6/11/09

Απομακρύνεται το όνειρο της Ευρωπαϊκής διάκρισης



Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το αριστερό τις υποχρεώσεις του στη β΄ προκριματική φάση του Len Trophy στο πόλο, που διεξάγεται στη Μπρέσια της Ιταλίας. Οι πράσινοι ηττήθηκαν από τους οικοδεσπότες και ισχυρούς Ιταλούς, με 12-7 και πλέον θα πρέπει να κερδίσουν τόσο τη Γαλατάσαραϊ, όσο και την πανίσχυρη Κατάρο για να προκριθούν στους "16". Τα πράγματα σαφώς και είναι δύσκολα. Έτσι κι αλλιώς δύσκολα ήταν εξ αρχής από την κλήρωση και η πρόκριση φάνταζε και ήταν πολύ δύσκολη.

Οχτάλεπτα: 4-0, 1-4, 3-1, 4-2.

Οι σκόρερ του αγώνα:
Μπρέσια (Αλεσάντρο Μπόβο): Ασταρίτα 4, Φρέσια 2, Καλκατέρα 2, Μαμαρέλα 1, Μπίνκι 1, Γκίτο 1, Ρατ 1.
Παναθηναϊκός (Ντράγκαν Άντριτς): Βουλγαράκης 3, Φαναριώτογλου 1, Καφετζόπουλος 1, Τσόκας 1, Κουντουδιός 1.

* Επόμενο παιχνίδι αύριο στις 19:30 κόντρα στην Κατάρο (Οι Μαυροβούνιοι κέρδισαν απόψε τη Γαλατά με 15-9). Αν το Τριφύλλι δεν κάνει την υπέρβαση, τότε θα αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης και την Κυριακή κόντρα στη Γαλατά θα διεκδικήσει μια νίκη γοήτρου.

Περίπατος και στην Κυψέλη για τους κορίτσαρους!




Μία ακόμη μεγάλη νίκη πέτυχαν τα κορίτσια του Παναθηναϊκού στην Α1 του βόλεϊ. Οι πράσινες, του Τάκη Φλώρου πέρασαν και από την Κυψέλη στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής, επικρατώντας του γηπεδούχου Πανελληνίου με 3-0 σετ.
Με μεγάλο πάθος και αποφασισμένες να μην χάσουν ούτε ένα σετ, πουθενά, προκειμένου να μείνουν κοντά στην κορυφή, οι πράσινες ουσιαστικά κινδίνεψαν μόνο στο τρίτο σετ, όπου χρειάστηκε μια αντροπή για να καταφέρουν τελικά να φτάσουν στο καθαρό τρίποντο.
Με τη νίκη αυτή, ο Παναθηναϊκός -μετά την παρωδία της πρεμιέρας- έφτασε στις 3 συνεχόμενες νίκες, πέρασε από δύο δύσκολες έδρες (Ζηρίνειο, Κυψέλη) και διατήρησε το απόλυτο σε τρίποντα και σετ, δείχνοντας ότι και φέτος είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

Τα σετ: 16-25, 20-25, 23-25.

Οι πόντοι του Παναθηναϊκού: Τομάσεβιτς 2, Κουτουξίδου 3, Τζανακάκη 10, Χατζηνικολάου 5, Ντουμιτρέσκου 13, Παπαγεωργίου 4, Μολνάρ 17, Μυλωνά (75%), Σαπαρέφσκα, Χατζηνίκου. 
   
Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Τάκης Φλώρος, δήλωσε μετά το ματς:
 "Ήταν ένα καλό παιχνίδι. Παίξαμε αρκετά καλά, πλέον κοιτάμε τα επόμενα παιχνίδια. Σε κάθε παιχνίδι θα στοχεύουμε εκτός από τη νίκη, να είμαστε και καλύτερη ομάδα.
Είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των κοριτσιών και το μυαλό μας είναι πλέον στην Τετάρτη με το Ανατόλια". 


* Η ακραία του Παναθηναϊκού, Έλενα Χριστοδούλου τέθηκε απόψε αντιμέτωπη με την αδελφή της, Στέλλα, που αγωνίζεται στον Πανελλήνιο ως πασαδόρος.

* 200 οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στην "πρασινοκρατούμενη" Κυψέλη.

Ο Βασιλιάς μπορούσε να χάσει μόνο από "Βασίλισσα"



Ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τη Ρεάλ του Μεσίνα, μέσα στο Βισταλέγκρε με 80-70. Οι πράσινοι γνώρισαν την πρώτη ήττα της χρονιάς από μία πολύ μεγάλη ομάδα, εκτός έδρας και πλέον θα πρέπει να είναι προσεχτικός και φυσικά να κερίσει τη Ρεάλ στο ΟΑΚΑ για να πάρει την πρώτη θέση του δ΄ ομίλου.
Πρώτος σκόρερ του τριφυλλιού ο Πέκοβιτς με 22 πόντους.

Οι πρωταθλητές Ευρώπης που σε ακόμη ένα παιχνίδι δεν είχαν στη διάθεσή τους τους Μπατίστ, Τσαρτσαρή, Γιασισκεβίτσιους πραγματοποίησαν κακή εμφάνιση. Επιθετικά η ομάδα του Ομπράντοβιτς δεν τα πήγε άσχημα. Αρνητική εντύπωση όμως παρουσίασε η αμυντική λειτουργία των πρασίνων. Η άμυνα που του έχει δώσει τόσο και τόσο παιχνίδια και είναι το κλειδί του Παναθηναϊκού στα δύσκολα ματς, απόψε τον πρόδωσε.
Συγκεκριμένα, τεράστια ζημιά έγινε στην δεύτερη περίοδο, όπου η Ρεάλ με ένα απίστευτο σερί 20-0(!), οι γηπεδούχοι μετέτρεψαν το μέχρι εκείνο το σημείο -11(12-23) σε +9(32-23). Αυτό ήταν. Από κει και μετά ο Παναθηναϊκός δεν βρήκε τις λύσεις,ο Νίκολας στη τρίτη περίοδο έπαιζε μόνος του (έβαλε 13 πόντους σε αυτό το διάστημα) και η ήττα ήρθε φυσιολογικά, με τη Ρεάλ να παρουσιάζει πολύ βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το πρώτο ματς απέναντι στην Κίμκι, στη Ρωσία.

Τα δεκάλεπτα: 12-21, 34-28, 59-51, 80-70.

Ρεάλ Μαδρίτης (Μεσίνα): Πριτζιόνι 11 (3), Χάνσεν 3 (1), Λαβρίνοβιτς 15 (6/9δίπ., 3/4β, 5ρ.), Καουκένας 17 (5/8δίπ., 1/3τρίπ., 4/7β.), Βελίτσκοβιτς 7 (1), Γκαρμπαχόσα 6 (1), Βιδάλ, Μπούλοκ 9 (1), Γιουλ 12 (3/4δίπ., 2/4τρίπ.).
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 6 (1), Σπανούλης 4 (1/3δίπ., 0/3τρίπ., 2/2β., 3κλ., 5λ., 6ασ.), Περπέρογλου, Φώτσης 8 (2τρίπ., 5ρ.), Γκόλεματς, Νίκολας 16 (2/3δίπ., 4/6τρίπ.), Διαμαντίδης 7 (2), Πέκοβιτς 22 (8/12δίπ., 6/9β., 7ρ., 2κλ., 7λ.), Καλάθης 1, Σερμαντίνι 6.

* Ο Δημήτρης Διαμαντίδης στο 6’10’’ της αναμέτρησης, στην πρώτη του επαφή με την μπάλα, με ένα εύστοχο τρίποντο, πέρασε το φράγμα των 1000 πόντων στην Ευρωλίγκα. Έφτασε τους 1001!
* Μεγάλο παιχνίδι ακολουθεί και για το πρωτάθλημα, την Κυριακή με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη.

5/11/09

PANATHA ΜΟΝΟ ΕΣΥ!



Ο Παναθηναϊκός, ο μοναδικός πρέσβης της Ελλάδας στα Ευρωπαϊκά κύπελλα διπλασίασε τις νίκες του κόντρα στη Στουρμ Γκρατς, αφού πέρασε από την Αυστρία και την «UPC ΑΡΕΝΑ» με 0-1. Μετά το διπλό στο Βουκουρέστι απέναντι στη Ντιναμό, οι πράσινοι πέτυχαν τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη τους στον 6ο όμιλο του Europa League.
Το νικηφόρο τέρμα σημείωσε ο... συνήθης ύποπτος, Κώστας Κατσουράνης. Μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό και... τιμωρία στους Αυστριακούς για τα χθεσινά αίσχη σχετικά με την προπόνηση των πρασίνων, που οι υπεύθυνοι της Στουρμ δεν επέτρεψαν να γίνει για να μην... τσαλαπατηθεί ο αγωνιστικός χώρος.
Μεγάλη και απολύτως δίκαιη νίκη για τον Παναθηναϊκό, σε ένα παιχνίδι που δεν απειλήθηκε καθόλου, από μία ομάδα που έπαιζε στην έδρα της και καιγόταν για βαθμούς!

Ο Τεν Κάτε τελικά παρέταξε ένα ενισχυμένο κέντρο με Σιμάο, Ζιλμπέρτο και Κατσουράνη, ενώ ξεκίνησε και ο "Κάρα" παρά το γεγονός ότι τελευταία ήταν εμφανώς κουρασμένος. Στο 40΄ μάλιστα, ο Καραγκούνης τραυματίστηκε (θλάση ελαφριάς μορφής, λιγότερο από βδομάδα εκτός) και έδωσε τη θέση του στο Νίνη.
Στο 68΄ πέρασε και ο Λέτο στη θέση του Σάλπι και μετά από συνεργασία του Σπυρόπουλου με τον Αργεντινό, στο 70΄, ο Λέτο σέντραρε και ο Κατσουράνης με πλασέ έκανε το 0-1.

Ένα υπερπολύτιμο 0-1 που σφράγισε την πρόκριση για το τριφύλλι, ενώ συνδυάστηκε και με όμορφο κατά διαστήματα ποδόσφαιρο.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Στουρμ Γκρατς (Φράνκο Φόντα): Γκρατσάι, Σονλάιτνερ, Βέμπερ, Χέλτσα, Μουράτοβιτς, Γιάντσε, Έρενραϊχ (80' Μπούκβα), Καντελάκι, Σίλντενφελντ, Μπάιχλερ (60' Λάβριτς), Φόντα (83' Πρετενχάλτερ).
Παναθηναϊκός (Χενκ Τεν Κάτε): Τζόρβας, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Γκάμπριελ, Σιμάο, Ζιλμπέρτο, Καραγκούνης (41' Νίνης), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (67' Λέτο), Σισέ (92' Ρουκάβινα).


Η Βαθμολογία του 6ου ομίλου:
Γαλατάσαραϊ 10 11-3
Παναθηναϊκός 9 4-3
Ντινάμο Β. 3 2-8
Στουρμ Γκρατς 1 1-4

Η επόμενη αγωνιστική (03/12)
Γαλατάσαραϊ-Παναθηναϊκός (22:05)
Ντινάμο Β.-Στουρμ Γκρατς (22:05)
* Όπως είχε ξεκαθαρίσει από χθες και έγινε πράξη σήμερα, ο Παναθηναϊκός κατέθεσε καταγγελία στην ΟΥΕΦΑ για το... μπάχαλο που έγινε με την προπόνηση ενώ οι άνθρωποι των «πρασίνων» δεν πήγαν στο καθιερωμένο γεύμα με τους ιθύνοντες της Στούρμ Γκρατς σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

* Μες στην Τουρκία, την επόμενη αγωνιστική θα παιχτεί και η πρωτιά του ομίλου (εύκολα σήμερα η Γαλατά 0-3 τη Ντιναμό).
* Πριν τη Γαλατά πάντως (03/12) προέχει το πρωτάθλημα. Ξεκίνημα στη Λειβαδιά την Κυριακή με 3000 κόσμο για το διπλό και τη διατήρηση της κορυφής.

4/11/09

Παναθηναϊκός - Βουλιαγμένη 10-8



Σημαντική νίκη επί της Βουλιαγμένης σημείωσε ο Παναθηναϊκός στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στην Α1 πόλο. Μετά το ισόπαλο εντός έδρας αποτέλεσμα της πρεμιέρας, οι πράσινοι στο δεύτερο συνεχόμενο εντός έδρας ματς επικράτησαν στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ του ΝΟΒ με 10-8 και πήραν μια βαθμολογική ανάσα, εν΄ όψη του πολύ δύσκολου εκτός έδρας παιχνιδιού που ακολουθεί με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα. Πρώτος σκόρερ για το τριφύλλι, ο έμπειρος φουνταριστός, Μάνθος Βουλγαράκης με 3 τέρματα.

Τα οχτάλεπτα: 3-2, 2-2, 2-2, 3-2.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βουλγαράκης 3, Καφετζόπουλος 2, Τσόκας 2, Χαριτάκης 2, Βράνιες 1.

ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ: Αναστασιάδης 1, Μιτελούδης 1, Ελμισιάν 1, Μπλάνης 1, Καρούντζος 1, Χατζηγούλας 1, Γούνας 1, Σέλες 1.

