9/10/10

Ελλάδα - Λετονία 1-0. Πρώτη νίκη με καλή μπαλίτσα για την Εθνική.


 Την πρώτη της νίκη στα προκριματικά του Euro 2012 πέτυχε η Ελλάδα. Η Εθνική μας κέρδισε την Λετονία με 1-0 στο «Καραϊσκάκης» και διατηρήθηκε σε τροχιά πρόκρισης παραμένοντας αήττητη. Ο Τοροσίδης σκόρερ του μοναδικού τέρματος του αγώνα στο 54' με ωραίο αριστερό πλασέ μετά από εξαιρετικό 1-2 με τον Κατσουράνη.

 Η Ελλάδα έπαιξε καλά, είχε την κατοχή της μπάλας, πίεσε πολύ τον αντίπαλο και είχε πολλά τρεξίματα, στοιχεία στα οποία δεν μας είχαν συνηθίσει οι διεθνείς εδώ και πολλούς μήνες. Με βάση την εικόνα του αγώνα το 1-0 μοιάζει και είναι φτωχό. Βέβαια δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός ότι απέναντί μας βρισκόταν μια ομάδα αδύναμη, όπως είναι η Λετονία.
 Το θετικό είναι η καλή εμφάνιση και οι τρεις βαθμοί και πλέον πάμε την Τρίτη για μία ακόμη νίκη απέναντι στο Ισραήλ, και πάλι εντός έδρας, για να ανοίξει πλέον διάπλατα ο δρόμος της πρόκρισης, αφού μετά ακολουθούν τα δύο εύκολα ματς με τη Μάλτα.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ελλάδα: Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (89’ Καφές), Νίνης (82’ Φετφατζίδης), Σαμαράς, Μήτρογλου (78’ Σαλπιγγίδης).

 Λετονία: Βάνινς, Κλάβα, Γκορκς, Ιβάνοφς, Ζίρνις, Κάουνα, Λάιζανς (83’ Περεπλότκινς), Αστάγιεφς, Ρούμπινς (66' Ζιγκάγεφς), Ρούντνεβς (74' Κάρλσονς), Βερπακόφσκις.

 * Τις 100 συμμετοχές με την φανέλα με το εθνόσημο συμπλήρωσε απόψε ο αρχηγός, Γιώργος Καραγκούνης, που τιμήθηκε πριν την έναρξη του αγώνα.

 * Ισραήλ - Κροατία αύριο και μία ισοπαλία εκεί θα μας βάλει σε θέση οδηγού για την πρωτιά.

 * Φυσικά το ματς της Τρίτης με το Ισραήλ θα είναι πολύ κρίσιμο και η νίκη είναι αναγκαία.

8/10/10

Τσεχία U21 - Ελλάδα U21 3-0. Δύο διαιτητικά εγκλήματα και ένα... τσουβάλι χαμένες ευκαιρίες στερούν απ' την Εθνική μας την πρόκριση στο Euro του 2011..


 Στην πρώτη αναμέτρηση των playoff για την πρόκριση στο Euro 2011 η Εθνική Ελπίδων ηττήθηκε με το βαρύ και άδικο -με βάση την εικόνα των ομάδων αλλά και τη διαιτησία- 3-0 στο Γιάμπλονετς απ' την Τσεχία και πλέον ψάχνει το θαύμα στη ρεβάνς της Τρίπολης την ερχόμενη Τρίτη.

 Απ' την αρχή του αγώνα πάντως χάλασε το κλίμα για την Εθνική μας. Μόλις στο 2' ο Κουτσιανικούλης πήγε να διώξει την μπάλα με τακουνάκι, αλλά ουσιαστικά τροφοδότησε τον Χόσαλικ, ο οποίος μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε εύστοχα για το 1-0.
 Στη συνέχεια ανέλαβαν ο διαιτητής και ο επόπτης. Στο 17' ο διαιτητής είδε χέρι του Σιόβα και σα να μην έφτανε αυτό σφύριξε πέναλτι, ενώ φαίνεται καθαρά ότι η όποια παράβαση γίνεται εκτός περιοχής. Μάλιστα ο επόπτης έδωσε φάουλ, αλλά ο αλήτης ο διαιτητής πήρε τη φάση πάνω του. Περίεργα πράγματα...
 Το 2-0 έκανε με εύστοχο χτύπημα ο Πέκχαρτ στο 19' και στο 77' έγινε το δεύτερο έγκλημα κατά των Ελπίδων. Ο επόπτης αυτή τη φορά κατοχύρωσε το γκολ του Κόζακ με κεφαλιά, αλλά φάνηκε καθαρά απ' το ριπλέι ότι ο σκόρερ είναι σε θέση οφσάιντ..

 Στο ενδιάμεσο η Ελλάδα έχασε ένα σωρό ευκαιρίες και ειδικά στο πρώτο ημίχρονο με τους Γιάννη Παπαδόπουλο, Βασιλακάκη, Κουτσιανικούλη και αποκορύφωμα το δοκάρι του Καρέλη, και το λιγότερο που δικαιούταν απ' τον αποψινό αγώνα ήταν 2 γκολ στο ενεργητικό της. Και φυσικά μία ισοπαλία θα ήταν μάλλον άδικη ακόμη και σε αυτή την περίπτωση!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Τσεχία U 21 (Γιακούμπ Ντοβαλίλ): Βάτσλικ, Μαζούχ, Τσελούστκα, Βάκα, Χοράφα, Πέκχαρτ (54' Κοζάκ) , Τσέρνι (76' Ντοκάλ), Κόβαρικ, Γκέσοφ, Χοσέκ, Βόσαχλικ (66' Μόραβεκ).

 Ελλάδα U21 (Γιώργος Γεωργιάδης):
Γιακουμής, Σκόνδρας, Ιωαννίδης, Κ. Παπαδόπουλος, Σιόβας, Γκέντσογλου (57' Πλιάτσικας), Κουτσιανικούλης (66' Φορτούνης), Γ. Παπαδόπουλος, Καρέλης, Δημούτσος, Βασιλακάκης (46' Παπάζογλου).

 * Την Τρίτη τα παιδιά θα τα δώσουν όλα (χωρίς τον Κώστα Παπαδόπουλο που συμπλήρωσε κάρτες), αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και μάλιστα όχι εξαιτίας δικής μας κακής εμφάνισης, αλλά της σημερινής καθαρής αλλοίωσης αποτελέσματος.

Οι 2 νίκες στο τουρνουά της Κύπρου, το εντυπωσιακό ντεμπούτο Γιορντάνοφ και η ανάγκη για περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας






 Την παράσταση στο ματς με την Ομόνοια έκλεψε ο Μπόγιαν Γιορντάνοφ. O Βούλγαρος έδωσε ρεσιτάλ στην Κύπρο και δίκαια χαρακτηρίστηκε πρόσωπο του αγώνα.

 Τελικά οι «πράσινοι» δικαιώθηκαν απόλυτα με την απόκτηση του Μπόγιαν Γιορντάνοφ. Ο Βούλγαρος διαγώνιος  έδειξε με το «καλημέρα» πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Ο «Μπόμπι» ήταν πραγματικά απολαυστικός και έδειξε πως μπορεί να γίνει ο παίκτης που θα κάνει την διαφορά. Με μόλις δύο προπονήσεις, ξεκίνησε εντυπωσιακά τον αγώνα και στο πρώτο σετ ήταν αλάνθαστος. Άριστος επιθετικά, έδειξε τις ικανότητές του και σαν μπλοκέρ, με 3 μπλοκ.  Ο Βούλγαρος έδειξε πως δεν έχει το παραμικρό πρόβλημα με φυσική κατάσταση,  σε καμία στιγμή του αγώνα δεν φάνηκε κουρασμένος, ενώ το πόσο θέλει να προσφέρει στον Παναθηναϊκό φάνηκε από το πείσμα του και τους έντονους πανηγυρισμούς  του σε κάθε πόντο. Συνολικά ο Γιορντάνοφ τέλειωσε το ματς με 22 πόντους και το εντυπωσιακό 69% στην επίθεση, σε ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο.

 Από εδώ.

 * Για την ιστορία ο Παναθηναϊκός κέριδσε την Ομόνοια με 3-0 σετ (25-23, 25-23, 25-23), ενώ αρχικά είχε κερδίσει και την πρωταθλήτρια Ανόρθωση με 3-1 σετ (25-21, 28-26, 16-25, 25-19).

