17/9/10

Πάμε Στοίχημα - Προτάσεις για Σαββ/κο 18-19/9/2010

Μετά τις προβλέψεις μεσοβδόμαδα με αρκετά καλά ποσοστά επαλήθευσης στα ματς του Champions League και του Europa League, όπου πέρασαν 5/7 και 5/8 αντίστοιχα, πάμε σε νέα προγνωστικά, αυτή τη φορά για τους αγώνες του Σαββατοκύριακου στα εθνικά πρωταθλήματα:

 Βέρντερ Βρέμης - Μάιντζ Over
 Βόλφσμπουργκ - Αννόβερο 1
 Άστον Βίλα - Μπόλτον 1
 Τότεναμ - Γουλβς 1
 Ρέιντζερς - Νταντί Γιουν. 1Χ
 Εργοτέλης - Ξάνθη 1
 Σπόρτινγκ Χιχόν - Ατλέτικ Μπιλμπάο 2

 Ρόντα - Αϊντχόβεν 2
 Λεβάντε - Βιγιαρεάλ 2
 Σαμπντόρια - Νάπολι 1
 Μπενφίκα - Σπόρτινγκ Λισ. 1

 Αξίζουν για έκπληξη:

 Βέρντερ Βρέμης - Μάιντζ Χ2
 Μπάγερν - Κολωνία Χ
 Έβερτον - Νιούκασλ Χ2
 Παλέρμο - Ίντερ 1Χ

 * Είναι λογικό επειδή τα ματς είναι πολλά να παίξετε σύστημα με ζητούμενα ή ακόμη πιο απλά να επιλέξετε ορισμένα εξ αυτών!

 * Εννοείται ότι δεν παίζουμε Στοίχημα στον ΟΠΑΠ!
 Καλή επιτυχία!

Super Άρης, τεράστια νίκη 1-0 την Ατλέτικο Μαδρίτης!! Σημαντική ισοπαλία για ΠΑΟΚ 1-1 εκτός με Μπριζ!


 Πολύ μεγάλη -μία ακόμη- βραδιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας τρομερός Άρης νίκησε με 1-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» την υπερπρωταθλήτρια Ευρώπης, Ατλέτικο Μαδρίτης και έγραψε μία από τις πιο χρυσές σελίδες στην ιστορία του!
 Ας είχαν απουσίες οι Ισπανοί. Είχε κι ο Άρης. Ας είχε και τύχη ο Άρης προς στο τέλος του αγώνα. Χρειάζεται και η τύχη απέναντι σε τέτοιους αντιπάλους!
 Η ουσία μετράει στο ποδόσφαιρο και ο Άρης ήταν ουσιαστικός, παίζοντας όμως και ωραία μπάλα. Κοίταξε κατάματα τον μεγάλο αντίπαλό του, επέβαλε το δικό του ρυθμό στο ματς, τουλάχιστον μέχρι και το 1-0, γιατί μετά η Ατλέτικο πίεσε πολύ και εν τέλει έφτασε σε αυτή τη σπουδαία νίκη με τη γκολάρα του Χαβίτο στο 59'! Τρομερή βοήθεια δέχτηκε και από τον κόσμο του, ενώ και ο διαιτητής ήταν πολύ καλός.
 Επιπλέον κράτησε αυτό το απίστευτο αήττητο εντός έδρας για 43 ολόκληρα χρόνια(!) και 23 σερί ματς!

 Πλέον, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στη Νορβηγία με τη Ρόζενμποργκ, ο Άρης θα παίξει την πρόκριση στις δύσκολες διπλές αναμετρήσεις με τη Μπάγερ Λεβερκούζεν και δικαιούται να ελπίζει σε πρόκριση!


 Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε και αυτός θετικά, αφού πήρε ισοπαλία στο Βέλγιο από την Κλαμπ Μπριζ. Μπορεί η βελγική ομάδα να έχει τα χάλια της τελευταία, αλλά στην Ευρώπη και ειδικά στην έδρα της αποτελεί υπολογίσημη δύναμη. Ο ΠΑΟΚ είχε πολλά κενά στην άμυνα, η Μπριζ προηγήθηκε νωρίς, αλλά ευτυχώς για τον «Δικέφαλο» δεν έγινε ποτέ το 2-0, για να έρθει το 78' και η ισοφάριση με το Μαλεζά, που έδωσε τον πολύτιμο βαθμό στην ελληνική ομάδα. Πλέον ο ΠΑΟΚ αν καταφέρει να κερδίσει στην «Τούμπα» τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα κυνηγήσει με αξιώσεις την πρόκριση στα δύο κολλητά ματς με τη Βιγιαρεάλ.

 Τέλος και η ΑΕΚ κέρδισε εύκολα με 3-1 τη Χάιντουκ, τη χειρότερη ομάδα του ομίλου της και θα παλέψει με την Άντερλεχτ για τη δεύτερη θέση, πίσω απ' τη Ζενίτ που δείχνει ότι δεν θα έχει πρόβλημα για την πρωτιά.

 * Μεγάλη ευρωπαϊκή βραδιά για την Ελλάδα, που από τα προκριματικά κιόλας είχε φανεί ότι έχουμε φέτος τις δυνατότητες να πάμε καλά και να μαζέψουμε πολλούς βαθμούς. Και οι 3 μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις την πρόκριση στους «32» του Europa League, ενώ φυσικά και ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει την πρόκριση στους «16» του Champions League.

 * Ο Παναθηναϊκός, που και σήμερα αποδείχθηκε ότι πήρε σπουδαίο «2» στη Θεσσαλονίκη επί του Άρη, σε μία πολύ δύσκολη έδρα όπου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα περάσει άλλη ομάδα φέτος!

 * 'Ολοι μαζί και ο... καρπαζοεισπράκτορας χώρια! Ο Θρήνος ευτυχώς (γιατί γελάσαμε αρκετά το καλοκαίρι) ή δυστυχώς (γιατί δεν θα μας χαρίσει άλλες βραδιές έτσι όπως μόνο αυτός ξέρει) αποκλείστηκε απ' τη Μακάμπι Τελ Αβίβ και οι γαύροι απόλαυσαν το αποψινό μεγαλείο απ' τους αγαπημένους τους καναπέδες! Καθήστε εκεί μέχρι τον... Ιούλιο που θα ξαναπαίξετε με το επόμενο μεγαθήριο βεληνεκούς Μακάμπι!

16/9/10

Με Κοζάνη ξεκινάει στη Δ' φάση του κυπέλλου ο ΠΑΟ. Πραγματοποιήθηκε σήμερα η τυπική επανεκλογή Πατέρα.


 Η κλήρωση της Γ' και Δ' φάσης του κυπέλλου Ελλάδας έφερε τον κάτοχο του θεσμού, Παναθηναϊκό αντιμέτωπο με την Κοζάνη. Η Κοζάνη, που έκανε την έκπληξη στην προηγούμενη φάση αποκλείοντας το Θρασύβουλο (1-0) θα φιλοξενήσει τους πράσινους  σε ημερομηνία που θα καθοριστεί προσεχώς.

 Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο θεσμός του κυπέλλου ξεκίνησε με εκπλήξεις.
 Ομάδες Β' Εθνικής αποκλείστηκαν από μικρότερης δυναμικότητας αντιπάλους. Συγκεκριμένα θύματα έκπληξης έπεσαν οι: Ιωνικός (4-3 στα πέν. απ' την Αναγέννηση Γιαννιτσών), Καλλιθέα (1-0 από Εορδαϊκό), Αναγέννηση Καρδίτσας (2-1 από Αετό Σκύδρας), Λεβαδειακός (1-0 από Παναχαϊκή), Αγροτικός Αστέρας (2-1 στην παρ. από ΠΑΟ Ρουφ), Θρασύβουλος (1-0 από Κοζάνη) και η Δόξα Δράμας (στα πέν. απ' τον Τύρναβο!), ενώ αρκετές πήραν την πρόκριση στην παράταση...

