17/5/14

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1-0

Με οχτώ Έλληνες ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα και με πέντε βασικούς στην Αθήνα, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε στην Τούμπα, όμως ηττήθηκε 1-0 από μία στιγμή αδράνειας και επειδή δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες του.
Έχοντας εξασφαλίσει την πρώτη θέση στα play off και τη συμμετοχή στον γ' προκριματικό γύρο του Champions League, ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε στην Τούμπα αδιάφορος βαθμολογικά και θέλοντας να παρουσιάσει το καλό του πρόσωπο.
Παρότι ηττήθηκε 1-0 από τον ΠΑΟΚ χάρη στο γκολ του Βούκιτς στο 57', με 8 Έλληνες στην ενδεκάδα του και με 5 βασικούς στην Αθήνα, ήταν ανώτερος στη μεγαλύτερη διάρκεια, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες και έδειξε ότι το μέλλον του προμηνύεται ακόμα καλύτερο!
Ο Παναθηναϊκός είχε καλή απόδοση σε όλους τους τομείς εκτός από τη συγκέντρωση και τη επιπολαιότητα στην τελική προσπάθεια. Για αυτό οι επιθετικοί του δεν κατάφεραν να σκοράρουν, αν και βρέθηκαν αρκετές φορές σε θέση βολής.
Πάντως, οι νεαροί οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στην Τούμπα ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις του Γιάννη Αναστασίου, πέρασαν το τεστ τους και έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι δικαιούνται μία θέση στο ρόστερ της σεζόν 2014-2015.
Μία εξαιρετική σεζόν ολοκληρώθηκε για τον Παναθηναϊκό στη Θεσσαλονίκη, η ομάδα ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πλέον, οι ποδοσφαιριστές θα ξεκουραστούν ή μερικοί θα συνεχίσουν τις υποχρεώσεις τους με τις Εθνικές ομάδες.
Οι οπαδοί έχουν κάθε χρόνο να αισιοδοξούν για το μέλλον, ο Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει προσδοκίες και με την ανταπόκριση τους, η διοίκηση και ο Γιάννης Αλαφούζος έχουν κάθε λόγο να πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται.

Ταυτότητα αγώνα

Γήπεδο: Τούμπας
Καιρός: Αίθριος
Διαιτητής: Αριστομένης Κουτσιαύτης (Αρτας)
Βοηθοί: Δημήτρης Τάτσης (Ηπείρου), Χρήστος Μαγιάνης (Αρτας)
ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Κίτσιου, Λίνο, Τζαβέλλας, Ινσαουράλδε, Κάτσε, Νάτχο, Λάζαρ (46' Βούκιτς, 68' Κατσουράνης), Στοχ, Σαλπιγγίδης, Κουλούρης (82' Σκόνδρας)
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Σπυρόπουλος, Μαρινάκης (84' Χουχούμης), Ρισβάνης, Κουτρουμπής, Δώνης (74' Κλωναρίδης), Λαγός (78' Μέντες), Ζέκα, Ατζαγκούν, Καρέλης, Μπεργκ.
Γκολ: Βούκιτς 57'
Κίτρινες κάρτες: Νάτχο 76'
Κόκκινες κάρτες:

Ανασκόπηση
Το παιχνίδι στην άδεια Τούμπα ξεκίνησε χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις και τις δύο ομάδες να προσπαθούν χωρίς επιτυχία να βρουν διαδρόμους προς την αντίπαλη εστία. Στο 6ο λεπτό, πάντως, ο ΠΑΟΚ έφτασε μία ανάσα από το γκολ. Ο Στοχ βρήκε τον Νάτχο μέσα στην περιοχή του Κοτσόλη, ο Ισραηλινός έβγαλε τον Κουλούρη μόνο στο σημείο του πέναλτι, αλλά το πλασέ του νεαρού φορ χτύπησε στο κάθετο δοκάρι και πέρασε άουτ.

