2/9/11

Ισραήλ - Ελλάδα 0-1, «2» πρόκρισης στο Euro!


 Με εκπληκτική ατομική ενέργεια και ωραίο γκολ του Σωτήρη Νίνη η Ελλάδα πέτυχε μεγάλη εκτός έδρας νίκη επί του Ισραήλ και παρέμεινε στην κορυφή του 6ου ομίλου. Η Εθνική πραγματοποίησε το καλύτερο ίσως παιχνίδι της σε αυτήν την προκριματική φάση, πήρε το μεγάλο «2», εξασφάλισε ότι θα βρίσκεται στη δυάδα του ομίλου και πλέον θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2012. 13 ματς χωρίς ήττα συμπλήρωσε στον πάγκο ο Φερνάντο Σάντος!

 Το Ισραήλ ξεκίνησε καλύτερα στο ματς και θέλοντας να εκμεταλλευτεί την έδρα προσπάθησε να πιέσει και να πιέσει την ελληνική άμυνα, που όμως δεν αντιμετώπισε προβλήματα στο πρώτο ημίχρονο. Σε αυτό συνέβαλαν τόσο το κεντρικό αμυντικό δίδυμο (Αβραάμ και Κυριάκος Παπαδόπουλος) όσο και ο Ζαραδούκας -στο ντεμπούτο του με την Εθνική απόντων των Σπυρόπουλου, Τζαβέλα-.

 Στο δεύτερο ημίχρονο το Ισραήλ ξεκίνησε πάλι δυνατά θέλοντας να ανοίξει το σκορ. Αφού ξεπέρασαν την αρχική πίεση οι διεθνείς μας βγήκαν μπροστά και κυνήγησαν το γκολ βλέποντας τα κενά στην άμυνα των γηπεδούχων και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι δεν είχαν απέναντί τους κανά θηρίο που τρόμαζε με την απόδοσή του.

 Έτσι, αφού χάθηκε μία καλή ευκαιρία στο 54', φτάσαμε στο 60', όταν ο Γιώργος Καραγκούνης κυνήγησε και έκλεψε την μπάλα, η οποία πέρασε στην κατοχή του Νίνη και ο μικρός πέρασε σχεδόν όλη την άμυνα των Ισραηλινών και με ωραίο διαγώνιο σουτ νίκησε τον Αουάτ για το 0-1.

 Αμέσως μετά η Ελλάδα κλείστηκε στην άμυνα και κατάφερε σχετικά εύκολα, με εξαίρεση το τελευταίο δεκάλεπτο συνεχούς πίεσης των γηπεδούχων, να κρατήσει το πολύτιμο 1-0 υπέρ της και να πάρει το τρίποντο που τη φέρνει ακόμη πιο κοντά στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας!

 Η Ελλάδα έπαιξε με πολύ πάθος και τρομερή ομαδικότητα. Ατομικά, ο Κατσουράνης έκανε πολύ καλό ματς (για μία ακόμη φορά ΕΤΡΕΞΕ στην Εθνική, κάτι που ΔΕΝ κάνει στον Παναθηναϊκό), ο Καραγκούνης ήταν επίσης καλός, η αμυντική λειτουργία καλή στο σύνολό της, ενώ ο Νίνης έδωσε στην ομάδα τη νίκη με το υπέροχο τέρμα που σημείωσε. Ωστόσο Κατσούρ και Τοροσίδης συμπλήρωσαν κάρτες και χάνουν το έτερο εκτός έδρας ματς, που ακολουθεί, στη Ρίγα κόντρα στη Λετονία, επίσης κρίσιμο και δύσκολο.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ισραήλ (Λουίς Φερναντές): Αουάτ, Σπούνγκιν, Μπεν Χαΐμ, Γκέρσον, Καγιάλ, Αλμόγκ Κοέν (61' Νάτσο), Ραφαέλοφ, Σέχτερ (55' Νταμάρι), Μπεναγιούν, Ζάχαβι (54' Χέμεντ), Μπεν Χαρούς.

 Ελλάδα (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Κ. Παπαδόπουλος, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Ζαραδούκας, Κατσουράνης, Καφές (42' Μάκος), Καραγκούνης, Νίνης (78' Φετφατζίδης), Σαμαράς, Σαλπιγγίδης (83' Μανιάτης).

 

1/9/11

Φινλανδία - Ελλάδα 61-81, εύκολα το 2χ2


 Η Εθνική Ελλάδας νίκησε τη Φινλανδία με σκορ 81-61 και έκανε το 2χ2 στον 3ο όμιλο του Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

 Μετά την αγχωτική νίκη στην πρεμιέρα επί της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης, οι διεθνείς μας δεν έπεισαν ούτε στη δεύτερη μέρα της διοργάνωσης, όμως δεν δυσκολεύτηκαν να φτάσουν εύκολα στην επικράτηση επί των αδύναμων Φινλανδών.

 Από νωρίς οι παίκτες του Ηλία Ζούρου πήραν διαφορά ασφαλείας, η οποία ολοένα αυξανόταν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Μάλιστα στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα έπαιξε κατά διαστήματα ωραίο μπάσκετ, με το οποίο σφράγισε την υπεροχή της έναντι των Σκανδιναβών αλλά και το τελικό +20.

 19 πόντους σημείωσε ο Μπουρούσης, ο οποίος είχε και 10 ριμπάουντ, ενώ ακολούθησαν στο σκοράρισμα ο Ζήσης με 14 και οι Φώτσης, Μπράμος με 9. Από τους ηττημένους 21 πόντους σημείωσε ο Κόπονεν, με 4/6 τρίποντα.

 Η Εθνική μας έχει ρεπό την Παρασκευή και αγωνίζεται ξανά το Σάββατο κόντρα στα Σκόπια (18:00, ΕΤ1), σε ακόμη ένα εύκολο ματς, όπως άλλωστε είναι τα περισσότερα της φάσης των ομίλων για τους μεγάλους.

 Τα δεκάλεπτα: 14-20, 32-41, 44-57, 61-81.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των δύο ομάδων:


 Φινλανδία (Ντέτμαν): Κοϊβίστο, Νίκολα 1, Μουούρινεν 2, Χαφ 5, Λι 13, Σαλίν 6(2), Κοτί 1, Κόπονεν 21(4), Μακαλάινεν, Μότολα 5(1), Βίρτανεν 6(2), Ράνινκο 1.

 Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Μπουρούσης 19, Ζήσης 14, Βασιλειάδης 5(1), Καλάθης 6, Φώτσης 9(1), Παπανικολάου 2, Μαυροειδής 2, Μπράμος 9(2), Κουφός 7, Σλούκας 2, Καϊμακόγλου 6(1).

 

Με Ρούντολφ Γκέργκελι έκλεισε τις μεταγραφές ο Παναθηναϊκός. Δύσκολα θα πάρει κάποιον ελεύθερο, τον Ιανουάριο ο Ανάκογλου.


 Την τελευταία μέρα των καλοκαιρινών μεταγραφών (Τετάρτη 31/8) ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε την απόκτηση του Ρούντολφ Γκέργκελι, με τον οποίο δείχνει να κλείνει το ρόστερ, μιας και οι πράσινοι δύσκολα θα αποκτήσουν άλλον ποδοσφαιριστή στο επόμενο δεκαήμερο, που αφορά στους ελεύθερους. Οι διαπραγματεύσεις με τον Πανσερραϊκό για τον Ανάκογλου δεν είχαν κατάληξη και αν το Τριφύλλι το επιθυμεί θα φέρει στην Παιανία το νεαρό επιθετικό τον Ιανουάριο.

 Ο Γκέργκελι λοιπόν είναι ο νέος επιθετικός που ήθελε οπωσδήποτε ο Παναθηναϊκός, αφού με τον αργό Τοτσέ και τον Πετρόπουλο πολύ απλά ΔΕΝ έβγαινε η χρονιά. Ο 26χρονος Ούγγρος διεθνής αγωνιζόταν στην Τζένοα και οι πράσινοι τον απέκτησαν με τη μορφή δανεισμού για τον επόμενο χρόνο. Μάλιστα ο ίδιος ο παίχτης, που είχε ενημερωθεί ότι δεν υπολογίζεται από την ιταλική ομάδα, αποκάλυψε ότι είχε δεχτεί και πέρυσι πρόταση από το Τριφύλλι αλλά δεν είχε επέλθει συμφωνία.

 Ο Γκέργκελι, που γίνεται μόλις ο 4ος Μαγυάρος που φοράει τη φανέλα με τον Τριφύλλι, μετά τους ξεκάθαρα αποτυχημένους Μάρτον Εστερχάζι, Γιόζεφ Φίτος και Σάντορ Τόργκελε, δεν έχει κανένα φοβερό βιογραφικό μιας και την μεγαλύτερη... καριέρα την έκανε με την Ντέμπρετσεν, στο πρωτάθλημα της χώρας του. Βέβαια από την άλλη έχει τις εμπειρίες από το Καμπιονάτο, ενώ με τη φανέλα της Τζένοα έχει «σκοτώσει» Μίλαν και Γιούβε και ακόμη πέτυχε κάποια καθοριστικά γκολ. Πέρυσι η ομάδα της Γένοβας τον είχε παραχωρήσει δανεικό στην Μπάρι.

 Προσωπικά δεν έχω πλήρη εικόνα του, πάντως είναι σίγουρα γρήγορος, καμία σχέση δηλαδή με τον εκνευριστικά αργό Τοτσέ, και νομίζω ότι ο Ούγγρος θα είναι ο βασικός επιθετικός φέτος, εκτός αν αποδειχτεί "νέος Τόργκελε", οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα φάμε στη μάπα τον Ισπανό.

 Σε κάθε περίπτωση, ξαναλέω, θα αναπολούμε για πολύ καιρό ακόμη τον Τζιμπρίλαρο, ο οποίος ουσιαστικά «παραχώρησε» δανεικό ολόκληρο Ζάρατε στην Ίντερ...

 

31/8/11

Ελλάδα - Βοσνία & Ερζεγοβίνη 76-67, στην πρεμιέρα του Eurobasket της Λιθουανίας


 Νικηφόρα ξεκίνησε την προσπάθειά της στο 37ο Eurobasket της Λιθουανίας η Εθνική Ελλάδας. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου δυσκολεύτηκε στην αρχή αλλά έφτασε τελικά στη νίκη επί της Βοσνίας & Ερζεγοβίνης με σκορ 76-67.

 Το άγχος που είχε η νέα Εθνική ομάδα ήταν εμφανές από την έναρξη κιόλας του αγώνα. Απέναντι σε ένα μαχητικό αλλά σαφώς υποδεέστερο αντίπαλο, οι διεθνείς μας ξεκίνησαν «τρακαρισμένοι» και χρειάστηκε περισσότερο από ένα ημίχρονο για να βρουν τα πατήματά τους. Με μπροστάρη όμως το νέο ηγέτη αυτής της ομάδας, Νικ Καλάθη και παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από τους Κουφό (νταμπλ νταμπλ με 10 π., 10ρ.), Ζήση, Μπράμος, Φώτση και Μπουρούση πέρασε για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ στο 24', όταν ο Καλάθης έκανε το 43-41. Από εκεί και πέρα η διαφορά ολοένα αυξανόταν, φτάνοντας μέχρι και τους 14 πόντους, όμως οι Βόσνιοι δεν το έβαλαν εύκολα κάτω και προσπάθησαν σκληρά να ανατρέψουν το αποτέλεσμα, παίρνοντας πόντους κυρίως με τους Κικάνοβιτς, Βασίλιεβιτς και Γκόρντιτς. 
 Όμως οι Καλάθης, Ζήσης και Κουφός πάτησαν γκάζι και η Εθνική Ελλάδας έφτασε εύκολα τελικά στο 76-67, μπαίνοντας έτσι με το δεξί στη διοργάνωση.

 Τα δεκάλεπτα: 15-17, 31-34, 55-49,  76-67.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των δύο ομάδων:

 Ελλάδα (Ζούρος): Ξανθόπουλος 2, Μπουρούσης 12, Ζήσης 13(2), Βασιλειάδης, Καλάθης 13, Φώτσης 9(1), Παπανικολάου 5(1), Μαυροειδής, Μπράμος 10, Κουφός 10, Σλούκας, Καϊμακόγλου 2.

 Βοσνία & Ερζεγοβίνη: (Χάτζιτς): Γκόρντιτς 12(2), Ίκονιτς, Μπάβτσιτς 1, Βασίλιεβιτς 9(2), Κικάνοβιτς 15, Τελέτοβιτς 6, Ντόμερκαντ 7(1), Ντέντοβιτς 8, Μπαϊράμοβιτς 9(1).

 * Απαλλαγμένοι από το άγχος της πρεμιέρας και με ανεβασμένη ψυχολογία από το νικηφόρο ξεκίνημα οι παίκτες του Ηλία Ζούρου θα αντιμετωπίσουν την Πέμπτη την αδύναμη Φινλανδία, για το 2χ2 στον όμιλο (18:00, ΕΤ1).

 

29/8/11

Κέρκυρα - Παναθηναϊκός 0-2, με το δεξί στο νέο πρωτάθλημα


 Με το δεξί ξεκίνησε στο νέο πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, νικώντας εκτός έδρας την Κέρκυρα με σκορ 2-0. Λέτο και Νίνης τα γκολ του Τριφυλλιού, που δεν εντυπωσίασε αλλά πήρε το τρίποντο και επιπλέον, πολύτιμες ανάσες, με το ίδιο σκορ που είχε νικήσει και πέρυσι τον ίδιο αντίπαλο, στο ντεμπούτο του Πορτογάλου στον πάγκο και τα γκολ του Τζιμπρίλ Σισέ.

 Μετά τον διπλό ευρωπαϊκό αποκλεισμό, ο οποίος δεδομένα θα τον κυνηγάει καθ' όλη τη σεζόν και θα βγαίνει στην επιφάνεια μετά από κάθε άσχημο αποτέλεσμα, ο Παναθηναϊκός έπρεπε οπωσδήποτε να περάσει νικηφόρα από το νησί των Φαιάκων και να μην γκελάρει με το καλημέρα στο νέο -σάπιο- πρωτάθλημα. Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα μάλιστα, που δείχνει όντως ότι θέλει να μείνει και να παλέψει, ρίσκαρε αρκετά αφήνοντας στον πάγκο τους Λέτο και Νίνη (δεδομένου ότι έλειπαν και Σιμάο, Σπυρόπουλος), με διαφορά ποιοτικότερους παίκτες μας, αλλά και τον Κατσουράνη και ξεκινώντας στις θέσεις τους Κλέιτον, Καραγκούνη, Βιτόλο.

 Αποτέλεσμα ήταν να παίρνουν οι φιλοξενούμενοι τρεξίματα στο κέντρο από τον Ισπανό, να κυκλοφορούν καλύτερα και πιο γρήγορα την μπάλα, αλλά να μη δημιουργούν φάσεις με τον -ανύπαρκτο ξανά- Βραζιλιάνο. Στο δεύτερο ημίχρονο η είσοδος του Λέτο έκανε την ομάδα πιο επιθετική και απειλητική, αφού ο Αργεντινός δημιούργησε μόνος του κι έχασε δύο πολύ καλές ευκαιρίες, πριν ανοίξει το σκορ στο 62' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι, που κέρδισε ο Ζέκα. Ο Νίνης μπήκε επίσης ως αλλαγή αντί του Καραγκούνη και σφράγισε τη νίκη στις καθυστερήσεις κυνηγώντας μια μπαλιά των αμυντικών της Κέρκυρας προς τον τερματοφύλακα και παίρνοντας την κόντρα με προβολή από το διώξιμο του Αναστασόπουλου.

 Το τελικό 0-2 έδωσε τους βαθμούς, ξεπέρασε το όποιο άγχος της πρεμιέρας αλλά και την αρνητική παράδοση, αφού από το 2000 είχε νικήσει μόλις 6 φορές σε εναρκτήριο ματς.

 Προσωπικά θα μείνω στη διαφορά που έκανε για πολλοστή φορά ο Λέτο, στα καλά στοιχεία που είδα από Βιτόλο και Ζέκα, στα άσχημα δυστυχώς από τον Τοτσέ (φαίνεται ότι δεν κάνει) και στο ότι η Κέρκυρα είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό, για να μην τρελαθούμε ξαφνικά και νομίσουμε ότι πετύχαμε καμιά μεγάλη νίκη.
 Η σεζόν τώρα ξεκινάει, το πρωτάθλημα είναι σάπιο και ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ουκ ολίγα προβλήματα, για τα οποία θα συζητάμε καθ' όλη τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Κέρκυρα (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Αναστασόπουλος, Γκουστάβο, Βενέτης, Βέντσελ, Κοντοδήμος, Λαμπρόπουλος (60' Μετίν), Οσμάν, Λόβιν, Ιωάννου (54' Αγρίτης), Καλατζής, Μαζνόφ (71' Μπάρκογλου).

 Παναθηναϊκός (Ζεσουάλδο Φερέιρα): Κοτσόλης, Βύντρα, Ιωαννίδης, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Βιτόλο, Καραγκούνης (79' Νίνης), Κλέιτον (46' Λέτο), Ζέκα, Κουίνσι (89' Μαυρίας), Τοτσέ.