9/6/12

Πολωνία - Ελλάδα 1-1, καλό θεωρητικά το "χ" αλλά κρίμα κι άδικο να μην πάρει τη νίκη!

 Η Ελλάδα ήταν πολύ σκληρή για να ηττηθεί από την Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro 2012. Η διπρόσωπη Εθνική μας αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την συνδιοργανώτρια παίζοντας με 10 παίκτες και εκτός από το γκολ του Σαλπιγγίδη έχασε και πέναλτι με τον Καραγκούνη.

 
  
 Παρουσιάζοντας δύο πρόσωπα η Εθνική μας ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη με 1-1 στο Εθνικό Στάδιο Βαρσοβίας κόντρα στην συνδιοργανώτρια Πολωνία στην πρεμιέρα του Euro 2012.
Η Ελλάδα που ήταν τραγική στο πρώτο μέρος, στο δεύτερο ημίχρονο παίζοντας με 10 παίκτες κατέθεσε την ψυχή της και χωρίς να υπερβάλουμε να παίζει καλύτερα και να παίρνει τον βαθμό για τον 1ο όμιλο με το γκολ του Σαλπιγγίδη και θα μπορούσε να πάρει το πολύτιμο "τρίποντο" αν ευστοχούσε σε πέναλτι ο Καραγκούνης.

 Στο πρώτο ημίχρονο η Ελληνική ομάδα ήταν τραγική. Ναι μεν αυτός ο Ισπανός ας τον πούμε διαιτητή, έκανε πολλά λάθη (κατά τις Ελλάδας), όπως οι κάρτες στον Παπασταθόπουλο και το πέναλτι που δεν δόθηκε, ωστόσο και η Ελλάδα έδωσε το δικαίωμα αυτό, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ στον αγωνιστικό χώρο.
 Από την άλλη η Πολωνία με τον ενθουσιασμό των νέων παικτών και του κοινού της μπήκε δυνατά χτύπησε την Ελλάδα στην αριστερή πλευρά σημείωσε ένα γκολ και θα μπορούσε και δεύτερο.
 Το δεύτερο ημίχρονο ήταν αντιστρόφως ανάλογο με το πρώτο. Η είσοδος των Σαλπιγγίδη και Φορτούνη άλλαξε την εικόνα της Ελλάδας, η οποία με δέκα παίκτες έκανε τους Πολωνούς να καρδιοχτυπούν.
 Η Ελλάδα σημείωσε ένα γκολ με τον Σαλπιγγίδη, κέρδισε ένα πέναλτι από την συνεργασία Σαλπιγγίδη-Φορτούνη, αν και το έχασε με τον Καραγκούνη, σημείωσε ένα ακόμη γκολ που ακυρώθηκε, ενώ είχε μεγάλες ευκαιρίες με τον Σαμαρά για γκολ.
 Από την άλλη οι Πολωνοί δεν απείλησαν ιδιαίτερα και μάλλον θα πρέπει να αισθάνονται και τυχεροί που δεν έχασαν στην πρεμιέρα από την καλή Ελλάδα του δευτέρου ημιχρόνου (μόνο).

 Διαιτητής/ Βοηθοί: Καρμπάγιο (Ισπανία)/ Φερνάντεθ (Ισπανία), Χιμένεθ (Ισπανία)

 Πολωνία (Σμούντα): Στσένσι, Πίστσεκ, Βασιλέβσκι, Περκίς, Μπενίς, Πολάνσκι, Μουράβσκι, Μπλάστσικόβσκι, Ομπράνιακ, Ρίμπους (69' Τίτον), Λεβαντόβσκι.

 Ελλάδα (Σάντος): Χαλκιάς, Τοροσίδης, Χολέμπας, Αβρ. Παπαδόπουλος (35' λ.τρ. Κυρ. Παπαδόπουλος), Παπασταθόπουλος, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μανιάτης, Νίνης (46' Σαλπιγγίδης), Σαμαράς, Γκέκας (68' Φορτούνης).

 Τα πλάνα των δύο τεχνικών
 Ο Φερνάντο Σάντος δεν επιφύλαξε καμία έκπληξη στην αρχική ενδεκάδα της Εθνικής μας. Ο Χαλκιάς ήταν κάτω από τα δοκάρια, Τοροσίδης δεξιά, Χολέμπας αριστερά στην άμυνα με τους Παπασταθόπουλο, Αβραάμ Παπαδόπουλο αμυντικό δίδυμο. Στην μεσαία γραμμή ήταν οι Κατσουράνης, Καραγκούνης, Μανιάτης με τους Σαμαρά (αριστερά), Νίνη (δεξιά) και Γκέκα στην κορυφή.
 Από την άλλη ο Σμούντα επέλεξε τους: Στσέσνι (τερματοφύλακας), Πίστσεκ (δεξιά), Μπένις (αριστερά), Βασιλέβσκι, Περκίς στην άμυνα. Μουράβσκι, Πολάνσκι, Ομπράνιακ στην μεσαία γραμμή και τους Μπλαστσικόβσκι, Ρίμπους και Λεβαντόβσκι στην κορυφή.

 Μπήκαν δυνατά οι Πολωνοί
 Με την βοήθεια των φιλάθλων της η Πολωνία μπήκε πολύ δυνατά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης είχε πολύ μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ.
 Στο 4ο λεπτό, μετά από στρώσιμο της μπάλας του Λεβαντόφσκι στον Ομπράνιακ, ο τελευταίος έκανε σουτ με τον Χαλκιά να διώχνει την μπάλα σε κόρνερ.
 Η γηπεδούχοι συνέχισαν στον γρήγορο ρυθμό τους να έχουν την κατοχή της μπάλας, χωρίς να καταφέρουν κάτι καλό.
 Η Εθνική μας από την πλευρά της κατάφερε να ισοφαρίσει στις μεγάλες ευκαιρίες, στο 12', όταν από εκτέλεση φάουλ του Καραγκούνη, ο Γκέκας έπιασε την κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.
 Αυτή η φάση φαίνεται πως ξύπνησε τους Πολωνούς που άρχισαν τις επιθέσεις κατά κύματα και κυρίως από την δεξιά πλευρά της Εθνικής μας ομάδας, όπου πραγματικά έκαναν "πάρτι".
Η πρώτη απειλή ήρθε στο 13', όταν μετά από προσπάθεια του Ομπράνιακ, ο Μπλαστσικόβσκι έκανε το σουτ με την μπάλα να φεύγει άουτ.
 Η δεύτερη απειλή ήρθε στο 14', όταν πάλι από δεξιά ο Πίστσεκ έκανε την σέντρα με τον Λεβαντόβσκι να μην μπορεί να πιάσει την κεφαλιά.

 Τρίτη και φαρμακερή
 Τέσσερα λεπτά αργότερα (17'), ήταν η τρίτη και φαρμακερή για την Εθνική μας, όταν πάλι ο Πίστσεκ, πάλι από δεξιά έκανε την σέντρα και ο Λεβαντόβσκι με ωραία κεφαλιά έκανε το 1-0 για την Πολωνία.
 Στα πρώτα είκοσι λεπτά του αγώνα, η Ελλάδα είχε σοβαρό πρόβλημα στην αριστερή πλευρά και κυρίως διότι οι Σαμαράς και Καραγκούνης δεν βοηθούσαν τον Χολέμπας με αποτέλεσμα δυο και τρεις πολωνοί να βγαίνουν απέναντι στον Χολέμπας και να κάνουν μεγάλο πάρτι.
 Στο 24' ένα μακρινό σουτ του Κατσουράνη έφυγε άουτ, ενώ οι Πολωνοί έδειξαν να ρίχνουν τον ρυθμό τους, βλέποντας πως η Ελλάδα είναι ακίνδυνη επιθετικά.
 Στο 37' ο Φερνάντο Σάντος έκανε την πρώτη του αναγκαστική αλλαγή, καθώς ο Αβραάμ Παπαδόπουλος δεν μπορούσε να συνεχίσει και την θέση του πήρε ο Κυριάκος Παπαδόπουλος.
Στο ίδιο λεπτό, η Πολωνία έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να πετύχει και δεύτερο γκολ, όταν μετά από εκτέλεση φάουλ, ο Περκίς έκανε το σουτ μέσα από την περιοχή καταφέρνοντας να στείλει την μπάλα άουτ.
 Σαν να μην έφταναν όλα για την Εθνική μας ένα λεπτό πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου έμεινε και με δέκα παίκτες λόγω αποβολής με δεύτερη κίτρινη κάρτα του Παπασταθόπουλου.

 Δύο κίτρινες κάρτες που της είδε μόνο αυτός ο Ισπανός διαιτητής. 
 Στις καθυστερήσεις του αγώνα, η Εθνική μας ζήτησε πέναλτι, όταν μετά από γύρισμα του Νίνη, ο Περκίς πέφτοντας βρήκε την μπάλα με το χέρι με τον Ισπανό να λέει να συνεχιστεί το ματς.
Έτσι το πρώτο ημίχρονο έφτασε στο τέλος του με την Ελληνική ομάδα να είναι πίσω στο σκορ με 1-0.

 Μπορούμε και με δέκα
 Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Σάντος προσπάθησε να αλλάξει την ομάδα με την είσοδο του Σαλπιγγίδη στην θέση του Νίνη.
 Η πρώτη ευκαιρία ήταν για την Πολωνία με τον Λεβαντόβσκι να σουτάρει στο 48' με την μπάλα να φεύγει άουτ.
 Τρία λεπτά αργότερα (51'), η Εθνική μας στην πρώτη της επίσκεψη στα καρέ των γηπεδούχων κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση.
 Ο Κατσουράνης έκανε την εξαιρετική μπαλιά στον Τοροσίδη αυτός γύρισε την μπάλα και η "χρυσή" αλλαγή του Σάντος ο Σαλπιγγίδης μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1 ξεσηκώνοντας τους 4.000 Έλληνες.
 Ένα γκολ που η Εθνική μας το χρειαζόταν σε αυτό το σημείο, παίζοντας μάλιστα με δέκα παίκτες.
Στο 58' από απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ομπράνιακ από μακρινή απόσταση η μπάλα έφυγε πολύ άουτ.
 Η Εθνική μας παρότι με δέκα παίκτες, στο 63' έχασε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να "παγώσει" τους Πολωνούς, όταν ο Σαμαράς βρέθηκε τετ α τετ με τον γηπεδούχο γκολκίπερ και από το σουτ του η μπάλα έφυγε απελπιστικά άουτ.

 Μοιραίος ο Καραγκούνης
 Στο 68' ο Φερνάντο Σάντος έκανε την τρίτη του αλλαγή βάζοντας τον Φορτούνη στην θέση του Γκέκα και τον Σαμαρά στην κορυφή της επίθεσης.
 Στο 69' ο Φορτούνης στην πρώτη του επαφή με την μπάλα έδωσε ωραία στον Σαλπιγγίδη ο οποίος βγήκε τετ α τετ με τον Στσέσνι ανατράπηκε με τον Ισπανό διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι και την κόκκινη κάρτα στον γκολκίπερ των γηπεδούχων.
 Ο Καραγκούνης ανέλαβε την εκτέλεση και ο Τίτον που μπήκε αλλαγή απέκρουσε κρατώντας το 1-1, στερώντας από την Ελλάδα ένα δεύτερο γκολ.

 Αυτό το δεύτερο γκολ ήρθε στο 75', όταν ο Σαμαράς έδωσε στο Φορτούνη, αυτός έκανε την παράλληλη μπαλιά με τον Σαλπιγγίδη να σημειώνει το τέρμα το οποίο ακυρώθηκε ως οφσάιντ στον Σαμαρά.
 Η Πολωνία μάλλον τα έχασε καθώς δεν περίμενε αυτή την αντίδραση της Εθνικής μας και δεν έδειξε κάτι το αξιοσημείωτο στο δεύτερο ημίχρονο.
 Αντίθετα η Ελλάδα είχε μια ακόμη καλή ευκαιρία με τον Σαμαρά στο 80' με την μπάλα να φεύγει άουτ.
 Ένα σουτ του Λεβαντόβσκι στο 85' έφυγε άουτ και έτσι το 1-1 ήταν το τελικό αποτέλεσμα στην πρεμιέρα του Euro 2012 μεταξύ της Πολωνίας και της Ελλάδας.
Επόμενο ραντεβού για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα την Τρίτη (12/6) στο Βρότσλαβ κόντρα στην Τσεχία.

 Από sport24

 * Η Εθνική θα μπορούσε κάλλιστα να είχε ξεκινήσει με νίκη στη διοργάνωση είτε αν ευστοχούσε στο πέναλτι ο Κάρα είτε αν το ισπανό κοράκι δεν απέβαλε άδικα τον Παπασταθόπουλο και θα μοιραζόταν την 1η θέση του Α' ομίλου με τη Ρωσία, η οποία πραγματοποιώντας επίδειξη δύναμης διέλυσε την Τσεχία με 4-1. Πλέον η Ελλάδα θα κοιτάξει να μη χάσει από τους Τσέχους την επόμενη αγωνιστική και παράλληλα θα ελπίζει σε νίκη των Ρώσων και επί των Πολωνών, ώστε να φτάσει κοντά στη μεγάλη πρόκριση στις νοκ άουτ φάσεις. Στην πρεμιέρα της ξεκίνησε πάντως θετικά, αν και παρά την ισοπαλία υπάρχει η δυσαρέσκεια των "χαμένων βαθμών", καθώς λίγο έλειψε να επαναλάβουμε το θρίαμβο του 2004, όταν είχαμε νικήσει τους τότε διοργανωτές Πορτογάλους.
 Ευτυχώς τραυματίστηκε ο Αβραάμ και μένει εκτός για το υπόλοιπο του Euro, αφού ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι πολύ καλύτερος αμυντικός. Πέραν του Αβραάμ, προσωπικά δεν κατάλαβα ποτέ γιατί κάναμε σαν τρελοί να ελληνοποιήσουμε τον Χολέβας σε μια θέση όπου υπάρχουν οι Σπυρόπουλος, Τζαβέλας, ενώ παίζει κι ο Τοροσίδης. Ακόμη, δεν εμπιστεύομαι τον Χαλκιά, ενώ ο Σάλπι εννοείται πως πρέπει να ξεκινάει στην 11άδα. Κατά τα άλλα στο δεύτερο ημίχρονο της πρεμιέρας η Εθνική είχε πάθος, δύναμη και αποφασιστικότητα, κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ενόψει συνέχειας.