28/8/10

Δύσκολη νίκη της Ελλάδας επί της Κίνας με 89-81 στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ


 Όπως κάθε πρεμιέρα, έτσι κι η σημερινή της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας έκρυβε παγίδες. Χωρίς τους τιμωρημένους Φώτση, Σχορτσιανίτη η Ελλάδα ξεκίνησε με το Μπουρούση στη βασική 5άδα. Προερχόμενος από τραυματισμό, ο Έλληνας σέντερ ήθελε παιχνίδια για να βρει το ρυθμό του. Όμως με το καλημέρα έκανε μεγάλο ματς, πέτυχε 21 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ. 21 πόντους έβαλε κι ο Ζήσης, ενώ ο Διαμαντίδης ήταν τρομερά άστοχος (3/13 τρ.), είχε όμως 6 άσιστ και έπαιξε πολύ καλή άμυνα.
 Στο +9 έλειξε η πρώτη περίοδος (27-18), με την Ελλάδα να φτάνει και στο +13, αλλά να μην μπορεί να ανοίξει περισσότερο το ματς, με συνέπεια οι Κινέζοι να μειώνουν σταδιακά μέχρι το 58-55, λίγα λετπά πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου.
 Στο τελευταίο δεκάλεπτο η διαφορά έφτασε μέχρι και στον πόντο, 65-64, για να προσπεράσουν για πρώτη φορά οι Κινέζοι με ένα πόντο, πριν αναλάβει ο Ζήσης και στείλει την Ελλάδα στο +9(77-68). Παρ' όλα αυτά η Κίνα με 2 συνεχή τρίποντα μείωσε στο καλάθι (81-79), αλλά η Εθνικής μας διαχειρίστηκε σοβαρά την κατάσταση και κατάφερε να φτάσει στο τελικό 89-81.

 Τα δεκάλεπτα: 25-18, 47-37, 65-61, 89-81.
 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των δύο ομάδων:

 Ελλάδα (Καζλάουσκας): Μπουρούσης 21 (4/7δίπ., 2/5τρίπ., 7/7β., 8ρ.), Σπανούλης 15 (2/4δίπ., 3/7τρίπ., 2/2β.), Περπέρογλου 6, Τσαρτσαρής 6 (6ρ.), Διαμαντίδης 11 (3/13τρίπ., 2/2β., 5ρ., 6ασ.), Βουγιούκας, Ζήσης 21 (4/7δίπ., 4/8τρίπ., 1/1β., 5ρ.), Καλάθης 2, Πρίντεζης, Καϊμακόγλου 3 (1τρίπ., 5ρ.).
 
 Κίνα (Ντόνγουολντ): Γουέι 6, Σιπένγκ 13 (2τρίπ.), Γιούε 15 (2), Γιανλιάν 25 (9/13δίπ., 7/9β., 14ρ.), Ζιζί 15 (2), Γινχούι 2, Σουλόνγκ 3 (1), Πενγκ.

 * Δύσκολη νίκη στην πρεμιέρα και αύριο τα πράγματα θα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού θα παίξουμε με το Πουέρτο Ρίκο, που είναι σαφώς ανώτερο της Κίνας, πάλι χωρίς τους τιμωρημένους Φώτση, Σχορτσιανίτη, σε ένα ματς-κλειδί στην προσπάθεια κατάκτησης της πρωτιάς στον 3ο όμιλο.

Τζάμπολ στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει στις 16:00 την Κίνα, χωρίς τους τιμωρημένους Φώτση, Σχορτσιανίτη. Για μετάλλιο μιλούν όλοι οι διεθνείς!


 Σε λιγότερο από 2 ώρες η Εθνική Ελλάδος ρίχνεται στη μάχη του Mundobasket της Τουρκίας. Στις 16:00, ΕΤ1 η Ελλάδα αντιμετωπίζει στην «Άνκαρα Αρένα» την Κίνα και θέλει να ξεκινήσει με νίκη στον 3ο όμιλο, όπου φυσικά ο στόχος είναι η πρωτιά που θα εξασφαλίσει στην ομάδα μας καλά διασταυρώματα και ανοιχτό το δρόμο για τα ημιτελικά. Αν και θα απουσιάσουν οι Φώτσης, Σχορτσιανίτης (τιμωρήθηκαν απ' τη FIBA με 2 αγωνιστικές για τα επεισόδια με τους κωλοσέρβους στο Ακρόπολις), η Ελλάδα λογικά δεν θα έχει πρόβλημα απέναντι στην Κίνα, απ' την οποία απουσιάζει ο γίγαντας Γιάο Μίνγκ. Ο Διαμαντίδης θα είναι αρχηγός αντί του Φώτση και οι Τσαρτσαρής, Βουγιούκας θα καλύψουν το κενό του Σόφο, ενώ κι ο Μπουρούσης είναι ετοιμοπόλεμος και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιηθεί.
 Καζλάουσκας και διεθνείς με δηλώσεις όλο αυτό τον καιρό δείχνουν έτοιμοι και αισιόδοξοι για πορεία μέχρι τα ημιτελικά του τουρνουά και γιατί όχι και ένα μετάλλιο!
 Κατά την προετοιμασία η ελληνική ομάδα έπαιξε καλό μπάσκετ, τόσο στην Κύπρο (με υποδεέστερους αντιπάλους βέβαια), όσο και στο "Ακρόπολις", με Κροατία, Σλοβενία, Ρωσία (εκείνη την απίστευτη συντιβή με 101-63!), Σερβία (με τα αίσχη των Σέρβων που επέφεραν και τις τιμωρίες), αλλά και στο τελευταίο φιλικό με τις ΗΠΑ, την ήττα με 59-87, φυσιολογικά βέβαια κάτω απ΄ το γενικότερο κλίμα των τελευατίων ημερών, την αναμονή των τιμωριών και τις απουσίες Σόφο, Μπουρούση.

 Καλή μας αρχή λοιπόν σε λίγη ώρα και για μένα η Εθνική θα έχει πετυχημένη πορεία σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, αν καταφέρει το μίνιμουμ, την πρόκριση δηλαδή στους "4" και τη διεκδίκηση ενός μεταλλίου.

Με το αριστερό στη Superleague ο Παναθηναϊκός, 1-1 με Ξάνθη στη Λεωφόρο


 Με αισιοδοξία και υψηλές προσδοκίες ξεκίνησε τη σεζόν 2010-2011 ο νταμπλούχος Παναθηναϊκός, αλλά δυστυχώς με το καλημέρα στη Superleague πέταξε 2 πολύτιμους βαθμούς μένοντας στο 1-1 με τη Ξάνθη στην άδεια λόγω τιμωρίας Λεωφόρο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι οι προσδοκίες σταματούν εδώ ή ότι αλλάζει το αισιόδοξο κλίμα στην ομάδα.
 Υπάρχουν όμως ερωτήματα να απαντηθούν, λάθη που έγιναν και πράγματα που πρέπει να διορθωθούν άμεσα.
 Δικαιολογίες φυσικά και υπάρχουν. Και είναι γνωστές: Τιμωρημένη η έδρα (το βασικότερο για εμένα), απουσίες των Σίλβα (κυρίως) και Σισέ, πρεμιέρα (πάντοτε κρύβονται κίνδυνοι), αλλαγή γηπέδου κ.ά.. Όμως προσωπικά ΔΕΝ με ενδιαφέρει τίποτα απ' τα παραπάνω. Για τον απλούστατο λόγω ότι Νιόπλιας και παίχτες τα σκάτωσαν από κάθε άποψη.
 Το ματς ξεκίνησε ιδανικά, με τον Πετρόπουλο να ανοίγει το σκορ μόλις στο 8' με κεφαλιά ύστερα από ωραία εκτέλεση φάουλ του Λέτο. Και γρήγορο γκολ λοιπόν, που θεωρητικά απέβαλε το άγχος της πρεμιέρας και έλυσε τα πόδια των παιχτών, αλλά και σκόρερ ο Πετρόπουλος, που είχε επωμιστεί το μεγαλύτερο βάρος απόψε αντικαθιστώντας τον μεγάλο Τζιμπρίλ Σισέ!
 Όλα καλά λοιπόν στην αρχή, με τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ, τη μπάλα να κυκλοφορεί ωραία, το Γκοβού να πηγαίνει πολύ καλά από δεξιά με βοήθειες απ' τον επίσης καλό Σεϊταρίδη, το Σιμάο να κόβει και τη Ξάνθη να είναι εντελώς ακίνδυνη επιθετικά. Όλα αυτά όμως μέχρι και το 25'. Γιατί από τότε και μετά ο Παναθηναϊκός "κάθισε". Με το υπέρ τους 1-0, οι πράσινοι θεωρώντας πιθανώς ότι το ματσάκι τελείωσε(;) έπαιζαν πολύ χαλαρά, με αποτέλεσμα να δώσουν πολύ χώρο στους φιλοξενούμενους. Η Ξάνθη λογικά αναθάρρυνε, βγήκε μπροστά και μετά το 35' έκανε το πρώτο σουτ.
 Στην επανάληψη δεν έγινε κάποια αλλαγή κι ενώ η ομάδα χρειαζόταν φανερά φρεσκάδα. Στο 51' μάλιστα έγινε το 1-1, σε μία φάση που... θυμηθήκαμε τα περσινά. Ο Ουέλινγκτον πήρε τη μπάλα μέσα στην περιοχή μας και ανάμεσα σε τρεις(!) αμυντικούς κατάφερε να πλασάρει, για να ισοφαρίσει, με το Τζόρβα να κάνει χαρακτηριστική κίνηση προς την άμυνα δείχνοντας 3 δάχτυλα και λέγοντας κάτι σαν "3 με 1 γαμώ την πουτάνα μου, έλεος"! Κι αν δεν το είπε ο Άλεξ, το είπαμε όλοι εμείς...
 Ο Καντέ με τον Μπουμσόνγκ ήταν εκεί, αλλά όπως φάνηκε, δυστυχώς ο "Μπουμ" έχει αρχοντικό στυλ και είναι άνετος όταν δεν έχει πίεση. Στα δύσκολα και με ικανούς και γρήγορους επιθετικούς θα έχουμε ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα..
 Ο Νιόπλιας κοιμόταν βαθιά και στο... 65' έβγαλε έναν εκνευριστικό Κατσουράνη, για να περάσει τον "Κάρα". Ο αρχηγός προσπάθησε να βγάλει την ομάδα μπροστά, αλλά δεν κατάφερε πολλά πράγματα. Από το 70' κουράστηκε κι ο Σιμάο και η Ξάνθη κρατούσε τη μπάλα άνετα στο κέντρο. Στο 75' βγήκε κι ο Νίνης, ο μόνος παίχτης (μαζί με Λέτο) που θα μπορούσε να δώσει τη λύση με μια μπαλιά (έκανε όμως πολλά λάθη), για να περάσει ο... υπό παραχώρηση Κλέιτον. Καλά κρασιά...
 Και η τρίτη και... φαρμακερή αλλαγή ήταν στο 85', ο Μαρίνος αντί του Γιούρκα, που... κουράστηκε. Μάλιστα. Δηλαδή έπαιξε 85' και δεν μπορούσε να παίξει άλλα 5'..
 Φυσικά ο Νιόπλιας θα ήθελε να βάλει κάποιον επιθετικό, αλλά... ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ; Ο Γκαρσία έρχεται σήμερα και ΔΕΝ είναι επιθετικός και μετά μένει ο άλλος... κομμένος, ο Μάντζιος. Ωχ παναγία μου!
 Το υπόλοιπο ματσάκι κύλισε χαλαρά, με ένα σουτ άουτ του Γκοβού και μία μεγάλη ευκαιρία του Πετρόπουλου στο 86', όταν βρέθηκε μόνος του στην περιοχή, αλλά... δεν μπόρεσε να κάνει κοντρόλ. Τραγικό θα μου πείτε και θα συμφωνήσω, αλλά προς θεού παιδιά, ο Πετρόπουλος έβαλε ένα γκολ, τη δουλειά του την έκανε, όλοι οι υπόλοιποι τι σκατά έκαναν; Μηδέν ο Σπυρόπουλος, κενά το κέντρο άμυνας, χάλια μαύρα ο Κατσουράνης, πολλά λάθη ο Νίνης, λίγα πράγματα ο Γκοβού, κουράστηκε μετά το 60' όλη η ομάδα (ξεκάθαρη η απουσία του γυμναστή Έμπεν) και συν των άλλων δεν υπήρχε καθόλου πάθος, ενώ μετά το 1-1 ήρθε μία τρικυμία λες και... χάθηκε η χρονιά!

 Η χρονιά φυσικά και ΔΕΝ χάθηκε, μόλις τώρα ξεκινήσαμε, μία γκέλα έγινε. Δεν θα πρέπει να υπάρξει γκρίνια, πρέπει να στηρίξουμε αυτή την ομαδάρα. Όμως τέτοια γκέλα στο μέλλον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, τέτοια αγωνιστική εικόνα στο μέλλον ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ, τέτοια νοοτροπία ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ. Ακολουθεί το ντέρμπι με τον Άρη, που είναι πολύ σημαντικό και μια νέα απώλεια θα στοιχήσει στην ομάδα, όταν μάλιστα ακολουθεί και μία λογική ήττα (ακόμη και πιθανός διασυρμός) στη Βαρκελώνη απ' τη Μπαρτσελόνα. Ψυχραιμία, δουλειά και όλοι ενωμένοι.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σεϊταρίδης (86' Μαρίνος), Καντέ, Μπουμσόνγκ, Σπυρόπουλος, Κατσουράνης (65' Καραγκούνης), Σιμάο, Νίνης (75' Κλέιτον), Λέτο, Γκοβού, Πετρόπουλος.

 Skoda Ξάνθη (Νίκος Κεχαγιάς): Γκσπούρνινγκ, Μπέρτος, Πίντο, Στρμπα, Πόι (70' Μαρσελίνιο), Κατόνγκο, Αντεφέμι, Τζάγκι, Βασιλακάκης (89' Σταθάκης), Κωστούλας, Έλινγκτον (82' Μπούγκα).


 * Δυστυχώς το ξεκίνημα αυτό δεν το περιμέναμε. Ψυχραιμία απ' όλους και άμεση βελτίωση ενόψει συνέχειας.

 * Και φυσικά τη μεγαλύτερη ευθύνη για την εικόνα αυτή και το κακό ξεκίνημα, την έχει η διοίκηση του Παναθηναϊκού, για τους εξής λόγους:
 1) λάθος χειρισμοί με το χορτάρι του ΟΑΚΑ, που οδήγησαν στην αλλαγή έδρας.
 2) απομάκρυνση Έμπεν, που ήταν απ' τους μεγαλομάστορες της τρομερής περσινής πορείας, με την απίστευτη φυσική κατάσταση που είχε η ομάδα. Αντ' αυτού με τον Γκέζο η ομάδα κλάταρε στο β' ημίχρονο.
 3) μη απόκτηση αναπληρωματικού επιθετικού, με αποτέλεσμα να λείπει ο μέγας Σισέ και να μην υπάρχει φορ στον πάγκο, αλλά ακόμη και τώρα να αποκτάται ένας πολύ καλός παίχτης, που όμως δεν είναι σέντερ φορ.

 * Όλοι δίπλα στην ομάδα, γιατί είναι κρίμα με τέτοια ομαδάρα να πάει στράφι μία ακόμη χρονιά, όπως τόσες και τόσες στο παρελθόν.

27/8/10

Με Μπαρτσελόνα, Κοπεγχάγη και Ρουμπίν Καζάν ο Παναθηναϊκός στον 4ο όμιλο του Champions League. Απ' τη Βαρκελώνη θα ξεκινήσει το ταξίδι, όμως για την ώρα το μυαλό είναι στην αποψινή πρεμιέρα της Superleague (21:15 με Ξάνθη, Λεωφόρο) για το νέο νταμπλ!