Απάντησε στα δοκάρια ο Παναθηναϊκός
Στο 12ο λεπτό ήταν η σειρά του Παναθηναϊκού να βρεθεί φάτσα με το γκολ. Ο Ατζαγκούν βγήκε τετ α τετ με τον Γλύκο, όμως, ο πορτιέρο του ΠΑΟΚ του έκλεισε το οπτικό πεδίο με αποτέλεσμα το πλασέ του επιθετικού των "πρασίνων" να καταλήξει στο κάθετο δοκάρι. Ο Λάζαρ απείλησε με μακρινό σουτ στο 18', ενώ στο 24' οι φιλοξενούμενοι έχασαν τρομερή ευκαιρία.
Ρεσιτάλ ευκαιριών
Ο Καρέλης προσπέρασε τον Τζαβέλλα στο σπριντ, πάσαρε για τον Μπεργκ στο σημείο του πέναλτι, ο Σουηδός, όμως, νικήθηκε από τον Γλύκο. Στο 30' μετά από λάθος του Ινσαουράλδε ο Μπεργκ ξεχύθηκε προς τα καρέ του ΠΑΟΚ, αλλά το συρτό πλασέ του στράικερ του Παναθηναϊκού πέρασε άουτ. Ο Νάτχο στο 32' μπήκε από πλάγια στην περιοχή του Κοτσόλη, προτίμησε, όμως, να πλασάρει σε κλειστή γωνία αντί να πασάρει, με αποτέλεσμα να απομακρύνουν οι αμυντικοί των "πρασίνων". Ο ΠΑΟΚ πίεσε και στο 33' ο Στοχ έστρωσε στον Λίνο, ο Βραζιλιάνος σούταρε στην κίνηση, αλλά στάθηκε άτυχος.
Ο Παναθηναϊκός πήρε την σκυτάλη στο 38' χάνοντας σημαντική ευκαιρία. Ο Ζέκα σέντραρε, ο Δώνης έπιασε την κεφαλιά από πλάγια θέση, όμως, ο Γλύκος έσωσε τον ΠΑΟΚ σταματώντας την μπάλα με τα πόδια πάνω στην γραμμή. Στο 40'΄ο Σαλπιγγίδης έβγαλε τον Λίνο απέναντι από τον Κοτσόλη, αλλά ο γκολκίπερ των φιλοξενουμένων απέκρουσε το πλασέ του Βραζιλιάνου.
Ο Βούκιτς αντικατέστησε τον Λάζαρ με την έναρξη του δευτέρου μέρους, σε μία προσπάθεια του Γεωργιάδη να βρει ο ΠΑΟΚ το γκολ. Η πρώτη αξιόλογη φάση στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε στο 54', όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ ο Καρέλης έπιασε την κεφαλιά πιεζόμενος στην μικρή περιοχή, στέλνοντας την μπάλά άουτ.
Ο Βούκιτς το "κλειδί"
Ο Σέρβος άσος για ακόμη μία φορά την φετινή σεζόν πέρασε ως αλλαγή και λύτρωσε τον ΠΑΟΚ. Ηταν το 57ο λεπτό, όταν ο Λίνο βρήκε τον Βούκιτς στο ύψος της περιοχής, αυτός έκανε το κοντρόλ, σημάδεψε σωστά και με σουτ δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Κοτσόλη που είδε απλώς την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του.
Ο Παναθηναϊκός απώλεσε μεγάλη ευκαιρία στο 64', μετά από σέντρα του Καρέλη και πλασέ του Μπεργκ στην κίνηση από πλάγια θέση που χτύπησε στην εξωτερική πλευρά του δοκαριού και πέρασε άουτ. Ενα σουτ του Ζέκα στο 77' πέρασε άουτ, ενώ στο 78' ο Νάτχο μετά από λάθος του Κοτσόλη έγινε κάτοχος της μπάλας στο ύψος του πέναλτι, πλάσαρε, όμως, η μπάλα κόντραρε και στην εξέλιξη της φάσης το σουτ του Κουλούρη πέρασε άουτ.
Στο 79' ο Κλωναρίδης χαράμισε μεγάλη ευκαιρία, όταν μετά από σέντρα του Καρέλη επιχείρησε αφύλακτος πλασέ στην κίνηση που πέρασε μόλις έξω και στο 87' μετά από εκτέλεση φάουλ του Λίνο ο Κατσουράνης πήρε αμαρκάριστος την κεφαλιά και η μπάλα πέρασε μόλις άουτ, στην τελευταία αξιόλογη φάση του αγώνα.

 Prasinanea

15/5/14

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 83-77, 2-0 μεν, χάλια δε...

Ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Γκιστ (17π., 7 ριμπ., 4 κλ.) και άξιο συμπαραστάτη τον Δημήτρη Διαμαντίδη (17π.) επικράτησε 83-77 του ΠΑΟΚ στο δεύτερο ημιτελικό των Playoffs της Basket League και έκανε το 2-0 στην σειρά. Στις 19 Μαΐου (20.00) η επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων.
Παναθηναϊκός αν και δυσκολεύτηκε για δεύτερο σερί παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ, έφτασε στην τελική επικράτηση, γράφοντας το 2-0 στην ημιτελική σειρά των πλέι οφ. Το τελικό 83-77 αποδεικνύει περίτρανα πως ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι ιδιαίτερα ανταγωνιστικός, βάζοντας δύσκολα στους παίκτες του Αλβέρτη.
Οι τελευταίοι αυξάνοντας τα ποσοστά τους έξω από τα 6.75μ. στο β' ημίχρονο έφτασαν στην τελική επικράτηση κι έκαναν το 2-0. Πλέον, η σειρά μεταφέρεται στην Πυλαία, όπου και οι δύο ομάδες θα τεθούν αντιμέτωπες το απόγευμα της Δευτέρας (19/5).
Ο αγώνας
Περισσότερο έτοιμος παρουσιάστηκε ο Παναθηναϊκός, όμως ο ΠΑΟΚ έδειχνε και πάλι περισσότερο ορεξάτος στο παρκέ. Οι "πράσινοι" προηγήθηκαν με 13-9, ωστόσο οι παίκτες του Μαρκόπουλου εκμεταλλεύτηκαν και πάλι την κακή αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων. Έτσι, έτρεξαν ένα επιμέρους 9-2 με το οποίο και κατάφεραν να κλείσουν μπροστά στο σκορ το α' δεκάλεπτο.
Το κακό ποσοστό των γηπεδούχων στα σουτ τριών πόντων ήταν και πάλι πολύ χαμηλό (1/7), ενώ ο ΠΑΟΚ είχε μεγαλύτερη ισορροπία στο παιχνίδι του (4/10 δίποντα, 2/4 τρίποντα). Όσο για την άμυνα του, περιόριζε τον Διαμαντίδη και κατ' επέκταση ολόκληρο το επιθετικό κομμάτι των "πράσινων".
Ένα επιμέρους 8-2 με το ξεκίνημα του β' δεκαλέπτου, έφερε τον ΠΑΟΚ για πρώτη φορά στο παιχνίδι σε θέση ισχύος, χαρίζοντάς του προβάδισμα 9 πόντων (17-26). Ο Φραγκίσκος Αλβέρτης κάλεσε αμέσως τάιμ άουτ και οι γηπεδούχοι βρέθηκαν μετά τη βολή του Τσαϊρέλη στο -10 (17-27), καθώς στερούνταν δημιουργικότητας, ενώ και η άμυνα τους δεν ήταν κάτι αξιόπιστη.
Στο 15ο λεπτό του αγώνα, ο Χαραλαμπίδης έγραψε το 22-34, διευρύνοντας την διαφορά υπέρ της ομάδας του. Οι "πράσινοι" απάντησαν με ένα γρήγορο 6-0 και ήταν η σειρά του Μαρκόπουλου να πάρει τάιμ άουτ στα 4.12'' για το τέλος του ημιχρόνου. Ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 30-34 όμως ήταν απελπιστικά άστοχος και προβλέψιμος στο παιχνίδι του, δίνοντας την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να διατηρήσει το προβάδισμα. Ο Ούκιτς αστόχησε στο τελευταίο σουτ του δεκαλέπτου με τον Παναθηναϊκό να συμπληρώνει 1/13 (!) έξω από τα 6.75μ.
Όταν τα τρίποντα άρχισαν να μπαίνουν...
Τα 3 γρήγορα φάουλ του ΠΑΟΚ στο γ' δεκάλεπτο, καθώς και οι 6 σερί πόντοι του Ματσιούλις έδωσαν στον Παναθηναϊκό το έναυσμα που χρειαζόταν. Έτσι, μετά από το λάθος του Τσαϊρέλη, ήρθε το εύστοχο τρίποντο του Διαμαντίδη για να ισοφαρίσει μετά από ώρα σε 40-40 στο 22ο λεπτό του αγώνα και να υποχρεώσει τον Μαρκόπουλο να καλέσει άμεσα τάιμ άουτ.
Ο Χαραλαμπίδης έδωσε και πάλι το προβάδισμα στον ΠΑΟΚ, ωστόσο τα τρίποντα των Ούκιτς και Γκιστ έδωσαν αέρα 5 πόντων στον Παναθηναϊκό ο οποίος ξέφυγε με 48-43. Κι αν πήγε χαμένος ο αιφνιδιασμός που ακολούθησε, οι γηπεδούχοι έτρεξαν ένα νέο 5-0 για το 53-45, σε ένα δεκάλεπτο που είχαν 5/7 τρίποντα! Ο Πέιν κράτησε τον ΠΑΟΚ ζωντανό σε εκείνο το σημείο και μείωσε σε 56-53 στο τέλος του γ' δεκαλέπτου.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε αποφασισμένος να κυριαρχήσει, όμως ο ΠΑΟΚ δεν ήταν διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Μείωσε στον πόντο με τον Τσαϊρέλη στο 32' και ένα λέι απ του Κούπερ δεν μέτρησε. Ο πάγκος των φιλοξενούμενων διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση των διαιτητών, χρεώθηκε με τεχνική ποινή, ο Διαμαντίδης έβαλε τις βολές και στην επαναφορά ο Γκιστ κάρφωσε για το 65-58. Εκεί, ουσιαστικά άλλαξε το μομέντουμ του αγώνα και ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε για να ξεφύγει, καθώς με ένα τρίποντο από τον αρχηγό του έχτισε διαφορά 10 πόντων (68-58).
Δύο τρίποντα από τους Χαραλαμπίδη και Πέιν έδωσαν το φιλί της ζωής στην ομάδα του Μαρκόπουλου κι έδωσαν παράταση στις φιλοδοξίες της για "διπλό" στο 35'. Ωστόσο, όσο η ώρα περνούσε τόσο ο Παναθηναϊκός έβρισκε τρόπο να διατηρεί το προβάδισμα πότε με τον Κάρι και πότε με τον Ούκιτς, για να φθάσει στο τελικό 83-77.

Δεκάλεπτα: 15-18, 31-37, 56-53, 83-77

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 7(1), Κάρι 2, Φώτσης 2, Ούκιτς 15(1), Λάσμε 6, Μαυροκεφαλίδης 6, Διαμαντίδης 17(3), Γκιστ 17(2), Παππάς 2, Γιάνκοβιτς 1, Ματσούλις 8(1).
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Πέιν 15(1), Κούπερ 16(1), Χαραλαμπίδης 17(3), Τσόχλας 1, Βουτσίτσεβιτς, Τσαιρέλης 10, Δέδας 6(2), Μαργαρίτης, Καλλές, Μπόγρης 9, Κασελάκης, Λιάπης.

 Prasinanea
 
* Στα δύο ματς με τον ΠΑΟΚ, ο Παναθηναϊκός δε βλεπόταν. Κάκιστος στην άμυνα, χωρίς σαφές πλάνο, με πολλά λάθη, κινδύνευσε ισάριθμες φορές να ηττηθεί μέσα στο ΟΑΚΑ. Πολλά πράγματα πρέπει να αλλάξουν για να δούμε ξανά τον Παναθηναϊκό που ξέραμε, ωστόσο εκείνο που μετράει για την ώρα είναι να τα καταφέρουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους τελικούς...

14/5/14

Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 1-1, επιστροφή στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Παρότι προσωρινά το όνειρο κινδύνευσε να μετατραπεί σε εφιάλτη, τελικά ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε μαθηματικά τη συμμετοχή του στα προκριματικά του Champions League χάρη στο 1-1 με τον Ατρόμητο!
Επιστροφή στα αστέρια για τον Παναθηναϊκό, μετά από ένα χρόνο απουσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις! Παρότι τα χρειάστηκε στο τέλος και καρδιοχτύπησε, εντούτοις η ισοπαλία με τον Ατρόμητο 1-1 για την 5η αγωνιστική των πλέι οφ εξασφάλισε μαθηματικά την πρώτη θέση των πλέι οφ και θα αγωνιστεί στον γ' προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο ματς ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να κερδίσει τον "κακό του δαίμονα" την φετινή σεζόν και οι φιλοξενούμενοι πήραν έναν πολύ σημαντικό πόντο που τους κρατάει ζωντανούς στην διεκδίκηση κάτι καλύτερου στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ.
Ωστόσο, ακόμα και έτσι, η κατάληξη της σεζόν ξεπερνά κάθε προσδοκία και σίγουρα κανείς δεν περίμενε την κατάκτηση του Κυπέλλου και τη συμμετοχή στο Champions League! Μία ομάδα που άρχισε με εφηβικό μέσο όρο ηλικίας και με φόβους ότι μπορεί να εξελιχθεί στη νέα ΑΕΚ, διέψευσε τους πάντες και ξεπέρασε τον ισχυρότερο οικονομικά ΠΑΟΚ και τους δομημένους και υγιείς οικονομικά Ατρόμητο και Αστέρα Τρίπολης.

Ταυτότητα αγώνα

Γήπεδο: "Απόστολος Νικολαίδης"
Καιρός: Αίθριος
Διαιτητής: Αθανάσιος Γιάχος (Χίου)
Βοηθοί: Κούλα Χασάν (Ξάνθης), Νικόλαος Φαντόπουλος  (Πειραιά)
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος, Κουτρουμπής, Σίλντενφελντ, Πράνιτς, Μέντες, Ζέκα, Ατζαγκούν (79' Δώνης), Αμπέντ, Κλωναρίδης (55' Λαγός), Καρέλης (65' Μπεργκ).
Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Σηφάκης, Μπάλλας (75' Γεωργίου), Νάστος, Φυτανίδης, Γιαννούλης, Δημούτσος (69' Φωτάκης), Φάμπιο, Πίτου Γκαρσία, Ούμπιδες, Ναπολεόνι, Καραμάνος (54' Μπρίτο).
Γκολ: 32' Κλωναρίδης/85' Φωτάκης
Κίτρινες κάρτες: 48' Δημούτσος, 60' Αμπέντ, 90+ Καπίνο
Κόκκινες κάρτες:  90' Αμπέντ (δεύτερη κίτρινη)

