11/8/11

Κάθαρση ήταν και πάει! Τι πρωτάθλημα θα ξεκινήσει στις 17/8;; «Θα θρηνήσουμε θύματα».


 Πολλά λόγια, μεγάλες υποσχέσεις, πηχυαίοι τίτλοι, κορωνίδες περί απόδοσης ευθυνών και παραδειγματικής τιμωρίας των πρωταγωνιστών του σκανδάλου με τα Στημένα. Αλλά τίποτα περισσότερο. Τα λόγια έμειναν λόγια, πράξεις δεν είδαμε ποτέ και η σπουδαία ευκαιρία της κάθαρσης του ελληνικού ποδοσφαίρου από την μπόχα και τη σαπίλα πετάχτηκε στα σκουπίδια. Μάλλον, ακριβέστερα, την πέταξαν στα σκουπίδια: η ανίκανη και υποταγμένη στα αφεντικά του ποδοσφαιρικού υποκόσμου ΕΠΟ, το έτερο μαγαζάκι της Superκλίκας, η πολιτεία και η σίγουρα τυφλή αλλά και διεφθαρμένη και αστεία αθλητική δικαιοσύνη.

 Μετά την αποκάλυψη για τα Στημένα και την Παράγκα νο.2, με αδιάσειστα στοιχεία αυτήν τη φορά χάρις στους κοριούς της αστυνομίας, που ΔΕΝ γινόταν να απορριφθούν ως προϊόντα υποκλοπής, υπήρξε κύμα αισιοδοξίας ότι η υπόθεση δε θα είχε την ίδια κατάληξη με την πρώτη και τις περίφημες κασέτες του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου. Μάλιστα προσωπικά είχα αναφερθεί στο θέμα, με αισιοδοξία δεν το κρύβω, σε προηγούμενη ανάρτηση.

 Ωστόσο η επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ προχώρησε στην ασύλληπτη ακόμη και για τα δεδομένα της Αλβανίας ή του Ουζμπεκιστάν ανατροπή της απόφασης της Superleague, η οποία είχε πρωτόδικα υποβιβάσει τον Ολυμπιακό Βόλου και την Καβάλα στη Β' Εθνική!

 Μιλάμε για -δίχως υπερβολή- το ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ, δεδομένου του σκεπτικού(;) της απόφασης, το οποίο και κρίνεται πέρα για πέρα αστείο, αβάσιμο, απαράδεκτο. Οι τιμωρίες, λέει, έμειναν ως είχαν για τους Αχιλλέα Μπέο και Μάκη Ψωμιάδη, αλλά οι εμπλεκόμενες ομάδες γλίτωσαν τον υποβιβασμό! Αυτό δε στέκει πουθενά βέβαια, καθώς δεν αναγράφεται σε κανένα σημείο του κώδικα, σε βαθμό μάλιστα που προκάλεσε εντύπωση στον εισαγγελέα Ανδρέα Φάκο: «Δεν μπορώ να καταλάβω το σκεπτικό της απόφασης».

Αναλυτικά το «σκεπτικό» αθώωσης της σαπίλας, που προκάλεσε δικαιολογημένες αντιδράσεις, αφού δεν βασίζεται σε κανένα άρθρο του πειθαρχικού κώδικα:


 ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΒΟΥΛΟΥ-ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ

 Συνεκδικάζει τις από 29-7-2011 εφέσεις της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ και του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ και με την υπ΄αριθμ. 179/10-8-2011 απόφασή της:
 1) Δέχεται τυπικά και απορρίπτει στην ουσία  την έφεση του ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ κατά της υπ΄αριθμ.204/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE. Διατάσσει την κατάπτωση του κατατεθέντος παραβόλου.
 2) Δέχεται τυπικά και κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ κατά της υπ΄αριθμ.204/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE. Εξαφανίζει εκκαλουμένη κατά το μέρος που αφορά την εκκαλούσα ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ. Διακρατεί και δικάζει στην ουσία την υπόθεση. Επιβάλλει στην ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ την ποινή αφαίρεσης δέκα (-10) βαθμών από το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2011-2012. Διατάσσει την επιστροφή του κατατεθέντος παραβόλου.    
 ΥΠΟΘΕΣΗ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ-ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ  
 Συνεκδικάζει τις από 29-7-2011 εφέσεις της ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ και του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ και με την υπ΄αριθμ. 180/10-8-2011 απόφασή της:
 1) Δέχεται τυπικά και απορρίπτει στην ουσία την έφεση του ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ κατά της υπ΄αριθμ. 205/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE.
 2) Δέχεται τυπικά και κατ΄ ουσία την έφεση της ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ κατά της υπ΄αριθμ.205/28-7-2011 απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής της SUPER LEAGUE. Εξαφανίζει εκκαλουμένη κατά το μέρος που αφορά την εκκαλούσα ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ. Διακρατεί και δικάζει στην ουσία την υπόθεση.  Επιβάλλει στην ΠΑΕ Ν.ΚΑΒΑΛΑ την ποινή αφαίρεσης οκτώ (-8) βαθμών από το πρωτάθλημα της SUPER LEAGUE της νέας ποδοσφαιρικής περιόδου 2011-2012. 
 Διατάσσει την επιστροφή του κατατεθέντος παραβόλου.

 Βέβαια την ίδια ώρα που η αθλητική δικαιοσύνη έβαζε ταφόπλακα στις ελπίδες να ξεβρομίσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από το βόθρο όλων αυτών των χρόνων και τις δύο παράγκες που έκαναν τόσο κόσμο να το σιχαθεί, θάβοντας ουσιαστικά την «κάθαρση» πριν καν αυτή αρχίσει, η UEFA επέβαλε 5ετή αποκλεισμό διάρκειας τριών αγωνιστικών σεζόν στον Ολυμπιακό Βόλου. Εκεί είναι Ευρώπη φυσικά, οι νόμοι είναι ξεκάθαροι και τηρούνται. Σημείωση: η απόφαση βγήκε ΜΕΤΑ την αντίστοιχη αστεία της ΕΠΟ!

 Πρόκειται λοιπόν ξεκάθαρα για το αθλητικό σκάνδαλο του αιώνα. Οι υποσχέσεις για επερχόμενο κάθαρση δεν ήταν τίποτα περισσότερο, όπως με θλίψη και θυμό διαπιστώσαμε, από τερτίπια των κάθε "υπευθύνων" για διάφορους λόγους. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας, ΓΑΠ, ο οποίος είχε "δεσμευτεί" (μεταξύ άλλων βέβαια) για την κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου με μοναδικό σκοπό τελικά να περάσει ο κυβερνητικός νόμος για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις και τον κόσμο να είναι στραμμένος στο χώρο του αθλητισμού.
 Ο Γιώργος Νικητιάδης, υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, ο οποίος υποσχόταν ότι η ελληνική δικαιοσύνη θα προχωρήσει μαζί με την UEFA για την εξυγίανση στο χώρο του ποδοσφαίρου.
 Ο Παύλος Γερουλάνος, υπουργός Πολιτισμού, μέχρι και πριν λίγες μέρες υποστήριζε ότι δε γίνεται να μην ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα περιμένοντας να ολοκληρωθεί η διαδικασία, όμως είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο τιμωριών ακόμη και μετά την έναρξή του, ενώ νωρίτερα είχε προχωρήσει στην απίστευτη παραδοχή «υπήρξαν σίγουρα στημένα και αλλοιωμένα πρωταθλήματα τα προηγούμενα χρόνια»!

 Κρίμα μονάχα για τις κυρίες εισαγγελείς Πόπη Παπανδρέου και Ελένη Ράικου, οι οποίες ήταν οι ΜΟΝΕΣ που εργάστηκαν σοβαρά και με ζήλο στην υπόθεση και επεδίωξαν -στο βαθμό που μπορούσαν- τον καθαρισμό της βρόμας που περικλείει το ελληνικό ποδόσφαιρο.

 Και να κλείσουμε με αναφορά, πού αλλού, στον Παναθηναϊκό και το πώς "αντέδρασε" στην απόφαση-ΣΚΑΝΔΑΛΟ της αθώωσης και του μη υποβιβασμού των Βόλου-Καβάλας.
 Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός λοιπόν εξέδωσε μία ακόμη ανακοίνωση, από τις δεκάδες που έχει βγάλει στο παρελθόν και στην συντριπτική τους πλειονότητα είναι ανακοινώσεις για τα μάτια του κόσμου. Ξεκάθαρα πράγματα. Δεν την αναδημοσιεύω διότι δεν έχει καμία απολύτως σημασία. Το περιεχόμενό της πέραν 2-3 "επιθετικών" φράσεων στερείται επί της ουσίας πραγματικής δυναμικής παρέμβασης στην υπόθεση βιασμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τη Μαφία που το κυβερνά.

 Αλλά ποιος διάολο να ασχοληθεί; Ο μέχρι πρότεινος προεδρεύων αντιπρόεδρος και νυν πρόεδρος Δημήτρης Γόντικας, ο οποίος υπήρξε αθλητής του τμήματος βόλεϊ και είναι "καλό παιδί"; Μήπως το αφεντικό του "έχω 55% και λειτουργώ με 30%, αλλά στο μεταξύ δε βάζω λεφτά για μεταγραφές... αν δεν έρθει πρόταση για τον Πλεσί"; Ή μήπως ο Βαρδής, ο οποίος ΟΥΔΕΠΟΤΕ νοιάστηκε για το ποδόσφαιρο στο οποίο μπήκε (δυστυχώς παίρνοντας την ομάδα μας) για πολιτικούς, επιχειρηματικούς λόγους και ακόμη περισσότερο, ΟΥΔΕΠΟΤΕ νοιάστηκε για τον Παναθηναϊκό. Ή μήπως, τέλος, να ασχοληθούν οι φευγάτοι, που από τη μέρα που πρόδωσαν με το χειρότερο τρόπο τα εκατομμύρια φίλους του μεγαλύτερου ελληνικού Συλλόγου, δεν έχουν εμφανιστεί πουθενά, δεν έχουν τοποθετηθεί επί ουδενός θέματος, αγνοούνται εν ολίγοις;

 Για μία ακόμη φορά λοιπόν ο Παναθηναϊκός θα μείνει αδρανής απέναντι στην αλητεία του σάπιου κατεστημένων και του υποκόσμου που ελέγχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και κλεβει τόσα χρόνια τους δικούς του κόπους (και άλλων υγιών ομάδων βέβαια) μέσα στα γήπεδα.

 Το θέμα πλέον είναι πολύ σοβαρό και ο φίλαθλος κόσμος απηυδησμένος από τις τελευταίες κωμικοτραγικές εξελίξεις είναι αποφασισμένος να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Ο κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα ΚΑΙ στους αγωνιστικούς χώρους είναι πιο ορατός από ποτέ. Άλλωστε το είπε ξεκάθαρα και ο Κυριάκος Θωμαΐδης: «Καταργήστε το φετινό πρωτάθλημα για να μη θρηνήσουμε νεκρούς». 
 Δική μου τοποθέτηση: ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ, ο παραπάνω φόβος είναι υπαρκτός και βασίζεται στα τελευαταία γεγονότα. Ο κόσμος δεν έχει άλλα αποθέματα υπομονής. Στερείτε των βασικών αναγκών από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ και προσπαθεί (τουλάχιστον μέρος αυτού) να κατανοήσει τη δύσκολη κατάσταση της χώρας αντιδρώντας αρκετά ήπια ως τώρα, αλλά μην υποτιμάτε ούτε τη δύναμή του ούτε την αποφασιστικότητά του. Και επειδή η τρέλα σε αυτήν τη χώρα περισσεύει μπορεί να υπάρξουν χειρότερες αντιδράσεις από ότι πιστεύετε όταν αφαιρέσετε από τον κόσμο αυτόν την ευχαρίστηση και τη διέξοδο που βρίσκει στο ποδόσφαιρο, με το να επιτρέψετε στους μαφιόζους να συνεχίσουν το έργο τους και να επιβάλετε ως νόμο την ατιμωρησία.

 Προσωπικά δε βλέπω κανένα λόγο γιατί θα πρέπει στις 27 Αυγούστου να ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα υπό τις υπάρχουσες συνθήκες. Δε βλέπω το λόγο να κατεβαίνουν οι ομάδες να παίζουν σε ένα πρωτάθλημα στημένο και προκαθορισμένο. Η μοναδική κίνηση την οποία θα επικροτούσα αν γινόταν με πρωτοβουλία η συνεργασία του Παναθηναϊκού με άλλες ομάδες που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ επιδιώκουν την κάθαρση (ΑΕΚ, Άρης, Λάρισα, Ηρακλής, Εργοτέλης), θα ήταν η αποχώρηση από το γαυροπρωτάθλημα του βόθρου και η δημιουργία νέας λίγκας, όπου θα συμμετάσχουν οι άνωθεν ομάδες, με τους γαύρους Πειραιά, Βόλου και τα λοιπά παραρτήματα να μείνουν στη Superκλίκα και να συνεχίσουν να κοροϊδεύουν τα πρόβατα στα οποία απευθύνονται. Για την ώρα και με δεδομένο το πως έχει η κατάσταση στο δύσμοιρο και τριτοκοσμικό ποδόσφαιρό μας, ειλικρινά, δε βλέπω πως μπορεί κανείς (πλην των γαύρων, που δεν έχουν μυαλό έτσι κι αλλιώς) να συνεχίσει να ασχολείται με το εν λόγω άθλημα.

Βοσνία/Ερζεγοβίνη - Ελλάδα 0-0, κακή η Εθνική, παρέμεινε αήττητος ο Σάντος



 Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα (0-0) στο Σαράγιεβο στην φιλική αναμέτρηση με την Βοσνία/Ερζεγοβίνη, που ήταν και η πρόβα τζενεράλε ενόψει του αγώνα με την Ισραήλ στις 2 Σεπτεμβρίου.

 Ο Φερνάντο Σάντος έκανε αρκετές δοκιμές, ωστόσο η Εθνική μας έδειξε πως έχει πρόβλημα στην οργάνωση και την ανάπτυξη του παιχνιδιού, καθώς οι δύο ευκαιρίες που δημιούργησε στο ματς (οι Βόσνιοι είχαν 11 συνολικά) ήταν από μπαλιές του Κατσουράνη.

 Από το κακό αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στο συγκεκριμένο ματς, ξεχώρισε ο Μιχάλης Σηφάκης που έκανε κάποιες καλές επεμβάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως την πρώτη τους συμμετοχή με την Εθνική έκαναν οι Πέτσος και Ζαραδούκας. Επίσης, η Εθνική παρέμεινε αήττητη από την ημέρα που ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος.

 Γήπεδο: "Asim Ferhatovic-Hase"

 Διαιτητής: Νταμπάνοβιτς (Μαυροβούνιο)

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


 Βοσνία/Ερζεγοβίνη (Σόσιτς): Χάσατζιτς (46' Σέχιτς), Σπάχιτς, Σαλίχοβιτς (60' Μπέσιτς), Μεντούνγιανιν (60' Μουσλίμοβιτς), Λούλιτς, Τζέκο, Πάντζα (32' Στίλιτς), Μράβατς, Ζεκ, Μούιτζα, Ζαχίροβιτς.

 Ελλάδα (Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος (58' Ζαραδούκας), Αβρ. Παπαδόπουλος, Κ. Παπαδόπουλος, Πλιάτσικας (46' Φωτάκης), Καραγκούνης, Κατσουράνης (82' Πέτσος), Νίνης (72' Κονέ), Φετφατζίδης (46' Λυμπερόπουλος), Σαμαράς (86' Μάκος).