 * Αναμφίβολα ο Βούλγαρος διαγώνιος θα βοηθήσει την ομάδα, όπως θα προσφέρει και ο Καστάρ, αλλά για να κάνει γερό πρωταθλητισμό ο Παναθηναϊκός χρειάζεται οπωσδήποτε ακόμη 2 πολύ καλούς παίχτες. Τουλάχιστον έναν ακραίο μεγάλης κλάσης και ακόμη έναν διαγώνιο ή κεντρικό.

 * Απόψε ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΑΕ Καραβά.

3/10/10

Εργοτέλης - Παναθηναϊκός 1-4, επιβλητικό come back για τον νταμπλούχο, αλλά και παραίτηση Νιόπλια, που τελικά ανακάλεσε λόγω Πατέρα!


 Με εντυπωσιακό τρόπο επανήλθε δυνατά ο Παναθηναϊκός περνώντας δια περιπάτου απ' το Παγκρήτιο. Οι νταμπλούχοι με πάθος και ωραίο ποδόσφαιρο κέρδισαν πανεύκολα τον Εργοτέλη 1-4 (0-3 ημίχρονο) και παρέμειναν σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή!

 2 γκολ ο Τζιμπρίλ Σισέ, 1 ο Κατσουράνης που είχε και 3(!) ασίστ, ενώ  το σκορ είχε ανοίξει ο Σπυρόπουλος στην επιστροφή του μετά τον τραυματισμό.
 Μπορεί να έλειπαν Νίνης, Γκοβού, όμως ο Κατσουράνης βρέθηκε σε πολύ καλή βραδιά και βοήθησε πολύ με τις ασίστ του αλλά και με το γενικά καλό δημιουργικά παιχνίδι του. Ο Σισέ έφτασε τα 5 γκολ στο πρωτάθλημα και δείχνει ότι και φέτος θα βγει άνετα πρώτος σκόρερ της Superleague. Από 'κει και πέρα Μπουμσόνγκ και Σαριέγκι πάλι μπερδεύτηκαν στο γκολ του Εργοτέλη, με το μόνιμο πρόβλημα στην άμυνα να παραμένει άλυτο...

 Ουσιαστικά το ματς τελείωσε στο ημίχρονο. Σε διάστημα 9' ο Παναθηναϊκός πέτυχε 3 γκολ και σφράγισε με εμφατικό τρόπο τη νίκη. Στο 35' ο Κατσουράνης με ωραία σέντρα βρίσκει τον Σπυρόπουλο σε θέση φορ και ο αριστερός μπακ κάνει με πλασέ το 0-1. Στο 39' και πάλι ο Κατσούρ βρίσκει ωραία με μακρινή μπαλιά τον Σισέ και ο Γάλλος παιχταράς με ωραίο διαγώνιο σουτ κάνει το 0-2. Στη λήξη του ημιχρόνου ο Κατσουράνης με την 3η του ασίστ στρώνει στον Σισέ, που με διπλή προσπάθεια κάνει το 0-3 τελειώνοντας τον αγώνα!

 Στο δεύτερο ημίχρονο ο ρυθμός έπεσε, ο Εργοτέλης προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά απλώς μείωσε με τον Μπούντιμιρ σε 1-3 μετά από μπέρδεμα του κεντρικού διδύμου στο 55', για να γράψει το τελικό 1-4 ο ίδιος ο Κατσουράνης στο 77'  από κοντά.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Δασκαλάκης, Γιαλούσης, Σασιασβίλι, Μπέτο, Ρουμπάκης, Χίμπλινγκερ, Ορφανός (52΄ Χρυσοφάκης), Τζούνιορ (71΄ Καρέλης), Λεάλ, Μπούντιμιρ (85΄ Βερπακόφσκις), Ρομάνο.

 Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας):
Τζόρβας, Σαριέγκι (80΄ Σιμάο), Μπουμσόνγκ, Σισέ, Λέτο (62΄ Μαρίνος), Γκαρσία (74΄ Δημούτσος), Ζιλμπέρτο, Βύντρα, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σπυρόπουλος.

 * Καλή εμφάνιση και επιβλητική νίκη μετά τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα που συνοδεύονταν από κακές εμφανίσεις.

 * Πολύ πικραμένος μετά τον αγώνα ο Νίκος Νιόπλιας φαίνεται να δήλωσε: "Θα προσπαθήσω να συναντηθώ με τον πρόεδρο και να του αναγγείλω ότι δεν θέλω να είμαι ξανά προπονητής στον Παναθηναϊκό. Δεν μπορεί στις 22 Αυγούστου να είμαστε η καλύτερη ομάδα, να είμαι ο καλύτερος προπονητής και στις 22 Σεπτεμβρίου να είμαι ο περίγελος".

 * Όμως τελικά ο προπονητής του Παναθηναϊκού ανακάλεσε την απόφασή του μετά από τηλεφωνική παρέμβαση του Νικόλα Πατέρα αλλά και προτροπή του Τζιμπρίλ Σισέ!
Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Κώστας Αντωνίου: «Πρέπει όλοι να λάβουμε υπόψη ότι πολλές φορές οι συνθήκες που δημιουργούνται, κυρίως έξω από την ομάδα, είναι σε ανθρώπινο επίπεδο εξαιρετικά δύσκολες ή όταν ένας άνθρωπος νιώθει μέσα από δημοσιεύματα ότι αυτό το παιχνίδι ή το επόμενο είναι το τελευταίο του, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Η πίεση είναι πάρα μεγάλη, αλλά εν πάση περιπτώσει. θεωρούμε ότι το θέμα έχει λήξει. Πρέπει να διαχειριζόμαστε όλες τις δύσκολες καταστάσεις. Στην αγωνιστική πίεση ανταποκριθήκαμε πάρα πολύ καλά και από εδώ και πέρα η εμφάνιση εδώ ήταν μια εμφάνιση ομάδος που είναι πρωταθλήτρια, εμείς είμαστε πρωταθλητές και θα παίζουμε για να κερδίσουμε τα παιχνίδια».


* Δική μου αίσθηση είναι ότι σωστά μένει τελικά ο Νιόπλιας στον πάγκο της ομάδας. Και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός. Ακολουθεί ένας αγωνιστικός γολγοθάς ως γνωστόν, με τα τρία μεγάλα ντέρμπι στη σειρά (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ) και ενδιάμεσα τη διπλή αναμέτρηση με τη Ρούμπιν Καζάν. Σαφέστατα λοιπόν μία αλλαγή προπονητή σε αυτό το σημείο δε νομίζω ότι θα βοηθούσε στο ελάχιστο. Θέλω να πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα ξεκινήσουμε επιτέλους την αντεπίθεση μας. Σε αντίθετη περίπτωση να φύγει ο Νιόπλιας την ίδια στιγμή της -ενδεχόμενης- αποτυχίας.

 * Η στάση του πάντως όσο κι αν προερχόταν από πίκρα δεν μου άρεσε. Απ' το "δεν θέλω να κάτσω άλλο στον πάγκο του Παναθηναϊκού" θα προτιμούσα το "θέτω εαυτόν στη διάθεση του προέδρου".
 Όπως και να ΄χει είναι εξαιρετικά αμφίβολο το εάν θα βγάλει τη χρονιά ο Κοζανίτης τεχνικός...


3η θέση για ΠΑΟ στο «Α. Γκομέλσκι», 73-68 την Παρτίζαν.


 Ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε της Παρτίζαν 73-68 στο πλαίσιο της δεύτερης και τελευταίας μέρας του τουρνουά «Αλεξάντερ Γκομέλσκι» που φιλοξενείται στη Μόσχα.
 Οι δοκιμές συνεχίστηκαν και στη σημερινή αναμέτρηση του Παναθηναϊκού. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε με τους Διαμαντίδη, Σάτο, Καϊμακόγλου, Τσαρτσαρή και Μάριτς, οι οποίοι μετά το αρχικό 0-1, φρόντισαν να πάρουν το προβάδισμα, με το «τριφύλλι» να το κρατά σε όλο το πρώτο ημίχρονο, όσες αλλαγές σε πρόσωπα και σχήματα κι αν έγιναν από το τεχνικό επιτελείο.
 Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 8-3 (4’40’’), έφτασε στο 17-10 (9’40’’) και έδειχνε ότι είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού είτε η διαφορά βρισκόταν στον έναν πόντο (27-26 στο 16’10’’, 29-29 στο 17’), είτε στους έξι, που ήταν και η μεγαλύτερη απόσταση που είχε από την Παρτίζαν στη δεύτερη περίοδο. Οι Σέρβοι προσπάθησαν να περιορίσουν τους «πράσινους» τόσο με μαν του μαν, όσο και με άμυνα ζώνης, αλλά οι λύσεις βρέθηκαν, τόσο από μακρινή απόσταση (με τους Σάτο και Φώτση), όσο και κοντά στο καλάθι, με τον Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος δεν αγωνίστηκε χθες να σημειώνει 12 πόντους στο πρώτο ημίχρονο. Σε όλο το πρώτο εικοσάλεπτο το χρόνο στη θέση 5 μοιράστηκαν ο ίδιος με τον Άλεκς Μάριτς, χωρίς να χρησιμοποιηθεί καθόλου ο Μάικ Μπατίστ. Όπως δεν χρησιμοποιήθηκαν και οι Καλάθης – Σερμαντίνι.
 Η Παρτίζαν κατάφερε να εκμεταλλευτεί λάθη και ένα διάστημα αστοχίας του Παναθηναϊκού, για να προηγηθεί για πρώτη φορά από την έναρξη του αγώνα, στο 26’30’’ με τον Λούτσιτς να διαμορφώνει το 45-46. Ένα τρίποντο του Μιλοσάβλιεβιτς έγραψε το 47-49 στο 27’ με τον Μάικ Μπατίστ και τον Νικ Καλάθη να χρησιμοποιούνται στο σημείο αυτό για πρώτη φορά από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον αγώνα. Μία βολή του Κάτιτς διαμόρφωσε το 47-50 (27’25’’) με τους Τσαρτσαρή – Μπατίστ να οδηγούν στο 50-50 από τη γραμμή της φιλανθρωπίας. Η Παρτίζαν αντέδρασε και προηγήθηκε αυτή με έξι πόντους (52-58, 29’40’’), πριν ο Καϊμακόγλου μειώσει σε 55-58 με τρίποντο, με την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου.
  Η καλύτερη άμυνα έφερε και καλύτερα αποτελέσματα στην επίθεση για τους «πράσινους» στο πρώτο τρίλεπτο της τελευταίας περιόδου με τον Βουγιούκα να οδηγεί στην ισοφάριση (62-62, 33’). Ο Μιλοσάβλιεβιτς οδήγησε την ομάδα του στο 62-66 (34’), με τον Σάτο με το τρίτο του εύστοχο τρίποντο να δίνει και πάλι το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό στο 37’ (70-68). Ο ίδιος δύο λεπτά αργότερα με τον ίδιο τρόπο έγραψε και το 73-68 που ήταν και το τελικό σκορ της αναμέτρησης.

 Δεκάλεπτα: 17-12, 36-30, 55-58, 73-68.
 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Μάριτς 8, Περπέρογλου 4, Μπατίστ 4, Φώτσης 5 (1), Σάτο 17 (5), Νίκολας 2, Τσαρτσαρής 4, Διαμαντίδης 1, Βουγιούκας 18, Καλάθης 5 (1), Καϊμακόγλου 5 (1).
 
 Από εδώ.
 * Δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα έχανε δεύτερο σερί ματς. Με πολύ καλύτερο πρόσωπο σε άμυνα και επίθεση σε σχέση με το χθεσινό ματς και την ήττα απ' τη Ζαλγκίρις, ο Παναθηναϊκός με σούπερ Βουγιούκα και «ήρωα» στο τέλος τον επίσης πολύ καλό Σάτο κέρδισε την Παρτίζαν και πήρε την 3η θέση στο τουρνουά της Μόσχας, που πέρυσι είχε κατακτήσει.

 * 2 εβδομάδες μένουν πλέον για την ολοκλήρωση της προετοιμασίας, αλλά το κύριο ερώτημα είναι εάν θα αποκτηθεί ένας παίχτης ακόμη σε θέση «1», γιατί υπάρχει ένα προβληματάκι...