 Βατή κλήρωση είχε ο Παναθηναϊκός, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις Μπαρτσελόνα, Κοπεγχάγη και Ρουμπίν Καζάν στον 4ο όμιλο του Champions League. Με δεδομένο ότι απ' το 1ο γκρουπ δυναμικότητας δεν παιζόταν καμία ομάδα πλην της Λυών, η Μπαρτσελόνα δεν είναι άσχημη κλήρωση με την έννοια ότι θα κερδίσει και τους αντιπάλους μας και έτσι θα καπαρώσει άνετα την πρωτιά κι εμείς θα παλέψουμε με τους άλλους δύο για τη 2η θέση. Ενώ η Λυών σίγουρα θα άφηνε κάπου βαθμούς και το πράγμα θα έμπλεκε, όπως και θα γίνει στον όμιλο των Γάλλων που παίζουν με Μπενφίκα, Σάλκε!

 Απ' το 3ο γκρουπ η Κοπεγχάγη νομίζω ότι ήταν καλή λύση. Απ' τη στιγμή που αποφύγαμε Τότεναμ, Σάλκε και Μπράγκα, οι Δανοί μαζί με Βασιλεία και Ρέιντζερς ήταν οι πιο επιθυμητοί αντίπαλοι. Όσο για το 4ο γκρουπ δε θέλαμε Οσέρ, Τβέντε και Μπούρσασπορ (πήρε πρωτάθλημα από Γαλατά, Φενέρ, Μπεσικτάς!), οπότε οι Ρώσοι, παρά το γεγονός ότι την τελευταία τριετία είναι άκρως υπολογίσιμοι, δεν μας τρομάζουν.

 Το πρόγραμμα του Παναθηναϊκού:
 14/9 Μπαρτσελόνα - Παναθηναϊκός 29/9 Παναθηναϊκός - Κοπεγχάγη
 20/10 Παναθηναϊκός - Ρούμπιν Καζάν
 2/11 Ρούμπιν Καζάν - Παναθηναϊκός
 24/11 Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα
 7/12 Κοπεγχάγη - Παναθηναϊκός

 Απ' τη Βαρκελώνη λοιπόν και απέναντι στην καλύτερη ομάδα στον κόσμο, θα ξεκινήσουμε το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι. Η Μπάρτσα λογικά καπαρώνει την πρωτιά και η μάχη για τη 2η θέση θα γίνει μεταξύ ΠΑΟ και Ρουμπίν Καζάν. Η Κοπεγχάγη θεωρώ ότι δεν μπορεί να μπει σφήνα και όλη η ιστορία θα παιχτεί 3η και 4η αγωνιστική στη διπλή αναμέτρηση με τους Ρώσους. Αν όλα πάνε καλά θα πάμε τελευταία αγωνιστική στη Δανία για να παίξουμε την πρόκριση με αντίπαλοόμως όχι την Κοπεγχάγη, αλλά τη Ρουμπίν Καζάν, που θα αντιμετωπίζει τη Μπαρτσελόνα.

 Όλα αυτά θα τα ξαναδούμε εν καιρώ. Για την ώρα προέχει το ελληνικό πρωτάθλημα. Η Superleague ξεκινάει απόψε, με τον νταμπλούχο Ελλάδας να υποδέχεται τη Skoda Ξάνθη στην άδεια λόγω τιμωρίας Λεωφόρο, στις 21:15. Χωρίς Σισέ και Ζιλμπέρτο Σίλβα το πράγμα δυσκολεύει λίγο, με το Νιόπλια να χρησιμοποιεί τον Πετρόπουλο (κλήθηκε σήμερα απ' το Σάντος στην Εθνική!) στην κορυφή και το Σιμάο δίπλα στον Κατσουράνη, ενώ μάλλον ξεκινάει και ο Γιούρκας δεξί μπακ, αλλά και ο Καραγκούνης αντί του Νίνη. 19 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα η προϊστορία με Ξάνθη.

 * Τον Λουίς Γκαρσία παίρνει ο Παναθηναϊκός. Υπάρχει συμφωνία με τον 32χρονο επιθετικό, που έμεινε ελεύθερος απ' τη Σανταντέρ και έρχεται το Σάββατο να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει.

 Καλή αρχή να έχουμε και καλή Παναθηναϊκή χρονιά, με νέο νταμπλ, ωραία μπάλα και πορεία στην Ευρώπη!

25/8/10

Στο 2ο γκρουπ του Champions League ο Παναθηναϊκός, αφού η Οσέρ απέκλεισε τη Ζενίτ!


 Στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας στους ομίλους του Champions League θα είναι τελικά ο Παναθηναϊκός!
 Η Οσέρ απέκλεισε τη Ζενίτ κερδίζοντάς την με 2-0 στο "Αμπέ Ντεσάμπ" και σε συνδυασμό με την ήττα με 1-0 στη Ρωσία προκρίθηκε στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και παράλληλα έστειλε τον Παναθηναϊκό στο 2ο γκρουπ, όπου θα πήγαινε η Ζενίτ, αν προκρινόταν!
 Οι πράσινοι μετά το χθεσινό αποκλεισμό της Σεβίλλης και την πρόκριση της Βέρντερ Βρέμης, ήθελαν απόψε την πρόκριση της Οσέρ σε βάρος της Ζενίτ, οι Γάλλοι τους έκαναν το χατίρι και η Τριφυλλάρα επιστρέφει στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας και λογικά θα έχει ευκολότερη κλήρωση, αφού αποφεύγει μεγαθήρια όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ρόμα, η Μπενφίκα, η Σαχτάρ, αλλά και δυνατές ομάδες όπως η Βαλένθια, η Βέρντερ Βρέμης και η Μαρσέιγ!

 Αύριο Πέμπτη η κλήρωση απ' το Μονακό στις 18:30. Άντε με το καλό!

Μια ανάσα απ' το 2ο γκρουπ δυναμικότητας του Champions League έφτασε η Τριφυλλάρα, που πλέον περιμένει τον αποκλεισμό της Ζενίτ απ' την Οσέρ. Αναπάντεχη και με πολλά ερωτηματικά η στήριξη Τζίγκερ σε Μαρινάκη!


 Μία ανάσα απ' την άνοδο στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας του Champions League βρέθηκε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" περίμεναν αποκλεισμούς 2 ομάδων εκ των Βέρντερ Βρέμης, Σεβίλλη και Οσέρ, για να μπουν στο 2ο γκρουπ και για λίγα λεπτά έφτασαν πολύ κοντά...
 Η Σεβίλλη έχανε από νωρίς 0-2 απ' τη Μπράγκα μέσα στο "Σάντσεθ Πιθχουάν" και σε συνδυασμό με την ήττα 0-1 στην Πορτογαλία έψαχνε ένα μεγάλο θαύμα. Το τελικό 3-4 έστειλε τη Μπράγκα με εντυπωσιακό τρόπο στους ομίλους για πρώτη φορά στην ιστορία της. Μία Μπράγκα που είναι πολύ καλή ομάδα και δείχνει ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η περσινή της πορεία στο πρωτάθλημα, το οποίο και διεκδίκησε μέχρι τέλους απ' τη Μπενφίκα! Μάλιστα, πριν τον διπλό θρίαμβο επί των Ισπανών, η πορτογαλική ομάδα απέκλεισε και τη Σέλτικ!
 Την ίδια ώρα που η Μπράγκα έκανε πάρτι στην Ανδαλουσία, η Βέρντερ έχανε με 3-0 στη Γένοβα απ' τη Σαμπντόρια, με τους Ιταλούς να κρατούν την πρόκριση ανατρέποντας το 1-3 της Γερμανίας. Όμως το γκολ του Ρόζεμπεργκ στο 93' έστειλε το ματς στην παράταση και εκεί οι πολύ ανώτεροι Γερμανοί έκαναν και το 3-2 με Πιζάρο και προκρίθηκαν στους ομίλους, ενώ παράλληλα ο Παναθηναϊκός, που στις καθυστερήσεις του αγώνα βρισκόταν στο 2ο γκρουπ, παραμένει στο 3ο γκρουπ. Όπου μάλιστα η Τριφυλλάρα είναι στην 1η θέση, με τη Ζενίτ να ανεβαίνει στο 2ο, εκτός αν μας κάνει το χατίρι η Οσέρ, αποκλείοντας τους Ρώσους και στέλνοντας εμάς στη θέση τους...

 Καμιά φορά όλα αυτά είναι θεωρητικά και μετά την κλήρωση τα πράγματα είναι διαφορετικά. Όμως επί της ουσίας μιλώντας, υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε 2ο και 3ο γκρουπ. Αυτή τη στιγμή οι 8 ομάδες του 2ου γκρουπ είναι οι: Βέρντερ Βρέμης, Ρεάλ Μαδρίτης, Ρόμα, Σαχτάρ Ντόνετσκ, Μπενφίκα, Βαλένθια, Μαρσέιγ, Ζενίτ. Πραγματικά δυνατές ομάδες, που όμως με εξαίρεση τη Ρεάλ (όπου λογικά αποκλείεσαι) με τις υπόλοιπες θα το παλέψεις. Στο 3ο γκρουπ είναι ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ και οι (που αν μείνουμε εδώ, τις αποφεύγουμε): Τότεναμ, Ρέιντζερς, Άγιαξ, Σάλκε, Βασιλεία, Μπράγκα, Κοπεγχάγη. Είναι καλό που γλυτώνουμε τις Τότεναμ, Σάλκε, αλλά οι υπόλοιπες ΔΕΝ τρομάζουν. Οπότε εκ των πραγμάτων είναι καλύτερα να μπεις στο 2ο γκρουπ, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σου τύχει καλύτερη κλήρωση. Το 1ο γκρουπ έχει μεγαθήρια (Ίντερ, Μπαρτσελόνα, Μαν. Γιουνάιτετ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Μπάγερν, Μίλαν, Λυών), ενώ το 4ο έχει σαφώς υποδεέστερες ομάδες: Σπαρτάκ Μόσχας, Χάποελ Τελ Αβίβ, Σπάρτα Πράγας, Τβέντε, Ρούμπιν Καζάν, Κλουζ, Παρτίζαν, Μπούρσασπορ. Άρα λοιπόν, φυσικά και περιμένουμε ένα δωράκι της Οσέρ σήμερα, αλλιώς θα περιμένουμε δωράκι απ' την κληρωτίδα πλέον το απόγευμα της Πέμπτης...


 Νωρίτερα το απόγευμα είχαμε ακόμη μία «έκπληξη» απ' το Τζίγκερ. Δυσάρεστη φυσικά, αφού δεν θυμάμαι τελευταία ευχάριστη έκπληξη απ' τον άνθρωπο αυτό. Αιφνιδιάζοντας τους πάντες, προκαλώντας πολλά ερωτήματα σχετικά με το σκεπτικό του(;) στήριξε το Μαρινάκη για νέο πρόεδρο της Superleague!
 Ο Μαρινάκης βγήκε με 12 ψήφους, αλλά αυτό δε λέει τίποτα. Ούτε διπλωματίες ούτε μαλακίες. Δηλαδή τί; Η ΑΕΚ και ο Άρης που έριξαν "λευκό" δεν είναι καλοί διπλωμάτες και είναι ο Τζίγκερ; Ε, μην τρελαθούμε τελείως!
 Πρόεδρος ο Μαρινάκης λοιπόν και άντε να δεχτώ ότι η συγκεκριμένη θέση δεν είναι "ύποπτη". Όμως μην ξεχνάμε ότι αναπληρωτής πρόεδρος είναι ο... Μποροθρύλος και εις εκ των 3 εκπροσώπων της ΕΠΟ ο Κανελλόπουλος! Μήπως τώρα τα πράγματα γίνονται λίγο χειρότερα;
 Ψάχνοντας να βρούμε τι σκατά σκέφτεται ο ιδιοκτήτης της ομάδας μας (εταιρείας του) δεν θα οδηγηθούμε πουθενά. Έχει κάνει τόσα και τόσα, που πλέον δεν κερδίζουμε τίποτα με το να βασανιζόμαστε σχετικά με το "τι σκεφτεται ο Τζίγκερ". Ο άνθρωπος είναι αποδεδειγμένα άσχετος, ανίκανος, επικίνδυνος και αντι-Παναθηναϊκός.
 Πάντως το πιο αστείο στην ιστορία Μαρινάκη είναι τα όσα διαβάζαμε τόσους μήνες. Ότι δηλαδή ο Νικόλας Πατέρας τα κάνει πλακάκια με τον... κολλητό του το Μαρινάκη χτυπώντας τον Παναθηναϊκό. Και τώρα ο ίδιος ο Τζίγκερ στηρίζει τον... φίλο του "εχθρού" του ίδιου του Τζίγκερ, αλλά και του ΠΑΟ... Όχι μόνο αυτό, αλλά το κάνει αποτρέποντας την υποψηφιότητα Κανελλόπουλου (που πάλι είχε τη στήριξη Πατέρα), θεωρώντας προφανώς ότι ο Μαρινάκης είναι... λγότερο κακή λύση απ' τον Κανελλόπουλο! Πραγματικά δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ λογική...
 Και για να μην παραμυθιαζόμαστε γενικά, μην πιστέψει κανείς ότι όντως η θέση του προέδρου της Σούπερ Λίγκας είναι "εικονική", επειδή ο Τζίγκερ ή ο Θανόπουλος πέρασαν χωρίς να φανούν... Τώρα τα πράγματα είναι αλλιώς. Θυμίζω: Μαρινάκης, Μποροθρύλος, Κανελλόπουλος. Όχι μόνο ας ξεχάσουμε το 50-50 στη διαιτησία και την ίση μεταχείριση, αλλά προσωπικά φοβάμαι για ξαναστήσιμο της παράγκας, αφού απέναντί τους βρίσκεται ο "άνθρωπος που πάει με το σταυρό στο χέρι και που δεν ασχολείται". Όχι με τη διαιτησία, γενικώς...

23/8/10

Η θετική πρόβα τζενεράλε με Τζένοα, το χάλι του γηπέδου που τραυμάτισε το Σισέ, η άμεση ανάγκη απόκτησης επιθετικού, η σκέψη για Λεωφόρο στην πρεμιέρα με Ξάνθη και οι αποδοκιμασίες προς την ιδιοκτήτρια οικογένεια.


 Πολύ θετικό ήταν το τελευταίο τεστ του Παναθηναϊκού με τη Τζένοα στο ΟΑΚΑ, η πρόβα τζενεράλε ουσιαστικά για την πρεμιέρα της Superleague με τη SKODA Ξάνθη την ερχόμενη Παρασκευή. Η αρχική ενδεκάδα (εικόνα) λογικά θα είναι και η φετινή βασική ομάδα με μία ή δύο αλλαγές το πολύ:
 Τζόρβας, Βύντρα, Μπουμσόνγκ, Καντέ, Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρο Σίλβα, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Γκοβού, Λέτο, Σισέ.
 Έτσι θα παίζει ο Παναθηναϊκός φέτος με μόνη αλλαγή το Νίνη αντί του "Κάρα" και ίσως του Σεϊταρίδη αντί του Λουκά. Πολύ καλή ομάδα σε όλες τις γραμμές με μόνη ίσως παραφωνία τον Καντέ, που ας ελπίσουμε δίπλα στον συμπατριώτη του και ηγέτη της άμυνας, Μπουμσόνγκ, να είναι πιο σταθερός.
 Η ομάδα είχε όρεξη, τρεξίματα, πίεζε τον αντίπαλο και ανέλαβε πρωτοβουλίες. Οι Γκοβού, Λέτο ήταν ιδιαίτερα ορεξάτοι, ο Μπουμσόνγκ ήταν σταθερός και άνετος (χωρίς μεγάλη πίεση πάντως), ο Ζιλμπέρτο ήταν αρχοντικός στο κέντρο, ο Κατσουράνης τα πήγε καλά. Ο Λέτο κέρδισε το πέναλτι (λίγο τραβηγμένο) και ο "Κάρα" έκανε το 1-0 στο 37'.
 Δυστυχώς όμως η τραγική εικόνα του γηπέδου φέρνει τις αγωνιστικές προσπάθειες σε δεύτερη μοίρα. Η χειρότερη στιγμή βέβαια ήταν ο σοβαρός τραυματισμός του Σισέ μόλις στο 17', όταν το αριστερό του πόδι "έμεινε" σε μία λακούβα, με αποτέλεσμα το δεξί που έκανε την προβολή για τη μπάλα να πάθει θλάση β' βαθμού και να μείνει εκτός για περίπου 20 μέρες, κάτι που σημαίνει ότι χάνει την πρεμιέρα με την Ξάνθη, αλλά και τη δεύτερη αγωνιστική, το δύσκολο εκτός έδρας ματς με Άρη, ενώ οριακά είναι να προλάβει την πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ...
 Η τραγική κατάσταση του γηπέδου τρόμαξε το Νιόπλια, ο οποίος άλλαξε όλους τους παίχτες στο ημίχρονο, ενώ σκεφτόταν να κάνει αλλαγές απ' το 60' και μετά. Στο β' ημίχρονο μπήκαν οι: Σεϊταρίδης, Σαριέγκι, Μπιάρσμιρ, Ιωαννίδης, Σιμάο, Μαρίνος, Κλέιτον, Νίνης, Δημούτσος, ενώ τη θέση του Σισέ είχε πάρει ο Πετρόπουλος, που παρέμεινε στο γήπεδο. Ο Πετρόπουλος μάλιστα αφού έχασε μία δύο καλές ευκαιρίες έκανε και το 2-0 με πλασέ από κοντά. Απ' τους υπόλοιπους ο Νίνης δεν φάνηκε, ο Δημούτσος ήταν ορεξάτος και έχω ξαναπεί ότι είναι καλός για ρόστερ, ο Κλέιτον έκανε τις γνωστές του ωραίες κινήσεις, αλλά είπαμε αυτός είναι τελειωμένος λόγω μυαλού..., ο Σιμάο έκοβε ως συνήθως, ο Ιωαννίδης έδειξε καλά στοιχεία, ενώ ο Σεϊταρίδης αν συνεχίσει τις καλές εμφανίσεις θα αποτελέσει ουσιαστικά νέα μεταγραφή για την ομάδα.

 2-0 λοιπόν, καλή μπαλίτσα, όμως τι να τα κάνεις όλα αυτά, όταν ο επικίνδυνος αγωνιστικός χώρος ήταν έτοιμος κάθε στιγμή να τραυματίσει τους παίχτες και ο Σισέ συγκεκριμένα έπαθε ζημιά που μας κάνει να τρέχουμε και να μη φτάνουμε.. Βγήκαν οι υπεύθυνοι σήμερα και είπαν ότι το ΟΑΚΑ δεν θα είναι έτοιμο για τα ματς της ΑΕΚ με τη Νταντί την Πέμπτη και του ΠΑΟ με τη Ξάνθη την Παρασκευή. Ήδη η Λεωφόρος συζητάται ως λύση για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, αφού έτσι κι αλλιώς ήμαστε τιμωρημένοι και οι κάτοχοι διαρκείας, που είναι περισσότεροι απ' τις θέσεις της Λεωφόρου, δεν πρόκειται να πάνε...
 Πέραν του γηπέδου (που θα γίνει ακόμη χειρότερο μετά τους U2) ο Παναθηναϊκός δεν έχει πλέον επιθετικό για τα ματς με Ξάνθη, Άρη και ίσως την πρεμιέρα των ομίλων στο Champions League. Για να μην παίξει βασικός ο Πετρόπουλος, ή γίνει κανά ανακάτεμα με τον Γκοβού π.χ. στην κορυφή, πρέπει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να αποκτηθεί επιθετικός. Πληρώνουμε επί της ουσίας τις μαλακίες του Βαρδινογιάννη να μην πάρει Νέμεθ (μέτριος πάιχτης είναι, αλλά back up θέλαμε) για 800.000(!) ή οποιονδήποτε άλλον επιθετικό...

 Όσον αφορά στα της εξέδρας, μετά το 25' οι οργανωμένοι ξεκίνησαν εν ρυθμώ τα υβριστικά συνθήματα κατά του Τζίγκερ, του Γκόντζου (άνθρωπος που δεν έχει καμία αξία να ασχολείται κανείς μαζί του) και της υπόλοιπης οικογένειας (προσωπικά κατακρίνω τις κάθε λογής ύβρεις προς ανθρώπους που δεν βρίσκονται στη ζωή, συγκεκριμένα προς το Σήφη Βαρδ/νη), με μερίδα του υπόλοιπου κόσμου να χειροκροτεί και ένα άλλο μέρος να αποδοκιμάζει με γιούχα. Τα ίδια και κάποια στιγμή στο β' ημίχρονο, ενώ αναρτήθηκαν και πανό διαμαρτυρίας:
«Κρήτη, Αυστρία, Κύπρος, Καναδάς, Αμερική. Πάρτε το χαμπάρι σας μισεί όλη η γη», «Ομάδα για μεγάλα πράγματα. Διοίκηση για κλάματα», «πάρτε τις γλάστρες σας και τον... (Κωνσταντό)πουλο».

Ο κόσμος χωρίστηκε στα 2, σε "τσάτσους του Τζίγκερ και των Βγενόπουλου/Πατέρα", ή όπως αλλιώς θέλει να τους ονομάσει ο καθένας, με την πλειονότητα του κόσμου να αποδοκιμάζει και τους δύο (όπως το αισθάνθηκα εγώ), προσπαθώντας να μην αφήσει τα εξωαγωνιστικά να επηρεάσουν τους παίχτες.
 Ας ελπίσουμε ότι δεν θα κυλήσει έτσι η χρονιά, με τον κόσμο να γεμίζει το ΟΑΚΑ, αλλά να στηρίζει την ομάδα στην προσπάθεια για νέους τίτλους. Οι οργανωμένοι και όποιοι άλλοι θέλουν να εκφράσουν στο γήπεδο τις διαμαρτυρίες τους, να το κάνουν γεμίζοντας το ΟΑΚΑ με πανό, όπου ΔΕΝ θα αναγράφονται ύβρεις, ούτως ώστε να είναι νόμιμα και απ' όπου θα μπορούν να περνούν τα μηνύματά τους, χωρίς να βρίζουν οι ίδιοι και να αποπροσανατολίζουν τους παίχτες, αλλά και να διχάζουν τον υπόλοιπο κόσμο του Παναθηναϊκού, που πηγαίνει στο γήπεδο για να δει την ομάδα και να τραγουδήσει για αυτήν.

 Καλή Παναθηναϊκή χρονιά να έχουμε, χωρίς γκρίνιες, με ωραία μπαλίτσα και πολλές επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη!

22/8/10

"Καλό ταξίδι" μεγάλε Στέφαν Μπόμπεκ...



Αντιγραφή από gazzetta.gr:

Σε ηλικία 87 ετών άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή ο θρύλος του Γιουγκοσλαβικού ποδοσφαίρου Στέφαν Μπόμπεκ.  Ο εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής του αλλά και ανάλογα επιτυχής και ως προπονητής εργάστηκε στη χώρα μας γράφοντας με χρυσά γράμματα το όνομά του στο Ελληνικό Πρωτάθλημα.

Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε με τα χρώματα της Παρτιζάν Βελιγραδίου σκοράροντας 121 φορές σε 198 συμμετοχές, ενώ παρόμοια ήταν τα επιτεύγματα του και με την Εθνική Γιουγκοσλαβίας. Στην Ελλάδα εργάστηκε τόσο στον Παναθηναϊκό κατά κύριο λόγο, όσο και στον Oλυμπιακό με αξιομνημόνευτα κατορθώματα.
Στον Παναθηναϊκό εργάστηκε το 1963 φέρνοντας την επανάσταση στα ποδοσφαιρικά δρώμενα της Ελλάδας καθώς καθιέρωσε σύστημα 4-4-3 αντί του 4-2-4 που ήταν το πιο προσφιλές στις Ελληνικές ομάδες ενώ παράλληλα κέρδισα το πρωτάθλημα Ελλάδας του 1964 όντας αήττητος, επίτευγμα ακατάριπτο από οποιαδήποτε ομάδα μέχρι και σήμερα! Μάλιστα κατέκτησε τον τίτλο και την επόμενη χρονιά κάνοντας μόλις μια ήττα. Από τους «πράσινους» έφυγε το 1967.
Μετά από ένα σύντομο προπονητικό πέρασμα από  την αγαπημένη του Παρτιζάν επέστρεψε στην Ελλάδα για χάρη του Ολυμπιακού την περίοδο 1969-70. Όμως ο μεγάλος Μπόμπεκ δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο καθώς  ο Παναθηναϊκός με προπονητή το Λάκη Πετρόπουλου (μαθητής του Μπόμπεκ στην περίοδο που ήταν στον Παναθηναϊκό)  έκοψε πρώτος το νήμα. Έτσι έφυγε από τους «ερυθρόλευκους» και στη συνέχεια εργάστηκε στην Κροατία ως προπονητής της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενώ επέστρεψε για λίγο και πάλι στον Παναθηναϊκό (1974).
Άνθρωπος διορατικός και πρωτοπόρος με ιδέες που ήταν χρόνια πιο μπροστά από τα δεδομένα της εποχής του, παρέμενε πάντα προσγειωμένος και ταπεινός. Όσοι τον γνώριζαν είχαν ένα καλό λόγο να πουν για εκείνον ενώ ο ίδιος ποτέ δεν προκάλεσε προβλήματα στις ομάδες που εργάστηκε. Η Ιστορία θα θυμάται για πάντα το όνομα του θρυλικού Μπόμπεκ που ήταν ένας εκ των κορυφαίων ποδοσφαιριστών της εποχής του, και άφησε τις αγωνιστικές και πνευματικές του αρετές προς λαϊκή κατανάλωση…


 * Δυστυχώς εμείς σα πιτσιρικάδες δεν τον ζήσαμε. Έχουμε ακούσει και διαβάσει όμως τόσα πολλά... Ένας σπουδαίος προπονητής, ο πιο πετυχημένος που πέρασε απ' τον πάγκο του Παναθηναϊκού αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ένας πραγματικός θρύλος. Πρωτοπόρος με το 4-3-3 που έφερε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και γενικότερα το εντελώς καινούριο ποδόσφαιρο που δίδαξε στη χώρα μας και φυσικά θα μείνει αξέχαστος για το ασύλληπτο αήττητο πρωτάθλημα της σεζόν 1963-'64 (24 νίκες, 6 ισοπαλίες), επίτευγμα που δεν πρόκειται να επαναληφθεί ποτέ, παρά μόνο και πάλι απ' τον Παναθηναϊκό φυσικά!

 "Καλό ταξίδι" μεγάλε Στέφαν Μπόμπεκ...