19/6/10

5ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Ολλανδία - Ιαπωνία 1-0, Καμερούν - Δανία 1-2


 Στο μεσημεριανό παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής του 5ου ομίλου που διεξήχθει στο "Ντούρμπαν Στέιντιουμ" του Ντούρμπαν η Ολλανδία κέρδισε δύσκολα 1-0 την Ιαπωνία και σε συνδυασμό με το βραδινό ματς και τη νίκη της Δανίας 2-1 επί του Καμερούν έγινε η πρώτη ομάδα που εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκρισή της στους "16" της διοργάνωσης.
 Οι Οράνιε που ποτέ στην ιστορία των Μουντιάλ δεν έχουν ηττηθεί από Ασιατική ομάδα, τα βρήκαν σκούρα απέναντι στην ομάδα του Τακέσι Οκάντα. Μετά από ένα κακό και χωρίς φάσεις πρώτο ημίχρονο η Ολλανδία άνοιξε το σκορ στο 53' με δυνατό σουτ του Σνέιντερ και γκάφα του Καβασίμα. Ακόμη ένα λάθος τερματοφύλακα σε αυτό το Μουντιάλ. Μετά το 1-0 οι Ιάπωνες βγήκαν μπροστά και έφτασαν κοντά στο 1-1 χωρίς όμως επιτυχία, ενώ και οι Ολλανδοί έχασαν φάσεις για να κλειδώσουν το ματς.
 Η Ολλανδία με τους 6 βαθμούς είναι ήδη στους "16", ενώ Ιαπωνία και Δανία παίζουν μαζί έχοντας από 3 με τους Ιάπωνες να περνάνε και με ισοπαλία.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ολλανδία (Μπερτ φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βίελ, Χάιτιγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχοστ, Φαν Μπόμελ, Κούιτ, Ντε Γιόνγκ, Φαν Πέρσι (88' Χούντελααρ), Σνάιντερ (83' Άφελαϊ),  Φαν ντερ Φάαρτ (72' Ελία).

 Ιαπωνία (Τακέσι Οκάντα):
Καβασίμα, Ναγκατόμο, Κομανό, Νακαζάβα, Τούλιο, Αμπέ, Ματσούι (64' Νακαμούρα), Έντο, Χόντα, Χασέμπε (77' Οκαζάκι), Οκούμπο (77' Ταμάντα).



 Στο έτερο ματς του ομίλου Καμερούν και Δανία έπαιζαν με την πλάτη στον τοίχο, αφού και η ισοπαλία έμοιαζε καταδικαστική και για τους δύο. Στο ματς που διεξήχθει στο "Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ" της Πρετόρια η εμπειρία των Δανών μίλησε.
 Η ομάδα του Μόρτεν Όλσεν πετυχαίνοντας την δεύτερη ανατροπή στη διοργάνωση, μετά από αυτή της Ελλάδας, κέρδισε το Καμερούν με 2-1 και θα κυνηγήσει μόνο τη νίκη με την Ιαπωνία για να προκριθεί στους "16" πίσω από τους Ολλανδούς. Αντίθετα το Καμερούν με δύο ήττες αποκλείστηκε μαθηματικά.
 Το Καμερούν πάντως μπήκε δυνατά στο ματς, πίεσε τους Δανούς και εκμεταλλεύτηκε ένα απίστευτο δώρο της Σκανδιναβικής άμυνας για το 1-0 με τον Ετό μόλις στο 10'. Η Δανία κατάφερε να ισοφαρίσει στο 33' όταν ο κεντρικός αμυντικός, ο Κιάερ έβγαλε μία εκοληκτική μπαλιά στον Ρόμενταλ και ο δεξιός εξτρέμ των Δανών γύρισε υπέροχα την μπάλα στην περιοχή για τον Μπέντνερ, ο οποίος με προβολή την έστειλε στα δίχτυα για το 1-1.
 Στην επανάληψη οι Δανοί πρόσφεραν κι άλλα δώρα στην ομάδα του Πωλ Λε Γκεν, αλλά οι Αφρικανοί δεν τα εκμεταλλεύτηκαν. Ο Σόρενσεν έσωσε την ομάδα του σε μια δυο επικίνδυνες στιγμές και ο MVP του αγώνα, ο Ντένις Ρόμενταλ με υπέροχη ατομική ενέργεια στο 61' έκανε το 1-2, την ανατροπή για τους Δανούς και κράτησε ζωντανή την ομάδα του για πρόκριση στους "16".

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων: 

 Καμερούν (Πωλ Λε Γκεν): Σουλεϊμάνου, Εμπιά, Μπασόνγκ (73' Ιντρίσου), Ενκούλου, Ασού-Εκότο, Σονγκ, Εγιόνγκ, Εμανά, Γκέρεμι (46' Μακούν), Ετό, Γουεμπό (78' Αμπουμπακάρ).

 Δανία (Μόρτεν Όλσεν): Σόρενσεν, Λ. Γιάκομπσεν, Κιάερ, Αγκερ, Σ. Πόουλσεν, Κ. Πόουλσεν, Ρόμενταλ, Μ. Γιόργκενσεν (46' Γιένσεν), Γκρόνκγιερ (67' Κάλενμπεργκ), Μπέντνερ, Τόμασον (86' Γ. Πόουλσεν).

4ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Γερμανία - Σερβία 0-1, Γκάνα - Αυστραλία 1-1


 Στο πρώτο χρονικά ματς της 2ης αγωνιστικής του 4ου ομίλου που διεξήχθει χθες το μεσημέρι στο "Νέλσον Μαντέλα Μπέι Στέιντιουμ" του Πορτ Ελίζαμπεθ η Σερβία έβαλε φωτιά στον όμιλο με την μεγάλη νίκη της επί της Γερμανίας με 0-1.
 Αυτή ήταν και η πρώτη ήττα για τους Γερμανούς σε φάση ομίλων σε Μουντιάλ από το 1986, αλλά ήταν μία ήττα που δεν άξιζαν σε καμία περίπτωση. Προσωπικά μπορεί να χάρηκα γιατί αφενός δεν πάω τους Γερμανούς και αφετέρου γιατί η Σερβία (μαζί με το Μεξικό) ήταν η επιλογή μου για την έκπληξη της διοργάνωσης. Ωστόσο η αποβολή με απευθείας κόκκινη κάρτα στον Κλόζε ήταν πολύ άδικη και ήρθε μόλις στο 37'.
 Παρά το γεγονός όμως ότι οι Γερμανοί συνέχισαν με 10 παίχτες και ότι οι Σέρβοι άνοιξαν το σκορ ένα λεπτό μετά, στο 38' με τον Γιοβάνοβιτς, η ομάδα του Γιόακιμ Λεβ ήταν αυτή που πίεσε και έχασε πολλές ευκαιρίες για να φτάσει στην ισοφάριση. Αρχικά ήταν το δοκάρι του Κεντίρα στο 45' και στη συνέχεια το χαμένο πέναλτι του Ποντόλσκι στο 60' (ηλίθιο χέρι του Βίντιτς, όμοια φάση με τον Κουζμάνοβιτς στο πρώτο ματς των Σέρβων!) και ακόμη οι 7-8 ευκαιρίες για γκολ του Ποντόλσκι, ο οποίος ανέλαβε σχεδόν όλες τις επιθετικές ενέργειες των Γερμανών και αποδείχθηκε μοιραίος παίχτης για την "Νασιονάλμανσάφτ".
 Οι Σέρβοι δεν ήταν καλοί για δεύτερο σερί ματς, όμως πλέον κερδίζοντας απλώς την Αυστραλία την τελευταία αγωνιστική προκρίνονται στους "16"...

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Φρίντριχ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Οζίλ (71' Μαρίν), Ποντόλσκι, Κλόζε, Μίλερ (70' Κακάου), Μπάντστουμπερ (78' Γκόμεζ), Λαμ, Μέρτεσακερ.

 Σερβία (Ράντομιρ Άντιτς): Στοΐκοβιτς, Κολάροβ, Βίντιτς, Ιβάνοβιτς, Στάνκοβιτς, Γιοβάνοβιτς (79' Λάζοβιτς), Ζίγκιτς, Κράσιτς, Νίνκοβιτς (70' Κάτσαρ), Σούμποτιτς, Κουζμάνοβιτς (75' Πέτροβιτς).


 Στο δεύτερο ματς του ομίλου, που τελείωσε πριν από λίγο, στο "Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ Στέιντιουμ" του Ρούστενμπουργκ Γκάνα και Αυστραλία έμειναν στο 1-1 αποτέλεσμα που μάλλον στέλνει στην επόμενη φάση Γερμανία και Σερβία.
 Οι Γκανέζοι πάντως έχασαν τη μεγάλη ευκαιρία να πάρουν το ματς μιας και έπαιζαν με παίχτη παραπάνω από το 24' του αγώνα. Η Αυστραλία είχε ανοίξει νωρίς το σκορ, όταν στο 11' ο Μπρεσιάνο εκτέλεσε φάουλ, ο Κίνγκστον έκανε ακόμη μία γκάφα αφού δεν μπλόκαρε τη μπάλα και ο Χόλμαν εκμεταλλεύτηκε το λάθος του γκολκίπερ της Γκάνας για το 0-1. Ωστόσο ο Χάρι Κιούελ στο 24' έκανε χέρι πάνω στη γραμμή του τέρματος, ο Ιταλός ρέφερι Ρομπέρτο Ροζέτι -από τους καλύτερους στον κόσμο- έδωσε το πέναλτι και απέβαλε τον Αυστραλό επιθετικό. Ο Γκιάν ισοφάρισε 1-1, σκοράροντας ξανά με πέναλτι μετά την πρεμιέρα με τη Σερβία, αλλά από κει και πέρα η ομάδα του Μίλοβαν Ράγεβατς δεν απείλησε καθόλου τους Αυστραλούς φανερώνοντας χτυπητές αδυναμίες στην επίθεση. Για δεύτερο σερί ματς η Γκάνα σκοράρει μόνο με πέναλτι και αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει τον προπονητή των Αφρικανών. Από την άλλη πλευρά η Αυστραλία, αν και με 10 παίχτες, βγήκε μπροστά και είχε τη σημαντικότερη ευκαιρία στο ματς για να φτάσει εκείνη στη νίκη και να έχει περισσότερες ελπίδες πρόκρισης.
 Πλέον η Γκάνα μπορεί να προηγείται στον όμιλο με 4 βαθμούς αλλά παίζει με την Γερμανία. Γερμανοί και Σέρβοι έχουν από 3, με τους Γερμανούς να έχουν το πάνω χέρι στην ισοβαθμία, ενώ η Αυστραλία έχει 1 βαθμό και θα ψάξει το τρίποντο με τους Σέρβους.
 Προσωπικά βλέπω εύκολες νίκες τόσο των Γερμανών όσο και των Σέρβων, και θα είναι οι δυο τους που θα προκριθούν στους "16".

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Γκάνα (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Σαρπέι, Γκιάν, Πέινσιλ, Ανάν, Μενσά, Ταγκόε (56' Ογούσου-Αμπέγε), Αγιού, Άντι, Ασαμόα (77' Μουντάρι), Πρινς-Μπόατενγκ (87' Αμόα).

 Αυστραλία (Τιμ Φέρμπεεκ): Σβάρτσερ, Νιλ, Μουρ, Κούλινα, Έμερτον, Γουίλκσιρ (84' Ρουκάβιτσα), Κιούελ, Χόλμαν (68' Κένεντι), Βαλέρι, Κάρνεϊ, Μπρεσιάνο (66' Τσίπερφιλντ).


18/6/10

3ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Σλοβενία - ΗΠΑ 2-2, Αγγλία - Αλγερία 0-0


 Στο απογευματινό ματς της 2ης αγωνιστικής του 3ου ομίλου, στο "Έλις Παρκ Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ Σλοβενία και ΗΠΑ ήρθαν ισόπαλες 2-2. 2-0 ήταν το πρώτο ημίχρονο υπέρ των Σλοβένων, 2-2 έληξε το ματς με τις ΗΠΑ να φτάνουν και στην ολοκληρωτική ανατροπή αλλά τον διαιτητή να ακυρώνει χωρίς κανένα λόγο το τρίτο τέρμα των Αμερικανών.

 Από ένα ημίχρονο είχε η κάθε ομάδα, με τη διαφορά ότι η Σλοβενία προηγήθηκε 2-0 χωρίς να... τρομάζει με την απόδοσή της, αλλά οι ΗΠΑ έκαναν καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο. Ευτύχησαν να μειώσουν πολύ γρήγορα σε 2-1, με γκολάρα του Ντόνοβαν στο 48'. Συνέχισαν να πιέζουν τους Σλοβένους και τελικά στο 82' ισοφάρισαν με τον Μπράντλεϊ. Μάλιστα έφτασαν και στην επική ανατροπή λίγο αργότερα, με τον Εντού στο 85', αλλά ο διαιτητής ακύρωσε χωρίς κανέναν λόγο το γκολ.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Σλοβενία(Mάτζια Κεκ): Χαντάνοβιτς, Μπρέτσκο, Σούλερ, Σέζαρ, Κόρεν, Λιούμπιανκιτς(73' Πέτσνικ-90' Κόματς), Μπίρσα(86' Ντέκιτς), Νοβάκοβιτς, Τζόκιτς, Κιρμ, Ραντοσάβλεβιτς.

 ΗΠΑ(Μπομπ Μπράντλει): Χάουαρντ, Μποκανέγκρα, Μπράντλει, Ονιέγου(79' Γκόμες), Τσερούντολο, Ντέμπσει, Ντόνοβαν, Ντέμεριτ, Τόρες(46' Εντού), Αλτιντόρ, Φίντλει(46' Φιλχαμπερ).


  Στο έτερο παιχνίδι του 3ου ομίλου που διεξήχθει πριν από λίγο στο "Γκριν Πόιντ Στέιντιουμ" του Κέιπ Τάουν η Αγγλία έκανε γκέλα ολκής μένοντας στο 0-0 με την Αλγερία.
 Μετά τα χάλια της πρώτης αγωνιστικής και το 1-1 με τις ΗΠΑ η ομάδα του Φάμπιο Καπέλο ήταν ξανά τραγική, έμεινε στη λευκή ισοπαλία με την Αλγερία και πλέον κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει την πρωτιά του ομίλου από την Σλοβενία ή τις ΗΠΑ αλλά και να αποκλειστεί πρόορα από τη διοργάνωση!
 Οι Άγγλοι άφησαν ολόκληρο ημίχρονο να κυλήσει χωρίς την παραμικρή υποψία φάσης. Στην επανάληψη είχαν τον έλεγχο στο ματς αλλά και πάλι δεν δημιούργησαν ευκαιρίες για γκολ. Ένα από τα χειρότερα ματς της διοργάνωσης έμεινε στο 0-0, με την Αγγλία να θέλει μόνο νίκη με την Σλοβενία την τελευταία αγωνιστική, ενώ η Αλερία θα ψάξει κι αυτή τη νίκη με τις ΗΠΑ για να διεκδικήσει τις όποιες ελπίδες της...

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 ΑΓΓΛΙΑ (Φάμπιο Καπέλο): Τζέιμς, Τζόνσον, Α. Κόουλ, Τζέραρντ, Τέρι, Λένον (63' Ράιτ-Φίλιπς), Λάμπαρντ, Ρούνεϊ, Μπάρι (84' Κράουτς), Κάραγκερ, Χέσκεϊ (74' Ντεφόε).
 
 ΑΛΓΕΡΙΑ (Ραμπάχ Σααντάν): Εμπολί, Μπουγκέρα, Μπελχάτζ, Γιάχια, Χαλισέ, Μπουντεμπούζ (74' Αμπντούν), Λάσεν, Ματμούρ, Ζιανί (80' Γκεντιουρά), Γιεμπντά (89' Μεσμπά), Καντίρ.

Lakers - Celtics 83-79, στο Λος Άντζελες έμεινε το πρωτάθλημα για 2η σερί χρονιά


 Οι Lakers επικράτησαν στον 7ο τελικό των Celtics με 83-79 και μέσα στο Staples Center φόρεσαν τα χρυσά δαχτυλίδια των πρωταθλητών του NBA για δεύτερη σερί χρονιά. Σε μία σούπερ σειρά τελικών που έφτασε μέχρι το τέλος η αντικειμενικά καλύτερη ομάδα τη φετινή σεζόν κατάφερε να εκμεταλλευτεί την έδρα της και να στεφθεί πρωταθλήτρια κερδίζοντας τον μεγάλο αντίπαλό της. Πλέον οι Los Angeles Lakers έφτασαν τα 16 πρωταθλήματα και πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής τους Boston Celtics οι οποίοι έμειναν στα 17! Ο Kobe Bryant βγήκε MVP των τελικών για 2η σερί χρονιά ενώ ο προπονητής του LA, Phil Jackson έφτασε τους 11 τίτλους.

 Στον 6ο τελικό οι γηπεδούχοι έκαναν περίπατο αφήνοντας την Βοστώνη σε πολύ χαμηλό σκορ. Σήμερα όμως ήταν δεδομένο ότι θα παρακολουθούσαμε πολύ κλειστό σκορ, τρομερά δυνατές άμυνες και έναν πραγματικά συγκλονιστικό τελικό αντάξιο των δύο σπουδαίων αντιπάλων, όπως κι έγινε ακριβώς!

 Οι Celtics μάλιστα ξεκίνησαν πολύ εντυπωσιακά. Με πολύ σκληρή άμυνα πήραν μία μικρή διαφορά από νωρίς και την διατηρούσαν μέχρι το τέλος του πρώτου δωδεκαλέπτου και το +9(14-23).
 Στο δεύτερο δωδεκάλεπτο όμως η Βοστώνη σημείωσε μόλις 4 πόντους στα πρώτα εξήμισι λεπτά με αποτέλεσμα οι γηπεδούχοι να μειώνουν σταδιακά. Οι Celtics ήταν μπροστά και στο ημίχρονο και στο τρίτο δωδεκάλεπτο όπου μάλιστα ξέφυγαν και με +13, αλλά η διαφορά άρχισε να μειώνεται επικίνδυνα μέχρι το τελικό 53-57 με τη λήξη του 36λέπτου.
 Το τέταρτο δωδεκάλεπτο ήταν -ως συνήθως- το καταστροφικό για τη Βοστώνη αφού αρχικά ήρθε η ισοφάριση 7' πριν τη λήξη (61-61) και στη συνέχεια, από τα μισά κιόλας της περιόδου οι Lakers εκτελούσαν βολές. Με 2/2 του Kobe άλλωστε οι γηπεδούχοι πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά μετά το 25-23 της πρώτης περιόδου. Λίγο αργότερα ο Gasol με δικές του 2/2 βολές φτάνει τη διαφορά στους 6 (64-70) για να μειώσει ο Pierce σε 66-70 με τρεισήμισι λεπτά για τη λήξη. Οι Lakers όμως συνέχισαν να σκοράρουν πολύ από τη γραμμή των βολών ενώ οι Celtics προσπαθούσαν να σκοράρουν υπό ασφυκτική πίεση.
 Στο τελευταίο 1' 30'' έγινε πραγματικός χαμός! Με τρίποντο ο Wallace μειώνει στους 3 (76-73), ο Artest απαντάει αμέσως (στο τρίποντο του αγώνα ίσως) για το 79-73, ο Ray Allen κάνει το 79-76, ο Bryant θα αστοχήσει αλλά ο Gasol είναι εκεί για να πάρει το σημαντικότερο ριμπάουντ της χρονιάς, να δώσει στο Kobe, ο οποίος θα πάρει φάουλ και θα κάνει με βολές το 81-76 στα 25,7'.
 Ένα ακόμη απίστευτο έγινε στη συνέχεια. Ο Rondo ευστόχησε σε τρελό τρίποντο (αυτός που δεν βάζει τρίποντο ποτέ!) για το 81-79, όμως ο Βούγιασιτς που μόλις είχε μπει στο παρκέ, θα κερδίσει φάουλ και με απόλυτη ψυχραιμία, με πραγματικά κρύο αίμα θα βάλει και τις δύο βολές για το 83-79. Οι Celtics κάνουν τραγικό λάθος στην τελευταία επίθεση, ο Rondo αναγκάζεται να σουτάρει ξανά για τρεις (σιγά μην το ξανάβαζε) και το ματς τελειώνει, με τους Lakers πρωταθλητές.

Για τους νικητές ο Kobe πέτυχε 23 πόντους εκ των οποίων τους 10 στο δ' δωδεκάλεπτο με 8/9 βολές. Ακόμη μάζεψε 15 ριμπάουντ. Ο Pau Gasol πέτυχε 19π. και μάζεψε 18ρ., ενώ ο Artest, στο καλύτερο παιχνίδι του σημείωσε 20π. με 10 κλεψίμματα, βγάζοντας γενικά καταπληκτικές άμυνες και πετυχαίνοντας ένα κρίσιμο τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα, ουσιαστικά ήταν ο πολυτιμότερος για τους θριαμβευτές.

 Από τους ηττημένους πρώτος σκόρερ ο Paul Pierce με 18 και 10ρ., ο Garnett πέτυχε 17π. με μόλις 3ρ., ο Rondo14π., 8ρ. και 10 άσιστ, ο Ray Allen 13π. και ο Rasheed Wallace 11π., 8ρ..

* Δίκαιοι λοιπόν πρωταθλητές οι Lakers, δυστυχώς οι Celtics δεν τα κατάφεραν. Μπράβο στον Κόμπε, στον Αρτέστ, στον 'Οντομ, στον Φίσερ ακόμη, αλλά αυτόν τον κώλοισπανό το Γκαζόλ τον σιχαίνομαι... Δεν τον πάω με τίποτα αυτόν τον θεατρίνο, τον καραγκιόζη που ευτυχώς δεν θα τον δούμε στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας σε 10 εβδομάδες...

1ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Νότια Αφρική - Ουρουγουάη 0-3, Γαλλία - Μεξικό 0-2. Ουρουγουάη και Μεξικό με το ενάμιση πόδι στους "16".


 Χθες το βράδυ στο πρώτο ματς της 2ης αγωνιστικής του 1ου ομίλου στο "Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ" της Πρετόρια η Ουρουγουάη με 2 γκολ του Ντιέγκο Φορλάν κέρδισε εύκολα 0-3 την Νότια Αφρική και ουσιαστικά έθεσε εκτός συνέχειας τους διοργανωτές που απογοήτευσαν το κοινό τους με αυτή τη βαριά ήττα.
 Στο 24' με σουτ και στο 80' με πέναλτι τα γκολ του Φορλάν, ενώ το 0-3 το οποίο θα ευνοήσει την Ουρουγουάη σε περίπτωση ισοβαθμίας έκανε στο 95' ο Αλβάρο Περέιρα, για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο της ομάδας του Όσκαρ Ταμπάρες.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ν. Αφρική (Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα): Κούνε, Γκάξα, Μασιλέλα, Κουμάλο, Μοκοένα, Λετσολονιάνε (57' Μορίρι), Ντίκγκατσοϊ, Πίενααρ (79' Τζόσεφς), Μοντίσε, Τσαμπαλάλα, Μφέλα.
 
 Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν, Φουτσίλε (71' Αλβάρο Φερνάντες), Μάξι Περέιρα, Πέρες (+90' Γκαργκάνο), Αρεβάλο, Καβάνι (89' Σεμπάστιαν Φερνάντες), Αλβάρο Περέιρα, Σουάρες, Φορλάν.



 Στο δεύτερο ματς του ομίλου που διεξήχθει απόψε στο "Πίτερ Μοκάμπα Στέιντιουμ" του Πόλοκβεϊν το Μεξικό παίζοντας μεγάλη μπάλα κέρδισε για πλάκα τη Γαλλία του πανίβλακα Ντομενέκ και ουσιαστικά μαζί με την Ουρουγουάη είναι σχεδόν περασμένοι στους "16". Οι δυο τους άλλωστε κοντράρονται την τρίτη αγωνιστική έχοντας από 4 βαθμούς τη στιγμή που Γαλλία και Ν. Αφρική που θα παίζουν μεταξύ τους έχουν από 1. Άρα πολύ πιθανό είναι Ουρουγουάη - Μεξικό να εξασφαλίσουν την πρόκριση με ένα "χ" στο μεταξύ τους ματς, αλλά ακόμη και νικητής να βγει στο πλαίσιο της διεκδίκησης της πρωτιάς, ο ηττημένος θα προκριθεί επίσης έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων από τους άλλους δύο.
 Οι Ερνάντεζ στο 64' και Μπλάνκο στο 79' με πέναλτι τα γκολ των Μεξικανών που κυριάρχησαν στο γήπεδο, έπαιξαν πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και βρίσκονται μια ανάσα από μία μεγάλη πρόκριση από τον πιο δύσκολο όμιλο του Μουντιάλ.
 Και οι δύο σκόρερ του Μεξικό προήλθαν από τον πάγκο. Ο Χαβιέρ Ερνάντεζ, ο πιτσιρικάς που έχει κλείσει η Μαν. Γιουνάιτετ, προκάλεσε πολλά προβλήματα στη γαλλική άμυνα και στο 64' μετά από μαγική μπαλιά του μεγάλου αρχηγού, Ράφα Μάρκες, πέρασε και τον Λορίς και έκανε το 0-1. Και ο πρώην μέγας σκόρερ του Μεξικό, ο 37χρονος πια Κουατεμόκ Μπλάνκο με πολύ ωραία εκτέλεση πέναλτι που κέρδισε ο Μπαρέρα, η τρίτη αλλαγή του Αγκίρε.
 Οι Γάλλοι έκαναν κανά δυο σουτ αλλά τίποτα περισσότερο. Ήταν ομάδα χωρίς προσανατολιμσό, χωρίς αγωνιστικό πλάνο, ανύπαρκτη. Χωρίς γκολ μετά από 2 ματς η Γαλλία...
 Ο Ντομενέκ πάντως είναι ανυπόφορος. Πρέπει να είναι μακράν ο χειρότερος προπονητής του Μουντιάλ. Επιμένει με τον Ανελκά που είναι για τα μπάζα. Όπως και στο πρώτο ματς έτσι και απόψε πέρασε στη θέση του τον Ζινιάκ που και πάλι δεν ακούμπησε μπάλα. Ανρί και Σισέ δεν τους βάζει καθόλου. Και σε αυτή την ομάδα(;) κατά τον βλακα Ντομενέκ δεν χωρούσε ο Μπενζεμά!
 Στο δε 80' μετά το 0-2 ο βλάκας σήκωσε Ανρί και Σισέ για προθέρμανση. Αλλά μάλλον... τους ξέχασε αφού μέχρι το τέλος δεν έκανε τελικά την τρίτη αλλαγή!
 Αλλά το χειρότερο δεν είναι ούτε οι επιλογές παιχτών, ούτε οι αλλαγές συστημάτων που κάνει, ούτε το ανύπαρκτο κοουτσάρισμα από τον πάγκο, ούτε η εμφανής βλακεία που τον διακρίνει. Το χειρότερο σε αυτόν τον άνθρωπο είναι ότι έχει καταντήσει σούργελο μία από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου πριν από μερικά χρόνια... Και το ακόμη χειρότερο είναι το γεγονός ότι ΟΛΗ η Ευρώπη βλέπει ότι είναι πανηλίθιος αλλά η ομοσπονδία της Γαλλίας τον κρατάει στον πάγκο των Τρικολόρ...

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Γαλλία (Ραϊμόν Ντομενέκ): Λορίς, Σανιά, Αμπιντάλ, Γκαλάς, Ριμπερί, Γκοβού (69' Βαλμπουένα), Εβρά, Τουλαλάν, Μαλουντά, Ντιαμπί, Ανελκά (46' Ζινιάκ).
 
 Μεξικό (Χαβιέ Αγκίρε): Πέρεζ, Ροντρίγκεζ, Σαλσίδο, Μάρκεζ, Οσόριο, Τοράδο, Φράνκο (62' Μπλάνκο), Βέλα (32' Μπαρέρα), Μορένο, Χουάρεζ (55' Χερνάντεζ), Ντος Σάντος.

17/6/10

2ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Αργεντινή - Νότια Κορέα 4-1, Ελλάδα - Νιγηρία 2-1. Ιστορικά τα πρώτα γκολ και φυσικά η πρώτη νίκη της Εθνικής μας σε τελική φάση Μουντιάλ!!


 Για την 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου στο "Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ η Αργεντινή διέλυσε με 4-1 τη Νότια Κορέα και έκανε το μεγάλο βήμα όχι μόνο για πρόκριση αλλά και για πρωτιά στον όμιλο. Χατ-τρικ πέτυχε ο Ιγκουαΐν για την ομαδάρα του Μαραντόνα που για δεύτερο σερί ματς έπαιξε όμορφο ποδόσφαιρο. Από την άλλη πλευρά οι Νοτιοκορεάτες έπαιξαν καλά και το 4-1 τους αδικεί λίγο, αλλά έδειξαν καλά στοιχεία, με οργανωμένη άμυνα, μείωσαν σε 2-1, αλλά η μεγάλη διαφορά κλάσης των δύο ομάδων έγειρε την πλάστιγκα υπέρ των Λατινοαμερικάνων.
 Η Αργεντινή προηγήθηκε γρήγορα 2-0 με σκόρερ τους Παρκ Τσου Γιουνγκ (αυτογκόλ στο 16') και Ιγκουαΐν (κεφαλιά στο 33'). Το ημίχρονο θα μπορούσε κάλιστα να κλείσει και 3-0 και 4-0 αλλά ένα λάθος του Ντεμικέλις στο 45+' έφερε τον Τσουνγκ Γιονγκ τετ α τετ με τον Ρομέρο για να πλασάρει σωστά για το 2-1. Οι Ασιάτες ανέβηκαν ψυχολογικά και μετά το εκρηκτικό ξεκίνημα των Αργεντινών στο β' ημίχρονο, πήραν τα ηνία και απείλησαν σοβαρά για ισοφάριση. Προς το τέλος όμως η μεγάλη κλάση της "αλμπισελέστε" έκρινε το αποτέλεσμα του αγώνα, με τους Ιγκουαΐν και Αγκουέρο να σημειώνουν το τελικό 4-1 από δύο ακόμη άσιστ του Μέσι, ο οποίος είχε συμμετοχή σε όλα τα γκολ της Αργεντινής και που κατέ με ήταν ο MVP του αγώνα. Και όχι ο Ιγκουαΐν που έβαλε τρία γκολ (το τρίτο μάλιστα οφσάιντ) σχεδόν μπροστά από κενό τέρμα...

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Αργεντινή (Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα): Ρομέρο, Γκουτιέρες, Ντεμιτσέλις, Σάμουελ (23' Μπουρδίσο), Χέινσε, Μ. Ροντρίγκες, Μαστσεράνο, Ντι Μαρία, Ιγκουαΐν (82' Μπολάτι), Μέσι, Τέβες (75' Αγουέρο) .

 Νότιος Κορέα (Χου-Γιουνγκ Μο): Σουνγκ Ριόνγκ, Μπέομ Σέοκ, Γιόνγκ Χιούνγκ, Γιούνγκ Σου, Γιούνγκ Πιό, Σουνγκ Γιούενγκ (Ναμ Ιλ), Γιούνγκ Γου, Τσουνγκ Γιόνγκ, Γι Σουνγκ, Κι Χουν, Τσου Γιούνγκ (81' Ντονγκ Γκουκ).



 Στο δεύτερο ματς του 2ου ομίλου που διεξήχθει στο "Φρι Στέιτ Στέιντιουμ" του Μπλουμφοντέιν η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία. Αφού αρχικά σημείωσε το πρώτο της γκολ σε τελική φάση Μουντιάλ, στη συνέχεια έφτασε και στην ιστορική πρώτη νίκη στην διοργάνωση παίζοντας πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, με μεγάλη ψυχή και πετυχαίνοντας μία εκπληκτική ανατροπή απέναντι στη Νιγηρία ξαναμπήκε σε τροχιά πρόκρισης που βέβαια παραμένει αουτσάιντερ αφού δυστυχώς υστερεί στις ισοβαθμίες...

 Όπως έγραψα πριν από το ματς νωρίτερα το μεσημέρι, ο Ρεχάγκελ διόρθωσε πράγματα και σύστημα και τα πρώτα μηνύματα ήταν θετικά για κάτι καλό. Οι Κυριάκος, Παπασταθόπουλος (πόσες φορές έχω πει ότι είναι οι δύο καλύτεροι αμυντικοί μας..) επέστρεψαν στο αρχικό σχήμα, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος έπαιξε λίμπερο, ο Λουκάς πήγε στα δεξιά και ο Τοροσίδης στα αριστερά. Ο Τζόρβας φυσικά στο τέρμα. Δύο κόφτες στο κέντρο, Τζιόλης, Κατσουράνης, ο Καραγκούνης πιο μπροστά με κίνηση προς τα αριστερά, ο Σαλπιγγίδης δεξί χαφ-εξτρέμ και ο Γκέκας στην κορυφή της επίθεσης σε ένα 5-4-1 όταν αμυνόμασταν που γινόταν 3-5-2 στην επίθεση με προωθήσεις των πλάγιων μπακ.

 Πολύ ορθολογικό στήσιμο λοιπόν, με σωστό σύστημα και κυρίως τους σωστούς παίχτες. Παρ' όλα αυτά όμως βρεθήκαμε ξανά πίσω στο σκορ με ακόμη ένα ηλίθιο γκολ. Ένα λάθος του Βύντρα ανάγκασε τον Παπασταθόπουλο να κάνει φάουλ και να δεχτεί την κίτρινη κάρτα. Στημένη φάση, χαλαρή εκτέλεση, ο Τζόρβας και ΟΛΗ η άμυνα δεν μπόρεσε να διώξει και η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα για ένα πολύ φτηνό 0-1.. Στη συνέχεια λάβαμε ένα ανέλπιστο δώρο, αφού στο 32' ο Καϊτά εκτός φάσης έκανε μία κίνηση καράτε στον Τοροσίδη και δικαιολογημένα αντίκρυσε την κόκκινη κάρτα αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίχτες..
 Αμέσως περάσαμε μπροστά και η ευχή όλων ήταν μία ισοφάριση μέχρι το ημίχρονο ώστε να έχουμε στη διάθεσή μας ολόκληρο δεύτερο ημίχρονο για την ολική ανατροπή. Ο Ρεχάγκελ κινήθηκε πολύ γρήγορα βγάζοντας τον Παπασταθόπουλο από το παιχνίδι, που αφενός δεν χρειαζόταν πια τρίτος κεντρικός μπακ μιας και παίζαμε με παίζτη παραπάνω και αφετέρου είχε την κίτρινη κάρτα. Στη θέση του πέρασε ο Σαμαράς και ήταν μάλιστα ένας από τους καλύτερους της Εθνικής μας.
 Η Ελλάδα πίεσε, έχασε μια δυο φάσεις και τελικά ο Σαλπιγγίδης στο 44' με δυνατό σουτ που κόντραρε σε έναν Αφρικανό έκανε το 1-1 για να γράψει ιστορία για τον ίδιο αλλά και για την Ελλάδα με το πρώτο γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

 Στο β' ημίχρονο η Ελλάδα συνέχιζε να πιέζει με πίστη για την ολική ανατροπή. Η καλή άμυνα όμως της Νιγηρίας αλλά και ο Ενιεάμα που για ακόμη ένα ματς ήταν φανταστικός (ψηφίστηκε MVP του αγώνα) σταματούσαν τις επιθέσεις των Ελλήνων παιχτών. Στο 58' λίγο έλειψε να πάθουμε έμφραγμα. Ο Γκέκας έχασε απίστευτη ευκαιρία για το 2-1 και η Νιγηρία ξεχύθηκε στην αντεπίθεση. Ο Αγιεγκμπένι βρέθηκε τετ α τετ αλλά ο Τζόρβας με εκπληκτική απόκρουση κράτησε το 1-1 και πήρε τη ρεβάνς για την ευθύνη του στο γκολ που φάγαμε. Αλλά και μετά την τρομερή απόκρουση του Τζόρβα ο Ομπάσι σε κενό τέρμα δεν μπόρεσε να σκοράρει...
 Αφού έχασαν κι αυτό οι Νιγηριανοί ο καθένας έβλεπε ότι το δεύτερο γκολ της Ελλάδας θα ερχόταν αργά ή γρήγορα.
 Κι αφού ο Ενιεάμα συνέχισε να πιάνει τα άπιαστα φτάσαμε στο 70', όπου ο Τζιόλης έπιασε δυνατό μακρινό σουτ, ο τερματοφύλακας της Νιγηρίας δεν απέκρουσε καλά και ο Τοροσίδης πήρε το ριμπάουντ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 2-1, την επική ανατροπή για την Ελλάδα και πλέον αναπτερώθηκαν οι -λιγοστές- ελπίδες για πρόκριση στους "16".

 Οι οποίες ελπίδες θα ήταν πάρα πολλές εάν η Εθνική μας ομάδα πετύχαινε ακόμη ένα γκολ. Οι παίχτες μας βγήκαν μπροστά και έχασαν δυο τρεις φάσεις για το 3-1 το οποίο και θα μας έφερνε πολύ κοντά στην επόμενη φάση... Ήδη χτυπάμε το κεφάλι μας στον τοίχο για το πρώτο ματς με τη Νότιο Κορέα, όπου μετά το 2-0 μία ευκαιρία από τις 5-6 που είχαμε, να την κάναμε γκολ, τώρα θα μιλάγαμε με αισιοδοξία για την πρόκριση...

 Για μένα ο καλύτερος παίχτης σήμερα από μία έτσι κι αλλιώς ψυχομένη Εθνική ήταν ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης. Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ πλέον έκανε καταπληκτικό ματς, έτρεξε πολύ, κέρδισε πολλές μάχες και ήταν αυτός που με δικό του γκολ άνοιξε τον δρόμο για την ομάδα μας. Από κει και πέρα μεγάλο ματς έκανε ο Τοροσίδης, τόσο αμυντικά όσο και με το νικητήριο γκολ που πέτυχε, ο Καραγκούνης που έπαιξε πολύ καλύτερα από το πρώτο ματς και ο Τζιόλης σίγουρα που έτρεξε πολύ στο κέντρο.
 Από τους υπόλοιπους πολύ καλά τα πήγαν οι κεντρικοί αμυντικοί, ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη του αγώνα ήταν η απόκρουση του Τζόρβα, ο Σαμαράς έδωσε πνοή στην ομάδα, ο Κατσουράνης βοήθησε στα χαφ, ο Νίνης έπαιξε λίγο, ενώ ο μόνος αρνητικός ήταν ο Γκέκας που άργησε να αντικατασταθεί.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Τζιόλης, Παπαδόπουλος, Καραγκούνης. Βύντρα, Σαλπιγγίδης, Τοροσίδης, Κυργάκος, Γκέκας, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Κατσουράνης.

 Νιγηρία (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενιάμα, Γιόμπο, Ταϊβό, Σίτου, Αγεγμπένι, Οντεμβίγκιε, Ούτσε, Κάιτα, Αρούνα, Οντιά, Ετούχου.


 * Από τη μία είναι πολύ μεγάλη η νίκη και οι ελπίδες πρόκρισης υπαρκτές, αλλά από την άλλη οι ελπίδες είναι λίγες εξαιτίας της μειονεκτικής διαφοράς τερμάτων σε σχέση με Νότιο Κορέα και Νιγηρία. Γιατί η συνολική διαφορά τερμάτων μετράει πρώτα σε διπλές/τριπλές ισοβαθμίες, μετά η καλύτερη επίθεση και μετά τα μεταξύ μας παιχνίδια. Οπότε με το 2-3 γκολ αυτή τη στιγμή μειονεκτούμε ήδη απέναντι σε Ν. Κορέα (3-4, καλύτερη δηλαδή επίθεση) αλλά και απέναντι στη Νιγηρία (ελάχιστη ήττα δική μας από Αργεντινή πάμε 2-4 και ελάχιστη νίκη Νιγηρίας επί Ν. Κορέας πάνε 2-3).
 Εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε για να πάρουμε την πρόκριση είναι στο "χ" με την Αργεντινή στο τελευταίο ματς και παράλληλα να περιμένουμε νίκη της Νιγηρίας επί της Ν. Κορέας. Ή δύο ισοπαλίες με την προϋπόθεση η δική μας ισοπαλία να έχει περισσότερα γκολ από εκείνη μεταξύ Ν. Κορέας - Νιγηρίας..

Ο Ρεχάγκελ απ' ότι φαίνεται διορθώνει πράγματα και συστήματα, οι διεθνείς μας δείχνουν πεισμωμένοι από την κριτική και η Ελλάδα μπορεί σήμερα κόντρα στη Νιγηρία να κάνει την έκπληξη


 Έχω πει επανειλημμένως ότι ο κύκλος του Ότο Ρεχάγκελ έχει κλείσει στην Εθνική μας ομάδα. Στο πρώτο ματς κόντρα στη Ν. Κορέα οι επιλογές του και το αγωνιστικό του πλάνο ήταν σκέτες αποτυχίες.
 Σήμερα όμως όπως τουλάχιστον λένε τα ρεπορτάζ ο Γερμανός σκέφτεται να κάνει αρκετές αλλαγές σε πρόσωπα και σύστημα.
 Καταρχή διορθώνεται το χάλι στην άμυνα με τον Βύντρα να φεύγει από το κέντρο της άμυνας και να πηγαίνει δεξί μπακ, αφήνοντας τον πολύ πεσμένο Γιούρκα στον πάγκο. Επίσης επιστρέφει ο Κυριάκος σέντερ μπακ μαζί με δύο εκ των Μόρα, Παπασταθόπουλο, Αβραάμ. Προσωπικά δεν πάω τον Μόρα αλλά ο χερ Ότο δεν πολυβάζει τον Σωκράτη. Θα δείξει... Αριστερό μπακ ο Τοροσίδης, ενώ φυσικά κάτω απ' τα γκολπόστ παραμένει ο Τζόρβας.
 Η άμυνα λοιπόν είναι βελτιωμένη σε σχέση με το πρώτο ματς. Αν και θα επιμείνω ότι αριστερό μπακ θα πρέπει να αγωνίζεται ο Σπυρόπουλος, και επειδή έχει αριστερό πόδι και επιεδή ο Τοροσίδης θα χρησίμευε περισσότερο στα χαφ... Τελοσπάντων το αριστερό μπακ δεν παίζει και τη μεγαλύτερη σημασία...
 Στο κέντρο Κατσουράνης Τζιόλης θα είναι οι κόφτες, αν και διάβασα ένα ρεπορτάζ με ενδεκάδα χωρίς Τζιόλη. Εντάξει, έχουμε πει ότι είναι άσχετος, αλλά είναι ένας κόφτης και αφού ο κόουτς δεν βάζειτον Πρίττα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Δεν μπορεί να παίζει αμυντικός χαφ μόνο ο Κατσουράνης που περπατάει!
 Κατσούρ, Τζιόλης λοιπόν οι κόφτες. Ο αρχηγός, ο Καραγκούνης μπροστά τους και το επιθετικό δίδυμο οι Σάλπι, Γκέκας με αουτσάιντερ τον Σαμαρά.

 Με μια πρώτη ματιά η 11άδα είναι ορθολογική. Επαναλαμβάνω εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Εθνικής. Γιατί εάν τελικά δούμε κανέναν Χαριστέα μπροστά, ή τον Τζιόλη εκτός, ή ακόμη χειρότερα τον Κάρα εκτός, ή καμιά μαλακία πάλι στην άμυνα, τότε αυτομάτως δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω.
 Αν όμως επαληθευτούν τα ρεπορτάζ και η Ελλάδα παίξει όπως αναφέρεται παραπάνω, τότε το πρώτο βήμα έγινε από τον κόουτς. Μετά μένει να δούμε και λίγο τσαγανό από τους διεθνείς. Είδαμε ρε παιδιά τόσες μικρές ομάδες στο Μουντιάλ να παίζουν μόνο άμυνα. Όμως τρέχανε, άλλαζαν πάσες, είχαν αλληλοκαλύψεις, είχαν σύστημα, έδειχναν από τις Κορέες μέχρι τη Νέα Ζηλανδία στοιχεία ομάδας. Εμείς στο πρώτο ματς δεν δείξαμε τίποτα!

 Η Νιγηρία τέλος, είναι καλή ομάδα. Καταρχήν τρέχουν πολύ, πράγμα που η Εθνική μας θα πρέπει να αντιμετωπίσει με συνεχή τρεξίματα. Από κει και πέρα υπάρχουν παίχτες όπως οι Αγιεγκμπένι, Μάρτινς, Ομπίνα στην επίθεση που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Και φυσικά τόσο ο τερματοφύλακας Ενιεάμα, όσο και ο κεντρικός αμυντικός Γιόμπο είναι εξαιρετικοί.


* Τα λέω/γράφω από πριν αυτά, γιατί όπως από πριν είχα κάνει κριτική στον Ρεχάγκελ για τα κολλήματά του, έτσι και τώρα θέλω να αναγνωρίσω τις αλλαγές που -φαίνεται ότι- θα κάνει. Καλή επιτυχία στην Εθνική μας και μακάρι τουλάχιστον να πετύχει αυτό το γαμημένο το γκολ που μας έχει γίνει εφιάλτης. Ας γίνει αυτό και μετά βλέπουμε για την διεκδίκηση νίκης ή ακόμη περισσότερο, πρόκρισης..

16/6/10

8ος όμιλος, 1η αγωνιστική: Ονδούρα - Χιλή 0-1, Ισπανία - Ελβετία 0-1


 Μετά τη Γερμανία η Χιλή μάγκες έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο σε αυτή την 1η αγωνιστική. Στο πρώτο ματς του 8ου ομίλου στο "Μπομπέλα Στέιντιουμ" του Νέλσπρουϊτ η Χιλή του Αργεντινού Μαρσέλο Μπιέλσα σημείωσε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Μουντιάλ από το 1962 επικρατώντας της αδύναμης Ονδούρας με 0-1, ενώ για πρώτη επίσης φορά δεν δέχτηκε γκολ μετά το 1930!
 Το οποίο όμως 0-1 θα μπορούσε κάλιστα να ήταν 0-3 ή και 0-4 εάν οι Χιλιανοί ήταν πιο αποτελεσματικοί στα τελειώματα των φάσεων. Η Ονδούρα είναι από τις πιο αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης και ούτε καν άμυνα έπαιζε καλά, αλλά είπαμε, οι Χιλιανοί έχασαν τα απίστευτα...
 Ο Μποσεχούρ ήταν ο μοναδικός σκόρερ των νικητών στο 34' και η Χιλή έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο, γρήγορα, επιθετικά, με τη μπάλα κάτω. Προσωπικά με εντυπωσίασε και μακάρι να πάει ψηλά.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ονδούρα (Αλέξις Μεντόζα): Βαγιαδάρες, Τσάβες, Φιγκερόα, Νούνιες (78' Μαρτίνες), Παλάσιος, Παβόν (60' Γουέλκαμ), Εσπινόσα, Άλβαρες, Γκεβάρα (66' Τόμας), Ισαγκίρε, Μεντόσα.

 Χιλή (Μαρσέλο Μπιέλσα): Μπράβο, Πόνσε, Ίσλα, Καρμόνα, Σάντσες, Βιδάλ (81' Κοντρέρας) Βαλδίβια (87΄' Γκονσάλες), Φερνάντες, Μποσεχούρ, Μεντέλ, Μίγιαρ (52' Χάρα).



 Μετά τις 2-3 μικροεκπλήξεις έσκασε και η πρώτη μεγάλη βόμβα του Μουντιάλ! Στο "Ντούρμπαν Στέιντιουμ" του Ντούρμπαν η Ελβετία του Ζεπ Μπλάτερ με την "αλεπού των πάγκων" Ότμαρ Χίτσφελντ κέρδισε πανάξια 0-1 την Ισπανία που για πολλούς αποτελούσε το μεγάλο φαβορί για κατάκτηση του Μουντιάλ.
 Χωρίς τον μεγάλο σκόρερ Φρέι που ήταν τραυματίας, αλλά και τον Σεντέρος που τραυματίστηκε και αποχώρησε από το ματς, η Ελβετία χάρις στο γκολ του MVP του αγώνα, Ζέλσον Φερνάντες στο 52' επικράτησε 1-0 των κομπλεξικών σε τελικές φάσεις Μουντιάλ Ισπανών και πλέον αφήνει τα πάντα ανοιχτά στον 8ο όμιλο, μέχρι και για αποκλεισμό της ομάδας του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, των πρωταθλητών Ευρώπης!

 Το αποτέλεσμα κρίνεται απολύτως δίκαιο αφού πέραν του τέρματος που έκρινε τον αγώνα, την μεγαλύτερη ευκαιρία την είχαν και πάλι οι Ελβετοί με την ωραία ατομική ενέργεια του Ντερτιγιόκ που κατέληξε στο δοκάρι!
 Δοκάρι είχε και η Ισπανία με δυνατό μακρινό σουτ του Αλόνσο. Οι Ίβηρες είχαν τον έλεγχο του αγώνα, αλλά δεν μπορούσαν να φτάσουν σε κάποιο τέρμα αφού η πολύ καλά οργανωμένη Ελβετική άμυνα είχε δημιουργήσει ένα πραγματικό τείχος. Ο Ντελ Μπόσκε τα σκάτωσε εξ αρχής με τη χρησιμοποίηση του Μπούσκετς. Καλός χαφ αλλά έχοντας ήδη Αλόνσο και Τσάβι δεν χρειαζόταν τρίτος κεντρικός χαφ μιας και μπροστά ο Βίγια ήταν απελπιστικά μόνος. Ο Σίλβα επίσης ήταν σε κακή βραδιά και δίκαια αντικαταστάθηκε από τον Νάβας. Ορεξάτος ο Νάβας αλλά τι να τον κάνεις που δεν δοκίμασε να κάνει ρήγματα παρά καθόταν κι έβγαζε σέντρες... Ο Τσάβι έπαιζε πολύ πίσω και δεν πέρναγε κάθετες πάσες και ο Τόρες που μπήκε αλλαγή φάνηκε αρκετά επηρεασμένος από τον τραυματισμό του και δεν μπορούσε να κάνει ούτε κοντρόλ!
 Ο χρόνος περνούσε, οι Ισπανοί είχαν όλο και περισσότερο άγχος και το τελικό 0-1 είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Μάλιστα τα πράγματα πλέον είναι πάρα πολύ δύσκολα για την Ισπανία αφού πιθανή ισοπαλία με τη Χιλή θα σημαίνει τον αποκλεισμό από τους ομίλους και θα τους αφήσει κολλημένη την ταμπέλα των losers!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Ισπανία (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Πικέ, Πουγιόλ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς (62' Νάβας), Τσάβι, Αλόνσο, Ινιέστα (77' Πέδρο), Σίλβα (62' Τόρες), Βίγια.

 Ελβετία (Ότμαρ Χίτσφελντ): Μπενάλιο, Λιχτστάινερ, Σεντέρος (36' Φον Μπέργκεν), Γκριχτίνγκ, Τζίγκλερ, Χούγκελ, Φερνάντες, Ινλέρ, Μπαρνέτα (90' Έγκιμαν), Ντερντιγιόκ (79' Γιακίν), Ενκουφό.


 * Ολοκληρώθηκε λοιπόν η πρώτη αγωνιστική και δυστυχώς δεν είδαμε σχεδόν καθόλου θέαμα. Το Μουντιάλ είναι η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση σε επίπεδο Εθνικών ομάδων και η 4 ετών αναμονή, για αυτά που βλέπουμε ως τώρα δεν αξίζει.... Όπως ξαναείπα όμως πιστεύω και ελπίζω από την 2η αγωνιστική να διορθωθούν τα πράγματα αφού οι σκοπιμότητες της πρεμιέρας τελείωσαν και πλέον οι ομάδες είναι αναγκασμένες να πετύχουν νίκες για να διεκδικήσουν την πρόκριση. Μακάρι να φτιάξουν τα πράγματα και να απολαύσουμε στη συνέχεια καλύτερα παιχνίδια...

* Μόνο η Γερμανία και η Χιλή πάντως ξεχώρισαν στην 1η αγωνιστική, οι Γάλλοι εξακολουθούν να έχουν τα χάλια τους με τον Ντομενέκ να είναι 100% υπεύθυνος. Η Ελλάδα τα ίδια ελέω Ρεχάγκελ. Λίγη η Βραζιλία, κομπλεξική η Ισπανία, μέτριες η Ιταλία, η Αγγλία και η Ολλανδία, επιθετική και με όρεξη για απαντήσεις η Αργεντινή του Μαραντόνα. Προσωπικά απογοητεύτηκα από την Σερβία, ενώ η Γκάνα ήταν η μόνη πολύ καλή Αφρικανική ομάδα.
 Πολύ νωρίς ακόμη βέβαια, πιο αναλυτικά για όλες τις ομάδες και προγνωστικά μετά και την 3η αγωνιστική και την διαμόρφωση των ομίλων, των "16" προκριθέντων και των διασταυρώσεων...

Οι Lakers κέρδισαν εύκολα τους Celtics 89-67, έκαναν το 3-3 και πλέον τα πάντα θα κριθούν στο 7ο και τελευταίο ματς την Παρασκευή


 Οι Lakers κέρδισαν με χαρακτηριστική άνεση τους Celtics 89-67 και οδήγησαν τη σειρά των φετινών τελικών του NBA μέχρι το τέλος, μέχρι το 7ο ματς που θα διεξαχθεί την Παρασκευή και πάλι στο "Staples Center" του Λος Άντζελες.
 Οι φιλοξενούμενοι πάντως ήταν πολύ κακοί δεδομένης της σημασίας του αγώνα και οι αποφασισμένοι Lakers πήραν μεγάλο προβάδισμα στο σκορ από την αρχή του αγώνα. Βέβαια οι Celtics έχασαν από νωρίς τον Kendrick Perkins που τραυματίστηκε από τους Gasol και Bryant. Ήδη στο ημίχρονο η διαφορά ήταν στους 20 (51-31) για τους Lakers, ενώ ο Kobe μόλις στο 7' είχε σημειώσει 11 πόντους και συνολικά ήταν ο πρώτος σκόρερ με 26 και επίσης μάζεψε 11ρ., είχε 4 κλεψίματα και 3 άσιστ. 17π. είχε ο Gasol με 13ρ. και 9ά.. Άλλους 15π. πρόσθεσε ο Artest με 6ρ..

 Από τους Celtics ξεχώρισε μόνο ο Ray Allen με 19 πόντους, ο Pierce έμεινε στους 13 και ο Garnett 12 με 6ρ..

 Τα πάντα λοιπόν θα κριθούν στο 7ο ματς ξημερώματα Παρασκευής με τους Boston Celtics να έχουν το πάνω χέρι αφού σε 4 φορές που έφτασαν τα 7 ματς σε τελικούς με τους Lakers πήραν και τις 4 το πρωτάθλημα! Επίσης έχουν και το 9-2 συνολικά σε τελικούς απέναντι στους μισητούς Lakers!

7ος όμιλος, 1η αγωνιστική: Ακτή Ελεφαντοστού - Πορτογαλία 0-0, Βραζιλία - Βόρεια Κορέα 2-1


 Σε ένα ματς απογοήτευση Ακτή Ελεφαντοστού και Πορτογαλία έμειναν στο 0-0 για τον έβδομο όμιλο. Στο "Νέλσον Μαντέλα Μπέι Στέιντιουμ" του Πορτ Ελίζαμπεθ Ακτή Ελεφαντοστού και Πορτογαλία, δύο πολύ καλές και επιθετικές ομάδες δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες του κόσμου για ωραίο θέαμα και παίζοντας περισσότερο ξύλο από ποδόσφαιρο έμειναν στη λευκή ισοπαλία και πλέον η ομάδα που θα ακολουθήσει τη Βραζιλία στους "16" θα είναι εκείνη που είτε πάρει βαθμό/-ούς από τους Βραζιλιάνους είτε βάλει περισσότερα γκολ στη Βόρεια Κορέα!

 Ο Κριστιάνο Ρονάλντο είχε δοκάρι μόλις στο 11' αλλά από κει και πέρα η δύναμη έπαιξε ρόλο με το παιχνίδι να διακόπτεται πάρα πολλές φορές και μπάλα να παίζεται ελάχιστη. Οι δύο αντίπαλοι έδειξαν ότι κύριο μέλημα τους ήταν να μη χάσουν και αυτό βόλευε περισσότερο την Πορτογαλία, αφού οι Ίβηρες θα παίξουν πρώτα με τη Β. Κορέα και στο τέλος με την περασμένη Βραζιλία..

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Ακτή Ελεφαντοστού (Σβεν-Γκόραν Έρικσον): Μπαρί, Κολό Τουρέ, Ζοκορά, Καλού (66' Ντρογκμπά), Τιοτέ, Ζερβινιό (82' Κεϊτά), Ντιντάν, Τιενέ, Γιαγιά Τουρέ, Ντεμέλ, Εμπουέ (89' Ρομαρίκ).

 Πορτογαλία (Κάρλος Κεϊρός): Εντουάρντο, Άλβες, Φερέιρα, Καρβάλιο, Κ.Ρονάλντο, Μέντες, Λίεντσον, Ντάνι (55' Σιμάο), Μεϊρέλες (85' Αμορίν), Ντέκο (62' Τιάγκο Μέντες), Κοεντράο.



 Στο δεύτερο ματς του έβδομου ομίλου η Βραζιλία κέρδισε μόλις με 2-1 τη Βόρεια Κορέα. Στο "Έλις Παρκ Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ η Βραζιλία ήταν το μεγάλο φαβορί για νίκη με πολλά γκολ απέναντι στην αδύναμη Β. Κορέα.
 Παρ' όλα αυτά οι Βραζιλιάνοι δεινοπάθησαν μέχρι να ανοίξουν το σκορ. Οι Βορειοκορεάτες ήταν καλά στημένοι στο γήπεδο, με αμυντικούς προσανατολισμούς μεν, χωρίς να διώχνουν όπως όπως δε. Η Βραζιλία είχε από την αρχή τον έλεγχο αλλά όχι και τις φάσεις. Ο Λουίς Φαμπιάνο ήταν σε τραγικά κακή βραδιά και ο Κακά ήταν ανύπαρκτος κάνοντας ίσως και τη χειρότερη εμφάνισή του με την εθνική του ομάδα! Ο Ελάνο και ο Ρομπίνιο ήταν πιο κινητικοί και προσπάθησαν να διασπάσουν με ατομικές ενέργειες την πολυπρόσωπη άμυνα των Ασιατών, όπως και τα ακραία μπακ Μπάστος και Μαΐκόν. Ο δεξιός φουλ μπακ μάλιστα ήταν αυτός που στο 55' με ένα ασύλληπτης έμπνευσης και εκτέλεσης γκολ άνοιξε το σκορ για τη Βραζιλία και απέβαλε το άγχος που πιθανόν να γέμιζε περισσότερο τους παγκόσμιους πρωταθλητές του 2002 όσο περνούσε η ώρα. Μία πραγματική γκολάρα από τον MVP του αγώνα, τον καλύτερο δεξιό μπακ του πλανήτη, Μαΐκόν.
 Τα πόδια των Βραζιλιάνων λύθηκαν, όμως οι Φαμπιάνο, Κακά εξακολουθούσαν να σέρνονται και ο Ντούγκα να κοιμάται στον πάγκο.. Με μία ωραία μπαλιά του Ρομπίνιο στον Ελάνο και το ωραίο πλασέ του επιθετικού χαφ της Γαλατασαράι έγινε το 2-0 και ουσιαστικά τελείωσε το ματς. Οι Βορειοκορεάτες, που κοίταξαν κατάματα τον μεγάλο τους αντίπαλο, απλώς μείωσαν στο 89' με τον Γι Γιουν-Ναμ για το τελικό 2-1.

 Ακόμη μία αρχοντική εμφάνιση για τον μέγα Ζιλμπέρτο Σίλβα στο κέντρο της Βραζιλίας.

 Οι συνθέσεις των ομάδων:

 Βραζιλία (Κάρλος Ντούνγκα): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Μπάστος, Λούσιο, Ζουάν, Φελίπε Μέλο (84'΄Ραμίρεζ), Ελάνο (73' Ντάνιελ Άλβες), Ζιλμπέρτο, Λουίς Φαμπιάνο, Κακά (77' Νιλμάρ), Ρομπίνιο.

 Βόρεια Κορέα (Κιμ Γιόνγκ Χουν): Μιόνγκ Γκουκ Ρι, Τζονγκ Χιόκ
Τσα, Τζούν Ιλ Ρι, Ναμ Τσολ Πακ, Κβανγκ Τσον Ρι, Γιούν Ναμ Τζι, Γιόνγκ Τάε Σε, Γιόνγκ Τζο Χονγκ, Ιν Γκουκ Μουν (80' Κιμ Κουμ Ιλ), Τζολ Τζιν Πακ, Γιόνγκ Χακ Αν.

15/6/10

6ος όμιλος, 1η αγωνιστική: Ιταλία - Παραγουάη 1-1, Νέα Ζηλανδία - Σλοβακία 1-1


 Στο πρώτο ματς του 6ου ομίλου που διεξήχθει χθες το βράδυ στο "Γκριν Πόιντ Στέιντιουμ" του Κέιπ Τάουν η πρωταθλήτρια κόσμου Ιταλία έμεινε στο 1-1 με την Παραγουάη αλλά τελικά οι δυο τους είναι με το... ενάμιση πόδι στους "16" μετά το σημερινό 1-1 των Σλοβάκων με τους Νεοζηλανδούς.

 Η Ιταλία λοιπόν του Μαρσέλο Λίπι, ο οποίος φεύγει μετά το Μουντιάλ, δυσκολεύτηκε απέναντι στους αξιόμαχους Παραγουανούς και τελικά μάλλον ικανοποιημένη πρέπει να είναι με το 1-1. Αν και μπήκε πολύ δυνατά στο ματς και δημιούργησε φάσεις για γκολ, η Ιταλία έριξε το ρυθμό μετά το 15' και επέτρεψε στην Παραγουάη που μέχρι τότε δεν είχε βγει καθόλου στην επίθεση, να κάνει το παιχνίδι της. Η ομάδα του Ζεράρντο Μαρτίνο προηγήθηκε 0-1 με γκολ του Αλκαρέζ από φάουλ του Τόρρες στο 39', όπου ο Καναβάρο και ο Ντε Ρόσι δεν μπόρεσαν να απομακρύνουν...
 Στο ημίχρονο μάλιστα ο Μπουφόν αναγκαστικά έδωσε τη θέση του στον Μαρκέτι, αλλά ευτυχώς η Ιταλία δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τους Νοτιοαμερικανούς. Αντίθετα έφτασε στην ισοφάριση σε παρόμοια φάση, όταν στο 63' ο τερματοφύλακας της Παραγουάης, Βιγιάρ, έκανε τραγική έξοδο και ο Ντε Ρόσι από κοντά πλάσαρε εύστοχα. Στη συνέχεια ο Λίπι φρέσκαρε την επίθεσή του με Καμορανέζι, Ντι Νατάλε, αλλά οι "Ατζούρι" δεν κατάφεραν να γυρίσουν το ματς και το τελικό 1-1 αφήνει ανοιχτή τη μάχη για την πρωτιά μόνο, αφού η πρόκριση μοιάζει τελειωμένη υπόθεση για Ιταλία - Παραγουάη..

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Ιταλία (Μαρτσέλο Λίπι): Μπουφόν (46' Μαρκέτι), Κριτσίτο, Κιελίνι, Καναβάρο, Τζαμπρότα, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο, Μαρκίζιο (59' Καμορανέζι), Πέπε, Ιακουίντα, Τζιλαρντίνο (72' Ντι Νατάλε).

 Παραγουάη (Ζεράρντο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Μορέλ, Μπονέτ, Βέρα, Ντα Σίλβα, Κάσερες, Ριβέρος, Τόρες (60' Σαντάνα), Βαλντέζ (69' Σάντα Κρουζ), Λούκας (76' Καρντόσο), Αλκαράζ.



 Στο δεύτερο ματς του 6ου ομίλου έγινε η πρώτη μεγάλη έκπληξη της διοργάνωσης. Στο «Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ Στέιντιουμ» του Ρούστενμπεργκ η Νέα Ζηλανδία με γκολ του Ριντ στο 93' ισοφάρισε τη Σλοβακία και ουσιαστικά... έστειλε στους "16" Ιταλία και Παραγουάη.
 Οι Σλοβάκοι μπορεί να μην αποτελούν κανά μεγαθήριο, όμως απέναντι στη Νέα Ζηλανδία ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη. Την οποία και κρατούσε μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με το γκολ. που ήταν καθαρό οφσάιντ, του Βίτεκ στο 46', αλλά τελικά ισοφαρίστηκαν και επί της ουσίας με αυτό το 1-1 ελαχιστοποιούνται οι όποιες ελπίδες τους για συνέχεια. Με νίκη θα ήταν στους 3 βαθμούς και θα είχαν αρκετές ελπίδες πρόκρισης αλλά πλέον θα πρέπει να κερδίσουν τους Παραγουανούς για να προκριθούν... Δίκαιο αποτέλεσμα το 1-1, αφενός για το οφσάιντ των Σλοβάκων, αφετέρου γιατί αν και θεωρητικά ήταν πολύ ανώτεροι των αντιπάλων τους, στην πράξη δεν το απέδειξαν ποτέ μέσα στο γήπεδο...

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Νέα Ζηλανδία (Ρίκι Χέμπερτ): Πάστον, Λόκχεντ, Ρέιντ, Βίτσελιχ, Νέλσεν, Έλιοτ, Σμελτζ, Κίλεν, Μπέρτος, Φάλον, Σμιθ.

 Σλοβακία (Βλάντιμιρ Βάις): Μούτσα, Σκρτελ, Τσεχ, Ζάμπαβνικ, Στρμπα, Βάις, Σέστακ, Βίτεκ, Ντούριτσα, Χάμσικ, Γέντρικσεν.

14/6/10

5ος όμιλος, 1η αγωνιστική: Ολλανδία - Δανία 2-0, Ιαπωνία - Καμερούν 1-0


 Οι "Οράνιε" μπήκαν με το δεξί στο Mundial. Στο πρώτο ματς του 5ου ομίλου που διεξήχθει στο "Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ η Ολλανδία κέρδισε με 2-0 τη Δανία και έκανε το μεγάλο βήμα για πρόκριση -φυσικά- αλλά και για την πρωτιά στον όμιλο.
 Βέβαια η τύχη ήταν με το μέρος των Ολλανδών, καθώς το αυτογκόλ του Άγκερ με το οποίο έγινε το 1-0 στο 46' ουσιαστικά έκοψε τα πόδια των Δανών. Μέχρι εκείνο το σημείο το ματς ήταν κακό και χωρίς φάσεις. Η ομάδα του Μπερτ φαν Μαρβάικ είχε σχετικά τον έλεγχο από την έναρξη του αγώνα αλλά δεν μπορούσε να δημιουργήσει ευκαιρίες. Από την άλλη η ομάδα του Μόρτεν Όλσεν ήταν αμυντικά στημένη και έδινε παράλληλα χώρους στους Ολλανδούς. Επιθετικά ήταν ανύπαρκτη όμως και ήταν θέμα χρόνου να πάθει τη ζημιά εάν οι Ολλανδοί ανέβαζαν την απόδοσή τους. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, αφού με τη σέντρα στο β' ημίχρονο ένα απίθανο αυτογκόλ με καραμπόλα των Σκανδιναβών έβαλε μπροστά τους "Οράνιε" και από κει και πέρα η Ολλανδία απελευθερώθηκε και έπαιξε ωραία μπαλίτσα, έκανε φάσεις και έφτασε στο 2-0 λίγο πριν τη λήξη με τον Κάιτ. Δεδομένου μάλιστα ότι απουσίαζε ο Ρόμπεν, δεν έπαιξε ο Χούντελααρ και κάποια στιγμή αντικαταστάθηκαν οι Φαν Πέρσι, Φαν ντερ Φάαρτ, οι Ολλανδοί απέδειξαν ότι έχουν τις δυνατότητες να παίξουν ωραίο ποδόσφαιρο και να φτάσουν ψηλά στη διοργάνωση. Ο Γουέσλεϊ Σνάιντερ ήταν ο MVP του αγώνα.

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Ολλανδία (Μπερτ Φαν Μάρβαϊκ): Στεκέλενμπουργκ, Φαν Ντερ Βίελ, Χέιτινγκα, Ματάισεν, Φαν Μπρόνκχορστ, Φαν Μπόμελ, Κάιτ, Ντε Γιονγκ (88' Ντε Ζέεουβ), Φαν Πέρσι (77' Άφελαϊ), Σνάιντερ, Φαν ντερ Φάαρτ (67' Έλια).

 Δανία (Μόρτεν Όλσεν): Σόρενσεν, Κρ. Πόουλσεν, Κιάερ, Άγκερ, Γιάκομπσεν, Γιόργκενσεν, Μπέντνερ (62' Μπέκμαν), Κάλενμπεργκ (73' Έρικσεν), Σ.Μ. Πόουλσεν, Ρόμενταλ, Ενεβόλτσεν (56' Γκρόνκιερ).



 Μίνι έκπληξη είχαμε στο δεύτερο ματς του 5ου ομίλου. Στο "Φρι Στέιτ Στέιντιουμ" του Μπλεμφοντέιν η Ιαπωνία κέρδισε 1-0 το φιλόδοξο Καμερούν και ισοβαθμεί με την Ολλανδία στους 3 βαθμούς, αφήνοντας Καμερούν και Δανία χωρίς βαθμό.
 Λίγο πριν το ματς ο Σάμουελ Ετό δήλωσε ότι το Καμερούν διαθέτει πολύ καλή ομάδα και πως μπορεί να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Καθένας με τα όνειρα του...
 Πάντως το Καμερούν μπήκε δυνατά και δημιούργησε κάποιες ευκαιρίες. Οι Ιάπωνες ήταν πολύ καλά στημένοι στο γήπεδο και έδειχναν μία καλά δουλεμένη ομάδα από τον Τακέσι Οκάντα. Το Καμερούν πίεζε λοιπόν και όλα έδειχναν ότι αργά ή γρήγορα θα πετύχαινε κάποιο γκολ, όμως οι Ιάπωνες άνοιξαν το σκορ με το αστέρι τους, τον Χόντα, ο οποίος αγωνίζεται στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Στο δεύτερο ημίχρονο το Καμερούν ήταν και πάλι η ομάδα που είχε τις ευκαιρίες. Είχε μάλιστα και δοκάρι αλλά η καλή αμυντική προσπάθεια της Ιαπωνίας λειτούργησε μέχρι το τέλος για να φέρει τους Ασιάτες στην κορυφή του ομίλου και τους Αφρικανούς να πάνε στο ματς με τη Δανία, όπου ο χαμένος θα βρεθεί σε πολύ δυσμνενή θέση, ειδικά αν είναι το Καμερούν.
 MVP του αγώνα φυσικά ο Χόντα, ενώ για το Καμερούν μεγάλο παιχνίδι έκανε το αριστερό μπακ της Τότεναμ, Εσού Εκοτό.

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Ιαπωνία (Τακέσι Οκάντα): Καβασίμα, Άμπε, Κομάνο, Τούλιο, Ναγκατόμο, Έντο, Ματσούι (69' Οκαζάκι), Οκούμπο (82' Γιάνο), Χασέμπε, Χόντα, Νακαζάβα.

 Καμερούν (Πολ Λε Γκεν): Σουλεϊμανού, Ασού-Εκοτό, Νκουλού, Μπασόνγκ, Ετο'ό, Μακούν (75' Νιτάπ), Τσούπο-Μοτίνγκ (75' Τσούπο-Μοτίνγκ), Ουεμπό, Εγιόνγκ, Μπιά, Ματίπ (63' Εμανά).

Celtics - Lakers 92-86 και 3-2 στις νίκες!!


 Όπως το λέγαμε και το πιστεύαμε οι Celtics κέρδισαν ξανά τους Lakers, έκαναν το 3-2 και πλέον πάνε στο Λος Άντζελες για να κυνηγήσουν 1 νίκη στα 2 ματς και να στεφθούν πρωταθλητές εκεί μέσα!

 Στο 5ο ματς των τελικών η άμυνα δεν έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο. Οι Celtics ηταν σφιχτοί αμυντικά, ως συνήθως άλλωστε, αλλά η μεγάλη διαφορά που έγειρε την πλάστιγκα υπέρ των γηπεδούχων ήταν τα ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση. Οι Lakers είχαν πολύ χαμηλά ποσοστά και πέραν του τρομερού Kobe που σημείωσε 36 πόντους, εκ των οποίων τους 19 συνεχόμενους της ομάδας του στο δεύτερο ημίχρονο(!), δεν είχαν άλλη βοήθεια στο σκοράρισμα. Επιπλέον ένα χαρακτηριστικό που έκρινε τον νικητή στους 4 πρώτους τελικούς και επαληθεύτηκε και στον 5ο ήταν τα ριμπάουντ. Όποια ομάδα έπαιρνε περισσότερα ριμπάουντ ήταν και η νικήτρια. Έτσι έγινε και σήμερα με τους Lakers να έχουν περισσότερα επιθετικά, αλλά τους Celtics περισσότερα ριμπάουντ στο σύνολο και έτσι να φτάνουν στη νίκη.

 Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους νικητές ο σούπερ Paul Pierce με 27 πόντους σε ένα γεμάτο ματς όσον αφορά το χρόνο συμμετοχής, αφού έμεινε στο παρκέ για περίπου 43 λεπτά! Τα άλλα στατιστικά του δεν ήταν καλά, αλλά οι 27 π. ήταν υπεραρκετοί για να οδηγήσει τη Βοστώνη στη νίκη. 18 πόντους σημείωσε ο Garnett  που είχε και 10 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα. 18 σημείωσε και ο Rondo με 8 άσιστ και 5 ριμπάουντ. Στους 12 έμεινε ο Ray Allen χωρίς τρίποντο, ο οποίος δεν πέτυχε κανένα τρίποντο στα τρία ματς στη Βοστώνη σε αντίθεση με εκείνο το μαγικό 8/11 σε ένα μονο ματς στο Λ.Α.

 Οι τελικοί λοιπόν μεταφέρονται ξανά στο Λος Άντζελες, όπου ξημερώματα Τετάρτης είτε θα έχουμε πρωταθλητές του Celtics είτε θα πάμε σε 7ο ματς ξημερώματα Παρασκευής.

4ος όμιλος, 1η αγωνιστική: Σερβία - Γκάνα 0-1, Γερμανία - Αυστραλία 4-0


 Μία μίνι έκπληξη επεφύλασσε το πρώτο ματς του τετάρτου ομίλου. Στο "Λόφτους Βέρσφελντ Στέιντιουμ" της Πρετόρια η Γκάνα κέρδισε τη Σερβία με 1-0 και έκανε το αποφασιστικό βήμα πρόκρισης στους "16". Την Σερβία είχε επιλέξει ο γράφων ως μία εκ των εκπλήξεων της φετινής διοργάνωσης, αλλά εάν επαναλάβει εμφάνιση όμοια με τη σημερινή δεν πάει πουθενά!

 Το ματς ξεκίνησε ωραία, με γρήγορο ρυθμό, όμως από την αρχή οι Γκανέζοι ήταν εκείνοι που πλησίαζαν ευκολότερα την αντίπαλη εστία και είχαν το πάνω χέρι στο πρώτο ημίχρονο. Στην επανάληψη η ομάδα του Σέρβου κόουτς της Γκάνας(!) εξακολούθησε να πιέζει και να είναι πιο απειλητική. Οι Σέρβοι ήταν απογοητευτικοί και μάλιστα στο 74' έχασαν με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Λούκοβιτς, που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν ο καλύτερος παίχτης τους. Παρ' όλα αυτά εκείνοι ήταν που έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες να ανοίξουν το σκορ, όμως η φάση που σημάδεψε τον αγώνα ήρθε στο 83'. Ο νεοεισελθείς στο γήπεδο, Κουζμάνοβιτς έκανε ηλίθιο χέρι (χωρίς πίεση) μέσα στην περιοχή και ο Γκιάν, ο καλύτερος παίχτης της Γκάνας, ευστόχησε στο πέναλτι στο 84' για το 1-0. Ο ίδιος είχε και δοκάρι στο τέλος αλλά το γκολ αυτό αρκούσε για να δώσει την πανάξια νίκη στη Γκάνα και στέλνει πια τους Σέρβους να παίξουν όλη τη διοργάνωση στο ματς με τη Γερμνία που ακολουθεί όπου αν ηττηθούν αποκλείονται πρόορα από το Μουντιάλ, απογοητεύοντας όχι μόνο εμένα, αλλά και όσους τους εμπιστεύτηκαν, μα κυρίως τους ίδιους τους Σέρβους που πήγαν στην Αφρική με φιλοδοξίες...

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Σερβία (Ράντομιρ Άντιτς): Στοΐκοβιτς, Κολάροφ, Βίντιτς, Ιβάνοβιτς, Πάντελιτς, Στάνκοβιτς, Μιλίγιας (62' Κουζμάνοβιτς), Λούκοβιτς, Γιοβάνοβιτς (76' Σούμποτιτς), Ζίγκιτς (69' Λάζοβιτς), Κράσιτς.

 Γκάνα (Μίλοβαν Ράγεβατς): Κίνγκσον, Σαρπέι, Γκιάν (93' Οβούσου-Αμπέγιε), Πάντσιλ, Μενσά, Ανάν, Ταγκόε, Αγιού, Βορσά, Ασαμόα (73' Άπια), Πρινς (91' Άντι).


 
 Έπρεπε να φτάσουμε στο 8ο ματς της διοργάνωσης για να δούμε το πρώτο... Over καθώς στο δεύτερο ματς του τετάρτου ομίλου που διεξήχθει στο "Μόουζες Μαμπίντα Στέιντιουμ" του Ντούρμπαν η Γερμανία κέρδισε πανεύκολα την Αυστραλία με 4-0 και μπήκε στη διοργάνωση πολύ δυνατά. Προσωπικά δεν την πίστευα πριν την έναρξη του Μουντιάλ και εξακολουθώ να μην την πιστεύω μιας και σήμερα αγωνιζόταν απέναντι σε μία από τις 3-4 χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης. Βέβαια πάντοτε η Γερμανία βρίσκεται ανάμεσα στα μεγάλα φαβορί για κατάκτηση τόσο Ευρωπαϊκού όσο και Παγκοσμίου κυπέλλου ανεξάρτητα την κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δεν πρέπει να υποτιμάται...
 Το ματς δεν χρίζει ιδιαίτερης κριτικής. Η άμυνα της Αυστραλίας ήταν για τα μπάζα και υπήρξαν πολλές οι φορές που οι Γερμανοί έβγαιναν με 5-6 παίχτες στην περιοχή των "καγκουρό" με μόνο έναν ή δύο αμυντικούς! Με τρύπια άμυνα και λίγες γενικά δυνατότητες οι Αυστραλοί δεν πρόβαραν ουσιαστική αντίσταση, η Γερμανία προηγήθηκε γρήγορα με 2-0 (Ποντόλσκι, Κλόζε) και τα πάντα τελείωσαν. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μεξικανός διαιτητής απέβαλε αστεία τον Κέιχιλ και άφησε την Αυστραλία με 10 παίχτες. Η αποβολή δεν ήταν υπερβολική, ήταν αστεία... Ο Γιόακιμ Λεβ βρήκε την ευκαιρία να δοκιμάσει κι άλλους παίχτες, έκανε αλλαγές και η Γερμανία συνέχισε να παίζει επιθετικά, έφτασε στο τελικό 4-0 (Μίλερ, Κακάου) και ξεκίνησε εντυπωσιακά στον τέταρτο όμιλο για να πάει πλέον στο ματς με τη Σερβία όπου με νίκη παίρνει και την πρόκριση στους "16" και το μόνο που θα απομένει θα είναι να διεκδικήσει την πρωτιά από τη Γκάνα...

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Γερμανία (Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Φρίντριχ, Κεντίρα, Σβαϊνστάιγκερ, Εζίλ (73' Γκόμεζ), Ποντόλσκι (81' Μαρίν), Κλόζε (69' Κακάου), Μίλερ, Μπαντστούμπερ, Λαμ, Μερτεζάκερ.

 Αυστραλία (Πιμ Φέρμπεεκ): Σβάρτσερ, Νιλ, Μουρ, Κέιχιλ, Κούλινα, Έμερτον (74' Τζέντινακ), Γουιλκσάιρ, Τσίπερφιλντ, Γκρέλα (46' Χέλμαν), Βαλέρι, Γκαρσία (64' Ρουκαβίτσια).

13/6/10

3ος όμιλος, 1η αγωνιστική: Αγγλία - ΗΠΑ 1-1, Αλγερία - Σλοβενία 0-1


 Στο πρώτο ματς του 3ου ομίλου που διεξήχθει χθες το βράδυ έγινε η πρώτη έκπηξη σε αυτή την φάση των ομίλων. Στο «Ρόγιαλ Μπάφοκενγκ Στέιντιουμ" του Ρούστενμπεργκ η Αγγλία ήρθε ισόπαλη 1-1 με την Αμερική. Είναι ακόμη μία μεγάλη διοργάνωση στην οποία οι Άγγλοι μπαίνουν ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για κατάκτηση, παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν φτάνουν ψηλά, με εξαίρεση το ένα και μοναδικό Μουντιάλ που κατέκτησαν το 1966 στη χώρα τους με απίστευτη διαιτητική βοήθεια!
 Χθες πάντως απογοήτευσαν μένοντας στο 1-1 με την ομάδα των ΗΠΑ, αν και ο δρόμος παραμένει ανοιχτός για την ομάδα του Φάμπιο Καπέλο, όχι μόνο για τηνπρόκριση αλλά και για την πρωτιά.
 Οι Άγγλοι ήταν καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και με τον αρχηγό τους (απόντος του Φέρντιναντ), τον Στίβεν Τζέραρντ άνοιξαν νωρίς το σκορ. Μπάλα όμως δεν έπαιζαν και φτάσαμε στο 40' όταν ο Ντέμπσεϊ σούταρε αδύναμα, αλλά η μπάλα έφυγε μέσα από τα χέρια του Γκριν για να σημειωθεί το 1-1 και η μεγαλύτερη γκάφα μέχρι σήμερα, όπου παρόμοιο γκολ δέχτηκε και ο τερματοφύλακας της Αλγερίας!
 Στο δεύτερο ημίχρονο η Αγγλία πίεσε, έχασε κάποιες φάσεις για γκολ, όμως ο Χάουαρντ βρέθηκε σε καλή μέρα. Ωστόσο οι Αμερικανοί έφτασαν μια ανάσα από το 1-2 με το δοκάρι του Άλντιντορ!

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Αγγλία (Φάμπιο Καπέλο): Γκριν, Τζόνσον, Κινγκ (45' Κάραγκερ), Τέρι, Α. Κόουλ, Λένον, Λάμπαρντ, Τζέραρντ, Μίλνερ (32' Σον Ράιτ-Φίλιπς), Ρούνεϊ, Χέσκεϊ (82' Κράουτς).

 ΗΠΑ (Μπομπ Μπράντλεϊ): Χάουαρντ, Τσερούντολο, Ονιέβου, ΝτεΜέριτ, Μποκανέγκρα, Ντόνοβαν, Μπράντλεϊ, Κλαρκ, Ντέμπσεϊ, Αλτιντορ (87' Χόλντεν), Φίντλεϊ (78' Μπαντλ).


 
 Σε ένα από τα πλέον αδιάφορα ματς της διοργάνωσης, κυρίως εξαιτίας των ομάδων που συμμετείχαν αλλά και του ποδόσφαιρου που παίχτηκε, το μόνο ενδιαφέρον είναι η φωτιά που μπήκε στον όμιλο με την νίκη της Σλοβενίας. Στο "Πίτερ Μουκάμπα Στέιντιουμ" της Πολοκουάνε οι Σλοβένοι με το γκολ του αρχηγού τους, Ρόμπερτ Κόρεν στο 79' πήγαν στους 3 πόντους και είναι πρώτοι στον όμιλο με την Αγγλία και την Αμερική να έχουν από 1 και την Αλγερία 0. Καταλαβαίνει κανείς ότι η Σλοβενία παίρνοντας μία ισοπαλία στη συνέχεια μπορεί να της αρκεί για να προκριθεί αποκλείοντας ένα από τα δύο μεγάλα φαβορί του ομίλου!

 Οι συνθέσεις των ομάδων:
 Αλγερία: Σαουσί, Μπουγκέρα, Μπελχάτζ, Χαλίς, Λασέν, Τζιμπούρ (58' Γκεζάλ), Ματμούρ (81' Σαϊφί), Ζιανί, Γιεμπντά, Καντίρ (82' Γκουεντιούρα).

 Σλοβενία: Χαντάνοβιτς, Μπρέσκο, Σούλερ, Σέζαρ, Κόρεν, Μπίρσα (84' Πέτσνικ), Νοβάκοβιτς, Τζόκιτς, Ντέντιτς (53' Λούμπιανκιτς), Κιρμ, Ραντοσάβλεβιτς (87' Κόματς).