15/6/08

Ολοκληρώθηκε ο 1ος όμιλος του Euro

Ένα συναρπαστικό φινάλε επιφύλασσε ο 1ος όμιλος για Τσέχους και Τούρκους αλλά και το σπουδαιότερο εξ όλων, όσα έχουμε παρακολουθήσει μέχρι σήμερα. Με τις δύο ομάδες να ισοβαθμούν ακόμη και στη διαφορά τερμάτων, μία πιθανή μεταξύ τους ισοπαλία θα έστελνε το ματς στα πέναλτι. Κανείς δεν επιθυμούσε τη "ρώσικη ρουλέτα" και αυτό φάνηκε από τις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών από την αρχή του αγώνα. Οι τυπικά φιλοξενούμενοι Τσέχοι προηγήθηκαν στο σκορ μόλις στο 34' με κεφαλιά του Κόλερ και κράτησαν το υπέρ τους σκορ μέχρι το ημίχρονο. Με την εικόνα του 2ου ημιχρόνου που είχε το παιχνίδι φαινόταν ότι οι Τσέχοι εύκολα ή δύσκολα θα κρατούσαν το 0-1 και την πρόκριση. Μάλιστα, όταν στο 62' ο Πλασίλ με όμορφο πλασέ έκανε το 0-2 όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι "τελείωσε" και πως η ομάδα του Μπρύκνερ σκεφτόταν τον προημιτελικό με τους Κροάτες. Όμως οι Τούρκοι δεν είχαν πει την τελευταία τους κουβέντα και έφτασαν στην τεράστια ανατροπή μέσα σε 15 λεπτά! Αρχικά, ο Τουράν στο 75' μείωσε για την ομάδα του Τερίμ, η οποία έφτασε στο 2-2 με τον αρχηγό της, το Νιχάτ στο 87'. Και σα να μην έφτανε αυτό, προτού οι Τσέχοι καταλάβουν τί τους "χτύπησε" ήρθε το 3-2 και πάλι με το Νιχάτ στο 90' για να στείλει τους Τούρκους στους "8". Μάλιστα στο 91' αποβλήθηκε ο Βολκάν για χτύπημα στον Κόλερ και για τα 3 τελευταία λεπτά ντύθηκε τερματοφύλακας ο Τουντσάι. Πάντως η Τσεχία δεν απείλησε και το σφύριγμα της λήξης από τον Φρόιντφελντ βρήκε τους Τσέχους ξαπλωμένους στο χορτάρι μη μπορώντας να καταλάβουν πως έχασαν τη πρόκριση, ουσιαστικά μέσα από τα χέρια τους.

Στο άλλο ματς του ομίλου, το αδιάφορο βαθμολογικά, οι Ελβετοί αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με το κεφάλι ψηλά. Κέρδισαν τους Πορτογάλους με 2-0 και πέτυχαν την παρθενική τους νίκη μετά από δύο ήττες. Ο Σκολάρι που παρέταξε την ομάδα του με πολλές αλλαγές και αρκετά νέα πρόσωπα στο βασικό σχήμα, είδε τους παίχτες του να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες, με αποκορύφωμα τα δύο δοκάρια και τελικά να τιμωρούνται από τους διοργανωτές, οι οποίοι με τον Γιακίν(2 γκολ) έφτασαν σε αυτή τη νίκη γοήτρου.

Συγκεντρωτικά τα αποτελέσματα και η βαθμολογία του 1ου ομίλου:


1. Πορτογαλία 6 5-3
2. Τουρκία 6 5-5
3. Τσεχία 3 4-6
4. Ελβετία 3 3-3


1η αγωνιστική: Ελβετία - Τσεχία 0-1 Βασιλεία - Σεντ Γιάκομπ
Πορτογαλία - Τουρκία 2-0 Γενεύη - Στάδιο Γενεύης

2η αγωνιστική: Τσεχία - Πορτογαλία 1-3 Γενεύη - Στάδιο Γενεύης
Ελβετία - Τουρκία 1-2 Βασιλεία - Σεντ Γιάκομπ

3η αγωνιστική: Ελβετία - Πορτογαλία 2-0 Βασιλεία - Σεντ Γιάκομπ
Τουρκία - Τσεχία 3-2 Γενεύη - Στάδιο Γενεύης


* Οι Πορτογάλοι επιβεβαίωσαν το ρόλο του φαβορί και προκρίθηκαν καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση του 1ου ομίλου. Οι Τούρκοι "έφαγαν" στο νήμα τους Τσέχους, οι οποίοι χωρίς τον Ροζίτσκι απογοήτευσαν. Οι διοργανωτές Ελβετοί δεν έκαναν την υπέρβαση αλλά τουλάχιστον πήραν 3 πόντους έστω και κόντρα στους αδιάφορους Πορτογάλους.
Άρα, ο 1ος όμιλος θα μπορούσαμε να πούμε ότι κύλισε ομαλά, με τους Πορτογάλους να αντιμετωπίζουν τους Γερμανούς(εκτός αν τα "πάντσερ" αποκλειστούν από τους Αυστριακούς!) στους "8" σε έναν πάρα πολύ δυνατό προημιτελικό. Στον άλλο προημιτελικό, των δύο πρώτων ομίλων, οι Τούρκοι θα αντιμετωπίσουν τους πολύ φιλόδοξους Κροάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: