12/12/09

Εύκολο διπλό οι άνδρες, πρώτη απώλεια βαθμών για τα κορίτσια στο βόλεϊ



 Ο Παναθηναϊκός συνέχισε με νίκες και στο βόλεϊ. Οι άνδρες πέρασαν απ' τη Λαμία και το Χαλκιοπούλειο κερδίζοντας πολύ εύκολα τη γηπεδούχο ομάδα με 3-0 σετ, αφήνοντας πίσω την ήττα απ' την Φριντρισχάφεν για το Τσάμπιονς Λιγκ, και παραμένοντας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, διατηρώντας τη διαφορά απ' τον δεύτερο Ολυμπιακό.
 19 πόντους σημείωσε ο Λίμπερμαν Αγκάμεζ επιστρέφοντας στις γνωστές καλές του εμφανίσεις.


Τα σετ: 21-25, 18-25, 16-25.

ΓΣ Λαμία (Ανδρεόπουλος): Μαρούλης 2, Κόμελ 6 (6/14 επ., 69% υπ. - 63% άριστες), Ρόλιτς 2 (2/6 επ., 29% υπ. - 14% άριστες), Πελεκούδας 3 (2/2 επ.), Τόπελ 8 (6/24 επ., 2 άσοι), Σφενδυλάκης 7 (5/8 επ., 2 μπλοκ) / Παπαδημητρίου -λ 73% υπ. - 58% άριστες, Σέφτικ 4 (2/5 επ., 2 μπλοκ), Ριζόπουλος 1.

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Λάππας 8 (8/19 επ., 61% υπ. - 39% άριστες), Ζαγκούμνι 1, Αγκάμεζ 19 (15/26 επ., 3 άσοι), Σαμικά 14 (7/14 επ., 4 μπλοκ, 3 άσοι), Σμαραγδής 3 (2/6 επ., 1 μπλοκ), Πανταλέων 6 (4/5 επ., 2 μπλοκ) / Παπαδημητρίου -λ 50% υπ. - 50% άριστες, Μηνούδης, Ντονάς, Χριστοφιδέλης, Ψάρρας.

 *  Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα ματς, με την Πιατσέντσα στην Ιταλία για το Τσάμπιονς Λιγκ την Τρίτη και με την ΕΑΠ στη Γλυφάδα για την Α1 την Παρασκευή.
* Αυτή ήταν η 6η εκτός έδρας νίκη στο πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό σε 6 ματς, τη στιγμή που σε 4 εντός έδρας έχει 2 νίκες 2 ήττες!





Τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου πέρασαν απ' τη Λάρισα, κερδίζοντας την τοπική ομάδα με 3-2 σετ αφήνοντας όμως έτσι τους πρώτους βαθμούς στο φετινό πρωτάθλημα, μετά από 8 συνεχόμενες νίκες με το απόλυτο των σετ.
Μάλιστα, η Λάρισα προηγήθηκε με 2-1 σετ, αλλά οι πρωταθλήτριες αντέδρασαν και τουλάχιστον έφτασαν στη νίκη. Ο Παναθηναϊκός πάντως απ' την αρχή του 2ου σετ έχασε την αρχηγό του, Ρούξι Ντουμιτρέσκου η οποία αισθάνθηκε αδιαθεσία, λιποθύμησε και μεταφέρθηκε στο κοντινό νοσοκομείο (ακριβώς δίπλα στο γήπεδο) για εξετάσεις.

Τα σετ: 25-21, 16-25, 25-21, 13-25, 10-15.


* Την Τρίτη με το Μαρκόπουλο στη Γλυφάδα πέφτει η αυλαία για τον πρώτο γύρο.

* Εν τω μεταξύ η κλήρωση που πραγματοποιήθηκε χθες Παρασκευή για το Τσάλεντζ Καπ, έφερε στον δρόμο του Παναθηναϊκού τον Ολυμπιακό για τη φάση των "32". Μάλιστα εάν οι πράσινες τα καταφέρουν στον εμφύλιο, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να φτάσουν και φέτος στο final four!

Νικηφόρο ντεμπούτο για Νιόπλια, Ηρακλής - Παναθηναϊκός 0-1




 Στο ντεμπούτο του Νίκου Νιόπλια στον πάγκο του Παναθηναϊκού, οι πράσινοι πέρασαν απ' τη Θεσσαλονίκη επικρατώντας του Ηρακλή με 0-1, παίρνοντας ένα ματς από αυτά που είναι "κλειδιά" για τον τίτλο. Με πολύ άγχος τόσο στον πάγκο όσο και στον αγωνιστικό χώρο, το πρώτο ημίχρονο ήταν κακό χωρίς μεγάλες φάσεις. Στο δεύτερο όμως οι φιλοξενούμενοι πίεσαν, είχαν σε μεγάλο ποσοστό την κατοχή μπάλας υπέρ τους και δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Σε μία απ' αυτές, στο 74' ο Σπυρόπουλος σέντραρε από αριστερά, ο Σισέ γυρίζει πολύ όμορφα στον Χριστοδουλόπουλο (αν και θα μπορούσε να σουτάρει), ο Κατσιαμπής πήρε τη μπουκιά απ' το στόμα του Λάζαρου, η μπάλα όμως στρώθηκε στο Σωτήρη Νίνη και ο "μικρός" με έναν κεραυνό έσκισε τα δίχτυα του Κοβαλέφσκι για το 0-1. Αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι το τέλος για να φέρει τη μεγάλης σημασίας νίκη για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος έστω και προσωρινά ξαναπέρασε στην κορυφή της βαθμολογίας.
 Ο Νίνης μετά από καιρό σκόραρε για το πρωτάθλημα, ενώ και η γενική του παρουσία ήταν πολύ καλή. Μεγάλο ματς και απ' τον Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ο Βραζιλιάνος παιχταράς διανύει περίοδο φόρμας αν και πάντα προσφέρει πολλά με την ψυχραιμία και τη σιγουριά που εμπνέει στο χώρο του κέντρου.
 Στο 90' ο Χριστοδουλόπουλος κέρδισε πέναλτι σε πεντακάθαρη ανατροπή που του έκανε ο Κοβαλέφσκι αλλά ο Σπάθας άφησε πλεονέκτημα(!) και οι φιλοξενούμενοι έχασαν την ευκαιρία να σφραγίσουν τη νίκη. Καλό ματς και για τον Λάζαρο, που ως αλλαγή τα πήγε καλά μετά από καιρό.


Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ηρακλής (Σάββας Κωφίδης): Κοβαλέφσκι, Κατσαμπής, Σαρακατσάνος, Περπερίδης (89' Βέλλιος), Γιαννούλης, Παπαστεριανός (79' Ντίκα), Ηλιάδης, Τουμά (79' Κονέ), Επστάιν, Μπόσνιακ, Ιάκομπ.

Παναθηναϊκός (Νίκος Νίοπλιας): Τζόρβας, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Μπιάρσμιρ, Καντέ, Ζιλμπέρτο Σίλβα (81' Σιμάο), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Ρουκάβινα (46' Χριστοδουλόπουλος), Νίνης (89' Γκάμπριελ), Σισέ.

* Πολύ όμορφο το στιγμιότυπο στη φάση του γκολ, ο έντονος πανηγυρισμός στον πάγκο του Τριφυλλιού, με τους Νιόπλια, Βαζέχα και Ιορδανίδη να αγκαλιάζονται.
* Ιδιαίτερα αγχωμένος ήταν ο Νίκος Νιόπλιας, κάτι που φάνηκε και στη συνέντευξη τύπου.
* Πολύ μεγάλη νίκη για τον Παναθηναϊκό, που πλέον έχει δύο εντός έδρας ματς με Γιάννενα και Ντιναμό Βουκουρεστίου προν τη διακοπή για τις γιορτές. Τότε, ο Νίκος Νιόπλιας θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει με την ομάδα και τους παίχτες του και να επανέλθει με νίκη και πάλι στο ΟΑΚΑ με τον Εργοτέλη για την πρώτη αγωνιστική του β' γύρου.

Χίος - Παναθηναϊκός 8-10



 Μεγάλο διπλό στη Χιο πέτυχε ο Παναθηναϊκός, όπου για την 7η αγωνιστική της Α1 πόλο επικράτησε της τοπικής ομάδας με 10-8.
  Η Χίος τα προηγούμενα χρόνια κέρδιζε εύκολα τον Παναθηναϊκό. ομως την τελευταία διετία τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ο μεν Παναθηναϊκός έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό, η δε Χίος έχει αποδυναμωθεί αισθητά. Έτσι λοιπόν, ο Παναθηναϊκός απόψε μπήκε ως φαβορί στο κολυμβητήριο της Χίου και επιβεβαίωσε απόλυτα τον φαβοριτισμό αλλά και την ανωτερότητά του, παίρνοντας μια σπουδαία νίκη που τον διατήρησε στην 3η θέση και ακόμη πιο κοντά πλέον στον Πανιώνιο, πλησιάζοντας τους κυανέρυθρους στους 3 βαθμούς. 5 γκλολ σημείωσε ο Τσόκας.


Τα οκτάλεπτα: 2-3, 5-7, 8-9, 8-10.
 
Τα γκολ του Παναθηναϊκού: Τσόκας 5, Χαριτάκης 3, Βουλγαράκης 1, Κουντουδιός 1.

11/12/09

Pi, Darren Aronofsky, 1999



"Pi", ή "π", είναι το χαοτικό σύμπαν που δημιουργεί ο Darren Aronofsky (Requiem for a Dream, The Fountain) και που βλέπουμε μέσα απ' τα μάτια ενός επιστήμονα που ακροβατεί ανάμεσα στην τρέλα και την ευφυΐα. Αποτελεί σκηνοθετικό ντεμπούτο για τον Aronofsky και κέρδισε πληθώρα διεθνών βραβείων.

Υπόθεση:
Ο Μαξ Κοέν, ένας ευφυής μαθηματικός, τα τελευταία δέκα χρόνια προσπαθεί να ξεκλειδώσει τον μυστικό κώδικα που διέπει το υλικό και άυλο σύμπαν.. Καθώς ο Μάξ πλησιάζει στη λύση, το χάος κατακλύζει τον κόσμο γύρω του και αγγίζει τα όρια της τρέλας. Ταυτόχρονα καταδιώκεται από μια χρηματιστηριακή εταιρεία της Wall Street και μια παραθρησκευτική(;!) ομάδα με την ελπίδα να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις του Μάξ προς όφελός τους. Ταλαντευόμενος στο χείλος του γκρεμού της ψυχικής του υγείας, πρέπει να διαλέξει μεταξύ τάξης και χάους, ιερού και βλάσφημου, γνώσης και αγνοίας και να αποφασίσει αν μπορεί να αντιμετωπίσει την επιβλητική δύναμη της ανακάλυψης του.

 Ασπρόμαυρο, δυνατό, πολύ γρήγορο, απαισιόδοξο, "τρελό" και πολλά άλλα είναι το "π".
Ο αριθμός "π" που ισούται χοντρικά με  3,14 και όπως είχε ανακαλύψει ο Πυθαγόρας μας βοηθά να υπολογίσουμε την περίμετρο του κύκλου. Κατ' επέκταση μας λέει ο Μαξ, τα μαθηματικά είναι η γλώσσα που μιλάει για τα πάντα. Που βρίσκεται παντού γύρω μας, στη γη, στη φύση. Που περιγράφει τα πάντα, που επεξηγεί τα πάντα. Αριθμοί, σύμβολα, πράξεις, ερμηνεύουν τον κόσμο...
 Απ' το πιο απλό και φαινομενικά αλληλένδετο με τα μαθηματικά, το χρηματιστήριο, μέχρι την τεχνολογία, τη θρησκεία, τις επιστήμες, το γεννητικό υλικό, τους πλανήτες!

 Ο Μαξ Κοέν, ένας εκπληκτικός Σων Γκουλέτ (Sean Gullette) με ερμηνεία πέρα και πάνω από οποιαδήποτε κριτική αφού μπαίνει με αληθινή τρέλα στο πετσί του ρόλο, είναι ένας επιστήμονας που ακροβατεί ανάμεσα στα δισδιάκρτια όρια της ευφυΐας και της τρέλας. Κλεισμένος στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, αποκομμένος απ' τον έξω κόσμο δουλεύει μέρα νύχτα στον "Ευκλείδη", τον χειροποίητο υπολογιστή του ψάχνοντας να φτάσει στη λύση του μυστηρίου που κρύβεται πίσω απ' το "π". Κρύβει καλά το μυστικό του, αλλά γρήγορα θα μαθευτεί. Και όλοι θα αναζητούν απεγνωσμένα την "ιδιοφυΐα", θα τον περικυκλώσουν διάφοροι ενδιαφερόμενοι για να του αγοράσουν το μυστικό του. Και αυτός είναι ήδη άρρωστος. Είναι καταβεβλημένος από φόβο και η κατάστασή του επιδεινώνεται συνεχώς. Αρχίζει και χάνει το μυαλό του. Πλέον, από ένα σημείο και μετά κινδυνεύει η ίδια του η ζωή. Όμως δεν το βάζει κάτω. Θέλει να φτάσει μέχρι το τέλος. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλει ο μοναδικός φίλος του και πρώην μέντοράς του, να τον πείσει να κάνει πίσω.

 Ο Αρονόφσκι σκηνοθετεί με μεγάλη δύναμη. Ενισχύει τη χαοτική ατμόσφαιρα, με την ασπρόμαυρη φωτογραφία και τα μοναδικά κοντινά πλάνα αλλά και τα καρέ του. Παράλληλα δημιουργεί μία ένταση καθ' όλη τη διάρκεια της ταινίας και μία κλειστοφοβική ατμόσφαιρα με έναν -όχι απόλυτα-μινιμαλιστικό τρόπο αλλά σε κάθε περίπτωση με απίστευτη οικονομία. Και επίσης διαρκώς η κάμερα (πλην απειροελαχίστων εξαιρέσεων) είναι πάνω στον Μαξ. Βλέπουμε τα πάντα και τους πάντες μέσα απ' την οπτική γωνία του Μαξ. Διεισδύουμε σιγά σιγά στον δικό του κόσμο μέχρι να οδηγηθούμε στο τρομερό φινάλε!
Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση προσφέρει η μουσική επένδυση. Σε συνεργασία με τον εκπληκτικό Clint Mansell, δημιουργούν μια σύνθεση απολύτως ταιριαστή με την εικόνα.

 Και ο μεγάλος αυτός σκηνοθέτης του ανεξάρτητου σινεμά, μας μιλάει για τις εμμονές. Τις εμμονές που μπορεί να έχει κάποιος και τις οδυνηρά τρομακτικές συνέπειες που μπορεί να έχουν τόσο στον ίδιο όσο και στους γύρω του. Συγκεκριμένα εδώ, ο Μαξ με την εμμονή που δείχνει στο να πετύχει το στόχο του, απομονώνεται αργά αλλά σταδιακά από την καθημερινότητά του, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη, και εν τέλει την ίδια τη ζωή.

Το «π» κέρδισε πολλά βραβεία, σημαντικότερο εκ των οποίων το Βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ του Σάντανς το 1998.

Βαθμολογία: 8/10

9/12/09

Μεγάλο διπλό στη Ρωσία, Κίμκι - Παναθηναϊκός 82-87 στην παράταση!



 Ένα μεγάλο διπλό τόσο από βαθμολογικής σημασίας όσο και ψυχολογικά μετά τις τελευταίες κακές εμφανίσεις σημείωσε ο Παναθηναϊκός στη Ρωσία. Οι Πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν της Κίμκι στην παράταση με 82-87 για την 7η αγωνιστική της Ευρωλίγκα (κ.α. 73-73). Στο έξτρα πεντάλεπτο μίλησε η εμπειρία, η διαφορά κλάσης αλλά και η ψυχολογία που είχαν με το μέρος τους οι φιλοξενούνεμοι μετά τη μεγάλη ανατροπή στο 40λεπτο.
 Μία ομολογουμένως απίστευτη ανατροπή. Από αυτές που γίνονται σπάνια στο μπάσκετ και τις οποίες ξερουν να κάνουν μόνο... η Εθνική Ελλάδος και ο Παναθηναϊκός!
  40'' πριν το τέλος λοιπόν η Κίμκι προηγείτο του Παναθηναϊκού με επτά πόντους (72-65) και όλα έδειχναν ότι οι πράσινοι θα πλήρωναν ακόμη μία μέτρια εμφάνιση με ήττα. Όμως λίγο η απειρία των Ρώσων, λίγο η τύχη έφεραν τη μεγάλη ανατροπή.
 Στα 22'' ο Νίκολας με 2/2 βολές έκανε το 72-67, η Κίμκι έκανε λάθος και ο Σπανούλης με καλάθι-φάουλ στα 12,9'' έκανε το 72-70. Στα 7,6" (χάθηκε χρόνος γιατί είχαμε να δώσουμε φάουλ) ο Λόπεθ ευστόχησε σε μία βολή για το 73-70. Στο τελευταίο φάουλ που κέρδισε ο ΠΑΟ, ο Σπανούλης στα 2,1" ευστόχησε στην πρώτη, αστόχησε κατ' εντολή στη δεύτερη και ο Φώτσης με απίστευτο φόλοου έστειλε το ματς στην παράταση!
 Εκεί όπου οι μεν Ρώσοι δεν είχαν τα ψυχικά αποθέματα να χτυπήσουν το παιχνίδι αφού ακόμη δεν έχουν χωνέψει πως τους γλίστρισε το ματς μέσα απ' τα χέρια στην κανονική περίοδο, ο δε Παναθηναϊκός με φουλ ψυχολογία πήρε γρήγορα διαφορά 6 πόντων για να φτάσει εν τέλει στη νίκη που του εξασφάλισε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, τόσο απέναντι στη σημερινή του αντίπαλο που έτσι κι αλλιώς είχε συντρίψει στο ΟΑΚΑ με 35(!) πόντους αλλά κυρίως απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αφού πλέον οι πράσινοι δεν θα ψάχνουν τη διαφορά απέναντι στη "Βασίλισσα" την ερχόμενη Τρίτη στο ΟΑΚΑ αλλά απλή νίκη θα τους εξασφαλίσει την πρωτιά του ομίλου!


