26/4/14

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 1-4, με θρίαμβο στη νέα εποχή!

Ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι στο ΟΑΚΑ και με ηγέτη τον εντυπωσιακό Μάρκους Μπεργκ που σημείωσε χατ-τρικ (15', 50', 88') επικράτησε του ΠΑΟΚ με 4-1 και πανηγύρισε την κατάκτηση του 18ου Κυπέλλου στην ιστορία του. Ο Καρέλης (53') το άλλο γκολ του Τριφυλλιού, ο Βούκιτς μείωσε προσωρινά (70') σε 3-1.
Ο 72ος τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας έφερε αντιμέτωπους Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ και δίπλα είχε μπει φαρδιά πλατιά η ταμπέλα "ντέρμπι", όμως η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου μετέτρεψε το κατ' ευφημισμόν ντέρμπι σε παράσταση για έναν ρόλο.
Έχοντας τον Μάρκους Μπεργκ σε τρομερή βραδιά (όπως δηλαδή συνέβαινε συνήθως στα περισσότερα φετινά ματς του πρωταθλήματος) να πετυχαίνει τρία γκολ και τους περισσότερους παίκτες να βγάζουν απίστευτη ενέργεια, σιγουριά και προσωπικότητα στο χορτάρι, επιβλήθηκε με το εμφατικό 4-1 του ΠΑΟΚ και κατέκτησε με το σπαθί της το τρόπαιο, 18ο στην ιστορία της στο θεσμό.
Ο αγώνας
Ο Γιώργος Γεωργιάδης, ο οποίος στερήθηκε στον τελικό τις υπηρεσίες των τιμωρημένων Αθανασιάδη, Κατσουράνη και Νάτχο, παρέταξε τον τυπικά γηπεδούχο ΠΑΟΚ με το προσφιλές του σύστημα 4-3-3. Ο Γλύκος ανέλαβε ρόλο υπερασπιστή της ασπρόμαυρης εστίας, Σκόνδρας και Τζαβέλλας σε δεξί και αριστερό άκρο της άμυνας της αντίστοιχα. Την τριάδα των χαφ συνέθεσαν οι Κίτσιου, Κάτσε (με περισσότερα ανασταλτικά καθήκοντα) και Λάζαρ (σε πιο οργανωτικό ρόλο), θέση στις δύο πτέρυγες της επίθεσης πήραν οι Στοχ (δεξιά) και Λούκας (αριστερά) ενώ ο πλέον έμπειρος παίκτης του "Δικεφάλου", Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ήταν η αιχμή του δόρατος στην κορυφή της γραμμής κρούσης.
Στον αντίποδα, ο Γιάννης Αναστασίου, προτίμησε διάταξη 4-4-2 για τον Παναθηναϊκό χωρίς να προχωρήσει σε κάποια έκπληξη σε σχέση με τα όσα δοκίμαζε τις προηγούμενες ημέρες στις προπονήσεις. Τερματοφύλακας ο Κοτσόλης, τετράδα πίσω με Τριανταφυλόπουλο (δεξί μπακ), Νάνο (αριστερό μπακ), Κουτρουμπή και Σίλντενφελντ (δίδυμο των στόπερ), "σφιχτή" τετράδα και στο χώρο της μεσαίας γραμμής με την παρουσία των Μέντες (ως καθαρόαιμο αμυντικό χαφ), Ζέκα, Πράνιτς (εσωτερικοί χαφ) και Αμπέντ (στην κορυφή του ρόμβου), ενώ Καρέλης και Μπεργκ συνέθεσαν το δίδυμο στην πράσινη γραμμή κρούσης.
Ο τελικός ξεκίνησε με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις όσον αφορά στο θέαμα καθώς με τη συμπλήρωση 56 δευτερολέπτων είχαμε την πρώτη καθαρή ευκαιρία, από πλευράς Παναθηναϊκού.
Ο Μέντες έκλεψε δυναμικά στο χώρο του κέντρου και προώθησε άμεσα τη μπάλα για τον Μπεργκ, ο Σουηδός τροφοδότησε έξυπνα τον Ζέκα που "έκοψε" στην περιοχή από τα δεξιά, με το σουτ του να υποχρεώνει τον Γλύκο να πέσει στην κλειστή γωνία και του να διώξει σε κόρνερ.
Τα επόμενα λεπτά βρήκαν τους παίκτες του Γεωργιάδη να δυσκολεύονται στην κυκλοφορία της μπάλας σε αντίθεση με εκείνους του Αναστασίου που έδειχναν να πατούν καλύτερα στο γήπεδο, να "γεμίζουν" καλύτερα τους χώρους και να φτάνουν με μεγαλύτερη ευκολία στα αντίπαλα καρέ.
Κάπως έτσι ο Καρέλης βρέθηκε σε θέση βολής στο 7' (μετά από νέο κλέψιμο από τον Μέντες) με το σουτ του να κόβεται, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο ίδιος παίκτης έκανε επικίνδυνο σουτ πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, αλλά αμέσως προηγουμένως είχε υποδειχτεί σωστά για κοντρόλ με το χέρι.
Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 10ο λεπτό για να αισθανθεί κάποιον κίνδυνο η άμυνα του Παναθηναϊκού χάρη στη διεισδυδικότητα και την εξαιρετική τεχνική του Στοχ ωστόσο τα προβλήματα στην άμυνα του ΠΑΟΚ παρέμεναν άλυτα και τελικά αυτό το... πλήρωσαν αναπόφευκτα στο 15ο λεπτό μέσα από στημένη φάση.
Μπεργκ και... γκολ!
Εκτέλεση κόρνερ από Νάνο, κεφαλιά του Μπεργκ στην πλάτη του Ινσαουράλδε, με τον πρώτο σκόρερ του "τριφυλλιού" στο πρωτάθλημα να παίρνει το... ριμπάουντ και με ξερό δεξί σουτ να ανοίγει το σκορ (1-0)! Παλιά του τέχνη κόσκινο τέτοια γκολ.
Το γκολ αυτό δεν άλλαξε καθόλου τα (μέχρι τότε) δεδομένα, με τον "Δικέφαλο" να προσπαθεί να γίνει απειλητικός μόνο με τις επελάσεις και τις... εξάρσεις του Στοχ και τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να απειλεί (πιο) ορθολογικά τον αντίπαλο του, μέσα από πρέσινγκ, ενέργεια και πολλές (σωστές) μεταβιβάσεις.
Στο 22' μάλιστα φλέρταρε με το δεύτερο γκολ όταν ο Πράνιτς έκανε το διαγώνιο σουτ από το ύψος της περιοχής και ο Γλύκος υποχρεώθηκε στη δεύτερη σημαντική επέμβασή του στον τελικό, βγάζοντας με δυσκολία σε κόρνερ.
Χαρακτηριστικό της ξεκάθαρης υπεροχής του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίωρο ήταν ο αριθμός των τελικών φάσεων, με 7 για τους "πράσινους" και καμία για τον ΠΑΟΚ, με τους παίκτες του Αναστασίου να εφαρμόζουν στο 100% το πλάνο του προπονητή: ασφυκτική πίεση στο κέντρο, τάκλιν σε κάθε μπάλα, μπόλικα κλεψίματα και μεγάλη σιγουριά στην κυκλοφορία της μπάλας.
Αντιστροφή του σκηνικού
Κάπου εκεί όμως άρχισε να μεταστρέφεται το σκηνικό, με τους Θεσσαλονικείς να κερδίζουν μέτρα στο γήπεδο, εκμεταλλευόμενοι και τη διάθεση του αντιπάλου τους να γυρίσει πίσω και να περιμένει, και να δημιουργούν 2-3 μεγάλες ευκαιρίες για την ισοφάριση.
Η πρώτη ευκαιρία για τους "ασπρόμαυρους" στο παιχνίδι ήταν ουσιαστικά και η πιο εντυπωσιακή στο πρώτο μέρος για κάποια από τις ομάδες: ο (μακράν κορυφαίος για τον ΠΑΟΚ στο χορτάρι) Στοχ έβγαλε στο 37' σέντρα-ξυράφι στο ύψος της μικρής περιοχής και ο Σαλπιγγίδης έπιασε δυνατή κεφαλιά, η οποία τράνταξε το οριζόντιο δοκάρι και απομακρύνθηκε.
Στην αντίπερα όχθη ο Παναθηναϊκός είχε καλή στιγμή για το 2-0 στο 40', αλλά ο Καρέλης δεν βρήκε τη μπάλα όπως θα ήθελε και αυτή έφυγε άουτ μετά από σουτ του από τη μεγάλη περιοχή.
Στα φινάλε του πρώτου μέρους, ο ΠΑΟΚ έβαλε και πάλι τον αντίπαλό του μέσα στα καρέ χάρη στην καλή του κυκλοφορία και απείλησε δις: στο 44' το μακρινό φαλτσαριστό σουτ του Κάτσε έφυγε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κοτσόλη ενώ στο 45' ο Σαλπιγγίδης αντί για το ραντεβού με τα δίχτυα είχε ραντεβού με την... ατυχία (ξανά).
Από σέντρα του Στοχ, η μπάλα βρήκε στο κεφάλι του Κουτρουμπή και στρώθηκε μπροστά στον Σαλπιγγίδη, ο οποίος όμως αιφνιδιάστηκε και δεν μπόρεσε με προβολή σε κενή εστία να τη σπρώξει στην ανυπεράσπιστη εστία!
Πράσινο πάρτι στο β' ημίχρονο
Το φινάλε του πρώτου μέρους έδωσε την εντύπωση πως ο ΠΑΟΚ είχε... ξαναμπεί στο (πνεύμα του) ματς και πως ο τελικός θα έπαιρνε φωτιά, όμως ο Παναθηναϊκός όχι μόνο είχε διαφορετική άποψη αλλά φρόντισε να τη διατυπώσει με τον πλεον αποστομωτικό τρόπο: δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά και 3-0 με το καλημέρα!
Το 2-0 για τους "πράσινους" ξεκίνησε όπως και το πρώτο, από εκτέλεση κόρνερ του Νάνο. Η μπάλα δεν απομακρύνθηκε, ο Κουτρουμπής έβγαλε στον Μπεργκ στα δεξιά και εκείνος με αριστουργηματικό δεξί πλασέ στην "κλειστή γωνία" του Γλύκου - την ώρα που ΟΛΟΙ στο γήπεδο, παίκτες και θεατές περίμεναν να κάνει γύρισμα- πανηγύρισε ένα εκπληκτικό γκολ, δείγμα της τρομερής εκτελεστικής του δεινότητας.
Στο 52' η άμυνα του ΠΑΟΚ (που βρισκόταν σε τρικυμία) άφησε αμαρκάριστο τον Πράνιτς στο ύψος του πέναλτι, με το μονοκόμματο πλασέ του να περνάει σύριζα άουτ (εξαιρετική μπαλιά του Καρέλη από τα αριστερά), όμως δύο λεπτά αργότερα ο Καρέλης δεν ήταν τόσο "ευγενικός" όσο ο Κροάτης.
Μετά από εκτέλεση του Νάνο από τα αριστερά, ο Έλληνας φορ κέρδισε κατά κράτος τους αμυντικούς του "Δικεφάλου" και με άπιαστη κεφαλιά έγραψε το 3-0. Αμέσως μετά την επίτευξη του γκολ έβγαλε τη φανέλα του και πανηγύρισε έξαλλα μαζί με τους συμπαίκτες του την ώρα που οι περίπου 22.000 οπαδοί των "πρασίνων" στις εξέδρες παραληρούσαν!
Αμέσως μετά ο Γεωργιάδης έκανε δύο μαζεμένες αλλαγές (56'), με Βούκιτς και Λίνο να αντικαθιστούν Λάζαρ και Λούκας αντίστοιχα, με τον ΠΑΟΚ να βγαίνει στην επίθεση και να ψάχνει απεγνωσμένα ένα γρήγορο γκολ που θα του έδινε λίγο... οξυγόνο.
Αυτό δεν ήρθε στο 61' από τον Κάτσε (σουτ άουτ), ούτε στο 65' από τον Στοχ (απέκρουσε σε κόρνερ ο Κοτσόλης), για να έρθει όμως (και μετά από δίλεπτη διακοπή λόγω κροτίδας που έσκασε δίπλα στον Στοχ) στο 70ο λεπτό μέσα από χτύπημα πέναλτι.
Ο Αμπέντ πάτησε άγαρμπα το πόδι του Λίνο και ο Κάκος σφύριξε σωστά την εσχάτη των ποινών, με τον Βούκιτς να ευστοχεί από τα 11 βήματα και να δίνει νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι για το τελευταίο 20λεπτο.
Έγραψε ιστορία ο Μπεργκ
Στο 75ο λεπτό ο Αναστασίου πέρασε τον Λαγό αντί του Αμπέντ διαπιστώνοντας πως η ομάδα του είχε χάσει λίγη από τη φρεσκάδα και τη δύναμή της στο χώρο του κέντρου, με τους "πράσινους" να καταφέρνουν πάντως σχετικά γρήγορα να ισορροπήσουν ξανά το παιχνίδι πιέζοντας ψηλά τους αντιπάλους και κλείνοντας τους χώρους.
Και όχι μόνο αυτό αλλά έχασαν και άλλες δύο καλές ευκαιρίες για τέταρτο γκολ. Στο 78' ο Μπεργκ έχασε την ευκαιρία για χατ-τρικ με την κεφαλιά του από σέντρα του Νάνο να φεύγει άουτ και πέντε λεπτά αργότερα ο Ισπανός μπακ του Παναθηναϊκού έκανε επέλαση από τα αριστερά και ο Ινσαουράλδε παραλίγο να πετύχει αυτογκόλ!
Το γκολ όμως... ψηνόταν και έμελλε να το πετύχει ο κορυφαίος παίκτης του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι και σε ολόκληρη τη σεζόν, ο Μάρκους Μπεργκ: ο Σουηδός πήρε τη μπάλα στη μεγάλη περιοχή από τα δεξιά και αφού... χόρεψε τον Ινσαουράλδε έκανε το 4-1 στο 88ο λεπτό με πανέμορφο σουτ.
Ο Σουηδός έγινε ο πρώτος παίκτης μετά τον Τσιάρτα το 1996 που πέτυχε χατ-τρικ σε τελικό Κυπέλλου και όπως ήταν λογικό αποθεώθηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού όταν έγινε αλλαγή στο 89ο λεπτό από τον Πέτριτς.
Στα τελευταία λεπτά δεν άλλαξε τίποτα, με τον Παναθηναϊκό να κρατάει το εμφατικό 4-1 και να γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια το 18ο Κύπελλο στην ιστορία του!

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο
Διαιτητής: Τάσος Κάκος (Κερκύρας)
Βοηθοί: Μιχαήλ Καρσιώτης (Κορινθίας), Δαμιανός Ευθυμιάδης (Πιερίας)
4ος διαιτητής: Σταύρος Τριτσώνης (Αθηνών)

ΠΑΟΚ (Γιώργος Γεωργιάδης): Γλύκος, Σκόνδρας (77' Κουλούρης), Βίτορ, Ινσαουράλδε, Τζαβέλλας, Λάζαρ (56' Βούκιτς), Κίτσιου, Κάτσε, Λούκας (56' Λίνο), Στοχ, Σαλπιγγίδης.
Παναθηναϊκός (Γιάννης Αναστασίου): Κοτσόλης, Νάνο, Σίλντενφελντ , Κουτρουμπής, Τριανταφυλλόπουλος, Μέντες, Πράνιτς, Ζέκα, Αμπέντ (75' Λαγός), Καρέλης, Μπεργκ.

Γκολ: Βούκιτς (70' (πεν.)) / Μπεργκ (15', 50', 88'), Καρέλης (54')
Κίτρινες κάρτες: Κουτρουμπής (19'), Καρέλης (55'), Ζέκα (60'), Μπεργκ (89΄) / Κάτσε (18')

Prasinanea

* Με ένα θρίαμβο, όχι ιδιαίτερα μακρυά από αυτό που πιστεύαμε και περιμέναμε βάση εικόνας των δύο ομάδων, μπήκε στη νέα εποχή ο Παναθηναϊκός. Η νέα άκρως ελπιδοφόρα ομάδα του Γιάννη Αναστασίου διέλυσε τον υποσχόμενο στα λόγια και μόνο ΠΑΟΚ, ο οποίος... τόλμησε να ονειρευτεί κούπα μέσα στο ΟΑΚΑ! Μετά από ένα εκπληκτικό πάρτι που στήθηκε σε κερκίδες και αγωνιστικό χώρο, το Τριφύλλι πήρε το πρώτο τρόπαιο μετά από τέσσερα χρόνια ξηρασίας και... τα καλύτερα έρχονται!

25/4/14

ΤΣΣΚΑ - Παναθηναϊκός 74-44, πανωλεθρία...

Ο Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο "Universal Sports Hall", γνώρισε μια από τις πιο βαριές ήττες στην ιστορία του από την ΤΣΣΚΑ με 74-44 και αποκλείστηκε από το Final Four του Μιλάνου.
Ο Παναθηναϊκός μετά από ένα κακό επιθετικά παιχνίδι, ηττήθηκε με σκορ 74-44 από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας η οποία και κατέκτησε το εισιτήριο για το Final-4 του Μιλάνου.
Στο πέμπτο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε χωρίς ενέργεια και με απελπιστική αστοχία σε δίποντα (15/46) και τρίποντα (3/12).
Οι "πράσινοι" μετά το 17ο λεπτό του αγώνα (26-21) υπέστησαν ολική κατάρρευση σε όλους τους τομείς και έδωσαν την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ να κάνει το παιχνίδι της.
Ο Σάσα Καούν έκανε εξαιρετικό παιχνίδι και τελείωσε με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ σε 27 λεπτά αγώνα. Από το ναυάγιο του Ολυμπιακού, ο Τζέιμς Γκιστ τελείωσε το παιχνίδι με 11 πόντους και ήταν πρώτος σκόρερ.
Ο αγώνας
Με την κλασική του πεντάδα ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός επί Αλβέρτη (Ούκιτς, Διαμαντίδης, Ματσιούλις, Φώτσης, Λάσμε), ενώ ο Μεσίνα έβαλε στο παρκέ τους Τζάκσον, Ουίμς, Βοροντσέβιτς, Κριάπα και Καούν. Ο τελευταίος με 4 από τους 5 πόντους, έγραψε το 5-2 στο 3' ενώ ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με 1/7 σουτ εντός πεδιάς, έχοντας σαφέστατο επιθετικό πρόβλημα. Οι Βοροντσέβιτς και Καούν (8π.) έγραψαν το 11-4, σε ένα παιχνίδι που οι Ρώσοι ήθελαν να παίξουν πάση θυσία με τους ψηλούς τους.
Άλλωστε, ο Μεσίνα είχε δώσει σαφέστατες οδηγίες στους παίκτες του να ρίξουν το βάρος εκεί και να μην παίξουν με περιφερειακά σουτ. Στο 7' ο Λάσμε χρεώθηκε με 2ο φάουλ και ο Μεσίνα πέρασε στο παρκέ τον Μίλος Τεόντοσιτς για πρώτη φορά στη σειρά των πλέι οφ με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Πάντως, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν σε 13-10 με τον Ράιτ να έχει 1/2 βολές. Οι Ρώσοι με κοντό σχήμα κατάφεραν να ξεφύγουν στο τέλος του α' δεκαλέπτου με 18-10, με τον Παναθηναϊκό να είναι εξαιρετικά άστοχος έχοντας 3/16 σουτ!
Κακός επιθετικά, ξέφυγε η ΤΣΣΚΑ
Με τρίποντο του Τεόντοσιτς στο ξεκίνημα του β' δεκαλέπτου, η διαφορά εκτοξεύτηκε στους 11 (21-10) και ο Φραγκίσκος Αλβέρτης πέρασε στο παρκέ τους Γκιστ και Μαυροκεφαλίδη, οι οποίοι έδωσαν σημαντική επιθετική βοήθεια με 8 διαδοχικούς πόντους. Στο 13' ο Παναθηναϊκός πλησίασε στους 3 πόντους (21-18), ωστόσο οι γηπεδούχοι απάντησαν με μία τρίποντη βόμβα του Φριντζόν που έγραψε το 24-18.
Ένα σερί 7-0 έστειλε τους γηπεδούχους, στο +12 για πρώτη φορά στο παιχνίδι, χτίζοντας μία ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε μεγάλο επιθετικό πρόβλημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Μπράμος, Κάρι και Ούκιτς έχασαν λέι απ, απόδειξη ότι η επιθετική αστοχία των "πράσινων" ήταν δισεπίλυτη, τουλάχιστον σε εκείνο το χρονικό σημείο. Στα τελευταία 3.30'' για το τέλος του ημιχρόνου, οι παίκτες του Αλβέρτη έμειναν άποντοι κι έτσι οι Ρώσοι κατάφεραν να μετατρέψουν το 26-21 σε 35-21, τρέχοντας ένα 9-0. Χαρακτηριστικό της αστοχίας του ήταν το 26% στα δίποντα (6/23) και το 28% στα τρίποντα (2/7), ενώ και οι Ρώσοι είχαν βελτιώσει την άμυνα τους.
Ολικό μπλακ άουτ
Μπορεί ο Παναθηναϊκός να έδειξε κάποια σημάδια αντίδρασης, μειώνοντας στους 10 πόντους, μετά από ωραία συνεργασία Διαμαντίδη-Λάσμε, με τον δεύτερο να γράφει το 37-27 στο 13'. Ακολούθησε ένα επιμέρους 13-2 από πλευράς Ρώσων που έδωσε την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει ακόμα περισσότερο και να αγωνιστεί με μεγαλύτερη ψυχολογία στη συνέχεια.
Πλέον, το μομέντουμ του αγώνα ήταν μόνο υπέρ της ΤΣΣΚΑ, η οποία ό,τι κι αν επιχειρούσε το έβαζε. Ακόμα και ο Τζάκσον με τον Κρστιτς έβαλαν δύσκολα σουτ, υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό σε ρόλο κομπάρσου, σε ένα παιχνίδι που δεν είχε την εξέλιξη που θα ήθελαν οι "πράσινοι". Έτσι, το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 54-33 και τους "πράσινους" να έχουν πετύχει 33 πόντους σε 30 λεπτά αγώνα.
Όσο ο χρόνος περνούσε, η ΤΣΣΚΑ ξέφευγε ακόμα περισσότερο... Ο Σόνι Ουίμς με το πρώτο του εύστοχο δίποντο στο παιχνίδι, έστειλε τη διαφορά στους 25 πόντους (58-33). Έκτοτε, υπήρξε ολική καθίζηση στο παιχνίδι των "πράσινων", οι οποίοι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν το ρυθμό των Ρώσων.
Άστοχα σουτ, κακή κυκλοφορία της μπάλας (απουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη ο οποίος δεν είχε πλέον λόγο να βρίσκεται στο παρκέ) και πολλά χαμένα ριμπάουντ, συνετέλεσαν το σκηνικό μέχρι το φινάλε του αγώνα.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 35-21, 54-33, 74-44

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Τεόντοσιτς 7(1), Μίτσοβ 8(2), Φριτζόν 9(1), Τζάκσον 9, Πάργκο, Κρστιτς 5, Ουίμς 5, Ζαζούλιν, Βορόντσεβιτς 3, Καούν 18, Κριάπα 10(1), Χάινς.
Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 5(1), Κάρι 2, Μπατίστ, Φώτσης 3(1), Ούκιτς 2, Λάσμε 8, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης, Γκιστ 11(1), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 2, Ράιτ 3.

 Prasinanea

* Τέλος στο όνειρο της επικής ανατροπής και μιας μεγαλειώδους πρόκρισης στο Final 4 για τον Παναθηναϊκό μπήκε στη Μόσχα, μετά μάλιστα από ακόμη μία επιθετική καθίζηση. Με... 10 πόντους σε κάθε δεκάλεπτο δεν πας πουθενά και δυστυχώς πήγαν στράφι οι δύο μαγικές βραδιές στο ΟΑΚΑ αλλά και το υποτιθέμενο ψυχολογικό αβαντάζ. 
Έτσι κι αλλιώς η ομάδα πραγματοποίησε υπέρβαση φθάνοντας έως εδώ, ενώ πλέον στρέφει την προσοχή της στους τελικούς του πρωταθλήματος, όπου επιβάλλεται να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από οτιδήποτε με τον αγαπημένο πελάτη και βέβαια, το καλοκαίρι να χτιστεί ο νέος Παναθηναϊκός, με άκρως επιθετικό προσανατολισμό, έτσι δηλαδή όπως τον ξέρουμε, τον ονειρευόμαστε και μας λείπει αρκετά φέτος...

Παναθηναϊκός - Παναχαϊκή 3-1 σετ, σφράγισε την παραμονή!

Ο Παναθηναϊκός σε ένα παιχνίδι με αρκετή ένταση το οποίο κράτησε 150 λεπτά επιβλήθηκε με 3-1 σετ της Παναχαϊκής και παρέμεινε στην Α1.
Στην Α1 ανδρών θα αγωνίζεται και την επόμενη περίοδο ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι επιβλήθηκαν με 3-1 σετ επί της Παναχαϊκής στην Κυψέλη, αποσπάστηκαν με 6 βαθμούς από την ομάδα της Πάτρας και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπερτερούν σε πιθανή ισοβαθμία παρέμειναν στην Α1.
Στο πρώτο σετ οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι – χέρι μέχρι το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ, όπου ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να προηγείται με 16-15. Από εκείνο το σημείο και μετά οι Πράσινοι είχαν τον έλεγχο της αναμέτρησης και έφθασαν στην κατάκτηση του πρώτου σετ με 25-23 (1-0).
Η εικόνα στο δεύτερο σετ ήταν εντελώς διαφορετική, η Παναχαϊκή μπήκε δυνατά και απέκτησε σημαντικό προβάδισμα (13-8, 16-11). Οι παίκτες του Γιάννη Καλμαζίδη βελτίωσαν την απόδοση τους και πλησίασαν σε 16-14, όμως κάπου εκεί ''χάλασε'' το παιχνίδι από τους θεατρινισμούς του Παναγιώτη Ρουμελιώτη. Ο παίκτης των Πατρινών πανηγύρισε προκλητικά, έκανε πως δέχθηκε αντικείμενο και έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να διακοπεί ο αγώνας και οι διαιτητές να απαιτήσουν την εκκένωση της εξέδρας που βρίσκεται δίπλα από την είσοδο του κλειστού. Με την επανέναρξη της αναμέτρησης το Τριφύλλι προσπάθησε να κάνει την ανατροπή, όμως οι Αχαιοί πήραν το σετ με 25-22 (1-1).
Στο τρίτο σετ, οι παίκτες του Παναθηναϊκού ήταν επηρεασμένοι αρχικά, όμως σταδιακά βρήκαν τον ρυθμό τους, πήραν σημαντικό προβάδισμα λίγο πριν το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ (12-7) και παρά τη νέα διακοπή λόγω των προκλητικών αντιδράσεων των φιλοξενούμενων και την αντίδραση των οπαδών του Τριφυλλιού, οι Πράσινοι πήραν το σετ με 25-19 (2-1).
Στο τέταρτο σετ η Παναχαϊκή έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ, εκεί ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ξέσπασμα (21-16), πήρε το σετ με 25-18 και πανηγύρισε τη νίκη με 3-1 σετ και την παραμονή στην κατηγορία.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γιάννης Καλμαζίδης): Γκάλιτς 16 (13/23 επ, 3 άσσοι, 33% υπ - 4% άριστες), Στιβαχτής 1 (1 μπλοκ), Αμορόσο 9 (6/8 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ), Μουρ 12 (7/11 επ, 3 άσσοι, 2 μπλοκ), Μπέλος 19 (16/28 επ, 3 μπλοκ), Καρυπίδης 8 (5/16 επ, 3 μπλοκ, 33% υπ - 20% άριστες) / Κουρούπης (λ. - 56% υπ - 32% άριστες), Λιόντας, Μανιόπουλος, Πολυχρονιάδης (100% υπ - 50% άριστες).
ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ (Γιώργος Λυκούδης): Γκότς 12 (11/23 επ, 1 άσσος, 51% υπ - 24% άριστες), Σαρικεΐσογλου 9 (7/11 επ, 2 άσσοι, 44% υπ - 22% άριστες), Λιβαθηνός, Μπρίνκμαν 10 (6/9 επ, 1 άσσος, 3 μπλοκ), Νίκος Ρουμελιώτης 19 (14/38 επ, 5 άσσοι), Παν. Ρουμελιώτης 5 (3/4 επ, 2 μπλοκ) / Μ. Ρουμελιώτης (λ. - 60% υπ - 27% άριστες), Ντονας, Χριστιάς, Βασιλάκος, Πεφάνης 1 (1/2 επ, 50% υπ - 50% άριστες), Βλαχοστάθης 1 (1/1 επ).
 
Prasinanea
 
 * Τέλος καλό όλα καλά σε ακόμη μία δύσκολη σεζόν για το βόλεϊ! 
Ο Παναθηναϊκός ήθελε καθαρή νίκη επί της Παναχαϊκής και μάλιστα να καλύψει τη διαφορά πόντων στην περίπτωση του 3-1 και τα κατάφερε περίφημα! Σε ματς... μαραθώνιο όπως και στον πρώτο γύρο στην Πάτρα, το Τριφύλλι έφτασε στο 3-1 στην κατάμεστη Κυψέλη σφραγίζοντας έτσι την παραμονή στην Α1. Ο Καλμαζίδης, στον οποίο πρέπει να απονεμηθούν τα εύσημα για την επίτευξη του στόχου καθώς όπως αποδείχτηκε καθοριστικό ρόλο έπαιξε η ψυχολογία, αν μείνει στην ομάδα και αυτά τα νέα παιδιά πλαισιώσουν 2-3 πολύ καλές μεταγραφές, του χρόνου δε θα παιχτεί ξανά η παραμονή αλλά ο Παναθηναϊκός αναμένεται να πρωταγωνιστήσει!

24/4/14

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 13-7

Ο ΠΑΟΚ νίκησε 13-7 τον Παναθηναϊκό στο Ποσειδώνιο κολυμβητήριο, ισοφάρισε σε 1-1 την σειρά και όλα θα κριθούν σε τρίτο αγώνα την ερχόμενη Δευτέρα στο Ιλίσιο κολυμβητήριο.
Ο Παναθηναϊκός μπήκε δυνατά στην αναμέτρηση και μετά το πρώτο οκτάλεπτο είχε το προβάδισμα (3-1), όμως στη συνέχεια η απόδοση του Τριφυλλιού άρχισε να πέφτει σταδιακά με αποτέλεσμα το ημίχρονο της αναμέτρησης να βρει τις δύο ομάδες ισόπαλες (5-5).
Η εικόνα δεν άλλαξε στην τρίτη περίοδο, οι Πράσινοι συνέχισαν να έχουν προβλήματα τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να κλείσει το οκτάλεπτο προηγούμενος με 10-6.
Στην τελευταία περίοδο οι γηπεδούχοι συντήρησαν την διαφορά που είχαν και έφθασαν στη νίκη με 13-7.
Οι δύο ομάδες πλέον είναι ισόπαλες 1-1 και η 3η θέση θα κριθεί στον τρίτο αγώνα που θα διεξαχθεί στο Ιλίσιο κολυμβητήριο την ερχόμενη Δευτέρα (28/04, 17.30).

Τα οκτάλεπτα: 1-3, 5-5, 10-6, 13-7.

ΠΑΟΚ: Σολανάκης 5, Κόχειλας 2, Κόλιανιν 2, Χατζηγούλας 1, Κατσουλάκης 1, Βογιατζόγλου 1, Προσινικλής 1.
Παναθηναϊκός: Δερμιτζάκης 2, Θεοδωρόπουλος 2, Τζαβάρας 1, Αφρουδάκης 1, Παπαδόγκωνας 1.
 
 Prasinanea

23/4/14

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-72 παρ. (64-64 κ.α), ΤΙ ΠΑΘΟΣ!!!

Ο Παναθηναϊκός με πρωταγωνιστές τους Λασμέ, Ματσιούλις, Φώτση και Μαυροκεφαλίδη κατάφερε να επικρατήσει της ΤΣΣΚΑ 73-72 στην παράταση (64-64 κ.α.), ισοφάρισε την σειρά σε 2-2 και πλέον θα τα παίξει όλα για όλα την Παρασκευή στην Μόσχα.
Κόντρα στην εφτάψυχη ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός έδειξε για μία ακόμα φορά τρομερά ψυχικά αποθέματα κι έφτασε στη νίκη με σκορ 73-72 στο 4ο παιχνίδι, ισοφαρίζοντας τη σειρά σε 2-2!
Ο Σόνι Ουίμς πάτησε τη γραμμή στο 1,1 για το τέλος του αγώνα κι ενώ ο ίδιος είχε βάλει ξανά την ΤΣΣΚΑ στο παιχνίδι. Έτσι, ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε την δεύτερη νίκη του στη σειρά και την Παρασκευή (25/4) θα δώσει τα ρέστα του για την πρόκριση στο Final-4 του Μιλάνου.
Στα 2,9'' για το τέλος του κανονικού αγώνα ο Ούκιτς με 1/2 βολές έγραψε το 64-62, και στο 0,1'' για το τέλος ο Φριντζόν ισοφάρισε σε 64-64, ολοκληρώνοντας ένα επιμέρους 10-1 των Ρώσων που επέστρεψαν από το 63-54.
Ο άφαντος μέχρι το 37' Ουίμς, έβαλε... φωτιά στο ματς και ο Παναθηναϊκός δείχνοντας σημάδια αυτοχειρίας, λίγο έλειψε να χάσει το ματς. Τελικά, το σουτ του Φριντζόν ήταν για δύο όπως έδειξε το instant replay και το ματς πήγε στην παράταση.
Εκεί, ο Παναθηναϊκός έπαιξε με τη φωτιά μέχρι να αναλάβουν δράση οι Φώτσης και Διαμαντίδης και να γράψουν το 73-71 υπέρ των "πράσινων". Ο Σόνι Ουίμς στα 4,7'' έγραψε το 73-72 με 1/2 βολές, η μπάλα έφυγε από τα χέρια του Διαμαντίδη στα 2'' και ο Ουίμς πάτησε την γραμμή στο 1,1''!
Έτσι, έμεινε το 73-72 και οι "πράσινοι" θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία για πρόκριση την Παρασκευή στην Μόσχα. Εξαιρετικό παιχνίδι από τους Λάσμε και Μαυροκεφαλίδη οι οποίοι ήταν οι κολώνες του Παναθηναϊκού σε ένα εξαιρετικά δύσκολο παιχνίδι.
Ο αγώνας
Με τους Διαμαντίδη, Ούκιτς, Ματσιούλις, Φώτση και Λάσμε ξεκίνησε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, ενώ ο Μεσίνα έβαλε στο παρκέ τους Τζάκσον, Ουίμς, Βορόντσεβιτς, Καούν, Κριάπα. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν δυναμικά και προηγήθηκαν με 10-4, χάρη στα 3/4 δίποντα, την καλή τους άμυνα και το πρώτο εύστοχο τρίποντο στον αγώνα από τον Ματσιούλις.
Ο Λιθουανός είχε ξεκινήσει πολύ καλά στο παιχνίδι και με 9 πόντους στο πρώτο 6λεπτο, βοήθησε σημαντικά τους "πράσινους" να χτίσουν διαφορά. Ξεκινώντας από την καλή τους άμυνα, οι "πράσινοι" κατάφεραν να χτυπήσουν και στον αιφνιδιασμό με το Λάσμε να γράφει το 17-8 στο 7' και τον Μεσίνα να καλεί τάιμ άουτ. Σταδιακά, οι Ρώσοι μείωσαν με 6 διαδοχικούς πόντους του Φριντζόν και το τέλος του α' δεκαλέπτου τους βρήκε στο -5 (21-16). Έχασε τη συγκέντρωση του σε δύο άμυνες ο Παναθηναϊκός και το εκμεταλλεύτηκε η ΤΣΣΚΑ η οποία είχε ήδη 4 λάθη (έναντι 2).
Ντέρμπι με την ΤΣΣΚΑ να επιστρέφει
Το σερί της ΤΣΣΚΑ είχε συνέχεια και στο β' δεκάλεπτο. Φτάνοντας το 8-0 κατάφερε να ισοφαρίσει σε 21-21 στο 12' με εύστοχο τρίποντο του Τζάκσον. Το μοναδικό ευχάριστο νέο για τον Παναθηναϊκό ήταν το 2ο φάουλ του Χάινς ο οποίος και πέρασε στον πάγκο στη συνέχεια. Το 2ο φάουλ του Ράιτ, έφερε τον Διαμαντίδη ξανά στο παρκέ (14') με το σκορ στο 26-27 κι έβαλε τους δύο πρώτους πόντους του στο παιχνίδι δύο λεπτά αργότερα (30-29).
Η ΤΣΣΚΑ έβρισκε στόχο πλέον από τα 6.75μ. και με τα εύστοχα σουτ των Πάργκο και Μίτσοφ, ξέφυγε με 35-32, ενώ στο 18' ο Καούν έγραψε το 32-38, κερδίζοντας και το 3ο φάουλ του Ματσιούλις ο οποίος έγινε αλλαγή. Οι Ρώσοι κυριαρχούσαν στις δύο ρακέτες ενώ ο Πάργκο έδινε πολύ σημαντικές λύσεις, με αποτέλεσμα να φύγουν για τα αποδυτήρια έχοντας το προβάδισμα (37-38). Τα 3/12 τρίποντα και οι δύο μόλις ασίστ ήταν τα δύο στοιχεία που επηρέασαν την απόδοση του Παναθηναϊκού στο β' δεκάλεπτο.
Καλή άμυνα και ξέσπασμα
Με το καλημέρα στο γ' δεκάλεπτο, η ΤΣΣΚΑ έτρεξε ένα σερί 5-0 και ξέφυγε για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 6 πόντους διαφορά (37-43), δίνοντας άγρια ομορφιά στο παιχνίδι. Ωστόσο, η απάντηση του Παναθηναϊκού ήταν άμεση και με σερί 9-0 κατάφερε να πάρει ξανά το προβάδισμα και να αφυπνίσει τον κόσμο στο ΟΑΚΑ, κάνοντας το ξέσπασμα που χρειαζόταν.
Οι "πράσινοι" με τον Γκιστ στο καλάθι προσπάθησαν να είναι πιο γρήγοροι σε σχέση με το βαρύ σχήμα της ΤΣΣΚΑ που είχε μέσα Καούν και Κρστιτς. Το τρίποντο του Ματσιούλις στο 27' έδωσε αέρα 4 πόντων στον Παναθηναϊκό και ο Ράιτ που είχε κάνει πια το 3ο του φάουλ, αστόχησε στο σουτ της απελπισίας στα 0,6'' για το τέλος του δεκαλέπτου. Εκπληκτική άμυνα από τους γηπεδούχους που υποχρέωσαν την ΤΣΣΚΑ να πετύχει μόλις 10 πόντους στο γ' δεκάλεπτο.
Φοβερός Μαυροκεφαλίδης και 2-2!
Το παιχνίδι εξακολουθούσε να είναι ντέρμπι και ο Μίτσοφ στο 31' ισοφάρισε σε 51-51, όμως ο Παναθηναϊκός πιο πολύ... πείσμωσε από αυτό το τρίποντο παρά επηρεάστηκε. Στην άμυνα ζώνης της ΤΣΣΚΑ, η λύση του Παναθηναϊκού άκουγε στο όνομα του Λουκά Μαυροκεφαλίδη ο οποίος με 6 συνεχόμενους έγραψε το 59-51 και υποχρέωσε τον Μεσίνα σε τάιμ άουτ στο 33.30''.
Ο Έλληνας σέντερ έφτασε τους 10 πόντους κάνοντας το σκορ 61-54, ενώ ένα εντυπωσιακό κάρφωμα του Τζέιμς Γκιστ, έφερε τον Παναθηναϊκό στο +9 (63-57). Κι ενώ ο κόσμος παραληρούσε στην εξέδρα, οι Ρώσοι αντέδρασαν για μία ακόμα φορά και με δύο διαδοχικά του άφαντου μέχρι εκείνο το σημείο Ουίμς, μείωσαν σε 63-60 στο 1.39'' για το τέλος του αγώνα. Με όπλο την άμυνα του, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να κρατήσει το ματς, καθώς η μπάλα πλέον ζύγιζε 100 κιλά και τα σουτ χάνονταν το ένα μετά το τέλος. Στο τέλος όμως ο Φριντζόν ανάμεσα σε δύο αντιπάλους ισοφάρισε σε 64-64 κι έστειλε το ματς στην παράταση.
Στο έξτρα πεντάλεπτο, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα για τον Παναθηναϊκό ο οποίος είχε και πάλι σαφές πρόβλημα στην επίθεση, αλλά και εξαιρετική άμυνα. Με όπλο την τελευταία, καθήλωσε την ΤΣΣΚΑ, η οποία όμως βρήκε και πάλι λύση από τον Ουίμς ο οποίος έγραψε το 68-71 στα 47,9'' για το τέλος.
Το μεγάλο σουτ που χρειαζόταν ο Παναθηναϊκός το έβαλε στα 40'' ο Αντώνης Φώτσης ο οποίος ισοφάρισε σε 71-71.
Ο Διαμαντίδης στα 8'' πριν το τέλος κέρδισε φάουλ, ευστόχησε και στις δύο βολές στέλνοντας τον Παναθηναϊκό στο +2 (73-71). Η ΤΣΣΚΑ είχε τον τελευταίο λόγο με τον Ουίμς να παίρνει το φάουλ από τον Γκια στα 4,7''. Ο Ουίμς ευστόχησε στην πρώτη (73-72), οι Πράσινοι έχασαν το ριμπάουντ, ωστόσο στην επαναφορά ο Ουίμς πάτησε στην γραμμή και κάπου εκεί το Τριφύλλι πανηγύρισε την πολύτιμη νίκη.

Δεκάλεπτα: 21-16,  37-38, 51-48, 64-64 (κ.α.), 73-72 (παρ.)

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 8, Ούκιτς 3, Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 10, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 12, Ματσιούλις 15, Ράιτ.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Μίτσοβ 15, Φριντζόν 8, Τζάκσον 7, Πάργκο Τζέρ. 5, Κρστιτς 1, Γουίμς 12, Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 11, Κριάπα 2, Χάινς 2.

Prasinanea

* Οκ η απίστευτη μεν... κλασική δε εκπληκτική άμυνα, αλλά το πάθος του Παναθηναϊκού αυτήν τη φορά ξεχείλιζε από το τζάμπολ μέχρι και τη λήξη του αγώνα! Ο Εξάστερος «κατάπιε» για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες την ΤΣΣΚΑ, η οποία φορτίζεται με αρκετό άγχος ενόψει του 5ου και τελευταίου ματς της σειράς, ενώ το Τριφύλλι θα επιστρέψει στη Μόσχα ως ισχυρό αουτσάιντερ πια, σε ένα ούτως ή άλλως "ήσυχο" γήπεδο, για να πετύχει μία σπάνια, απίστευτη και 100% παναθηναϊκή ανατροπή!

22/4/14

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 9-8

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση της 3ης θέσης στο πρωτάθλημα έκανε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας 9-8 του ΠΑΟΚ στο Ιλίσιο κολυμβητήριο και πετυχαίνοντας το 1-0 στη σειρά.
Πράσινο χρώμα είχε ο πρώτος αγώνας ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ για την τρίτη θέση. Το "τριφύλλι" επιβλήθηκε με 9-8 επί του δικέφαλου του Βορρά και έκανε το πρώτο βήμα για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Για τους νικητές ξεχώρισε ο Γιώργος Αφρουδάκης ο οποίος πέρα από τα δύο τέρματα που σημείωσε είχε και το καθοριστικό μπλοκ στην τελευταία επίθεση του ΠΑΟΚ.
Το ματς:
Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά στο παιχνίδι και έχοντας πολύ καλές λύσεις στην επίθεση κατάφερε γρήγορα να προηγηθεί με 3-0. Ο ΠΑΟΚ εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο τον παίκτη παραπάνω και με τρία γκολ από τον Σολανάκη ισοφάρισε γρήγορα.
Κάπου εκεί μίλησε ο Γιώργος Αφρουδάκης. Ο έμπειρος φουνταριστός με δύο τέρματα για σεμινάριο κατάφερε να δώσει αέρα δύο τερμάτων στους πράσινους στο τέλος του πρώτου οκταλέπτου (5-3). Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου αφού παρά τις ευκαιρίες που είχαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο οκτάλεπτο καμία δεν κατάφερε να σκοράρει.
Το τρίτο οκτάλεπτο ανήκε στον ΠΑΟΚ. Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν όλες τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν και κατάφεραν να φέρουν το παιχνίδι και πάλι στα ίσα (6-6). Η τέταρτη περίοδος ξεκίνησε με ένταση αφού δεν μέτρησε γκολ του Παναθηναϊκού και στη συνέχεια αποβλήθηκε ο Κομάντινα.
Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να περάσει μπροστά στο σκορ με γκολ του Κόλιανιν για πρώτη φορά στο παιχνίδι. Ο Παπαδόγκωνας απάντησε αμέσως, για να έρθει ο Στελλάτος να βάλει και πάλι μπροστά στο σκορ τον Παναθηναϊκό με 8-7.
Ο Γιάννης Κόχειλας με ατομική ενέργεια έφερε το ματς και πάλι στα ίσα. Εκείνος που χάρισε τη νίκη στους πράσινους ήταν τελικά ο Παπαδόγκωνας με ένα εξαιρετικό σουτ από την περιφέρεια. Ο ΠΑΟΚ στην τελευταία του επίθεση έπαιξε με παίκτη παραπάνω αλλά ο Γιώργος Αφρουδάκης έβγαλε μεγάλη άμυνα.
Το επόμενο ραντεβού των δύο ομάδων είναι την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζουμε ότι η σειρά κρίνεται στις δύο νίκες και η ομάδα που θα τερματίσει στην τρίτη θέση παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ η τέταρτη στο LEN Trophy.

Τα οκτάλεπτα: 5-3, 0-0, 1-3, 3-2

Τα γκολ των δύο ομάδων:
Παναθηναϊκός: Δερμιτζάκης, Θεοδωρόπουλος, Κουρλιάφτης 2, Γ. Αφρουδάκης 2, Παπαδόγκωνας 2, Στελλάτος.
ΠΑΟΚ: Σολανάκης 3, Μιτελούδης 2, Αλιχανίδης, Κόλιανιν, Γ. Κόχειλας.

Prasinanea

Παναθηναϊκός - ΤΣΣΚΑ Μ. 65-59, έμεινε ζωντανός!

Ο Παναθηναϊκός με οδηγό τον Ζακ Ράιτ (10π., 8 ριμπ.) επικράτησε 65-59 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας στο κλειστό του ΟΑΚΑ, μείωσε σε 2-1 την σειρά και έστειλε μήνυμα στους Ρώσους ότι θα παλέψει έως το τέλος.
Από το πρώτο κιόλας λεπτό του αγώνα, η ατμόσφαιρα στο γήπεδο ήταν εξαιρετική, με τον κόσμο να γίνεται ο 6ος παίκτης της ομάδας του Φραγκίσκου Αλβέρτη. Με 2/3 τρίποντα, οι "πράσινοι" ξεκίνησαν δυναμικά και πιο αποφασιστικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το 11-3, προηγήθηκαν με 16-5 στο 6' χάρη σε νέο εύστοχο τρίποντο, αυτή τη φορά από τον Αντώνη Φώτση.
Με μία συνεργασία από τα παλιά ανάμεσα στον Διαμαντίδη και τον Μπατίστ, το σκορ έγινε 18-7 στο 7.30'' κι ενώ ο κόσμος του Παναθηναϊκού συνέχιζε να δίνει ρυθμό και ενέργεια στην ομάδα του. Παίζοντας καλή άμυνα, κρατώντας το 0 στα λάθη και βάζοντας κάποια σουτ ψυχολογίας, οι "πράσινοι" βρέθηκαν στο τέλος του α' δεκαλέπτου να προηγούνται με 20-11, έχοντας 3/5 τρίποντα, έναντι μηδενός (0/3) της ΤΣΣΚΑ.
Αντιστάθηκε στη ρωσική αντίδραση
Με ένα γκολ φάουλ από τον Ράιτ ξεκίνησε το β' δεκάλεπτο για τον Παναθηναϊκό που ήταν εμφανές πως ήθελε να τρέξει, πάντα με αφετηρία την καλή του άμυνα. Το 25-13 έγινε γρήγορα 25-18 με τους Ρώσους να προσπαθούν να βάλουν την μπάλα στο καλάθι και να τρέχουν ένα 5-0 με τους Φριντζόν και Βοροντσέβιτς. Στην πεντάδα πια του Παναθηναϊκού μάχες κόντρα στα ψηλά κορμιά της ΤΣΣΚΑ έδινε ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που είχε αντικαταστήσει τον Μπατίστ, ενώ στο 14' πέρασε ξανά στο παρκέ ο Λάσμε.
Το νέο 5-0 των Ρώσων που έκανε το σκορ 30-25 υποχρέωσε τον Αλβέρτη να πάρει τάιμ άουτ, όμως ο Φριντζόν είχε βρει ρυθμό για τα καλά κι έγραψε το 31-27 στο 16' φτάνοντας τους 10 πόντους. Η ΤΣΣΚΑ πλησίασε και στο καλάθι (33-31, 35-33, 37-35), ασκώντας πίεση στον Παναθηναϊκό ο οποίος έβρισκε πλέον δύσκολο το δρόμο προς το καλάθι, έχοντας χάσει την φρεσκάδα των πρώτων λεπτών. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι ψηλοί των αντιπάλων έκαναν πάρτι το καλύτερο δυνατό τελείωμα έγινε με το κλέψιμο του Ράιτ ο οποίος έγραψε το 41-35 στο τέλος του ημιχρόνου.
Με όπλο την ενέργεια, κράτησε το προβάδισμα
Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με την ίδια ενέργεια το β' ημίχρονο, αλλά με πολύ μικρότερη αποτελεσματικότητα. Έχασε πολλά σουτ, έδειξε νευρικότητα και τελικά η ΤΣΣΚΑ το εκμεταλλεύτηκε μειώνοντας σε 43-40 στο 24.30'', φέρνοντας και πάλι την πίεση στην πλευρά των "πράσινων". Ποιος ανέλαβε και πάλι να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά για τους Ρώσους; Ο Σόνι Ουίμς ο οποίος με πέντε δικούς του πόντους μείωσε σε 43-42.
Το τρίποντο του Ούκιτς από τα 8 μέτρα στο τέλος επίθεσης, ήταν το έναυσμα τόσο για τον κόσμο όσο και για τον Παναθηναϊκό ο οποίος βρέθηκε στο +7 (49-42). Πάντως, οι "πράσινοι" είχαν ξανά πρόβλημα στη δημιουργία και με τον Διαμαντίδη να μην έχει ανάσες (απόδειξη το ότι έχασε δύο διαδοχικές βολές), η ΤΣΣΚΑ μείωσε σε 51-47 με τον Καούν. Ο Ράιτ έκανε ό,τι μπορούσε σε άμυνα κι επίθεση όμως δεν ήταν αρκετό για να ξεφύγουν οι "πράσινοι".
Με όπλο την άμυνα του
Ο κόσμος ανέλαβε και πάλι δράση στο δ' δεκάλεπτο, με στόχο να αποσυντονίσει τους Ρώσους με συνεχή σφυρίγματα αποδοκιμασίας. Ωστόσο, με τους Βορόντσεβιτς και Ουίμς πλησίασαν για πρώτη φορά σε απόσταση αναπνοής (54-53), βάζοντας δύσκολα στους "πράσινους" που έπρεπε για μία ακόμα φορά να δείξουν ψυχή και χαρακτήρα.
Ο άφαντος μέχρι εκείνη τη στιγμή Γκιστ με καλάθι και φάουλ (αστόχησε στη βολή), έδωσε μία βαθιά ανάσα στον Παναθηναϊκό, όμως ένα επιθετικό φάουλ που έκανε κι ένα ακόμα του Λάσμε σε τρίποντο, έδωσαν πνοή στην ΤΣΣΚΑ. Στα 3.22'' για το τέλος του αγώνα ο Κρστιτς έδωσε το προβάδισμα στους Ρώσους για πρώτη φορά στο παιχνίδι, γράφοντας το 58-59. Με 1/2 βολές από τον Φώτση έγινε το 61-59, με την μπάλα να μην του κάνει το χατίρι στο 1.40'', καταλήγοντας έξω σε σουτ τριών πόντων. Στα 38'' για το τέλος ο Λάσμε έκανε το 63-59. Στη συνέχεια ήταν η σειρά του Δημήτρη Διαμαντίδη με δύο εύστοχες βολές να διαμορφώσει το τελικό 65-59, με τις δύο ομάδες να δίνουν ραντεβού για την ερχόμενη Τετάρτη (23/04, 19.30).

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 41-35, 51-47, 65-59

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος 2, Κάρι 2, Μπατίστ 2, Φώτσης 9(2), Ούκιτς 5(1), Λάσμε 13, Μαυροκεφαλίδης 5, Διαμαντίδης 9(1), Γκιστ 2, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 6(1), Ράιτ 10.
ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Μεσίνα): Μίτσοβ 7(1), Φριτζόν 10(2), Τζάκσον, Πάργκο 6, Κρστιτς 6, Ουίμς 14(1), Ζαζούλιν, Βοροντσέβιτς 7, Σουκοβτσοβ, Καούν 4, Κριάπα 1, Χάινς 4.

Prasinanea

* Με τη γνωστή... μαχητική ψυχή αλλά και την εξαιρετική του άμυνα, ο Παναθηναϊκός κράτησε μόλις στους 59(!) πόντους την ΤΣΣΚΑ, έκανε το 2-1 (αν και τα χρειάστηκε στο τέλος) και την Τετάρτη στο... δεδομένο sold out πάει για το 2-2 ώστε να επιστρέψει στη Μόσχα και να διεκδικήσει την επική ανατροπή!