Ανασκόπηση

Ο Ατρόμητος όπως σε όλα τα ματς των πλέι οφ έτσι και κόντρα στον Παναθηναϊκό μπήκε πιο δυνατά στο ματς και στο 4' ο Καραμάνος από τα αριστερά βρέθηκε σε καλή θέση έκανε το σουτ αλλά ο Καπίνο μπλόκαρε.
Ένα λεπτό αργότερα οι φιλοξενούμενοι έχασαν τεράστια ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ όταν στο 5' ο Ναπολεόνι μπήκε από τα αριστερά με μια προσποίηση απέφυγε τον Κουτρουμπή και γύρισε παράλληλα στον Καραμάνο ο οποίος σε κενή εστία καθώς ο Καπίνο είχε εξουδετερωθεί έστειλε την μπάλα έξω από τα τρία μέτρα.
Δοκάρι με τον Καρέλη
Ο Παναθηναϊκός κατάλαβε ότι δεν θα έχει εύκολο έργο και άρχισε να εντείνει την πίεση του και να ανεβάζει την απόδοση του. Στο 18' μάλιστα έχασε μεγάλη ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ με τον Καρέλη. Ο Νάστος ,με τον Σηφάκη δεν συνεννοήθηκαν η μπάλα πέρασε από πάνω από τον γκολκίπερ του Ατρόμητου και ο επιθετικός του τριφυλλιού που κυνήγησε την φάση έκανε το πλασέ με προβολή καθώς θεώρησε ότι δεν προλάβει την μπάλα αλλά το σουτ βρήκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι. Στην επαναφορά η μπάλα έφτασε στον Ατζαγκούν ο οποίος προσπάθησε να πλασάρει με την μπάλα να φεύγει σύριζα έξω.
Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Ζέκα βρέθηκε σε καλή θεση και έκανε το σουτ το οποίο έφυγε άουτ.
Με το 11ο γκολ του Κλωναρίδη
Ο Παναθηναϊκός πήρε προβάδισμα στο σκορ στο 32' με το 11ο φετινό γκολ του Κλωναρίδη σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Ατζαγκούν ήταν αυτός που είδε την κίνηση του Καρέλη του πέρασε ωραία την μπάλα και ο φορ του Παναθηναϊκού έκανε ένα ωραίο πλασέ με τον Σηφάκη να πέφτει σωτήρια και να απομακρύνει αρχικά. Ο επερχόμενος Κλωναρίδης όμως από τα αριστερά με ωραίο πλασέ άνοιξε το σκορ για τους πράσινους.
Οι γηπεδούχοι μέχρι την λήξη του πρώτου μέρους έχασαν δυο κλασικές ευκαιρίες για να κάνουν δυο τα τέρματα τους και να "κλειδώσουν" την νίκη. Αρχικά στο 40' ο Καρέλης έδωσε στον Κλωναρίδη μέσα στην περιοχή με τον σκόρερ των πράσινων να κάνει το σουτ, την μπάλα να κοντράρει στον Φυτανίδη και τον Σηφάκη να διώχνει σε κόρνερ.
Στην τελευταία φάση του ημιχρόνου ο Καρέλης κυνήγησε μια φάση όπου ο Φυτανίδης πήδηξε αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από αυτόν. Ο Σηφάκης βγήκε και ο Καρέλης πλάσαρε λανθασμένα κάτω από τον γκολκίπερ των φιλοξενούμενων.
Πάλι δυνατά ο Ατρόμητος
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε όπως ακριβώς και το πρώτο μέρος με ευκαιρία του Ατρόμητου. Στο 53' σε γύρισμα του Γιαννούλη από τα αριστερά ο Ναπολεόνι από το ύψος του πέναλτι έστειλε την μπάλα έξω.
Οι πράσινοι απείλησαν για πρώτη φορά στο 56' όταν ο Πράνιτς έκανε την σέντρα από τα αριστερά αλλά ο Καρέλης δεν πρόλαβε με την μπάλα με την προβολή που επιχείρησε.
Στο 67' Ο Μπεργκ ο οποίος είχε περάσει στο παιχνίδι ως αλλαγή στον Καρέλη πήρε την όμορφη πάσα από τον Ατζαγκούν, βγήκε τετ α τετ με τον Σηφάκη αλλά το σουτ που επιχείρησε ο Σουηδός έδιωξε σε κόρνερ με το ένα χέρι ο πορτιέρο των φιλοξενούμενων.
Νέα καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό στο 73' με τον Μπεργκ να παίζει το ένα-δυο με τον Αμπέντ αλλά το σουτ του Αλγερινού ήταν αδύναμο και μπλόκαρε ο Σηφάκης.
Έψαξε το γκολ και το... βρήκε
Οι φιλοξενούμενοι στα τελευταία δέκα λεπτά της αναμέτρησης έψαξαν την ισοφάριση και την βρήκαν. Αρχικά στο 82' από γύρισμα του Φωτάκη από τα δεξιά ο Ούμπιδες έγινε κάτοχος της μπάλας αλλά το σουτ του απομάκρυνε ο Τριανταφυλλόπουλος. Εν συνεχεία η μπάλα έφτασε στον Ναπολεόνι με τον Ιταλό να σουτάρει από δύσκολη θέση και το πλασέ του να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι.
Τρία λεπτά αργότερα όμως ο Φωτάκης και πάλι είδε ωραία τον Ναπολεόνι του σήκωσε την μπάλα και ο Ιταλός δεν συγχώρησε και με όμορφο σουτ έκανε την ισοφάριση.
Οι πράσινοι προσπάθησαν για ένα γκολ στα λεπτά που απέμεναν αλλά το σουτ του Αμπέντ στο 88' δεν βρήκε στόχο ενώ ο Μπρίτο στο 89' έχασε μεγάλη ευκαιρία για να δώσει την νίκη στους φιλοξενούμενους.
Ο MVP
Ο Ναπολεόνι ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στο ματς με τον Παναθηναϊκό. Πέρα από το γκολ που σημείωσε έχασε αρκετές ευκαιρίες ενώ δημιούργησε κάθε καλή στιγμή για την ομάδα του Ατρόμητου.
Η Απογοήτευση
Ο Πράνιτς σε ρόλο αριστερού μπακ δεν βοήθησε καθόλου τους πράσινους αμυντικά και επιθετικά και το κενό του Νάνο ήταν τεράστιο.

Prasinanea

* Ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε στην Τρίπολη και λίγο αργότερα ο Παναθηναϊκός μπορεί να έπαιξε με τη φωτιά, κατάφερε ωστόσο με το 1-1 κόντρα στον πολύ καλό Ατρόμητο να σφραγίσει την 1η θέση του ομίλου και άρα την πρόκριση στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λινγκ. Έτσι ολοκληρώνεται άκρως θετικά μια σεζόν με αρκετά προβλήματα και ακόμη περισσότερη αβεβαιότητα στο ξεκίνημά της.

13/5/14

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 89-83, παραλίγο κάζο

Ο Παναθηναϊκός τα βρήκε... μπαστούνια απέναντι στον ΠΑΟΚ, όμως ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση (32π., 10 ριμπ.) και οδήγησε τους Πράσινους στη νίκη με 89-83. Την Πέμπτη (15/05, 19.30) η επόμενη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο ΟΑΚΑ.
Ο "Όσιος Λουκάς" έδωσε λύσεις στον Παναθηναϊκό που δεν έπαιξε καλά στην άμυνα, αλλά έκανε καλό επιθετικό παιχνίδι και επικράτησε με 89-83 του ΠΑΟΚ για την πρεμιέρα των ημιτελικών.
Οι "πράσινοι" είχαν τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη σε εξαιρετική βραδιά με τον ίδιο να κάνει ΦΟΒΕΡΟ παιχνίδι και να τελειώνει το παιχνίδι με νταμπλ νταμπλ σκοράροντας 32 πόντους και μαζεύοντας 10 ριμπάουντ.
Ο αγώνας
Το 4-2 με το οποίο προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός έγινε πολύ γρήγορα 4-10, χάρη σε ένα σερί 8-0 του ΠΑΟΚ ο οποίος μπήκε με αυτοπεποίθηση στο παρκέ και σούταρε με 7/9 δίποντα και 3/4 τρίποντα. Οι "πράσινοι" παρουσιάστηκαν μουδιασμένοι στο ξεκίνημα και βρέθηκαν στο -10 (14-24), ενώ έπαιζαν χωρίς ενέργεια στην άμυνα. Αυτό το εκμεταλλεύτηκε η ομάδα του Μαρκόπουλου που έβαλε 31 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, όντας πολύ συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του. Το 21-31 της α' περιόδου βρήκε τους φιλοξενούμενους να σουτάρουν με 78% στα δίποντα και 57% στα τρίποντα, ενώ οι "πράσινοι" είχαν 5/10 δίποντα (50%) και 2/8 τρίποντα (25%).
Με ένα επιμέρους 6-2 ξεκίνησε το β' δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός ο οποίος κατάφερε να μειώσει σε 27-33 με τους Διαμαντίδη και Μαυροκεφαλίδη. Ο Πέιν ο οποίος ξεκίνησε το παιχνίδι με τη μάσκα αλλά στη συνέχεια την έβγαλε, έγραψε το 31-39 στο 14' και ο Αλβέρτης κάλεσε εκ νέου τάιμ άουτ. Δύο συνεχόμενα λάθη από Κάρι και Ράιτ σε θέσεις που δεν υπήρχε "πράσινος" εξόργισαν τον "Φράγκι" που επανέφερε τον Διαμαντίδη στο παρκέ. Η πιο αξιόπιστη λύση του Παναθηναϊκού ήταν ο Μαυροκεφαλίδης ο οποίος έφτασε τους 20 πόντους σε σχεδόν 15,5 λεπτά αγώνα, όντας ασταμάτητος.
Ο Διαμαντίδης ευστόχησε με το τέλος του ημιχρόνου στο δίποντο που επιχείρησε στην τελευταία επίθεση των γηπεδούχων κι έγραψε έτσι το 45-49, με τους "πράσινους" να σουτάρουν με 29% στα τρίποντα (4/14).
Ντέρμπι μέχρι το τέλος
Πολύ καλύτερο ήταν το ξεκίνημα του Παναθηναϊκού στο β' ημίχρονο. Περιόρισε αισθητά την επίθεση του ΠΑΟΚ και με επιμέρους 12-4 πέρασε μπροστά γράφοντας το 57-53 με κάρφωμα του Λάσμε. Οι "πράσινοι" πήγαν σε σετ παιχνίδι, ωστόσο το 61-56 μετατράπηκε γρήγορα σε 61-62 με τον Μπόγρη να ευστοχεί σε δύο συνεχόμενα καλάθια και τους φιλοξενούμενους να τρέχουν ένα μικρό 6-0. 
Με το 9ο εύστοχο δίποντο του Μαυροκεφαλίδη, ο Παναθηναϊκός μείωσε στο τέλος του γ' δεκαλέπτου σε 65-66 με το ντέρμπι να παραμένει ανάμεσα στις δύο ομάδες.
Ο Φώτσης έσπασε το ρόδι στα σουτ έξω από τα 6.75μ., ισοφαρίζοντας σε 70-70 στο στο 32', όμως το βαρύ πυροβολικό του Παναθηναϊκού άκουγε στο όνομα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη που έφτασε τους 28 πόντους και 8 ριμπάουντ μέχρι το 34ο λεπτό του αγώνα. Πάντως, ο ΠΑΟΚ πότε με τον Πέιν και πότε με τον Κούπερ έμενε συνέχεια μέσα στο παιχνίδι... Το τρίποντο του Ματσιούλις ισοφαρίστηκε από εκείνο του Κούπερ, ενώ στο 1.33'' για το τέλος ο Φώτσης έγραψε το 83-81. Ο τελευταίος έκανε και το 85-81 δίνοντας αέρα 4 πόντων στον Παναθηναϊκό.
Ο Τσαιρέλης με δύο βολές μείωσε σε 85-83, αλλά ο Μαυροκεφαλίδης "μίλησε" πάλι. Οι διαιτητές έκλεισαν τα μάτια σε φάουλ πάνω στον Διαμαντίδη με τον Έλληνα σέντερ να αρπάζει το ριμπάουντ να κάνει το 87-83 και στη συνέχεια το τελικό 89-83.

Τα δεκάλεπτα: 21-31, 45-49, 65-66, 89-83

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι, Φώτσης 7(1), Ούκιτς 7(1), Λάσμε 6, Μαυροκεφαλίδης 32, Διαμαντίδης 17(2), Γκιστ 10(2), Παππάς, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 8(2), Ράιτ.
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Πέιν 13, Κούπερ 15(1), Χαραλαμπίδης 14(1), Τσόχλας 2, Βουτσίτσεβιτς, Τσιρέλης 14(2), Δέδας, Μαργαρίτης 3, Καλλές, Μπόγρης 16, Κασελάκης 6(2), Λιάπης.

Prasinanea

 * Ο ΠΑΟΚ με ποσοστά σχεδόν απόλυτης ευστοχίας στο α' δεκάλεπτο κράτησε το προβάδισμα στο σκορ κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, όμως στο τέλος ο Παναθηναϊκός κατάφερε, μένοντας ψύχραιμος αλλά και καθοδηγούμενος από τους Μαυροκεφαλίδη, Φώτση, να φτάσει στη νίκη και το 1-0. Την Πέμπτη, ξανά στο ΟΑΚΑ, για το 2-0, ωστόσο αυτό θα πρέπει να έρθει πιο πειστικά και εμφατικά ενόψει του σκουπίσματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και των τελικών.

11/5/14

Παναθηναϊκός - Αστέρας Τρίπολης 1-0, ένα βήμα πιο κοντά στα αστέρια

Καθοριστικό βήμα για την έξοδο στο Champions League έκανε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος επικράτησε 1-0 του Αστέρα Τρίπολης στο "Απόστολος Νικολαΐδης" χάρη σε ένα γκολ του Μπεργκ και διατηρήθηκε στην πρώτη θέση των play off.
Οι πράσινοι σε ένα κακό παιχνίδι μπόρεσαν και έλυσαν τον “γόρδιο δεσμό” με μια κεφαλιά του Σουηδού άσου στο 51' και οδηγούν την κούρσα έχοντας διαφορά ασφαλείας ενώ με νίκη στο ματς κόντρα στον Ατρόμητο θα εξασφαλίσουν και μαθηματικά την πρώτη θέση.
Οι δυο ομάδες αγωνίστηκαν για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μέρες με τους δυο τεχνικούς να κάνουν κάποιες αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι της Τετάρτης στην Τρίπολη. Αρχικά για τον Παναθηναϊκό επανήλθαν στην ενδεκάδα οι Νάνο, Κουτρουμπής αντί των Χουχούμη και Λαγού ενώ όλοι οι υπόλοιποι διατηρήθηκαν στο αρχικό σχήμα.
Από πλευράς φιλοξενούμενων ο Βεργέτης επανέφερε στο αρχικό σχήμα τους Εντό, Γκοιάν και τον Καράσκο αντί των Κουρμπέλη, Ντε Μπλάσις και Τσαμπούρη. Το πρώτο ημίχρονο ήταν σχετικά κακό και για τις δυο ομάδες που ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να απειλήσουν και το πιο αξιοσημείωτο ήταν τα διαιτητικά λάθη εκατέρωθεν και για τις δυο ομάδες.
Αρχικά ο Παναθηναϊκός ζήτησε πέναλτι στο 38' όταν ο Μουνάφο φαίνεται να κλωτσάει τον Μπεργκ αλλά τον Θάνο να δίνει συνέχεια στο παιχνίδι. Εν συνεχεία στο 39' ο Τριανταφυλλόπουλος γλίτωσε την καθαρή κίτρινη και στο 45' ο Θάνος δεν έδειξε την δεύτερη κίτρινη που θα ήταν κόκκινη στον Εντό.
Στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι μπήκαν πιο δυνατά στην αναμέτρηση και με σκοπό να πετύχουν ένα γκολ που θα τους έδινε το προβάδισμα. Αυτό ήρθε στο 51' με τον συνήθης ύποπτο, Μάρκους Μπεργκ.
Ένα γκολ που ήταν αρκετό για το τριφύλλι για να πάρει την νίκη καθώς απειλήθηκε εν συνεχεία μόνο σε μια φάση με τον Καπίνο να σώζει το τετ α τετ του Καράσκο ενώ αντίθετα είχε κάποιες ευκαιρίες και για άλλα γκολ τέρματα τα οποία όμως δεν ήρθαν.

H ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: "Απόστολος Νικολαϊδης"
Καιρός: Αίθριος
Διαιτητής: Δημήτρης Θάνος (Γρεβενών)
Βοηθοί: Δημ. Γκάκας (Λάρισας), Αντ. Καρατζίκας (Αθηνών)
Τέταρτος: Πραξ. Ζαχαριάδης (Μακεδονίας)
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Καπίνο, Τριανταφυλλόπουλος (Σπυρόπουλος 46'), Κουτρουμπής, Μέντες (Λαγός 70'), Σίλντενφελντ, Νάνο, Πράνιτς, Ζέκα, Κλωναρίδης (Καρέλης 80'), Μπεργκ, Αμπέντ.
Αστέρας Τρίπολης (Στάικος Βεργέτης): Ερνάντεζ, Λούι, Γκοιάν Σανκαρέ, Ζησόπουλος, Εντό, Μουνάφο (Ναβάρο 70'), Ουσέρο, Μπαράλες, Βάλντο (Χουάνμα 79'), Καράσκο.
Γκολ: Μπέργκ (51')
Κίτρινες κάρτες: 40' Ζέκα, 43' Εντό 88' Γκοϊάν, Ντελγάδο 91'
Κόκκινες κάρτες: Εντό 93'

Ανασκόπηση αγώνα

Στο 8' Αμπέντ έκλεψε την μπάλα την έδωσε στον Πράνιτς αυτός με την μια στον Κλωναρίδη αλλά το σουτ του τελευταίου πέρασε έξω.
Πρώτη καλή στιγμή για τον Αστέρα στο 23' όταν ο Νάνο πήγε να διώξει την μπάλα η οποία βρήκε στον Ζησόπουλο και στρώθηκε στον Μπαράλες αυτός από πλάγια έκανε το σουτ αλλά η μπάλα έφυγε έξω. Την ίδια κατάληξη είχε και η κεφαλιά του επιθετικού του Αστέρα στο 26'.
Η πρώτη καλή στιγμή για τον Παναθηναϊκό ήρθε στο 36' όταν ο Μπεργκ βγήκε πλάγια, γύρισε την μπάλα παράλληλα για τον Κλωναρίδη αλλά τελευταία στιγμή ο Γκοιάν πρόλαβε να διώξει σε κόρνερ.
Δυο λεπτά αργότερα ο Μπεργκ έγινε και πάλι κάτοχος της μπάλας από τα δεξιά πέρασε δυο αντιπάλους του και μπήκε στην περιοχή. Εκεί ο Μουνάφο φάνηκε να του κλωτσάει το πόδι με τον Σουηδό να πέφτει κάτω αλλά τον Θάνο να δίνει συνέχεια στο παιχνίδι.
Πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο
Ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο με σκοπό να βάλει το γκολ που θα του έδινε τρεις πολύτιμους βαθμούς.
Οι πράσινοι απείλησαν αρχικά στο 46' με το σουτ του Αμπέντ να βρίσκει στα σώματα μετά από ωραία κίνηση μέσα στην περιοχή ενώ το δεύτερο σουτ του Μέντες απομάκρυνε ο Ζησόπουλος.
Ένα λεπτό αργότερα νέο σουτ του μέσου του Παναθηναϊκού από πλάγια δεξιά με την μπάλα να φεύγει έξω.

Με τον συνήθη ύποπτο

Οι πράσινοι συνέχισαν να πιέζουν και στο 51' ο Σπυρόπουλος έδωσε όμορφα στον Κουτρουμπή, ο στόπερ του τριφυλλιού έβγαλε μια πολύ όμορφη σέντρα και ο Μπεργκ νίκησε τον Ζησόπουλο κάνοντας το 1-0 για τον Παναθηναϊκό.
Παρά το γκολ ο ρυθμός του αγώνα δεν ανέβηκε και η επόμενη καλή στιγμή για τους πράσινους ήρθε στο 72' με νέο σουτ του Αμπέντ που πέρασε και αυτό έξω.
Ο Αστέρας προσπάθησε να βγει στην επίθεση και στο 78' ο Καράσκο βγήκε τετ α τετ από τα αριστερά αλλά ο Καπίνο μπόρεσε να βγει εγκαίρως και να πιάσει την μπάλα.
Η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα ήρθε στο 80' όταν ο Ναβάρο είχε χώρο έξω από την περιοχή έκανε το σουτ αλλά η μπάλα βγήκε έξω

Ο MVP της αναμέτρησης

Ο Μάρκους Μπεργκ ήταν ο καλύτερος του Παναθηναϊκού και φυσικά ο χρυσός του σκόρερ. Σε ένα ακόμη ματς ο επιθετικός των πράσινων ήταν λίρα εκατό.

Η απογοήτευση

Ο Εντό του Αστέρα προκαλούσε από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό. Την γλίτωσε στο 45' αλλά αντίκρισε δίκαια την δεύτερη κίτρινη στο 90΄. Αρνητικός πρωταγωνιστής στην αναμέτρηση.

Prasinanea

* Μπορεί να ξεκίνησε με δύο σερί ισοπαλίες, όμως η εικόνα που βγάζει σε όλο το δεύτερο μισό του πρωταθλήματος η ομάδα του Αναστασίου επέτρεπε στον Παναθηναϊκό να θεωρεί ότι στο τέλος θα τα καταφέρει να πάρει αυτό το μίνι τουρνουά και να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λινγκ. Οι δύο εύκολες και δίκαιες νίκες επί του Αστέρα τον έφεραν ένα βήμα πιο κοντά, όμως απομένουν δύο παιχνίδια ακόμη και άρα χρειάζεται λίγη προσοχή και συγκέντρωση. Έστω και χωρίς κόσμο, ο Παναθηναϊκός... οφείλει να νικήσει τον Ατρόμητο στη Λεωφόρο, αφού πρόκειται για τη μοναδική ομάδα που δεν έχει καταφέρει να νικήσει φέτος, και να πάει στην Τούμπα πιθανώς έχοντας εξασφαλίσει την πρωτιά!