15/7/14

Γερμανία - Αργεντινή 1-0 παρ., 4ο αστέρι για τους Γερμανούς και αστεία βράβευση Μέσσι!


 Ήταν η καλύτερη ομάδα σε όλο το τουρνουά. Η Γερμανία το απέδειξε και στον τελικό, όπου νίκησε την Αργεντινή 1-0 (Γκέτσε, 113') και κατέκτησε το 20ο Παγκόσμιο Κύπελλο και 4ο στην ιστορία της.

 24 χρόνια μετά το θρίαμβο στην Ιταλία -ξανά κόντρα στην Αργεντινή- τα πάντσερ έφτασαν και πάλι στην κορυφή του κόσμου. 
Σε ένα από τα πιο συναρπαστικά Μουντιάλ της ιστορίας, η Γερμανία εξαργύρωσε το ασύλληπτο 7-1 του ημιτελικού κόντρα στη Βραζιλία νικώντας στην παράταση και μετά από έναν σπουδαίο τελικό την Αργεντινή του άφαντου -στο μεγαλύτερο μέρος του τουρνουά- Μέσσι.

 Με τους Μίλερ, Κρόος, Χούμελς, Λαμ, Νόιερ, Σβάινσταϊγκερ και βέβαια τον MVP του τελικού Γκέτσε, που έκρινε τον τίτλο με ένα εξαιρετικό κοντρόλ και υπέροχο τελείωμα, να ξεχωρίζουν από μία άκρως πειθαρχημένη και μεθοδική ομάδα, η Νασιοναλμανσάφτ ήταν η δίκαιη νικήτρια της διοργάνωσης.

 Από την άλλη η Αργεντινή έφτασε μια ανάσα από το σπουδαίο όνειρο, την κατάκτηση δηλαδή ενός παγκοσμίου κυπέλλου μέσα στη Βραζιλία. Χωρίς να παίξει κανά ποδόσφαιρο της προκοπής έφτασε στον τελικό μόνο με νίκες (μοναδική ισοπαλία εκείνη του ημιτελικού με την Ολλανδία, που κρίθηκε στα πέναλτι), όμως εκεί, αν και παρουσίασε ένα βελτιωμένο πρόσωπο, δεν κατάφερε να κάνει την υπέρβαση απέναντι σε μία πιο οργανωμένη και πλήρη ομάδα. 
Στο τουρνουά αυτό για την αλμπισελέστε ξεχώρισαν ο συγκλονιστικός Μαστσεράνο, ο ήρωας του ημιτελικού Ρομέρο και ακολούθως οι Ντι Μαρία, Γκαράι. Λίγα πράγματα δηλαδή.
Όσο για τον σούπερ σταρ Μέσσι, ολοκλήρωσε ανεπιτυχώς μία συνολικά κακή σεζόν. Κακός ήταν καθ' όλη τη χρονιά με την Μπαρτσελόνα, κακός και στη μεγαλύτερη διάρκεια του Μουντιάλ. Τα γκολ του έκριναν κάποια ματς υπέρ της Αργεντινής, αλλά με αστείους αντιπάλους. 
Η ανάδειξή του ως MVP του τουρνουά μόνο γέλια προκαλεί, καθώς ήταν εμφανές ότι όλο αυτό ήταν προαποφασισμένο για λόγους στοιχηματικούς, χορηγών και μάρκετινγκ, που βλέπουν ότι το χρυσοφόρο προϊόν τους, που λέγεται Λιονέλ Μέσσι, βρίσκεται στα τελευταία του και προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται ακόμη, κρατώντας ζωντανό ένα «πτώμα» που σέρνεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

13/7/14

Βραζιλία - Ολλανδία 0-3, η μακράν πιο αποτυχημένη διοργανώτρια και ο θρίαμβος των Οράνιε

Brazil v Netherlands: 3rd Place Playoff - 2014 FIFA World Cup Brazil 

 Με ακόμη ένα ηχηρό χαστούκι ολοκληρώθηκε η τραγική παρουσία της Βραζιλίας στο 20ο Μουντιάλ, η οποία γνώρισε την ήττα 0-3 από την Ολλανδία, σηματοδοτώντας έτσι μακράν την πιο αποτυχημένη πορεία διοργανώτριας ομάδας στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων.

 Οι Βραζιλιάνοι, που είχαν φτάσει με τα ψέματα στον ημιτελικό, ενώ κάλλιστα και για το καλό του ποδοσφαίρου θα μπορούσαν να είχαν αποκλειστεί από τους «16» παρακαλώ και την εξαιρετική και αδικημένη τελικά Χιλή, λίγες μέρες μετά την ιστορική συντριβή με 7-1 από τη Γερμανία, που βύθισε σε πένθος μια ολόκληρη χώρα ήρθε και το 0-3 με κάτω τα χέρια από την Ολλανδία, για να τερματίσουν στην καθόλου κολακευτική 4η θέση.

 Από την άλλη πλευρά οι Ολλανδοί, που ολοκλήρωσαν τη θετικότατη παρουσία τους στα γήπεδα της Βραζιλίας αήττητοι -από την Αργεντινή αποκλείστηκαν στα πέναλτι- κατέκτησαν απολύτως δίκαια την 3η θέση αλλά παράλληλα θα τους μείνει η πικρή γεύση του αποκλεισμού στα πέναλτι από την αλμπισελέστε, σε ένα από τα κακά ματς της διοργάνωσης, που μοιραία κρίθηκε στη ρώσικη ρουλέτα. Για ακόμη μία φορά λοιπόν οι Ολλανδοί, αν και δεν ξεκίνησαν με υψηλές προσδοκίες, έφτασαν στην πηγή όμως νερό δεν ήπιαν σε ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση. Βέβαια, σαφώς μια 3η θέση γενικά σε Μουντιάλ και ειδικά μες στη Βραζιλία μόνο πετυχημένη μπορεί να θεωρηθεί, όταν μάλιστα συνυπολογιστεί ο νεαρός ηλικιακός μέσος όρος των ποδοσφαιριστών της, οι οποίοι θα αποτελέσουν το αύριο των Οράνιε.

 Για την ιστορία, τα γκολ του μικρού τελικού σημείωσαν ο Φαν Πέρσι με πέναλτι στο 3' -λάθος υπόδειξη αφού το φάουλ στον MVP του ματς Ρόμπεν ήταν καθαρά εκτός περιοχής-, ο Μπλιντ στο 17' -φάση που ξεκίνησε από οφσάιντ, με τον αλγερινό διαιτητή Χαϊμουντί να τα κάνει γενικά θάλασσα- και ο Βαϊνάλντουμ στις καθυστερήσεις.