7/7/12

Έναρξη της νέας σεζόν με την κλήρωση της Ευρωλίγκα. Οι ανησυχίες για τον Εξάστερο και μια πρώτη ανάλυση με τα υπάρχοντα δεδομένα.

 

 Επισήμως μπήκαμε στη νέα -μπασκετική- σεζόν με την κλήρωση της Ευρωλίγκα, που διεξήχθη την Παρασκευή. Παράλληλα ανακοινώθηκαν οι αλλαγές, που αφορούν στις μέρες αλλά και στις φάσεις του Top-16 και μετά.

 Ο Παναθηναϊκός δυστυχώς δεν είχε καλή κλήρωση αν και βρισκόταν στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας. Για πρώτη φορά μάλιστα στη σύγχρονη ιστορία του Εξάστερου υπήρχαν προβληματισμοί μετά από κλήρωση, που τον έθεσε επικεφαλής του Α' ομίλου και αντιμέτωπο με τις Ρεάλ Μαδρίτης, Χίμκι Μόσχας, Φενέρμπαχτσε Ούλκερ, Ολίμπια Λιουμπλιάνας και το νικητή των προκριματικών.

 Πριν εξετάσουμε τα δεδομένα, ας δούμε τις αλλαγές της διοργανώτριας αρχής. Καταρχάς οι αγώνες θα διεξάγονται Πέμπτη και Παρασκευή αντί Τετάρτη-Πέμπτη. Από 'κει και πέρα, το Top-16 διευρύνεται, καθώς από 4 ομίλους των 4 ομάδων θα δημιουργούνται 2 όμιλοι των 8 ομάδων, η κάθε ομάδα θα δίνει 14 αγώνες(!) αντί 6 που έδινε έως τώρα και θα προκρίνονται στα προημιτελικά οι 4 του κάθε ομίλου, όπου θα διασταυρώνονται μεταξύ των (1ος-4ος, 2ος-3ος). 
 Ξεκίνημα πάντως θα έχουμε και πάλι από τον προκριματικό γύρο, όπου στο διάστημα 25-28 Σεπτεμβρίου, στο Ντέσιο της Ιταλίας, 8 ομάδες θα αναμετρηθούν για ένα και μοναδικό εισιτήριο στους ομίλους. Ενδιαφέρον για τους προκριματικούς έχει φυσικά ο Παναθηναϊκός, καθώς περιμένει να μάθει τον τελευταίο του αντίπαλο, με τη ρωσική Ούνιξ Καζάν να φαντάζει το φαβορί απέναντι στις Ράτιοφαρμ Ουλμ, Λε Μαν, Ντόνετσκ, Νίμπουργκ, Οστάνδη, Καντού και Ακαντέμικ.

 Από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 14 Δεκεμβρίου θα διαρκέσει η πρώτη φάση των ομίλων, ενώ το νέο Top-16 είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί από 27 Απριλίου του 2012 και 5 Απριλίου του 2013. Οι 8 ομάδες που θα προκριθούν απ' τις δύο φάσεις, θα κοντραριστούν στα playoffs από τις 9 έως τις 25 Απριλίου, για να προκύψουν τα δύο ζευγάρια του Final 4, που φέτος όπως και του χρόνου, θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, 10-12 Μαΐου 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 4 φιναλίστ θα δώσουν από 29 έως 31 παιχνίδια τη φετινή σεζόν!

 Ο Παναθηναϊκός λοιπόν δεν είχε την καλύτερη δυνατή κλήρωση και συγκριτικά με τους άλλους επικεφαλής, την πιο δύσκολη. Μπορεί να απέφυγε την ΤΣΣΚΑ, όμως έτυχε τη δεύτερη δυνατότερη του β' γκρουπ, τη Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία θα έχει φέτος τον Ρούντι Φερνάντες, για τον οποίο είχε εκδηλώσει πέρυσι ενδιαφέρον ο Ομπράντοβιτς αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε το θέμα... Μένει να δούμε αν ο ισπανός star, πρώην NBAer, μπορέσει να οδηγήσει τους Μαδριλένους στην πολυπόθητη κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού, που έχουν να πανηγυρίσουν 17 ολόκληρα χρόνια και το τρόπαιο στη Σαραγόσα, κόντρα στον Ολυμπιακό! 
 Βεβαίως η Ρεάλ παραμένει πρώτη σε κατακτήσεις με 8 τρόπαια, δύο μπροστά απ' τον ΠΑΟ και την ΤΣΣΚΑ.
 Από και και πέρα πήρε τη ρωσική Χίμκι απ' το γ' γκρουπ, όπου ήταν η πιο δυνατή -μαζί με την Εφές-, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε και τις μεταγραφικές κινήσεις της κατόχου του Eurocup (για πρώτη φορά στην ιστορία της, νικώντας τη Βαλένθια στο Final-4 της Μόσχας).
 Απ' το δ' γκρουπ πήρε τη Φενέρμπαχτσε, δεδομένα την πιο ισχυρή. Όμως η τουρκική ομάδα έχει χαρακτηριστεί loser και όχι άδικα, καθως πολλές φορές τα τελευταία χρόνια έχει σπρώξει πολλά χρήματα σε μεταγραφές κι έχει ξεκινήσει τις σεζόν για σπουδαία πράγματα, όμως δεν έχει καταφέρει το κάτι παραπάνω. Μεγάλη απογοήτευση -και- πέρυσι, όπου δεν κατάφερε να προκριθεί στο Final-4 της Κωνσταντινούπολης. Με τον Πιανιτζιάνι πλέον στον πάγκο και τη μεταγραφική ενίσχυση να θεωρείται δεδομένη, το σίγουρο είναι ότι η Φενέρ θα αποτελέσει ένα δύσκολο αντίπαλο για τον Παναθηναϊκό.
 Απ' το επόμενο γκρουπ, με εξαίρεση την Αρμάνι Μιλάνο, την οποία ευτυχώς απέφυγε, ο Παναθηναϊκός δε θα μπορούσε να τρομάξει. Η Ολίμπια Λιουμπλιάνας μάλιστα αναμένεται να μην προβληματίσει στο ελάχιστο, όπως όμως και όλους τους υπόλοιπους του ομίλου. Οι Σλοβένοι με πολλά οικονομικά προβλήματα θα κατέβουν με νεανικό και άπειρο ρόστερ στη διοργάνωση. 
 Τέλος, όχι καλή μπορεί να θεωρηθεί η κλήρωση και για τον τελευταίο αντίπαλο. Ο «αινιγματικός» νικητής των προκριματικών ενδεχομένως να δυσκολέψει κι άλλο τα πράγματα, αν είναι τελικά η Ούνιξ. Από την άλλη, μακάρι να γίνει κάποια έκπληξη και ο Παναθηναϊκός να κληθεί να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο μικρότερης δυναμικής απ' τους Ρώσους.

 Αναλυτικά το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού, στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκα και το ταξίδι προς το Λονδίνο, που ξεκινάει από τη Μαδρίτη, σε σούπερ ματς με το καλημέρα:

 Ρεάλ Μαδρίτης-Παναθηναϊκός (11-12/10)
 Παναθηναϊκός-Νικήτρια προκριματικού (18-19/10)
 Ολύμπια Λουμπλιάνας-Παναθηναϊκός (25-26/10)
 Φενέρμπαχτσέ/Ούλκερ-Παναθηναϊκός (1-2/11)
 Παναθηναϊκός-Κίμκι (8-9/11) 


 Παναθηναϊκός-Ρεάλ Μαδρίτης (15-16/11)
 Νικήτρια Προκριματικού-Παναθηναϊκός (22-23/11)
 Παναθηναϊκός-Ολύμπια Λουμπλιάνας (29-30/11)
 Παναθηναϊκός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ (6-7/12)
 Κίμκι-Παναθηναϊκός (13-14/12)
 

