10/4/10

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 102-84


 Παίζοντας πολύ χαλαρά και όσο χρειάστηκε, ο Παναθηναϊκός για την 23η αγωνιστική επικράτησε στο κλειστό του ΟΑΚΑ του Πανιωνίου με 102-84 και πρόσφερε όμορφο θέαμα στους περίπου 3000 οπαδούς που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ, παίζοντας γρήγορο και κατά διαστήματα θεαματικό μπάσκετ.
 Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βέβαια, από τη στιγμή που το αποτέλεσμα είχε κριθεί σχετικά νωρίς, ήταν η "κατοστάρα". Χαρακτηριστικό στα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν το ασφυκτικό πρέσινγκ του Παναθηναϊκού και τα συνεχόμενα φάουλ, με σκοπό οι παίκτες του Ομπράντοβιτς να σταματούν το χρόνο ώστε να κάνουν περισσότερες επιθέσεις για να φτάσουν στους 100 πόντους, κάτι που έγινε τελικά με το τρίποντο του Περπέρογλου στη λήξη του αγώνα.
 Πρώτος σκόρερ για το Τριφύλλι, ο Νίκολα Πέκοβιτς με 17 πόντους, ενώ πολύ καλό ματς έκαναν και οι Φώτσης (15π., 3 τρ.), Γιασισκεβίτσιους (11π., 3τρ.).

  Τρεις αγωνιστικές έμειναν για το φινάλε της κανονικής περιόδου, με τον Παναθηναϊκό να θέλει φυσικά το 3χ3 για να φτάσει στο ρεκόρ του 25-1 στην κανονική περίοδο!


 Τα δεκάλεπτα: 33-23, 53-39, 73-59, 102-84.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

 Παναθηναϊκός (Oμπράντοβιτς): Τέπιτς 12 (1), Σπανούλης 11, Περπέρογλου 5 (1), Μπατίστ 7, Φώτσης 15 (3/5τρίπ., 5ρ.), Γιασικεβίτσιους 11 (3/6τρίπ., 7ασ., 3λ.), Νίκολας 6, Τσαρτσαρής 2 (0/5τρίπ.), Διαμαντίδης 5 (6ασ.), Πέκοβιτς 17 (5/7δίπ., 7/9β., 7ρ.), Καλάθης 11.
 
 Πανιώνιος (Μάρκοβιτς): Ράις 19 (3/6τρίπ., 5κλ.), Μπράιαντ 8 (7ρ.), Γιαννόπουλος 7 (1), Παπανικολάου 9 (3), Μπορόβνιακ 3 (4λ.), Χαριτόπουλος 8 (1), Κανονίδης 3, Γιάνκοβιτς 9, Έρτσεγκ 5, Αθηναίου 10 (3/5τρίπ., 3ασ., 4κλ.), Παραγιός 3.

Σε διάστημα 4 ημερών η Ελλάδα σήκωσε 3 Ευρωπαϊκές κούπες σε επίπεδο γυναικείων συλλόγων. Την αρχή έκανε ο Εθνικός, όπου την Τετάρτη σήκωσε το LEN Trophy στο πόλο. Ακολούθησε ο Αθηναϊκός την Πέμπτη κατακτώντας το Euro Cup στο μπάσκετ, ενώ σήμερα η Βουλιαγμένη σήκωσε το Τσάμπιονς Καπ στο πόλο, κάνοντας μάλιστα το "repeat"!


 Την αρχή λοιπόν στις Ευρωκούπες για την Ελλάδα έκανε την Τετάρτη η γυναικεία ομάδα πόλο του Εθνικού. Σε διπλό τελικό, τα κορίτσια του Εθνικού ήρθαν ισόπαλες απέναντι στη ρωσική Χάντι Μάνσισκ, αφού ηττήθηκαν στη Ρωσία με 13-12 και επικράτησαν στο κολυμβητήριο του Πειραιά με το ίδιο σκορ στην παράταση (κ.α. 10-9). Η κούπα κρίθηκε στα πέναλτι, όπου με ηρωίδα την τερματοφύλακα Μαρία Τσουρή που απέκρουσε δύο πέναλτι, η ελληνική ομάδα κέρδισε τις ρωσίδες με 4-1 κατακτώντας τον πρώτο Ευρωπαϊκό τίτλο στην ιστορία της!

 Τα 8λεπτα: 2-3, 1-1, 4-3, 3-2.
 Τα τρίλεπτα της παράτασης: 1-0, 2-3.
 Στα πέναλτι: 4-1.

 Οι σκόρερ του 2ου τελικού:
 ΕΘΝΙΚΟΣ: Τετζαλίδου 5, Φαν Μπέλκουμ 4, Κανέτι 3, Κουγιουμτζή 3, Αρώνη 1, Μπίσμπα 1.
 ΧΑΝΤΙ ΜΑΝΣΙΣΚ: Τιμοφέεβα 6, Γκριτσένκο 2, Κλαμπούκοβα 2, Τσεμπότοβα 2, Σορόκινα 1.


 Η 2η χρονικά Ευρωκούπα ήρθε την Πέμπτη από τη γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Αθηναϊκού. Η ιστορική ομάδα του Βύρωνα έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ, καθώς αυτό ήταν και το πρώτο Ευρωπαϊκό τρόπαιο για το άθλημα.
 Και πάλι απέναντι σε ρωσική ομάδα, ο Αθηναϊκός έκανε το μεγάλο βήμα κερδίζοντας μέσα στη Ρωσία, στον πρώτο τελικό τη Ναντέζντα με 65-57. Στη ρεβάνς, στο κλειστό της "Εργάνης" τα πράγματα ήταν απλά. Τα κορίτσια του Τζώρτζη Δικαιουλάκου έπρεπε απλά να μην χάσουν με μεγαλύτερη των 8 πόντων διαφορά. Κάτι που όπως περιμέναμε άλλωστε, έγινε. Σε ένα δυνατό ματς οι Ρωσίδες παραλίγο να "κλέψουν" το τρόπαιο στο τέλος, αλλά το τελικό 53-57 απλά έφερε την πιο "γλυκιά" ήττα στην ιστορία του Αθηναϊκού!

 Τα δεκάλεπτα: 11-11, 22-25, 38-40, 53-57.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι του 2ου τελικού:

 ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Καλέντζου 9, Λύμουρα 4 (1), Χατζηνικολάου 4, Βολωνάκη, Σούλις, Πετρονίτε 2, Σαρέγκου, Ουίγκινς 10 (2), Κοσμά 1, Ράιλι 9, Βιζμπαριένε 14.

 ΝΑΝΤΕΖΝΤΑ: Μπάρικ 11 (3), Σνίτσινα 5 (1), Οβτσαρένκο 7 (1), Βερεμένκο 12 (1), Μος 2, Κάρι 18, Μπαράνοβα 2.

 
 Και σήμερα, στο κολυμβητήριο της Κέρκυρας η Βουλιαγμένη απέναντι και πάλι σε ρωσική ομάδα, την Κίνεφ Κίρισι, επικράτησε με 10-7, κατέκτησε το Τσάμπιονς Καπ στο πόλο κι έκανε το "repeat", μένοντας στον Ευρωπαϊκό θρόνο, μετρώντας 2 κατακτήσεις τα τελευταία 3 χρόνια, χτίζοντας έτσι μία μίνι αυτοκρατορία!

Tα οκτάλεπτα: 2-2, 2-1, 2-4, 1-3.

Tα γκολ των δύο ομάδων:

Κίνεφ (Καμπάνοφ): Μπελιάεβα 3, Γκλίζινα 2, Προκοφίεβα 1, Μπογκντάνοβα 1,

Βουλιαγμένη (Καμμένου): Τσουκαλά 3, Πίτρι 2, Μελιδώνη 2, Λαρά 1, Ρουμπέση 1, Λιόση 1.



 * Πολλά συγχαρητήρια σε όλες τις γυναικείες ομάδες μας για τις πολύ μεγάλες επιτυχίες που αναδεικνύουν τον ελληνικό αθλητισμό!

9/4/10

Αμβούργο - Φούλαμ και Ατλέτικο Μαδρίτης - Λίβερπουλ οι ημιτελικοί του Europa League

Αμβούργο - Φούλαμ και Ατλέτικο Μαδρίτης - Λίβερπουλ είναι τα ζευγάρια των ημιτελικών του Europa League.

Το Αμβούργο που θέλει όσο τίποτα να φτάσει μέχρι τον τελικό που διεξάγεται στην έδρα του απέκλεισε στους "8" την Σταντάρ Λιέγης. Οριακή νίκη με 2-1 στο πρώτο ματς της Γερμανίας, αλλά απόψε στο Βέλγιο δεν κινδύνευσε στιγμή. Προηγήθηκε νωρίς, οι γηπεδούχοι που από συνεχή θαύματα έφτασαν μέχρι τους "8", ισοφάρισαν, αλλά το Αμβούργο έκανε αμέσως το 1-2, πριν λήξει το ημίχρονο και κάπου εκεί τελείωσε την ιστορία. Το σκορ έγινε 1-3 στο τέλος για να δώσει στους Γερμανούς την πρόκριση με δύο νίκες, που πλέον απέχουν ένα μόλις βήμα από το να βρεθούν στον "δικό τους" τελικό.
Αντίπαλος του Αμβούργο η ομάδα - έκπληξη της φετινής διοργάνωσης, Φούλαμ.
 Η Φούλαμ  κάνει ήδη τρομερή πορεία και δικαίως φτάνει μέχρι τους "4". Μετά τον θρίαμβο επί της Γιουβέντους οι άπειροι Άγγλοι πέταξαν έξω και την -επίσης άπειρη στην Ευρώπη- Βόλφσμπουργκ. Μία Βόλφσμουργκ που κράτησε τους παιχταράδες που είχε πέρυσι, όπου πανηγύρισε το πρωτάθλημα Γερμανίας, αλλά έχασε τον Φέλιξ Μάγκατ και φέτος παρουσιάζει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Κάτι που αποδεικνύει ότι αφενός ο Μάγκατ (που πάει να το πάρει και με τη Σάλκε φέτος!) είναι προπονηταράς, αφετέρου ότι γενικά οι προπονητές κάνουν τις μεγάλες ομάδες. Η Βόλφσμπουργκ έχασε στο Λονδίνο με 2-1, το γκολ όμως στο 89' είχε δώσει πολλές ελπίδες στους Γερμανούς. Προσωπικά εγώ πίστευα ότι θα περνούσαν απόψε. Ωστόσο η Φούλαμ κατάφερε να προηγηθεί μόλις στο 1' και η Βόλφσμπουργκ άργησε πολύ να ξυπνήσει. Όταν τελικά το έκανε ήταν ήδη αργά, έχασε 2-3 καλές ευκαιρίες για γκολ, αλλά δεν κατάφερε ούτε να ισοφαρίσει, με τη Φούλαμ να περνάει πανηγυρικά με δύο νίκες.
 Στο μεγάλο ζευγάρι των "8", η Λίβερπουλ έδειξε για μία ακόμη φορά πόσο βαριά φανέλα έχει στην Ευρώπη. Στην Πρέμιερσιπ βολοδέρνει -και- φέτος, αλλά στο Europa League είναι ήδη στους "4" και φυσικά το φαβορί για την κούπα. Απέναντι στην φανταστική φέτος Μπενφίκα, πήρε μία μάλλον τιμητική ήττα με 2-1 στην Πορτογαλία και αρκετοί "τόλμησαν" να χρίσουν φαβορί τους Λουζιτανούς στην αποψινή ρεβάνς. Το "Άνφιλντ" όμως "κατηφορίζει" για τα καλά και η Λίβερπουλ χωρίς να παίξει εντυπωσιακά (που και να έπαιζε ποδόσφαιρο υπεροχής!) διέλυσε τη φιλόδοξη Μπενφίκα με 4-1 και πήρε δίκαια την πρόκριση στους "4".
 Αντίπαλος της μεγάλης Λίβερπουλ η Ατλέτικο Μαδρίτης. Ναι, εκείνη η "άσχετη" ομάδα που μας είχε αποκλείσει στα προκριματικά του Champions League τότε που "βολόδερνε" στο ισπανικό πρωτάθλημα. Λες κι επειδή δεν ξεκίνησε καλά στο πρωτάθλημα, σταμάτησαν να είναι παιχταράδες οι Φορλάν, Αγκουέρο, Μάξι Ροντρίγκεζ, Σιμάο! Α, ρε Άμπαλοι!!!
 Στον ισπανικό εμφύλιο, η Ατλέτικο απέκλεισε την Βαλένθια. 2-2 στο "Μεστάγια", όπου η Βαλένθια ήταν καλύτερη και δικαιούταν τη νίκη και 0-0 στη ρεβάνς του "Βιθέντε Καλντερόν", με την Βαλένθια να υπερισχύει ελαφρώς και απόψε, αλλά το σημαντικότερο να διαμαρτύρεται διακίως για δύο περιπτώσεις πέναλτι..

