29/6/12

Γερμανία - Ιταλία 1-2, ΟΜΑΔΑ η Ιταλία, πανάξια πρόκριση και πάει να το σηκώσει με Ισπανία!

 

 Η Ιταλία θριάμβευσε επί της Γερμανίας, νίκησε 2-1 και προκρίθηκε στον τελικό του Euro 2012, στον τρίτο της ιστορίας της μετά το νικητήριο του 1968 κόντρα στην Τσεχοσλοβακία και το χαμένο του 2002 απ' τη Γαλλία, όπου την Κυριακή θα αντιμετωπίσει στο Κίεβο την Ισπανία!

 Με τον Μάριο Μπαλοτέλι στο καλύτερο παιχνίδι του στη διοργάνωση, να πετυχαίνει δύο γκολ και τον Πίρλο να συνεχίζει τις ηγετικές εμφανίσεις, μα κυρίως παίζοντας ως ΟΜΑΔΑ η Ιταλία ξεπέρασε το πιο δύσκολο εμπόδιο στο ονειρεμένο ταξίδι μέχρι τον τελικό της 1ης Ιουλίου στο Κίεβο.

 Ο Super Mario με κοντινή κεφαλιά από σέντρα του Κασάνο άνοιξε το σκορ στο 20' και με εξαιρετικό, άπιαστο δυνατό σουτ από ασίστ του κινητήριου μοχλού επιθετικά, Μοντολίβο έκανε το 2-0 στο 36' για την Σκουάντρα Ατζούρα. 
 Οι Γερμανοί στο πρώτο ημίχρονο και κυρίως πριν δεχτούν το δεύτερο γκολ, πατούσαν ελαφρώς καλύτερα από τους Ιταλούς και προσπαθούσαν να κάνουν το παιχνίδι τους. Όμως ο Πραντέλι (κορυφαίος προπονητής του Euro, ανεξαρτήτως έκβασης του τελικού) έστησε για ακόμη μία φορά εξαιρετικά την Ιταλία στο χορτάρι του Εθνικού Σταδίου της Βαρσοβίας, με αποτέλεσμα πολλές επιθέσεις των πάντσερ (Χούμελς, Μπόατενγκ, Κρόος, Κεντίρα) να σταματούν στην ιταλική άμυνα.
 Από την άλλη, οι Ιταλοί είχαν άψογη κυκλοφορία της μπάλας και όχι μόνο δεν έπαιζαν κατενάτσιο, αλλά έκαναν παιχνίδι, με τον Πίρλο να οργανώνει όλες τις επιθετικές τους ενέργειες. Μάλιστα έχασαν φάσεις με τους Μοντολίβο και Κασάνο πριν ο Μπαλοτέλι ανοίξει το σκορ.

 Στο δεύτερο ημίχρονο  η Γερμανία σχεδόν εξαφανίστηκε απ' το γήπεδο, πετώντας ουσιαστικά λευκή πετσέτα περίπου απ' το 65ο λεπτό του αγώνα, πράγμα ασυνήθιστο για μια ομάδα που ξέρουμε ότι παλεύει κάθε παιχνίδι μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Ειδικά από το 70' που ο Λεβ άφησε τρεις στην άμυνα περνώντας τον Μίλερ αντί του Μπόατενγκ, τα κενά στη γερμανική άμυνα ήταν πάρα πολλά, με αποτέλεσμα οι Ιταλοί αν ήταν πιο συγκεντρωμένοι στις αρκετές αντεπιθέσεις που έβγαλαν, θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τη διαφορά του σκορ στα 4 ή τα 5 τέρματα. Κάτι που δε συνέβη για να φτάσουμε στο 91' όπου ο Γάλλος διαιτητής έδωσε πέναλτι δώρο στους Γερμανούς με το οποίο ο Εζίλ έκανε το 1-2 και ξανάδωσε φτερά στην ομάδα του, που πίεσε ασφυκτικά στα τελευταία δύο λεπτά, χωρίς ωστόσο να φτάσει στην ισοφάριση. 
 Κάτι βέβαια που θα ήταν ολωσδιόλου άδικο για την Ιταλία, που πήρε πανάξια νίκη - πρόκριση στο μεγάλο τελικό του Κιέβου, όπου την Κυριακή, 1/7, 21:45 θα αντιμετωπίσει την πρωταθλήτρια Ευρώπης και Κόσμου Ισπανία, με στόχο να την εκθρονίσει και να κατακτήσει εκείνη το 2ο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία της.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Γερμανία: Νόιερ, Μπόατενγκ (71' Μίλερ), Χούμελς, Μπάντστουμπερ, Λαμ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Εζίλ, Κρόος, Ποντόλσκι (46' Ρόις), Γκόμεζ (46' Κλόζε).
 Ιταλία: Μπουφόν, Μπαλτζαρέτι, Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Κιελίνι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι, Μοντολίβο (64' Μότα), Κασάνο (58' Ντιαμάντι), Μπαλοτέλι (70' Ντι Νατάλε).

 

28/6/12

Πορτογαλία - Ισπανία 0-0 (2-4 πέν.), ξανά σε μεγάλο τελικό οι Ισπανοί!

 

 Η Ισπανία τα κατάφερε -και- κόντρα στην Πορτογαλία έστω στα πέναλτι (4-2), πήρε το εισιτήριο για το μεγάλο τελικό όπου περιμένοντας το νικητή Γερμανίας - Ιταλίας ετοιμάζεται να γράψει ιστορία.

 Η Furia Roja μπορεί να μην έπιασε τα γνωστά επίπεδα απόδοσής της σε αυτό το Euro, κατάφερε όμως να φτάσει μέχρι τον τελικό, τρίτο σερί μετά τα Euro 2008, Mundial 2010, ισοφαρίζοντας έτσι το ρεκόρ των τριών σερί συμμετοχών σε μεγάλους τελικούς της Γερμανίας (1972, 1974, 1976). Μάλιστα η Δυτική Γερμανία τότε, είχε ηττηθεί στον τρίτο τελικό από τη Γιουγκοσλαβία.
 Πλέον, αν η Ισπανία καταφέρει να σηκώσει το τρόπαιο κόντρα σε Γερμανία ή Ιταλία θα σημειώσει το ασύλληπτο ρεκόρ των τριών σερί κατακτήσεων, ενός ιδιαίτερου treble με Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο και ξανά Ευρωπαϊκό!

 Στην "Donbass Arena" του Ντόνετσκ διεξήχθη ο πρώτος ημιτελικός του Euro 2012. Η σπουδαία ιβηρική μάχη μεταξύ της Ισπανίας που ήθελε να υπερασπιστεί τον τίτλο της και να σπάσει όλα τα ρεκόρ και της φιλόδοξης Πορτογαλίας που ήθελε να φτάσει για δεύτερη φορά στον τελικό και να διεκδικήσει το τρόπαιο μετά το 2004 και το «στραπάτσο» από την Ελλάδα.

 Η τυπικά γηπεδούχος Πορτογαλία είχε τραυματία τον Ποστίγκα, τη θέση του οποίου πήρε ο Αλμέιδα. Σα να έπαιζε με 10 η ομάδα του Μπέντο, με τον στράικερ της Μπεσικτάς να είναι εξαφανισμένος σε όλο το ματς μέχρι λίγο πριν την αντικατάστασή του στο 80' όταν και επιχείρησε δύο σουτ, το ένα όμως χειρότερο απ' το άλλο. Αυτό ήταν και το μεγάλο πρόβλημα της Πορτογαλίας σε αυτήν τη διοργάνωση, καθώς αν είχε έναν επιθετικό γκολτζή, στυλ Νούνο Γκόμεζ, ίσως να έφθανε στην υπέρβαση. 
 Ίδιο πρόβλημα όμως είχε και η Ισπανία, με τον Ντελ Μπόσκε να ξεκινάει τον Νεγρέδο(!), σε μία προσπάθεια, πιθανώς, να νικήσει το γρήγορο αμυντικό δίδυμο των Πορτογάλων με ένα εξίσου γρήγορο φορ αντί των βαριών κορμιών των Τόρες, Γιορέντε. Η επιλογή του πάντως δεν τον δικαίωσε, μιας και ο Νεγρέδο ήταν ο χειρότερος παίκτης της Ισπανίας μέχρι που αντικαταστάθηκε από τον Φάμπρεγας στις αρχές του β' ημιχρόνου (για ακόμη μία φορά η Ισπανία ολοκλήρωσε ματς χωρίς επιθετικό).

 Στο πρώτο ημίχρονο υπήρχαν μια δυο εκατέρωθεν καλές στιγμές, όμως έμεινε το 0-0. Στο δεύτερο σαρανταπεντάλεπτο ο Ντελ Μπόσκε έκανε δύο γρήγορες αλλαγές (Φάμπρεγας, Νάβας αντί Νεγρέδο, Σίλβα) και οι πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου έγιναν πιο επιθετικοί. Αντίθετα ο Μπέντο δεν έκανε κάποια κίνηση απ' τον πάγκο παρά μόνον στο 80' όταν άλλαξε (με πολλή καθυστέρηση) τον Αλμέιδα, για να περάσει τον Ολιβέιρα, ενώ τις άλλες δύο αλλαγές τις άφησε για την παράταση (Κουστόντιο αντί Βελόσο και Βαρέλα αντί Μεϊρέλες). Η τρίτη ισπανική αλλαγή ήρθε στο 87' με τον Πέδρο αντί του Τσάβι.
 Η Πορτογαλία πάντως είχε την σπουδαία ευκαιρία να σκοράρει και να πάρει την πρόκριση, όταν στο 90' έφυγαν τρεις Πορτογάλοι στην αντεπίθεση, ο Μεϊρέλες βρήκε ωραία τον Ρονάλντο, όμως ο αρχηγός δεν κατάφερε να ευστοχήσει σε τετ α τετ με τον Κασίγιας.

 Στην παράταση, μετά από ένα άκρως ισορροπημένο 90λεπτο, οι Ισπανοί φάνηκαν περισσότερο, δημιουργώντας ερωτηματικά πώς γίνεται μια ομάδα να... τρέχει περισσότερο στον εξτρά χρόνο ενός ημιτελικού!
 Όπως και να 'χει ο Ινιέστα έχασε μια καλή ευκαιρία, όταν βγήκε τετ α τετ και πλάσαρε, με τον Πατρίσιο να αποκρούει σε κόρνερ. Ένα πολύ δυνατό μακρινό φάουλ του Ράμος πέρασε λίγο άουτ, ενώ ο Πατρίσιο απέκρουσε ξανά σουτ του Νάβας, για να ολοκληρωθούν έτσι οι φάσεις της παράτασης, με την Πορτογαλία να μην μπορεί να ακολουθήσει το ρυθμό της Ισπανίας αλλά να γλιτώνει, με τον ημιτελικό να οδηγείται στα πέναλτι. 

 Εκεί ο Πατρίσιο ξεκίνησε ιδανικά αποκρούοντας το πρώτο πέναλτι του σπεσιαλίστα Αλόνσο, όμως ο «Άγιος Ίκερ» έσωσε για πολλοστή φορά την Ισπανία, αποκρούοντας στα καπάκια το πέναλτι του Μουτίνιο. Στη συνέχεια Ινιέστα, Πέπε, Πικέ, Νάνι, Ράμος ήταν εύστοχοι για το 3-2 των Ισπανών, ο Άλβες όμως σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι και ο Φάμπρεγας, που είχε ζητήσει να εκτελέσει το τελευταίο πέναλτι, ευστόχησε στέλνοντας τη Furia Roja στον τελικό και στερώντας μια εκτέλεση απ' τον Ρονάλντο, αφού ήταν τελευταίος στην πορτογαλική λίστα, αλλά και το όνειρο της συμμετοχής στο μεγάλο ραντεβού της Κυριακής.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Πορτογαλία: Πατρίσιο, Περέιρα, Πέπε, Άλβες, Κοεντράο, Βελόζο (106' Κουστόντιο), Μεϊρέλες (113' Βαρέλα), Μοουτίνιο, Νάνι, Κ. Ρονάλντο, Αλμέιδα (80' Ολιβέιρα).
 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι (87' Πέδρο), Αλόνσο, Σίλβα (59' Νάβας), Ινιέστα, Νεγρέδο (54' Φάμπρεγας).

25/6/12

Aγγλία - Ιταλία 0-0 (2-4 πέν.), πανάξια πρόκριση για τους Ιταλούς και πάμε για ημιτελικούς φωτιά!

 

 Ένας προημιτελικός μεταξύ δύο μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων κρίθηκε στα πέναλτι υπέρ της Ιταλίας, η οποία ωστόσο θα έπρεπε να είχε καθαρίσει την πρόκριση στα 90' με σκορ τουλάχιστον 4-1! Ωραίο, επιθετικό ποδόσφαιρο απ' τους Ιταλούς, άμυνα μέχρι αηδίας οι Άγγλοι, πως αλλάζουν οι καιροί! Ασύλληπτη εμφάνιση αλλά... Τσάβι για τον ηγέτη της Ιταλίας Αντρέα Πίρλο. 
 Πορτογαλία - Ισπανία και Γερμανία - Ιταλία οι δύο σπουδαίοι ημιτελικοί μεταξύ των τεσσάρων κορυφαίων ομάδων του Euro 2012!

 Το 0-0 της κανονικής διάρκειας αλλά και της παράτασης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου δεν αντικατοπτρίζει το θέαμα που παρακολουθήσαμε στον ωραιότερο προημιτελικό μετά ίσως από το... σόου των Γερμανών με «θύμα» τη δική μας Εθνική. Η Πορτογαλία κάνοντας προπόνηση νίκησε 1-0 την Τσεχία, ενώ το Ισπανία - Γαλλία ήταν για πολλά ροχαλητά, με τους Ισπανούς τελικώς να αποδεικνύονται λιγότερο κακοί και να παίρνουν την πρόκριση.
 Η Ιταλία είχε τον απόλυτο έλεγχο και δημιούργησε πάμπολλες φάσεις για γκολ, με τους Άγγλους να στέκονται ιδιαίτερα τυχεροί αφού η αστοχία της ομάδας του Πραντέλι και μόνον τους κρατούσε στο ματς. Πάντως είχαν κι εκείνοι μια δυο καλές στιγμές για να κλέψουν το ματς, όμως ευτυχώς για το ποδόσφαιρο απενεμήθη δικαιοσύνη έστω κι αν χρειάστηκε να φτάσουμε στα πέναλτι.

 Εκεί, ο Μοντόλιβο αστόχησε στο δεύτερο πέναλτι για τους Ιταλούς (Μπαλοτέλι, Τζέραρντ είχαν κάνει το 1-1) και ο Ρούνεϊ έδωσε το προβάδισμα στην Αγγλία με 2-1. Όμως στη συνέχεια ο Γιανγκ «έσπασε» το οριζόντιο δοκάρι, ενώ αμέσως νωρίτερα ο Πίρλο αλλά Πανένκα έκανε πολύ ψύχραιμα το 2-2. Ο Νοτσερίνο έβαλε ξανά μπροστά τους Ιταλούς και ο Μπουφόν απέκρουσε το πέναλτι του Κόουλ. Ο Ντιαμάντι ευστόχησε στο τελευταίο κι έδωσε τη μεγάλη όσο και απολύτως δίκαιη πρόκριση στην Ιταλία.

 Την Πέμπτη 28/6 θα διεξαχθεί ο δεύτερος ημιτελικός μεταξύ Γερμανίας και Ιταλίας, ενώ μία ημέρα νωρίτερα αυτός μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Αγγλία: Χαρτ, Τζόνσον, Τέρι, Λέσκοτ, Κόουλ, Πάρκερ (94' Χέντερσον), Τζέραρντ, Μίλνερ (61' Γουόλκοτ), Γιανγκ, Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ (60' Κάρολ).
 Ιταλία: Μπουφόν, Αμπάτε (91' Μάτζο), Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Μπαλτζαρέτι, Πίρλο, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι (80' Νοτσερίνο), Μοντόλιβο, Κασάνο (78' Ντιαμάντι), Μπαλοτέλι.

 * Πανάξια πρόκριση της Ιταλίας που μετά από χρόνια παίζει ξανά επιθετικό ποδόσφαιρο, με κατοχή μπάλας, χωρίς να κοιτάζει πρώτα την άμυνα! Αντίθετα η Αγγλία, παραδοσιακά επιθετική, έπαιξε απίστευτο αντιποδόσφαιρο και θα ήταν άδικο να έκλεβε την πρόκριση.

 * Τεράστια εμφάνιση αλλά... Τσάβι από τον ηγέτη της Ιταλίας Αντρέα Πίρλο, ο οποίος μετά από μία εξαιρετική σεζόν με τη Γιουβέντους καθοδηγεί και την Εθνική ομάδα της χώρας του.

 * Στους «4» του Euro Πορτογαλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία, δηλαδή οι 4 καλύτερες με διαφορά ομάδες της φετινής διοργάνωσης, ό,τι καλύτερο δηλαδή για το τουρνουά και τους θεατές! Αναμένονται φοβεροί ημιτελικοί!
 

24/6/12

Ισπανία - Γαλλία 2-0, Πορτογαλία-Ισπανία ο πρώτος σπουδαίος ημιτελικός!

 

 Η Ισπανία με δύο γκολ του Τσάμπι Αλόνσο νίκησε 2-0 τη Γαλλία και προκρίθηκε στους «4» του Euro 2012, όπου την Τετάρτη θα αντιμετωπίσει την Πορτογαλία, σε μία ιβηρική μονομαχία, στον πρώτο σπουδαίο ημιτελικό.

