11/10/09

Με δύο διαφορετικά πρόσωπα στα δύο ημίχρονα, η Εθνική κέρδισε με 5-2 τη Λετονία και βλέπει Μουντιάλ μέσω μπαράζ.



Η Εθνική μας ομάδα έκανε το βράδυ του Σαββάτου αυτό που έπρεπε στο ΟΑΚΑ. Οι διεθνείς κέρδισαν τους Λετονούς με το εμφατικό 5-2 και ουσιαστικά τους πέταξαν έξω από τη διεκδίκηση της 2ης θέσης που οδηγεί στα μπαράζ για το Παγκόσμιο κύπελλο της Νοτίου Αφρικής. Καρέ(!) από τον Φάνη Γκέκα και ένα από το Σαμαρά, τα γκολ για την Ελλάδα, που παρουσίασε δύο πρόσωπα στον αγώνα.

Στο πρώτο ημίχρονο ξεκίνησε δυνατά, θέλοντας να πιέσει από την αρχή. Κατάφερε μάλιστα να ανοίξει νωρίς το σκορ, μόλις στο 4΄ με ωραία κεφαλιά του Γκέκα ύστερα από επίσης ωραία σέντρα του αρχηγού, Γιώργου Καραγκούνη. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Οι παίχτες της Ελλάδος μάλλον επαναπαύτηκαν στο 1-0 και πίστεψαν ότι θα έμενε αυτό το σκορ μέχρι το τέλος. Ευτυχώς όμως ήρθε ο Βερπακόφσκις να τους ταρακουνήσει. Μόλις στο 12΄ από λάθος του Τοροσίδη, ο επιθετικός του... Εργοτέλη ισοφάρισε για τους Λετονούς. Ο ίδιος παίχτης στο 41΄ γύρισε το ματς (ο μοναδικός αξιόλογος και επικίνδυνος Λετονός ποδοσφαιριστής!) και το μόνο ερώτημα ηταν εάν θα αφυπνίζονταν οι διεθνείς μας, καθώς αντικειμενικά είμαστε μια κλάση πάνω από αυτούς!

Η ψυχολογία ήταν φανερά με τους φιλοξενούμενους από το 1-1 και μετά. Ήρθε μπούμερανγκ όμως πολύ γρήγορα στην επανάληψη. Ανύπαρκτο πέναλτι δίνει ο διαιτητής Όβρεμπο, ο Γκέκας ευστοχεί και 2-2, μόλις στο 46΄. Θέμα χρόνου πια ήταν και ένα ακόμη τέρμα που θα έδινε τη νίκη στην Ελλάδα.
Ο Πατσατζόγλου, που είχε περάσει με τη σέντρα στο β΄ ημίχρονο στη θέση του σαφώς ανέτοιμου Τζιόλη, ανέβασε την ομάδα κατά πολύ. Στο 57΄, σέντρα του Τοροσίδη, κεφαλιά του Γκέκα και 3-1. Τέλος. Οι Λετονοί κατέρευσαν και η Ελλάδα πλέον έκανε ότι ήθελε. Ο Σαμαράς με όμορφη ατομική ενέργεια και ωραίο ανάποδο ψαλίδι έγραψε το 4-2 στο 72΄ για να έρθει και πάλι ο Γκέκας να κάνει το 5-2 στις καθυστερήσεις, με το 4ο(!) προσωπικό του γκολ.

Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ:
Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Παπασταθόπουλος, Μόρας, Τοροσίδης, Καραγκούνης (88' Πλιάτσικας), Κατσουράνης, Τζιόλης (46' Πατσατζόγλου), Σαλπιγγίδης (46' Αμανατίδης), Γκέκας, Σαμαράς.

ΛΕΤΟΝΙΑ: Βάνινς, Κλάβα, Ιβάνοφς, Γκορκς, Κατσάνοβς, Λάϊζανς, Κολισνιτσένκο, Τσάουνα, Ρούμπινς (78'Σαλονίκινς), Βερπακόφσκις, Κάρλσονς (70'Γκρέμπις).

* Ο στόχος επετεύχθει για την Εθνική, που την Τετάρτη κόντρα στο αδύναμο Λουξεμβούργο σφραγίζει -και με ισοπαλία- τη δεύτερη θέση και τα μπαράζ.
* Τραγικός ξανά ο Μόρας. Το παιδί απλά... δεν κάνει.
* Καλά πατήματα είχε ο Γιούρκας στην επιστροφή του σε αγωνιστική δράση. Το θέμα είναι ότι δε χρειάζεται να αγωνιστεί και την Τετάρτη, μέσα σε 3 μέρες και απέναντι στο Λουξεμβούργο. Κι ας είναι το τελευταίο ματς με την Εθνική. Ας προσέξει λίγο ο Ρεχάγκελ..
* 15.000 περίπου ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ. Ας ελπίσουμε ότι την Τετάρτη θα είμαστε περισσότεροι για να χειροκροτήσουμε αυτή την ομάδα που πιστεύω ότι αξίζει να βρεθεί στο Μουντιάλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: