25/8/13

Πανιώνιος - Παναθηναϊκός 3-0, ας γινει κατι αμεσα, για να μην ξαναζησουμε νυχτες ντροπης.

 Πληρώνοντας τις τρανταχτές αδυναμίες του στη δημιουργία και στις αργές επιστροφές στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε 3-0 από τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη. Αμέτρητα τα ατομικά λάθη για τους πράσινους, αποβλήθηκε ο Μέντες.

 Την πρώτη πραγματικά δύσκολη βραδιά της σεζόν 2013 – 2014 καλείται να διαχειριστεί πλέον ο Παναθηναϊκός, μετά την ήττα του με 3-0 από τον Πανιώνιο στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης.
Το τελικό αποτέλεσμα δεν οφείλεται τόσο στην κακή εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Παναθηναϊκός, όσο στις αδυναμίες του σε συγκεκριμένους τομείς που φάνηκαν και δεν μπόρεσαν να καλυφθούν… Ο Παναθηναϊκός πονά στη δημιουργία, είναι εύκολος στα ατομικά λάθη και στις βεβιασμένες επιλογές, ενώ παραμένει αργός στις επιστροφές στην άμυνα.
Από εδώ και πέρα, το ζητούμενο για τον Παναθηναϊκό είναι η διαχείριση της βαριάς ήττας. Η ομάδα διαθέτει νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και ελάχιστους «ψημένους» σε συνθήκες πίεσης και πρωταθλητισμού. Το καθήκον του προπονητικού επιτελείου και της διεύθυνσης του ποδοσφαιρικού τμήματος είναι να θωρακίσει τους παίκτες και να συνεχιστεί η σκληρή και εντατική δουλειά, ώστε να διορθωθούν τα κακώς κείμενα και να μεγιστοποιηθεί η βελτίωση.
Οι επόμενες μέρες θα είναι δύσκολες, θα ακουστούν πολλά, θα γραφτούν περισσότερα αλλά εάν οι εμπλεκόμενοι στον Παναθηναϊκό μπουν στη διαδικασία να ασχοληθούν με αυτά, θα αποπροσανατολιστούν τελείως. Το ζητούμενο είναι η ομάδα να ατσαλωθεί, να χτίσει χαρακτήρα μέσα από τα άσχημα βράδια και στο τέλος, να εξελιχθεί σε έναν πραγματικό Παναθηναϊκό.
Το επόμενο παιχνίδι με τη Βέροια το Σάββατο απέχει μόνο μερικές ημέρες και δεν υπάρχει χρόνος για μεμψιμοιρίες, καταδίκες... Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να μαζέψει τα κομμάτια του και να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν καλύτερος και βελτιωμένος.
Γκολ από το πουθενά
Μία έκπληξη επιφύλαξε ο Αναστασίου όσον αφορά την ενδεκάδα του Παναθηναϊκού στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Ο Ζέκα επανήρθε στο αρχικό σχήμα, αλλά αντί του Αμπέιντ και όχι του Λαγού, όπως ήταν αρχικά αναμενόμενο. Την τριάδα στη μεσαία γραμμή συμπλήρωσε ο Μέντες, ως αμυντικός μέσος.
Τερματοφύλακας άρχισε ο Καπίνος, στόπερ οι Σίλντεφελντ και Κουτρουμπής, δεξί μπακ ο Μαρινάκης, αριστερό ο Νάνο, δεξί εξτρέμ ο Μπαϊράμ, αριστερό ο Ντίνας και κεντρικός επιθετικός ο Καρέλης.
Το παιχνίδι άρχισε με τον Παναθηναϊκό να μπαίνει πιο δυνατά και να επιχειρεί να μεταφέρει την πίεση στην περιοχή του Πανιωνίου. Παρόλα αυτά, η υπεροχή δεν μεταφράστηκε σε ευκαιρίες και η πρώτη καλή στιγμή ήρθε στο 11’ με μία εκτέλεση φάουλ του Ντίνα, η οποία κατέληξε άουτ. Στο 15’ ο Καρέλης από αριστερά κινήθηκε στην περιοχή, από κόντρα πήρε τη μπάλα ο Μέντες, αλλά το γύρισμα του μπλόκαρε ο Γιαννακόπουλος.
Ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο και στο 27’, ο Καρέλης σούταρε από μακρινή απόσταση, όμως ο Γιαννακόπουλος μπλόκαρε. Στο τελευταίο τέταρτο, ο Πανιώνιος ανέβασε την απόδοση του και κέρδισε μέτρα, όμως χρειάστηκε να φτάσει το 38’ για να ακουμπήσει τη μπάλα ο Καπίνος, μετά από μία εκτέλεση φάουλ του Λάσνικ.
Στο 39’ ο Καρέλης πέρασε τον Παντίδο, αλλά έκανε κακό τελείωμα στο τετ α τετ.  Δύο λεπτά αργότερα, ο Πανιώνιος άνοιξε το σκορ με μία ωραία ενέργεια του Χρήστου Αραβίδη. Ο επιθετικός του «ιστορικού» τρίπλαρε τον Κουτρουμπή και με δυνατό σουτ, έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Αυτό το γκολ καθόρισε και το τελικό αποτέλεσμα του πρώτου μέρους.
Ολική κατάρρευση
Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με τον Μπεργκ να αντικαθιστά τον Λαγό, παίρνοντας θέση στην κορυφή της επίθεσης, τον Καρέλη να μετακομίζει δεξιά και τον Ντίνα να περνά πίσω του.
Το σχήμα φάνηκε να αποδίδει αμέσως, όταν ο Μπεργκ σούταρε λίγο άουτ, μετά από κεφαλιά πάσα του Μπαϊράμι. Ο Πανιώνιος απάντησε στο 51’, όταν ο Κολοβός γύρισε παράλληλα τη μπάλα, αλλά ο Αραβίδης υπό την πίεση του Σίλντεφελντ πλάσαρε άουτ.
Το παιχνίδι πήρε γρήγορο ρυθμό και στο 58’, ο Ντίνας βρέθηκε αφύλακτος έξω από την περιοχή, όμως το σουτ του κατέληξε άουτ. Την ίδια κατάληξη είχε ένα χτύπημα φάουλ του Νάνο στο 62’. Στο 64’ ο Μπεργκ δεν πρόλαβε να μπει στην πορεία της μπάλας, ενώ το σουτ του Καρέλη από πλάγια θέση εξουδετερώθηκε.
Η δεύτερη κίνηση του Αναστασίου έγινε στο 66’, όταν έριξε στο ματς τον Μουζακίτη στη θέση του Καρέλη. Ωστόσο, ο Πανιώνιος ήταν αυτός ο οποίος σημείωσε δεύτερο γκολ, με ένα ωραίο πλασέ του Κολοβού στο 71’ αφού «ταλαιπώρησε» τους αμυντικούς του Τριφυλλιού.
Στο 77’ ο Ντούνης βρέθηκε τετ α τετ μετά από αδυναμία του Νάνο να κόψει, όμως ο Καπίνο απέκρουσε με τα πόδια σε κόρνερ. Στη συνέχεια, ο Μέντες εξαργύρωσε την τραγική εμφάνιση του με δύο κίτρινες σε ένα δίλεπτο 83’-84’, κάτι που προκάλεσε την αποβολή του. Στο επόμενο λεπτό, ο Αμπέιντ αντικατέστησε τον Μπαϊράμι, ίσως για να προφυλαχθεί αυτός από την αποβολή.
Ο Παναθηναϊκός άγγιξε το 2-1 στο 86’, όταν ο Γιαννακόπουλος απέκρουσε το πλασέ του Μουζακίτη. Το πολύ άσχημο βράδυ ολοκληρώθηκε στο 88’, όταν ο Ντούνης γύρισε τη μπάλα από δεξιά, ο Μαρινάκης δεν μπόρεσε να απομακρύνει και ο Αραβίδης σκόραρε εξ’ επαφής. Μάλιστα, αν ο Μενδρινός ήταν εύστοχος στο 90’, θα διαμόρφωνε το 4-0.

Πανιώνιος: Γιαννακόπουλος, Αυλωνίτης, Παντίδος, Κούρντι, Κούρος, Παναγιωτούδης (59’ Ντούνης), Μητρόπουλος, Μενδρινός, Λάσνικ (66’ Καλτσάς), Κολοβός (79’ Πάνος), Αραβίδης.
Παναθηναϊκός: Καπίνος, Σίλντεφελντ, Κουτρουμπής, Μαρινάκης, Νάνο, Μέντες, Λαγός (46’ Μπεργκ), Ζέκα, Μπαϊράμι (85’ Αμπέιντ), Καρέλης (66’ Μουζακίτης), Ντίνας.

Από prasinanea

* Όπως είχα τονίσει μετά το νικηφόρο ξεκίνημα στη νίκη 2-0 επί του Παναιτωλικού στη Λεωφόρο, δεν υπήρχε κανένας λόγος για πανηγυρισμούς, καθώς σε εκείνο το ματς ο Παναθηναϊκός ευτύχησε να κερδίσει πέναλτι στην πρώτη επίθεση του αγώνα και να προηγηθεί έτσι, ενώ χρειάστηκε στο δεύτερο ημίχρονο την αποβολή του Δάρλα, για να απελευθερωθεί και να παίξει για ένα εικοσάλετπο καλό ποδόσφαιρο.
Στη Νέα Σμύρνη όμως, η εικόνα της ομάδας ήταν η ίδια θλιβερή εικόνα, που δυστυχώς είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε κατά την περσινή χρονιά. Ο πάτος του βαρελιού ούτε καν φαίνεται και από 'δω και στο εξής αυτή θα είναι η εικόνα του Παναθηναϊκού, εκτός και αν επιτέλους γίνουν οι πολυαναμενόμενες ΣΩΣΤΕΣ μεταγραφές. Γιατί δεν είναι ποσοτικό το ζήτημα αλλά ποιοτικό. Με τους Ντιαρά, Πράνιτς, Κλωναρίδη, τους φερόμενους ως μεταγραφικούς στόχους δηλαδή, σίγουρα θα βελτιωθεί η ομάδα, ενώ χρειάζεται και έναν επιθετικό περιοχής και οπωσδήποτε έναν κεντρικό αμυντικό, διότι η χρονιά με Κουτρουμπή, Σίλντενφελντ δε βγαίνει..
Κατανοώ πως είναι ό,τι χειρότερο να ξεκινάει η χρονιά με γκρίνια αλλά πιστεύω πως γκρινιάζουμε, είμαστε απαιτητικοί διότι αγαπάμε τον Παναθηναϊκό και δε θέλουμε να τον δούμε να ακολουθεί το δρόμο της ΑΕΚ και μετά να εμφανιστούν «σωτήρες» αλλά Μελισσανίδης.

ΥΓ: Είναι τραγικό να έχεις τον Βιτόλο και τον Σο και να τους αντικαθιστάς(;) με τον Μέντες, όπως και να διώχνεις τον Φιγκερόα και να ψάχνεις για νέο επιθετικό.