28/8/09

Βατή η κλήρωση των ομίλων για Παναθηναϊκό, περνάει με την πρέπουσα σοβαρότητα. Για την υπέρβαση η ΑΕΚ.

Πραγματοποιήθηκε πριν από λίγο η κλήρωση στο Μονακό για το κύπελλο Uefa και αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την αντίστοιχη διαδικασία που είχε λάβει χώρα για το champions league, η τύχη φέρθηκε πιο γενναιόδωρα στον Παναθηναϊκό.
Galatasaray, Dinamo Bucuresti και Sturm Graz λοιπόν οι αντίπαλοι μας και σε πρώτη ανάγνωση ο δρόμος δείχνει να είναι ανοιχτός για τον Panathinaikos!


Η Γαλατά λοιπόν όπως φαίνεται θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος του ΠΑΟ για την πρωτιά στον όμιλο αφού -θεωρητικά πάντα- Ρουμάνοι και Αυστριακοί δύσκολα θα μπουν σφήνα στη διαδρομή των 6 αγώνων του ομίλου(με το παλιό σύστημα και τα μόλις 4 ματς ίσως είχαν περισσότερη τύχη). Οι Τούρκοι ενισχύθηκαν σημαντικά με την προσθήκη του Ελάνο από τη Σίτι, ενώ διαθέτουν κι άλλους καλούς ποδοσφαιριστές όπως οι Μπάρος, Νοντά, Κεϊτά, Λέο Φράνκο. Πάντως φόβητρο δεν αποτελεί για τους "πράσινους" οι οποίοι επαναλαμβάνω με λίγη προσοχή και την απαραίτητη αγωνιστική υπευθυνότητα θα κατακτήσουν την πρώτη θέση του 6ου γκρουπ.


Ντιναμό Βουκουρεστίου ο επόμενος αντίπαλος. Οι Ρουμάνοι συνεχίζουν δυναμικά στην Ευρώπη με πολλές ομάδες σε champions και europa league. Πάντα επικίνδυνες οι ομάδες της Ανατολής και γι αυτό δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί η Ντιναμό από την ελληνική ομάδα. Έχει ορισμένους καλούς παίχτες όπως οι Νικουλάε, Λόμποντ, Τάμας, Μολινέρο, Γκόιαν.


Τέλος, η Στουρμ φέρνει εφιάλτες στον Παναθηναϊκό από εκείνες τις δύο ήττες στη φάση των ομίλων του champions league το 2001 αλλά η σημερινή ομάδα είναι κάτω του μετρίου(ελαφρώς χειρότερη από τότε, απλά εκείνη την περίοδο ο Παναθηναϊκός είχε αυτοκτονήσει κόντρα στην αυστριακή ομάδα). Από τη Στουρμ ξεχωρίζει μόνο ο 34χρονος φυσικός ηγέτης της ομάδας Μάριο Χάας.

Αλλά και το πρόγραμμα είναι καλό για τους "πράσινους" ενώ να σημειωθεί ότι τη δεύτερη αγωνιστική ταξιδεύουν στη Ρουμανία και παίζουν με τη Dinamo σε άδειο -λόγω τιμωρίας- γήπεδο!

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων:

1η:Παναθηναϊκός-Γαλατάσαραϊ 17/9
2:Ντιναμό Βουκουρεστίου-Παναθηναϊκός 1/10
3η:Παναθηναϊκός-Στουρμ Γκρατς 22/10
4:Στουρμ Γκρατς-Παναθηναϊκός 5/11
5:Γαλατάσαραϊ-Παναθηναϊκός 2-3/12
6η:Παναθηναϊκός-Ντιναμό Βουκουρεστίου 16-17/12

* Για την υπέρβαση θα πάει η ΑΕΚ με αντιπάλους τις Μπενφίκα, Έβερτον και Μπάτε Μπορίσοφ στον 9ο όμιλο.

26/8/09

Μια γρηγορη αποτιμηση της Παναθηναϊκης χρονιας που περασε & τι περιμενουμε απο το νεο Παναθηναϊκο της σεζον 2009-2010

Τελικά οι... εβδομάδες που σταμάτησα να γράφω μέσα από αυτόν εδώ το χώρο έγιναν μήνες, καθώς οι στρατιωτικές μου υποχρεώσεις(επιτέλους πολίτης ξανά!) δεν μου επέτρεπαν -στο βαθμό που έπρεπε- να δαπανήσω τον απαιτούμενο χρόνο για να παρακολουθώ(από δω μέσα μαζί σας) την αγαπημένη μας ομάδα. Ίσως θα μπορούσα κατά διαστήματα να κάνω ανακεφαλαιώσεις της εκάστοτε χρονικής περιόδου που θα ξέκλεβα λίγο χρόνο, αλλά και πάλι δεν θα είχα πλήρη και σαφηνισμένη εικόνα -φτιαγμένη αποκλειστικά από εμένα- και έτσι θα έπρεπε να γράφω αναμασημένα άρθρα και μικροδιαφοροποιημένες αναρτήσεις έτερων σχολιαστών.

Έτσι λοιπόν, αρκέστηκα στο να παρακολουθώ από την t.v. όσο περισσότερο μπορούσα(αρκετά ομολογώ) -και σκεπτόμενος ότι θα ξαναέγραφα εδώ μετά από ένα διάστημα- τον Παναθηναϊκό σε όλα τα αθλήματα. Σε άλλα να πηγαίνει φανταστικά(μπάσκετ, βόλεϊ γυναικών), αλλού να πηγαίνει καλά και να τα θαλασσώνει στο τέλος(βόλεϊ ανδρών-για 3η συνεχή χρονιά!), αλλού παραλίγο να κάνει την υπέρβαση(πόλο) και αλλού πάλι(ποδόσφαιρο-που αλλού;) να ολοκληρώνει άσχημα(εξαίρεση οι Ευρωπαϊκοί θρίαμβοι σε Μιλάνο-Βρέμη) ακόμη μία χρονιά που είχε ξεκινήσει με μεγάλες φιλοδοξίες.

Σαν αποτίμηση λοιπόν της σεζόν 2008-΄09 θα μπορούσαμε να σημειώσουμε τα εξής:
ο Παναθηναϊκός, στο ποδόσφαιρο, που "καίει" περισσότερο -γιατί κακά τα ψέμματα το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ και το άθλημα με τη μεγαλύτερη θέαση αλλά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φιλοθεάμονος κοινού- σε ακόμη μία χρονιά φάνηκε πολύ κατώτερος των μεγάλων προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει οι εκατομμύρια πιστοί φίλοι του(όχι άδικα), δεν απέδωσε τα αναμενόμενα σε θέαμα και αποτελέσματα, έγινε περίγελος μικρών ομάδων, απαξίωσε το θεσμό του κυπέλλου και το μόνο που έμεινε από πέρυσι για να θυμάται κανείς με περηφάνεια είναι η μεγάλη αντεπίθεση στο δεύτερο γύρω της φάσης των ομίλων του champions league όπου ταπείνωσε την Ίντερ του Μουρίνιο μέσα στο "Σαν Σίρο" και διέλυσε τη Βέρντερ στη Βρέμη για να καταλάβει τελικά την πρώτη θέση στο group! Αλλά και στο knock out match με τη Βιγιαρεάλ δεν τα πήγε λιγότερο σπουδαία, καθώς τα διαιτητικά λάθη του "Μαδριγάλ" του στοίχησαν την πρόκριση στους "8".
Παράλληλα με την Ευρώπη όμως υπάρχει και το ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο ο Παναθηναϊκός "πούλησε" ακόμη μία φορά πετώντας βαθμούς στα λεγόμενα εύκολα ματς. Ευτυχώς που δεν απώλεσε την ευκαιρία μέσω των play off του πρωταθλήματος να κερδίσει μία θέση στα φετινά play off του champions league όπου τελικά έπαιξε και αποκλείστηκε χθες από την -κλάσεις ανώτερη- Ατλέτικο Μαδρίτης. Και λέω κλάσεις ανώτερη, με βάση την εικόνα που είδαμε από τις δύο ομάδες και το υπάρχον υλικό. Γιατί αν ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το περιβόητο "hammer" για την άμυνα καθώς και ένα αξιόλογο δεξί μπακ, πιστεύω ακράδαντα πως οι Ισπανοί θα έφτυναν αίμα για να αποκλείσουν τους "πράσινους"!