 Τα δεκάλεπτα: 20-21, 40-42, 57-59, 73-73, 82-87 (παρ.)
 
Οι συνθέσεις των ομάδων:


Κίμκι (Σκαριόλο): Φριντζόν 6 (7ασ.), Τοποροφ 3 (1), Καμπέθας 17 (7/10δίπ., 1/2τρίπ., 4ρ., 5ασ., 2λ.), Ντμιτρίεφ, Γιανκούνας 12 (2), Κουμπάνοφ, Γιαβτόκας 11 (5ρ.), Λόπεθ 3 (7ασ.), ΜακΚάρτι 21 (3/3δίπ., 2/6τρίπ., 9/10β., 11ρ., 2ασ., 1κλ., 2λ.), Μοζγκόφ 9.
 
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς, Σπανούλης 24 (5/9δίπ., 3/5τρίπ., 5/6β., 4ασ., 2κλ., 1λ.), Περπέρογλου 7 (1τρίπ., 6ρ.), Μπατίστ 15 (3/9δίπ., 1/1τρίπ., 6/6β., 4ρ.), Φώτσης 12 (6/7δίπ., 0/1β., 6ρ.), Γκολέματς, Νίκολας 8 (3/9δίπ., 0/4τρίπ., 2/2β., 3ασ., 3κλ., 3λ.), Τσαρτσαρής 6 (1), Διαμαντίδης 2 (4ασ.), Πέκοβιτς 13 (5/6δίπ., 3/4β.), Σερμαντίνι, Γιασικεβίτσιους.

Παναθηναϊκός - Φρίντρισχαφεν 0-3


 Στον κάλαθο των αχρήστων πέταξε ο Παναθηναϊκός το τεράστιο διπλό στην Πολωνία στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ. Οι πράσινοι παρουσιάζοντας ένα κάκιστο πρόσωπο, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής του Ε' ομίλου ηττήθηκαν στη Γλυφάδα από τους Γερμανούς της Φρίντρισχαφεν με 0-3 σετ και η πρόκριση πλέον στην επόμενη φάση δυσκόλεψε αισθητά.
  Η Φρίντρισχαφεν λοιπόν έφτασε στο 2χ2 θριαμβεύοντας επί των δύο μεγάλων αντιπάλων τους, της Πιατσέντζα στη Γερμανία με 3-0 και του Παναθηναϊκού απόψε εκτός έδρας με το ίδιο σκορ και πλέον είναι το μεγάλο αφεντικό του ομίλου.
 Στο άκουσμα της κλήρωσης άπαντες πίστεψαν ότι οι Ιταλοί ήταν το μεγάλο φαβορί και πως Φρίντρισχαφεν και Παναθηναϊκός θα πάλευαν για τη δεύτερη θέση. Τώρα όμως οι Γερμανοί είναι πρώτοι και Πιατσέντζα - Παναθηναϊκός θα κονταροχτυπηθούν σε διπλούς αγώνες 3η & 4η αγωνιστική για την πρόκριση.

Πάντως πέραν της κακής εμφάνισης του ΠΑΟ σήμερα, ακόμη χειρότερος ήταν... ο κόσμος. Άδεια ήταν η Γλυφάδα και είναι πολύ κρίμα για την ομάδα που με ψυχή πήρε το μεγάλο διπλό στην Πολωνία.

"Ήταν μια δύσκολη βραδιά για εμάς. Η Φρίντριχσαφεν ήταν πολύ καλύτερη από εμάς και πήρε πολύ δίκαια τη νίκη. Εμείς ήμασταν πολύ άδειοι και μέσα στο παρκέ, αλλά και στις κερκίδες. Αυτοί οι λίγοι που ήρθαν δεν μπορούσαν να μας δώσουν ώθηση για κάτι καλύτερο. Έχουμε περάσει ένα δύσκολο δεκαπενθήμερο, με πολλά προβλήματα. Έχω πει πως θα είναι καλό να προκριθούμε. Ο στόχος παραμένει εφικτός, αλλά πάρα πολύ δύσκολος. Τώρα πρέπει να συγκεντρωθούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα γιατί ακολουθούν δύο δύσκολα παιχνίδια", δήλωσε μετά τον αγώνα ο Στέλιος Καζάζης.
Τα σετ: 20-25, 21-25, 20-25.
Οι συνθέσεις των ομάδων:
 ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Καζάζης): Ζαγκούμνι 2 (2 μπλ.), Αγκάμεζ 5 (5/12 επ.), Σαμικά 11 (3 άσοι, 8/16 επ.), Σμαραγδής 6 (6/11 επ.), Πανταλέων 6 (4/6 επ.), Λάππας 4 (4/10), Παπαδημητρίου (λ- 80%) / Χριστοφιδέλης 1 (1/2 επ.), Ντονάς 5 (5/11 επ.), Ψάρρας.

ΦΡΙΝΤΡΙΣΧΑΦΕΝ (Μοκουλέσκου): Τίχατσεκ 3 (3 άσοι), Λούκιανετς 8 (1 άσος, 6/10 επ., 1 μπλ.), Γκρόζερ 18 (1 άσος, 14/26 επ., 3 μπλ.), Μπόμε 7 (6/18 επ., 1 μπλ.), Ζοάο 6 (6/7 επ.), Ίντι 11 (1 άσος, 7/12 επ., 3 μπλ.), Ρόσιτς (λ- 62%) / Βελτς, Γκοντάριου, Μπάουερ 1.

8/12/09

Στο Τσάλεντζ Καπ συνεχίζουν οι γυναίκες


 Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να κάνει το... θαύμα και γνωρίζοντας δεύτερη ήττα απ' την πανίσχυρη Εκατερίνεμπουργκ, στη Ρωσία αυτή τη φορά αποκλείστηκε απ' το Κύπελλο Συνομοσπονδιών.
 Όπως είχαμε ξαναπεί, οι Ρωσίδες διαθέτουν ένα εξαιρετικό σύνολο και δικαίως συγκαταλέγονται ανάμεσα στα φαβορί για το τρόπαιο. Στο πρώτο ματς στη Γλυφάδα, τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου κατέλαβαν μεγάλη προσπάθεια και μάλιστα πήραν και ένα σετ. Απόψε τα πράγματα ήταν πολύ πιο δύσκολα και χωρίς την αρχηγό, Ρούξι Ντουμιτρέσκου αλλά και τις Τομάσεβιτς και Μυλωνά, οι πράσινες δεν κατάφεραν να κυνηγήσουν το όνειρο και ηττήθηκαν λογικά με 3-0 σετ.
 Η Ευρωπαϊκή προσπάθεια όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς τα κορίτσια θα συνεχίσουν στο Τσάλεντζ Καπ, τη διοργάνωση που πέρυσι έφτασαν μέχρι τον μεγάλο τελικό, ευελπιστώντας και φέτος να έχουν μια παρόμοια πορεία.

Τα σετ: 25-16, 25-20, 25-14.


* Την Παρασκευή οι πράσινες μαθαίνουν τον αντίπαλό τους από την κλήρωση που θα γίνει για τη φάση των "32"  του Τσάλεντζ Καπ.

Τέλος ο Χενκ Τεν Κάτε, αναλαμβάνει ο Νίκος Νιόπλιας με βοηθό τον Κριστόφ Βαζέχα!



 Ο Χενκ Τεν Κάτε αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ο Ολλανδός λίγες ώρες πριν τα 56α γενέθλιά του αποχωρεί από την τεχνική ηγεσία του Τριφυλλιού και μάλλον θα επιστρέψει στην πατρίδα του για να κλείσει την προπονητική του καριέρα.
 Σίγουρα το παιχνίδι απέναντι στον Ατρόμητο δεν ήταν η αφορμή, ίσως ούτε η αιτία για την απομάκρυσνη του Ολλανδού. Και κατά τη γνώμη μου η απόφαση πάρθηκε στην συνεστίαση που κλήθηκε από τον κ. Κίτσιο για λογαριασμό του Ερασιτέχνη. Εκεί, οι ισχυροί άνδρες του Παναθηναϊκού ανάμεσα στα θέματα που καίνε τον Ερασιτέχνη και την ελπίδα που βγήκε από την πρόταση του Κίτσιου για άμεση χρηματοδότηση από όλους σε όλα τα τμήματα του Τριφυλλιού, έχω την εντύπωση ότι συζήτησαν και για τον Τεν Κάτε και κατέληξαν στη λύση της απόλυσής του. Και λογικά, μαζί με τον Ολλανδό προπονητή θα αποχωρήσουν και οι συνεργάτες του Σνούι, Αναστασίου, ενώ προς απομάκρυνση οδεύει και ο Κώστας Αντωνίου.

Εκείνο μόνο που μου κάνει εντύπωση, είναι το χρονικό σημείο που αποφασίζουν να διώξουν τον προπονητή μας, για τον οποίο επανειλλημένως ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Νικόλας Πατέρας είχε πει ότι θα βγάλει τη χρονιά και μετά θα κριθεί..




Τα παιδιά που θα αντικαταστήσουν τον Ολλανδό είναι γνωστά και αγαπητά στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δυο παίχτες που τίμησαν την φανέλα με το Τριφύλλι, ο Νίκος Νιόπλιας και ο τρελοπολωνός Κριστόφ Βαζέχα, γνώστες της ελληνικής πραγματικότητας και του Παναθηναϊκού συγκεκριμένα καλούνται να οδηγήσουν την ομάδα στην κατάκτηση του πολυπόθητου πρωταθλήματος αλλά και στην αγωνιστική βελτίωσή της.

Η καριέρα του Νιόπλια σαν τεχνικός ξεκίνησε το 2005, όταν ανέλαβε την Εθνική Νέων και δύο χρόνια μετά την οδήγησε στη 2η θέση του EURO 2007, ενώ την ίδια χρονιά πήγε προπονητής στην Εθνική Ελπίδων.



* Μεγάλη προσωπικότητα ο Ολλανδός, σίγουρα δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα, τουλάχιστον όσον αφορά στο αγωνιστικό προφίλ της ομάδας ενώ κατά καιρούς μας "τρέλανε" με απίστευτα πράγματα που έλεγε ή έκανε. 

Όπως και να 'χει, Χενκ, σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο σύλλογο. Καλή συνέχεια.

7/12/09

Badlands, Terrence Malick, 1973



 "Badlands", είναι ο τίτλος μίας πολύ όμορφης ταινίας, ενός road-movie απ' τα '70s και τον μεγάλο μάστορα του είδους, Τέρενς Μάλικ (Terrence Malick).
 Ο Malick δημιούργησε μια υπέροχη ταινία βασισμενη σε αληθινά γεγονότα.  Πιο συγκεκριμένα στην αληθινή ιστορία του Τσαρλς Σταρκγουέδερ, ενός παρανοϊκού που το 1958 κατηγορήθηκε για 11 ανθρωποκτονίες χωρίς κίνητρο, χωρίς λόγο...
 Ο σκηνοθέτης όμως δεν αποδίδει τα πράγματα ακριβώς όπως συνέβησαν καθώς προσθέτει αρκετά δικά του στοιχεία, αποδίδοντας εν τέλει μια εντελώς προσωπική του εκδοχή στην ιστορία του παρανοϊκού δολοφόνου.


