11/9/10

Άρης - Παναθηναϊκός 0-1, μεγάλο διπλό στη Θεσσαλονίκη!


 Πολύ σημαντική νίκη με 1-0 πήρε ο Παναθηναϊκός στη Θεσσαλονίκη απέναντι στον Άρη. Για τη δεύτερη αγωνιστική της Superleague οι πρωταθλητές πέρασαν νικηφόρα απ' το «Βικελίδης» σημειώνοντας την πρώτη νίκη τη φετινή σεζόν μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας με τη Ξάνθη.
 Ο Τζιμπρίλ Σισέ ο σκόρερ του μοναδικού γκολ στο 43' με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι, μετά από ανατροπή του Χαβίτο στο Βύντρα. Πέναλτι αμφισβητούμενο, αλλά το λάθος που κάνουν όλοι είναι που ψάχνουν να βρουν ανατροπή με τα πόδια, ενώ φαίνεται καθαρά ότι ο Χαβίτο ανατρέπει το Λουκά με το χέρι..

 Ο Άρης μπήκε δυνατά στο ματς, είχε την κατοχή της μπάλας και πίεζε, αλλά δεν έχασε κάποια ευκαιρία. Ο Παναθηναϊκός ανέβηκε μετά το 20' και έχασε την πρώτη καλή ευκαιρία στον αγώνα με σουτ του Νίνη στο 24'. Στο 27' ο Λέτο έκανε ωραία σέντρα από αριστερά, όμως η κεφαλιά του Νίνη ήταν αδύναμη. Στο 30' ο Λέτο και πάλι βρήκε το Σισέ και ο Γάλλος έπιασε ωραίο πλασέ στην κίνηση, όμως η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι. Στο 42' έγινε η φάση που έκρινε το αποτέλεσμα. Ο Βύντρα έκανε ωραία ενέργεια, μπήκε στην περιοχή και ο Χαβίτο τον ανέτρεψε με το χέρι. Ο Δαλούκας έδωσε το πέναλτι και ο Σισέ ευστόχησε για το 0-1.
 Στην επανάληψη οι γηπεδούχοι μπήκαν και πάλι δυνατά και ο Τζόρβας στο 57' έδιωξε σε κόρνερ μια κεφαλιά του Μίτσελ, ενώ στο 63' ο Σισέ μετά από ωραία κάθετη πάσα του Γκοβού έκανε το σπριντ και πλάσαρε αλλά ο Σηφάκης απέκρουσε. Το ματς είχε ανοίξει και ο Κούπερ έκανε δύο αλλαγές, ενώ ο Νιόπλιας άργησε να κάνει την πρώτη διορθωτική κίνηση, βάζοντας τον Κατσουράνη στο 72' στη θέση του Νίνη. Ο μικρός σήμερα έκανε καλό ματς, ειδικά στο β' ημίχρονο, αλλά κουράστηκε. Ο Κατσούρ με τον μέγα Ζιλμπέρτο έδωσαν απίστευτη ηρεμία στο κέντρο του Παναθηναϊκού, δίνοντας έτσι κάποιες ανάσες και στο Σιμάο.
 Ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ καλύτερος στο δεύτερο ημίχρονο, όμως ο Άρης είχε τρεις καλές στιγμές. Στο διάστημα 69'-70', ο Νέτο αρχικά νικήθηκε σε κοντινό πλάγιο σουτ απ' το Τζόρβα και ο Κόκε επίσης, με κεφαλιά, ενώ και στο 78' ο Χαβίτο νικήθηκε απ' το Τζόρβα σε τετ α τετ.
 Ο Βύντρα είχε μία καλή ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό, όπως και ο Σισέ, δεύτερο γκολ όμως δεν μπήκε. Οι Γκοβού, Σισέ (ένιωσε ενοχλήσεις) έδωσαν τη θέση τους σε Λουίς Γκαρσία (έκανε το ντεμπούτο του με την πράσινη φανέλα με το Τριφύλλι) και Δημούτσο αντίστοιχα.
 Το 0-1 έμεινε μέχρι το τέλος και έδωσε την πολύ σημαντική νίκη στον Παναθηναϊκό, τόσο επειδή ρεφάρισε έτσι τη γκέλα της πρεμιέρας, όσο και για ψυχολογικούς λόγους ενόψη «Καμπ Νόου» και Μπαρτσελόνα.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Άρης (Έκτορ Ραούλ Κούπερ): Σηφάκης, Νέτο, Γκιάρο, Ναφτί, Ντόχα (64' Ντόχα), Κόκε, Ρουίς (71' Τσέζαρεκ), Μίτσελ, Χαβίτο, Λαζαρίδης, Πρίττας.

 Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Μαρίνος, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Βύντρα, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Γκοβού, Νίνης (76' Κατσουράνης), Λέτο, Σισέ (85' Δημούτσος).

 * Πρώτο διπλό και φυσικά πρώτη νίκη στη φετινή Superleague για τον Παναθηναϊκό.

 * Ντεμπούτο έκανε σήμερα ο Λουίς Γκαρσία και φυσικά έδειξε ότι το κατέχει το τόπι.

 * Επειδή έγινε πολύ συζήτηση για το πέναλτι, όπως έγραψα ήταν αμφισβητούμενο, αλλά μην τρελαθούμε ρε παιδιά, έχουμε δει άπειρα χειρότερα από αυτό... Και εν πάσει περιπτώσει ο Δαλούκας σήμερα έκανε γενικά κακό ματς. Ειδικά στο β' ημίχρονο σφύριξε πολύ Άρη βάζοντάς τον μέσα στην περιοχή μας, δίνοντας συνεχώς ανύπαρκτα φάουλ!