* Πριν από το παιχνίδι με τον ΟΣΦΠ, ο Παναθηναϊκός έχει να αντιμετωπίσει μία μεγάλη πρόκληση. Στο τριήμερο 6-8 Νοεμβρίου, η ομάδα του Ντράγκαν Άντριτς θα κυνηγήσει την Ευρωπαϊκή διάκριση, στη β΄ προκριματική φάση του Len Trophy, όπου στην Μπρέσια θα παλέψει για μια θέση στους "16" της διοργάνωσης.

Ολυμπιακός Βόλου - ΠΑΟ 89-64

Την ήττα με 89-64 γνώρισε ο Παναθηναϊκός στο Βόλο από τον τοπικό Ολυμπιακό για την τρίτη αγνωνιστική της Α1 γυναικών. Μετά τη μεγάλη νίκη κόντρα στον Πανιώνιο στη Λεωφόρο, οι πράσινες του Γιάννη Γερεουδάκη παραγματοποιώντας κακή εμφάνιση έκαναν τη δεύτερη ήττα τους στο πρωτάθλημα και πλέον  επικεντρώνονται στο θεσμό του κυπέλλου, όπου στον Άγιο Δημήτριο με Κρόνο και εν συνεχεία με τη ΦΕΑ στη Λεωφόρο θα διεκδικήσουν την πρόκριση στο final four.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 41-26, 65-38, 89-64.

Οι σκόρερ του Παναθηναϊκού:
Γουίλσον 10 (3), Ίλιτς 11 (3), Χαλιβελάκη 8, Ξάνθου 2, Σπαθάρη 9 (1), Πανταζή 5 (1), Ζικυρίδου 4, Χριστοφοράκη 15, Μεντιόλα, Νικολαΐδου.

* 100(!) οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στο κλειστό του Βόλου και στήριξαν τη ομάδα.

Απόφαση για κατάργηση του σταυρού στα ιταλικά -και όλα τα Ευρωπαϊκά- σχολεία

Από "TA NEA online χθες":

Η ανάρτηση των σταυρών στις σχολικές αίθουσες «αποτελεί παραβίαση της ελευθερίας των γονέων να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις πεποιθήσεις τους, καθώς και της ελευθερίας της θρησκευτικής επιλογής για τους μαθητές». Αυτό αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκαλώντας αναστάτωση στην καθολική Ιταλία αλλά και σε όλη την Ευρώπη. 

Δεν είναι λοιπόν δικό μου καπρίτσιο. Εκτός αν και πάλι, παρά την απόφαση ολόκληρου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, εξακολουθεί από ορισμένους να εκλαμβάνεται ως "καπρίτσιο".


Είναι λίγο έως πολύ γνωστή, η ιστορία του πως ξεκίνησε το όλο θέμα:
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προσέφυγε το 2002 η Σόιλε Λάουτσι, Ιταλίδα πολίτις φινλανδικής καταγωγής. Τη χρονιά εκείνη είχε ζητήσει από τη διεύθυνση του σχολείου «Βιτορίνο ντα Φέλτρε» στην Πάντοβα, όπου φοιτούσαν τα δύο παιδιά της, να κατεβάσει τον σταυρό από τον τοίχο της τάξης. Η διεύθυνση αρνήθηκε και η Σόιλε Λάουτσι κατέφυγε στην ιταλική Δικαιοσύνη αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πέρασαν επτά χρόνια για να δικαιωθεί από το Δικαστήριο του Στρασβούργου, το οποίο καλεί το ιταλικό κράτος να την αποζημιώσει με 5.000 ευρώ για ηθική βλάβη. Στο σκεπτικό της απόφασής τους, της πρώτης για την παρουσία θρησκευτικών συμβόλων στις σχολικές αίθουσες, οι επτά δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναφέρουν ότι οι μαθητές κάθε ηλικίας ενδέχεται να προσλάβουν τον σταυρό ως «θρησκευτικό σύμβολο», γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις τους. Αν όμως για τους καθολικούς μαθητές αυτό μπορεί να θεωρηθεί ενθάρρυνση, για τους μαθητές άλλων δογμάτων ή άθεους μπορεί να εκληφθεί ως ενόχληση.

Οι διάφορες αντιδράσεις:
Η απόφαση του Δικαστηρίου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Κεντροδεξιά και τους κύκλους των καθολικών, ενώ δεν βρίσκει σύμφωνη ούτε την Κεντροαριστερά. Η υπουργός Παιδείας Μαριαστέλα Τζελμίνι υποστήριξε ότι «ο σταυρός στις σχολικές αίθουσες δεν αποτελεί κατήχηση στον καθολικισμό αλλά σύμβολο της παράδοσής μας». Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και άλλοι υπουργοί, ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Τζιανφράνκο Φίνι υποστήριξε ότι «ο κοσμικός χαρακτήρας των θεσμών έχει διαφορετική αξία από την άρνηση του ρόλου που έχει ο Χριστιανισμός στην ιταλική κοινωνία και ταυτότητα». Προσεκτική ήταν πάντως και η αντίδραση του νεοεκλεγέντος ηγέτη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερλουίτζι Μπερσάνι. «Μια παλιά παράδοση δεν μπορεί να αποτελεί προσβολή για κανέναν. Νομίζω ότι σε ευαίσθητα ζητήματα όπως αυτό, μερικές φορές η κοινή λογική πέφτει θύμα του δικαίου», ήταν το σχόλιό του. Αντίθετα, την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο ηγέτης της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο. Όπως υποστήριξε, «ένα λαϊκό κράτος πρέπει να σέβεται τις διάφορες θρησκείες, αλλά να μην ταυτίζεται με καμία».

Δικαστικό προηγούμενο στην Ιταλία:
Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ γύρος της χρόνιας διαμάχης για τα θρησκευτικά σύμβολα είχε απασχολήσει την Ιταλία τον περασμένο Φεβρουάριο όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αθωώσει δικαστή, ο οποίος είχε αρνηθεί να δικάζει όσο υπήρχε ο Εσταυρωμένος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Ωστόσο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ξεπερνά τα σύνορα της Ιταλίας, καθώς δημιουργεί δικαστικό προηγούμενο και ανοίγει τον δρόμο σε πολίτες των λοιπών κρατών που έχουν κυρώσει με νόμο την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου να ασκήσουν ανάλογες προσφυγές. Η ιταλική κυβέρνηση πάντως προτίθεται να ασκήσει έφεση. Σε περίπτωση κατά την οποία το Δικαστήριο του Στρασβούργου δεν αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα, η απόφαση θα καταστεί οριστικά τελεσίδικη σε τρεις μήνες.

