21/6/08

Στους "4" η Τουρκία













Στο πιο συναρπαστικό όσον αφορά στην δραματική εξέλιξή του παιχνίδι του Euro έως τώρα, η Τουρκία επικράτησε της Κροατίας σα πέναλτι 3-1(κ.α. 0-0, παράτ. 1-1) και προκρίθηκε στους "4" για πρώτη φορά στην ιστορία της. Παράλληλα σημείωσε τη τρίτη συνεχόμενη ανατροπή της και μάλιστα την πιο "τρελή" αφού οι Κροάτες άνοιξαν το σκορ στο 119' και η ομάδα του Τερίμ ισοφάρισε στο 121'!!
Ο κανονικός αγώνας κύλισε όπως τον περιμέναμε, θυμίζοντας περισσότερο σκάκι και όχο ποδόσφαιρο. Καθαρό παιχνίδι τακτικής από Μπίλιτς και Τερίμ, με τους Κροάτες να φτάνουν μια ανάσα από το 1-0 όταν στο 18' ο Μόντριτς έκανε ωραία κούρσα από τα δεξιά, σέντραρε και ο επερχόμενος Όλιτς με προβολή έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του Ρουστού! Οι Τούρκοι απ΄ την πλευρά τους δεν απείλησαν αν εξαιρέσει κανείς ένα δυο σουτ μακρινά που πέρασαν άουτ. Παράλληλα, με διπλή ζώνη άμυνας δυσκόλευαν την ανάπτυξη των Κροατών που δεν πλησίαζαν εύκολα στη περιοχή του Ρουστού.
Στο δεύτερο ημίχρονο, η Κροατία έγινε πιο επιθετική, με τον Όλιτς να χαρακτηρίζεται μοιραίος παίχτης για την ομάδα του, αφού είχε 4-5 καλές ευκαιρίες αλλά δεν κατάφερε να τις μετουσιώσει σε κάποιο τέρμα(πιθανόν και το νικητήριο!).
Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και ξαφνικά άλλαξε εικόνα. Οι Κροάτες κουρασμένοι ή απογοητευμένοι οπισθοχώρησαν και οι Τούρκοι έγιναν απειλητικοί χάνοντας 2-3 καλές φάσεις για γκολ μέσα σε λίγα λεπτά. Ο χρόνος όμως κυλούσε και το ματς "έδειχνε" πέναλτι. Όμως, σε μία αντεπίθεση στο 119' από δεξιά, οι Κροάτες άνοιξαν το σκορ. Ο Ρουστού κυνήγησε τη μπάλα αλλά... Νικοπολίδης, ο Μόντριτς κατάφερε να γυρίσει και να σεντράρει και ο Κλάσνιτς με κεφαλιά έκανε το 1-0! Χαρά και πανηγύρια οι Κροάτες εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου, με τους Τούρκους όχι μόνο να μη ξαπλώνουν στο χόρτο ή να σέρνουν τα πόδια τους και να στέκονται αποσβολωμένοι στον αγωνιστικό χώρο του "Ερνστ Χάπελ" αλλά να έχουν τις δυνάμεις, την όρεξη, την αποφασιστικότητα και την πίστη να φέρουν το ματς στα ίσα. Πράγματι, δύο λεπτά μετά, ο Ρουστού κάνει βολέ, ο Σεντούρκ παίρνει τη μπάλα, γυρίζει ανάμεσα σε δύο Κροάτες και τη στέλνει στο παραθυράκι του Πλετίκοσα. Απίστευτο...














Για κάτι στιγμές σα κι αυτές γουστάρουμε να βλέπουμε ποδόσφαιρο(αρκεί να μην το παθαίνει η ομάδα μας!) και από κάτι στιγμές σα κι αυτές αυτό το άθλημα ονομάστηκε "Βασιλιάς των Σπορ".
Πέναλτι λοιπόν και δε νομίζω να υπήρξε ΕΝΑΣ άνθρωπος στο πλανήτη που να πίστεψε ότι οι Κροάτες θα κέρδιζαν. Δύο στοιχεία υπέρ των Τούρκων:
1ον) Τα πέναλτι θα εκτελούνταν μπροστά στους Τούρκους οπαδούς.
2ον) Το πλέον σημαντικό. Η ψυχολογία. Στα ύψη αυτή των Τούρκων, στα τάρταρα εκείνη των Κροατών. Και... άουτ ο Μόντριτς, άουτ ο Ράκιτιτς. Απολύτως φυσιολογική εξέλιξη.

Αναλυτικά τα πέναλτι:

Μόντριτς... άουτ 0-0
Αρντά... εύστοχος 0-1
Σρνα... εύστοχος 1-1
Σεντούρκ ... εύστοχος 1-2
Ράκιτιτς... άουτ 1-2
Άλντιντοπ... εύστοχος 1-3
Πέτριτς... αποκρούει ο Ρουστού 1-3

Οι συνθέσεις του αγώνα:

ΚΡΟΑΤΙΑ (Σλάβεν Μπίλιτς): Πλετίκοσα, Σίμουνιτς, Ρ. Κόβατς, Τσόρλουκα, Ράκιτιτς, Ν. Κόβατς, Σρνα, Μόντριτς, Όλιτς (97΄ Κλάσνιτς), Κράνιτσαρ (65΄ Πέτριτς), Πράνιτς

ΤΟΥΡΚΙΑ (Φατίχ Τερίμ): Ρουστού, Μπαλτά, Ζαν, Τοπάλ (76΄ Σεντούρκ), Νιχάτ (117΄ Καραντενίζ), Τουράν, Ασίκ, Σανλί, Καζίμ (60΄ Μποράλ), Σαμπρί, Αλτιντόπ





* Οι Τούρκοι, που έπαιξαν χωρίς Βολκάν, Αουρέλιο(τιμωρημένοι), Σερβέτ, Μπελόζογλου, Γκουνγκόρ και με συνολικά 17 παίχτες στην αποστολή πήραν την πρόκριση για τους ημιτελικούς κόντρα στους φιλόδοξους Κροάτες για πρώτη φορά στην ιστορία τους. Με τη τρίτη συνεχόμενη ανατροπή που αν μη τι άλλο δείχνει πάθος και ψυχή. Σίγουρα και τύχη, αλλά νομίζω εν τέλει δε μπορεί κανείς να πει ότι είναι άδικο για τους Τσέχους ή ειδικά τους Κροάτες που αποκλείστηκαν.
Συγγνώμη αλλά όταν βάζεις γκολ στο 119' και δέχεσαι την ισοφάριση στο 121' μάλλον δε φταίει καμία κωλοφαρδία του αντιπάλου αλλά αποκλειστικά εσύ. Και προσωπικά υποστήριζα τους Κροάτες και μάλιστα νομίζω ότι το κεντρικό αμυντικό δίδυμο, Ρόμπερτ Κόβατς και Σίμουνιτς πως είναι το καλύτερο από κάθε άλλη ομάδα του τουρνουά, αλλά και γενικά έχουν θέση στην καλύτερη εντεκάδα του Euro.

* Έκαναν το θαύμα τους οι Τούρκοι και έδειξαν για μία ακόμη φορά πως δεν τα παρατάνε αλλά πλέον νομίζω ότι ΔΕΝ έχουν τύχη απέναντι στους Γερμανούς. Όπως δύσκολα θα κάναν κάτι και οι Κροάτες επαναλαμβάνοντας το θρίαμβο του 2-1 από το ματς του ομίλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: