19/12/09

Με την καλύτερη φετινή του εμφάνιση έκλεισε τον πρώτο γύρο ο Παναθηναϊκός, 4-0 τον ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ!



 Ο Παναθηναϊκός παρουσίασε όμορφο θέαμα, δημιούργησε πολλές ευκαιρίες για γκολ, σημείωσε 4, είχε τον Σισέ σε μεγάλη μέρα, είχε καλή αμυντική λειτουργία, έβγαλε πάθος και συνολικά, στην καλύτερη του εμφάνιση απ' την αρχή της σεζόν συνέτριψε τον ΠΑΣ με 4-0 και έκλεισε εντυπωσιακά τη χρονιά, ενώ προσδοκά και σε πιθανό στραβοπάτημα του ΟΣΦΠ αύριο στο "Βικελίδης" για να μείνει και στην πρώτη  θέση όπου έχει περάσει προσωρινά.
 Σε μεγάλη βραδιά βρέθηκε ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ, έφτασε τα 6 στα τελευταία 4 παιχνίδια και τα 11 συνολικά στην Superleague! Τα άλλα δύο τέρματα σημείωσαν οι Βύντρα, Χριστοδουλόπουλος, που ξέσπασε αφού αναζητούσε ένα γκολ για να τον ανεβάσει.
 Ο Παναθηναϊκός ήταν καλός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα παρά το γεγονός ότι σκόραρε και τα 4 τέρματα στο β' ημίχρονο. Μετά τον αγώνα με τον Ηρακλή όπου οι πράσινοι έπαιξαν με πάθος, αυτό είδαμε και απόψε στο ΟΑΚΑ. Πολύ τρέξιμο, πίεση από νωρίς και πολύ πάθος για τη νίκη ακόμη και μετά το 3-0 ή το 4-0.

 Τρίτη σερί νίκη για τον Παναθηναϊκό με τον Νίκο Νιόπλια στον πάγκο, 0-1 τον Ηρακλή, 3-0 τη Ντιναμό Βουκουρεστίου και 4-0 τα Γιάννενα. Για νέο αγωνιστικό πρόσωπο δε νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε λόγο ακόμη, αλλά τουλάχιστον φαίνεται ότι έχει αλλάξει η ψυχολογία των παιχτών του Παναθηναϊκού. Τα χαμόγελα άλλωστε ειδικά στο τέλος του αγώνα είναι ενδεικτικά μιας καλής ατμόσφαιρας που φαίνεται ότι επικρατεί στην ομάδα. Μακάρι να μην τους ματιάσουμε...


Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Παναθηναϊκός: Τζόρβας, Καντέ, Βύντρα, Σεϊταρίδης (46' Νίνης), Σπυρόπουλος, Σιμάο (79’ Ζιλμπέρτο), Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Λέτο (57' Χριστοδουλόπουλος), Σισέ.

ΠΑΣ Γιάννενα: Ελευθερόπουλος, Ντάτσιος, Κούσας, Μιχαλόπουλος, Σαϊτιώτης, Ανδράλας (63' Κοντογουλίδης), Μπουχάν (46' Μενδρινός), Μαϊστόροβιτς, Τζάνης, Βάντερσον, Γεωργιάδης (72' Ντιμπαλά).

 * Κάτι λιγότερο από 20.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού βρέθηκαν απόψε στο παγωμένο ΟΑΚΑ.

* Τελευταία φορά είδαμε αυτό το χάλι στον αγωνιστικό χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου αφού στο ματς με τον Εργοτέλη για την πρώτη αγωνιστική του β' γύρου την Τετάρτη 6/1/'10 θα δούμε το καινούριο χορτάρι που θα θυμίζει ξανά γήπεδο.

Παναθηναϊκός - Λάρισα 16-11



Πάρτι έκανε στο κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός, που για την 8η αγωνιστική της Α1 ανδρών επικράτησε της Λάρισας με 16-11. Από νωρίς στο ματς, οι παίχτες του Ντράγκαν Άντριτς πήραν προβάδισμα δύο και τριών τερμάτων το οποίο διατήρησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και με ένα ξέσπασμα στο τέλος του τρίτου οχταλέπτου ανέβασαν τη διαφορά στα 5 γκολ και χωρίς να απειληθούν σοβαρά στο τελευταίο οχτάλεπτο έφτασαν στο τελικό 16-11.
 Έτσι οι πράσινοι παρέμειναν αήττητοι εντός έδρας αφού σε 5 ματς έχουν 4 νίκες και μία ισοπαλία, ενώ εξακολουθούν να βρίσκονται μόνοι τους στην τρίτη θέση.
  Βουλγαράκης και Τσόκας πρώτοι σκόρερ για το Τριφύλλι, καλό ματς και απ' τον Χαριτάκη. Χωρίς τους Φαναριώτογλου, Στελλάτο αγωνίστηκαν οι γηπεδούχοι.

Τα οκτάλεπτα: 3-1, 5-3, 12-7, 16-11.

Ξεκίνημα αντεπίθεσης απ' τα Ιλίσια, Ηλυσιακός - Παναθηναϊκός 62-94



 Ξέσπασε στον Ηλυσιακό ο Παναθηναϊκός. Μετά τις τελευταίες κακές εμφανίσεις και ειδικά μετά την εντός έδρας ήττα απ' τη Ρεάλ για την Ευρωλίγκα, το Τριφύλλι έκανε επίδειξη δύναμης στα Ιλίσια, κερδίζοντας εύκολα τον γηπεδούχο Ηλυσιακό με 62-94 για την 8η αγωνιστική της Α1.
 Οι γηπεδούχοι άντεξαν για ολόκληρο ημίχρονο απέναντι στον πρωταθλητή Ευρώπης (32-39) αλλά με τη γνωστή εκπληκτική του άμυνα στην επανάληψη, την μείωση των λαθών και τα πολλά ελεύθερα σουτ που του δόθηκαν, ο Παναθηναϊκός ανέβαζε ολοένα τη διαφορά, για να κλείσει το ματς σε αυτό το +32.


Τα δεκάλεπτα: 18-20, 32-39, 43-61, 62-94.

Οι συνθέσεις των ομάδων:


Ηλυσιακός (Στέργιος Κουφός): Κάρτερ 4, Καρύδας 7 (2), Κάμινγκς 11 (1), Παπανικολάου 10, Χατζής 5 (1), Αθανασούλας 3 (1), Σιούτης 2, Βιδάλης 3, Γαλιώτος, Ιωάννου 10, Κασελάκης 7 (1).

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σερμαντίνι 11, Τέπιτς 11 (3), Σπανούλης 4, Περπέρογλου 5, Μπατίστ 12 (1), Φώτσης 6, Βεργίνης 3, Νίκολας 8 (2), Τσαρτσαρής 5, Γιασικεβίτσιους 4, Πέκοβιτς 14, Καλάθης 11 (1).

* Πριν το τζάμπολ ο Ηλυσιακός τίμησε με αναμνηστική πλακέτα τους παίκτες που έχουν φορέσει την φανέλα της ομάδας, Αντώνη Φώτση, Στράτο Περπέρογλου και Γιώργο Μπόγρη, ο οποίος αποθεώθηκε και από τους οπαδούς της ομάδας. 

* Στα τελευταία λεπτά του αγώνα και οι δύο προπονητές έδωσαν λεπτά συμμετοχής σε παίχτες που δεν αγωνίζονται πολύ.

* Ο Ηλυσιακός μετράει μόλις 1 νίκη και 7 ήττες στις 8 αγωνιστικές.

18/12/09

Μία απ' τα ίδια, Παναθηναϊκός - ΕΑΠ 2-3



 Την Τρίτη ο Παναθηναϊκός σημείωσε μία απ' τις μεγαλύτερες νίκες στην ιστορία του ελληνικού βόλεϊ, κερδίζοντας την Πιατσέντζα μέσα στην Ιταλία με 3-1 σετ. Μόλις τρεις μέρες μετά δέχεται ακόμη ένα χαστούκι σε εντός έδρας ματς του πρωταθλήματος. Στο Μετς οι πράσινοι ηττήθηκαν απ' την ΕΑ Πατρών με 2-3 σετ στο πλαίσιο της 11ης και τελευταίας για τον α' γύρο αγωνιστικής στην Α1 των ανδρών.
 Οι Αγκάμεζ, Χριστοφιδέλης ήταν καλοί επιθετικά αλλά μπροστά στον Γιορντάνοφ και τους 27(!) πόντους του αποδείχθηκαν λίγοι..
 Αν και βρέθηκε να χάνει με 0-2 σετ ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και πήρε πανεύκολα τα επόμενα δύο σετ με το ίδιο σκορ, 25-16 για να ισοφαρίσει σε 2-2. Όλοι πίστεψαν ότι οι γηπεδούχοι θα ολοκλήρωναν την ανατροπή και τουλάχιστον θα έπαιρναν τη νίκη ενώ θα είχαν να ασχοληθούν με τα δύο χαμένα σετ και ακόμη έναν πεταμένο βαθμό. Όμως αντ' αυτού οι φιλοξενούμενοι επικράτησαν στο τάι-μπρέικ και πανηγύρισαν σπουδαία νίκη μέσα στο Μετς. Αυτή ήταν και η πρώτη, μετά από 6 σερί νικηφόρα ματς, ήττα για τον Παναθηναϊκό.


Τα σετ: 23-25, 21-25, 25-16, 25-16, 11-15.

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 14 (7/13 επ., 4 άσοι, 3 μπλοκ, 72% υπ. - 24% άριστες), Ζαγκούμνι 4, Αγκάμες 20 (17/30 επ., 3 μπλοκ), Σαμικά 16 (15/28 επ., 1 άσοι), Σμαραγδής 12 (8/11 επ., 3 μπλοκ), Πανταλέων 7 (6/10 επ., 1 μπλοκ) / Παπαδημητρίου (λ, 89% υπ. - 54% άριστες), Ψάρρας, Χατζηαντωνίου 3 (2/3 επ., 1 μπλοκ).

ΕΑ Πατρών (Χριστόπουλος): Ριβέρα 14 (13/26 επ., 1 άσος, 71% υπ. - 35% άριστες), Κόβατς 5 (4/10 επ., 1 μπλοκ), Λιβαθηνός 1, Κίτσιος 11 (10/17 επ., 1 μπλοκ), Γιορντάνοφ 27 (24/35 επ., 3 άσοι), Ροντρίγκεθ 13 (13/25 επ., 71% υπ. - 39% άριστες) / Γκαράς (λ, 75% υπ. - 38% άριστες), Πέτρογλου, Ζέκοφ, Αρμενάκης 2.

Με Ρόμα ο Παναθηναϊκός στους "32" του Europa League, με Σταντάρ Λιέγης ή Ζάλτσμουργκ σε περίπτωση πρόκρισης στην επόμενη φάση



 Για μία ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια η τύχη γύρισε την πλάτη της στον Παναθηναϊκό, αφού μία ακόμη κλήρωση δεν "χαμογέλασε" στους πράσινους. Συγκεκριμένα, η κληρωτίδα σήμερα Παρασκευή στη Νιόν έφερε την Ιταλική Ρόμα στο δρόμο των πρασίνων στη φάση των "32" του Europa League.
 Μπορεί να αποφύγαμε πραγματικά μεγαθήρια όπως οι Γιουβέντους, Βαλένθια, Μαρσέιγ, Σαχτιάρ, αλλά μας έτυχε ομάδα μιας σκάλας κάτω απ' αυτές (Ρόμα), όπως ήταν και οι Βόλφσμουργκ, Αϊντχόβεν, που νομίζω ότι δεν θα είχαμε πολλή τύχη. Αντίθετα όμως υπήρχαν και ομάδες όπως οι Άντερλεχτ, Σπόρτινγκ Λισ., Χάποελ Τελ Αβίβ, Φενέρμπαχτσε, Ουνιρέα, Μπενφίκα που νομίζω ότι θα είχαμε τύχη και μάλιστα αρκετή.
 Ρόμα λοιπόν, με το πρώτο ματς στο ΟΑΚΑ στις 18 Φεβρουαρίου και τη ρεβάνς στην αιώνια πόλη μία βδομάδα αργότερα, στις 25/2.
Τα ματς των "16" του Europa League θα γίνουν στις 11 και 18 Μαρτίου.

Σίγουρα η Ρόμα είναι μεγάλος αντίπαλος, όπως σίγουρα δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση κάτι όμως που ισχύει και για εμάς. Είναι φαβορί οι Ιταλοί αλλά ο Panathinaikos δεν μπορεί να ξεγραφεί εύκολα.

 Ένα πράγμα θα πω μόνο. Το κίνητρο για τα δύο ματς με τους Ρωμαίους είναι διπλό. Το ένα είναι η προοπτική μιας μεγάλης πρόκρισης επί ενός ισχυρού αντιπάλου και το δεύτερο είναι η προοπτική που ανοίγεται για μια πορεία με βάση το ζευγάρι με το οποίο διασταυρωνόμαστε. Νομίζω ότι τόσο εμείς όσο και -πολύ περισσότερο- η Ρόμα βλέπουν σαν λουκούμι το Σταντάρ Λιέγης - Ζάλτσμουργκ αφού ο νικητής των δύο αυτών φάσεων φτάνει στους "8"!

 Και επειδή οι προοπτικές αυτές δεν είναι όνειρα απατηλά αλλά εφικτοί στόχοι, ΠΑΡΤΕ ΣΕΝΤΕΡ ΜΠΑΚ! Το πιστεύω ακράδαντα ότι με αμυντικό επιπέδου Μέλμπεργκ (αααχχχ) ο Panathinaikos είναι σε θέση να κάνει την υπέρβαση, να πανηγυρίσει μια μεγάλη πρόκριση και να φτάσει -τουλάχιστον- μέχρι τους "8" του φετινού Europa League, για την κατάκτηση του οποίου αιρίζουν μεγαθήρια, όπως η Γιουβέντους, η Λίβερπουλ, η Βαλένθια, το Αμβούργο (ο τελικός γίνεται στην έδρα του), η Σαχτιάρ, η Βιγιαρεάλ μεταξύ άλλων.

17/12/09

Εγώ θα σ' αγαπώ και μη σε νοιάζει!



 Στο μεγάλο παιχνίδι για την πρωτιά του 4ου ομίλου στην Ευρωλίγκα η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε πάρτι στο ΟΑΚΑ κερδίζοντας εύκολα τον Παναθηναϊκό με 76-67. Μεγάλο παιχνίδι απ' τους Ισπανούς, αλλά σε πολύ κακό βράδυ βρέθηκαν οι πρωταθλητές Ευρώπης που εξακολουθούν να διανύουν περίοδο αγωνιστικής κάμψης. Πολύ άστοχοι επιθετικά οι γηπεδούχοι αλλά και καθόλου καλοί αμυντικά, με πολλά λάθη υπέκυψαν στην Ισπανική ομάδα απ' την οποία γνώρισαν δεύτερη ήττα μετά απ' το πρώτο ματς της Μαδρίτης. Μακάρι να πάρουμε τη ρεβάνς στο final four...
Δύο θετικά σημεία πάντως παρά την ήττα είχε η βραδιά. Το ένα είναι ότι παρόλου που τίποτα δεν πήγαινε καλά για τον Παναθηναϊκό, οι παίχτες του Ομπράντοβιτς δεν πέταξαν λευκή πετσέτα, πίστεψαν στις δυνατότητές του και κυνήγησαν μέχρι τέλους το ματς και την μεγάλη ανατροπή -που δεν ήρθε ποτέ-. Χαρακτηριστικό μάλιστα ένα εντυπωσιακό 12-0 προς το τέλος του αγώνα όπου μπήκαν και τρία τρίποντα. Αργά βέβαια..
 Το άλλο είναι φυσικά η στήριξη του κόσμου. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν ήταν και δεν είναι αχάριστος. Απεναντίας, τραγουδώντας επί 40 λεπτά και με διαφαινόμενη ήττα -που παραλίγο να είναι και συντριβή- έδειξε τη στήριξή του απέναντι στη μεγαλύτερη ομάδα της Ευρώπης, κατόχου της Ευρωλίγκα και μιας ομάδας που μας έχει χαρίσει τόσα πολλά την τελευταία δεκαετία!

 Η ομάδα κάνει κοιλιά, το έχουμε ξαναπεί αυτό, ευτυχώς την κάνει τώρα. Ευελπιστούμε και είμαστε σίγουροι ότι θα είναι έτοιμη όταν πρέπει.

Τα δεκάλεπτα: 8-22, 27-39, 45-63, 67-76.
 

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 2, Σπανούλης 6, Περπέρογλου 8, Μπατίστ 10, Φώτσης 9, Νίκολας 12, Τσαρτσαρής , Πέκοβιτς 10, Καλάθης 10, Σερμαντίνι , Βεργίνης , Γιασικεβίτσιους.

Ρεάλ Μαδρίτης (Μεσίνα): Πριχιόνι 11 (4/4, 2/3, 1/2), Χάνσεν , Λαβρίνοβιτς 8, Ρέγιες 4, Βαν Ντεν Σπίγκελ 2, Καουκένας 12 (4 λάθη) , Βελίτσκοβιτς 11, Γκαρμπαχόσα 13 (2/2, 4/6, 1/2), Βιδάλ , Ντάσιτς , Μπούλοκ 15, Ντε Μιγκέλ.

Παναθηναϊκός - Ντιναμό Βουκουρεστίου 3-0 και το ταξίδι συνεχίζεται!



Εύκολα και ωραία ο Παναθηναϊκός επικράτησε στο... χωράφι του ΟΑΚΑ με 3-0 και προκρίθηκε πανηγυρικά στους "32" του Europa League. Οι πράσινοι επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους απέναντι στη Ρουμάνικη ομάδα και παίζοντας κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, δημιουργώντας αρκετές φάσεις για γκολ αλλά και με μία αμυντική λειτουργία που υπέπεσε σε αρκετά λάθη που ευτυχώς δεν πλήρωσε, έφτασαν σε ένα εμφατικό 3-0 που δίνει μεγαλύτερο κύρος αλλά και ψυχολογία.
Δύο γκολ σημείωσε ο Σισέ από εκπληκτικές μπαλιές των Λέτο, Σαλπιγγίδη -και οι δύο μπήκαν ως αλλαγή, επιστρέφοντας απ' τους τραυματισμούς τους και έχοντας καλή απόδοση-, ενώ το σκορ είχε ανοίξει ο Ρουκάβινα.
Πέραν του σκόρερ των δύο τερμάτων Τζιμπρίλ Σισέ, για τους γηπεδούχους ξεχώρισαν ακόμη ο Ζιλμπέρτο Σίλβα (διαδοχικά μεγάλα ματς απ' τον Βραζιλιάνο παιχταρά), ο Σιμάο (τρεχαντήρι όπως πάντα) και τα πλάγια μπακ, Σπυρόπουλος, Βύντρα. Επιτέλους, μετά από πολύ καιρό είδαμε τους πλάγιους μπακ του Παναθηναϊκού -και τους δύο- να ανεβαίνουν βοηθώντας στην επίθεση! Ο Λουκάς πήγε καλά και αμυντικά. Όπως σχετικά καλά αμυντικά πήγε το δίδυμο Μπιάρσμιρ, Καντέ. Τα προβλήματα που προκάλεσαν οι φιλοξενούμενοι προήλθαν από λάθη στο χώρο του κέντρου!
Ορεξάτος ο Λέτο και μαγική ενέργεια στο γκολ που έδωσε στον Σισέ.

Μεγάλη νίκη λοιπόν και μία ακόμη πρόκριση για το Τριφύλλι που θα συνεχίσει την Ευρωπαϊκή του πορεία και φέτος. Δε νομίζω άλλωστε να υπήρχε κανείς που να πίστεψε ότι ο Panathinaikos θα μπορούσε να αποκλειστεί από αυτή τη Ρουμάνικη ομάδα, έχοντας μάλιστα και το πλεονέκτημα ακόμη και της ήττας με 0-1. Ευτυχώς δεν χρειάστηκε καν αυτό το σενάριο. Την Παρασκευή θα μάθουμε τον αντίπαλό μας, που λογικά θα είναι πολύ δύσκολος αφού πραματικά μεγαθήρια προβάλουν μεταξύ των υποψηφίων αντιπάλων.

Οι συνθέσεις των ομάδων:


Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Καντέ, Μπιάρσμιρ, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Σιμάο, Καραγκούνης (57' Κατσουράνης), Νίνης (69' Λέτο), Ρουκάβινα (82' Σαλπιγγίδης), Σισέ.

Ντιναμό Βουκουρεστίου (Κόρνελ Τάρναλ): Ντόλχα, Ντιαμπατέ, Μότι, Μολινέρο, Ταμάς, Ν'Ντόι, Κονέ, Αλέξε (46' Αντριάν Κριστέα), Νικουλάε, Τόρτζε (60' Ζίκου), Αντρέι Κριστέα (66' Νικολέσκου).

16/12/09

Τεράστιο διπλό στην Ιταλία, Πιατσέντζα - Παναθηναϊκός 1-3!


Έχει βαλθεί να μας τρελάνει ο φετινός Παναθηναϊκός στο βόλεϊ των ανδρών αν δεν το έχει ήδη κάνει!

Αυτό που συμβαίνει φέτος και έχει να κάνει με την εντελώς διαφορετική αγωνιστική συμπεριφορά των πρασίνων εντός και εκτός έδρας πραγματικά δεν έχει προηγούμενο! Απόψε, στην Ιταλία, για την 3η αγωνιστική του Ε' Ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ ο Παναθηναϊκός κόντρα στην πρωταθλήτρια Ιταλίας Πιατσέντζα πέτυχε τεράστια νίκη επικρατώντας της πολύ ισχυρής Ιταλικής ομάδας μέσα στο "Palabanca" με 3-1 σετ. Οι πράσινοι του Στέλιου Καζάζη μόλις πριν από έξη ημέρες είχαν ητηθεί με κάτων τα χέρια στη Γλυφάδα απ' την Φρίντρισχαφεν με 3-0, ενώ λίγες πάλι μέρες πριν από το παιχνίδι με τους Γερμανούς είχαν θριαμβεύσει με πολλές απουσίες μέσα στην Πολωνία με το 1-3 επί της Γιαστρτσέμπσκι!
 Πλέον οι πράσινοι έχουν μεγάλες ελπίδες πρόκρισης αν και από τα τρία ματς του ομίλου που απομένουν... τα δύο είναι εντός έδρας!
 Θα είναι κρίμα πάντως πραγματικά να συνεχιστεί αυτό. Να χτίζει η ομάδα κάτι καλό σε δύσκολες έδρες και να χύνει την καρδάρα στη Γλυφάδα...

Μία απ' τα ίδια πάντως συμβαίνει και στο ελληνικό πρωτάθλημα, αφού ο Παναθηναϊκός έχει θριαμβεύσει στη Μίκρα με το εντυπωσιακό 0-3 επί του Ηρακλή και συνολικά έχει μόνο νίκες στα εκτός έδρας παιχνίδια του, τη στιγμή που στο Μετς έχει ήττες από ΟΣΦΠ, ΠΑΟΚ και δύο χαμένα σετ απ' τον Άρη! Όλα αυτά ενόψη ΕΑΠ την Παρασκευή...
 

Ο προπονητής των πρασίνων, Στέλιος Καζάζης δήλωσε μετά το ματς:
Σπουδαία νίκη απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο. Θερμά συγχαρητήρια στους παίκτες και σε όλη την ομάδα. έγινε τεράστια προσπάθεια από όλους και καταφέραμε να διαβάσουμε το μυαλό των δυο πασαδόρων κι έτσι σταματήσαμε την επιθετική τους δύναμη στο φιλέ. Κάναμε ρίγματα στην υποδοχή τους με τα τζάμπ και φλοτ σερβίς μας και τους βγάλαμε μακριά από το φιλέ. Αυτή είναι απλά μια νίκη. Θα την χαρούμε και από αύριο σκεφτόμαστε και προετοιμαζόμαστε για το ματς με την ΕΑΠ"


Tα σετ: 16-25, 25-17, 26-28, 23-25.

Οι συνθέσεις και οι πόντοι των ομάδων:
Πιατσέντζα (Λορεντζέτι): Μεόνι, Μάρσαλ 27 (23/38, 4 μπλοκ), Ζλατάνοφ 20 (18/30 επ.), Οϊβάνεν 5, Μπιέλιτσα 3, Ούρναουτ 1 /  Ρινάλντι-λ 76% υπ.,  Ρακ 4, Μπονιφάντε, Μπράβο 5, Γκρασάνο.

Παναθηναϊκός (Καζάζης): Χριστοφιδέλης 12 (9/19 επ., 2 μπλοκ, 82% υπ.), Ζαγκούμνι 4, Αγκάμεζ 23 (17/39 επ., 6 άσους), Σαμικά 18 (18/29 επ., 94% υπ.), Σμαραγδής 9 (7/11 επ., 2 μπλοκ), Πανταλέων 7 (5/11 επ., 2 μπλοκ) / Παπαδημητρίου – 83% υπ., Λάππας, Ψάρρας, Ντονάς.


* Ελλάς - Ευρώπη- Παναθηναϊκός!!!

15/12/09

Απρόσμενη εντός έδρας ήττα στην Α1 βόλεϊ γυναικών



 Την ήττα με 3-2 σετ γνώρισε ο Παναθηναϊκός στη Γλυφάδα απ' το Μαρκόπουλο στην Α1 των γυναικών, στο πλαίσιο της 11ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρώτου γύρου. Τρεις μέρες πριν είχε χτυπήσει καμπανάκι στη Λάρισα, όπου για πρώτη φορά φέτος τα κορίτσια του Τάκη Φλώρου έχασαν σετ και μάλιστα δύο, χάνοντας έτσι δύο πολύτιμους βαθμούς. Δεν ακούστηκε όμως απ' ότι φάνηκε, αφού σήμερα γνώρισαν και την πρώτη τους ήττα και μάλιστα εντός έδρας από μία ομάδα πολύ μικρότερης δυναμικότητας, την οποία το Τριφύλλι κέρδιζε εντός-εκτός με χαρακτηριστική ευκολία τα τελευταία χρόνια.
Την ερχόμενη Δευτέρα αντιμετωπίζουμε τον Ολυμπιακό αλλά πλέον χάσαμε την ευκαιρία με νίκη να περάσουμε στην πρώτη θέση.

Τα σετ: 22-25, 25-23, 15-25, 25-12, 14-16.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Φλώρος): Χατζηνίκου, Τομάσεβιτς 10 (1 άσος, 7/19 επ., 2 μπλ., 68% υπ.), Τζανακάκη 11 (6/11 επ., 5 μπλ.), Χατζηνικολάου 16 (14/22 επ., 2 μπλ.), Ντουμιτρέσκου 7 (7/21 επ.), Μόλναρ 19 (4 άσοι, 12/36 επ., 3 μπλ., 64% υπ.), Μυλωνά (λ-86% υπ., 21 άμ.) / Κουτουξίδου 2, Σαπαρέφσκα 8 (6/11 επ., 2 μπλ.), Παπαγεωργίου 3 (2/2 επ., 1 μπλ., 75% υπ.).

ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ (Λυκούδης): Ν. Γκαραγκούνη 9 (8/17 επ., 1 μπλ.), Δρούγκα 4 (1/7 επ., 3 μπλ.), Καββαθά 2 (2/2 επ.), Τσίμα 13 (1 άσος, 9/23 επ., 3 μπλ., 52% υπ.), Κρνιέσεβιτς 19 (19/36 επ., 56% υπ.), Κόστιτς 15 (3 άσοι, 10/25 επ., 2 μπλ.), Κονόμη (λ-48%, 21 άμ.) / Κουτσιβίτη, Σαλούστρου 7 (1 άσος, 2/4 επ., 4 μπλ.), Τζούριτς, Λαγουδάκη, Τσαπράλη 1.


* Τώρα πια, ακόμη κι αν κερδίσει τον Ολυμπιακό, επίσης στη Γλυφάδα την ερχόμενη Δευτέρα, πολύ δύσκολα ο Παναθηναϊκός θα κατακτήσει την πρώτη θέση της κανονικής διάρκειας αφού θα πρέπει να πάει με νίκες μέχρι το τέλος και να περιμένει στραβοπατήματα του αντιπάλου του.

 Το θέμα είναι ότι με τον Ολυμπιακό θα παίξουμε και για το Κύπελλο Συνομοσπονδιών, όπου εάν προκριθούμε στους "16" θα έχουμε μεγάλες πιιθανότητες να επαναλάβουμε τον περσινό θρίαμβο φτάνοντας μέχρι το final four. Αντίθετα στο πρωτάθλημα υπάρχουν και τα πλέι οφ όπου μπορούμε και με μειονέκτημα έδρας να πάρουμε και τον φετινό τίτλο. Άρα λοιπόν, εννοείται πως θέλουμε δύο νίκες απέναντι στον Ολυμπιακό αλλά νομίζω ότι σημαντικότερη θα είναι αυτή για την Ευρώπη.

 Η για πολλοστή φορά φέτος άδεια Γλυφάδα προβληματίζει έντονα αφού ο κόσμος γυρνάει αδικαιολόγητα την πλάτη σε ένα από τα πιο πετυχημένα τμήματα του συλλόγου μας τα τελευταία χρόνια. Ας ελπίσουμε ότι με τον Ολυμπιακό, στα δύο ματς της Γλυφάδας θα γνωρίσουμε ξανά μέρες από τη Λεωφόρο.

14/12/09

On the Waterfront, Elia Kazan, 1954


 "Το Λιμάνι της Αγωνίας" είναι μία κλασική, πολυβραβευμένη ταινία από τον Ελληνικών ριζών (Ηλίας Καζαντζόγλου το αληθινό του όνομα) Αμερικανό σκηνοθέτη Elia Kazan και το 1954.
Το σενάριο του Schulberg (σε συνεργασία με τον Kazan) βασίστηκε σε πραγματικά γεγονότα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν σε μια σειρά από άρθρα του δημοσιογράφου Malcolm Johnson, με τίτλο "Έγκλημα στο λιμάνι".
 Τα άρθρα αυτά, που κέρδισαν και το βραβείο Πούλιτζερ, είχαν δημοσιευτεί σε εικοσιτέσσερις συνέχειες στην εφημερίδα "New York Sun" και αποκάλυψαν τη διαφθορά, τον χρηματισμό και τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών των γκάνγκστερ που είχαν τον έλεγχο του συνδικάτου των λιμενεργατών της Nέας Yόρκης.

 Η υπόθεση της ταινίας:
 Ένας πρώην πυγμάχος, φορτοεκφορτωτής στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, κάνει διάφορα θελήματα για λογαριασμό των συνδικάτων. Όταν συνειδητοποιεί ότι ο συνδικαλιστικός του φορέας έχει αλωθεί από το οργανωμένο έγκλημα και εκμεταλλεύεται τους λιμενεργάτες, αποφασίζει να εμφανιστεί στην αρμόδια κρατική επιτροπή και να πει την αλήθεια.


 Η ταινία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από μερίδα του πνευματικού κόσμου της Αμερικής, οι οποίοι θεώρησαν ότι ο γνωστός για τις σχέσεις του με τους μηχανισμούς του μακαρθισμού σκηνοθέτης πλήττει σκόπιμα τα σωματεία λιμενεργατών, παρουσιάζοντας τους επικεφαλής ως γκάνγκστερ και προτρέποντας τα μέλη να τους "καρφώνουν" στις επιτροπές. Ίσως και να μην είχαν άδικο..



Ο αξέχαστος Marlon Brando γράφει ιστορία ως Terry Malloy. Επιστρέφει σπίτι του μετά από μία αποτυχημένη πορεία στο χώρο του Boxing. Ο αδελφός του Charley, μεγάλη ερμηνεία και από τον Rod Steiger, είναι το δεξί χέρι του διαφθερμένου Αρχιγκάνγκστερ Johny Friendly και επικεφαλής του συνδικάτου του Λιμανιού. Ο Μπράντο λοιπόν θα τεθεί υπό την προστασία του John Friendly και όλοι οι εργάτες θα τον αντιπαθούν αλλά και θα τον σέβονται -από φόβο όμως-. Χωρίς ουσιαστικά να το πάρει χαμπάρι, θα γίνει μέλος της συμμορίας και θα καταλήξει συνεργός σε έγκλημα που θα προκύψει από εκφοβισμό προς έναν εργάτη προκειμένου να μην τους "καρφώσει". Αυτό ήταν!
Ο μέγας Μπράντο ξεκινά μία περιπλάνηση προς την αναζήτηση της αλήθειας με σκοπό να ξεσκεπάσει τον Αρχιγκάνγκστερ και να διαλύσει τη συμμορία. Στην προσπάθειά του αυτή θα τεθεί αντιμέτωπος με πολλούς. Θα προσπαθήσει λοιπόν να αποδείξει σε όλους μα κυρίως και πρωτίστως στον εαυτό του ότι δεν είναι "αλήτης", "προδότης" και "φονιάς", όπως χαρακτηριστικά έχει ονομαστεί.
 Σύμμαχοι του Μπράντο, η αδελφή του θύματος, Edie Doyle (Eva Marie Saint), την οποία και θα ερωτευθεί, και ο παππάς (μεγάλη ερμηνεία και από τον Karl Malden).
 Στο τέλος, μετά από τις εσωτερικές και εξωτερικές συγκρούσεις που θα δεχτεί και όταν οι τύχες ολόκληρης της κοινωνίας βασίζονται πάνω του, θα τα καταφέρει να φτάσει στη λύτρωση μέσα από ένα δυνατό φινάλε.
 

Ασπρόμαυρο φυσικά, με έξοχη φωτογραφία, όμορφους φυσικούς χώρους όπου έγιναν τα γυρίσματα, πολύ δυνατές ερμηνείες στο σύνολό τους, σημαντικούς συμβολισμούς και νοήματα, εξαιρετική σκηνοθεσία απ' τον Καζάν, αξέχαστη εμφάνιση απ' τον Μάρλον Μπράντο. Σίγουρα το φιλμ θα ήταν διαφορετικό με οποιονδήποτε άλλο πέραν του Μπράντο, στον οποίο το "On the Waterfront" αλλά και ο ίδιος ο Καζάν χρωστάνε πολλά!
 Μοναδικό "αρνητικό" σημείο της ταινίας, το γεγονός ότι κρίθηκε ως -και φυσικά είναι- αμφιλεγόμενη. Αλλά κι αυτό μονάχα ως προς τις προθέσεις της, γιατί η κάμερα του Kazan και οι ερμηνείες επισκίασαν κάθε "δυσάρεστη" πτυχή της.

Στο "On the Waterfront" πρωτοεμφανίστηκαν οι Εύα Μαρί Σεντ, Μάρτιν Μπάλσαμ και Πατ Χινγκλ.

 Η ταινία απέσπασε 8 βραβεία Όσκαρ (υποψήφια για 12 συνολικά): καλύτερης ταινίας (στον παραγωγό Σαμ Σπίγκελ), σκηνοθεσίας (στον Ελία Καζάν), σεναρίου (στον Μπαντ Σούλμπεργκ), φωτογραφίας (στον Μπόρις Κάουφμαν), καλλιτεχνικής διεύθυνσης (στον Ρίτσαρντ Ντέι), καλύτερου μοντάζ (στον Τζιν Μίλφορντ), αντρικής ερμηνείας (στον Μάρλον Μπράντο), και δεύτερης γυναικείας ερμηνείας (στην Εύα Μαρί Σεντ).

Μία κλασική ταινία από τα 50s. Με το America America οι δύο καλύτερες του Καζάν, ενώ ο Μάρλον Μπράντο ως Τέρι Μαλόι μας δίνει ότι καλύτερο μετά τον Δον Κορλεόνε στον Νονό!

Γιατί πώς να το κάνουμε ρε παιδιά, μεγάλος προδότης ο Καζάν, αλλά και πολύ μεγάλος σκηνοθέτης!
 
Βαθμολογία: 9,5/10

13/12/09

Καβάλα - Παναθηναϊκός 73-85, νίκη και για τις γυναίκες επί της Καλαμαριάς στη Λεωφόρο



 Ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε περισσότερο από όσο αναμενόταν και παρά τις απουσίες των Διαμαντίδη και Νίκολας κατάφερε τελικά να περάσει απ' την Καβάλα κερδίζοντας την τοπική ομάδα με 85-73 για την 7η αγωνιστική της Α1. Εντάξει, μπορεί οι γηπεδούχοι να έκαναν ένα πολύ καλό παιχνίδι, αλλά η διαφορά κλάσης ανάμεσα στις δύο ομάδες είναι πολύ μεγάλη και ο Παναθηναϊκός θα "έπρεπε" να καθαρίσει πολύ πιο εύκολα το ματς ακόμη και παρά τις δύο απουσίες. Το ότι οι πράσινοι όμως δυσκολεύτηκαν αρκετά έδειξε ότι κάνουν κοιλιά, ότι διανύουν περίοδο ντεφορμαρίσματος. Αναμενόμενο βέβαια να συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια μιας χρονιάς και συμβαίνει σε όλες τις ομάδες σε όλα τα πρωταθλήματα. Και είναι πολύ καλό που συμβαίνει στην αρχή της χρονιάς, γιατί το σημαντικό στο μπάσκετ είναι η ομάδα να παρουσιαστεί απολύτως έτοιμη και στη μέγιστη δυνατή φόρμα όταν πρέπει. Δηλαδή στα πλέι οφ της Α1 και στις νοκ-άουτ φάσεις της Ευρωλίγκα στο δρόμο προς το final four.
  Και είμαστε πεπεισμένοι ότι θα είναι!

Πολλά συγχαρητήρια στην Καβάλα και τον Κώστα Πιλαφίδη -και- για τη σημερινή εικόνα της ομάδας τους.

Απ' τον Παναθηναϊκό ξεχώρισαν οι Περπέρογλου (πρώτος σκόρερ με 20 πόντους αλλά και με αποφασιστικά σουτ στα δύσκολα), Σπανούλης (18 πόντοι, επίσης κάποια κρίσιμα καλάθια) και Πέκοβιτς (16 πόντοι).

Τα δεκάλεπτα: 25-24, 36-46, 59-63, 73-85.
 
Οι συνθέσεις των ομάδων:

Καβάλα (Πιλαφίδης): Αλεξάντερ 9, Στεφανίδης, Αγγελόπουλος 3, Κυρίτσης 19, Κόλινς 13, Ηλιάδης 3, Σιλντς 7, Ραϊτσεβιτς 1, Σιγκούνας 7, Τσέρανιτς 4, Γκούστας 7.
 
Παναθηναϊκός (Ομπράντοβιτς): Τέπιτς 10, Σπανούλης 18, Περπέρογλου 20, Μπατίστ 10, Φώτσης 4, Τσαρτσαρής 6, Πέκοβιτς 16, Καλάθης, Σερμαντίνι, Γιασικεβίτσιους.
 
 * Πλέον η προσοχή του Τριφυλλιού στρέφεται στο μεγάλο ματς που ακολουθεί, αυτό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα.




 
 
Μεγάλη νίκη και για τις γυναίκες. Τα κορίτσια του Γιάννη Γερεουδάκη για την 8η αγωνιστική επικράτησαν του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 57-53 στη Λεωφόρο, σε ένα πολύ συναρπαστικό ματς με πολλές ανατροπές και σκαρφάλωσαν ακόμη ψηλότερα στη βαθμολογία ισοβαθμώντας με άλλες τρεις ομάδες στην 3η θέση.

Τα δεκάλεπτα: 10-19, 25-36, 40-45, 57-53.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Γερεουδάκης): Ουΐλσον 13 (2), Χαλιβελάκη 4, Νικολαΐδου 2, Πανταζή 8, Ζικυρίδου 4, Μεντιόλα 8 (2), Ιλιτς 2, Χριστοφοράκη 16.


ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛ. (Πολυμένης): Ντερέβγιανικ 9 (2), Τελίδου 6, Σπανίδου 12 (1), Γιαννοπούλου 13 (3), Χαιριστανίδου 4, Μπιμπίρη, Ταμουτσέλη, Κερ 9.