28/6/14

Mundial Βραζιλίας 2014: ανασκόπηση φάσης ομίλων

Tema copa mundial de la fifa brasil 2014 

 Στις νοκ άουτ φάσεις περνάει από το Σάββατο 28 Ιουνίου το Mundial της Βραζιλίας. Η φάση των ομίλων ολοκληρώθηκε, οι εκπλήξεις -ευχάριστες ή δυσάρεστες- πολλές, αρκετά από τα φαβορί δεν πείθουν, αρκετές και συνεχείς ανατροπές, αγώνες με πολλά γκολ, συναρπαστικά ματς και βέβαια η Ελλάδα έκανε το θαύμα της ακόμη μία φορά! 

Ας θυμηθούμε τί έγινε αναλυτικά στους 8 ομίλους ξεκινώντας αριθμητικά από τον 1ο, της οικοδέσποινας Βραζιλίας.

1ος όμιλος: Βραζιλία, Κροατία, Μεξικό, Καμερούν
Στον 1ο όμιλο λοιπόν το λογικό φαβορί ήταν η Βραζιλία. Ουσιαστικά επιβεβαίωσε τον τίτλο αυτόν κατακτώντας την 1η θέση μπροστά από Μεξικό, Κροατία και Καμερούν. Ωστόσο με την εικόνα που έδειξε η σελεσάο επ' ουδενί έπεισε πως είναι το πρώτο φαβορί για κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. 
 Την πρώτη αγωνιστική η Βραζιλία ήταν ιδιαίτερα αγχωμένη και κακή απέναντι σε μία άκρως αγωνιστική Κροατία. Το 1-1 έδειχνε ακόμη μία γκέλα διοργανωτή σε πρεμιέρα, όμως το αστείο -πρώτη κακή διαιτητική απόφαση- πέναλτι που καταλόγισε ο ιάπωνας διαιτητής Νισιμούρα προς το τέλος του αγώνα έσωσε τους Βραζιλιάνους σε βάρος των Κροατών, που τελικά αποκλείστηκαν. Στο άλλο ματς το Μεξικό δείχνοντας ανέλπιστα καλό πρόσωπο νίκησε πανεύκολα 1-0 το διαλυμένο λόγω εσωτερικών και οικονομικών προβλημάτων Καμερούν, όμως ξανά ο διαιτητής Ρόλνταν από την Κολομβία και οι βοηθοί έκλεψαν την παράσταση ακυρώνοντας δύο κανονικά γκολ του Μεξικό.
 Την 2η αγωνιστική η Κροατία νίκησε εύκολα το Καμερούν την ώρα που ο εξαιρετικός Οτσόα κράτησε το μηδέν για το Μεξικό απέναντι στην προβληματική ξανά Βραζιλία. 
 Τρίτη και τελευταία αγωνιστική, οι Βραζιλιάνοι ξέσπασαν στο κακόμοιρο Καμερούν, ενώ οι Μεξικανοί διέλυσαν τους Κροάτες, για να προκριθούν δίκαιοι ως 2οι στους «16».

2ος όμιλος: Ισπανία, Ολλανδία, Χιλή, Αυστραλία
Εδώ είχαμε το τέλος εποχής μιας ποδοσφαιρικής αυτοκρατορίας. Οι Ισπανοί ήταν από τις χειρότερες ομάδες της διοργάνωσης βάσει αγωνιστικής εικόνας με αποτέλεσμα Ολλανδία και Χιλή να προκριθούν δίκαια.
 Την 1η αγωνιστική οι Ολλανδοί του Φαν Χάαλ ισοπέδωσαν τους τελειωμένους Ισπανούς με το εμφατικό 5-1, ενώ η Χιλή νίκησε δύσκολα τη μαχητική Αυστραλία με 3-1.
 Τη 2η αγωνιστική οι υπέροχοι Λατίνοι έστειλαν νωρίς σπίτι τους Παγκόσμιους και Ευρωπαϊκούς πρωταθλητές νικώντας κατακράτος 2-0, ενώ η Ολλανδία σε ακόμη μία ποδοσφαιρική παράσταση νίκησε 3-2 την Αυστραλία. 
 Οι Ισπανοί απλώς πέτυχαν μία νίκη την 3η αγωνιστική κόντρα στα καγκουρό, ενώ οι Ολλανδοί πήραν το ντέρμπι κορυφής με 2-0 περνώντας 1οι με 2η τη Χιλή.