Η υπόθεση της ταινίας:
Όταν ο πατέρας τής 15χρονης Χόλι δεν συναινεί στο δεσμό της με τον Κιτ, εκείνος τον σκοτώνει. Οι δυο νέοι φεύγουν από τη Νότια Ντακότα με προορισμό τη Μοντάνα, αλλά η απελπισμένη τους φυγή θα σημαδευτεί από σωρεία φόνων.

Όσο τραγικό αν ακούγεται από πρώτης ανάγνωσης, να δολοφονήσει δηλαδή εν ψυχρώ ένας νεαρός τον πατέρα τη φίλης του, επειδή ο τελευταίος... δεν συναινεί στο δεσμό τους(!!!), άλλο τόσο απλό, απλούστατο το κάνει να φαίνεται ο Κιτ και κατ' επέκταση ο Μάλικ που σκηνοθετεί αυτό τον εφιάλτη με τρομακτική ωμότητα.
Ο φόνος θα γίνει και οι δύο κατά τα άλλα συμπαθείς νεαροί πρωταγωνιστές θα ξεκινήσουν το ταξίδι της διαφυγής προς τη Μοντάνα, αφήνοντας πίσω τους έναν σωρό από πτώματα.


 Απ' τη μία πλευρά ο 25χρονος Κιτ (Martin Sheen) είναι οδοκαθαριστής και συχνά περηφανεύεται συγκρίνοντας εαυτόν με τον Τζέιμς Ντιν. Εκείνο όμως που θέλει περισσότερο από οτιδήποτε, εκείνο που λαχταράει πραγματικά είναι να βιώσει ο ίδιος αλλά και να δείξει στον κόσμο την "διαφορετικότητα" που πιστεύει ότι διαθέτει.
 Απ' την άλλη, η μόλις 15 ετών Χόλι (Sissy Spacek) δεν συμμετέχει σε όλο αυτό που έχει στήσει ο σύντροφός της. Ωστόσο, βιώνει την ένταση παρακολουθώντας αμμέτοχη τις πράξεις του, και εξάπτεται μέσα απ' αυτές. Μπορεί να μη συμμετέχει επί τη πράξει, συνενεί όμως με τη σκέψη της, μη κατανοώντας μέσα στην "αθωότητά" της το μέγεθος και τον αντίκτυπο των πράξεων του Κιτ. Μαζί του άλλωστε θα ταξιδέψει ταυτιζόμενη πλήρως με την αναζήτηση της διαφορετικότητάς του.

 Ακριβώς αυτό, την διαφορετικότητα του ατόμου, επισημαίνει ο Τέρενς Μάλικ, ο οποίος δε δείχνει να ενδιαφέρεται για τον αντίκτυπο που έχουν οι πράξεις του νεαρού ζευγαριού. Μάλιστα δεν εμπλέκει κανέναν άλλον στην ιστορία, παρά μόνο σκιαγραφεί αποκλειστικά τις προσωπικότητες των δύο παιδιών στην προσπάθεια που καταβάλουν να ακολουθήσουν το όνειρό τους, που δεν ήταν τίποτα περισσότερο από το να... ξεχωρίσουν. Δύο παιδιά "άσημα" που θέλησαν να μείνουν στην ιστορία απλά με το να... ξεχωρίσουν. Ακόμη και στο τέλος, όταν συλληφθούν, ο Κιτ θα ρωτήσει γεμάτος αγωνία τον αστυνομικό, εάν το δικαστήριο που θα τους δικάσει θα λάβει υπόψην την "διαφορετικότητα" της προσωπικότητάς του! Υπέροχη σκηνή!
 Κάτι που θα πετύχαιναν (την πιστοποίηση της διαφορετικότητας) μονάχα μέσα από ένα δρόμο. Αυτόν του θανάτου (που φυσικά θα συνοδευόταν απ' την ανωνυμία). Κάτι που φυσικά γνώριζαν τα παιδιά, κάτι που αντιλαμβάνονταν όσο κυλούσε βασανιστικά ο χρόνος, όσο αυξανόταν το λουτρό αίματος, όσο όδευαν προς τον τελικό προορισμό τους.
 Κάπου εδώ, συναντάμε πολλά κοινά στοιχεία με την εκπληκτική ταινία, Μπόνι και Κλάιντ.


Και ο πολύ σημαντικός σκηνοθέτης, Terrence Malick, που εδώ υπογράφει τη δεύτερη ταινία του, ενώ συνολικά έκανε τέσσερα φιλμ σε διάρκεια 30 χρόνων(!), δεν κάνει μια συνηθισμένη ταινία απλώς για δύο φυγάδες, αλλά αντίθετα δημιουργεί μία υπέροχη, λυρική ταινία για τη βίαιη ενηλικίωση, όπου ο ίδιος μένει αμμέτοχος και δεν κρίνει το νεαρό ζευγάρι των δολοφόνων, αλλά βέβαια ούτε παίρνει το μέρος τους.


Μία πραγματικά πολύ όμορφη ταινία, απ' τις καλύτερες της δεκαετίας, που δυστυχώς δεν παίχτηκε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Κυκλοφορεί πάντως σε DVD.


Βαθμολογία: 8/10

6/12/09

Επιστροφή στις νίκες, Παναθηναϊκός - Ατρόμητος 3-1




 Μετά από τρία ανεπιτυχή αποτελέσματα, τις ήττες από ΟΣΦΠ, Γαλατά και την ισοπαλία με Τρίπολη, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στις νίκες, επικρατώντας του Ατρομήτου με 3-1 στο ΟΑΚΑ.
 Δύο γκολ σημείωσε ο Κατσουράνης και ένα ο Σισέ (είχε και δοκάρι) για τους γηπεδούχους, που πήραν μία πολύ σημαντική νίκη και διατηρήθηκαν σε απόσταση ενός πόντου απ' την κορυφή.
 Οι πράσινοι σημείωσαν γρήγορα το 1-0, μόλις στο 6ο λεπτό, αλλά αντί να λυθούν τα πόδια τους για ένα ακόμη παιχνίδι έδωσαν την ευκαιρία στον αντίπαλό τους να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει φάσεις για γκολ. Η ομάδα του Περιστερίου είχε 2-3 καλές στιγμές πριν το 33΄ όπου ο Κώστας Κατσουράνης έκανε το 2-0 με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα και 8ο στο πρωτάθλημα. Όμως και πάλι οι φιλοξενούμενοι πίεσαν και μείωσαν σε 2-1 στο 45΄ με κεφαλιά που πήρε ο αφύλαχτος Μελισσάς από κόρνερ.
 Στο 8ο λεπτό του β' ημιχρόνου, το 53΄ της αναμέτρησης ο αγώνας διεκόπη εξαιτίας συμπλοκής των οπαδών των δύο ομάδων με αστυνομικούς στους εξωτερικούς χώρους πέριξ του γηπέδου, όπου είχαν έρθει οι διαδηλωτές από την πορεία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Οι συμπλοκές είχαν ως αποτέλεσμα τη ρίψη χημικών απ' τους μπάτσους, τα οποία έφτασαν μέχρι τον αγωνιστικό χώρο με αποτέλεσμα οι παίχτες να μην μπορούν να αναπνεύσουν και δικαιολημένα ο διαιτητής Κύρκος να διακόψει προσωρινά το ματς.
 Ύστερα από μισή ώρα περίπου διακοπής και μετά από ολιγόλεπτο ζέσταμα, το παιχνίδι συνεχίστηκε με ελεύθερο απ' το 54΄. Στο ίδιο λεπτό ο Παναθηναϊκός διαμαρτύρεται σωστά για πέναλτι σε ανατροπή του Νίνη καθαρά εντός περιοχής, αλλά ο Κύρκος έδωσε φάουλ πάνω στη γραμμή!
 Το γκολ του Σισέ, 9ο στο πρωτάθλημα, σφράγισε μία σημαντική νίκη για τον Παναθηναϊκό, σε ένα επεισοδιακό ματς, όπου για πολλοστή φορά φάνηκε σε πόσο κακή κατάσταση είναι το χορτάρι στο ΟΑΚΑ. Εξαιτίας μιας λακούβας ο Νίνης έπαθε διάστρεμμα σήμερα! Ας αποφασίσουν οι υπεύθυνοι να το φτιάξουν γρήγορα πριν αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα..

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Καντέ, Βύντρα, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Ζιλμπέρτο, Ρουκάβινα, Νίνης (81΄ Μαρίνος), Σισέ.

Ατρόμητος: Μιχαηλίδης, Μπλένχιο, Μπαζίνσκι, Αναστασάκος (65’ Καραγκούνης), Μελισσάς (73’Κουτσόπουλος), Περόνε, Μπρίτο, Νάστος, Σαρμιέντο, Σφακιανάκης (88΄ Καραλής), Καλαντζής.

* Πολύ μεγάλο παιχνίδι έκανε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα που αποθεώθηκε στο τέλος απ' τους περίπου 10.000 οπαδούς του Παναθηναϊκού που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

* Επόμενο ματς στη Θεσσαλονίκη με τον Ηρακλή, το Σάββατο 12/12.


* REMEMBER, REMEMBER the 6th of DECEMBER




* Το πολύ όμορφο πανό που ύψωσε ο Φορέας προς τιμήν του αδικοχαμένου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που πριν από ακριβώς ένα χρόνο δολοφονήθηκε εν ψυχρό από έναν αλήτη αστυνομικό. Πανό με όμοιο περιεχόμενα είδαμε και σε άλλα γήπεδα της 13ης αγωνιστικής της Superleague.

Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ 83-78. Ωραίο ματς στο ΟΑΚΑ!



 Μετά από ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε πάρα πολύ αλλά τελικά κατάφερε να κερδίσει τον ΠΑΟΚ στο κλειστό του ΟΑΚΑ με 83-78 στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής της Α1.
 Ο ΠΑΟΚ παρουσιάστηκε ανέλπιστα ανταγωνιστικός απέναντι στους πρωταθλητές Ευρώπης και από την αρχή του αγώνα οι Θεσσαλονικείς κρατούσαν το προβάδισμα στο σκορ με εξαίρεση το προβάδισμα που πήραν οι γηπεδούχοι με ένα σερί που προήλθε από τρίποντα των Διαμαντίδη, Περπέρογλου (14-5). Οι φιλοξενούμενοι όμως αντέδρασαν πολύ γρήγορα και με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας στα σουτ τριών πόντων προσπέρασαν ξανά στο σκορ και διατήρησαν την πρωτοπορία για μεγάλο χρονικό διάτημα.
Το ημίχρονο έκλεισε στο -6 για τον Παναθηναϊκό (37-43). Στο τρίτο δεκάλεπτο οι παίχτες του Ομπράντοβιτς με πολύ βελτιωμένα ποσοστά στην επίθεση αλλά και με σφιχτή άμυνα, με επιμέρους
σκορ δεκαλέπτου 25-14 έκλεισαν το 30λεπτο προηγούμενοι με 62-57. Στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός πήρε διψήφια διαφορά αλλά και πάλι ο ΠΑΟΚ κατάφερε να επιστρέψει στο παιχνίδι και μάλιστα 3΄ πριν τη λήξη να προηγηθεί με 2 πόντους (72-74). Ο Σπανούλης με 5 αναπάντητους πόντους έδωσε ανάσα στην ομάδα του (77-74), για να φτάσουμε με ψυχραιμία στο τελικό 83-78 για μία αγχωτική αλλά πολύτιμη νίκη.
Πρώτος σκόρερ ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 22 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 20-17, 37-43, 62-57, 83-78.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
 
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Σπανούλης 11, Περπέρογλου 5, Μπατίστ 10, Φώτσης 7, Νίκολας 6, Τσαρτσαρής 5, Διαμαντίδης 22, Πέκοβιτς 11, Γιασικεβίτσιους 4.
 
ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μονρόε 20, Καυκής, Γκρέγκορι 21, Ταπούτος 8, Καλαϊτζίδης, Παπαδόπουλος 9, Ντρόμπνιακ, Γκετσέφσκι 9, Χέλιγουελ 2, Δεμερτζής 9.
 
* Επόμενο ματς με την Κίμκι στη Ρωσία, την Τετάρτη (09/12) για την Ευρωλίγκα.

Κηφισιά - Παναθηναϊκός 0-3



 Με φόρα από την Πολωνία και τον θρίαμβο για το Τσάμπιονς Λιγκ, ο Παναθηναϊκός συνέχισε με νίκες και στο πρωτάθλημα. Για την 9η αγωνιστική, οι πράσινοι πέρασαν απ' το Ζηρίνειο επικρατώντας της γηπεδούχου Κηφισιάς εύκολα με 3-0 σετ και βρέθηκαν ξανά στην κορυφή του πρωταθλήματος.
 Χωρίς Χριστοφιδέλη, Χαντζηαντωνίου που ήταν εκτός αποστολής αλλά και με τον Αγκάμεζ να μένει στον πάγκο και να μπαίνει ως αλλαγή, ο Παναθηναϊκός δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να ξεπεράσει το εμπόδιο της Κηφισιάς και να διατηρήσει την πρωτιά στην Α1.
 Ο Ντονάς έκανε και πάλι μεγάλο ματς σημειώνοντας 17 πόντους.

Τα στατιστικά και οι πόντοι των ομάδων:

Κηφισιά (Δρίκος): Πέριτς 5, Πλότιτζερ 10, Όουενς 10, Παπαγγελόπουλος 3, Τσακιρόπουλος 2, Μιτσέλι 12, Ταμπουρατζής λ. 76%,
Νικολάκης, Καλαϊτζίδης, Χατζηπροδρόμου 3.
 

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Ντονάς 17, Ζαγκούμνι 5, Σαμικά 14, Σμαραγδής 7, Πανταλέων 5, Λάππας 5, Παπαδημητρίου λ. 76%, Αγκάμεζ.

* Επόμενο, πολύ δύσκολο και σημαντικό ματς, την ερχόμενη Τετάρτη (09/12) με την Φριντρισχάφεν εντός έδρας για τη 2η αγωνιστική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Πολύ μεγάλο διπλό στην Α1 γυναικών, ΦΕΑ - Παναθηναϊκός 52-68

 Πολύ μεγάλη νίκη σημείωσε ο Παναθηναϊκός στη Φιλαδέλεφεια, όπου στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής της Α1 τα κορίτσια του Γιάννη Γερεουδάκη επιβλήθηκαν της γηπεδούχου ΦΕΑ με 68-52 και με τη δεύτερη διαδοχική νίκη τους σκαρφάλωσαν ακόμη ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα.
 Οι πράσινες, με τη συμπαράσταση του κόσμου στο πλευρό τους, είχαν απ' την αρχή του αγώνα το προβάδισμα και κατάφεραν σε μία δύσκολη έδρα απέναντι σε έναν μεγάλο αντίπαλο να διατηρηθούν μπροστά στο σκορ καθόλη τη διάρκεια και να φτάσουν σε μία δίκαιη όσο και υπερπολύτιμη νίκη. Παράλληλα, ο Παναθηναϊκός πήρε εκδίκηση τρόπον τινά από την ήττα από τη ΦΕΑ στη Λεωφόρο και τον αποκλεισμό από το final four του κυπέλλου Ελλάδος.
 Μεγάλο ματς απ' τις Ζιγκυρίδου (20 πόντους), Χριστοφοράκη (17π.) και Γουίλσον (14π.).

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 27-33, 34-41, 52-68.


Οι πόντοι του Παναθηναϊκού:  Γουίλσον 14 (2), Νικολαϊδου 1, Πανταζή 4, Ζιγκυρίδου 20, Μεντιόλα 9 (1), Ίλιτς 3, Χριστοφοράκη 17.

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού, Γιάννης Γερεουδάκης, εμφανώς ικανοποιημένος απ' τη μεγάλη νίκη, αλλά εκφράζοντας μια πικρία για εξωαγωνιστικά θέματα, δήλωσε μετά το ματς:

"Πρώτα από όλα θέλω να πω ένα ευχαριστώ στον κόσμο που βρέθηκε σήμερα μαζί μας και μας βοήθησε. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα. Πρέπει όλοι να πιστέψουμε σε αυτή την ομάδα. Ο κόσμος με την παρουσία του εδώ, παρά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα που είχαμε, δείχνει ότι το πιστεύει. Τα κορίτσια παλεύουν σαν σκυλιά στην προπόνηση και έχουν το πνεύμα του νικητή. Είμαι πολύ περήφανος για αυτές, για όλες χωρίς να ξεχωρίζω καμιά τους.  
 Πρέπει κάποιοι να σταματήσουν να πυροβολούν αυτή την ομάδα. Εμείς και βάζω τον εαυτό μου μαζί με τα κορίτσια είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε καλό μπάσκετ και θα παίξουμε. Θέλω να πω κάτι σε αυτό το σημείο. Όλοι ασχολείσται με τη Γιασμίνα Ίλιτς. Η Ίλιτς είναι σουτέρ και όλοι ασχολείσται για το αν παίζει άμυνα. Σήμερα ήταν από τις καλύτερες στην άμυνα, μας έδωσε ρυθμό, πήρε δύο επιθετικά ριμπάουντ και μάρκαρε την πιο επικίνδυνη αντίπαλο μας. Έχασε κάποια σουτ, αλλά έτσι είναι οι σουτέρ".