21/6/10

7ος όμιλος, 2η αγωνιστική: Βραζιλία - Ακτή Ελεφαντοστού 3-1, Πορτογαλία - Βόρεια Κορέα 7-0


 Στο χθεσινοβραδυνό ματς του 7ου ομίλου για την 2η αγωνιστική, στο "Σόκερ Σίτι Στέιντιουμ" του Γιοχάνεσμπουργκ η μέτρια Βραζιλία κέρδισε μάλλον εύκολα την κακή Ακτή Ελαφαντοστού με 3-1 και προκρίθηκε στους "16" του Μουντιάλ. Το μόνο που μένει είναι να δούμε αν η Σελεσάο τερματίσει πρώτη στον όμιλο ή αν η Πορτογαλία κερδίσει τον μεγάλο αντίπαλό της την τελευταία αγωνιστική και πάρει εκείνη την πρωτιά.

 Η Βραζιλία πάντως για δεύτερο συνεχόμενο ματς δεν εντυπωσίασε με την απόδοσή της. Ο Κακά σερνόταν σε όλο το παιχνίδι όμως τουλάχιστον έδωσε τις δύο άσιστ στους Φαμπιάνο και Ελάνο για το πρώτο και το τρίτο γκολ της Βραζιλίας αντίστοιχα. Ο Ρομπίνιο ήταν ίσως ο χειρότερος των Βραζιλιάνων, ενώ κι ο Ελάνο βρέθηκε σε κακή βραδιά αλλά πέτυχε ένα γκολ και πλέον έχει δύο τέρματα σε δύο παιχνίδια στη διοργάνωση. Η άμυνα των Βραζιλιάνων δεν είχε πολύ πίεση και όπως στο ματς με τη Β. Κορέα, έτσι και χθες χαλάρωσε μετά το 3-0 και δέχτηκε το γκολ από τον Ντρογκμπά στο 79'.
 MVP του αγώνα ο Λουίς Φαμπιάνο, ο οποίος πέτυχε δύο γκολ, το πρώτο στο 25' με τρομερό σουτ μέσα από την περιοχή και πλάγια θέση μετά από ωραία μπαλιά του Κακά στην πλάτη της άμυνας, και το δεύτερο στο 50' όπου ναι μεν έκανε ωραία ατομική ενέργεια περνώντας 3 Βορειοκορεάτες, αλλά χρησιμοποίησε δυο φορές το χέρι του. Κι αν το πρώτο χέρι μπορεί να θεωρηθεί ως ακούσιο, το δεύτερο είναι καθαρό κατέβασμα και στρώσιμο της μπάλας και είναι απαράδεκτη η μη υπόδειξη είτε του διαιτητή είτε του επόπτη. Μάλιστα μετά το γκολ ο Γάλλος διαιτητής που γενικά τα σκάτωσε χθες, πήγε στον Φαμπιάνο και κάτι του είπε για το χέρι με τον Φαμπιάνο να ισχυρίζεται ότι δεν έκανε παράβαση. Μια εικόνα που έχει κάνει τον γύρο του κόσμου και προκαλεί εύλογες απορίες...
 Πέρα από αυτή τη φάση ο διαιτητής ευθύνεται για τα τελευταία λεπτά και την αρνητική τροπή που πήρε το ματς. Οι Ελέφαντες εκτός εαυτού, πολύ εκενευρισμένοι χτυπούσαν διαρκώς τους Βραζιλιάνους. Ο βλάκας ο Γάλλος τους άφηνε ατιμώρητους μέχρι που σε μία φάση ο Κακά αντέδρασε και χτύπησε ελαφρά με τον αγκώνα τον Κεϊτά στο στήθος, ο Αφρικανός έπιασε το κεφάλι του(!) και έπεσε στο έδαφος και ο διαιτητής απέβαλε τον Κακά...
 Φιλοβραζιλιάνος δεν είμαι, το αντίθετο μάλιστα, αλλά δεν μπορώ να βλέπω τέτοια πράγματα. Οι Αφρικανοί στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα έριχναν διαρκώς ξύλο στους Βραζιλιάνους, ο διαιτητής έδινε μόνο φάουλ χωρίς κάρτες, χωρίς καν παρατηρήσεις και όταν αποφάσισε να επέμβει το έκανε με λάθος τρόπο...

 Η Ακτή Ελεφαντοστού δικαίως τα τελευταία χρόνια υπολογίζεται ως μία δυνατή ομάδα, αλλά και σε αυτή τη διοργάνωση, παρά το γεγονός ότι για μία ακόμη φορά είχε δύσκολη κλήρωση, δεν κατάφερε να ανταποδώσει τις προσδοκίες και δίκαια αποκλείεται από τη συνέχεια.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Βραζιλία (Κάρλος Ντούνγκα): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Μπάστος, Λούσιο, Ζουάν, Μέλο, Ζιλμπέρτο Σίλβα, Ελάνο (67' Ντάνι Άλβες), Κακά, Ρομπίνιο (90' Ραμίρεζ), Φαμπιάνο.