 Αναλυτικά τα ζευγάρια της Δ' φάσης:
 Κοζάνη-Παναθηναϊκός Αναγέννηση Γιαννιτσών- Ατρόμητος
 Εορδαϊκός- ΠΑΟΚ
 ΟΦΗ- Ολυμπιακός Βόλου
 ΠΑΣ Γιάννινα- Εργοτέλης
 Παναιτωλικός- Ηρακλής
 Παναχαϊκή- Καβάλα
 Πανθρακικός- ΑΕΚ
 Διαγόρας- Πανιώνιος
 Ηλιούπολη- Ολυμπιακός
 Αετός Σκύδρας- Πανσερραϊκός
 Εθνικός Αστέρας- Skoda Ξάνθη
 Τρίκαλα- Άρης
 Πιερικός- Αστέρας Τρίπολης
 Βέροια ή Τύρναβος- Κέρκυρα
 Εθνικός Πειραιώς ή ΠΑΟ Ρουφ- Λάρισα 


 * Εν τω μεταξύ σήμερα στο Δ.Σ. επανεκλέγη και τυπικά ο Νικόλας Πατέρας στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:


 «Ολοκληρώσαμε το Δ.Σ όπου επικυρώθηκε η εκλογή μου. Συζητήσαμε διάφορα που θέματα που αφορούν τον ΠΑΟ, δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, από εδώ και πέρα προχωράμε δυνατά για την επίτευξη των στόχων μας», είπε αρχικά και συνέχισε σχετικά με την εικόνα της ομάδας. «Αυτόν τον προβληματισμό που είχα τον εξέφρασα στους παίκτες, νομίζω οι ποδοσφαιριστές έχουν πάρει το μήνυμα και περιμένουμε να δούμε στο γήπεδο τα αποτελέσματα».

 Τρεις αλλαγές στο Δ.Σ

 Από κει και πέρα, ο Νικόλας Πατέρας που εξελέγη παμψηφεί (17 ψήφοι υπέρ, απουσίαζαν οι Παύλος Γιαννακόπουλος, Αδαμάντιος Πολέμης και ο κ. Σιούφας) επέστρεψε φυσικά και στο Δ.Σ αντί του Στέφανου Ησαΐα. Επίσης, έγιναν ακόμη δύο αλλαγές. Στη θέση του Κωνσταντόπουλου ο Λεωνίδης Πολέμης και αντί του Κυριακόπουλου ο Γιώργος Νίκας. Επίσης αλλαγές είχαμε και στην εκτελεστική επιτροπή. Πατέρας, Γόντικας, Βουτσαράς και Μαυροκουκουλάκης θα είναι η τετράδα.

 Από εδώ.

15/9/10

Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 5-1


 Με βαριά ήττα ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του ο Παναθηναϊκός στον 4ο όμιλο του Champions League. Σε έναν απ' τους πιο εντυπωσιακούς ποδοσφαιρικούς «ναούς», το «Κάμπ Νόου», ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 5-1 απ' τη Μπαρτσελόνα, την κατά γενική ομολογία καλύτερη ομάδα στον κόσμο.
 Ήττα εντός προγράμματος για το Τριφύλλι, το εύρος ωστόσο της οποίας πρέπει να μας προβληματίσει...
 Το 0-1 έκανε ο Γκοβού με ωραίο πλασέ στο 20' μετά από τρομερή πάσα με τακουνάκι του Σισέ, κατευθείαν μετά από βολέ του Τζόρβα! Αμέσως όμως έγινε το 1-1 με πλασέ του Μέσι στο 22', στο 33' από κόρνερ και αδράνεια στην άμυνα ο Βίγια με πλασέ έκανε το 2-1 και το 3-1 ήρθε στις καθυστερήσεις με υπέροχο γκολ του Μέσι μετά από διπλό 1-2. Στην επανάληψη ο Τζόρβας απέκρουσε πέναλτι του Μέσι στο 53', αλλά ο Πέδρο από κοντά έκανε το 4-1 στο 78' μετά το διπλό δοκάρι του Μέσι, για να γίνει δυστυχώς και το 5-1 στις καθυστερήσεις του αγώνα, στην τελευταία φάση από τον Άλβες..

 Για την ήττα απ' την καλύτερη ομάδα του πλανήτη δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα. Οι φίλοι του Τριφυλλιού όμως έχουν -ορθά- υψηλές απαιτήσεις απ' τον Panathinaikos...
 Με εξαίρεση τους Γκοβού και Σιμάο που έτρεξαν πάρα πολύ, το Τζόρβα που παρά τα 5 γκολ ήταν απ' τους διακριθέντες πιάνοντας και πέναλτι του Μέσι (ναι, γίνεται και παραγίνεται) και το Σισέ που είχε άχαρο ρόλο, ΟΛΟΙ οι υπόλοιποι, προεξαρχόντων των Λέτο (πάρα πολλά λάθη) και Κατσουράνη (εκτός τόπου και χρόνου), πραγματοποίησαν κακή εμφάνιση.

 Φυσικά υπάρχουν και ελαφρυντικά για τον Παναθηναϊκό, τα οποία είναι και αρκετά:
 1) το χρονικό σημείο του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός πήγε να παίξει μέσα σε αυτή την έδρα απέναντι σε αυτή την ομάδα έχοντας στα πόδια του μόλις 2 επίσημα ματς και αυτά σε διάστημα 15 ημερών!
 2) η ισοφάριση της Μπαρτσελόνα αμέσως μετά το 0-1 με το μαγικό γκολ του Γκοβού απ' το τρομερό τακουνάκι του Σισέ. Ένα γκολ που μας έριξε την ψυχολογία..
 3) Το 3-1 στη λήξη του ημιχρόνου. Με 2-1 στο ημίχρονο θα παλεύαμε ακόμη και για αποτέλεσμα, αλλά κακά τα ψέμματα το 3-1 τελείωσε το ματς..
 4) Η απίστευτη ήττα της Μπαρτσελόνα απ' τη Χέρκουλες για το πρωτάθλημα με 0-2, η οποία ήταν σίγουρο ότι θα ξυπνούσε τους Καταλανούς..

 Ξαναλέω ότι η ήττα ήταν δεδομένη σε τέτοιο ματς, απλώς τα 5 γκολ «τσούζουν» όπως και να το κάνουμε. Βέβαια πέρα των ελαφρυντικών που ανέφερα υπήρχε και το αναμφισβήτητο, το ξεκάθαρο, το δεδομένο: ότι ο Παναθηναϊκός αντιμετώπιζε την Μπαρτσελόνα μέσα στην έδρα της, με όλα αυτά που συνεπάγονται απ' την «διαστημική», «γαλαξιακή», «τρομακτική», «αεικίνητη», «μαγική» -κι άλλα πολλά προσωνύμια που της έχουν αποδοθεί- Μπαρτσελόνα.
 Να θυμίσω ότι πέρυσι η Μπαρτσελόνα είχε κερδίσει μέσα εκεί την Άρσεναλ με 4-1 και κατοχή που ξεπερνούσε και το 80% (από 1-1), η οποία είναι η δέυτερη -πίσω απ' τη Μπάρτσα- πιο γρήγορη ομάδα στον κόσμο μακράν της οποιασδήποτε τρίτης!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Μπαρτσελόνα (Πεπε Γκουαρδιόλα):  Βαλντές, Άλβες, Πικέ (75' Μιλίτο), Πουγιόλ, Τσάβι (79' Μασεράνο), Βίγια (69' Μπόγιαν), Ινιέστα, Μέσι, Μπούσκετς, Πέδρο, Αμπιντάλ.

 Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Μαρίνος, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Βύντρα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Γκοβού (70'Λουίς Γκαρσία), Κατσουράνης (64' Καραγκούνης), Λέτο (80' Νίνης), Σισέ.

 * Στο άλλο ματς του 4ου ομίλου η Κοπεγχάγη κέριδσε 1-0 εντός έδρας τη Ρούμπιν Καζάν και μπλέκει λίγο την κατάσταση, αφού πλέον ο Παναθηναϊκός καλείται τη 2η αγωνιστική να κερδίσει τους Δανούς στο ΟΑΚΑ. Αν γίνει αυτό και την ίδια στιγμή η Μπάρτσα περνάει απ' τη Ρωσία τα πράγματα θα μπαίνουν στη θέση τους.. Ούτε η Κοπεγχάγη ούτε η Ρούμπιν Καζάν μπορούν να τρομάξουν τον Παναθηναϊκό, αρκεί να σοβαρευτούμε στα επόμενα ματς. Ο Νιόπλιας υπενθύμισε ότι ο μεγάλος στόχος είναι η πρόκριση στους «16». Και είναι εφικτός γαμώτο!

 * Πριν το ματς με την Κοπεγχάγη υπάρχει το Σαββατιάτικο στην Καβάλα, πολύ δύσκολο και σημαντικό ματς για το πρωτάθλημα, αλλά και αυτό της επόμενης αγωνιστικής με Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ!

14/9/10

Πάμε Στοίχημα - Προτάσεις για Champions League, Europa League


 Μιας και τελευταία έπιασα κάποια καλά δελτία είπα να δώσω μερικά προγνωστικά για τα παιχνίδια του τριημέρου σε Champions League και Europa League και να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όσους αποφασίσουν να ακολουθήσουν!

 Champions League:

 Βέρντερ Βρέμης  - Τότεναμ Χ
 Λυών - Σάλκε 1 2
 Μπενφίκα - Χάποελ Τελ Αβίβ 1
 Τβέντε - Ίντερ 2

 Άρσεναλ - Μπράγκα Over
 Κλουζ - Βασιλεία 1
 Ρεάλ Μαδρίτης - Άγιαξ Over

 Europa League:

 Αλκμάαρ - Σέριφ Τιρασπόλ 1
 Λιλ - Σπόρτινγκ Λισαβόνας 1
 Αϊντχόβεν - Σαμπντόρια 1Χ
 Νάπολι - Ουτρέχτη 1
 Άρης - Ατλέτικο Μαδρίτης 2Χ
 Λεβερκούζεν - Ρόζενμποργκ 1/Over
 Πόρτο - Ραπίντ Βιέννης Over

 Οσο για τα ειδικά στοιχήματα βλέπω για νικητή Champions League μία εκ των Τσέλσι, Άρσεναλ, Μπαρτσελόνα με αουτσάιντερ τη Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ για νικητή Europa League με τα υπάρχοντα δεδομένα (χωρίς να ξέρουμε τις ομάδες που θα προστεθούν απ' το ch. l., αλλά και εκείνες που θα σνομπάρουν τη διοργάνωση δίνοντας βάρος στο πρωτάθλημα) μία εκ των Ατλέτικο Μαδρίτης, Σεβίλλη με αουτσάιντερ τη Μάντσεστερ Σίτι.

 Καλή επιτυχία!

Τρομερές μεταγραφές ο ΠΑΟ στο πόλο με Γιώργο & Ζάχο Αφρουδάκη και Καραμπέτσο, που όχι μόνο γλυτώνει το ναυάγιο, αλλά... εκτοξεύεται! Βρίσκει το δρόμο του και το βόλεϊ!


 Μετά τα ευχάριστα νέα στο ποδόσφαιρο με την -επιτέλους- αλλαγή στα διοικητικά, επανήλθε το καλό κλίμα και η ηρεμία στον Παναθηναϊκό και αυτό δεν άργησε να φανεί και στα υπόλοιπα τμήματα, αφού ως γνωστόν ο Παναθηναϊκός είναι ενιαίος και αδιαίρετος. Και όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη!
 Το πόλο αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα και οι φόβοι για διάλυση υπήρξαν το καλοκαίρι. Ευτυχώς όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν αλλά ο Παναθηναϊκός έκλεψε την παράσταση στις μεταγραφές παίρνοντας τον παιχταρά Γιώργο Αφρουδάκη, που έμεινε ελεύθερος απ' τον ΟΣΦΠ. Μάλιστα το πολύ μεγάλο συμβόλαιο του έμπειρου φουνταριστού κάλυψε ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Νικόλας Πατέρας, ενώ ακόμη υποσχέθηκε και έφερε και τον αδερφό του, Ζάχο Αφρουδάκη που αγωνιζόταν στο Παλαιό Φάληρο!
 Με τους αδερφούς Αφρουδάκη, την μετεγγραφή του έμπειρου τερματοφύλακα Φίλιππου Καραμπέτσου απ' τα Χανιά, που επιστρέφει στο Τριφύλλι και τις προσθήκες δύο νέων παιδιών, των Δραγώνα (Πανιώνιος) και Σιώνη (επίσης επιστρέφει), αλλά και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας απ' τον πρώην παίχτη μας Φάνη Κουντουδιό, γίνεται αντιληπτό ότι η ομάδα ενισχύεται σημαντικά.
 Σίγουρα ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για κόντρα με ΟΣΦΠ, Πανιώνιο, Βουλιαγμένη, αλλά τουλάχιστον χτίζεται μία καλή ομάδα που μπορεί τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει!


 Το απόγευμα της Δευτέρας είχαμε και τη συνάντηση στο βόλεϊ των αντρών. Ο Μιχάλης Κίτσιος συναντήθηκε με τον Στέλιο Καζάζη και τους παίχτες και υπήρξε τόσο συμφωνία για εξόφληση των χρεών από πέρυσι (ντροπή) όσο και δέσμευση για καταβολή των φετινών μισθών. Σήμερα το απόγευμα στη Γλυφάδα θα γίνει η πρώτη προπόνηση, ενώ θα προχωρήσει και ο μεταγραφικός σχεδιασμός.
 Επιτέλους και αυτό το τμήμα, που πέρασε από χίλια κύμματα το καλοκαίρι, βρίσκει το δρόμο του και πλέον ο Παναθηναϊκός θα παρουσιαστεί δυνατός και του χρόνου σε όλα τα αθλήματα!

 * Οπαδοί του Παναθηναϊκού δήλωσαν οι Αφρουδάκηδες, ενώ συγκεκριμένα ο Γιώργος έκανε λόγο για μεταγραφή που περίμενε 15 χρόνια! Και οι δύο πέταξαν για Βαρκελώνη για τον σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα του ΠΑΟ με τη Μπάρτσα!

13/9/10

Πρώτη ξανά η "Dream Team" μετά από 16 ολόκληρα χρόνια!


 16 ολόκληρα χρόνια πέρασαν απ' την τελευταία φορά που οι Αμερικανοί κατέκτησαν την πρώτη θέση σε Μουντομπάσκετ. Ήταν το μακρινό 1994 στον Καναδά, εντός έδρας ουσιαστικά, που οι ΗΠΑ πήραν το χρυσό μετάλλιο. Ακολούθησαν οι σερί αποτυχίες το 1998 (Αθήνα), 2002 (Ιντιανάπολις), 2006 (Ιαπωνία), για να φτάσουμε στο 2010 και το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, στο οποίο μπορεί να κατέβηκαν με τα «δεύτερα», αλλά αφενός ήταν πιο διαβασμένοι και αποφασισμένοι από ποτέ, αφετέρου αυτά τα «δεύτερα» είναι η "Dream Team", με εξαίρεση τον 34χρονο Μπίλαπς και ίσως τον Όντομ, των επόμενων διοργανώσεων!

 Οι Αμερικανοί που πήγαν στην Τουρκία δίνοντας όρκο ότι θα επιστρέψουν πίσω μόνο με το χρυσό μετάλλιο, δεν έπαψαν μέχρι και την έναρξη του Μουντομπάσκετ να δηλώνουν πόσο πολύ θέλουν αυτή τη διάκριση. Και αυτή τη φορά δεν έμειναν στα λόγια. Απ' το πρώτο ματς του ομίλου μέχρι και τον μεγάλο τελικό απέναντι στους διοργανωτές, οι ΗΠΑ παρουσιάστηκαν εξαιρετικά σοβαροί και πειθαρχημένοι, έπαιξαν τρομερή άμυνα και δεν επέτρεψαν σε κανέναν, πλην της Βραζιλίας, να τους αμφισβητήσουν. Έκαναν το 9/9 και πήραν πανάξια την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο, που τόσα πολλά σήμαινε γι αυτούς.

 Στον τελικό η Τουρκία, που έφτασε μέχρι το τέλος δίκαια αγωνιστικά, αλλά εμφανώς ευνοημένη απ' το βατό πρόγραμμα, άντεξε μόνο για ένα δεκάλεπτο, όταν και βρισκόταν πίσω στο σκορ με 5 πόντους (17-22). Το ημίχρονο έληξε με 10 πόντους διαφορά, 32-42 για τις ΗΠΑ, σκορ που πολύ δύσκολα έως απίθανα θα μπορούσε να γυρίσει. Με τη δέουσα σοβαρότητα οι Αμερικανοί αύξησαν κι άλλο τη διαφορά και τελείωσαν πολύ νωρίς τον τελικό, πράγμα που επέτρεψε στον μάστορα αυτής της επιτυχίας, τον προπονητή Μάικ Σιζέσφκι να βάλει στο παρκέ και τα νέα παιδιά που δεν είχαν χρόνο συμμετοχής. Το τελικό 64-81 δίνει μία πανάξια πρωτιά στην καλύτερη, πιο ποιοτική και πιο αθλητική ομάδα του τουρνουά και μία άκρως τιμητική θέση στους διοργανωτές.
 Πρώτος σκόρερ και MVP του τελικού αλλά και όλου του Mundobasket ο σπουδαίος Κέβιν Ντουράντ.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι του τελικού:

 Τα δεκάλεπτα: 17-22, 32-42, 48-61, 64-81.
 