 * Κάποιος να μαζέψει το Μαριδάκη άμεσα... Και τι δεν ξεστόμησε σήμερα! Μέχρι και για «παρακράτος» έκανε λόγο, για «εγκλήματα» που γίνονται από... πέρυσι στο ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα γενικά και για σεβασμό προς τα λεφτά του που έβαλε στην ομάδα του...

 Προφανώς ο εν λόγω κύριος ή έλειπε απ' την Ελλάδα τα τελευταία 13 χρόνια, ή δεν «ξέρει» ακριβώς τι σύλλογο παρέλαβε απ' τον Κρόκους.. Αλλά μη λέμε παπαριές, είναι ο ίδιος που το βράδυ φωνάζει, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας ανακοίνωνε μες στη χαρά τη συνεργασία με το Γκαγκάτση για «νομικά θέματα»... Αλλού τα παραμύθια σου μεγάλε...

 * Η Μπαρτσελόνα σήμερα ηττήθηκε απ' τη Χέρκουλες μέσα στο «Καμπ Νόου» με 0-2(!), αποτέλεσμα που έρχεται 1/100! Αλλά αυτό μάλλον άσχημο είναι για εμάς και όχι καλό, αφού σίγουρα η Μπάρτσα θα προσπαθήσει να «ξεσπάσει» πάνω μας.. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα τα καταφέρει...

10/9/10

Ελλάδα - Ρωσία 6-11, υπέκυψαν στην ανωτερότητα των αντιπάλων τα κορίτσια, που ωστόσο σημειώνουν διπλή διάκριση, με το πρώτο Ευρωπαϊκό μετάλλιο στην ιστορία και τη Γερόλυμου 1η σκόρερ της διοργάνωσης!


 Η Εθνική Ελλάδος έγραψε ιστορία με την πρόκριση της στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος πόλο γυναικών 2010 στο Ζάγκρεμπ, αφού έτσι εξασφάλισε το πρώτο μετάλλιο της ιστορίας της σε αυτό το επίπεδο.
 Σήμερα έμενε να δούμε αν θα ήταν το χρυσό ή το αργυρό. Απέναντι στη Ρωσία, την καλύτερη ομάδα της Ευρώπης και κάτοχο των 3 πλέον τελευταίων τίτλων, η Εθνική μας ομάδα τα βρήκε σκούρα. Οι Ρωσίδες έπαιξαν καταπληκτική άμυνα πρεσάροντας ψηλά, ενώ κάλυπταν ωραία το χώρο με καλή άμυνα ζώνης. Στην επίθεση έφταναν εύκολα στο γκολ, τόσο από κοντά, όσο και απ' την περιφέρεια εκμεταλλευόμενες την όχι πολύ δυνατή άμυνά μας, αλλά και την κακή βραδιά που βρέθηκε η Τσουρή. Ενδεικτικό το γεγονός ότι ο Γιώργος Μορφέσης αντικατέστησε την Ελληνίδα τερματοφύλακα στο 4ο οχτάλεπτο..
 Το 0-1 και 1-3 του πρώτου οχταλέπτου έδωσαν διαφορά ασφαλείας στη ρωσική ομάδα. Στο δεύτερο οχτάλεπτο προσπαθήσαμε να αντιδράσουμε, μειώσαμε στο γκολ, αλλά τελικά πήγαμε στο ημίχρονο πίσω με 4-6.
 Δυστυχώς πέραν της πολύ καλής εμφάνισης της Ρωσίας, ήμασταν κι εμείς σε κακή βραδιά με αποτέλεσμα το δεύτερο ημίχρονο να κυλίσει πολύ εύκολα για τις Ρωσίδες. Το 4-7 στην κόντρα επίθεση έκανε την κατάσταση ακόμη δυσκολότερη, για να κλείσει το τρίτο οχτάλεπτο στο 5-8. Γκολ με τη μία στο τέταρτο οχτάλεπτο και 5-9 για τη Ρωσία, που ουσιαστικά τελείωσε τον τελικό...
 Το τελικό 6-11 δείχνει τη σαφή υπεροχή της Ρωσίας, με την Ελλάδα ωστόσο να παίρνει το αργυρό μετάλλιο, μία μεγάλη επιτυχία για το γυναικείο πόλο που κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια και που έχει το κατάλληλο υλικό για να πετύχει μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Επίσης η Αγγελική Γερόλυμου μπορεί να μην είχε καλή βραδιά, αλλά βγήκε 1η σκόρερ του της διοργάνωσης με 17 γκολ!

 Τα οκτάλεπτα: 1-3, 3-3, 1-2, 1-3.

 Οι συνθέσεις και τα γκολ του τελικού:

 ΕΛΛΑΔΑ (Γιώργος Μορφέσης): Τσουρή, Τσουκαλά, Μελιδόνη, Ψούνη, Αβραμίδου, Ασημάκη 4, Ρουμπέση, Γερόλυμου 2, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά, Κούβδου.

 ΡΩΣΙΑ (Αλεξάντρ Καμπάνοφ): Γκλίζινα 2, Προκοφίεβα, Κόνουχ 2, Πουστινίκοβα, Ρίζοβα-Αλενίτσεβα, Τανκέεβα 1, Σομπόλεβα 2, Αντόνοβα 1, Μπελιάεβα 1, Ιβάνοβα 2, Γκάουφλερ, Κοβτουνόφσκαγια.

 * Συγχαρητήρια στα κορίτσι για την πορεία τους σε αυτό το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και για το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία. Σήμερα το πάλεψαν απέναντι στην καλύτερη ομάδα της τελευταίας 4ετίας, αλλά δεν έκατσε. Δεν πειράζει, τα καλύτερα είναι στο μέλλον!

Το "One Team Show" της Λιθουανίας σε βάρος της δύσμοιρης Αργεντινής, το "κλέψιμο" του ματς της Σερβίας από την Ισπανία και οι εύκολες προκρίσεις Τουρκίας και ΗΠΑ επί Σλοβενίας και Ρωσίας αντίστοιχα.


 Ολοκληρώθηκε χθες η προημιτελική φάση του Mundobasket της Τουρκίας και προέκυψαν τα ζευγάρια ΗΠΑ - Λιθουανία και Σερβία- Τουρκία, στους δύο ημιτελικούς που θα διεξαχθούν το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη.

 Την Τετάρτη η Σερβία σε ένα ενδιαφέρον ματς απέκλεισε την, πρώην πια παγκόσμια πρωταθλήτρια, Ισπανία. Οι Σέρβοι μπήκαν δυνατά στο ματς και γρήγορα πήραν διαφορά 8 πόντων, είχαν τον έλεγχο του αγώνα στη μεγαλύτερη διάρκεια και ακόμη κι όταν οι Ισπανοί έβρισκαν τις λύσεις δεν λύγισαν, αλλά έμειναν ζωντανοί μέχρι τέλους, όπου πήραν και την πρόκριση με το απίστευτο τρίποντο του Τεόντοσιτς 5'' πριν τη λήξη. Με το σκορ στο 89-89 όλα έδειχαν παράταση. Ο Γκαρμπαχόσα βγήκε πάνω στο σουτ του Σέρβου, όμως παρόλα αυτά η μπάλα πήγε στο καλάθι για το 92-89, οι Ισπανοί δεν μπόρεσαν καν να σουτάρουν μετά και η Σερβία προκρίθηκε στα ημιτελικά, με την Ισπανία να παραδίδει το στέμα της.
 Λίγο αργότερα η Τουρκία, απ' τις πλέον σταθερές σε απόδοση ομάδες του τουρνουά, έπαιρνε μία πανεύκολη πρόκριση απέναντι στην ανήμπορη να ακολουθήσει το ρυθμό της, Σλοβενία. Οι Τούρκοι διέλυσαν με 95-68 τους Σλοβένους και θα αντιμετωπίσουν τη Σερβία για μία θέση στον τελικό, αλλά και την εξασφάλιση ενός μεταλίου.

 Χθες η Ρωσία έγινε η δεύτερη ομάδα, μετά τη Βραζιλία, που δυσκόλεψε τους Αμερικανούς. Το ματς ήταν πραγματικό ντέρμπι για ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο (44-39 υπέρ των ΗΠΑ). Στην επανάληψη όμως, η δεδομένη διαφορά δυναμικότητας μέτρησε, οι Αμερικανοί έσφιξαν την άμυνά τους, οι Ρώσοι έκαναν λάθη και η διαφορά μεγάλωνε φθάνοντας και τους 20 πόντους. Λίγα λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα και ενώ τα πάντα είχαν κριθεί, οι Ρώσοι με αντεπίθεση διαρκείας μείωσαν τη διαφορά, για το τελικό 89-79 που στέλνει τις ΗΠΑ στα ημιτελικά και δύο ακόμη βήματα μακρυά απ' τον μεγάλο τους στόχο, το χρυσό μετάλιο, που αποτελεί και υπόσχεση των ίδιων των Αμερικανών.
 Στους «4» οι ΗΠΑ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη Λιθουανία. Την τρίτη αήττητη ομάδα του τουρνουά (μαζί με ΗΠΑ, Τουρκία), η οποία ως «Λιθουανία» φθάνει για πρώτη φορά σε ημιτελικά, ενώ χθες το βράδυ μετέτρεψε σε απίστευτο show το ματς με την Αργεντινή!
 Το παιχνίδι ήταν ντέρμπι για... λιγότερο από μισό δεκάλεπτο! Το απίστευτο ποσοστό με τα 8/8 τρίποντα των Λιθουανών πριν καν λήξει το ημίχρονο(!) ουσιαστικά τελείωσε το ματς, αφού οι Αργεντίνοι αφενός είχαν 0/9(!) τρίποντα, αφετέρου ήταν διαλυμένοι ψυχολογικά και αυτό φαινόταν στα επιπόλαια λάθη τους και την τρομερή αστοχία τους. Συνυπολογίζοντας και την κούραση μετά τη ματσάρα με τη Βραζιλία, αλλά και το πιο «βαρύ» πρόγραμμα από κάθε άλλον στο τουρνουά (η Αργεντινή έπαιξε τα παιχνίδια της σε συντομότερα διαστήματα το ένα απ' το άλλο) οι Αργεντίνοι παρέδωσαν πνεύμα. Απ' την άλλη δεν ήταν μόνο η ασύλληπτη ευστοχία των Λιθουανών, αλλά και η τρομερή τους άμυνα, μιας και ακόμη κι όταν η διαφορά είχε περάσει τους 25 πόντους, η Λιθουανία έπαιζε τρομερά ασφυκτική άμυνα και δεν άφηνε την ομάδα του Ερνάντεθ να πετύχει ούτε ένα εύκολο καλάθι!
 Χωρίς υπερβολή οι Λιθουανοί χθες έπαιξαν total basketball και μόνο στα τελευταία λεπτά του αγώνα έκαναν συντήρηση ενόψη του δύσκολου μεγάλου ημιτελικού με την Αμερική. Η Αργεντινή έκανε ένα μικρό σερί στο τέλος και απλώς μίκρυνε την ήττα της, που αν οι Λιθουανοί συνέχιζαν έτσι θα μιλάγαμε εύκολα για 40άρα, μέχρι το τελικό 104-85. Και ο λόγος γίνεται για μία ομάδα που ναι μεν προέρχεται από μία τεράστια μπασκετική σχολή, αλλά παίζει με νέα παιδιά και χωρίς τρεις παιχταράδες: Σισκάουσκας (το καλύτερο 3αρι της Ευρώπης), Καουκένας και Γιασισκεβίτσιους!

 Ένα ακόμη χαρακτηριστικό της απίστευτης και αναμφισβήτητης υπεροχής των Λιθουανών ήταν το γεγονός ότι είχαν 7(!) παίχτες με διψήφιο αριθμό πόντων. Εκπληκτικό!
 Ντελινινκάιτις, Γιασάιτις Πότσιους, Γιανκούνας, Καλνιέτις, Κλέιζα, Ματσιούλις έκαναν πράγματα και θαύματα, ενώ είχαν βοήθειες και απ' τους Γιαβτόκας, Σεϊμπούτις. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν θα έχουν δυνάμεις να κοντράρουν μέχρι τέλους τους Αμερικανούς. Γιατί αυτή την τρομερή ευστοχία -λογικά- δεν θα την επαναλάβουν...

 * Στα ημιτελικά λοιπόν έφτασαν οι 4 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης με βάση αυτά που έδειξαν στα παρκέ, με μόνη -μικρή- ένσταση για τις Αργεντινή και Βραζιλία που έπαιξαν ωραίο μπάσκετ αλλά όταν έπρεπε δυστυχώς απογοήτευσαν.

 * Το Σάββατο και οι δύο ημιτελικοί, στις 19:00 ΗΠΑ - Λιθουανία και στις 21:30 Σερβία - Τουρκία. Την Κυριακή ο μικρός και ο μεγάλος τελικός, τις ίδιες ώρες.

9/9/10

Ιστορική στιγμή για το γυναικείο ελληνικό πόλο αφού χθες η Εθνική προκρίθηκε για πρώτη φορά στον τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος!


 Το γυναικείο πόλο είναι το άθλημα που μας έχει φέρει πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια! Να θυμίσω ότι πέρυσι ήταν οι σύλλογοι της Βουλιαγμένης και του Εθνικού που σήκωσαν το Champions Cup και το League Trophy αντίστοιχα, ενώ και η Εθνική ομάδα κατέκτησε το χάλκινο μετάλιο στο World League του Σαν Ντιέγκο!
 Και φέτος έγινε το βήμα παραπάνω, αφού για πρώτη φορά στην ιστορία η Εθνική Ελλάδος προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας. Στον χθεσινό ημιτελικό οι κορίτσαροι του Γιώργου Μορφέση συνέτριψαν με 10-5 την Ιταλία (μας είχε πελάτισες μέχρι χθες με 2 αποκλεισμούς απ' τα ημιτελικά και το χαμένο τελικό στους Ολυμπιακούς της Αθήνας!) και πήραν την πανηγυρική πρόκριση για τον αυριανό μεγάλο τελικό με αντίπαλο τη Ρωσία (κέρδισε 10-7 την Ολλανδία)!
 Ο αγώνας φυσικά θα μεταδοθεί απ' την ΕΤ1, όπως και ο χθεσινός ημιτελικός, τον οποίο προσωπικά προτίμησα απ' το μπάσκετ, μιας και τόσο η Σερβία (που τελικά προκρίθηκε στα ημιτελικά), όσο και η Ισπανία μου είναι πολύ αντιπαθείς!

 Την Ιταλία την είχαμε κερδίσει και στην πρώτη φάση του θεσμού με 7-5 και χθες παίζοντας εκπληκτική άμυνα, με τρομερές αλληλοκαλύψεις στην παίχτρια παραπάνω της Ιταλίας, 4 γκολ απ' τη Γερόλυμου (πρώτη σκόρερ στη διοργάνωση) αλλά και μία εκπληκτική Τσουρή που κατέβασε ρολά, προηγηθήκαμε 3-0 και 7-2(!) στο ημίχρονο, για να συνεχίσουμε δυνατά μέχρι τέλους και πλέον να τα δώσουμε όλα στον τελικό απέναντι στην Ρωσία, κάτοχο των δύο τελευταίων Ευρωπαϊκών..

 Τα οκτάλεπτα: 3-0, 4-2, 1-2, 2-1.

 Η σύνθεση και τα γκολ της Ελλάδας:
 Τσουρή, Τσουκαλά 1, Μελιδώνη, Ψούνη 1, Λιόση, Αβραμίδου 1, Ασημάκη, Ρουμπέση 1, Γερόλυμου 4, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου 1, Λαρά 1.

 * Μεγάλο μερίδιο απ' την τρομερή επιτυχία της Εθνικής μας αναλογεί στον πρωτομάστορα των γενικών επιτυχιών τα τελευταία χρόνια, Γιώργο Μορφέση. Ο κόουτς διαδέχθηκε τον Κούλη Ιωσηφίδη το 2008, ενώ απ' το 2003 ήταν στενός βοηθός του.
Πολλά συγχαρητήρια σε αυτή την ομάδα, που τα τελευταία χρόνια μας έχει χαρίσει μεγάλες στιγμές και που πλέον δικαίως συγκαταλέγει την Ελλάδα ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του γυναικείου πόλο!

8/9/10

Η οριστική νέα εποχή στον ΠΑΟ σφραγίζεται με την επιστροφή Πατέρα στην προεδρία και τη μεταβίβαση του 25% των μετοχών της οικογένειας στο δίδυμο, όχι όμως ως δωρεά αλλά μέσω της ΑΜΚ!


 Η μεγάλη, ιστορική ημέρα για τον Παναθηναϊκό σφραγίστηκε σήμερα το απόγευμα. Μετά από 3 και πλέον ώρες συνάντησης στην προεδρική σουίτα του 9ου ορόφου του «King George» οι κ.κ Βαρδινογιάννης, Πατέρας και Βγενόπουλος έδωσαν τα χέρια για την αλλαγή σελίδας στον Παναθηναϊκό!

 Οι όποιες διαφωνίες και τα αγκάθια αντιμετωπίστηκαν και οι τρεις ισχυροί άντρες συμφώνησαν μέσα σε απόλυτα ενωτικό κλίμα για την εκτόξευση και γιγάντωση του ΠΑΟ!