 Ακτή Ελεφαντοστού (Σβεν Γκόραν Έρικσον): Μπάρι, Ντεμέλ, Τιενέ, Κ. Τουρέ, Ζοκορά, Εμπουέ (72' Ρομαρίκ), Τιοτέ, Γ. Τουρέ, Ντιντάν (54' Ζερβίνιο), Καλού (68' Κεϊτά), Ντρογκμπά.



 Στο έτερο παιχνίδι του ομίλου που τελείωσε πριν από λίγο, στο "Γκριν Πόιντ Στέιντιουμ" του Κέιπ Τάουν η Πορτογαλία διέλυσε την Βόρεια Κορέα με 7-0 και ουσιαστικά προκρίθηκε στους "16" μαζί με την Βραζιλία βγάζοντας από το μυαλό των Αφρικανών τις όποιες ελπίδες είχαν να ισοβαθμίσουν με τους Πορτογάλους και να προκριθούν στη διαφορά τερμάτων.
 Σε ένα παιχνίδι που διεξήχθει κάτω από καταρρακτώδη βροχή η ομάδα του Κάρλος Κεϊρός σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες σε εύρος νίκες στην ιστορία του Παγκοσμίου κυπέλλου. Οι Πορτογάλοι που ήταν αποφασισμένοι να πετύχουν νίκη με πολλά γκολ σκεφτόμενοι την περίπτωση ισοβαθμίας με τους Ελέφαντες, μπήκαν από νωρίς δυνατά στο ματς. Είχαν δοκάρι μόλις στο 7' και άνοιξαν το σκορ στο 29' με τον Φερνάντο Μεϊρέλες, αυτόν τον εκπληκτικό χαφ της Πόρτο, ο οποίος έκανε τρομερή κίνηση, βγήκε σε θέση φορ και εκμεταλλευόμενος την ωραία μπαλιά του Τιάγκο πλάσαρε εύστοχα για το 1-0. Αυτό ήταν και το σκορ του ημιχρόνου, όμως στην επανάληψη σε διάστημα 8' η Πορτογαλία έφτασε στο 4-0. Συγκεκριμένα στο 52' ο Σιμάο μετά από ωραίο συνδυασμό έκανε με πλασέ το 2-0, στο 56' ο Αλμέιντα με κεφαλιά έκανε το 3-0 και στο 60' από πάσα του Ρονάλντο ο Τιάγκο το 4-0.
 Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη παραδοθεί στις ορέξεις των Πορτογάλων οι οποίοι μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή έβγαιναν στην επίθεση κυνηγώντας κι άλλα τέρματα.
 Ο Λιέντσον μπήκε ως αλλαγή κι έκανε το 5-0, ο Ρονάλντο σκόραρε επιτέλους μετά από 11 παιχνίδια με την Εθνική του ομάδα για το 6-0 και ο Τιάγκο με το δεύτερο τέρμα του έκλεισε το σκορ στο εκπληκτικό 7-0.

 Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

 Πορτογαλία (Κάρλος Κεϊρος): Εντουάρντο, Μπρούνο Άλβες, Ρικάρντο Καρβάλιο, Κριστιάνο Ρονάλντο, Μέντες, Σιμάο (74' Ντούντα), Μιγκέλ, Μεϊρέλες (70' Βελόσο), Αλμέιδα (77' Λιεντσον), Τιάγκο, Κοεντράο.

 Βόρεια Κορέα (Κιμ Γιονγκ Χουν):
Μιόνγκ Γκουκ, Γιόνγκ Χιοκ (75' Σονγκ Τσολ), Γιουν Ιλ, Ναμ Τσολ (58' Κουμ Ιλ), Κουάνγκ Τσον, Γουν Ναμ, Τάε Σε, Γιονγκ Γο, Ιν Γκουκ (Γιόνγκ Γιούν), Τσολ Ζιν, Γιονγκ Χακ.

* Η Πορτογαλία έδειξε ότι διαθέτει μεγάλες ικανότητες και πως αν στο πρώτο ματς με την Ακτή Ελεφαντοστού δεν είχε παίξει τόσο προσεχτικά και επιφυλακτικά για την εξασφάλιση της ισοπαλίας, θα έφτανε σήμερα στο 2χ2.
 Το θέμα είναι αν τελικά η Πορτογαλία ή η Βραζιλία τερματίσει 1η στον 7ο όμιλο, αν και πρέπει πρώτα να δούμε το θα γίνει και στον 8ο όμιλο, όπου βρίσκεται η Ισπανία την οποία νομίζω ότι και οι δύο θα ήθελαν να αποφύγουν...

Δεν υπάρχουν σχόλια: