19/8/13

Παναθηναϊκός - Παναιτωλικός 2-0, νικηφόρο ξεκίνημα

Με την αύρα του "Απόστολος Νικολαΐδης" και τη συμπαράσταση 14.000 οπαδών του, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-0 του Παναιτωλικού και άρχισε με τον καλύτερο τρόπο το πρωτάθλημα. Νάνο και Μπεργκ τα πράσινα γκολ.
Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο πατρικό του για το ελληνικό πρωτάθλημα και το γιόρτασε όπως του άρμοζε, με μία άνετη νίκη με 2-0 επί του Παναιτωλικού. Με μία αρκετά καλή εμφάνιση συνυπολογίζοντας το χρονικό σημείο αλλά και το ότι πρόκειται για μία νέα ομάδα, χωρίς εμπειρία, χημεία και συνοχή.
Η ομάδα του Γιάννη Αναστασίου δεν ήταν θεαματική ή εντυπωσιακή, αφού ακόμα της λείπουν αρκετά πράγματα και η "πινελιά" δύο προσθηκών. Ωστόσο, έτρεξε σε όλο το γήπεδο, διεκδίκησε και κέρδισε τις περισσότερες μονομαχίες, έβγαλε ενέργεια και έδειξε ότι σε κάθε παιχνίδι, θα καταθέτει κάθε ικμάδα των δυνάμεων της.
Αυτός ο Παναθηναϊκός απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί εκείνος τον οποίο θέλουν να βλέπουν οι οπαδοί του. Απέδειξε όμως ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως, όλοι στο ποδοσφαιρικό τμήμα να διατηρήσουν το κεφάλι χαμηλά, να συνεχίσουν τη σκληρή δουλειά και να μην παρασυρθούν από τις εφήμερες εντυπώσεις μιας καλής εμφάνισης.
Η δυναμικότητα του Παναιτωλικού ήταν χαμηλή, είχε πολλές ελλείψεις και δεν μπορεί να αποτελέσει ασφαλές κριτήριο για τη συνέχεια. Για αυτό, η πρεμιέρα του πρωταθλήματος πρέπει να δώσει στον Παναθηναϊκό ψυχολογία, αυτοπεποίθηση και τίποτα παραπάνω.
Ο Παναθηναϊκός οφείλει να κρατήσει τους τρεις βαθμούς, την προσπάθεια όλων, το πρώτο γκολ του Μπεργκ, την (άλλη μία) πειστική εμφάνιση του Μαρινάκη και το κυριότερο, τη σχέση που σφυρηλατείται ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές και στους οπαδούς. Αναμφίβολα, το κλου της βραδιάς ήταν το χειροκρότημα του κόσμου στους παίκτες και το αντίστροφο...
Καλωσόρισμα με γκολ
Ο Παναθηναϊκός άρχισε το παιχνίδι με τον Καπίνο τέρμα, τους Μαρινάκη, Σίλντεφελντ, Κουτρουμπή, Νάνο στην άμυνα, τους Μέντες, Λαγό, Αμπέιντ στη μεσαία γραμμή και τους Μπαϊράμι, Καρέλη, Ντίνα στην επίθεση.
Το ματς άρχισε με τον ιδανικότερο τρόπο, αφού μόλις στο πρώτο λεπτό ο Κουτρουμπής κέρδισε πέναλτι μετά από ένα "αγκάλιασμα" που του έκανε ο Μπόγιοβιτς στην περιοχή. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Νάνο και την αξιοποίησε, βάζοντας... φωτιά στο "Απόστολος Νικολαϊδης".
Παρά το εις βάρος του γκολ, ο Παναιτωλικός δεν άλλαξε τον προσανατολισμό του και περίμενε τον Παναθηναϊκό στο δικό του "μισό". Οι ποδοσφαιριστές του Αναστασίου διατήρησαν την κατοχή της μπάλας, αλλά δεν είχαν τον τρόπο να φτάσουν στην περιοχή του Ράφαελ. Δεν απειλήθηκαν καθόλου, αλλά ούτε και αυτοί κατόρθωσαν να γίνουν επικίνδυνοι.
Μοναδικές στιγμές που ο Ράφαελ ανησύχησε ήταν στο δίλεπτο 37-38, όταν οι Μπαϊράμι και Αμπέιντ σούταραν από μακρινή απόσταση αλλά δεν σημάδεψαν σωστά. Όσο για τους φιλοξενούμενους, πάτησαν την περιοχή του Καπίνο μόνο με εκτελέσεις στημένων φάσεων χωρίς ωστόσο να αξιοποιήσουν τα κόρνερ και τα φάουλ του. Αποτέλεσμα το 1-0 του 1' έμεινε αμετάβλητο ως το 45'.
Άνοιξε λογαριασμό ο Μπεργκ
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε χωρίς αλλαγή για τον Παναθηναϊκό, αφού ακόμα και ο Σίλντεφελντ που είχε ενοχλήσεις, παρέμεινε στο γήπεδο. Στο 47' ο Μπαϊράμι σούταρε άουτ από μακρινή απόσταση, ενώ πέντε λεπτά αργότερα, ο Παναιτωλικός έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές λόγω της αποβολής του Δάρλα. Ο Αγρινιώτης μπακ ανέτρεψε τον Λαγό, ο οποίος έβγαινε τετ α τετ και ο Ζαχαριάδης τον απέβαλε με κόκκινη.
Το αριθμητικό μειονέκτημα του Παναιτωλικού έδωσε ακόμα περισσότερους χώρους στον Παναθηναϊκό και αυτός προσπάθησε να τους αξιοποιήσει. Για αυτό στο 60' ο Αναστασίου έριξε στο ματς τον Μπεργκ αντί του Καρέλη, προκειμένου να αποκτήσει σημείο αναφορά στην επίθεση. Ένα λεπτό αργότερα ο Μπόγιοβιτς σούταρε άουτ από πλάγια θέση.
Ο Σουηδός χρειάστηκε μερικά λεπτά για να πετύχει το πρώτο γκολ του με την πράσινη φανέλα και στο 66' πλάσαρε άνετα τον Ράφαελ, μετά από παράλληλη πάσα του Μαρινάκη. Αυτό επέτρεψε στο Τριφύλλι να ελέγξει καλύτερα το ματς χωρίς άγχος, αλλά και στον Αναστασίου να προφυλάξει τον Σίλντεφελντ αντικαθιστώντας τον με τον Τριανταφυλλόπουλο στο 68'.
Ο χρόνος κυλούσε, ο Παναθηναϊκός κρατούσε τη μπάλα κάνοντας παράλληλα και συντήρηση δυνάμεων, τη στιγμή που ο Παναιτωλικός έδειχνε να έχει αποδεχτεί την ήττα του. Με εξαίρεση ένα καλό σουτ του Μπαϊράμι δεν σημειώθηκε άλλη ευκαιρία, ενώ στο 84' ο Αμπέιντ παραχώρησε τη θέση του στον Μουζακίτη. Τελευταία καλή στιγμή ήταν ένα καλό σουτ του Μπαϊράμι στο 88'.

Παναθηναϊκός: Καπίνος, Σίλντεφελντ (68' Τριανταφυλλόπουλος), Κουτρουμπής, Μαρινάκης, Νάνο, Μέντες, Λαγός, Αμπέιντ (84' Μουζακίτης), Μπαϊράμι, Καρέλης (60' Μπεργκ), Ντίνας.
Παναιτωλικός: Ράφαελ, Κούσας, Μελισσάς, Θεοδωρίδης (58' Γκόλιας), Πασάς (68' Μύγας), Γοδόι, Καλογέρης, Γκάλο, Δάρλας, Μπόγιοβιτς, Μπελόν (76' Παπουτσογιαννόπουλος).

Από prasinanea

* Ο νέος Παναθηναϊκός στο παλιό του σπίτι ευτύχησε να προηγηθεί στην πρώτη φάση του ματς, αλλιώς κατά τα άλλα σπατάλησε 45', κάτι που ίσως δικαιολογηθεί εξαιτίας του άγχους της πρεμιέρας. Στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε στροφές και έπαιξε στρωτό ποδόσφαιρο, όμως ήταν ξανά τυχερός με την αποβολή του Δάρλα σχετικά νωρίς.
Ατομικά ξεχώρισε ξανά ο Μαρινάκης, όπως και οι Κουτρουμπής, Μέντες αμυντικά κι ο Μπαϊράμι επιθετικά.
Σε κάθε περίπτωση κρατάμε τη νίκη και τα 20' 25' καλού ποδοσφαίρου και να δούμε πλέον πότε θα ολοκληρωθεί το ρόστερ, αν θα γίνουν οι σωστές κινήσεις και βέβαια πότε θα είναι 100% έτοιμοι βασικοί παίκτες που χρειάζονται ακόμη χρόνο, όπως ο Μπεργκ, που με το καλημέρα πάντως άνοιξε λογαριασμό.
Τη δεύτερη αγωνιστική ο Παναθηναϊκός παίζει εκτός έδρας στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο, που στην πρεμιέρα πήρε 0-0 από τον ΟΦΗ.