία που αντιμετώπισαν, σκόραραν με τον Κάμπορα στο 69' και πανηγύρισαν μια σπουδαία νίκη!

 Οι γαύροι απ' την άλλη που πάρα πολλές φορές φέτος στάθηκαν πολύ τυχεροί και πήραν τρίποντα χωρίς να είναι καλύτεροι ή με γκολ στα τελευταία λεπτά (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Ατρόμητος, Ξάνθη, Εργοτέλης τουλάχιστον!) σήμερα πήραν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ αυτό που έπρεπε. Ο Παμπορίδης βέβαια δεν το έβαλε εύκολα κάτω, δεν έδωσε πεντακάθαρο πέναλτι στον Άρη σε σταμάτημα της μπάλας με απλωμένο χέρι του Ντουντού(!), δεν απέβαλε με δεύτερη κίτρινη τον Γκαλίτσιο, ενώ στο τέλος έβαζε με το ζόρι τους φιλοξενούμενους στην περιοχή του Σηφάκη..
 Ο δε κηπουρός που πάλι, για πολλοστή φορά (και) φέτος γλίτωσε πολλές φορές την παραβίαση της εστίας του, του έμελε να κάνει όλη την Ελλάδα να γελάσει. Φυσικά αναφέρομαι στη φάση του γκολ, όπου μετά από μη συννενόηση με τον Όσκαρ... σχεδόν πιάνει τη μπάλα, ο Πρίττας όμως κάνει την προβολή, η μπάλα φεύγει απ' τα χέρια του κηπουρού και ο Κάμπορα τη σπρώχνει στα δίχτυα!

1-0 τελικό αποτέλεσμα, θρίαμβος για τον Άρη, πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα για ΟΣΦΠ, που νομίζω ότι σύμφωνα με την έως τώρα εικόνα του άργησε πολύ να την κάνει!

* Πρωταθλητής χειμώνα λοιπόν ο Παναθηναϊκός με 38 βαθμούς έναντι 36 των γαύρων.




Ήττα και στο μπάσκετ του ΟΣΦΠ απ' τον Πανιώνιο με 96-94 ύστερα από δύο παρατάσεις με τον Καλαμπόκη να κάνει μεγάλο ματς. Ο οποίος Πανιώνιος παραδοσιακά τον δυσκολεύει εντός έδρας και αρκετές φορές τον κερδίζει!

Μαζί πλέον στην κορυφή με 15 βαθμούς, ενώ τυπικά είναι πρώτοι μετά τη νίκη τους στο ΣΕΦ..

Ψυχάρες στη Θεσσαλονίκη, Άρης - Παναθηναϊκός 63-65 με επική ανατροπή!

 Τεράστιο διπλό για τον Παναθηναϊκό επί του Άρη μες στη Θεσσαλονίκη για την 10η αγωνιστική στην Α1 μπάσκετ γυναικών. Οι γυναικάρες με τα πράσινα με μεγάλα ψυχικά αποθέματα, πάθος, κόντρα διαιτησία και μία επική ανατροπή στα τελευταία δευτερόλεπτε του αγώνα απέδρασαν απ' το Αλεξάνδρειο με το ροζ φύλλο αγώνα.
 Τα κορίτσια του Γιάννη Γερεουδάκη πήραν το προβάδισμα απ' την αρχή και προπορεύονταν στο σκορ για αρκετό διάστημα μέχρι να αντιδράσουν οι γηπεδούχες και να περάσουν μπροστά για πρώτη φορά στο β' δεκάλεπτο για να κλείσουν εν τέλει το ημίχρονο με 6 πόντους διαφορά (35-29).
 Στο δεύτερο ημίχρονο οι δυό ομάδες βρίσκονταν κοντά στο σκορ, με τις κιτρινόμαυρες να παίρνουν σφυρίγματα απ' τους διαιτητές και να καταφέρνουν να ξεφύγουν με 7 πόντους με 70 δευτερόλεπτα να μένουν για τη λήξη.  Κάπου εκεί οι γυναίκες μιμήθηκαν... το αντρικό μπασκετικό τμήμα και με καλές άμυνες, κλέψιμο της μπάλας, γρήγορους αιφνιδιασμούς και επιθετική ευστοχία έφτασαν στην επική ανατροπή, έφυγαν απ' το Αλεξάνδρειο με το ροζ φύλλο και έκαναν ένα μεγάλο βήμα για κατάληψη μίας θέσης στην πρώτη 4άδα. Για την ώρα είμαστε στην 4η θέση ένα μόλις πόντο πίσω από Παλαιό Φάληρο και ΔΑΣΑΛ αλλά και έχοντας άνα ματς λιγότερο και απ' τους δύο, αφού έχουμε εκτίσει το ρεπό μας. Κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν ηττηθούμε στο ματς που χρωστάμε, θα ισοβαθμούμε με τις δύο ομάδες στη δεύτερη θέση!
 Μεγάλο ματς απ' τη Χριστοφοράκη με 21 πόντους αλλά και το νικητήριο καλάθι στο τέλος.

Τα δεκάλεπτα: 12-16, 35-29, 47-48, 63-65.

Οι πόντοι του Παναθηναϊκού: Γουίλσον 10 (2), Χαλιβελάκη 10, Νικολαΐδου, Πανταζή 7 (1), Ζικυρίδου, Μεντιόλα 6, Ίλιτς 11 (2), Χριστοφοράκη 21.


* Δεν θα σταματήσουμε να λέμε ότι το μπάσκετ γυναικών και το πόλο ανδρών είναι τα δύο τμήματα του φετινού Παναθηναϊκού όπου οι αθλήτριες και οι αθλητές μας, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, δίνουν την ψυχή τους σε κάθε αγωνιστική. Είμαστε πολύ περήφανοι κυρίως για τα δύο τμήματα αυτά τη φετινή σεζόν και νομίζω ότι αξίζουν και με το παραπάνω την υποστήριξή μας.