 Στην "Donbass Arena" του Ντόνετσκ παρακολουθήσαμε έναν κακό ημιτελικό. Ο Ντελ Μπόσκε εμπιστεύτηκε ξανά τον Φάμπρεγκας παρατάσσοντας έτσι, ξανά χωρίς επιθετικό την Ισπανία, ενώ ο Μπλαν είχε το πρόβλημα με τον Νασρί, τη θέση του οποίου πήρε ο -κακός σε ακόμη ένα ματς- Μαλουντά, αλλά και του Μεξέ, τον οποίο ωστόσο αντικατέστησε επάξια ο Κοσιελνί.
 Στη μοναδική της ευκαιρία στο πρώτο ημίχρονο η Furia Roja άνοιξε το σκορ με ωραία κεφαλιά του Τσάμπι Αλόνσο μετά από εξαιρετική ενέργεια και σέντρα ακριβείας του Τζόρντι Άλμπα, στο 19'.

 Ο αμυντικός χαφ της Ρεάλ Μαδρίτης με δεύτερο προσωπικό τέρμα, από εκτέλεση πέναλτι στο 91' σφράγισε την πρόκριση της Ισπανίας στα ημιτελικά, για 4η φορά στην ιστορία της (1964, 1984, 2008, 2012). Στις προηγούμενες τρεις οι πρωταθλητές Ευρώπης και Κόσμου είχαν προκριθεί στον τελικό, κατακτώντας μάλιστα το τρόπαιο στις δύο εξ αυτών. 
 Η Γαλλία είχε μια δυο καλές στιγμές στο β΄ημίχρονο, μία κεφαλιά του Ντεμπουσί πάνω απ' το δοκάρι του Κασίγιας και μία δυνατή εκτέλεση φάουλ του Καμπάιγ, που ο "Άγιος Ίκερ" έδιωξε σε κόρνερ.

 Οι Γάλλοι, που ξεκίνησαν το τουρνουά με προσδοκίες, παρουσίασαν ένα πολύ κακό πρόσωπο, ενώ εμφανώς αναζητούν ακόμη έναν ηγέτη στη μετά Ζιντάν εποχή. Ο Ριμπερί, από τον οποίο περίμεναν πολλά ήταν εξαφανισμένος τόσο στον προημιτελικό όσο και στη διοργάνωση γενικά με εξαίρεση ένα ματς στους ομίλους. Αλλά κι ο Μπενζεμά δεν κατάφερε να σκοράρει καν(!) καταδικάζοντας ουσιαστικά την εθνική του ομάδα σε προδιαγεγραμμένη αποτυχία. Μία ομάδα που ανανεώθηκε αρκετά από τον Λοράν Μπλαν, με ταλαντούχους ποδοσφαιριστές αλλά και πολλά προβλήματα, κυρίως ανυπακοής και γκρίνιας απ' τους «αστέρες», με το κλίμα να είναι ιδιαίτερα αρνητικό και να έχει επιπτώσεις φυσικά στο αγωνιστικό κομμάτι, όπως φάνηκε και στο ματς κόντρα στην Ισπανία.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
 Ισπανία: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάβι, Αλόνσο, Σίλβα (65' Πέδρο), Ινιέστα (84' Καθόρλα), Φάμπρεγκας (67' Τόρες).
 Γαλλία: Λορίς, Ρεβεγιέρ, Ραμί, Κοσιελνί, Κλισί, Μ'Βιλά (79' Ζιρού), Καμπάιγ, Μαλουντά (65' Νασρί), Ντεμπουσί (64' Μενέζ), Ριμπερί, Μπενζεμά.

 * Ο πρώτος ημιτελικός μεταξύ Πορτογαλίας και Ισπανίας θα διεξαχθεί την Τετάρτη, 27/6 στην Donbass Arena, ενώ ο δεύτερος, μεταξύ του αποψινού νικητή του 4ου προημιτελικού Αγγλία-Ιταλία και της Γερμανίας θα διεξαχθεί την Πέμπτη, 28/6 στο Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Σίγουρα μιλάμε για δύο σπουδαίους ημιτελικούς, μεταξύ των καλύτερων ομάδων της διοργάνωσης, αλλά και μεταξύ παραδοσιακών δυνάμεων του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
 Μένει να δούμε αν τα φαβορί από την έναρξη του Euro, Γερμανία και Ισπανία καταφέρουν να προκριθούν στον τελικό ή αν η Πορτογαλία του Πάουλο Μπέντο και των Κριστιάνο Ρονάλντο, Νάνι η «νέα» Αγγλία των πολλών απουσιών, του Ρόι Χότζον και του Γουέιν Ρούνεϊ ή η Ιταλία του Τζέζαρε Πραντέλι και των Αντρέα Πίρλο, Αντόνιο Ντι Νατάλε, Μάριο Μπαλοτέλι κάνουν την έκπληξη.