 Οι ημιτελικοί του Europa League:


 Αμβούργο - Φούλαμ


 Ατλέτικο Μαδρίτης - Λίβερπουλ

 Τα πρώτα ματς θα γίνουν στις 22 Απριλίου και οι ρεβάνς, μία εβδομάδα αργότερα, στις 29.

7/4/10

Μπάγερν Μονάχου - Λυών και Ίντερ - Μπαρτσελόνα τα ζευγάρια των ημιτελικών του Champions League

 Μπάγερν Μονάχου - Λυών είναι ο 2ος ημιτελικός του Champions League που προέκυψε σήμερα. Ο 1ος είναι αυτός μεταξύ Ίντερ - Μπαρτσελόνα που τον μάθαμε χθες.

 Η Ίντερ ήταν χρονικά η πρώτη ομάδα που προκρίθηκε στους "4" αφού η ρεβάνς του 1-0 στο Μιλάνο επί της ΤΣΣΚΑ Μόσχας διεξήχθει στη Ρωσία νωρίτερα από την καθορισμένη ώρα του Champions League όπως συμβαίνει πάντα με τις Ανατολικές ομάδες.
 Η Ίντερ λοιπόν θεωρητικά μετά την κλήρωση είχε το ευκολότερο έργο. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, την πιο αδύναμη των "8", η σοβαρή φετινή Ίντερ του Μουρίνιο δεν θα μπορούσε να έχει κανένα πρόβλημα, ειδικά και μετά την πρόκριση επί της Τσέλσι. Οι Ρώσοι απ' την άλλη μετά την πρόκριση επί της Σεβίλλης είχαν ήδη πετύχει πολλά και δεν είχαν το παραμικρό άγχος. Στο πρώτο ματς του Μιλάνο, η Ίντερ έπαιξε ωραία, έχασε πολλές φάσεις και περιορίστηκε σε μία νίκη με το φτωχό, πλην πολύτιμο 1-0. Ο σκοπός στη ρεβάνς, να προηγηθεί δηλαδή στο σκορ, επετεύχθει και μάλιστα νωρίς, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο ματς να κυλίσει πολύ χαλαρά και να στείλει τους Ιταλούς στους "4" με δύο νίκες με 1-0.
 Αντίπαλος της Ίντερ η Μπαρτσελόνα. Οι δυο τους βρέθηκαν και στους ομίλους, με τη Μπάρτσα να παίρνει εύκολα 0-0 στο Μιλάνο και να κερδίζει, επίσης εύκολα με 2-0 στη Βαρκελώνη. Βέβαια τα πράγματα πλέον είναι διαφορετικά..
 Οι Καταλανοί πέταξαν έξω την Άρσεναλ. Απέναντι στους Λονδρέζους έκαναν δύο εκπληκτικές εμφανίσεις, όπου στο πρώτο ματς στο Λονδίνο έκαναν ένα από τα πιο φανταστικά ημίχρονα που είδαμε ποτέ. Ένα ημίχρονο που αντί για 1-3, ή 1-4 έλειξε 0-0(!), για να προηγηθεί τελικά η Μπάρτσα στην επανάληψη με 0-2 αλλά η Άρσεναλ να καταφέρνει να ισοφαρίσει για το τελικό 2-2, σε ένα ματς που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα ομορφότερα στην ιστορία της διοργάνωσης!
 Στη ρεβάνς, η διαστημική Μπαρτσελόνα με one man show από τον καλύτερο ποδοσφαιριστή στον πλανήτη, τον Λίονελ Μέσι που σημείωσε 4 γκολ, σκόρπισε την Άρσεναλ με 4-1 και πανηγυρικά πέρασε στους "4" για να αντιμετωπίσει την Ίντερ.

 Αυτά είχαμε χθες, με τη σκυτάλη σήμερα να παίρνουν Μπάγερν Μονάχου και Λυών.
 Η Μπάγερν πήρε παλικαρίσια, ή αν προτιμάτε "γερμανική" πρόκριση μέσα στο Μάντσεστερ επί της Γιουνάιτετ και παράλληλα μία ρεβάνς για εκείνο τον αξέχαστο τελικό του 1999 με τα δύο γκολ από ισάριθμα κόρνερ για τους Άγγλους στις καθυστερήσεις του αγώνα που τους έδωσαν το τρόπαιο!
 Στο πρώτο ματς του Μονάχου η Μάντσεστερ προηγήθηκε νωρίς, αλλά η Μπάγερν είχε τον έλεγχο του ματς, έπαιξε υπομονετικά και πίστεψε μέχρι τέλους την ανατροπή που ήρθε τελικά, ακόμη κι αν χρειάστηκε ένα λάθος της άμυνας των Άγγλων. Πήρε δίκαια νίκη με 2-1, ενώ η Γιουνάιτετ έχασε με τραυματισμό τον Ρούνεϊ. Ο Ρούνεϊ μπορεί να αγωνίστηκε σήμερα αλλά ήταν εμφανώς μακρυά απ' τον καλό του εαυτό και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του. Παρ' όλα αυτά η Γιουνάιτετ προηγήθηκε γρήγορα στο πρώτο ημίχρονο με 3-0 και όλα έδειχναν ότι θα πέρναγε σε βάρος μιας τραγικής μέχρι τότε Μπάγερν. Οι Γερμανοί όμως αφυπνίστηκαν, έχασαν 2-3 φάσεις και σημείωσαν ένα τέρμα πριν από το ημίχρονο που τους έδωσε ελπίδες. Στην επανάληψη πίεσαν περισσότερο, χάθηκαν ευκαιρίες εκατέρωθεν, αλλά η ηλίθια αποβολή του Ράφαελ στις αρχές του β' ημιχρόνου έγειρε την πλάστιγγα, με τον Ρόμπεν να πετυχαίνει ένα πανέμορφο γκολ για το 3-2 που έδωσε την πρόκριση στους Βαυαρούς.
 Αντίπαλος της Μπάγερν η Λυών, που βγήκε νικήτρια από τον γαλλικό εμφύλιο με την Μπορντώ. Η νίκη με 3-1 στο πρώτο ματς έδωσε έναν αέρα στη Λυών, που όμως σήμερα δεν υπήρχε στο γήπεδο. Η Μπορντώ ήταν ανώτερη, είχε μακράν την κατοχή μπάλας, όμως απ' την πλευρά της δεν είχε πολλές ευκαιρίες για γκολ. Το 1-0 που πέτυχε στο τέλος του α' ημιχρόνου της έδωσε τελικά τη νίκη αλλά όχι και την πρόκριση.

Ημιτελικοί:

Μπάγερν Μονάχου - Λυών

 Ίντερ - Μπαρτσελόνα

Σε δύο εβδομάδες είναι τα πρώτα ματς με τη ρεβάνς να ακολουθεί μία εβδομάδα αργότερα.

ΠΑΣ Γιάννινα - Παναθηναϊκός 0-0, στον τελικό του κυπέλλου οι πράσινοι που στις 24/4 θα αντιμετωπίσουν στο ΟΑΚΑ τον 'Αρη με φόντο... το νταμπλ!


 Ανάμεσα σε λαμπερές βραδιές Champions League με τις καλύτερες ομάδες και τους καλύτερους παίχτες του κόσμου, αναγκαστικά παρακολουθήσαμε ακόμη έναν άθλιο ποδοσφαιρικό αγώνα για εγχώρια διοργάνωση και συγκεκριμένα για το κύπελλο hellas online. ΠΑΣ Γιάννινα και Παναθηναϊκός συγκρούστηκαν στα Ιωάννινα στη ρεβάνς της νίκης των πρασίνων με 3-1 στο ΟΑΚΑ με έπαθλο το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό.
 Η εικόνα και των δύο ομάδων σε ένα γήπεδο - χωράφι ήταν αποκαρδιωτική, αλλά οι φιλοξενούμενοι τελικά ήταν αυτοί που πανηγύρισαν την πρόκριση. Με μεγάλο αβαντάζ το σκορ του α' αγώνα, ο Παναθηναϊκός δεν είχε πολύ όρεξη στο σημερινό ματς, με τον Νιόπλια να κατεβάζει τη βασική ομάδα για να... το σιγουρέψει, αλλά τους παίχτες του να κάνουν εμφανώς αγγαρεία, έχοντας περισσότερο στο μυαλό τους το μεγάλο ματς - φιέστα τίτλου με τον Ηρακλή, την ερχόμενη Κυριακή στο ΟΑΚΑ.

 Οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να κάνουν κάτι στο πρώτο ημίχρονο, έχοντας δύο καλές φάσεις (με αποκορύφωμα ένα δοκάρι) για γκολ, ενώ στην επανάληψη τα νεύρα πρωταγωνίστησαν, τα οποία μάλιστα έφεραν και δύο αποβολές στα τελευταία λεπτά, του Σαριέγκι πρώτα και λίγο μετά του Κώτσιου. Ο Νιόπλιας έκανε και τις τρεις αλλαγές, αλλά κανείς εκ των Σαλπιγγίδη, Χριστοδουλόπουλου και Νίνη που μπήκαν στον αγώνα, δεν πρόσφερε τίποτα στην ομάδα.
 Ο Καραγκούνης για μένα ξεχώρισε λίγο απ' το σημερινό χάλι, καθώς έτρεξε και έδωσε μάχες, δείχνοντας ότι τουλάχιστον αυτός δεν αντιμετώπισε επιπόλαια το ματς.

 Ακολουθεί το ματς με τον Ηρακλή, όπου και πάλι θα βρεθούμε κοντά στην ομάδα και ελπίζω αυτή τη φορά να μην τους επηρεάσει το γεμάτο γήπεδο (μάλλον θα γεμίσει το ΟΑΚΑ) και να τελειώσουν το πρωτάθλημα την Κυριακή.

 Οι συνθέσεις των ομάδων:

  ΠΑΣ Γιάννινα (Νίκος Αναστόπουλος): Ζαφειρόπουλος, Στάθης, Σκαρντουέλι, Κώτσιος, Κούσας, Μπουχάν, Μενδρινός (71' Μιχαλόπουλος), Καζναφέρης, Κοντογουλίδης, Τζανής (71' Μπακαγιόκο), Αράς.

  Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σαριέγκι, Καντέ, Βύντρα, Σιμάο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Κατσουράνης, Καραγκούνης (76' Νίνης), Λέτο (75' Χριστοδουλόπουλος), Ρουκάβινα (67' Σαλπιγγίδης), Σισέ.

6/4/10

The Shutter Island, Martin Scorsese, 2010


 Τρία και κάτι χρόνια μετά τον μέτριο "Πληροφοριοδότη", που όμως βραβεύτηκε από τον "θείο Όσκαρ" ως ένδειξη ότι η Ακαδημία χρωστούσε στον μεγάλο σκηνοθέτη Martin Scorsese το αγαλματίδιο που του αρνήθηκε στο παρελθόν για ταινιάρες όπως το "Οργισμένο Είδωλο", ο "Ταξιτζής", οι "Κακόφημοι δρόμοι" ή το "Χρώμα του Χρήματος" μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει με το "Νησί των Καταραμένων", ένα πολύ δυνατό θρίλερ έντασης και αγωνίας στα χνάρια του μέγα Alfred Hitchcock.

 Υπόθεση:
 Καλοκαίρι 1954. Ο Αμερικανός αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ φτάνουν σ’ ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται το Άσκλιφ, το ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες, για να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς. Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη. Στο νοσοκομείο Άσκλιφ, τίποτα δεν είναι τελικά όπως φαίνεται και ο Ντάνιελς βρίσκεται έρμαιο σε «απάνθρωπες», ριζοσπαστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πειράματα με φάρμακα, βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις και πλύσεις εγκεφάλου… Όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, τόσο πιο θολή γίνεται αυτή, και τόσο περισσότερο αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να μη φύγει ποτέ από εκεί… Τουλάχιστον όχι σώος, γιατί κάποιος εκεί μοιάζει να προσπαθεί να τον τρελάνει… 

  Ο Scorsese θα αφήσει στην άκρη τους γκάνγκστερ και τις συμμορίες και θα "παίξει" με το μυαλό και την ψυχή του "μούσου" του, Leonardo DiCaprio, αφηγούμενος μία νουάρ ιστορία και κάνοντας ένα δυνατό, εγκεφαλικό αστυνομικό θρίλερ με μεγάλη και διαρκή ένταση, αγωνία, μυστήριο και διάχυτο ψυχολογικό τρόμο, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής σε πολλούς συναδέλφους του.
 Ο Αμερικανός σκηνοθέτης θα διαχειριστεί με μαεστρία το πανέξυπνο σενάριο (το υπογράφει η "δικιά μας"  Laeta Kalogridis) που είναι βασισμένο στο αρκετά πυκνογραμμένο μυθιστόρημα του Dennis Lehane (είχε γράψει το Mystic  River σε σκηνοθεσία Clint Eastwood). Θα διατηρήσει το ύφος του συγγραφέα, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια των αστυνομικών του '50 απεικονίζονται ιδιαίτερα εύστοχα. Οι ερμηνείες είναι επίσης πολύ καλές. Ο ΝτιΚάπριο δίνει μία παθιασμένη ερμηνεία, καθώς φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει πια τον αέρα και του πολύ καλού ηθοποιού και της μούσας του συγκεκριμένου σκηνοθέτη. Ο Ben Kingsley σίγουρα ξεχωρίζει στο ρόλο του ψυχιάτρου, όπως και ο Max von Sydow. Πολύ καλές και οι γυναίκες Michelle Williams και Emily Mortimer, ενώ απλά καλός είναι ο συνεργάτης του ΝτιΚάπριο, Marc Ruffalo.
 Τέλος υπέροχη είναι η φωτογραφία αλλά και η μουσική σε παραγωγή Ρόμπι Ρόμπερτσον που ντύνει τέλεια κάθε σεκάνς και ταιριάζει με το περιρρέον κλίμα αγωνίας.

 Με το που φτάσουν στο νησί, οι δύο αστυνομικοί θα αντιληφθούν ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται. Και ειδικά ο Τέντι (Ντι Κάπριο), ο οποίος βασανίζεται διαρκώς από εφιαλτικές αναμνήσεις που αφορούν σε γεγονότα που τον έχουν σημαδέψει: ως στρατιώτης κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και από τον θάνατο της γυναίκας του.
 Ο Τέντι μαζί με τον συνεργάτη του, Τσακ θα παγιδευτούν στο γενικό αρρωστημένο κλίμα που επικρατεί και το οποίο επιδεινώνεται από την κακοκαιρία. Πλέον τα ήδη δυσδιάκριτα όρια μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας αρχίζουν να μπερδεύονται επικίνδυνα. Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

 Με αυτό το εφιαλτικό ταξίδι που λαμβάνει χώρα στο μυαλό του Τέντι, επιλέγει ο Σκορσέζε να οδηγήσει σταδιακά τον θεατή προς την τελική κορύφωση και την αποκάλυψη της αλήθειας.
 Η οποία θα αποκαλυφθεί εν μέσω αποθεωτικής ανατροπής. Θα μπορούσα κάπου εδώ να βάλω ---spoiler--- και να γράψω για την μεγάλη ανατροπή του φινάλε και για το πώς μας έχει οδηγήσει προς τα κει ο Σκορσέζε. Δεν χρειάζεται όμως, καθώς αφενός το φινάλε αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο ατού της ταινίας, αφετέρου προσωπικά το είχα αντιληφθεί και νομίζω ότι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού αν παρακολουθείς προσεχτικά την ταινία υπάρχουν 3-4 στιγμές που ο Σκορσέζε αποκαλύπτει σημαντικά πράγματα και ουσιαστικά σε οδηγεί στο να καταλάβεις τί συμβάινει τελικά, με το φινάλε να έρχεται απλά ως επιβεβαίωση.

 Νομίζω ότι είναι η καλύτερη ταινία του Σκορσέζε εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον και πλέον περιμένουμε τις τέσσερις(!) ταινίες που έχει στα σκαριά και στις οποίες θα δούμε και πάλι τον Ντι Κάπριο, όπου θα φτάσει πια στις οχτώ συμμετοχές σε φιλμ υπό την καθοδήγηση του Μάρτιν Σκορσέζε, ο οποίος από ότι φαίνεται έχει βαλθεί να κάνει τον Ντι Κάπριο ένα από τους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του.

 Βαθμολογία: 8/10