2/6/12

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 82-76, παράδοση σκήπτρων και τέλος εποχής, εκτός αν μείνει ο Ζοτς. Ούτε ένα δάκρυ για αυτήν την ΟΜΑΔΑΡΑ!

 O Παναθηναϊκός έχασε με 82-76 αν και στο τέλος έκανε τεράστια προσπάθεια για να γυρίσει ένα ματς που 8' πριν το τέλος ήταν στους 16 πόντους. 0/4 τρίποντα στο τέλος οι πράσινοι, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι τα έβαζαν όλα.

 
 Ο Παναθηναϊκός πάλεψε, ο Ομπράντοβιτς έβγαλε άσους από το μανίκι του (Καλάθης, Μάριτς), αλλά ο Ολυμπιακός τα έβαζε… όλα, όταν η διαφορά μειώθηκε και κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο, από τον προηγούμενο αιώνα, κερδίζοντας με 82-76.

 Οι ερυθρόλευκοι πήραν για άλλη μία φορά στο ΣΕΦ από νωρίς τα ηνία στον αγώνα με τον Νικ Καλάθη να είναι ο μοναδικός που προσπαθούσε σε ένα εκπληκτικό του ματς. Στο τρίτο δεκάλεπτο, όταν πήρε λύσεις και από τον Μάριτς πλησίασε από το -16 στο -3 αλλά εκεί οι ερυθρόλευκοι με 4/4 τρίποντα, όλα υπό πίεση και με ασφυκτικό μαρκάρισμα, ανέβασαν την διαφορά και πάλι στους 14 πόντους και στο τέλος ήταν ψύχραιμοι ώστε να κρατήσουν το προβάδισμα και να πάρουν τη νίκη και τον τίτλο.
 Ψύχραιμοι αλλά και άστοχοι οι πράσινοι, που όταν μείωσαν σε απόσταση βολής (80-76 στο 37’) είχαν 0/4 σερί τρίποντα χάνοντας τον τίτλο μετά από 10 σερί τίτλους.

 Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
 Τα δεκάλεπτα: 24-20, 24-16, 22-20, 12-20

 Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λο 10(4/6 σουτ), Άντιτς 3(1), Σπανούλης 24(4/9 διπ., 3/6 τριπ.), Ντόρσεϊ 4, Κέσελι 5, Παπαδόπουλος 1 (1/4 βολές), Γκετσεβίτσιους 2, Πρίντεζης 14(7ριμπ.), Παπανικολάου 8(7 ριμπ.), Μάντζαρης 4, Σλούκας 3(1).

 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 6(1/1 διπ., 4/5 βολές), Περπέρογλου 11(3/6 τριπ., 8 ριμπ.), Μπατίστ 7, Λόγκαν, Σάτο 3, Τσαρτσαρής 1, Διαμαντίδης 13(1/7 τριπ.), Βουγιούκας 4, Καλάθης 17(7/8 διπ., 1/4 τριπ.), Σμιθ, Καϊμακόγλου 10(1), Γιασικεβίτσιους 4.

 Ο ΑΓΩΝΑΣ
 Το νευρικό ξεκίνημα και για τις δύο ομάδες  είχε αρκετά άστοχα σουτ, χαμηλό σκορ, σκληρές άμυνες και οι δύο ομάδες να έχουν άγχος… (8-9 στο 6’). Το πρόβλημα για τους πράσινους ήταν για μία ακόμα φορά τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρνε ο Ολυμπιακός.
 Με το 4 επιθετικό του ριμπάουντ, πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα ασφαλείας (18-11 στο 8’), με τους πράσινους να κάνουν δύο σερί λάθη και να δίνει εύκολους πόντους στους ερυθρόλευκους.

 Η πιεστική άμυνα των γηπεδούχων και τα λάθη από τον Παναθηναϊκό έδιναν αυτό το προβάδισμα στον Ολυμπιακό, με τους πράσινους να προσπαθούν να ποστάρουν και πάλι τους Περπέρογλου και Βουγιούκα, αλλά να έχουν μεγάλο θέμα στην άμυνα, όπου στο πρώτο δεκάλεπτο είχαν δεχτεί 24 πόντους.

 Ηγέτης του Ολυμπιακού σε αυτό το διάστημα ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, που την ώρα που ο Παναθηναϊκός έφτανε τα 6 λάθη, με 11 πόντους του έκανε το 30-20, στο 12’. Για τον Ομπράντοβιτς φαινόταν να μην βγαίνει τίποτα, με τον Γιασικεβίτσιους σε πολύ κακή μέρα, να μην μπορεί να δημιουργήσει φάσεις για τους πράσινους.

 Οι πράσινοι είχαν κολλήσει στην επίθεση, με τον Ολυμπιακό να έχει την ψυχολογία με το μέρος του, να τρέχει το ματς και συγκεντρωμένος και εύστοχος να ξεφεύγει με 38-25, με τον Παναθηναϊκός από το 60% στα σουτ, στο τέλος του πρώτου δεκάλεπτου να  πέφτει κάτω από το 50% στα μέσα της δεύτερης.
 Η άμυνα με την είσοδο του Νικ Καλάθη βελτιώθηκε, με τον πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού να είναι και η μοναδική απειλή για το αντίθετο καλάθι, έχοντας πολύ καλά ποσοστά και 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με 7/9 σουτ. Αλλά οι καλές άμυνες δεν είχαν ανταπόκριση και στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Πολλά λάθη, άσχημα ποσοστά και οι ερυθρόλευκοι ήταν σταθερά σε διψήφια διαφορά, παρά το ότι πλέον έβρισκαν πολύ δύσκολα τον δρόμο για το καλάθι. Με τον Βουγιούκα κακό, τον Μπατίστ να μένει στο παρκέ παρκέ παρά τα 3 φάουλ του, το σκορ γινόταν 48-32 στο 19’.
 Αν το οξύμωρο στο πρώτο ημίχρονο ήταν ότι τον Παναθηναϊκό κρατούσε επιθετικά ο Καλάθης, στο ξεκίνημα του δευτέρου, ήταν πως με την είσοδο του Μάριτς, οι πράσινοι έδεσαν πολύ καλύτερα την άμυνα τους, και με τον σέντερ του τριφυλλιού να δημιουργεί ρήγματα και στην άμυνα του Ολυμπιακού, η διαφορά των 16 πόντων εξανεμίστηκε μέσα σε συνολικά 5’… Το σκορ γινόταν 48-45 στο 24’ με το παιχνίδι να ξαναρχίζει ουσιαστικά από την αρχή.
 Τον Ολυμπιακό τον κράτησαν μπροστά μερικά πολύ δύσκολα καλάθια… Από τον Σλούκα, τον Λο, τον Παπανικολάου και τον Πρίντεζη. Αυτή ήταν και η αιτία που η διαφορά ξαναπήγε στους 10 πόντους (63-53 στο 28’), παρά το γεγονός ότι οι πράσινοι ήταν καλύτεροι στο τρίτο δεκάλεπτο.
 Τα σουτ αυτά φάνηκε ότι τσάκισαν και την ψυχολογία του Παναθηναϊκού, που παρά το ότι έβρισκε τις λύσεις δεχόταν καλάθια στο τέλος της επίθεσης και με πολύ δύσκολο τρόπο και έπρεπε να ξεκινήσει το τέταρτο δεκάλεπτο κυνηγώντας από αρκετά πίσω…  (70-56 στο 30’).
Οι πράσινοι πήραν ουσιαστικά σε μία επίθεση το μπόνους των βολών στην τέταρτη περίοδο και πήγαιναν στην γραμμή από το 8’45’’ αλλά και πάλι ο Ολυμπιακός με τρίποντο του Άντιτς στην εκπνοή της επίθεσης του, έκανε το 75-59 στο 33’ με τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα για τους πράσινους που δεν είχαν σε καλή μέρα και τον Διαμαντίδη.

 Το παιχνίδι όμως δεν είχε τελειώσει ακόμα με τους πράσινους να ευστοχούν σε δύο συνεχόμενα τρίποντα από την περιφέρεια και να μειώνουν σε 78-71 στο 36’ έχοντας και την μπάλα. Άλλο ένα λάθος από τους πράσινους έδωσε εύκολους πόντους στον Ολυμπιακό, με τον Ομπράντοβιτς να δίνει εντολή για φάουλ στον Λάζαρο Παπαδόπουλο από τα μισά της δ’ περιόδου.
 Το παλικαρίσιο τρίποντο του Περπέρογλου έκανε το 80-76 στο 38’ με τον Καλάθη στην επόμενη επίθεση να σουτάρει για 3 αλλά η μπάλα να μπαίνει και να βγαίνει… Στην επόμενη άμυνα, ο Παπανικολάου μάζεψε ένα ακόμα επιθετικό ριμπάουντ για τους ερυθρόλευκους που εκμεταλλεύτηκαν την αδράνεια του Παναθηναϊκού για να πάνε την διαφορά στους 6’, λιγότερο από 100’’ πριν το τέλος.

 Οι πράσινοι προσπάθησαν να μειώσουν με τρίποντο, αλλά τόσο ο Διαμαντίδης όσο και ο Σάρας σε του υπό καλές προϋποθέσεις αστόχησαν, με την διαφορά να μένει στο +6 και παρά το άστοχο τρίποντο του Παπανικολάου, ο Περπέρογλου δε κατάφερε να βρει τον στόχο και το παιχνίδι τελείωσε.

 Από prasinanea

 * Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε τελικά. Αν και πάλεψε στο δεύτερο ημίχρονο, η αστοχία του σε κρίσιμα σημεία (μπήκε βγήκε του Καλάθη, διαδοχικά άστοχοι Μήτσος, Σάρας στο τέλος) σε συνδυασμό με αβίαστα λάθη αλλά και την απίστευτη ευστοχία του Ολυμπιακού, ειδικά σε μακρινά σουτ υπό πίεση, έγειραν την πλάστιγγα του τελικού των τελικών υπέρ της ομάδας του Ίβκοβιτς, ο οποίος οδήγησε ξανά τον Ολυμπιακό στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ελλάδας μετά από 15 ολόκληρα χρόνια. Κατά τη διάρκεια δηλαδή της πράσινης Αυτοκρατορίας, όπου ο Παναθηναϊκός κατέκτησε 13 πρωταθλήματα χάνοντας μόνον εκείνο του 2002 από την ΑΕΚ.
 Το μεγάλο στοίχημα πλέον για το Τριφύλλι είναι η παραμονή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο τιμόνι της ομάδας, τουλάχιστον για τον επόμενο χρόνο, ώστε να επιστρέψει η ομάδα στους τίτλους, πριν το διαγραφόμενο τέλος εποχής, καθώς με τη φυγή Ζοτς αναμένεται να φύγουν και παίκτες όπως ο Γιασικεβίτσιους κι ο Μπατίστ.
 Από κει και πέρα ούτε ένα δάκρυ δεν αρμόζει για αυτήν την ΟΜΑΔΑΡΑ, που όλα αυτά τα χρόνια μας χάρισε κυριολεκτικά ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Είμαστε παραπάνω από τυχεροί που επί τόσα συναπτά έτη ζήσαμε από κοντά τη μεγαλύτερη ομάδα που έβγαλε ποτέ ο ελληνικός αθλητισμός. Το πλέον αγαπημένο σύνθημα «στις χαρές και στις λύπες μαζί» καλείται να μετουσιωθεί σε πράξη στήριξης στην αγαπημένη μας ομάδα.

30/5/12

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός 84-74, Π-Ο-Τ-Ε στο ΟΑΚΑ, 2-2 και φύγαμε για τον τελικό των τελικών το Σάββατο!

 

 Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε τη σειρά των τελικών σε 2-2 νικώντας τον Ολυμπιακό 84-74 στο ΟΑΚΑ, όπου απέδειξε ότι πολύ απλά δε χάνει Π-Ο-Τ-Ε και θα πάει το Σάββατο στο ΣΕΦ για τον τελικό των τελικών με οδηγό το 1999!

 Τι κι αν ο Ολυμπιακός ήταν κυρίαρχος στο παρκέ για περίπου 30 λεπτά; Τι κι αν ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στο σκορ μόλις 3(!) φορές; Τι κι αν απόψε δεν πήρε μπρος στο γνωστό καλό του τρίτο δεκάλεπτο; Στα τελευταία λεπτά ο Αυτοκράτορας του ελληνικού κι ευρωπαϊκού μπάσκετ ήταν αυτός που έπρεπε, πάτησε γκάζι κι έφτασε στην επικράτηση επί του Ολυμπιακού, έκανε το 2-2 και θυμίζοντας σε ορισμένους ότι δεν μπορούν να τον ξεγράφουν εύκολα, θα πάει το Σάββατο στο Φάληρο για τον 5ο και τελευταίο τελικό και τη μεγάλη ανατροπή, από αυτές που μόνο εκείνος ξέρει να πετυχαίνει, όπως τότε, το 1999 και την πρώτη κούπα μέσα στο ΣΕΦ!

 Ακόμη, στον αποψινό τέταρτο τελικό τις δικές τους απαντήσεις έδωσαν οι Μπατίστ (πρώτος σκόρερ και ριμπάουντερ), Διαμαντίδης και Γιασικεβίτσιους. Όχι ότι έχουν να λογοδοτήσουν πουθενά, αλλά πολλοί (δυστυχώς και Παναθηναϊκοί) είχαν κάνει λόγο για «παππούδες» τις προηγούμενες μέρες και φυσικά τώρα έχουν ήδη καταπιεί τις μακρές γλώσσες τους.

 Σάββατο, 2 Ιουνίου ο τελικός των τελικών στο ΣΕΦ, με τον Παναθηναϊκό να θέλει με πείσμα να αποδείξει ότι δεν... ξόφλησε ακόμη και τον Ολυμπιακό να καταφέρει (έχει φτάσει πιο κοντά από ποτέ) να τον διαδεχθεί στο θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας.

 Τα δεκάλεπτα: 14-19, 36-38, 55-58, 84-74.

 Οι συνθέσεις και οι πόντοι των δύο ομάδων:

 Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 5, Μπατίστ 23(6/12 διπόντα, 11 ριμπάουντ), Σάτο, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 15(3/9 τριπ., 6 ριμπ., 3 ασίστ), Βουγιούκας 3, Καλάθης 7(1), Σμιθ 7(6 ριμπ.), Καϊμακόγλου 12(1), Γιασικεβίτσιους 12(1/2 τριπ., 7 ασίστ).
 
 Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 5, Λο 16(1), Άντιτς 11(3), Σπανούλης 8(1/4 τριπ., 8 ασίστ), Ντόρσεϊ 8, Κέσελι 9, Παπαδόπουλος, Γκετσεβίτσιους, Πρίντεζης 9, Παπανικολάου 8(2), Μάντζαρης, Σλούκας.

28/5/12

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 84-72, τέλος εποχής ή ακόμη μία πράσινη ανατροπή;

Ο Παναθηναϊκός κατώτερος του αναμενομένου έχασε δίκαια από τον Ολυμπιακό με 84-72 και βρίσκεται για πρώτη φορά, μετά το 1999, πίσω στο σκορ με 1-2 σε σειρά τελικών.
 
Στην χειρότερη εμφάνιση που θυμόμαστε επί… Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός ήταν τραγικός και έχασε με κάτω τα χέρια, αν εξαιρέσουμε ένα πεντάλεπτο στο τρίτο δεκάλεπτο. Το τελικό σκορ 84-72 αδικεί την αξία των πρασίνων, με την διαφορά κάποια στιγμή να φτάνει και τους 23 πόντους.

Λάθη επί λαθών από τους πράσινους, επιθετικά ριμπάουντ και ποσοστά για Όσκαρ στα τρίποντα από τους ερυθρόλευκους που έκαναν το 2-1 και για πρώτη φορά από το 1999 βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο.

Βέβαια τότε όλοι θυμόμαστε το τι είχε γίνει με την ολική ανατροπή και το 3-2 μέσα στο ΣΕΦ και είναι στο χέρι του Παναθηναϊκού να επαναλάβει την ιστορία…

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Τα δεκάλεπτα: 29-18, 24-17, 16-16, 15-21
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 6, Λο 9(1), Σπανούλης 15(1), Ντόρσεϊ 2(8 επιθ. Ριμπ.), Κέσελι 10(1), Γκετσεβίτσιους 6(2), Πρίντεζης 16(5/6 διπ., 2/2 τριπ.), Παπανικολάου 6(2), Μάντζαρης 5(1) Σλούκας 2.

Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Μάριτς 3, Περπέρογλου 9(1), Λόγκαν 9(1), Σάτο, Τσαρτσαρής 7(1), Διαμαντίδης 12(2/2 διπ., 2/3 τριπ., 5 λάθη), Βουγιούκας 3, Καλάθης 2(1/5 σουτ, 6 ασίστ, 4 λάθη, Σμιθ, Καϊμακόγλου 9(1/2 τριπ., 7 ριμπ.), Γιασικεβίτσιους 6(4 λάθη).

Ο ΑΓΩΝΑΣ
Ο αγώνας είχε για τον Παναθηναϊκό ακριβώς το αντίστροφο ξεκίνημα από τον αγώνα στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός είχε 100% στις επιλογές του και προηγήθηκε μόλις στο 2' με 7-0 και 12-3 στο 3', με πρωταγωνιστή τον Κέσελι που είχε ήδη 10 πόντους! Ο Παναθηναϊκός έφτασε να έχει δεχθεί 20 πόντους σε 5' αγώνα, στο χειρότερο ξεκίνημα του αμυντικά τα τελευταία... χρόνια!
Η διαφορά στο πάθος φαινόταν και στα 5 επιθετικά ριμπάουντ που είχε πάρει ήδη από το πρώτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός, αλλά και στα 0-4 λάθη που είχαν οι δύο ομάδες στο ίδιο διάστημα, με τους πράσινους να βελτιώνουν την αμυντική τους εικόνα, αλλά επιθετικά να παίρνουν βοήθεια μόνο από προσωπικές ενέργειες των Περπέρογλου και Καϊμακόγλου.
Το σκορ γινόταν 24-11 και 37-22 στο 12' με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει ήδη χρησιμοποιήσει και τους 12 παίκτες του, αλλά να μην έχει λύσεις στην περιφερειακή άμυνα, με τον Ολυμπιακό να έχει ήδη 13/23 σουτ με 6/11 τρίποντα και πολύ περισσότερες κατοχές χωρίς να κάνει λάθος σχεδόν σε όλο το πρώτο ημίχρονο.
Η τραγική εικόνα συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, με τον Παναθηναϊκό να είναι σαν να μην έχει μπει καν στο γήπεδο (42-24 στο 15'). Ανέτοιμος και άψυχος, με συνεχόμενα λάθη έφτασε να χάνει ακόμα και 20 πόντους (53-33 στο 19'), με τους "ερυθρόλευκους" στο πρώτο ημίχρονο, να έχουν χάσει 20 σουτ αλλά να έχουν πάρει 13 επιθετικά ριμπάουντ, να έχουν μόνο 2 λάθη έναντι 11 των πρασίνων και να είναι αγκαλιά με το 2-1, με τους οπαδούς του στο ΣΕΦ να κάνουν όνειρα ακόμα και για συντριβή των πρασίνων...
Οι φωνές του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στα αποδυτήρια φάνηκε προς στιγμήν ότι έπιασαν τόπο. Ο Παναθηναϊκός με φόργουορντ τους παθιασμένους Περπέρογλου και Καϊμακόγλου είχε ενέργεια, ο Διαμαντίδης ήταν σταθερός και παρά τα λάθη των Βουγιούκα και Σάρας, έπαιξε την άμυνα που ξέρει, εκμεταλλεύτηκε κάθε λάθος  ή άστοχες βολές των ερυθρολεύκων και μείωσε σε 55-47 στο 26’ δείχνοντας ότι μπορεί να ξαναμπεί στο παιχνίδι.
Όμως κάπου εκεί πλήρωσε και πάλι τα δικά του λάθη. Μέσα σε 1’20’’ και ενώ η διαφορά ήταν στους 8 πόντους έκανε 3 λάθη σε 3 σερί επιθέσεις του και στην άμυνα δέχθηκε 3 συνεχόμενα τρίποντα για να πάει πάλι η διαφορά σε πολύ υψηλά επίπεδα (67-49 στο 29’).
H ψυχολογία ήταν φυσιολογικό να είναι με την πλευρά του Ολυμπιακού, με τον Παναθηναϊκό να… πετάει λευκή πετσέτα στο τέταρτο δεκάλεπτο και την διαφορά να μεγαλώνει όλο και περισσότερο (78-55 στο 35’) και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να μην ξεκουράζει στον πάγκο τους Διαμαντίδη, Καϊμακόγλου, Σάρας και Μπατίστ.

 Από prasinanea

 * Ο Παναθηναϊκός των δύο αγώνων του ΣΕΦ δεν άξιζε τη νίκη και πλέον ο Ολυμπιακός, με βάση το 2-1 αλλά κυρίως τα όσα έχουμε δει από τις δύο ομάδες είναι το φαβορί για το πρωτάθλημα. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός είναι ο μόνος που μπορεί να πετύχει τη μεγάλη ανατροπή και να σηκώσει ξανά την κούπα μέσα στον Πειραιά, όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί θεαματικά στα επόμενα δύο ματς. Αν αυτό δε συμβεί, τότε θα μιλάμε για τέλος εποχής της σπουδαιότερης ελληνικής ομάδας σε όλα τα αθλήματα όλων των εποχών.