31/12/09

Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλες και όλους εύχομαι. Ευτυχισμένο το 2010!!

Καλή χρονιά εύχομαι σε όλες και όλους σας, με υγεία, χαρά, δημιουργικότητα, ευτυχία, αγάπη και ελπίδα. Είθε το 2010 να σας (μας) φέρει ότι δεν έφερε ο χρόνος που φεύγει..

Οι "ουτοπικές" και γεμάτες όνειρα ευχές που κάνουμε κάθε χρόνο για έναν καλύτερο κόσμο μπορεί να μην εισακούονται, αλλά κάθε φορά, τέτοιες μέρες δεν πτοούμαστε και συνεχίζουμε να ελπίζουμε...
 Για αυτό κι εγώ θα ευχηθώ για το 2010 για παγκόσμια χαρά και ευημερία, για ένα μέλλον καλύτερο, πιο ειρηνικό, πιο ανθρώπινο.
Και ας μην πιστεύω ότι μπορεί ποτέ να έρθει αυτό το μέλλον... Δεν παύω να το ονειρεύομαι, να το αναζητώ, να το προσδοκώ...

 Χρόνια σας πολλά και πάλι, καλή Πρωτοχρονιά να έχετε, να περάσετε πολύ όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάτε και μακάρι ο καινούριος χρόνος να φέρει στον κάθε έναν από εσάς ότι πραγματικά επιθυμεί!!

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 0-3



 Με νίκη μέσα στη Θεσσαλονίκη επί του ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις για το 2009 ο Παναθηναϊκος. Στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής στην Α1 βόλεϊ ανδρών, οι πράσινοι επικράτησαν πολύ εύκολα του ΠΑΟΚ με 0-3 σετ, διατηρώντας το απόλυτο των νικών στα εκτός έδρας παχνίδια τους, όπου μάλιστα δεν έχουν χάσει ούτε σετ!
 Αντίθετα, οι τρεις ήττες έχουν γίνει όλες στο Μετς (ΠΑΟΚ, ΟΣΦΠ, ΕΑΠ), όπου έχουν χαθεί και βαθμοί (με Άρη)!
 Εντελώς αλλοπρόσαλη κατάσταση που ευχόμαστε και ευελπιστούμε να αλλάξει με το νέο έτος... στη Γλυφάδα όπως δείχνουν τα πράγματα.


Τα σετ: 20-25, 21-25, 22-25.

Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:

ΠΑΟΚ (Μέλκας): Παντακίδης 2 (2/4 επ.), Χιετάνεν 7 (7/10 επ., 57% υπ. - 48% άριστες), Πλίκας 2, Μπρούνερ 8 (5/10 επ., 3 μπλοκ), Ογιανσίβου 14 (12/28 επ., 1 μπλοκ), Λινς 9 (9/20 επ., 67% υπ. - 53% άριστες) / Δημητρακόπουλος -λ 71% υπ. - 33% άριστες, Χατζηηλιάδης, Αλμαλής, Ντίνας 1, Μποζίδης 1.

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 6 (5/10 επ., 1 μπλοκ 70% υπ. - 50% άριστες), Ζαγκούμνι 3, Αγκάμεζ 23 (21/32 επ.), Σαμικά 16 (15/26 επ., 1 μπλοκ), Σμαραγδής 5 (4/7 επ., 1 μπλοκ), Πανταλέων 7 (3/9 επ., 2 μπλοκ) / Παπαδημητρίου -λ 69% υπ. - 46% άριστες, Μηνούδης.

 * Επόμενο μεγάλο παιχνίδι, με τον καινούριο χρόνο, αυτό κόντρα στην Πιατσέντζα για το Τσάμπιονς Λιγκ... δυστυχώς εντός έδρας..

29/12/09

Παναθηναϊκός -Τρίκαλα 83-54, έκλεισε μία πετυχημένη χρονιά!



Στο παιχνίδι που έριξε την αυλαία για το 2009, ο Παναθηναϊκός επικράτησε εύκολα των Τρικάλων στο κλειστό του ΟΑΚΑ για την 9η αγωνιστική της Α1 με 29 πόντους διαφορά, 83-54 και έκλεισε τη χρονιά στο ρετιρέ της βαθμολογίας ισόβαθμος με τον "αιώνιο". Μια άκρως πετυχημένη χρονιά για τον πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό!
 Οι παίχτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πάντως μπήκαν πολύ χαλαρά στο ματς και ενδεικτικό είναι το ισόπαλο 20-20 του πρώτου δεκαλέπτου! Απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης απόψε βρισκόταν μια ομάδα, αυτή των Τρικάλων με χίλια δυο προβλήματα, με τους δύο Αμερικανούς να πηγαίνουν για Χριστούγεννα στην πατρίδα τους και να μην... επιστρέφουν(!), χωρίς προπονητή στον πάγκο τους (παραιτήθηκε ο Αγγέλου λίγες μέρες πριν) και με διάφορα διοικητικά βάσανα. Κι όμως οι φιλοξενούμενοι κοίταξαν στα μάτια τον μεγάλο τους αντίπαλο και τουλάχιστον για δέκα λεπτά ήταν στο παιχνίδι, ασχέτως με την κακή εικόνα των πρασίνων στο α' δεκάλεπτο. Πολλά μπράβο στην ομάδα των Τρικάλων.
 Βέβαια στο β' κιόλας δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός έδειξε εντελώς διαφορετικό πρόσωπο. Ίσως ο Ομπράντοβιτς να τους έβαλε τις φωνές, ίσως να αποφάσισαν να αφήσουν στα αποδυστήρια το πνεύμα των εορτών, που φανερά τους συντρόφευε στα πρώτα δέκα λεπτά!
 Αλλά με την είσοδο του Τέπιτς είδαμε άλλον Παναθηναϊκό. Τον γνωστό, καλό Παναθηναϊκό, που άσχετα με τον αδύναμο αντίπαλο που είχε απέναντί του, έπαιξε πολύ καλό μπάσκετ, έβρισκε λύσεις στην επίθεση, έσφιξε την άμυνά του, και με 10-0 στην αρχή του δεκαλέπτου και ένα επιμέρους σκορ 27-7 να κλείσουν το ημίχρονο στο +20 (47-27). Ακριβώς ίδιος ρυθμός και στην επανάληψη, με τη διαφορά να ανεβαίνει συνεχώς μέχρι το +30 (70-40) του 30λέπτου. Στο τέταρτο δεκάλεπτο και το λιγότερο παραγωγικό επιθετικά, οι πράσινοι σκόραραν μόλις 13 πόντους για το τελικό 83-54.


Τα δεκάλεπτα: 20-20, 47-27, 70-40, 83-54.
 
Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:


Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Βεργίνης, Τέπιτς 9, Σπανούλης 2 (7ασ.), Περπέρογλου 4, Μπατίστ 10 (6ρ.), Φώτσης 7 (1τρίπ., 7ρ.), Μπόγρης, Νίκολας 9 (2), Τσαρτσαρής 4 (10ρ.), Γιασικεβίτσιους 14 (3/6δίπ., 2/3τρίπ., 2/5β., 3ασ.), Πέκοβιτς 16 (5/7δίπ., 6/9β., 5ρ.), Καλάθης 8 (4ρ., 3ασ., 5λ.).
 
Τρίκαλα (Γιαπλές): Μπιγκς 7, Προδρόμου 2, Νοέας 3 (1), Κατσαρές 10 (1τρίπ., 2ασ., 4κλ., 6λ.), Αποστολίδης 6 (1τρίπ., 3ασ., 4κλ., 4λ.), Σύμτσακ 5 (5ρ.), Τζικάνοβιτς 3 (1), Ζούπαν 11 (2/2δίπ., 1/6τρίπ., 4/7β., 5ρ.), Σακελλαρίου 7 (1).

28/12/09

The Nightmare Before Christmas, Tim Burton, 1993




 "The Nightmare Before Christmas", "Ο Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης" του Tim Burton θεωρώ ότι είναι ότι πρέπει για αυτές τις μέρες, μετά φυσικά από το κινηματογραφικό ασπρόμαυρο αριστούργημα του Frank Capra, "It' s a Wonderful Life" με την απόλυτη, πανέμορφη Χριστουγεννιάτικη ιστορία του.

 Εδώ, ο μεγάλος παραμυθάς Tim Burton, επιμελείται αυτού του ανατρεπτικού, θεότρελου animation μιούζικαλ του 1993. Την σκηνοθεσία την αναλαμβάνει... κάποιος Henry Selick, αλλά δικαίως την... δόξα δέχεται ο Burton. Άλλωστε, είναι ο παραγωγός και εις εκ των σεναριογράφων. Ενώ βέβαια έχει την όλη ιδέα καθώς και την επιμέλεια πάνω απ' τον... σκηνοθέτη Henry Selick!

 Βέβαια, 13 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, εν έτει 2006, ο Burton θα αναλάβει -και- τη σκηνοθεσία της επανέκδοσης του φιλμ, σε 3D μορφή τούτη τη φορά!

 Στην πρώτη λοιπόν, αρχική έκδοση του 1993, ο Burton φτιάχνει τους χαρακτήρες, την ιστορία και ο Selick σκηνοθετεί, δεξιοτεχνικά μπορώ να πω, με τεχνική stop motion animation (Οι χαρακτήρες δεν ειναι σχεδιασμένοι σε χαρτί, αλλά είναι κατασκευασμένοι, όπως τα σκηνικά. Οι ήρωες έχουν πραγματικές διαστάσεις, βρίσκονται σε πραγματικό σκηνικό, με πραγματικό φωτισμό, τα πιο βασικά στοιχεία της εν λόγω τεχνικής) και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Και πώς να μην ήταν βέβαια, όταν χρειάστηκαν 3 ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί η ταινία! Ναι, από το 1990 έπιασε δουλειά ο Tim Burton, ο οποίος επικαλούμενος έλλειψη χρόνου παρέδωσε τα ηνία της σκηνοθεσίας στον Selick. Έτσι και οι δύο έβαλαν τον καλύτερό τους εαυτό και τρία χρόνια μετά, αυτό το Χριστουγεννιάτικο "έπος" πλέον, πήρε σάρκα και οστά!



 Η υπόθεση της ταινίας:
Το κοινό μεταφέρεται στο τρισδιάστατο κέντρο ενός στοιχειωμένου σπιτιού, σε μια πόλη μεταμφιέσεων του Βασιλιά Κολοκύθα, Τζακ Σκέλιγκτον, που προσπαθεί να κυριαρχήσει πανηγυρικά στην περίοδο των Χριστουγέννων και να αλλάξει τους ρυθμούς της πόλης. Ενάντια στη συμβουλή της Σάλλι, της μοναχικής ζαβολιάρας κούκλας, που έχει κρυφά αισθήματα για αυτόν, ο Τζακ βάζει σε δράση τρία άτομα για το έθιμο του Halloween - τους Λοκ, Σοκ και Μπάρελ - για να τον βοηθήσουν να απαγάγει τον Αγιο Βασίλη. Όμως, ακόμα και όταν ο Τζακ συνειδητοποιεί το λάθος του, θα πρέπει να παλέψει με τον κακό Ούγκι Μπούγκι, πριν επαναφέρει τα πράγματα και αποκαταστήσει τη γιορτινή διάθεση της πόλης...


  Μία γιορτινή ταινία που περιέχει τα πάντα: παραμύθι, κέφι, τραγούδι, μουσική, χιούμορ, γέλιο, δράση, μυστήριο, ειρωνία, υπέροχα τεχνολογικά εφέ, εορταστική ατμόσφαιρα, αστείρευτη δημιουργικότητα, μαγεία...

 Το αξέχαστο soundtrack της ταινίας, βραβευμένο με Grammy, διαθέτει 10 τραγούδια του υποψήφιου για Όσκαρ Ντάνι Έλφμαν («Corpse Bride», «Big Fish»), τα οποία ερμηνεύει η φωνή του Τζακ.

  Χριστούγεννα και Εφιάλτης... πάνε μαζί; Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα βροντοφωνάζαμε "οχι", αλλά με τον Tim Burton απέναντι νομίζω ότι όχι μόνο... πάνε αλλά μας παρουσιάζονται με τέτοιο μοναδικό τρόπο απ' τον Αμερικανό παραμυθά ώστε γίνονται... ένα και το αυτό και αποτελούν το εφιαλτικά ατμοσφαιρικό must των γιορτών!

 Βαθμολογία: 8,5/10

27/12/09

Dangerous Liaisons, Stephen Frears, 1988



 "Dangerous Liaisons", "Επικίνδυνες Σχέσεις", από τον Stephen Frears και το 1988.
 Πρόκειται για την σημαντικότερη δουλειά του Αμερικανού σκηνοθέτη -μακράν- και μία απ' τις σπουδαιότερες -μετρημένες στα δάχτυλα η αλήθεια είναι- ταινίες των 80s. Μια δεκαετία που έχει χαρακτηριστεί ως η ασθενέστερη κινηματογραφικά. Anyway..


 Η υπόθεση της ταινίας:
 Γαλλία, 1760-1770. Oι πλούσιοι και κακομαθημένοι, Μαρκήσια Ντε Μαρτέιγ και ο κόμης Βαλμόν, πρώην εραστές και απόλυτα διεστραμμένοι, βάζουν ένα διπλό στοίχημα. Η Μαρκήσια του ζητάει να αποπλανήσει την αφελή και αθώα Σεσίλ Ντε Βολάνζ, η οποία πρόκειται να παντρευτεί έναν από τους πρώην εραστές της, θέλοντας να την διαφθείρει πριν το γάμο. Στο στόχαστρο τους μπαίνει επίσης η ενάρετη και θεοσεβούμενη αλλά και πανέμορφη Μαντάμ Ντε Τουρβέλ, την οποία ο Βαλμόν επιμένει ότι μπορεί να κατακτήσει. Η Μαρκήσια το βρίσκει εντελώς απίθανο και του ζητάει γραπτή απόδειξη της νίκης του. Σε αντάλλαγμα θα περάσουν ένα βράδυ μαζί.

 Βασισμένη στη νουβέλα του Choderlos de Laclos, η ταινία περιγράφει έρωτες, ίντριγκες, πάθη, σκάνδαλα, παιχνίδια διαστροφής, επικίνδυνα στοιχήματα, προδοσία και εκδίκηση στην "ανωτέρα τάξη" του Παρισίου της δεκαετίας του 1760 λίγο πριν τη Γαλλική Επανάσταση (18ος αιώνας). Και είναι απ' τις πολύ λίγες φορές που κινηματογραφική μεταφορά βιβλίου ξεπερνάει το γραπτό κείμενο!
 Ο Στίβεν Φρίαρς σκηνοθετεί με τεράστια δυναμική και έξοχη ατμόσφαιρα, ο John Malkovich είναι υπέροχος και δίνει μία εξαιρετική ερμηνεία, πολύ καλή και εντυπωσιακή η Glenn Cloze, ενώ η Michelle Pfeiffer είναι απίστευτα λαμπερή και αισθησιακή, απ' τις πιο όμορφες γυναίκες που πάτησαν ποτέ στη γη κατά την άποψη του γράφοντος!
Καλές ερμηνείες και από τους Swoosie Kurtz, Keanu Reeves, Mildred Natwick, Uma Thurman.
Η διεφθαρμένη Γαλλίδα κόμισσα λοιπόν, Μαρτέιγ, δεσπόζουσα μορφή της ταινίας, φαλλική γυναίκα, ηδονίζεται με το να βάζει ερωτικά στοιχήματα πάνω στις σεξουαλικές ζωές και τα απαγορευμένα πάθη των αριστοκρατών!
 Με αυτόν τον τρόπο επιδεικνύει κοινωνική δύναμη και διατηρεί την ψηλή κοινωνική της θέση.
 Όταν ξανασυναντήσει τον πρώην εραστή της και διεφθαρμένο κόμη Βαλμόν, θα του ζητήσει να αποπλανήσει την νεαρή και παντελώς αθώα Σεσίλ ντε Βολάνζ που πρόκειται πολύ σύντομα να παντρευτεί, μόνο και μόνο για να τη διαφθείρει πριν το γάμο, παίρνοντας εκδίκηση απ' τον μέλλοντα σύζυγό της και πρώην εραστή της ίδιας και να ικανοποιήσει τις διεστραμμένες ορέξεις της και την ακόλαστη φαντασία της. Ο Βαλμόν δεν θα δυσκολευτεί να το πετύχει και να κερδίσει το στοίχημα, όμως τώρα αρχίζουν τα πραγματικά δύσκολα...

 Η κόμισσα Μαρτέιγ με αφορμή την άφιξη της εντυπωσιακής Μαντάμ Ντε Τουρβέλ θα εξιτάρει ακόμη περισσότερο τη φαντασία της και θα ανεβάσει απότομα τον πήχη δυσκολίας των διεστραμμένων "παιχνιδιών" της, αφού θα προκαλέσει τον Βαλμόν να κατακτήσει την Μαντάμ Ντε Τουρβέλ και μάλιστα ως αντάλλαγμα θα κερδίσει μια βραδιά με την ίδια την κόμισσα!


 Ο Βαλμόν χρησιμοποιώντας κυρίως την γοητεία του αλλά και παίζοντας ουσιαστικά θέατρο παριστάνοντας τον ερωτευμένο στην Μαντάμ Ντε Τουρβέλ, μετά από μεγαλύτερη προσπάθεια αυτή τη φορά θα κερδίσει ακόμη ένα στοίχημα, που όμως θα επιφέρει... μπλεξίματα και δυσάρεστες καταστάσεις!
 Ο κόμης θα ερωτευθεί στα αλήθεια τη Μαντάμ Ντε Τουρβέλ και πλέον οι σχέσεις τους δεν είναι μόνο επικίνδυνες όπως μας πληροφορεί ο τίτλος της ταινίας αλλά ακροβατούν σε ένα τεντωμένο σχοινί. Είναι φανερό πια ότι κινδινεύουν και οι δύο με καταστροφή...


 Η ταινία τιμήθηκε με τα Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου, σκηνικών και κοστουμιών, και καλλιτεχνικής επιμέλειας.

 Θεωρείται πια κλασική ταινία και μία σημαντική δημιουργία της 7ης τέχνης!

 Βαθμολογία: 8,5/10