 Μόνη έκπληξη -100% ευχάριστη- ήταν το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθεί η μεταβίβαση του 25% των μετοχών της οικογένειας Βαρδινογιάννη στους Πατέρα, Βγενόπουλο, όχι όμως ως δωρεά, αλλά μέσω της καλοκαιρινής νέας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου!

 Με πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης ο Ανδρέας Βγενόπουλος διάβασε το κείμενο που συντάχθηκε απ' τους τρεις άντρες και το οποίο αφορά στο νέο πολυμετοχικό σχήμα του ΠΑΟ:
«Ο Παναθηναϊκός σήμερα μπαίνει σε μια νέα εποχή πολυμετοχικότητας. Οι κ.κ Βαρδινογιάννης, Βγενόπουλος και Πατέρας διευκρίνισαν όλα τα σημεία παρανοήσεων και διαφωνιών του παρελθόντος και προχωρούν με μόνο γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού. 
 Στο πλαίσιο αυτό: 
 1) επανέρχεται ως πρόεδρος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός ο κύριος Νίκος Πατέρας.
 2) Παρά την ειλικρινή διάθεση του κύριου Βαρδινογιάννη να δωρίσει το 25% των μετοχών του, η δωρεά αυτή δεν έγινε αποδεκτή και συμφωνήθηκε ότι η αύξηση του ποσοστού του κύριο Βγενόπουλου, του κύριου Πατέρα και των υπόλοιπων μελών της ΠΕΚ κατά 25% θα γίνει μέσα από αύξηση κεφαλαίου που θα γίνει στη λήξη της φετινής περιόδου, ενόψει του προγραμματισμού της επόμενης χρονιάς. 

 3) Η τρέχουσα αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί με τη συμμετοχή όλων.

Τέλος τις ευχαριστίες μας στον κύριο Κωνσταντόπουλο για τα καθήκοντα της προεδρίας στο διάστημα που πέρασε
».

Ο Νικόλας Πατέρας, που επιστρέφει στην προεδρία της ομάδας, είπε:
 «Είχαμε μία τετράωρη συνάντηση. Καταφέραμε να λύσουμε τις παρεξηγήσεις που υπήρχαν και προχωράμε ενωμένοι για το καλό του Παναθηναϊκού», ενώ χειροκροτήθηκε από περίπου 20 οπαδούς της ομάδας που ήταν στο χώρο. Για το πότε θα πάει στην Παιανία, απάντησε ότι «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα θα πάω». Σε ερώτηση για το πότε θα αναλάβει επισήμανε: «Αναλαμβάνω από τώρα».

  Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης δεν έκανε κάποια δήλωση, έκανε όμως μία... περίεργη κίνηση που ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως. Τράβηξε το σακάκι που φορούσε και μέσα φάνηκε ένα κομμάτι από την πράσινη φανέλα του Παναθηναϊκού! Κατόπιν έσκασε κι αυτός ένα πλατύ χαμόγελο και αποχώρησε.

 Φυσικό επόμενο των διοικητικών εξελίξεων ήταν και η ανακοίνωση παραίτησης απ' τον Κωνσταντόπουλο, αφού χρέη προέδρου θα διετελέσει εκ νέου ο Νικόλας Πατέρας.

 * Πάμε όλοι μαζί στη νέα εποχή του Παναθηναϊκού μας!!!

 * ΠΑΟ θρησκεία Θύρα 13, μόνο ενωμένοι γράφουμε ιστορία!

 * Ποτέ ξανά ποτέ ξανά πρωτάθλημα στον Πειραιά!!!

 * Άντε και με ένα Ευρωπαϊκό τίτλο τα επόμενα χρόνια!!

Με τη συγκλονιστική ματσάρα Αργεντινή - Βραζιλία (93-89) ολοκληρώθηκε χθες η φάση των «16» του Μουντομπάσκετ!



 Μετά το συγκλονιστικό ματς της Βραζιλίας με τις ΗΠΑ στη φάση των ομίλων, με την αυτοκτονία των Βραζιλιάνων στο τέλος, παρακολουθήσαμε χθες ακόμη μία απίστευτη ματσάρα ανάμεσα στη Βραζιλία και την Αργεντινή αυτή τη φορά, για τη φάση των «16»!
 Η μονομαχία μεταξύ των δύο σπουδαίων αυτών ομάδων -4η και 5η θέση στα μετάλια σε παγκόσμια πίσω από Γιουγκοσλαβία, ΗΠΑ, ΕΣΣΔ- αναμενόταν συναρπαστική και από την έναρξη του αγώνα απολαύσαμε ένα μεγάλο ντέρμπι!

 Μάλιστα το ντέρμπι εξελίχθηκε σε προσωπική μονομαχία Σκόλα - Χουέρτας, με τον Αργεντινό πάουερ φόργουορντ των Ρόκετς να βγαίνει θριαμβευτής, αφού ουσιαστικά αυτός ο τεράστιος παίχτης κάνοντας απίστευτα πράγματα οδήγησε την Αργεντινή στους «8».
 Ο Σκόλα πέτυχε 37(!) πόντους, με 13/19δ., 1/1τρ., 8/9βολές και 9ριμπ.!
 Είχε όμως και άξιους συμπαραστάτες τους Ντελφίνο (20 πόντους) και Γιάνσεν (15π.).

 Απ' την άλλη ο Χουέρτας... έμεινε στους 32 πόντους, 6/8δ., 4/8τρ., 8/8βολές, ενώ πολύ καλά πήγε ο Μπαρμπόσα με 20 πόντους (5/9τρ.).

 Σχεδόν πόντο-πόντο πήγαινε το παιχνίδι σε όλη τη διάρκεια, με τις δύο ομάδες να μη μπορούν να πάρουν μεγάλη διαφορά, ξεφεύγοντας πότε η μία και πότε η άλλη μέχρι 6 πόντους το πολύ. Μάλιστα ίσως είχαμε και συγκλονιστικότερο φινάλε, αν ο Μπαρμπόσα δεν έκανε το «μοιραίο» λάθος στα 44'' πριν τη λήξη, που ουσιαστικά έδωσε την ευκαιρία στην Αργεντινή να ξεφύγει με 5, πριν ο Χουέρτας ευστοχήσει σε «τρελό» τρίποντο για το -2, με 1,5'' όμως να απομένει. Οι Αργεντίνοι επανέφεραν τη μπάλα, έγινε φάουλ αμέσως, όμως μετά τις εύστοχες βολές του Σκόλα δεν υπήρχε χρόνος ούτε για μακρινό σουτ και το τελικό 93-89 σφράγισε αυτό το σούπερ ματς, που έστειλε την Αργεντινή στους «8» απέναντι στην αήττητη Λιθουανία και τη Βραζιλία του... Αργεντινού Μανιάνο σπίτι της.

 Τα δεκάλεπτα: 25-25, 46-48, 66-66, 93-89.


 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των δύο ομάδων:

 Αργεντινή (Ερνάντεζ): Σκόλα 37 (13/19δίπ., 1/1τρίπ., 8/9β., 9ρ. σε 39'), Πριτζιόνι 6 (1τρίπ., 8ασ.), Γκονζάλεζ, Ομπέρτο 7 (5ρ.), Σεκέιρα 2, Ντελφίνο 20 (2/5δίπ., 4/7τρίπ., 4/4β. σε 39'), Κουιντέρος, Γκουτιέρεζ Λ. 6 (2), Γιάσεν 15 (3/5δίπ., 3/6τρίπ., 0/2β., 5ρ.), Κάμεριχς.

 Βραζιλία (Μανιάνο): Μασάδο 10 (2), Ντος Σάντος, Μπέκερ, Γκαρσία 7, Χουέρτας 32 (6/8δίπ., 4/8τρίπ., 8/8β. σε 39'), Μπαρμπόσα 20 (2/5τρίπ., 5/9τρίπ., 1/2β.), Βαρεζάο 7 (5ρ.), Τζιοβανόνι 3 (1), Βινίτσιους, Σπλίτερ 10 (2/5δίπ., 6/8β., 5ρ.).

 * Συνοπτικά τα αποτελέσματα της φάσης των «16»: Σερβία - Κροατία 73-72, Ισπανία - Ελλάδα 80-72, Σλοβενία - Αυστραλία 87-58, Τουρκία - Γαλλία 95-77, ΗΠΑ - Ανγκόλα 121-66, Ρωσία - Νέα Ζηλανδία 78-56, Λιθουανία - Κίνα 78-67, Αργεντινή - Βραζιλία 93-89.

 * Σήμερα ξεκινούν οι προημιτελικοί με τα ματς Σερβία - Ισπανία στις 18:00 και Τουρκία - Σλοβενία στις 21:00.
 Αύριο θα γίνουν τα ματς ΗΠΑ - Ρωσία (18:00) και Λιθουανία - Αργεντινή (21:00).

Κροατία - Ελλάδα 0-0, πολύ σημαντικός βαθμός για την Εθνική!


 Με τη γνωστή καλή αμυντική λειτουργία η Ελλάδα πήρε δίκαιο 0-0 στο Ζάγκρεμπ απ' την Κροατία και ξαναμπαίνει για τα καλά στη διεκδίκηση της πρωτιάς του ομίλου.
 Η Εθνική μας, που κατέβηκε με πιο αμυντικογενές σχήμα σε σχέση με το ματς κόντρα στη Γεωργία, είχε το Τζαβέλλα αντί του τραυματία Σπυρόπουλου και το Τζιόλη στο κέντρο αντί του Γκέκα.
 Ο Τζαβέλλας μάλιστα έκανε πολύ καλό ματς, δικαιώνοντας απόλυτα το Σάντος που τον πίστεψε, σε αντίθεση με το Ρεχάγκελ που θα έβαζε κανά Τοροσίδη ή Βύντρα...
 Από 'κει και πέρα πολλά τρεξίματα είχαν οι Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαμαράς, ενώ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ματς έκανε ο Παπασταθόπουλος. Πραγματικός ηγέτης στο κέντρο της άμυνας ο παιχταράς της Μίλαν, που είχε και την τύχη με το μέρος του στη μεγάλη φάση του αγώνα, στο 93', όταν και απομάκρυνε τη μπάλα με την πλάτη(!) σε κοντινό σουτ του Εντουάρντο!

 Προηγουμένως πάντως εμείς είχαμε τη μεγάλη φάση, με το Σαμαρά στο 19' να πλασάρει άουτ από καλή θέση, ενώ και οι δύο ομάδες σκόραραν από ένα τέρμα, που σωστά ακυρώθηκαν και τα δύο ως οφσάιντ. Οι Κροάτες άλλη μεγάλη φάση δεν έκαναν, απλώς είχαν την κατοχή και μετά το 70' πίεσαν αρκετά χωρίς ευτυχώς να φτάσουν στο γκολ.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Κροατία (Μπίλιτς): Ρούνιε, Σρνα, Σίμουνιτς, Τσόρλουκα, Στρίνιτς, Βουκόγεβιτς (56' Ράκιτιτς), Κράνιτσαρ, Πράνιτς, Μόντριτς, Όλιτς (73' Εντουάρντο), Πέτριτς (46' Γέλαβιτς).

 Ελλάδα (Σάντος): Σηφάκης, Βύντρα, Παπασταθόπουλος, Παπαδόπουλος, Τζαβέλλας, Τζιόλης, Κατσουράνης, Τοροσίδης (90'+3 Σεϊταρίδης), Καραγκούνης (70' Νίνης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (59' Γκέκας).

 * Πολύ σημαντικός βαθμός με τον οποίο ουσιαστικά ρεφάραμε το «χ» με τη Γεωργία. Πλέον στις 8 Οκτωβρίου υποδεχόμαστε τη Λετονία και μία μέρα νωρίτερα το Ισραήλ υποδέχεται την Κροατία. Αν στραβοπατήσουν οι Κροάτες (εμείς λογικά κερδίζουμε) πιάνουμε κορυφή!

6/9/10

Ο Τζίγκερ... χαρίζει το 25% των μετοχών μέσω επιστολής σε Βγενό - Πατέρα, ραντεβού των 3 ζητάει αιφνιδιασμένο το δίδυμο την Τετάρτη, που όμως δείχνουν θετικοί για τη νέα εποχή στον ΠΑΟ! Ενήμερος και θετικός ήταν ο Παύλος!


 Αναμφίβολα είναι μεγάλη μέρα η σημερινή για τον Παναθηναϊκό. Ο Τζίγκερ αιφνιδιάζοντας τους πάντες μεταβιβάζει άνευ ανταλλάγματος την κυριότητα του 25% των μετοχών της οικογένειας, μέσω επιστολής που έστειλε σε Βγενόπουλο - Πατέρα!
 Παράλληλα ο Γ. Βαρδινογιάννης παραχωρεί δωρεάν για 2 χρόνια την Παιανία, ενώ στηρίζει το Νίκο Πατέρα για πρόεδρο του Παναθηναϊκού. Επιπροσθέτως βάζει ως μοναδικό όρο την εγγύηση από πλευράς Βγενόπουλου - Πατέρα, να μην πουληθεί κανένας πρωτοκλασσάτος ποδοσφαιριστής της σημερινής ομάδας.

 Αρχικά και επειδή ο Τζίγκερ (πέρα των αρνητικών που έχει) είναι έξυπνος -ειδικά ως επιχειρηματίας-, δημιουργήθηκαν ερωτηματικά σχετικά με το τι μπορεί να κρύβεται πίσω από μία τέτοια κίνηση. Ειδικά με τον όρο που έβαλε, μιας και είναι ακριβώς ο ίδιος όρος που είχε βάλει ο Νίκος Πατέρας! Ήδη ακούγονται πολλά για το Νίνη, που πλέον φαίνεται ότι υπάρχει ήδη πρόταση απ' τη Γιουνάιτετ και κανένας δε θέλει να χρεωθεί την αποχώρηση του μικρού...
 Όμως ότι και να είναι, πρόκειται για μία χρυσή ευκαιρία που παρουσιάζεται στους Βγενόπουλο και Πατέρα να πάρουν επιτέλους το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και να εκτοξεύσουν τον Παναθηναϊκό μας!
 Οι όποιοι ενδοιασμοί μάλιστα που ακούστηκε ότι είχε ο Ανδρέας Βγενόπουλος είτε δεν υπήρχαν ποτέ, είτε απλώς πρόκειται για αιφνιδιασμό του Mr. Mig, μιας και πριν από λίγο βγήκε ο ίδιος στον αέρα του Sentra fm και δήλωσε ότι «...εγώ και ο Νίκος είμαστε πρόθυμοι να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση» και «έχει περάσει μία περίοδο όπου η επικοινωνία ήταν παραπάνω από την ουσία. Αυτή η επιστολή πιστεύω ότι εγκαινιάζει μία περίοδο όπου πάνω από όλα είναι η ουσία».

 Μιλώντας λοιπόν στον αέρα νομίζω ότι το πρώτο -μεγάλο- βήμα έγινε. Την Τετάρτη θα υπάρξει και η συνάντηση των 3 και λογικά θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, που θα φέρει τον ΠΑΟ μας σε μία νέα εποχή!

 Δηλώσεις έκανε και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, με τις οποίες γνωστοποίησε ότι ήταν ενήμερος και πως μάλιστα έδωσε τη συγκατάθεσή του!
 Μόνο ερώτημα βέβαια, πώς ο Παυλάρας θα συμπλεύσει με το Νίκο Πατέρα μετά την κόντρα που είχαν τον τελευταίο χρόνο..

 Τρομερή εξέλιξη αναμφισβήτητα. Την Τετάρτη Τζίγκερ, Βγενόπουλος και Πατέρας θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι για να ξεκαθαρίσουν οριστικά την κατάσταση και να οδηγηθεί ο Παναθηναϊκός στη νέα εποχή, που όλοι μας επιθυμούσαμε κάνοντας μάλιστα την αρχή πριν από 2 χρόνια!!

5/9/10

Τελικά τους Ισπανούς μάλλον δε θα τους κερδίσουμε ποτέ... Αντίο είπε η Ελλάδα απ' το Μουντομπάσκετ, αντίο είπε και ο Διαμαντίδης απ' την Εθνική!


 Δυστυχώς δεν τα καταφέραμε ΟΥΤΕ ΤΩΡΑ. Απέναντι στο κακό μας δαίμονα, την Ισπανία, που έκανε δύο ήττες στη φάση των ομίλων, που δεν είχε τους Γκαζόλ και Καλντερόν, που δεν έπαιξε κανένα τρομερό μπάσκετ, η Εθνική μας ομάδα, αν και προσπάθησε πολύ, εν τέλει ηττήθηκε με 80-72 και αποκλείστηκε πολύ νωρίς από το Mundobasket της Τουρκίας, στο οποίο είχαμε κατέβει με υψηλούς στόχους..
 Ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που μετά το τέλος του αγώνα δήλωσε ότι αποχωρεί από την Εθνική, έκανε ένα από τα καλύτερα παιχνίδια της καριέρας του, ο Ζήσης ήταν επίσης πολύ καλός, αλλά δυστυχώς οι επιλογές του Καζλάουσκας, η τρομερά κακή βραδιά του Σπανούλη, τα λίγα πράγματα απ' τους Φώτση, Μπουρούση, το μπλακάουτ που πάθαμε ξανά απέναντι στην άμυνα ζώνης, ο πάγκος των Ισπανών και η εξώφθλαμα υπέρ τους διαιτησία συνηγόρησαν για το τελικό 80-72, την πρόκριση των Ισπανών στους «8» και τον πρόωρο αποκλεισμό της Ελλάδας.