Σε σημερινό άρθρο στην Ελευθεροτυπία:


Στα σύγχρονα ευρωπαϊκά σχολεία δεν έχουν καμία θέση ο σταυρός και άλλα θρησκευτικά σύμβολα ή τελετές. Απόφαση-σταθμός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανοίγει τον δρόμο για την αποκαθήλωση των θρησκευτικών συμβόλων από τις σχολικές αίθουσες όλων των ευρωπαϊκών χωρών, στο όνομα της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους και του σεβασμού του πλουραλισμού στην εκπαίδευση.
Πρόκειται για υπόθεση που αφορά μεν τη γειτονική Καθολική Ιταλία, ωστόσο η νομολογιακή ισχύς της έχει υπερνομοθετική πανευρωπαϊκή εφαρμογή. Η Ελλάδα δεν υποχρεούται μεν άμεσα να την εφαρμόσει, δεν μπορεί όμως να την παρακάμψει. Οφείλει μάλιστα να τη λάβει σοβαρά υπόψη της από δω και πέρα, εάν δεν επιθυμεί καταδίκη της χώρας για παραβίαση της θρησκευτικής ελευθερίας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο πλαίσιο του διαλόγου μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας για τον καθορισμό διακριτών ρόλων, που μόλις ξεκίνησε, εκτός των θεμάτων φορολόγησης της εμπορικής αξίας της εκκλησιαστικής περιουσίας, τίθενται πλέον εκ των πραγμάτων και άλλα ζητήματα όπως: η πλήρης κατάργηση του θρησκευτικού όρκου, η αποκαθήλωση των θρησκευτικών εικόνων από τα σχολεία και τα δικαστήρια, η κατάργηση των υποχρεωτικών θρησκευτικών τελετών στην εκπαίδευση και τη λειτουργία των θεσμών, η απαλλαγή από το υποχρεωτικό ακόμη μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, το οποίο έχει καθαρά ομολογιακό χαρακτήρα.
Θρησκευτική ουδετερότητα
Οπως αναφέρει στην ομόφωνη απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, «το κράτος είναι δεσμευμένο στη θρησκευτική ουδετερότητα μέσα στο πλαίσιο της υποχρεωτικής δημόσιας παιδείας. Η παρουσία στα μαθήματα δεν προϋποθέτει τη θρησκευτική πίστη και η δημόσια παιδεία πρέπει να καλλιεργεί στους μαθητές την κριτική σκέψη».
Το Δικαστήριο δεν βλέπει πώς η ανάρτηση σε αίθουσες διδασκαλίας ενός συμβόλου που λογικά συνδέεται με τον καθολικισμό (την πίστη της πλειονότητας στην Ιταλία) θα μπορούσε να υπηρετήσει τον πλουραλισμό στην εκπαίδευση, στοιχείο απαραίτητο σε μια δημοκρατική κοινωνία!
Το σκεπτικό της απόφασης αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την πλήρη εκκοσμίκευση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την αμερόληπτη θρησκευτικά λειτουργία του κράτους, το οποίο οφείλει να λαμβάνει υπόψη του την πολυπολιτισμική συγκρότηση των σύγχρονων κοινωνιών.
«Η ανάρτηση του σταυρού μπορεί να ερμηνευτεί από τους μαθητές όλων των ηλικιών ως ένα θρησκευτικό σύμβολο», αναφέρεται χαρακτηριστικά. «Οι μαθητές μπορεί να αισθανθούν ότι εκπαιδεύονται σ' ένα σχολικό περιβάλλον χαρακτηρισμένο από μια συγκεκριμένη θρησκεία. Αυτό όμως που είναι ίσως ενθαρρυντικό για ορισμένους θρησκευόμενους μαθητές μπορεί να είναι συναισθηματικά ενοχλητικό για μαθητές άλλων θρησκειών ή για όσους δεν πιστεύουν»!
«Ο κίνδυνος αυτός», συνεχίζει η απόφαση, «είναι ιδιαίτερα παρών σε μαθητές θρησκευτικών μειονοτήτων. Η αρνητική ελευθερία δεν περιορίζεται στην απουσία θρησκευτικών τελετών. Καλύπτει επίσης τις πρακτικές και τα σύμβολα που εκφράζουν ειδικότερα ή γενικότερα μια πεποίθηση, μια θρησκεία ή τον αθεϊσμό», τονίζεται με έμφαση.
«Το κράτος είναι υποχρεωμένο να απέχει από την επιβολή, έστω και εμμέσως, θρησκευτικών πεποιθήσεων στους τόπους εκείνους όπου υπάρχουν πρόσωπα εξαρτημένα από το ίδιο ή είναι εκτεθειμένα στην εξουσία του», επισημαίνουν οι δικαστές.
Υπέρ συμβόλων
Η ιταλική κυβέρνηση παρέστη στο Δικαστήριο και υπεραμύνθηκε της ανάρτησης των συμβόλων, μιλώντας για «ηθικά θετικό μήνυμα του χριστιανικού συμβόλου που διαπερνά τις παραδόσεις της χώρας, η οποία ούτως ή άλλως συνδέεται με τη χριστιανική θρησκεία».
Στο Στρασβούργο προσέφυγε η Soile Lautsi, μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, μαθητών στο δημόσιο σχολείο της Abano Terme, αφού τα ιταλικά δικαστήρια έκριναν εαυτούς αναρμόδια! Στην προσφυγή της επικαλέστηκε απόφαση του ιταλικού Αρείου Πάγου, που απαγόρευε την ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία όταν αυτά χρησιμοποιούνται ως εκλογικά κέντρα. Ο Ιταλός υπουργός Παιδείας στην προηγούμενη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι αντέκρουσε τα επιχειρήματά της, επικαλούμενος βασιλικά διατάγματα από την εποχή του δικτάτορα Μουσολίνι!
Ομως το Ευρωδικαστήριο καταδίκασε την Ιταλία για παραβίαση του άρθρου 2 του πρόσθετου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (δικαίωμα εκπαίδευσης σύμφωνα με τις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων) σε συνδυασμό με το άρθρο 9 της ΕΣΔΑ (θρησκευτική ελευθερία).

 Πέρα από το θρησκευτικό κομμάτι (και την αθεΐστικη πλευρά με την οποία εγώ το βλέπω), κυρίως θέλω να μείνω στο σθένος και την αποφασιστικότητα που επέδειξε η Σόιλε Λάουτσι, η γυναίκα που κατέφυγε στα ιταλικά δικαστήρια και -αφού εκείνα αυτοχαρακτηρίστηκαν αναρμόδια για την υπόθεση- εν συνεχεία στα Ευρωπαϊκά για να διεκδικήσει το δίκαιο της.

Μπορούμε όλοι μας να πάρουμε ένα μάθημα από αυτή την ιστορία. Πόσες φορές θα έχει τύχει στον καθένα από εμάς μια αναποδιά, μια άτυχη στιγμή, μια αδικία σε βάρος μας, μια άνανδρη επίθεση, μία άδικη κατηγορία. Και η αντίδραση μας, στιγμιαία, επιπόλαιη και βλακώδης ήταν η ακόλουθη:

<<... γαμώ το!>>,  <<όχι ρε πούστη, τι έπαθαι!>>, <<πάλι σε μένα γαμώ την πουτάνα μου;!>>, <<αϊ στο διάολο πια!>>, άλλες φορές πάλι παίρνουμε το νόμο στα χέρια μας και οπλισμένοι με στιγμιαίο μίσος και βλέποντας παντού γύρω μας τρόπους να εκδικηθούμε αναλωνόμαστε σε ακόμη χειρότερες και ανούσιες πράξεις. Ή πιο απλά περιοριζόμαστε σε γκριμάτσες, χειρονομίες, μπινελίκα κατά πάντων ή ακόμη χειρότερα καθόμαστε ψύχραιμα και μονάχα μονολογούμε και μοιρολατρούμε για το κακό που μας βρήκε.

Η Σόιλε Λάουτσι για να επανέλθω, αποφάσισε να μην κάνει τίποτα από τα προαναφερθέντα. Προτίμησε να διεκδικήσει το δίκαιο της στα δικαστήρια. Μέσω δηλαδή της νόμιμης οδού. Κατέφυγε στη δικαιοσύνη, και επικαλέστηκε το Σύνταγμα. Μία γυναίκα, ένας άνθρωπος απλός, καθημερινός, ένας από εμάς..
Και... τσουπ! Όχι δια μαγείας, αλλά δια της απολύτου νομοτελειακής εφαρμογής των κανόνων που διέπουν ένα κράτος, δικαιώθηκε ομόφωνα και μάλιστα αποζημιώθηκε παίρνοντας 5000 Ευρώ για ηθική βλάβη -απόφαση του δικαστηρίου και όχι δικό της αίτημα!

Και από αυτή τη γυναίκα θα επωφεληθούν όλοι οι υπόλοιποι που χρόνια τώρα απλώς διαμαρτύρονταν ησύχως για την κατάργηση των σταυρών στα σχολεία και γενικά για οποιοδήποτε θρησκευτικό σύμβολο σε κρατικό κτήριο. Κάτι, που πλέον, χάρις σε αυτή τη γυναίκα θα γίνει πραγματικότητα. Νομίζω ότι -ανεξαρτήτως ιδεολογίας ή πίστης και πέρα από αυτή την υπόθεση- βγαίνει ένα σημαντικό μήνυμα από αυτή την ιστορία. Και έχει να κάνει με την διεκδίκηση των δικαιωμάτων.

Μην αφήνουμε άλλους να αποφασίζουν για εμάς. Να μάθουμε να διεκδικούμε ότι μας ανήκει. Να πολεμάμε αυτό που μας προσβάλλει, να εναντιωνόμαστε σε οτιδήποτε άδικο και αντιδημοκρατικό, να προασπίζουμε διακαώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και να αγωνιζόμαστε για αυτά.
Μιλάμε για ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν έχει να κάνει με θρησκείες, χρώματα, πολιτικές, ή οποιοδήποτε άλλο διαχωρισμό.

2/11/09

Με Πιερικό στο κύπελλο




Καλή κλήρωση είχε ο Παναθηναϊκός, όπου για το κύπελλο hellas online καλείται να αντιμετωπίσει τον Πιερικό. Τη μία εκ των δύο ομάδων από τη Γ΄ Εθνική που συνεχίζουν στο θεσμό του κυπέλλου θα αντιμετωπίσουν οι πράσινοι σε νοκ-άουτ ματς που θα διεξαχθεί μάλιστα στο ΟΑΚΑ. Πάντως απουσιάζει το μεγάλο ματς και όπως δείχνουν τα πράγματα πάμε σε δυνατούς προημιτελικούς.

Αναλυτικά τα οχτώ ζευγάρια:
Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα
Καλλιθέα – Τρίκαλα
Αρης – Αστέρας Τρίπολης
Πανσερραϊκός – ΠΑΟΚ
Ξάνθη – Ολυμπιακός Βόλου
Παναθηναϊκός – Πιερικός
Λεβαδειακός – Καβάλα
Θρασύβουλος - Πανιώνιο

* Οι αγώνες της 5ης φάσης είναι μονοί. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος στην κανονική διάρκειά τους, ο νικητής αναδεικνύεται με τη διαδικασία ημίωρης παράτασης και εκτέλεσης πέναλτι.
* Οι αγώνες θα διεξαχθούν, βάσει προγράμματος, στις 13 και στις 20 Ιανουαρίου 2010.

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 2-1



Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε νωρίς στο σκορ, με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Τζιμπρίλ Σισέ μόλις στο 9΄. Πέναλτι που κέρδισε ο ίδιος ο Γάλλος, όπως και την αποβολή του Όμο. Δύο λεπτά μετά. στο 11΄ και πριν καν προλάβει ο προπονητής του Πανιωνίου να κάνει την αλλαγή για να κλείσει τα κενά στην άμυνα, ο Σισέ διπλασίασε τα τέρματα του κάνοντας το 2-0 ύστερα από εκπληκτική κάθετη μπαλιά του Νίνη.
Σε αυτό το σημείο λοιπόν, με τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ με 2-0, τον Πανιώνιο να αγωνίζεται με 10 παίχτες για τα επόμενα 80 λεπτά, τον Σισέ κοντά σε ένα χατ-τρικ, δινόταν η μεγάλη ευκαιρία στους πράσινους να παίξουν όμορφο ποδόσφαιρο, να σημειώσουν αρκετά τέρματα και να σφραγίσουν με μία εντυπωσιακή εμφάνιση την επιστροφή στην κορυφή, ικανοποιώντας παράλληλα τους 25000 περίπου οπαδούς που αψήφησαν το κρύο για να βρεθούν στο πλάι της αγαπημένης τους ομάδας.
Αντ΄ αυτού όμως οι πράσινοι παρουσίασαν μία αδικαιολόγητα πολύ κακή εικόνα για να φτάσουμε στις αποδοκιμασίες με το τελευταίο σφύριγμα από τον Παπασταμάτη. Ακουμπώντας στο 2-0 αλλά και την αριθμητική τους υπεροχή, οι γηπεδούχοι προτίμησαν να πατήσουν φρένο, σταμάτησαν να απειλούν την αντίπαλη εστία, ενώ με αρκετά λάθη ξανά στην άμυνα, έδινε στον Πανιώνιο την ευκαιρία να πλησιάζει εύκολα την περιοχή του Τζόρβα και να απειλεί. Μάλιστα, πριν τη λήξη του ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι είχαν ήδη τρεις σημαντικές ευκαιρίες. Και στις τρεις ο Τζόρβας έσωσε την πράσινη εστία από παραβίαση, ενώ στην τρίτη και το δυνατό σουτ του Μπάλαμπαν, η μπάλα μετά τα χέρια του Τζόρβα βρήκε και στο δοκάρι.
Το ημίχρονο έληξε αναίμακτα για τον Παναθηναϊκό, που όμως ούτε πάλι οι απειλές του Πανιωνίου δεν αφύπνισαν τους παίχτες των γηπεδούχων.
Στο δεύτερο ημίχρονο, στην πρώτη φάση για τον Πανιώνιο ήρθε το γκολ και η μείωση του σκορ με τον Ριέρα, τον οποίο είχε αφήσει ο Μπιάρσμιρ, αναγκάστηκε να τον κυνηγήσει ο Δάρλας, ο οποίος δεν βρήκε τη μπάλα, ο Σαριέγκι επίσης δεν πρόλαβε και η τρικυμία αυτή στην πράσινη άμυνα έφερε το 2-1. Από κει και πέρα, ο Πανιώνιος είχε μια δυο φάσεις ακόμη για να ισοφαρίσει, αλλά και ο Παναθηναϊκός είχε μια καλή φάση με τον Γκάμπριελ αλλά και ένα γκολ που πέτυχε και ακυρώθηκε λανθασμένα για οφσάιντ.
Στο 59΄ ο Γιούρκας Σεϊταρίδης έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα, αντικαθιστώντας τον απερίγραπτο, απόψε, Κώστα Κατσουράνη. Ενώ και ο Ρουκάβινα τέσσερα λεπτά μετά άλλαξε το Νίνη, ο οποίος ήταν καλός για 20 περίπου λεπτά. Όπως άλλωστε για 20 λεπτά έπαιξε μπάλα και ολόκληρος ο Παναθηναϊκός.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Σαριέγκι, Νίνης(63‘ Ρουκάβινα), Σισέ, Σαλπιγγίδης, Μπιάρσμιρ, Γκάμπριελ, Δάρλας, Σιμάο, Καραγκούνης, Κατσουράνης(59’ Σεϊταρίδης).

Πανιώνιος: Μπέλιτς, Μανιάτης, Όμο, Ριέρα, Μπάλαμπαν, Καστελιόνε(12‘ Λάτκα), Κουμορτζί, Γουνδουλάκης(77‘ Εστογιανόφ), Κοντοές,  Νικολάου, Τζαβέλλας.


* Για μία ακόμη φορά φάνηκε η απουσία του Ζιλμπέρτο Σίλβα από το κέντρο του Παναθηναϊκού. Οι Καραγκούνης, Κατσουράνης εδώ και ένα μήνα περίπου είναι πολύ κουρασμένοι.
* Και ο Λέτο δεν χρησιμοποιήθηκε, αφού μάλλον ετοιμάζεται για το κρίσιμο Ευρωπαϊκό ματς που ακολουθεί.
* Ο Σεϊταρίδης φάνηκε έτοιμος στη μισή ώρα που αγωνίστηκε και έδειξε ότι ο Τεν Κάτε θα μπορεί πλέον να τον υπολογίζει.
* Μεγάλο ραντεβού πλέον των πρασίνων, αυτό με τη Στουρμ στο Γκρατς, την Πέμπτη για το Europa League, όπου με ισοπαλία ή νίκη ουσιαστικά εξασφαλίζουν την πρόκριση.


* Ο Χεν Τεν Κάτε παραδέχτηκε στη συνέντευξη τύπου την κακή εικόνα της ομάδας.

* Το ίδιο έκανε με δηλώσεις του ο πρόεδρος, Νικόλας Πατέρας, ο οποίος για μία κόμη φορά ύψωσε ασπίδα στον προπονητή, ρίχνοντας τις ευθύνες της κακής εμφάνισης στους παίχτες: «Η ομάδα δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και το θέαμα που παρουσιάσαμε στους φιλάθλους ήταν χαμηλό. Είναι θέμα προπονητή και παικτών να τα βρουν.
Ελπίζω να δούμε καλύτερο θέαμα στη συνέχεια. Δεν φοβήθηκα μην… στραβώσει το ματς, απλώς απογοητεύτηκα από το θέαμα» δήλωσε στους εκπροσώπους του Τύπου που τον ανέμεναν, ενώ κληθείς να σχολιάσει τα συνθήματα υπέρ του Τεν Κάτε πριν την έναρξη του αγώνα, υπογράμμισε:
«Δεν παίζει ο προπονητής μπάλα. Παίζουν οι ποδοσφαιριστές. Πρέπει οι παίκτες να καταλάβουν ότι η φανέλα του Παναθηναϊκού είναι βαριά και ότι ο κόσμος και η διοίκηση έχουν απαιτήσεις».

* Για πρώτη φορά φέτος, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού φώναξαν ρυθμικά το όνομα του Χενκ Τεν Κάτε, μετά από το πανό που ανάρτησε ο Ενιαίος Φορέας και το οποίο στήριζε τον Ολλανδό τεχνικό στην κόντρα του με τους δημοσιογράφους.

Συνέντευξη Τύπου:
Πριν από την συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Παύλος Γερακάρης, έκανε παρέμβαση για τις δηλώσεις Τεν Κάτε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά και για ένα πανό που υπήρχε στο ΟΑΚΑ, εναντίον των δημοσιογράφων, ρωτώντας: "Είμαι εδώ ως πρόεδρος της Ένωσης των Αθλητικών Συντακτών να συγχαρώ για τη νίκη τον κ. Τεν Κάτε και τον Παναθηναϊκό. Η παρουσία μου εδώ οφείλεται στο ότι υπάρχουν δημοσιεύματα στα οποία φαίνεται να μιλάει με απαξιωτικούς τρόπους κατά των δημοσιογράφων και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει και ένα απειλητικό πανό στην εξέδρα. Όλα αυτά διαταράσσουν τη σχέση μας. Θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις από τον Τεν Κάτε για να μην υπάρχουν σκιές στη σχέση μας.

Χενκ Τεν Κάτε: "Πρώτα από όλα κατανοώ τη παρουσία σας και την ερώτηση σας. Είμαι πολύ χαρούμενος με την έκφραση ότι η σχέση της ομάδας με τους δημοσιογράφους θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Όντως σέβομαι τη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, απλά δεν σέβομαι όσους με κυνηγούν και μου επιτίθενται χωρίς λόγο. Επιπλέον δεν συνηθίζω να αντιδράω σε πράγματα που φέρεται να έχω πει στην Παιανία. Σαν δημοσιογράφος γνωρίζετε ότι κάποιες ειδήσεις κατασκευάζονται και αν όσοι τα έγραψαν αυτά έχουν τη δυνατότητα να αναφερθούν σε πηγές που να επιβεβαιώνουν αυτά είμαι πρόθυμος να απολογηθώ ενώπιον όλων.

Ελπίζω να κατανοείται ότι όταν δουλεύεις σε μια ομάδα είναι σαν μια οικογένεια. Όταν λες κάτι με την οικογένεια σου αυτό δεν δημοσιοποιείται και αυτός είναι ένας κανόνας που έχω στη ζωή μου. Μιλάμε στο οικογενειακό τραπέζι και ότι λέμε μένει εκεί. Όσοι συμμετέχουν ξέρουν πολλά αλλά το τραπέζι δεν μιλάει. Κατανοώ την ερώτηση σας και αναγνωρίζω ότι οφείλετε ως εκπρόσωπος των δημοσιογράφων να βρίσκεστε εδώ και να την κάνετε. Επιπλέον θα πρέπει να ξέρετε ότι κάποια πράγματα παρερμηνεύονται.

Δεν μίλησα για τους δημοσιογράφους εν γένει αλλά για μερικούς από εσάς. Και όποιος θεωρεί ότι προσβλήθηκε από αυτή τη διατύπωση ας είναι. Δεν εννοούσα όλους. Στους 16 μήνες είχα την εμπειρία της γνωριμίας καλών δημοσιογράφων αλλά όσο υπάρχουν καλοί υπάρχουν και κακοί και δυστυχώς είχα την ευκαιρία να τους γνωρίσω


Εν συνεχεία και πάλι ο κ. Γερακάρης τόνισε: "Κατηγορείται ένας κλάδος χιλίων και πλέον δημοσιογράφων. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν κακοί δημοσιογράφοι όπως και κακοί προπονητές αλλά ακόμα και με τη λέξη μερικοί δεν είναι αρκετό. Είμαι όμως ικανοποιημένος από την απάντηση σας" για να δεχθεί την απάντηση του Ολλανδού: "Εύχομαι και εγώ τις επόμενες φορές να υπάρχουν συγκεκριμένες πηγές".

Αγωνιστικά να μιλήσουμε για δεύτερη Κυριακή, μετά από μια νίκη, δεν γίνεται λόγος για την επιτυχία της ομάδας. Ενα σχόλιο...

"Δεν θεωρώ ότι είναι ο ίδιος ο Παναθηναϊκός που φταίει για αυτό. Δεν φτιάχνουμε εμείς τα νέα. Θα ήμουν ευχαριστημένος να απαντάω μόνο για ποδόσφαιρο. Και ελπίζω από εδώ και πέρα να μιλάμε για αυτό.

Είχαμε ένα καλό 20 λεπτό με αρκετές ευκαιρίες και δύο όμορφα γκολ. Ακόμα και το πέναλτι προήρθε από ωραία επίθεση. Και μετά εμφανίστηκε το μυστήριο του ποδοσφαίρου. Όταν αντιμετωπίζεις μια ομάδα με δέκα παίκτες και ένα μέρος της δικής σου ομάδας πιστεύει ότι πρέπει να δουλέψουμε λιγότερο το πράγμα αντιστρέφει. Γιατί αυτοί που αγωνίζονται με δέκα δίνουν το κάτι παραπάνω και δεν υπάρχει πλέον αριθμητικό μειονέκτημα. Και με εξαίρεση το διάστημα των πρώτων είκοσι λεπτών δεν είμαι ικανοποιημένος από την απόδοση των παικτών μου.

Και φυσικά εγώ είμαι υπεύθυνος και είμαι έτοιμος να δεχτώ την κριτική γιατί η εικόνα δεν ήταν καλή. Χάσαμε κάθε αίσθηση της τακτικής και ο καθένας έκανε το δικό του με συνέπεια να μην παίζουμε σαν ομάδα και αυτό φυσικά μας δυσαρέστησε.

Εκφράζω τη λύπη μου για τους οπαδούς της ομάδας μας γιατί γνωρίζω καλά ότι το ποδόσφαιρο παίζεται για αυτούς και δεν τους προσφέραμε τίποτα εκτός τους τρεις πόντους, οι οποίοι είναι σημαντικοί αλλά δεν είναι αρκετοί. Οπότε θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον κόσμο και ίσως τώρα να είναι μια κατάλληλη στιγμή για να μαζευτεί η ομάδα στην Παιανία να συζητήσουμε με τους παίκτες και να συγκεντρωθούμε στον αγώνα του Γκράτς γιατί αν πάρουμε τη νίκη θα είμαστε κοντά στη πρόκριση. Έβγαλα τον Κατσουράνη γιατί είχε κίτρινη κάρτα και με δεδομένο το 2-0 ήμουν σίγουρος ότι θα κερδίζαμε.

Με το ίδιο σκεπτικό έπραξα και στον Νίνη, ο οποίος έχει παίξει αρκετά το τελευταίο διάστημα με συνέπεια να χάνεται η φρεσκάδα του. Οπότε η αλλαγή έγινε για να τον έχω φρέσκο. Στο μέλλον αυτό θα συμβεί και με άλλους παίκτες γιατί έχουμε ένα πλούσιο ρόστερ με τη ποιότητα να μην διαφέρει. Αυτό σημαίνει ότι σε κάποια ματς χρειάζεσαι έναν παίκτη και σε κάποια έναν άλλο. Ωστόσο η ραχοκοκαλιά της δεν θα αλλάξει. 

