13/10/09

Oh My Darling Clementine, John Ford, 1946


"Αγαπημένη μου Κλημεντίνη" είναι ο τίτλος αυτού του γουέστερν, γυρισμένο από τον μεγάλο αφηγητή και μάστορα του είδους -και όχι μόνο- Τζον Φορντ (The Man Who Shot Liberty Valence, The Searchers).

"Ο Γουάιτ Ερπ και τα αδέρφια του Μόργκαν και Βέρτζιλ πηγαίνουν στο Tombstone, αφήνοντας τον Τζέιμς να προσέχει το κοπάδι τους. Γυρνώντας, βρίσκουν τον αδερφό τους νεκρό και το κοπάδι τους άφαντο.. και ο φαύλος κύκλος της εκδίκησης ανοίγει.."

Η ταινία, βασισμένη στο βιβλίο «Wyatt Earp, Frontier Marshal», χαρακτηρίστηκε από το Αμερικανικό Κονγκρέσο ως «πολιτιστικά εξέχουσας σημασίας».

Ο επονομαζόμενος "ποιητής της Άγριας Δύσης" προσπαθεί μέσα από αυτό το σπουδαίο έργο του να περάσει ένα αισιόδοξο μήνυμα για την επικράτηση του πολιτισμού και της νομιμότητας στην άγρια και άναρχη δύση. Πάνω σε αυτή την προσπάθεια, ο Φορντ πλάθει τους χαρακτήρες του. Μας παρουσιάζει τους ήρωές του ανθρώπινους και πολιτισμένους, που προτιμούν να παλέψουν για την ειρήνη από το να πάρουν το νόμο στα χέρια τους, να τα βάλουν με όλους και όλα, να καταφερθούν κατά πάντων. Ο δρόμος που διαλέγουν θα αποδειχθεί αρκετά ζημιογόνος. Μέσα από αυτή τη σύγκρουση θα χάσουν αγαπημένα πρόσωπα, αλλά είναι αποφασισμένοι..
Αποφασισμένοι να επιβάλουν δικαιοσύνη και τιμιότητα που θα πηγάζουν από τον πολιτισμό. Χρησιμοποιώντας σαν μοναδικό αλλά -σημαντικότερο εξ όλων- όπλο την επιμόρφωση του λαού.

Απλός, λιτός, ρομαντικός Τζον Φορντ. Αφήνει εδώ τους νόμους της άγριας δύσης και ακολουθεί το όνειρο του εκπολιτισμού, της επιβολής δικαιοσύνης με ηθικά, νόμιμα μέσα.
Προσωπικά λάτρεψα το συγκεκριμένο γουέστερν, "Oh My Darling Clementine", όπως ομοίως λάτρεψα το θρυλικό πια ομόνυμο τραγούδι του Anthony Ventura.

Βαθμολογία: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: