29/5/14

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 64-69, παραλίγο ανατροπή μεν, τραγικός δε...

Ο Παναθηναϊκός βρέθηκε να χάνει από τον Ολυμπιακό με 16 πόντους με την λήξη της τρίτης περιόδου (56-40), στην τελευταία περίοδο με αντεπίθεση διαρκείας προσπάθησε να κάνει την ολική ανατροπή, όμως στις τελευταίες φάσεις έκανε κρίσιμα λάθη που του στοίχισαν την ήττα με 64-69 και πλέον καλείται να νικήσει την Κυριακή στο ΣΕΦ αν θέλει να παραμείνει ''ζωντανός''.
Ο Ολυμπιακός πέρασε με "διπλό" από το ΟΑΚΑ, νικώντας με 69-64. Έτσι, έκανε το 2-1 και στο ΣΕΦ την Κυριακή το απόγευμα (19:45) θα έχει την ευκαιρία να κατακτήσει τον τίτλο.
Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του, έκανε μεγάλη προσπάθεια στο δ' δεκάλεπτο να γυρίσει το παιχνίδι από το -16, ωστόσο δεν τα κατάφερε. Περίπου ένα λεπτό πριν το τέλος του αγώνα, το λάθος του Διαμαντίδη στην πάσα προς το Λάσμε, ήταν καθοριστικό από τη στιγμή που το σκορ ήταν 62-64.
Το άστοχο σουτ του Μπράμου στα 35'' πριν το τέλος, υποχρέωσε τον Διαμαντίδη να κάνει το φάουλ και ο Κόλινς με 1/2 βολές έδωσε προβάδισμα 5 πόντων στον Ολυμπιακό (62-67). Στη συνέχεια αστόχησε ο Ματσιούλις και ο Σπανούλης έχασε δύο βολές, όμως ο Διαμαντίδης έχασε το τρίποντο. Στα 12,6'' ο αρχηγός του Ολυμπιακού βρέθηκε και πάλι στη γραμμή, ήταν όμως εύστοχος αυτή τη φορά κι έγραψε το 62-69.
Ο αγώνας
Το παιχνίδι ξεκίνησε με 10λεπτη καθυστέρηση μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για το που θα κάθονταν τα μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού. Τελικά, οι αδερφοί Αγγελόπουλου έμειναν στον πάγκο μαζί με τον κ. Σκινδήλια, ενώ ο κ. Σταυρόπουλος τελικά παρακολούθησε το ματς από τη φυσούνα.
Με τους Διαμαντίδη, Ούκιτς, Ματσιούλις, Φώτση, Λάσμε ξεκίνησε το παιχνίδι ο Παναθηναϊκός, ενώ τους Σπανούλη, Μάντζαρη, Λοτζέσκι, Πρίντεζη και Σίμονς. Μετά το 2-0 με το οποίο  προηγήθηκε ο Παναθηναϊκός, ακολούθησε σερί 7-0 από πλευράς "ερυθρολεύκων". Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν με κεκτημένη ταχύτητα από το ΣΕΦ (2/3 τρίποντα) και ξέφυγαν με 12-4 στο 5ο λεπτό του αγώνα.
Ο Παναθηναϊκός αντέδρασε με τον Διαμαντίδη, μειώνοντας σε 13-14, ωστόσο οι παίκτες του Ολυμπιακού εκμεταλλεύτηκαν τα λάθη των αντιπάλων τους (6), καταφέρνοντας να ξεφύγουν και πάλι στο σκορ. Ο Ντάνστον με την εκπνοή του δεκαλέπτου έγραψε το 15-21, με τους "πράσινους" να έχουν 5/13 δίποντα και 1/3 τρίποντα, έναντι 6/10 και 2/4 του Ολυμπιακού.
"Ερυθρόλευκος" έλεγχος του αγώνα
Ο Ολυμπιακός με το καλημέρα στο β' δεκάλεπτο, πέτυχε το 3ο του κλέψιμο και υποχρέωσε τον Παναθηναϊκό στο 7ο λάθος του, με τον Μάντζαρη να γράφει το 15-23 και να δίνει αέρα 8 πόντων στην ομάδα του. Ακολούθησαν πολλά χαμένα λέι απ από τους "πράσινους" και ο Ολυμπιακός με τον Κόλινς στον αιφνιδιασμό προηγήθηκε με 20-29 μετά από γκολ φάουλ, ενώ τα εντυπωσιακά καρφώματα των Πέτγουεϊ και Ντάνστον προκάλεσαν τον έντονο πανηγυρισμό των "ερυθρολεύκων" στο 16' (22-33).
Αν κι έλεγχαν τα ριμπάουντ (20-10 στο 15'), ήταν τόσο άστοχοι οι γηπεδούχοι που δεν μπορούσαν να μειώσουν στο σκορ, έχοντας 7/22 δίποντα και 2/7 τρίποντα. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός παίζοντας χωρίς τον Σπανούλη, είχε πλάνο και αυτοπεποίθηση στην επίθεση, ενώ ήταν και καλός αμυντικά, διατηρώντας την υπέρ του διαφορά. Ο τελευταίος πέρασε στο παρκέ στο 18' και με λέι απ έκανε το 26-35, ενώ το τέλος του ημιχρόνου βρήκε την ομάδα του Μπαρτζώκα στο +8 (28-36). Οι φιλοξενούμενοι είχαν πολλές επιθετικές λύσεις, καλά ποσοστά (50% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα), ενώ εκμεταλλεύονταν τα λάθη των αντιπάλων τους. (9).
Πάτησε γκάζι ο Ολυμπιακός
Στο ξεκίνημα της επανάληψης, το τέμπο του αγώνα έγινε πιο γρήγορο, κάτι που ωφέλησε τον Ολυμπιακό που είχε εκπληκτική κυκλοφορία της μπάλας. Στο 22.20'' Γκιστ και Σπανούλης χρεώθηκαν με τεχνική ποινή, ενώ ο Ματσιούλις αστόχησε και στις δύο βολές που είχε. Ο Παναθηναϊκός δεν εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι κράτησε άποντο τον Ολυμπιακό για τρία λεπτά και με δύο λάθη του Διαμαντίδη, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 12 πόντους (32-44).
Κάπου εκεί (μετά το τρίποντο του Σπανούλη δηλαδή που έκανε το 32-44), ο Ολυμπιακός "έκρυψε" την μπάλα, ενώ ο Παναθηναϊκός δεν μπορούσε να ακολουθήσει το ρυθμό. Ο αρχηγός των "ερυθρολεύκων" έγραψε το 36-51 φτάνοντας τους 10 πόντους και ο Αλβέρτης κάλεσε εσπευσμένα τάιμ άουτ. Όχι, ότι κατάφερε να αλλάξει πολλά πράγματα... Ο Πέτγουεϊ έστειλε τη διαφορά στους 16 (38-54) και τελικά ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το γ' δεκάλεπτο προηγούμενος με 56-40, μετά από νέο εντυπωσιακό κάρφωμα του τελευταίου.
Προσπάθησε να το γυρίσει...
Παίζοντας με την πλάτη στον τοίχο ο Παναθηναϊκός δεν είχε άλλη επιλογή από το να μπει στο δ' δεκάλεπτο και να τα δώσει όλα για να γυρίσει ένα ματς που έδειχνε χαμένο. Με σερί 8-0 κατάφερε να μειώσει σε 48-56 στο 33ο λεπτό και να αναπτερώσει τις ελπίδες του, ξεσηκώνοντας και τον κόσμο στην εξέδρα. Τα καλάθια των Πρίντεζη και Ντάνστον έδωσαν ανάσα στον Ολυμπιακό που έμεινε για ένα τρίλεπτο άποντος.
Ωστόσο, λάθη από έλλειψη συγκέντρωσης του Παναθηναϊκού σε καθοριστικά σημεία του αγώνα έδωσαν σημαντικές ανάσες στον Ολυμπιακό για δεύτερες επιθέσεις. Μία από αυτές τις περιπτώσεις ήταν και το λάθος του Ματσιούλις στο 36' που ακολουθήθηκε από ένα κάρφωμα του Λοτζέσκι (54-64). Με σερί 6-0 από τον Παναθηναϊκό, στα 2.08'' βρέθηκε να μειώνει σε 60-64, ενώ ο Διαμαντίδης με 2/2 βολές έφερε το ματς στο καλάθι (62-64) στο 1.34'' για το τέλος του αγώνα. Στα 58'' πριν το τέλος ο Διαμαντίδης έκανε λάθος πάσα, ενώ ο Σπανούλης έγραψε το 62-66 στα 44'' με λέι απ. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν το δρόμο τους για τον Ολυμπιακό και έφτασε στο "διπλό".

Τα δεκάλεπτα: 15-21, 28-36, 40-56, 64-69
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Μπράμος 6 (2), Φώτσης 2, Λάσμε 16, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 18 (2), Γκιστ 8, Ματσιούλις 8, Ράιτ 4.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Πέτγουεϊ 12 (2), Ντάνστον 6, Σπανούλης 14 (1), Περπέρογλου 2, Κόλινς 4, Σίμονς 2, Λοτζέσκι 8 (2), Πρίντεζης 13, Μάντζαρης 8 (2).

Prasinanea

* Καμπανάκια είχαν ακουστεί πολλάκις μέσα στη σεζόν, οι υπεύθυνοι δεν τα άκουσαν και μοιραία ήρθε αυτό που δε θα θέλαμε ποτέ, δηλαδή το break τίτλου του ΟΣΦΠ στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός παραλίγο να πετύχει την ανατροπή της σεζόν, όμως αυτό από μόνο του δεν του δίνει το δικαίωμα να πιστεύει πως άξιζε να πάρει το ματς. Στον πρώτο τελικό οι φιλοξενούμενοι αυτοκτόνησαν και έτσι έγινε το 1-0, όμως δε θα τη γλυτώναμε πάντα. Αρκετά κατώτερος του αναμενομένου ο Παναθηναϊκός μοιραία ηττήθηκε από έναν ανώτερο αντίπαλο και πλέον βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η μπασκετική λογική λέει... 3-1 και πρωτάθλημα στον Πειραιά, αλλά ας περιμένουμε να δούμε αν ο Αυτοκράτορας έστω και αργά βγάλει λίγο εγωισμό...

26/5/14

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 89-64, δεν κατέβηκε ποτέ στο παρκέ...

Ο Παναθηναϊκός δεν εμφανίστηκε ποτέ στο ΣΕΦ, ηττήθηκε 89-64 από τον Ολυμπιακό και πλέον η σειρά των τελικών είναι στο 1-1. Την Πέμπτη (29/05, 19.45) ο τρίτος τελικός στο ΟΑΚΑ, για να δώσουν... απαντήσεις οι παίκτες του Φραγκίσκου Αλβέρτη.
Για τον δεύτερο τελικό των playoffs της Basket League, ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ με 89-64, κάνοντας το 1-1 στη σειρά των τελικών των playoffs
Ο αγώνας
Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά στο παιχνίδι, είχε καλή κυκλοφορία της μπάλας και έβγαζε ελεύθερα σουτ, με τους Πρίντεζη-Λοτζέσκι να είναι εύστοχοι από τα 6.75 μέτρα. Οι Πειραιώτες έβγαζαν καλές άμυνες , έπαιρναν τα ριμπάουντ και έτρεχαν στον αιφνιδιασμό, με τον δραστήριο Πρίντεζη να κάνει το σκορ 8-0 στο 3', αναγκάζοντας τον Αλβέρτη να πάρει τάιμ-άουτ, καθώς οι πράσινοι έδειχναν εκτός κλίματος.
Το "τριφύλλι" επέστρεψε στο παρκέ κάνοντας λάθη, συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει πρόβλημα απέναντι στην άμυνα των γηπεδούχων, αλλά ο Διαμαντίδης με τρίποντο έδωσε... ανάσα στους φιλοξενούμενους. Ο Λοτζέσκι έφερε την διαφορά στο +13 (18-5) στο 7'.
O Ολυμπιακός έπαιζε μπάσκετ με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα, αλλά και με καλή ψυχολογία, ενώ ήταν και εύστοχος από την περιφέρεια, καθώς ο Λοτζέσκι με ένα ακόμη τρίποντο εκτόξευσε την διαφορά στο +16 (23-7) στο 9’. Ο Παναθηναϊκός συνέχιζε να είναι άστοχος και η διαφορά στο +16 (26-10). Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο μετρώντας 6/9 τρίποντα, με τον Πέτγουεϊ να διαμορφώνει το 29-12 από τα 6.75 μέτρα, το οποίο και ήταν το σκορ της πρώτης περιόδου.
Οι Πειραιώτες στην δεύτερη περίοδο μπήκαν στο ματς κάνοντας δύο σερί λάθη, με τους πράσινους να τα εκμεταλλεύονται, ροκανίζοντας την διαφορά (29-16). Το «τριφύλλι» στην επίθεση έψαχνε τον Μαυροκεφαλίδη, αλλά σκορ έπαιρνε από τον Γιάνκοβιτς, με τους φιλοξενούμενους να παίζουν στην άμυνα περισσότερο σκληρά. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να έχει καλή κυκλοφορία της μπάλας, βγάζοντας συνεργασίες στο παρκέ, ενώ παράλληλα έλεγχε και το κομμάτι των ριμπάουντ φέρνοντας την διαφορά στο +21 (46-25) στο 18’ ενώ το ημίχρονο έκλεισε με σκορ 48-29.
Οι δύο ομάδες στο δεύτερο ημίχρονο μπήκαν στο ματς με διάθεση να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, με τους Μάντζαρη-Διαμαντίδη να ευστοχούν από την περιφέρεια, ενώ ο Ματσιούλις με ντράιβ μείωσε σε 53-36 στο 23’. Κάπου εκεί οι διαιτητές αποφάσισαν να βάλουν τα... χεράκια τους στον αγώνα. Ο Πηλοΐδης έκλεισε τα μάτια σε πεντακάθαρο φάουλ-ορισμό του αντιαθλητικού πάνω στον Φώτση, ενώ ο Χριστοδούλου χρέωσε με τεχνική ποινή τον Γιόνας Ματσιούλις επειδή... τόλμησε να ζητήσει φάουλ που του έγινε.
Με όλα αυτά, οι ''ερυθρόλευκοι'' διατηρούσαν το προβάδισμα με άνεση, ενώ αποκορύφωμα ήταν η φάση που έγινε το 63-40, όπου οι διαιτητές αντί να δώσουν βήματα στον Σίμονς του έδωσαν δυο βολές, με το τρίτο δεκάλεπτο να κλείνει με 67-46. Στο ίδιο μοτίβο κύλησε και το τελευταίο δεκάλεπτο με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να μειώσει την διαφορά και να ολοκληρώνεται η αναμέτρηση με 89-64 υπέρ των γηπεδούχων.

Τα δεκάλεπτα: 29-12, 48-29, 67-46, 89-64

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουει 10(2), Σερμαντίνι 3, Ντάνστον 12, Σπανούλης 12(2), Περπέρογλου 5(1), Παπαπέτρου, Σλούκας 5(1), Κόλλινς 2, Σίμονς 3(1), Λοτζέσκι 8(2), Πρίντεζης 18(2), Μάντζαρης 11(3).
Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Χαραλαμπόπουλος, Μπράμος 4, Κάρι 3(1), Φώτσης 8, Ούκιτς 2, Λάσμε 4, Μαυροκεφαλίδης 17, Διαμαντίδης 12(2), Παππάς, Γιάνκοβιτς 4, Ματσιούλις 8(1), Ράιτ 2.

Prasinanea

 * Δεν κατέβηκε ποτέ στο παρκέ και μοιραία ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός στο ΣΕΦ, με τον ΟΣΦΠ να ισοφαρίζει 1-1. Το κακό βέβαια για το Τριφύλλι δεν είναι η ήττα αλλά το -25, το οποίο βέβαια δε χωνεύεται εύκολα σε ένα τέτοιο παιχνίδι. Πλέον, ο κόσμος δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην ομάδα, τώρα στο πιο δύσκολο σημείο της σεζόν. Γιατί το τρίτο ματς είναι και το κρισιμότερο. Αν μιλήσει η έδρα και γίνει το 2-1, εύκολα ή δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα φτάσει σε ακόμη ένα πρωτάθλημα. Σε αντίθετη περίπτωση, το τέταρτο ματς στο ΣΕΦ θα μοιάζει με τυπική διαδικασία...