 Το ματς ήταν πολύ καλό, η Ελλάδα προηγήθηκε νωρίς με 6 (17-11), όμως οι Ισπανοί βρήκαν τον τρόπο να γυρίσουν το ματς και να προηγηθούν στο δεκάλεπτο (22-19). Με άμυνα ζώνης στο δεύτερο δεκάλεπτο η διαφορά πήγε στους 7 (28-21), αλλά η Ελλάδα με μπροστάρη το Ζήση μείωσε στον πόντο (28-27). Η διαφορά ανέβηκε μέχρι και τους 8, για να κλείσει το ημίχρονο στο -6 (37-31). Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο τρίτο δεκάλεπτο Διαμαντίδης και Ζήσης ήταν ασταμάτητοι και έφεραν τούμπα το ματς (45-51) στο 27'! Προβάδισμα όμως που δεν κρατήσαμε, αφού οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τη λήξη του 30λεπτου 52-51. Στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Μήτσος πλεόν έπαιζε μόνος του, η Ισπανία έσφιξε την άμυνά της, η άμυνα ζώνη τους ήταν εμπόδιο για μία ακόμη φορά, οι αναπληρωματικοί μαζί με το Ναβάρο έκαναν μεγάλη ζημιά στο σκοράρισμα και η διαφορά έφτασε τους 10 πόντους (67-57) 2' πριν τη λήξη του αγώνα. Η Ελλάδα δεν είχε πλέον καθαρό μυαλό, υπήρχε εκνευρισμός, τα λάθη γίνονταν όλο και περισσότερα και το τελικό 80-72 έστειλε την Ελλάδα σπίτι της και την Ισπανία στους «8», όπου θα αντιμετωπίσει τη Σερβία, η οποία μετά από ένα τρομερό ντέρμπι που πήγαινε πόντο πόντο κέρδισε στο τέλος την Κροατία με 73-72.

 Τα δεκάλεπτα: 19-22, 31-37, 51-52, 72-80.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

 Ισπανία (Σκαριόλο): Φερνάντεθ 14 92), Ρούμπιο 6 (6ασ.), Ναβάρο 22 (5/5δίπ., 2/5τρίπ., 6/6β.), Λόπεθ 5 (1), Ρέγες 6, Βάσκεθ 6, Γιουλ 9 (1/4τρίπ.), Γκασόλ 4, Μουμπρού 3 (1), Γκαρμπαχόσα 5 (1).
 
 Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 2, Ζήσης 16 (8/12δίπ., 0/3τρίπ., 4ρ.), Σπανούλης 12 (4/5δίπ., 1/5τρίπ., 1/2β., 3ασ.), Καλάθης 1, Φώτσης 12 (3/6τρίπ., 7ρ.), Περπέρογλου (0/3τρίπ.), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (3/3δίπ., 3/5τρίπ., 1/4β., 4ρ.), Σχορτσιανίτης 13 (5/8δίπ., 3/6β., 4ρ.).


 * Μετά το τέλος του αγώνα που σήμανε και τον πρόωρο αποκλεισμό μας απ' το Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, έκλεισε κι ένας μεγάλος κύκλος στο ελληνικό μπάσκετ, αφού ο Δημήτρης Διαμαντίδης ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την Εθνική ομάδα.
«Ενημέρωσα τους συμπαίκτες μου. Τους ευχαρίστησα, γιατί ζήσαμε απίστευτες στιγμές μας. Κάποια πράγματα αρχίζουν και τελειώνουν. Έχουμε ζήσει και επιτυχίες και αποτυχίες, αλλά το συναίσθημα της επιτυχίας μετράει παραπάνω».
Για τις στιγμές που ξεχωρίζει στην καριέρα του στην Εθνική τόνισε «κατακτήσαμε το Ευρωπαϊκό, κάτι που είναι πολύ σημαντικό, και την επόμενη σεζόν πήραμε τη δεύτερη θέση στον κόσμο. Μπορούμε όμως συνολικά να βρούμε πολλές καλές στιγμές
», είπε ο Μητσάρας, που πλέον συνεχίζει μόνο με την Τριφυλλάρα, ενώ για το περιβόητο ματς τη Ρωσία είπε: «σίγουρα σε επηρεάζουν όσα λέγονται. Ο στόχος μας ήταν να μπορέσουμε να πλασαριστούμε όσο το δυνατόν ψηλότερα. Είναι παιχνίδια στρατηγικής. Δεν ήμασταν βέβαια απόλυτα συγκεντρωμένοι με την Ισπανία. Σέβομαι τον Μπλατ, αλλά δεν συμφωνώ με τις δηλώσεις του. Δουλεύουμε 1,5-2 μήνες και κανείς δεν μπορεί να μας στερήσει αυτή τη στιγμή».

* Αποχωρεί λοιπόν ο μεγάλος ηγέτης αυτής της φουρνιάς σπουδαίων παιχτών, ο πιο ολοκληρωμένος μπασκετμπολίστας που έβγαλε ποτέ αυτή η χώρα και ο 2ος καλύτερος μετά τον αξεπέραστο Νίκο Γκάλη και ακόμη κι αν ακολουθήσουν κι ο Φώτσης κι ο Παπαλουκάς, η Ελλάδα έχει πολλά νέα παιδιά με πολύ ταλέντο, για να στελεχώσουν την επόμενη ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει στις αυριανές μεγάλες διοργανώσεις.