3ος όμιλος: Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ελλάδα, Ιαπωνία
Ο όμιλος της Εθνικής μας, όπου ξεχώρισε η Κολομβία και ακολούθησαν τρεις μικρομεσαίες ομάδες, η μία εκ των οποίων όμως διέθετε ψηχή και κατάφερε να φτάσει στην υπέρβαση γράφοντας ιστορία!
 Την 1η αγωνιστική λοιπόν η Ελλάδα ηττήθηκε εύκολα 3-0 από την Κολομβία, η οποία και χωρίς τον Φαλκάο διαθέτει εξαιρετική ομάδα. Η Ακτή Ελεφαντοστού νίκησε δύσκολα την αδύναμη Ιαπωνία με 2-1.
 Τη 2η αγωνιστική οι ελληνικοί ήρωες πήραν πανεύκολα το 0-0 από την κακή Ιαπωνία παίζοντας με δέκα παίκτες από πολύ νωρίς. Η Κολομβία έφτασε στο 2χ2 με το 2-1 κόντρα στους Ελέφαντες.
 Για να φτάσουμε στην 3η αγωνιστική όπου η Ελλάδα ισοπέδωσε τους Αφρικανούς, νίκησε μόνο 2-1 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους «16», ενώ η Κολομβία διέλυσε την Ιαπωνία, που λογικά ήταν από τις πλέον αδύναμες ομάδες της διοργάνωσης.

4ος όμιλος: Ιταλία, Ουρουγουάη, Αγγλία, Κόστα Ρίκα
Ο όμιλος του θανάτου, όπως είχε χαρακτηριστεί! Τρεις παγκόσμιες πρωταθλήτριες και... κάποια Κόστα Ρίκα. Κι όμως οι απίθανοι κεντροαμερικανοί διέλυσαν κατά σειρά Ουρουγουανούς και Ιταλούς σημειώνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη των ομίλων!
 Την 1η αγωνιστική η νωχελική Ουρουγουάη έχασε με ανατροπή 1-3 από την Κόστα Ρίκα ενώ η Ιταλία νίκησε 2-1 την Αγγλία.
 Τη 2η αγωνιστική οι Ιταλοί ιδανικοί αυτόχειρες ηττήθηκαν από τους Κοσταρικανούς 0-1 ενώ οι losers Άγγλοι έχασαν από τους Λατίνους και αποκλείστηκαν πρόωρα!
 Τελευταία αγωνιστική η Ιταλία δεν άντεξε με παίκτη λιγότερο από το 60', ηττήθηκε 0-1 από την Ουρουγουάη και πήγε επίσης σπίτι της, ενώ η απίθανη Κόστα Ρίκα τερμάτισε 1η και αήττητη μένοντας στο 0-0 με την Αγγλία.

5ος όμιλος: Γαλλία, Ελβετία, Εκουαδόρ, Ονδούρα
Αυτός ο όμιλος κύλησε φυσιολογικά. Οι πιτσιρικάδες Γάλλοι με ωραίο ποδόσφαιρο ήρθαν εύκολα 1οι, η Ελβετία ακολούθησε, ο αδύναμος Ισημερινός και η ανύπαρκτη Ονδούρα έμειναν εκτός.
 Την 1η αγωνιστική η Γαλλία νίκησε εύκολα 3-0 την Ονδούρα, ενώ η Ελβετία έκανε το αποφασιστικό βήμα με γκολ στο 91' (2-1) κόντρα στον Ισημερινό.
 Τη 2η αγωνιστική η Γαλλία νίκησε την Ελβετία πανεύκολα με 5-2, ενώ το Εκουαδόρ έμεινε ζωντανό, 2-1 την Ονδούρα.
 3η αγωνιστική, η Γαλλία δε χαρίστηκε στους Λατίνους (0-0) και η Ελβετία προκρίθηκε με το 3-0 επί της Ονδούρας.

6ος όμιλος: Αργεντινή, Νιγηρία, Βοσνία/Ερζεγοβίνη, Ιράν
Εύκολος όμιλος για την Αργεντινή, πήρε την πρωτιά, όμως όπως και η Βραζιλία, δεν τρόμαξε κανέναν. Οι Βόσνιοι πλήρωσαν την απειρία τους μένοντας εκτός νοκ-άουτ.
 Την 1η αγωνιστική η Αργεντινή χρειάστηκε την προσωπική ενέργεια του άφαντου μέχρι το 60' Μέσι, για να κλειδώσει τη νίκη απέναντι στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη (2-1). Παράλληλα η Νιγηρία έδειχνε να αυτοκτονεί, 0-0 με το Ιράν.
 Τη 2η αγωνιστική η Αργεντινή ήταν για κλάματα και νίκησε 1-0 το Ιράν με γκολ του Μέσι στις καθυστερήσεις! Η Νιγηρία πήρε νίκη χρυσάφι κόντρα στη Βοσνία με 1-0.
 Τελευταία αγωνιστική η Αργεντινή νίκησε 3-2 τη Νιγηρία και η Βοσνία δε χαρίστηκε στο Ιράν (3-1).

7ος όμιλος: Γερμανία, Πορτογαλία, Γκάνα, ΗΠΑ
Ακόμη μία αρνητική έκπληξη, η Πορτογαλία, ενώ ούτε οι Γερμανοί τρόμαξαν με την απόδοσή τους αν και πήραν την πρωτιά.
 1η αγωνιστική η Γερμανία ισοπέδωσε την τραγική Πορτογαλία με 4-0, την ώρα που οι ΗΠΑ έκαναν το δικό τους πρώτο βήμα, 2-1 την Γκάνα.
 2η αγωνιστική, σε ένα χορταστικό παιχνίδι Γερμανία-Γκάνα ήρθαν 2-2, όπως και Πορτογαλία-ΗΠΑ, με τους Ίβηρες μάλιστα να ισοφαρίζουν στο τέλος του αγώνα και απλώς να μένουν μαθηματικά ζωντανοι.
 3η αγωνιστική, η Γερμανία νίκησε 1-0 τις ΗΠΑ, η Πορτογαλία 2-1 την Γκάνα, όμως τίποτα δεν άλλαξε, με Γερμανούς και Αμερικανούς να προκρίνονται και την Πορτογαλία να απογοητεύει αρκετά, μετά τις Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία.

8ος όμιλος: Ρωσία, Βέλγιο, Νότιος Κορέα, Αλγερία
Οι άπειροι αλλά ενθουσιώδεις Βέλγοι έκαναν το 3χ3, οι Ρώσοι απογοήτευσαν και οι Αλγερινοί... τρομοκράτησαν τη Βραζιλία!
 1η αγωνιστική το Βέλγιο με ανατροπή πέτυχε σπουδαία νίκη επί της Αλγερίας με 2-1, ενώ η γκάφα ολκής του Ακινφέεφ έδωσε το βαθμό στους Νοτιοκορεάτες.
 2η αγωνιστική το Βέλγιο νίκησε δύσκολα 1-0 στο τέλος τη Ρωσία και η Αλγερία έριξε... τις πρώτες βόμβες, 4-2 τη Νότιο Κορέα.
 3η αγωνιστική το Βέλγιο εύκολα 1-0 τους Ασιάτες, αν και με δέκα παίκτες από νωρίς και η Αλγερία προκρίθηκε δίκαια ως δεύτερη αποσπώντας εύκολα ισοπαλία από τους απογοητευτικούς Ρώσους του Καπέλο.


 Έτσι λοιπόν φτάνουμε στις 28 Ιουνίου και μπαίνουμε στα νοκ άουτ. Φάση των «16», με τα ζευγάρια βέβαια να είναι γνωστά από τις διασταυρώσεις:

 Σάββατο 28/06 
 Βραζιλία - Χιλή / Κολομβία - Ουρουγουάη

 Κυριακή 29/06
 Ολλανδία - Μεξικό / Κόστα Ρίκα - Ελλάδα

 Δευτέρα 30/06
 Γαλλία - Νιγηρία / Γερμανία - Νιγηρία

 Τρίτη 01/07
 Αργεντινή - Ελβετία / Βέλγιο - ΗΠΑ