18/6/10

Lakers - Celtics 83-79, στο Λος Άντζελες έμεινε το πρωτάθλημα για 2η σερί χρονιά


 Οι Lakers επικράτησαν στον 7ο τελικό των Celtics με 83-79 και μέσα στο Staples Center φόρεσαν τα χρυσά δαχτυλίδια των πρωταθλητών του NBA για δεύτερη σερί χρονιά. Σε μία σούπερ σειρά τελικών που έφτασε μέχρι το τέλος η αντικειμενικά καλύτερη ομάδα τη φετινή σεζόν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να στεφθεί πρωταθλήτρια κερδίζοντας τον μεγάλο αντίπαλό της. Πλέον οι Los Angeles Lakers έφτασαν τα 16 πρωταθλήματα και πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής τους Boston Celtics οι οποίοι έμειναν στα 17! Ο Kobe Bryant βγήκε MVP των τελικών για 2η σερί χρονιά ενώ ο προπονητής του LA, Phil Jackson έφτασε τους 11 τίτλους.

 Στον 6ο τελικό οι γηπεδούχοι έκαναν περίπατο αφήνοντας την Βοστώνη σε πολύ χαμηλό σκορ. Σήμερα όμως ήταν δεδομένο ότι θα παρακολουθούσαμε πολύ κλειστό σκορ, τρομερά δυνατές άμυνες και έναν πραγματικά συγκλονιστικό τελικό αντάξιο των δύο σπουδαίων αντιπάλων, όπως κι έγινε ακριβώς!

 Οι Celtics μάλιστα ξεκίνησαν πολύ εντυπωσιακά. Με πολύ σκληρή άμυνα πήραν μία μικρή διαφορά από νωρίς και την διατηρούσαν μέχρι το τέλος του πρώτου δωδεκαλέπτου και το +9(14-23).
 Στο δεύτερο δωδεκάλεπτο όμως η Βοστώνη σημείωσε μόλις 4 πόντους στα πρώτα εξήμισι λεπτά με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μειώνουν σταδιακά. Οι Celtics ήταν μπροστά και στο ημίχρονο και στο τρίτο δωδεκάλεπτο όπου μάλιστα ξέφυγαν και με +13, αλλά η διαφορά άρχισε να μειώνεται επικίνδυνα μέχρι το τελικό 53-57 με τη λήξη του 36λέπτου.
 Το τέταρτο δωδεκάλεπτο ήταν -ως συνήθως- το καταστροφικό για τη Βοστώνη αφού αρχικά ήρθε η ισοφάριση 7' πριν τη λήξη (61-61) και στη συνέχεια, από τα μισά κιόλας της περιόδου οι Lakers εκτελούσαν βολές. Με 2/2 του Kobe άλλωστε οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά μετά το 25-23 της πρώτης περιόδου. Λίγο αργότερα ο Gasol με δικές του 2/2 βολές φτάνει τη διαφορά στους 6 (64-70) για να μειώσει ο Pierce σε 66-70 με τρεισήμισι λεπτά για τη λήξη. Οι Lakers όμως συνέχισαν να σκοράρουν πολύ από τη γραμμή των βολών ενώ οι Celtics προσπαθούσαν να σκοράρουν υπό ασφυκτική πίεση.
 Στο τελευταίο 1' 30'' έγινε πραγματικός χαμός! Με τρίποντο ο Wallace μειώνει στους 3 (76-73), ο Artest απαντάει αμέσως (στο τρίποντο του αγώνα ίσως) για το 79-73, ο Ray Allen κάνει το 79-76, ο Bryant θα αστοχήσει αλλά ο Gasol είναι εκεί για να πάρει το σημαντικότερο ριμπάουντ της χρονιάς, να δώσει στο Kobe, ο οποίος θα πάρει φάουλ και θα κάνει με βολές το 81-76 στα 25,7'.
 Ένα ακόμη απίστευτο έγινε στη συνέχεια. Ο Rondo ευστόχησε σε τρελό τρίποντο (αυτός που δεν βάζει τρίποντο ποτέ!) για το 81-79, όμως ο Βούγιασιτς που μόλις είχε μπει στο παρκέ, θα κερδίσει φάουλ και με απόλυτη ψυχραιμία, με πραγματικά κρύο αίμα θα βάλει και τις δύο βολές για το 83-79. Οι Celtics κάνουν τραγικό λάθος στην τελευταία επίθεση, ο Rondo αναγκάζεται να σουτάρει ξανά για τρεις (σιγά μην το ξανάβαζε) και το ματς τελειώνει, με τους Lakers πρωταθλητές.

Για τους νικητές ο Kobe πέτυχε 23 πόντους εκ των οποίων τους 10 στο δ' δωδεκάλεπτο με 8/9 βολές. Ακόμη μάζεψε 15 ριμπάουντ. Ο Pau Gasol πέτυχε 19π. και μάζεψε 18ρ., ενώ ο Artest, στο καλύτερο παιχνίδι του σημείωσε 20π. με 10 κλεψίμματα, βγάζοντας γενικά καταπληκτικές άμυνες και πετυχαίνοντας ένα κρίσιμο τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα, ουσιαστικά ήταν ο πολυτιμότερος για τους θριαμβευτές.

 Από τους ηττημένους πρώτος σκόρερ ο Paul Pierce με 18 και 10ρ., ο Garnett πέτυχε 17π. με μόλις 3ρ., ο Rondo14π., 8ρ. και 10 άσιστ, ο Ray Allen 13π. και ο Rasheed Wallace 11π., 8ρ..

* Δίκαιοι λοιπόν πρωταθλητές οι Lakers, δυστυχώς οι Celtics δεν τα κατάφεραν. Μπράβο στον Κόμπε, στον Αρτέστ, στον 'Οντομ, στον Φίσερ ακόμη, αλλά αυτόν τον κώλοισπανό το Γκαζόλ τον σιχαίνομαι... Δεν τον πάω με τίποτα αυτόν τον θεατρίνο, τον καραγκιόζη που ευτυχώς δεν θα τον δούμε στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας σε 10 εβδομάδες...

Δεν υπάρχουν σχόλια: