18/2/12

Εργοτέλης - Παναθηναϊκός 0-2, έπαιξε όσο χρειάστηκε, νίκησε και πάει με φόρα στα ντέρμπι τίτλου!


 Με ένα καλό τέταρτο και με έναν εξαιρετικό Μαυρία, ο Παναθηναϊκός επικράτησε 2-0 του Εργοτέλη στο Παγκρήτιο και διατηρήθηκε στην κορυφή της βαθμολογίας. Χάνει τον Σιμάο για δύο ματς και τον Βιτόλο για ένα.
 
 Δεν χρειάστηκε να κουραστεί ιδιαίτερα ο Παναθηναϊκός στο Παγκρήτιο Στάδιο και επιβλήθηκε 2-0 του Εργοτέλη. Χάρη σε ένα καλό πρώτο τέταρτο στο δεύτερο ημίχρονο, πέτυχε τα δύο γκολ του και καθάρισε το παιχνίδι, παραμένοντας έτσι στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκα και πηγαίνοντας στο +5 από τον Ολυμπιακό για λίγες ώρες.
 Στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα, ο Παναθηναϊκός ήταν απλός υποφερτός και έκανε τα απαραίτητα για να μην κινδυνεύσει και να διατηρήσει το προβάδισμα. Φεύγοντας από την Κρήτη, κερδίζει τον ανεβασμένο Λάζαρο, τον Μαυρία που πέτυχε το πρώτο γκολ του και κυρίως την αυτοπεποίθηση του εν όψει των τριών συνεχόμενων ντέρμπι. Ωστόσο, λόγω καρτών χάνει τον Σιμάο για δύο ματς και τον Βιτόλο για ένα.
 Το σημαντικότερο είναι ότι χωρίς τους Λέτο, Κουίνσι, Ζέκα και με τον Κατσουράνη εκτός ρυθμού, ο Παναθηναϊκός βρίσκει διαρκώς νέους πρωταγωνιστές και εξελίσσεται σε Λερναία Ύδρα. Αυτή τη φορά σκόραραν οι Σιμάο και Μαυρίας, δείγμα της δουλειάς που κάνει ο Φερέιρα.
 Ακολουθούν τρία ντέρμπι στο "Σπύρος Λούης", με αποκορύφωμα το ματς με τον Ολυμπιακό σε τρία Σαββατοκύριακα. Εάν ο Παναθηναϊκός πετύχει το 3 στα 3, τότε δύσκολα ο τίτλος του πρωταθλητή δεν θα έρθει στην Παιανία. Το Τριφύλλι έχει το μομέντουμ και η κορυφή θα παραμείνει πράσινη μέχρι τέλους...

 "Χ"αμένο ημίχρονο
 Ο Παναθηναϊκός θέλησε να πάρει τα ηνία από τα πρώτα λεπτά, αλλά δεν τα κατάφερε. Παρότι είχε την κατοχή στη μεγαλύτερη διάρκεια, δεν είχε καλη κυκλοφορία και οι παίκτες του μαζεύονταν στον άξονα, χωρίς να μπορούν να συνδυαστούν. Την ίδια στιγμή, ο Εργοτέλης αμυνόταν σωστά και στις κόντρες ήταν επικίνδυνος με τον ταχύτατο Καρέλη.
 Στο δεύτερο ημίωρο η κατάσταση δεν μεταβλήθηκε ιδιαίτερα, αφού ο Παναθηναϊκός είχε τον έλεγχο, αλλά ήταν ακίνδυνος. Κατσουράνης και Κλέιτον δεν πέρασαν πάσες, ο Τοτσέ ήταν αποκομμένος και ο Λάζαρος αναλώθηκε σε ατομικές ενέργειες. Αμυντικά, ο Εργοτέλης δεν έδειχνε ικανός να με φτάσει με αξιώσεις στα καρέ του Καρνέζη.
 Πρώτη κλασική ευκαιρία του Παναθηναϊκού δημιουργήθηκε στο 31', αλλά ο Λάζαρος αστόχησε στο τετ α τετ. Ωστόσο αυτή η φάση δεν αφύπνησε τον Παναθηναϊκό, που συνέχισε σε χαμηλούς ρυθμούς. Το ημίχρονο ολοκληρώθηκε χωρίς να αλλάξει κάτι στο σκορ.

 Ονειρική αρχή
 Με την είσοδο του Μαυρία αντί του Κατσουράνη, ο Φερέιρα επιχείρησε να βάλει στο ματς τα άκρα του Τριφυλλιού. Ο Πορτογάλος πέτυχε το σκοπό του, αφού ο Μαυρίας άνοιξε το παιχνίδι και προσέθεσε φαντασία και ταχύτητα, αλλάζοντας την εικόνα του ματς. Αποτέλεσμα ήταν στο 51' ο Κλέιτον να βρεθεί αφύλακτος στο σημείο του πέναλτι, αλλά πλάσαρε αδύναμα.
 Τελικά, το 0-1 ήρθε στο 55' με σκόρερ τον Σιμάο Μάτε... Μετά από κόρνερ του Χριστοδουλόπουλου, ο Μοζαμβικανός μέσος έπιασε την κεφαλιά και την έστειλα στη δεξιά γωνία του Πίρσον. Τρία λεπτά αργότερα, ο νεοεισελθής Χαρης Μαυρίας διπλασίασε τα πράσινα τέρματα και άνοιξε το δικό του λογαριασμό... Ο Λάζαρος σούταρε δυνατά, ο Πίρσον απέκρουσε ασταθώς και ο 18χρονος επιθετικός άδραξε την ευκαιρία και σκόραρε.

 Συντήρηση δυνάμεων
 Τα δύο γκολ έδωσαν στον Παναθηναϊκό τη δυνατότητα να διαχωριστεί τον αγώνα. Κράτησε την κατοχή της μπάλας, ηρέμησε το ρυθμό και έψαξε ήρεμα το τρίτο γκολ. Σε αυτό τον βοήθησε ο Εργοτέλης, που δεν έδειξε ικανός να απειλήσει και να βάλει φωτιά στο παιχνίδι.
 Ο Φερέιρα πέρασε στο ματς αρχικά τον Καραγκούνη, προκειμένου να κρατήσει τη μπάλα και να κερδίσει φάουλ, αλλά και τον Πετρόπουλο, για να τον διατηρήσει ετοιμοπόλεμο. Την ίδια ώρα, ο Χριστοδουλόπουλος από αριστερά και ο Μαυρίας από δεξιά συνέχισαν να πλαγιοκοπούν και να δημιουργούν ταραχή στην άμυνα των γηπεδούχων.
 Τα λεπτά μέχρι το τέλος πέρασαν χωρίς να συμβεί κάτι αξιοσημείωτο, με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί και να κυκλοφορεί τη μπάλα και τον Εργοτέλη να έχει αποδεχτεί το μοιραίο. Οι 1,500 οπαδοί του Τριφυλλιού παραληρούσαν στην εξέδρα, ζητούσαν τον τίτλο και αποθέωναν τον Φερέιρα και τους ποδοσφαιριστές του. Και έστειλαν στον ΠΑΟΚ το μήνυμα ότι στην Αθήνα απλά θα υποταχθεί στο πράσινο εξπρές...

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:


 Εργοτέλης: Πίρσον, Σαρρής, Χίμπλινγκερ, Σασιασβίλι, Τζούνιορ (63' Κυριακίδης), Φραγκουλάκης, Κατσικοκέρης (80' Τζανακάκης), Μπέτο, Δάρλας, Κουτσιανικούλης, Καρέλης.

 Παναθηναϊκός: Καρνέζης, Μαρίνος, Σαριέγκι, Σπυρόπουλος, Μπιάρσμιρ, Σιμάο, Βιτόλο, Κλέιτον (70' Καραγκούνης), Κατσουράνης (46' Μαυρίας), Χριστοδουλόπουλος, Τοτσέ (76' Πετρόπουλος).

 Από prasinanea

  * Αποστολή εξετελέσθη. Ο Παναθηναϊκός πέρασε εύκολα από την Κρήτη και τον Εργοτέλη κι ετοιμάζεται για τα τρία καυτά διαδοχικά ντέρμπι που πλέον, θα κρίνουν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τον τίτλο. Σημαντικό πρόβλημα η απουσία των Σιμάο, Βιτόλο σε ένα από αυτά, ενώ μένει να δούμε αν και κατά πόσο είναι έτοιμος να βοηθήσει ο Σωτήρης Νίνης.