 Τουρκία (Τάνιεβιτς): Ακιόλ, Γκιουλέρ, Ερμίς, Ονάν 7, Ιλιασόβα 7 (0/3τρίπ., 11ρ.), Ερντέν 9, Τουντσερί 7 (1τρίπ., 5ασ.), Σαβάς 3, Γκονλούμ 4 (6ρ.), Αρσλάν 6 (2/5τρίπ.), Ασίκ 5, Τούρκογλου 16 (1/4δίπ., 4/4τρίπ., 2/2β., 7ρ.).
 
 ΗΠΑ (Σιζέφσκι): Μπίλαπς 4 (0/5τρίπ.), Ντουράντ 28 (3/4δίπ., 7/13τρίπ., 1/2β., 5ρ.), Ρόουζ 8 (0/3τρίπ., 6ασ.), Γουέστμπρουκ 13 (2τρίπ., 6ρ.). Γκέι 6, Ιγκουοντάλα 4 (5ρ.), Γκρέιντζερ, Κάρι 3 (1), Γκόρντον (0/4τρίπ.). Λαβ, Όντομ 15 (6/8δίπ., 1/1τρίπ., 11ρ.), Τσάντλερ.


 * Την 3η θέση και το χάλκινο μετάλλιο πήρε πανάξια η Λιθουανία, κερδίζοντας στον μικρό τελικό με 99-88 τη Σερβία, που δεν ξεπέρασε το σοκ του αποκλεισμού απ' τους Τούρκους ξεσπώντας μάλιστα κατά της διαιτησίας.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι του μικρού τελικού:

 Τα δεκάλεπτα: 22-23, 38-48, 54-72, 88-99.

 
 Σερβία (Ίβκοβιτς): Τεόντοσιτς 9 (3/5 διπ., 1/4 τριπ., 4 ασίστ), Τέπιτς 7 (2/2 β., 1/1 διπ., 1/1 τριπ.), Ράσιτς 8 (2/6 τριπ., 10 ασίστ), Πάουνιτς 6, Μπιέλιτσα 2, Μάρκοβιτς 3, Σαβάνοβιτς 10, Κέσελι 12 (3/3 διπ., 2/3 τριπ.), Κρστιτς 5 (8 ριμπ.), Πέροβιτς, Βελίτσκοβιτς 18 (8/13 διπ.), Μάτσβαν 8.
 
 Λιθουανία (Κεμζούρα): Σειμπούτις 2, Καλνιέτις 14 (3/6 τριπ.), Ματσιούλις 3 (1/2 τριπ.), Πότσιους 12 (1/2 τριπ.), Ντελινινκάιτις 4, Γιασάιτις 14 (2/3 τριπ., 10 ριμπ.), Κλέιζα 33 (4/4 β., 7/11 διπ., 5/7 τριπ., 4 ασίστ, 7 ριμπ.), Κλιμαβίτσιους, Γιανκούνας 15, Γιαβτόκας 2.


 * Σίγουρα πάντως αυτή η ομάδα των ΗΠΑ δεν τρόμαξε. Κι ας έλεγε ο ανεκδιήγητος Χατζηγεωργίου (δεν μπορούσαν να βάλουν κανάν ωραίο σπήκερ στον τελικό) τα δικά του. Αν η Αργεντινή είχε Τζινόμπιλι, Νοτσιόνι, η Λιθουανία Σισκάουσκας, Καουκένας, Σάρας, η Ισπανία Γκαζόλ, Καλντερόν και εμείς προπονητή και καλό κλίμα, θα βλέπαμε μία τελείως διαφορετική διοργάνωση και οπωσδήποτε πιο ανταγωνιστικούς αντιπάλους της "Dream Team".

12/9/10

ΗΠΑ - Τουρκία ο σημερινός μεγάλος τελικός του Mundobasket. Εύκολη πρόκριση σε βάρος της Λιθουανίας πήραν οι Αμερικανοί, τρομερή ανατροπή στον άλλο συγκλονιστικό ημιτελικό με τη Σερβία έκαναν οι Τούρκοι!


 Στους χθεσινούς ημιτελικούς του Mundobasket τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο πολύ όπως τα περιμέναμε. Οι Λιθουανοί δεν μπορούσαν με τίποτα να επαναλάβουν τη μεγαλειώδη εμφάνιση με την Αργεντινή και κυρίως τα τρομακτικά ποσοστά ευστοχίας και πολύ φυσιολογικά ηττήθηκαν απ' τους ανώτερους Αμερικανούς με 89-74, αν και το πάλεψαν ακόμη κι όταν η διαφορά έφτασε στους 19.
 Σήμερα στις 19:00 οι Λιθοανοί θα παλέψουν για το χάλκινο μετάλλιο με αντίπαλο τη Σερβία που χθες έφτασε μια ανάσα απ' τον τελικό, όμως ένα μοιραίο λάθος στο τέλος έδωσε την πρόκριση στους Τούρκους.
 Οι διοργανωτές έπαιξαν με τρομερό πάθος και παρόλο που η Σερβία ήταν μπροστά στο σκορ στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, κατόρθωσαν να φτάσουν στην πολύ μεγάλη ανατροπή, να ισοφαρίσουν λίγο πριν τη λήξη του αγώνα και εν τέλει να κερδίσουν το ματς και να πανηγυρίσουν τη μεγάλη πρόκριση στον αποψινό τελικό, αφήνοντας παράλληλα τους Σέρβους να... κλαίγονται ως συνήθως και να παραπονιούνται για τη διαιτησία...
 Ο Τουντσερί ντύθηκε Τούρκογλου στο τέλος και με lay up έκανε το 83-82, ενώ ο Ερντέν έκοψε εντυπωσιακά τον Βελίτσκοβιτς στην επόμενη φάση και έστειλε την Τουρκία στον μεγάλο τελικό!
 Ο Τουντσερί προηγουμένω είχε πετύχει και 8 πόντους σε 90'' βάζοντας τους Τούρκους μπροστά στο σκορ (76-75) για πρώτη φορά στο δεύτερο ημίχορνο, στο 37'!
 Τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα ήταν εκπληκτικά! Ο Ερντέν με καλάθι-φάουλ μείωσε σε 80-81, έχασε όμως τη βολή στα 15''. Ο Βελίτσκοβιτς έκανε με σουτ το 81-82 στα 4,3''. Ο Τάνιεβιτς πήρε τάιμ άουτ και η επαναφορά για τους Τούρκους απ' τη σέντρα. Ο Τούρκογλου πήρε τη μπάλα, την έδωσε όμως στον αμαρκάριστο Τουντσερί, ο οποίος βρήκε χώρο προς το καλάθι για το 83-82, μισό δευτερόλεπτο πριν τη λήξη!
 Τραγικό λάθος των Σέρβων που άφησαν ελεύθερο παίχτη... Τάιμ άουτ πήρε ο Ίβκοβιτς, η επαναφορά απ' τη σέντρα έγινε με ωραία κομπίνα, με πολύ ψηλή πάσα για τον Βελίτσκοβιτς, ο οποίος σηκώθηκε στον αέρα και πέταξε τη μπάλα εμπρόθεσμα, όμως ο Ερντέν σηκώθηκε και τον έκοψε θεαματικά, για να τελειώσει ένας τρομερός ημιτελικός, που στέλνει την διοργανώτρια Τουρκία στον αποψινό τελικό με τις ΗΠΑ (21:30, ΕΤ1)!


 * Αμερικανοί και Τούρκοι φτάνουν στον τελικό ως αήττητοι και οι δύο, απολύτως δίκαια. Την καλύτερη ομάδα έχουν οι πρώτοι, τρομερή ψυχή οι δεύτεροι.

 * Με «ηγέτη» τον Τεόντοσιτς η Σερβία δεν πάει πουθενά. Καλός παίχτης αλλά δεν είναι για τα δύσκολα. Άκου ηγέτης ο loser! χαχαχα!

 * Η Αργεντινή δυστυχώς ξύπνησε αργά. Αφού έχασε με κάτω τα χέρια απ' τη Λιθουανία, κέρδισε εύκολα τη Ρωσία χθες και σήμερα πήρε την 5η θέση αφήνοντας 6η την πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια Ισπανία...