1/11/09

Μία ακόμη εύκολη νίκη για ΠΑΟ, 84-63 τον Πανελλήνιο στο άδειο ΟΑΚΑ



Στο άδειο ΟΑΚΑ εξαιτίας της τιμωρίας από τους περυσινούς τελικούς, ο Παναθηναϊκός συνέχισε τις πολύ καλές εμφανίσεις και επικράτησε εύκολα του Πανελληνίου με 84-63 κάνοντας το 2/2 στο Πρωτάθλημα. Πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων ο Νίκολας με 18 πόντους, ενώ 23 σημείωσε ο Χαραλαμπίδης για τους φιλοξενούμενους.
Στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου, ο Πανελλήνιος ήταν μπροστά στο σκρ με 3 πόντους. Τότε, όπως και σε κάθε δύσκολη κατάσταση, ο Ομπράντοβιτς έριξε στο παρκέ τον Διαμαντίδη και ο "Μήτσος" ηγήθηκε άμυνας και επίθεσης (όχι σκοράροντας τόσο, όσο οργανώνοντας το παιχνίδι των πρασίνων), με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να προσπεράσει και να ανοίξει την ψαλίδα του σκορ. Και μάλιστα, να κλείσουν το δεκάλεπτο με διαφορά 10 πόντων (25-15) με μακρινό τρίποντο του Διαμαντίδη. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, οι ρυθμοί ήταν ίδιοι, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ εύστοχος, ενώ ο Πανελλήνιος ιδιαίτερα άστοχος, με αποτέλεσμα να πάμε στο ημίχρονο με +23 (48-25).
Στο δεύτερο ημίχρονο, ο Παναθηναϊκός ανέβασε τη διαφορά στους 25, ενώ την κρατούσε σταθερά πάνω απ΄ τους 20, κάτι που έδωσε την ευκαιρία στον Ομπράντοβιτς να χρησιμοποιήσει για αρκετή ώρα, μαζί, τους Τέπιτς, Καλάθη, Γκόλεματς. Άλλωστε ο τελευταίος αποκτήθηκε για να καλύψει τα κενά των Μπατίστ, Τσαρτσαρή και πρέπει να παίρνει χρόνο συμμετοχής για να εγκλιματίζεται σιγά σιγά στο παιχνίδι της ομάδας του.
Ο Χαραλαμπίδης παράλληλα, με προσωπικό επιθετικό κρεσέντο μάζεψε λίγο τη διαφορά για την ομάδα του και το τρίτο δεκάλεπτο έκλεισε στο 67-50. Στο τέταρτο και τελευταίο δεκάλεπτο δεν άλλαξε κάτι δραματικά και το τελικό 84-63 σφράγισε την ανωτερότητα των πράσινων αλλά και τη διατήρηση του αήττητου σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τα δεκάλεπτα: 25-15, 48-25, 67-50, 84-63.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς):
Σερμαντίνι 3, Τέπιτς 7 (3/4δίπ., 0/1τρίπ., 4ρ.), Σπανούλης 8 (1/3δίπ., 2/5τρίπ., 4ασ.), Περπέρογλου 6 (2/3τρίπ.), Φώτσης 1 (8ρ.), Γκόλεματς 8 (2/3δίπ., 1/1τρίπ., 5ρ., 3ασ., 1κλ.), Νίκολας 18 (3/3δίπ., 4/7τρίπ.), Διαμαντίδης 9 (1/2δίπ., 2/3τρίπ., 6ασ.), Πέκοβιτς 12 (2/3δίπ., 8/11β.), Καλάθης 12 (1/2δίπ., 3/5τρίπ., 3ασ.).
 

Πανελλήνιος (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Παπαμακάριος 3 (1), Χαραλαμπίδης 23 (3/5δίπ., 5/6τρίπ., 5ρ.), Καλαϊτζής, Όστοϊτς, Σμιθ 11 (4/10δίπ., 1/3τρίπ., 6ρ., 3ασ.), Πέτρουλας 4, Κολώκας 2, Μπλάκνεϊ 10 (2), Τσακαλέρης, Ντέιβις 6 (4ρ.), Βουγιούκας 2.

* Για ένα ακόμη ματς ο Παναθηναϊκός δεν είχε στη διάθεση του τους Μπατίστ, Τσαρτσαρή και Γιασισκεβίτσιους. Ο τελευταίος βέβαια, δεν έχει δηλωθεί στην Α1 και τη θέση του πήρε ο Γκόλεματς.
* Επόμενο ραντεβού για τους πράσινους, αυτό κόντρα στη Ρεάλ, μέσα στη Μαδρίτη την ερχόμενη Πέμπτη, για την Ευρωλίγκα.
* Ο Παναθηναϊκός εξέτισε την ποινή της μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών.
* Με δεκάλεπτη καθυστέρηση ξεκίνησε το παιχνίδι λόγω της διαμαρτυρίας του ΠΣΑΚ.

Ο προπονητής του ΠΑΟ, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς έκανε δηλώσεις για το ματς αλλά και για τον κανονισμό της τιμωρίας της έδρας:
Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού χαρακτήρισε «ηλίθιο» τον κανονισμό και αντιπρότεινε την επιβολή προστίμων στις ομάδες. «Είναι ο πιο χαζός κανόνας του αθλητισμού. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό, αλλά είναι ντροπή να αγωνίζεσαι χωρίς φιλάθλους. Σήμερα είχαμε δύο ματς χωρίς φιλάθλους, ένα στον Πειραιά κι ένα εδώ… Και μετά θα αρχίζουμε να φωνάζουμε για να έρθουν εδώ οι φίλαθλοι».
Όταν του ζητήθηκε να αντιπροτείνει λύση, είπε: «Πρόστιμα, μετά διπλάσια, κάποια στιγμή θα φθάσουμε το ένα εκατομμύριο. Δεν είναι πρόβλημα μόνο μιας ομάδας, αλλά μιας χώρας. Δεν με ενδιαφέρουν οι χούλιγκαν, αλλά αυτοί που αγαπάνε το μπάσκετ. Γιατί να αγοράσει κάποιος διαρκείας; Πρέπει να δίνουμε μάχη για τους φιλάθλους. Κάθε χρόνο παίζουμε δύο-τρία ματς χωρίς κόσμο. Αυτό που είδαμε χθες στο ΠΑΟΚ-Άρης όπου το γήπεδο ήταν γεμάτο, ήταν κάτι που αρέσει σε όλους μας. Γεμάτο γήπεδο, ωραία ατμόσφαιρα, καλό μπάσκετ. Δεν είναι αυτή η ώρα να μιλάμε. Τώρα οι κανόνες δεν αλλάζουν. Αυτό πρέπει να γίνεται το καλοκαίρι. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα της Κυβέρνησης. Υπήρχε μια χώρα όπως η Αγγλία με μεγαλύτερο πρόβλημα και πλέον είναι παράδειγμα για όλους».
Μιλώντας για το αγωνιστικό μέρος, ο Ομπράντοβιτς δήλωσε: «Για ένα ακόμα ματς παίξαμε πολύ σοβαρά. Είχαμε δει ότι στο πρώτο ματς ο Πανελλήνιος έπαιξε πολύ καλά απέναντι στον ΠΑΟΚ. Είχαμε, λοιπόν, μεγάλο σεβασμό και παίξαμε πολύ σοβαρά σε όλο τον αγώνα, με εξαίρεση μερικά λεπτά… Ενα πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε είναι μετά από μια καλή άμυνα, αν δεν είμαστε προετοιμασμένοι να τρέξουμε, να μην το κάνουμε».