5/7/08

Πάμε Στοίχημα - Προτάσεις

Σάββατο 5 Ιουλίου - Δευτέρα 7 Ιουλίου

212 Κάλμαρ - Χάλμσταντ χ 2(3,40 5,00)
221 Γκρασχόπερς - Μπέσα 1(1,15)
223 Στουρμ Γκρατς - Σολιγκορσκ 1(1,45)
232 Γκερμινάλ - Νέφτσι Μπακού 1(1,25)
234 Ατλέτικο Παραναένσε - Σάντος χ(3,10)
236 Φλαμένγκο - Ναουτίκο 1(1,50)
241 Κολόμπους - Σικάγο 1 2(1,90 3,00)

322 Φάλκενμπεργκ - Κβίντινγκ 1(1,75)
326 Ροβάνιεμι - Κότκα 1(1,40)
342 Λοβ Χαμ - Σάντεφιορντ 1 χ(2,20 3,40)
343 Οντ Γκρένλαντ - Σόνγκνταλ χ 2(5,00 7,50)
345 Σταρτ - Μος 1 χ(1,45 3,75)
354 Έργκριτε - Σίριους 1(1,40)
362 Ιντερνασιονάλ - Κορίτιμπα 1 χ(1,60 3,25)
363 Πορτουγκέσα - Βιτόρια χ 1(3,15 1,85) & Under(1,67)
411 Σάο Πάολο - Ιπατίνγκα 1(1,30)

513 Βίκινγκ - Φρέντρικσταντ 1(1,85)
514 Χάμαρμπι - Νόρκεπινγκ 1(1,40)
515 Γκέτεμποργκ - Χέλσινμποργκ 1(1,90)

1/7/08

Με Ντιναμό Τιφλίδας ή Ρούναβικ ξεκινά το Ευρο-ταξίδι για ΠΑΟ

Ο Παναθηναϊκός έμαθε σήμερα τον πρώτο του Ευρω-αντίπαλο στον δεύτερο προκριματικό γύρο του champions league στην κλήρωση που έγινε στη Νιόν της Ελβετίας. Οι "πράσινοι" που ήταν δεύτεροι στο γκρουπ των ισχυρών (πίσω από τη Ρέιντζερς) θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το νικητή του ζευγαριού Ντιναμό Τιφλίδας (Γεωργία) - Ρούναβικ (Νησιά Φερόε). Οπωσδήποτε είναι μία πολύ καλή κλήρωση για τον Παναθηναϊκό, που έτσι κι αλλιώς ήταν από τους πιο δυνατούς της κλήρωσης και δεν θα τρόμαζε μπροστά σε κανέναν αντίπαλο.
Πιθανοί αντίπαλοι λοιπόν η άσημη ομάδα από τα Φερόε, η NSI Runavik που λογικά δεν έχει καμία τύχη να αντιμετωπίσει τον ΠΑΟ αφού μάλλον θα αποκλειστεί από την πολύ ανώτερη ομάδα της Γεωργίας. Η Dinamo Tbilisi, έχει μεγάλη ιστορία, αφού κάποτε ήταν μέσα στις μεγάλες ομάδες της Ευρώπης. Μάλιστα την σεζόν 1980-΄81 πήρε το κύπελλο κυπελλούχων! Εκείνη τη χρονιά, η Ντιναμό είχε βρει στον δρόμο της τη Καστοριά στον πρώτο γύρο και βέβαια την απέκλεισε με 0-0 εδώ και νίκη με 2-0 στη Γεωργία. Από τότε όμως μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και η ομάδα από την Τιφλίδα δεν αποτελεί φόβητρο. Κάθε άλλο. Είναι ένας αντίπαλος κατώτερος του Παναθηναϊκού και εάν το "τριφύλλι" παρουσιαστεί σοβαρό θα προκριθεί στο 3ο προκριματικό γύρο (γιατί όχι και με 2 νίκες) για να διεκδικήσει στη συνέχεια την είσοδό του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη.ύντουσνοστ

* Η Ντινάμο με την Ρούναβικ θα παίξουν στις 15 ή 16 Ιουλίου στο "Μπόρις Παϊχάντζε" της Τιφλίδας και στις 22 ή 23 Ιουλίου στα Νησιά Φερόε.

* Ο Παναθηναϊκός θα υποδεχτεί στο πρώτο ματς τη νικήτρια του ζευγαριού στο ΟΑΚΑ στις 29 ή 30 Ιουλίου, ενώ θα παίξει τη ρεβάνς εκτός έδρας στις 5 ή 6 Αυγούστου. Λίγες μέρες νωρίτερα, στη 1 Αυγούστου θα έχει μάθει και τον αντίπαλό του στον τρίτο προκριματικό γύρο από την κλήρωση που θα γίνει στη Νιόν.

* Βατή χαρακτηρίζεται η κλήρωση σχεδόν για όλα τα φαβορί στον 1ο προκριματικό γύρο.

Ίσως δυσκολότερο έργο από τους υπόλοιπους -στον 2ο προκριματικό γύρο- να έχουν: η Αρτμέντια κόντρα στη Μπούντουτσνοστ, η Φενέρμπαχτσε κόντρα στη ΜΤΚ, η Ραπίντ Βιέννης κόντρα στην Ανόρθωση, η Βασιλεία κόντρα στη Γκέτεμποργκ και η Βίσλα Κρακοβίας κόντρα στη Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ.

* Καλή χαρακτήρισε την κλήρωση ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Γιάννης Γκούμας, που ανανέωσε για δύο ακόμη χρόνια το συμβόλαιο του με την ομάδα της καρδιάς του:

«Σίγουρα είναι μια καλή κλήρωση για μας. Φυσικά και ο Παναθηναϊκός έχει τις δυνατότητες να περάσει στην επόμενη φάση. Χρειάζεται όμως προσοχή, γιατί τέτοια παιχνίδια κρύβουν παγίδες.
Είναι τα πρώτα παιχνίδια της χρονιάς και εμείς δεν θα είμαστε 100% έτοιμοι. Άλλωστε οι διεθνείς δεν θα έχουν παρά μόνο λίγες ημέρες που θα αρχίσουν τις προπονήσεις.
Πάντως ο καλός Παναθηναϊκός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί», δήλωσε ο Γκούμας.

Η καλύτερη ενδεκάδα του Euro

Η Uefa μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ανακοίνωσε την καλύτερη ομάδα του Euro 2008, η οποία αποτελείτο από 23 ποδοσφαιριστές.
Εμείς θα δώσουμε την καλύτερη ενδεκάδα με βάση αποκλειστικά την παρουσία των παιχτών στα γήπεδα της Αυστρίας και Ελβετίας και όχι με βάση την ποδοσφαιρική τους αξία, τις ομάδες στις οποίες αγωνίζονται, το πόσο κοστολογούνται, ή οποιονδήποτε άλλο λόγο.
Πάμε λοιπόν:

Τερματοφύλακας: Ίκερ Κασίγιας. Ο γκολκίπερ της Ισπανίας, ο άγιος Ίκερ όπως τον αποκαλούν οι οπαδοί των "φούριας ρόχας" ήταν από τους καλύτερους παίχτες ολόκληρου του τουρνουά. Με τις αποκρούσεις του συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό στο να φτάσουν οι Ισπανοί μέχρι τον τελικό. Εκεί βέβαια δε χρειάστηκε να κάνει πολλά πράγματα αφού ο αντίπαλος δεν υπήρχε στο γήπεδο! Κορυφαία στιγμή του 27χρονου πορτιέρο, οι δύο αποκρούσεις στα χτυπήματα πέναλτι των Ιταλών στην προημιτελική φάση, που ουσιαστικά έδωσε την πρόκριση στους "4".

Δεξί μπακ: Σέρχιο Ράμος. Ισπανός ξανά για το δεξί άκρο της άμυνας. Νομίζω ότι μεγαλύτερη ανάλυση είναι περιττή για έναν εκ των καλύτερων πλάγιων μπακ στο κόσμο αυτή τη στιγμή, που βοήθησε πολύ την ομάδα του τόσο αμυντικά όσο και επιθετικά.

Αριστερό μπακ: Γιούρι Ζίρκοφ. Ο αριστεροπόδαρος μπακ-χαφ της Ρωσίας έκανε ένα σπουδαίο τουρνουά. Ήταν από τους παίχτες που ξεχώρισαν για την ομάδα του Χίντινγκ, κυρίως λόγω των εκπληκτικών επελάσεων που έκανε από την πλευρά του. Ωστόσο και αμυντικά ήταν σχεδόν απροσπέραστος.

Σέντερ μπακ: Κάρλες Πουγιόλ. Οι Ισπανοί έχουν την τιμητική τους. Λογικό άλλωστε για τους Πρωταθλητές. Ο Πουγιόλ μπορεί σε γενικές γραμμές να έκανε ένα απλά καλό τουρνουά, αλλά ήταν σταθερός και χωρίς λάθη καθοδηγούσε -μαζί με τον αρχηγό Ίκερ Κασίγιας- την Ισπανική άμυνα.

Σέντερ μπακ: Γιόζιπ Σίμουνιτς. Ο Σίμουνιτς μαζί με τον Ρόμπερτ Κόβατς ήταν οι στυλοβάτες στην άμυνα των Κροατών. Μια άμυνα που δέχτηκε ένα μόλις γκολ στη φάση των ομίλων και το περιβόητο γκολ από τους Τούρκους στο 121'. Ένα τέρμα που αν δεν είχε μπει, η Κροατία θα ήταν στους "4" και κόντρα στους Γερμανούς είχε όλα τα φόντα για πρόκριση στον μεγάλο τελικό. Το ότι όμως αποκλείστητε τελικά από την προημιτελική φάση δεν ακυρώνει τα πολύ καλά παιχνίδια του αμυντικού διδύμου της και περισσότερο του Σίμουνιτς.

Αμυντικό χαφ: Μάρκο Σένα. Ο πολιτογραφημένος Ισπανός χαφ από τη Βραζιλία ήταν δίχως αμφισβήτηση εις εκ των καλύτερων για τους Πρωταθλητές. Ένα κέντρο μόνος του ήταν ο αμυντικός χαφ της Ισπανίας, που βρισκόταν παντού, είχε τεράστια αποθέματα ενέργειας, έκοβε, άλλαζε πάσες σωστά, δεν έκανε λάθη και όποτε του δινόταν η ευκαιρία δοκίμαζε σουτ από απόσταση με αρκετά εξ αυτών να απειλούν τις αντίπαλες εστίες.

Αμυντικός χαφ: Νάιτζελ Ντε Γιονγκ. Μία θέση στην ιδανική ενδεκάδα του Euro αν παίζαμε με 2 αμυντικά χαφ, θα είχε σίγουρα και ο αμυντικός μέσος της Ολλανδίας. Ο Ντε Γιονγκ έκανε ακριβώς τη δουλειά του Σένα. Βρισκόταν παντού, έκοβε σχεδόν τα πάντα και μαζί με τον Ένχελααρ αποτέλεσαν ένα πολύ καλό δίδυμο στο χώρο του κέντρου. Το παράδοξο με τον Ντε Γιονγκ είναι ότι στο ματς με τη Ρωσία, που σήμαινε και τον αποκλεισμό της ομάδας του Φαν Μπάστεν, ο Ολλανδός χαφ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του! Όχι μόνο προσπαθούσε να κρατήσει μόνος του το κέντρο, αλλά γύριζε πίσω στην άμυνα και καθάριζε όλες τις φάσεις που δημιουργούσαν προβλήματα στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Ολλανδών!

Κεντρικός χαφ: Τσάβι Ερνάντες. Ο μέσος των Ισπανών ανακυρήχθηκε πολυτιμότερος παίχτης της διοργάνωσης, διαδέχοντας τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Ο Τσάβι, ένα πολυεργαλείο που είναι χρήσιμο στα χέρια κάθε προπονητή, έκανε πολύ καλό Euro. Έφτιαχνε παιχνίδι για την ομάδα του, έπαιρνε και πρωτοβουλίες, βοηθούσε και στον ανασταλτικό τομέα, παίρναγε πολλές κάθετες μπαλιές στην πλάτη της άμυνας, έβαλε και γκολ. Σίγουρα από τους διακριθέντες των Ισπανών.

Επιθετικό χαφ: Μπάστιαν Σβαϊνστάιγκερ. Ο επιθετικός χαφ της Γερμανίας ήταν ο καλύτερος παίχτης για την ομάδα του Λεβ σε όλο το τουρνουά. Κινούταν κυρίως από τα δεξιά και πλαγιοκοπούσε τις αντίπαλες άμυνες. Πολύ δραστήριος επιθετικά, σημείωσε και δύο τέρματα, αφού έχει την ικανότητα να πατάει συχνά περιοχή. Βέβαια, μόνος του δεν μπόρεσε να σηκώσει την κούπα για τους Γερμανούς, από τους οποίους όλοι περίμεναν το κάτι παραπάνω από τον Κλόζε και τον Μπάλακ (πολύ λίγος ο αρχηγός).

Επιθετικός: Φερνάντο Τόρες. Ο επιθετικός της Ισπανίας μπορεί σε γενικές γραμμές να έκανε ένα μέτριο τουρνουά, αλλα ήταν αυτός που έδωσε το κύπελλο στην ομάδα του με το νικητήριο τέρμα στον τελικό. Δικαιωματικά μόνο για αυτό αξίζει μια θέση στην ενδεκάδα.

Επιθετικός: Νταβίντ Βίγια. Ο πρώτος σκόρερ του Euro με 4 γκολ και ο μεγάλος απών του τελικού. Ο Βίγια με τα τέρματα που σημείωσε βοήθησε την ομάδα του να προκριθεί από τον όμιλο ως πρώτη. Στη συνέχεια βέβια δεν σημείωσε άλλο τέρμα αλλά η ανάδειξή του ως πρώτος σκόρερ αρκεί για να μπει στους καλύτερους 11.


Και επειδή ίσως "αδικηθούν" μερικοί παίχτες, αφού στην καλύτερη 11άδα βάλαμε 7 Ισπανούς, ας δώσουμε και 11 αναπληρωματικούς:

Φαν Ντερ Σάαρ, Μποσίνγκουα, Λαμ, Κιελίνι, Αρσάβιν, Μόντριτς, Μπάλακ, Φάμπρεγκας, Σνάιντερ, Ποντόλσκι, Παβλιτσένκο.

30/6/08

Η Ισπανία ξανά στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 44 χρόνια!




Η Ισπανία τελικά τα κατάφερε. Το ποδόσφαιρο είναι όντως ένα παιχνίδι όπου παίζουν 11 εναντίον 11, αλλά στο τέλος ΔΕΝ κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί!
Σε έναν πολύ μέτριο τελικό, οι Ισπανοί επικράτησαν με 1-0 των Γερμανών (το γκολ ο Τόρες) στο "Ερνστ Χάπελ" της Βιέννης και στέφθηκαν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά το 1964 Πρωταθλητές Ευρώπης. Απολύτως δίκαια, η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του τουρνουά και κατά πολλούς φαβορί πριν την έναρξή του, Ισπανία, μας διαδέχθηκε στον Ευρωπαϊκό θρόνο.




Με αυτήν τους την επιτυχία, οι Ισπανοί ξορκίζουν μια κατάρα τόσων ετών -η οποία μάλιστα τους είχε κολλήσει τη ρετσινιά των losers- αφού αρκετές φορές σε κορυφαία διοργάνωση διέθεταν πολύ καλούς παίχτες, ήταν το φαβορί αλλά δεν μπορούσαν να προχωρήσουν! Όλα αυτά πλέον ανήκουν στην ιστορία. Με παίχτες νικητές, που έχουν κατακτήσει τίτλους με τις ομάδες τους, η εθνική ομάδα της Ισπανίας έφτασε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης και πλέον ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Μάλιστα, με τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου στη Ν. Αφρική να ξεκινούν σε δυόμιση μήνες, οι νέοι Πρωταθλητές Ευρώπης με καινούριο προπονητή (ο Αραγονιές πάει στη Φενέρμπαχτσε) έχουν σα στόχο την πρόκριση στο Moundial όπου σαφώς θα λογιστούν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί.

Οι συνθέσεις του 13ου Ευρωπαϊκού τελικού:

Γερμανία (Γιοακίμ Λεβ): Λέμαν, Φρίντριχ, Λαμ (46' Γιάνσεν), Μέτσελντερ, Μερτεσάκερ, Σβαϊνστάινγκερ, Ποντόλσκι, Φρινγκς, Χιτσλσπέργκερ (58' Κουράνι), Μπάλακ, Κλόζε (79' Γκόμεζ).

Ισπανία (Λουίς Αραγονιές): Κασίγιας, Ράμος, Καπντεβίλα, Μαρτσένα, Πουγιόλ, Ινιέστα, Σίλβα (66' Καθόρλα), Σένα, Φάμπρεγκας (63' Αλόνσο), Τσάβι, Τόρες (78' Γκουίθα).


* Πανάξιοι Πρωταθλητές Ευρώπης για το 2008 οι Ισπανοί.

* Οι Ίβηρες από losers πλέον είναι Πρωταθλητές και η ρετσινιά μπορεί να έφυγε από τους ίδιους, αλλά έμεινε κολλημένη στους Πορτογάλους και τους Ολλανδούς.

* Loser πάντως αποδεικνύεται ο αρχηγός της Γερμανίας, Μίκαελ Μπάλακ. Είναι ο δεύτερος τελικός που χάνει με τα χρώματα της Εθνικής του ομάδας. Ο πρώτος ήταν το 2002 κόντρα στη Βραζιλία. Βέβαια τότε δεν είχε αγωνιστεί λόγω τιμωρίας. Έχει χάσει όμως και αρκετούς τελικούς με τη φανέλα κάποιου συλλόγου. Προσφάτως, το champions league με την Τσέλσι κόντρα στη Γιουνάιτετ, το champions league ξανά το 2002 με τη Λεβερκούζεν κόντρα στη Ρεάλ. Έχει χάσει 2 "τελικούς" πρωταθλημάτων, με την Τσέλσι και τη Μπάγερν. Το λινγκ καπ φέτος στην Αγγλία με την Τσέλσι κόντρα στην Τότεναμ. Δεν είναι και λίγοι οι χαμένοι τελικοί για έναν "ηγέτη"...

* Θα ήταν άδικο για τον Βίγια να μην βγει πρώτος σκόρερ επειδή έχασε τον τελικό, πόσο μάλλον από κάποιον μη Ισπανό ποδοσφαιριστή.

* Οι Γερμανοί πάντως ήταν μεγάλη απογοήτευση. Αυτό που είδαμε στον τελικό ΔΕΝ ήταν Γερμανία. Μόνο μία φάση σε ολόκληρο αγώνα..

29/6/08

Έφτασε η ώρα του μεγάλου τελικού

Σε λίγες ώρες θα γνωρίζουμε τον νέο πρωταθλητή Ευρώπης. Αυτόν, που -για να μην ξεχνιόμαστε- θα διαδεχθεί την Εθνική μας ομάδα. Γερμανία ή Ισπανία; «Πάντσερ» ή «Φούριας Ρόχας»; Γιόακιμ Λεβ ή Λουίς Αραγονιές;

Το βέβαιο είναι ότι σε έναν τελικό δεν μπορεί κανείς να ξεχωρίσει έναν εκ των δύο φιναλίστ ως το απόλυτο φαβορί, ούτε καν να χρίσει τον έναν καθαρό φαβορί και τον άλλο καθαρό αουτσάιντερ. Σίγουρα, κάποια ομάδα θα διαθέτει καλύτερους παίχτες, ή κάποια θα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, ή ακόμη θα υπερτερεί στις μεταξύ τους αναμετρήσεις, ή ίσως θα έχει μεγαλύτερο "κέντρο βάρους". Όλα αυτά προσμετρώνται για να βγουν οι πιθανότητες επαλήθευσης της μίας ή της άλλης ομάδος. Αλλά επ΄ ουδενί για να οριστεί ο ένας ή ο άλλος ως φαβορί. Και τις περισσότερες φορές ορισμένα εξ αυτών των χαρακτηριστικών, αποδεικνύεται εκ των υστέρων, μετά το πέρας του τελικού, ότι δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία για την έκβαση του αποτελέσματος. Και ότι απλά η ομάδα που επικράτησε βρέθηκε σε καλύτερη ημέρα, είχε περισσότερη τύχη, περισσότερες δυνάμεις, καλύτερο στήσιμο στον αγωνιστικό χώρο κ.λ.π..
Το σίγουρο είναι ότι στον αποψινό τελικού του 13ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που δα διεξαχθεί στο "Ερνστ Χάπελ" της Βιέννης, στάδιο που έχει φιλοξενήσει πολλούς τελικούς, θα κοντραριστούν δύο πολύ μεγάλες ομάδες -ίσως και οι δύο καλύτερες του τουρνουά- με διαφορετική ιστορία η κάθε μια: Η μεγάλη Γερμανία από τη μία, σε 6 τελικούς μέχρι σήμερα(μεγάλο ρεκόρ!) έχει 3 κατακτήσεις(η μία ως Δυτική Γερμανία) και από την άλλη η Ισπανία, του ενός κυπέλλου (πριν μάλιστα από 48 ολόκληρα χρόνια!) σε 2 συμμετοχές στον τελικό, που προσδοκά όσο τίποτα να σηκώσει το φετινό τρόπαιο για να διώξει τη ρετσινιά του "loser", που η ίδια επέτρεψε, με τις (πολλές φορές απρόσμενες) αποτυχίες της, να της κολλήσουν.
Και βέβαια θα γίνει μία ακόμη μάχη. Μία -άνιση- μάχη για την ανάδειξη του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Νταβίντ Βίγια, ο μεγάλος απών του τελικού, είναι πρώτος στη σχετική λίστα με 4 γκολ, ενώ ακολουθεί ο Λούκας Ποντόλσκι με 3! Και επίσης -ποτέ δεν ξέρεις τί γίνεται- ακολουθούν οι Μπάλακ, Σβαϊνστάιγκερ, Κλόζε και Γκουίθα με 2!

* Ας δούμε έναν μεγάλο τελικό, αντάξιο των δύο φιναλίστ, αλλά και όλης της διοργάνωσης, που πρέπει να είναι η πιο συναρπαστική εδώ και πολλά χρόνια.

* Προσωπικά θα ποντάρω στους Γερμανούς, λόγω της ιστορίας τους και των 3 κατακτήσεων, αλλά και του "προκλητικού" 3,10 που δίνει ο ΟΠΑΠ.


* Στοιχηματικά, μία καλή πρόταση ίσως είναι:

232 Γεμανία - Ισπανία χ 1(3,10 3,10)
Over(2,00)
Αποτέλεσμα ημιχρόνου χ(1,90)
Ημίχρονο/Τελικό χ/χ ή χ/1
Παίχτης που θα σκοράρει στον αγώνα Ποντόλσκι(3,00), Τόρες(3,00), Κλόζε(3,00), Φάμπρεγκας(3,50)
Πρώτος παίχτης που θα σκοράρει Ποντόλσκι(8,00)


Καλή επιτυχία και καλή τηλεθέαση!