8/7/08

Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση της Ευρωλίγκα

Στην κλήρωση της Ευρωλίγκα που έγινε στο Βερολίνο, όπου θα διεξαχθεί το final four, ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις: Σιένα, Μπαρτσελόνα, Ζαλγκίρις, Πρόκομ και Νανσί. Η κλήρωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί εύκολη, αφού θα γίνει μεγάλη μάχη ανάμεσα σε ΠΑΟ, Σιένα, Μπάρτσα για την κατάληψη της 1ης θέσης. Για πρόκριση βέβαια δεν τίθεται θέμα δυσκολίας, καθώς προκρίνονται οι 4 απ΄ τους 6. Λογικά στους "16" θα περάσουν οι τρεις μεγάλοι του ομίλου, ενώ για την τέταρτη θέση θα παλέψουν οι υπόλοιποι. Ο Παναθηναϊκός ήξερε εξ΄ αρχής ότι θα βρει μεγάλους αντιπάλους στον όμιλο του καθώς είχε τεθεί στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτό έγινε εξαιτίας της κακής περσινής του πορείας, αφού με βάση την προηγούμενη χρονιά των ομάδων έγινε και ο καθορισμός των γκρουπ.
Φέτος θα έχουμε αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής της Ευρωλίγκα. Αντί για τρεις ομίλους των οκτώ ομάδων, θα υπάρχουν τέσσερις όμιλοι των έξι ομάδων. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν λιγότερα παιχνίδια στην κανονική διάρκεια (10 κι όχι 14). Θα προκρίνονται οι 4 από κάθε όμιλο. Και στα νοκ - άουτ η πρόκριση για το final four θα κρίνεται στις 3 νίκες και όχι στις 2.

Αναλυτικά οι 6 όμιλοι:

Α' ΌΜΙΛΟΣ
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Ολυμπιακός
Μάλαγα
Τσιμπόνα
Λε Μαν
Αβελίνο

Β' ΌΜΙΛΟΣ
Σιένα
Μπαρτσελόνα
Παναθηναϊκός
Ζαλγκίρις Κάουνας
Πρόκομ
Νανσί

Γ' ΌΜΙΛΟΣ
Ταού
Φενέρμπαχτσε/ Ούλκερ
Ρόμα
Ολίμπια Λιουμπλιάνας
Μπανταλόνα
Άλμπα Βερολίνου

Δ' ΌΜΙΛΟΣ
ΤΣΣΚΑ
Παρτιζάν
Ρεάλ Μαδρίτης
Εφές Πίλσεν
Αρμάνι Μιλάνο
Πανιώνιος

* Εύκολη η κλήρωση για ΟΣΦΠ, πολύ δύσκολη(αναμενόμενα) για Πανιώνιο, ο οποίος θα ψάξει το θαύμα.

* Η πρόκριση στο final four στο Βερολίνο είναι ο μεγάλος στόχος για τους "πράσινους" οι οποίοι δεν κατάφεραν την περασμένη χρονιά να φτάσουν στους "4" της Ευρώπης.

7/7/08

Ο Ναδάλ κέρδισε τον Φέντερερ ΚΑΙ στο χορτάρι!































Ύστερα από έναν καταπληκτικό τελικό, τον καλύτερο ίσως στην ιστορία του αθλήματος, ο Ραφαέλ Ναδάλ επικράτησε του μεγάλου Ρότζερ Φέντερερ με 3-2 σετ(6-4, 6-4, 6-7, 6-7, 9-7) και έφτασε στην κατάκτηση του Ουίμπλετον για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ο Ισπανός, ο "βασιλιάς στο χώμα", που είχε πάρει εύκολα κόντρα στον Ελβετό το "Ρολάν Γκαρός" λίγο καιρό πριν στο Παρίσι, ανακηρύχθηκε πρωταθλητής και στο χορτάρι, στο χώρο όπου μέχρι εχτές ο Φέντερερ ήταν ο αναμφισβήτητος κυρίαρχος.

Παρά τις πέντε συνεχόμενες νίκες του Ελβετού τενίστα στο αγγλικό "Όπεν", ο νεαρός Ισπανός πρόβαλε ως φαβορί. Μάλιστα, ο μεγάλος θρύλος του τένις, Μπιον Μποργκ, είχε χρίσει το Ναδάλ ως φαβορί του αγώνα. Και ο ολοένα εξελισσόμενος αστέρας του αθλήματος φρόντισε από νωρίς να δείξει τις μεγάλες του δυνατότητες. Προηγήθηκε 2-0 του σπουδαίου αντιπάλου του με 6-4 και στα δύο πρώτα σετ(μάλιστα στο 2ο σετ βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-4!). Και λίγο έλειψε να φτάσει και στο 3-0 και να τελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες τον μεγάλο τελικό. Όμως, για καλή μας τύχη, ο Φέντερερ, έστω και δύσκολα, έφτασε -ευτυχώς- στην κατάκτηση του 3ου σετ με 7-6 και τη μείωση του σκορ σε 2-1.
Και λέμε ευτυχώς, γιατί το τί ακολούθησε μετά δεν μπορεί να περιγραφεί ούτε με λόγια, ούτε με γραπτά, ούτε με εικόνες...
Οι δύο αθλητές μας κράτησαν καθηλωμένους στις πολυθρόνες να παρακολουθούμε ένα μοναδικό υπερθέαμα, συνολικής διάρκειας 4 ωρών και 48 λεπτών(καθαρό παιχνίδι), ενώ με τις διακοπές λόγω βροχής άγγιξε τις 7 ώρες!!!
Μετά το 2-1 λοιπόν, Ναδάλ και Φέντερερ μας παρουσίασαν κάτι διαφορετικό. Κάτι που έμοιαζε με τένις αλλά ΔΕΝ μπορεί να ήταν το άθλημα που ξέραμε! Βλέπαμε ένα σπορ καινούριο, που δημιούργησαν οι δυο τους, κάτι το εξωπραγματικό, βγαλμένο από άλλο πλανήτη, ή από τα καλύτερα όνειρα... Ένα όνειρο που τέλειωσε -όπως κάθε όνειρο άλλωστε- αλλά κράτησε και με το παραπάνω. Ο Φέντερερ ισοφάρισε σε 2-2 σετ, ξανά με 7-6, έχοντας ως ατού τα σέρβις, με τα οποία πέτυχε πολλούς άσσους.
Στο 5ο σετ που θα κρινόταν ο νικητής, όσο πλησιάζαμε προς το τέλος, τόσο περισσότερο ΚΑΝΕΙΣ δεν ήθελε με τίποτα να τελειώσει ο αγώνας αυτός! Και ο λόγος είναι διπλός: Αφ΄ ενός το θέαμα που παρουσίαζαν οι δύο αθλητές ήταν φανταστικό και πέρα από κάθε προσδοκία, αφ΄ εταίρου θα ήταν άδικο ένας τέτοιος αγώνας να έβγαζε νικητή! Επί 3 συνεχόμενα σετ και 42(!) γκέιμς το σκορ πήγαινε πόντο πόντο. Πότε ο ένας, πότε ο άλλος! Πώς να διαλέξεις κάποιον για νικητή;!
Κάπου εκεί και αφού το 5ο σετ έβρισκε τους Ναδάλ και Φέντερερ ισόπαλους με 7-7 στα γκέιμ, ο Ισπανός έκανε το πρώτο μπρέικ. Έσπασε το σέρβις του Ελβετού, προηγήθηκε 8-7 και τελείωσε το ματς με 9-7!

Εξίσου σπουδαίες με τις επιδόσεις τους, ήταν και οι δηλώσεις -μετά τον τελικό- των δύο μεγάλων αθλητών:
«Προσπάθησα πολύ. Έκανα τα πάντα, αλλά δεν γινόταν τίποτα. Ο Ράφα ήταν καλύτερος και άξιζε τον τίτλο. Δεν ήταν εύκολο το παιχνίδι, ειδικά με τις διακοπές λόγω βροχής να μειώνουν τον ρυθμό μας. Είναι ευχαρίστησή μου να παίζω εδώ. Θα επιστρέψω, θα είμαι εδώ και του χρόνου», δήλωσε ο Φέντερερ, ενώ ο θριαμβευτής της βραδιάς, Ραφαέλ Ναδάλ είπε: «Είναι απίστευτο, δεν μπορώ να εξηγήσω πως αισθάνομαι. Ήταν όνειρό μου να κατακτήσω το Ουίμπλεντον, το αγαπημένο μου τουρνουά από τότε που ήμουν μικρός. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να παίζεις κόντρα στον καλύτερο τενίστα όλων των εποχών. Αυτός έχει πέντε τίτλους εδώ και εγώ μόλις ένα. Ο Ρότζερ εξακολουθεί να είναι το νούμερο 1».

* Πόσο ώριμες και ψύχραιμες κουβέντες από δύο μεγάλους αθλητές, τη στιγμή που έχει τελειώσει ένας τελικός, όπου υπάρχει βέβαια ο νικητής και ο χαμένος. Μεγάλο ήθος και από τους δύο.

* Αναμφισβήτητα μιλάμε για τον σπουδαιότερο τελικό στην ιστορία του τένις.

* Ο Ναδάλ έφτασε στην πρώτη κατάκτηση του Αγγλικού Όπεν, ενώ παράλληλα έγινε μόλις ο 2ος, μετά τον Μπιον Μποργκ, που κέρδισε την ίδια χρονιά το Ρολάν Γκαρός και το Ουίμπλετον.

* Αντίθετα, ο Φέντερερ δεν κατάφερε να φτάσει τις 6(!) συνεχόμενες κατακτήσεις του Ουίμπλετον και να καταρρίψει το ρεκόρ -και πάλι- του Μποργκ.

* Αλήθεια, πώς να θέλει κανείς να κερδίσει ένας εκ των δύο σε ένα τέτοιο παιχνίδι;

* Οι 4 ώρες και 48 λεπτά, η καθαρή διάρκεια του αγώνα ήταν η μεγαλύτερη σε τελικό του Ουίμπλετον.

* Ο Ρότζερ Φέντερερ πάντως, παρά την ήττα του από το Ναδάλ, παραμένει ο κορυφαίος τενίστας αυτή τη στιγμή στον κόσμο και ο καλύτερος -ίσως- όλων των εποχών στα κορτ. Σίγουρα ο μικρός Ισπανός έχει ταλέντο και μεγάλες δυνατότητες και έχει πολλά χρόνια μπροστά του για να φτάσει(;) στο επίπεδο του σπουδαίου Ελβετού, που βαδίζει προς τη δύση της τεράστιας καριέρας του..