Κίτρινες κάρτες: Πλιάτσικας (42', Ελλάδα), Αβρ. Παπαδόπουλος (50΄, Ελλάδα), Σπυρόπουλος (51', Ελλάδα), Κ. Παπαδόπουλος (80', Ελλάδα).

 Κακή κυκλοφορία

 Ο Πορτογάλος τεχνικός παρέταξε την Εθνική μας με το 4-3-3, τον Σηφάκη κάτω από τα δοκάρια, τους Τοροσίδη, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Κυριάκο Παπαδόπουλο και Σπυρόπουλο στην άμυνα, τους Καραγκούνη, Πλιάτσικα, Κατσουράνη στο κέντρο και τους Νίνη, Φετφατζίδη, Σαμαρά στην επίθεση.

 Στο πρώτο μέρος, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν έκανε κάτι το ιδιαίτερο, καθώς ήταν φανερό το πρόβλημα στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ενώ ο Σηφάκης είπε δύο φορές "όχι" στους γηπεδούχους.

 Στο 6ο λεπτό μετά από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τζέκο, ο Σηφάκης έκανε ωραία έξοδο και μπλόκαρε την μπάλα. Στο 8' ο Κατσουράνης έκανε την βαθιά μπαλιά, ο Νίνης βγήκε τετ α τετ πέτυχε το γκολ το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ, αλλά ο Έλληνας διεθνής στην αρχή της φάσης δεν ήταν οφσάιντ.

 Στο 12', έγινε η μεγαλύτερη ευκαιρία για την Βοσνία. Ο Σαλίχοβιτς εκτέλεσε απευθείας φάουλ, ο Σηφάκης εντυπωσιακά στην έπεσε στην δεξιά πλευρά και έδιωξε σε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Τζέκο έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή ο Σηφάκης έδιωξε πάλι με τα πόδια, η μπάλα έφτασε στον Μεντούνγιανιν που έκανε το σουτ και την έστειλε άουτ.

 Η τελευταία καλή φάση του πρώτου ημιχρόνου ήταν στο 28', όταν ο Τοροσίδης έκανε την πάσα στον Σαμαρά και ο τελευταίος με πλασαριστό σουτ έστειλε την μπάλα πάνω από τα δοκάρια των γηπεδούχων.

 Από εκείνο το σημείο και μετά μέχρι την λήξη του πρώτου μέρους, η Βοσνία είχε την κατοχή της μπάλας, ελέγχοντας τον ρυθμό του αγώνα.

 Ακόμη πιο κακό θέαμα

 Στο δεύτερο ημίχρονο το θέαμα από τις δύο ομάδες ήταν ακόμη πιο κακό, με τους δύο τεχνικούς να κάνουν αρκετές αλλαγές και ο ρυθμός του αγώνα φυσικά να πέφτει.

 Στο 64', από πάσα του Κατσουράνη, ο Σαμαράς βγήκε τετ α τετ με τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά καθυστέρησε και την τελευταία στιγμή έδιωξε ο Μράβατς.

 Στο 67' και στο 87' από τα σουτ των Τζέκο και Μουσλίμοβιτς η μπάλα έφυγε άουτ, με τον Σηφάκη να μην ανησυχεί, ενώ στις καθυστερήσεις του αγώνα, από ο Τοροσίδης με κεφαλιά έστειλε την μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της Βοσνίας και έτσι το 0-0 έμεινε μέχρι το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

 Από sport24.

 * Το γνωστό χάλι είχε πάλι η Εθνική, η οποία συνηθίζει να μένει πίσω και να δίνει χώρο στους αντιπάλους της αντί να προσπαθήσει να βγει μπροστά και να δημιουργήσει εκείνη παιχνίδι. Η καλή αμυντική λειτουργία και ο Σηφάκης τουλάχιστον κράτησαν το μηδέν, ενώ διατηρήθηκε και το αήττητο από τη μέρα που ανέλαβε ο Φερνάντο Σάντος.