Για αυτό τον αμυντικό φωνάζουμε τόσα χρόνια, αυτός έλειπε και πέρυσι όταν ο Παναθηναϊκός έκανε ηλίθιες γκέλες. Ξεκίνησε η μεταγραφική περίοδος και αρχίζουμε: Κατσουράνης, Λέτο, Σισέ, Ένχελααρ(έφτασε μια ανάσα), σκέψεις για δεύτερη μεταγραφή επιθετικού(Κρουζ, Πιζάρο), ψάχτηκε λίγο και για 10άρι, αλλά αμυντικό τίποτα! Ώσπου λίγες μέρες πριν τα ματς με τη Σπάρτα παίρνει τον Καντέ(;) και μία μέρα πριν το ματς της Τσεχίας τον φέρελπι αρχηγό της Σουηδίας Μπιάρσμιρ(ο οποίος μέχρι σήμερα έχει παίξει 2 φορές σαν δεξί μπακ... μερικά από τα "ωραία" του Τεν Κάτε!). Περνάει τη Σπάρτα αφού τρόμαξε μετά το 3-1 του πρώτου ματς και η κλήρωση φέρνει Ατλέτικο. Αλλά και πάλι τίποτα! Με το Σαριέγκι τιμωρημένο για το ματς της Αθήνας και τον Καντέ τραυματία, δεν προχωρά στην απόκτηση ενός παικταρά για το κέντρο της άμυνας παρά προτιμάει να κατέβει με αλχημείες στην 11άδα... Φυσιολογικός αποκλεισμός από μία Ισπανική ομάδα που διαθέτει ένα τρομερό επιθετικό δίδυμο αλλά και δύο εξαιρετικούς διεμβολιστές στα άκρα. Αμαχητί λοιπόν έπεσαν οι παίχτες, τους οποίους άφησαν ως είχαν ο προπονητής και η διοίκηση της ομάδας. Ο αποκλεισμός από μόνος του δε λέει τίποτα. Ο Παναθηναϊκός θα συνεχίσει την προσπάθεια του στο Europa league, όπου πράγματι έχει τα φόντα να προχωρήσει και να φτάσει ψηλά. Χρειάζεται όμως τον περίφημο αμυντικό. Έναν βράχο πίσω δίπλα στον οποίο ο Λουκάς θα έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση Και ας μην ξεχάσει πάλι το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός γιατί και εκεί θα του λείψει το "hammer".

Όσον αφορά στα υπόλοιπα αθλήματα, ο ενιαίος Παναθηναϊκός πέρυσι μας έκανε υπερήφανους συμμετέχοντας σε 3 Ευρωπαϊκούς τελικούς. Στο μπάσκετ όπου και στέφθηκε Πρωταθλητής, αλλά και στο βόλεϊ, τόσο στους άνδρες όπου κατάφερε να διοργανώσει το final 4 και να φτάσει στον τελικό του ΟΑΚΑ αλλά να υποταχθεί στους Ρώσους, όσο και στις γυναίκες, οι οποίες κατόρθωσαν να φτάσουν στο final four της Ισπανίας, για να υποκύψουν τελικά στην ανωτερότητα των διοργανωτριών. 3
Τρεις Ευρωπαϊκοί τελικοί λοιπόν μέσα σε μία σεζόν είναι σπουδαία επίδοση και πολύ δύσκολο να καταρριφθεί Δεν υπάρχουν δα και πολλές μεγάλες Ευρωπαϊκές ομάδες που να πρωταγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο σε πολλά αθλήματα ταυτόχρονα. <<...Πρωταθλητή σ΄ όλα τα σπορ Παντοτινέ>> λοιπόν λέει ο ύμνος της ομάδας μας για τον μεγαλύτερο σε ιστορία και τίτλους ελληνικό σύλλογο με τα εκατομμύρια των οπαδών που και φέτος είναι κοντά στην ομάδα και θα την στηρίζουν καθ΄ όλη τη διάρκεια της σεζόν.
Τέλος, μια ανάσα από τη διάλυση βρέθηκε ο Ερασιτέχνης! Απαράδεκτα πράγματα αυτά, δεν αρμόζουν στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Νέα αρχή και εκεί λοιπόν για να φτιαχτεί ο ενιαίος, πανίσχυρος Παναθηναϊκός που θα πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα που θα παίρνει μέρος και θα διακρίνεται παντού σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Προσοχή λοιπόν κύριοι υπεύθυνοι εν όψη της νέας σεζόν:
Παίχτες, προπονητικά τιμ, διοικήσεις και κόσμος ενωμένοι να οδηγήσουμε τον Παναθηναϊκό μας στην κορυφή!

Προβλέψεις δε μπορούμε να κάνουμε, νωρίς είναι. Ένα είναι σίγουρο. Ότι (και) φέτος έχουμε πολύ καλό υλικό και στα τρία δημοφιλέστερα αθλήματα και περιμένουμε όλοι να αξιοποιηθεί καταλλήλως. Καλή, καταπράσινη χρονιά να έχουμε.