24/6/10

5ος όμιλος, 3η αγωνιστική: Σλοβακία - Ιταλία 3-2, Παραγουάη - Νέα Ζηλανδία 0-0. Μετά τη φιναλίστ του 2006 Γαλλία, αποκλείεται από τους ομίλους και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ιταλία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά! Πάντως αυτή η Εθνική Ιταλίας πρέπει να είναι η χειρότερη όλων των εποχών!


 Η πρωτάρα σε τελική φάση Μουντιάλ Σλοβακία, για την 3η αγωνιστική του 5ου ομίλου στο "Έλις Παρκ Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ πέτυχε επιβλητική νίκη (3-2) επί της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ιταλίας και προκρίθηκε στους "16" στέλνοντας σπίτι τους τους απογοητευτικούς και ντροπιασμένους Ιταλούς.
 Η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι ήταν ακατόρθωτο να υπερασπιστεί το στέμα της. Όμως έχω την αίσθηση ότι ουδείς περίμενε την Ιταλία να αποκλειστεί από όμιλο με Παραγουάη, Σλοβακία, Νέα Ζηλανδία! Χωρίς νίκη, με δύο ισοπαλίες και μία ήττα και 3-4 γκολ η Ιταλία έπιασε πάτο και φεύγει απολύτως ξεφτυλισμένη από τη Ν. Αφρική. Ακόμη πιο αδιανόητο είναι το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την πρωτάρα Σλοβακία και ενώ της αρκούσε κι η ισοπαλία για να περάσει! Μιλάμε δηλαδή για ματς - τελειωμένη υπόθεση από την πάλαι ποτέ κραταιά Εθνική Ιταλίας...

 Το ματς έγινε εντυπωσιακό από το 73' μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Οι Σλοβάκοι σε αυτό το λεπτό έκαναν το 2-0 με τον Ρόμπερτ Βίτεκ και αγκάλιασαν την πρόκριση. Είχαν ανοίξει το σκορ στο 25' με τον ίδιο παίχτη και MVP του αγώνα. Οι Ιταλοί δεν αντέδρασαν καθόλου και άφηναν το χρόνο να κυλάει χωρίς την παραμικρή ευκαιρία.
 Το 2-0 πάντως φάνηκε ότι τους αφύπνησε αφού από εκείνο το λεπτό βγήκαν όλοι μπροστά ψάχνοντας πλέον 2 γκολ για την πρόκριση. Λίγο νωρίτερα, στο 67' ο Κουαλιαρέλα είχε σκοράρει (η μπάλα φάνηκε ότι πέρασε τη γραμμή μετά από πολλά ριπλέι) αλλά ο διαιτητής δεν κατοχύρωσε το γκολ. Μικρή σημασία έχει και δε νοείται οι Ιταλοί να σταθούν σε αυτή τη φάση.
 Ο Ντι Νατάλε τελικά μείωσε σε 2-1 στο 81' όμως στο 89' η ιταλική άμυνα δέχτηκε γκολ από... πλάγιο (Κόπουνεκ ο σκόρερ), δείγμα του ότι δεν έχει καμία σχέση με την σπουδαία και ανίκητη άμυνα του παρελθόντος. Πάντως στο 92' ο Κουαλιαρέλα με ψυχραιμία και με ωραία λόμπα έξω από την περιοχή κρέμασε τον Μούχα για το 3-2 και στα τελευταία 3 λεπτά έγινε χαμός. Ο Βάις έκανε και τις άλλες δύο αλλαγές του, ενώ ο Πέπε (ο χειρότερος της Ιταλίας μαζί με τον Ντε Ρόσι) στο 95' έχασε μοναδική ευκαιρία για το 3-3 όταν από πλεονεκτική θέση έκανε στραβοκλωτσιά...

 Η Σλοβακία από τη στιγμή που έριξε 3 στην Ιταλία και την κέρδισε αξίζει την πρόκριση (ασχέτως ότι δεν έδειξε τίποτα άλλο στα προηγούμενα ματς), ενώ η Ιταλία που παραλίγο να περάσει ξανά με 3 ισοπαλίες, όπως το 1982 όταν τελικά κατέκτησε και το Μουντιάλ, απολύτως δίκαια έμεινε εκτός. Χωρίς νίκη σε πανεύκολο όμιλο, με 2 βαθμούς και 3-4 γκολ, μα το κυριότερο με άθλια αγωνιστική εικόνα δεν δικαιούταν τίποτα περισσότερο και δίχως υπερβολή νομίζω ότι πρόκειται για την χειρότερη Εθνική Ιταλίας όλων των εποχών!

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Σλοβακία (Βλάντιμιρ Βάις): Μούχα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ζαμπάβνικ, Στρμπα (87'΄Κόπουνεκ), Βίτεκ (90' + 2' Σέστακ), Στοχ, Ντούριτσα, Χάμσικ, Γέντρισεκ (90' + 4' Πέτρας), Κούτσκα.

 Ιταλία (Μαρτσέλο Λίπι): Μαρκέτι, Κρισίτο (46' Μάτζιο), Κιελίνι, Καναβάρο, Ντε Ρόσι, Πέπε, Γκατούσο (46' Κουαλιαρέλα), Ιακουίντα, Ντι Νατάλε, Τζαμπρότα, Μοντολίβο (56' Πίρλο).



 Στο άλλο ματς του 5ου ομίλου, στο "Πίτερ Μοκάμπα Στέιντιουμ" του Πολοκβάνε Παραγουάη και Νέα Ζηλανδία έφεραν 0-0, αποτέλεσμα που έδωσε την 1η θέση στους Νοτιοαμερικανούς και ένα ακόμη πετυχημένο αποτέλεσμα για τους Νεοζηλανδούς, οι οποίοι μπορεί να αποκλείστηκαν, αλλά τερμάτισαν στην 3η θέση χωρίς ήττα!
 Η Παραγουάη ήταν προσεχτική αλλά δεν ήταν κακή, έχασε κάποιες ευκαιρίες, έμεινε όμως στο 0-0 και σαν 1η του ομίλου θα παίξει με Δανία ή Ιαπωνία. Λογικά οι Ολλανδοί θα τερματίσουν στην 1η θέση του 6ου ομίλου και θα παίξουν με τη Σλοβακία.
 Στο πρώτο ημίχρονο η Παραγουάη είχε την υπεροχή αλλά όχι κάποια πολύ μεγάλη φάση. Στο δεύτερο ημίχρονο ανέβασε ακόμη περισσότερο την πίεση και ο τερματοφύλακας και οι αμυντικοί της Νέας Ζηλανδίας είχαν πολύ δουλειά. Το τελικό 0-0 δίνει στην Παραγουάη την πρωτιά στον όμιλο και επίσης δίνει στη νέα Ζηλανδία μία μεγάλη ικανοποίηση αφού ουδείς περίμενε να τερματίσει αήττητη σε αυτόν τον όμιλο.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Παραγουάη (Χεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Μορέλ, Κανίσα, Χ.Κάσερες, Καρντόσο(66' Μπάριος), Σάντα Κρουζ, Βέρα, Ντα Σίλβα, Β.Κάσερες, Ριβέρος, Βαλντέζ(67' Μπενίτεζ).

 Νέα Ζηλανδία (Ρίκι Χέρμπερτ): Πάστον, Λόκχεντ, Ριντ, Βίσελιτς, Νέλσεν, Έλιοτ, Σμέλτζ, Κίλεν (79' Μπρόκι), Μπέρτος, Φάλον(69' Γουντ), Σμιθ.


 * Αν μία ομάδα ξεχώρισε στον 5ο όμιλο αυτή σίγουρα ήταν η Παραγουάη. Οι Λατινοαμερικάνοι έπαιξαν επιθετικό ποδόσφαιρο, ήταν πολύ καλύτεροι από Σλοβάκους, Ιταλούς, Νεοζηλανδούς και δίκαια παίρνουν την 1η θέση και την πρόκριση στους "16", ενώ φυσικά έχει αρκετές ελπίδες και για τους "8" αντιμετωπίζοντας είτε τη Δανία είτε την Ιαπωνία. 
 Από την άλλη η Σλοβακία, όπως είπα προηγουμένως, από τη στιγμή που κέρδισε την Ιταλία δικαιούται απόλυτα την πρόκριση, όμως απέναντι στην Ολλανδία δεν βλέπω να έχει καμία τύχη.
 Η Νέα Ζηλανδία φεύγει με ψηλά το κεφάλι, ενώ ότι περισσότερο κι αν πούμε για την Ιταλία θα είναι λίγο μπροστά σε αυτή την τεράστια απογοήτευσε της ομάδας (ο θεός να την κάνει) του Μαρτσέλο Λίπι. Κρίμα και για τον Λίπι, κρίμα και για τον Capitano, τον μεγάλο Φάμπιο Καναβάρο, ο οποίος αλίμονο αν φανταζόταν τέτοιο ταπεινωτικό φινάλε με την Squadra Azzura...

2 σχόλια:

Laplace είπε...

καλησπερα φιλε
οντως η ιταλια αυτη ειναι η χειροτερη ολων των εποχων(κ ακολουθει αυτη του euro 1996 κ των προκριματικων του euro 1992 που εχασαν την προκριση στα τελικα για εναν βαθμο απο την μεχρι τα προκριματικα Σοβιετικη ενωση κ στο euro1992 μετονομαζομενη Κοινοπολιτεία ανεξαρτητων κρατων)

παντως τους αδικησε ο διαιτητης..το γκολ που τους ακυρωσε σαν οφσαιντ ηταν καθαρο οπως επισης κ το αλλο ειχε περασει την γραμμη..οχι πως ειναι δικαιολογια για την πρωην παγκοσμια πρωταθλητρια αλλα αν ηταν καλη η διαιτησια θα ειχε περασει...

η σλοβακια επαιξε καλα σε αυτο το ματς αλλα στα αλλα 2 ηταν χαλι μαυρο..

ειδες που οι μεταγραφικοι μας στοχοι που ποτε δεν αποκτηθηκαν που βγαζουν ματια στο μουντιαλ?λουγκανο κ ντουριτσα ειδικα!

Mike είπε...

Σαν Ιταλοφιλος μαλιστα απογοητευτηκα πολυ... Αλλα πηραν αυτο ακριβως που αξιζαν.

Απολυτως καμια δικαιολογια η διαιτησια. Δηλαδη, αν περναγαν με τρεις ισοπαλιες θα ηταν περηφανοι;

Ο Ντουριτσα καλος ειναι, δυνατος!