 Και μόνο που συζητάμε για "δύσκολες κληρώσεις" σημαίνει ότι τα πράγματα φέτος δε θα είναι εύκολα για τον Εξάστερο, που φαινομενικά μπαίνει σε μεταβατική σεζόν.
 Χωρίς το γίγαντα Ομπράντοβιτς στον πάγκο, χωρίς ενεργούς Γιαννακόπουλος, με αισθητά μειωμένο μπάτζετ (αναμενόμενο φυσικά), το Δημητράκη να αναλαμβάνει (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και πολλούς παίκτες να αποχωρούν, ο Παναθηναϊκός αναμένεται να έχει μία δύσκολη σεζόν.
 Η καλύτερη επιλογή, ο μοναδικός «αντικαταστάτης» του Ζοτς ήταν φυσικά ο Δημήτρης Ιτούδης. Δυστυχώς δεν επήλθε συμφωνία, με τον Αργύρη Πεδουλάκη τελικώς να αντικαθιστά το μυθικό Ζέλικο. Ο Πεδουλάκης, πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας και με καλά δείγματα προπονητικής γραφής, θεωρώ πως αποτελεί καλή κίνηση της διοίκησης και ας "χαλάστηκαν" ορισμένοι στο άκουσμα της μεταγραφής του.
 Αρέσκεται να δουλεύει με νέα παιδιά και με Έλληνες, κάτι που σίγουρα είναι καλό για κάθε ομάδα. Από κει και πέρα, έχοντας περιορισμένο μπάτζετ μένει να δούμε κατά πόσο θα μπορέσει να κάνει την καλύτερη δυνατή διαχείριση του υλικού που θα έχει. Βεβαίως δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει το ρόστερ, καθώς εκκρεμούν υποθέσεις ανανεώσεων (Καϊμακόγλου, Ματίστ, Βουγιούκας, Τσαρτσαρής, Περπέρογλου, Σάρας), γίνονται συζητήσεις με τον Νίκολας για την επιστροφή του, ενώ ήδη έχουν αποκτηθεί ο Μάικ Μπράμος, από την Γκραν Κανάρια και ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Με τον τελευταίο ο Πεδουλάκης έχει ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα, καθώς το ταλέντο του Big Sofo είναι δεδομένο, όμως τα προβλήματα δε λείπουν και μακάρι να παρουσιαστεί λίγο αλλαγμένος από τη θητεία του στο Ισραήλ και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. 
 Τέλος, για τα επόμενα έξη χρόνια αποκτήθηκε ο 15χρονος Βασίλης Χαραλαμπόπουλος από το Αιγάλεω, σούτινγκ γκαρντ, που όμως λόγω ύψους παίζει από 2 έως 4.

 Είναι ακόμη πολλά τα ερωτηματικά, με σημαντικότερο αυτό των ανανεώσεων. Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να κρατήσει το βασικό του κορμό και αποκτήσει τουλάχιστον έναν περιφερειακό, διότι έχει ήδη χάσει Καλάθη, Σάτο.

2/7/12

Ισπανία - Ιταλία 4-0, διατήρησε το στέμμα η... Ισπανία των ρεκόρ!

 

 Η Ισπανία διέλυσε την Ιταλία με 4-0 στον τελικό του Euro 2012 και σπάζοντας όλα τα ρεκόρ με κυριότερο αυτό της μοναδικής ομάδας που κατέκτησε 3 σερί μεγάλες διοργανώσεις, διατήρησε το στέμμα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης!

 Στον τελικό του Ολυμπιακού Σταδίου του Κιέβου έφτασαν οι δύο καλύτερες ομάδες του Euro 2012. Όμως καλύτερη των δύο και με διαφορά απεδείχθη η Ισπανία, που σκόρπισε με το εμφατικό 4-0 την Ιταλία, με γκολ των Σίλβα, Άλμπα, Τόρες και Μάτα. 
 Από την αρχή του αγώνα οι Ισπανοί ήταν επιθετικοί και μέχρι το 15' είχαν δύο φάσεις για γκολ, πριν ανοίξει το σκορ ο Σίλβα με πλασέ ύστερα από ασίστ του Φάμπρεγας και δημιουργό της φάσης τον MVP Ινιέστα. 
 Στη συνέχεια οι Ιταλοί ανέλαβαν πρωτοβουλία και μέχρι το 35' είχαν τον έλεγχο του ματς χάνοντας μάλιστα μια καλή ευκαιρία με τον Κασίγιας να προλαβαίνει τον Μπαλοτέλι σε σέντρα του Μπαλτζαρέτι. Ωστόσο η Σκουάντρα Ατζούρα ήταν άτυχη, καθώς μόλις στο 21' ο Κιελίνι τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε απ' τον Μπαλτζαρέτι. Σα να μην έφτανε αυτό ήρθε το 2-0 στο 41' με ωραία κάθετη πάσα του Τσάβι εύστοχο τελείωμα απ' τον Άλμπα, αριστερό μπακ της Βαλένθια που από την ερχόμενη σεζόν θα παίζει στην Μπαρτσελόνα.

 Ο τελικός είχε πρόωρο φινάλε στο 61', όταν ο Τιάγκο Μότα, που μόλις είχε περάσει στο ματς, τραυματίστηκε με αποτέλεσμα η Ιταλία να συνεχίσει με 10 καθώς ο Πραντέλι είχε ολοκληρώσει τις αλλαγές του (Μπαλτζαρέτι αντί Κιελίνι, Ντι Νατάλε αντί Κασάνο στο 46' και Μότα αντί Μοντολίβο στο 57'). Η Furia Roja με 2-0 μπροστά στο σκορ και παίκτη παραπάνω, απ' το σημείο εκείνο και μετά επέβαλε το εκνευριστικό η αλήθεια ανά σημεία passing game της, με τους Ιταλούς να μην μπορούν να την ακολουθήσουν σε ρυθμό και ταχύτητα. Το 4-0 με τα γκολ των Τόρες στο 84' και Μάτα στο 88' ήρθε απολύτως φυσιολογικά, για να σημειώσει ακόμη ένα ισπανικό ρεκόρ, αυτό της ευρύτερης νίκης σε τελικό Euro ή Mundial, αλλά και της επίτευξης 4 γκολ σε κάποιο μεγάλο τελικό!

 Επίσης, η Ισπανία έγινε η μοναδική ομάδα που κατέκτησε δύο συνεχόμενα Euro αλλά και το ιδιαίτερο treble με Euro, Mundial, Euro στη σειρά! 

 Ο Βιθέντε ντελ Μπόσκε απ' την πλευρά του έγινε ο πρώτος προπονητής που κατακτά Euro, Mundial και Champions League!

 Τέλος, ο Φερνάντο Τόρες πήρε το χρυσό παπούτσι της διοργάνωσης όντας 1ος σκόρερ. Βεβαίως ισοβάθμισε στην κορυφή με ούτε λίγο ούτε πολύ άλλους 5(!) παίκτες (Μπαλοτέλι, Ρονάλντο, Γκόμεζ, Ντζαγκόεβ, Μάντζουκιτς), όμως το πήρε αυτός επειδή ήταν καλύτερος στις άλλες δύο στατιστικές που έχουν προβλεφθεί στις περιπτώσεις ισοβαθμίας, δηλαδή στις ασίστ και τα λεπτά συμμετοχής. Ο Τόρες είχε 1 ασίστ όπως και ο Γκόμεζ έναντι καμίας των υπολοίπων αλλά νίκησε τον Γερμανό έχοντας λιγότερα λεπτά συμμετοχής (189' έναντι 282')!

 Οι συνθέσεις του τελικού:
 ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Ράμος, Πικέ, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Αλόνσο, Σίλβα (59' Πέδρο), Ινιέστα (87' Μάτα), Φάμπρεγας (75' Τόρες).
 ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Αμπάτε, Μπονούτσι, Μπαρτζάλι, Κιελίνι (21' Μπαλτζαρέτι), Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (57' Τ. Μότα), Κασάνο (46' Ντι Νατάλε), Μπαλοτέλι.

 
 * Πλέον η Ισπανία έφτασε τις 3 κατακτήσεις Euro σε 14 διοργανώσεις, πιάνοντας στην 1η θέση τη Γερμανία και αφήνοντας την Ιταλία στη 1, ενώ ξεπέρασε τις 2 της Γαλλίας. Από 1 έχουν επίσης οι Ολλανδία, Δανία, Ελλάδα αλλά και Σωβιετική Ένωση, Τσεχοσλοβακία.