13/10/09

Gran Torino, Clint Eastwood, 2009


 Ο Κλιντ Ίστγουντ θα υποδυθεί τον Γουόλτ Κοβάλσκι, έναν βετεράνο του πολέμου της Κορέας, οπισθοδρομικο, με ρατιστικές αντιλήψεις άνθρωπο (αντιμετωπίζει ρατσιστικά τους αλλοδαπούς γείτονές του, τους οποίους δεν θέλει στην "περιοχή του", και ενώ ο ίδιος είναι Πολωνός!). Όταν ο έφηβος γείτονας του Ντιουκ (Κόρι Χάρντικτ) προσπαθήσει να του κλέψει το αγαπημένο του Gran Torino, ένα μοντέλο της Ford από το 1972, o Γουόλτ θα αναλάβει προσωπικά την αναμόρφωση του νεαρού. Η ιδιαίτερη σχέση που θα δημιουργηθεί ανάμεσα στους δυο, θα επιφέρει ανατροπές στον τρόπο που ο καθένας τους αντιλαμβάνεται τη ζωή: Ο Ντιουκ θα συνειδητοποιήσει τι σημαίνει να αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεων σου, ενώ ο Γουόλτ θα ξαναδεί τον κόσμο με διαφορετική οπτική.

Η πλοκή της ταινίας είναι πολύ απλή, η έντασή της εξελίσσεται κλιμακωτά βασισμένη στο έξοχο σενάριο, για να καταλήξει στο δραματικά λυτρωτικό και εκρηκτικά υπέροχο φινάλε. Δεν πρόκειται για κάποια "εντυπωσιακή" ταινία αλλά πέρα για πέρα ανθρώπινη, συγκινητική, πανέμορφη, που ολοκληρώνει την ουμανιστική -κινηματογραφικά- πορεία του σκηνοθέτη Ίστγουντ.

Μεγάλος Ίστγουντ, ο οποίος στα 79 του χρόνια και την -πιθανόν- τελευταία του εμφάνιση μπροστά από την κάμερα, μας χαρίζει μια πραγματικά σπουδαία ταινία. Ώριμος όσο ποτέ ο Κλιντ υπογράφει και το μεγαλύτερο αριστούργημα του και παράλληλα καταθέτει επί της οθόνης την πολιτική του "μεταμέλεια". Από δεξιός και σύμμαχος της αντικομμουνιστικής Αμερικής ως "Dirty Harry", 40 χρόνια μετά, όχι απόλυτα "αριστερός", αλλά ριζοσπαστικά φιλελεύθερος, τα βάζει με το σύστημα της Αμερικής, που μυρίζει σαπίλα, που είναι απαρχαιωμένο, που πολεμά τους μετανάστες, που είναι αηδιαστικά οπισθοδρομικό, φυλετικά ρατσιστικό και επιλεκτικά μισάνθρωπο..

Το δε τέλος της ταινίας, ανατρεπτικό (αν και παρακολουθώντας προσεκτικά θα δεις κάποια "σημάδια" που δείχνει διακριτικά ο σκηνοθέτης και τα οποία σε οδηγούν στο φινάλε), συγκινητικό, μεγαλειώδες. Ο μέγας Κλιντ αγέρωχος, απλός, συγκινητικός.

Η άρνηση του θείου Oscar να συμπεριλάβει το "Gran Torino" στις υποψηφιότητες για βράβευση ειλικρινά είναι ανεξήγητη και σε κάθε περιπτώση δεν μπορεί να μειώσει την τεράστια αξία αυτού του αριστουργήματος.

Εκπληκτικός ηθοποιός κα σκηνοθέτης, από τους μεγάλους της Αμερικής, ο Κλιντ Ίστγουντ παραδίδει ξανά μαθήματα σκηνοθεσίας (μετά το “Million Dollar Baby”), ενώ το μπρίο και η φρεσκάδα του μπροστά απ΄ την κάμερα είναι ευχάριστα δυσανάλογα των 78 χρόνων που κουβαλάει στην πλάτη του.

-Όσο για το "Gran Torino";
-Μεγάλο αριστούργημα!


Βαθμολογία: 9,5/10

1 σχόλιο:

Simply Burgman είπε...

Έτσι,φίλε μου!Τόσο συγκινητικό και όμορφο!Και να αναφέρω και το τραγούδι, το οποίο όποτε το ακούω δακρύζω στην ψυχή μου...Η βραχνάδα του Κλιντ με απογειώνει συναισθηματικά!!
Μη σχολιάσω για τα Όσκαρ,γιατί είναι γνωστή η άποψή μου για το Σλαμντογκ..........